Σάββατο 7 Μαρτίου 2009
Επιτέλους εισαγγελέας στον Ασωπό
Πότε θα πάρετε θέση για τις απανωτές βεβηλώσεις εκκλησιών κύριε Αρχιεπίσκοπε;
Ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
Από τα πρακτικά της Βουλής 6-3-2009
Συγκεκριμένες ερωτήσεις από το ΛΑ.Ο.Σ., απάντηση από κείμενο της κ. Υπουργού: "άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε"!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα συζητηθεί τώρα η με αριθμό 597/22/27.2.2009 επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γεωργίου Καρατζαφέρη προς τον Πρωθυπουργό, σχετικά με την ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη χώρα μας, τη θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης κ.λπ..
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Καρατζαφέρη έχει ως ακολούθως:
«Κύριε Πρωθυπουργέ, την ώρα που η Υπουργός Εξωτερικών της Κυβέρνησής σας βρισκόταν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη συνάντησή της με την κ. Χίλαρι Κλίντον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδινε στη δημοσιότητα το κείμενο της ετήσιάς του «Έκθεσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» όπου για τη χώρα μας, μεταξύ άλλων, επισημαίνονται:
Ενώ ο κ. Καραμανλής είχε προβάλει την αντιμετώπιση της διαφθοράς ως βασικό σημείο του προγράμματός του, «μείζονες υποθέσεις διαφθοράς συνέχισαν να αναδύονται στη διάρκεια του έτους», «το Σεπτέμβριο ένας πρώην Υπουργός και προσωπικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού καταδικάσθηκε σε ένα χρόνο φυλάκιση για την παρέμβαση στις δικαστικές αρχές» και ότι «δύο μέλη της Κυβέρνησης παραιτήθηκαν στη διάρκεια του έτους μετά από ισχυρισμούς για ανάμειξή τους στην αμφισβητούμενη ανταλλαγή ιδιοκτησιών μεταξύ της Μονής Βατοπεδίου και της Κ.Ε.Δ.».
Παρά το ότι οι δυνάμεις ασφάλειας είναι εν γένει αποτελεσματικές, η Αστυνομία συχνά δεν διερευνά τις αυτοσχέδιες αντιιμπεριαλιστικές αναρχικές ομάδες που επιτίθενται με μολότοφ» και ότι το σωφρονιστικό μας σύστημα «είναι ανεπαρκές και με υπερπληθυσμό, καθώς κρατούνται 11.798 άτομα, ενώ οι δυνατότητες κράτησης είναι μόλις για 7.543».
Επίσης, με έντεχνο τρόπο προβάλλεται το θέμα της ύπαρξης και άλλων μειονοτήτων, πέραν της μουσουλμανικής, στην Ελλάδα, με την αναφορά ότι δεν αναγνωρίζονται ομάδες που αυτοπροσδιορίζονται ως «τουρκική» ή «μακεδονική» μειονότητα.
Παρ’ όλα αυτά, η Υπουργός Εξωτερικών κα Μπακογιάννη εμφανίστηκε «ιδιαίτερα ικανοποιημένη», μετά την ολιγόλεπτης διάρκειας συνάντησή της με την αμερικανίδα ομόλογό της, εκτιμώντας ότι αρχίζει μια νέα συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες που χαρακτηρίζεται από τη βούληση για εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης.
Ερωτάσθε:
1. Η «ιδιαίτερη ικανοποίηση» που εξέφρασε η Υπουργός σας των Εξωτερικών, μετά την επίσκεψή της στο State Department, σημαίνει ότι η Κυβέρνησή σας υιοθετεί τις απόψεις που καταγράφονται στο κείμενο της έκθεσης αυτής;
2. Είχε προβεί η Κυβέρνησή σας σε κάποιες ενέργειες, προκειμένου το κείμενο της έκθεσης αυτής να είναι λιγότερο επικριτικό, να εκθέτει λιγότερο την Ελλάδα και να μην περιέχει ανακριβείς αναφορές στο θέμα των μειονοτήτων;»
Ο Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, επικαλούμενος το άρθρο 129 του Κανονισμού, μετά τον ορισμό ως θέμα αποκλειστικής αρμοδιότητας από τον Πρωθυπουργό να απαντήσει στην Επίκαιρη Ερώτηση που του απευθύνθηκε η Υπουργός Εξωτερικών, κα Ντόρα Μπακογιάννη, με επιστολή του μου γνωστοποιεί, επικαλούμενος επαναλαμβάνω το άρθρο 129 του Κανονισμού της Βουλής, ότι τον εκπροσωπεί στην απάντηση της ερώτησης αυτής, ο Βουλευτής του Κόμματός του και για σήμερα Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, κ. Γεωργιάδης Σπυρίδων-Άδωνις.
Το λόγο έχει η Υπουργός Εξωτερικών, κα Ντόρα Μπακογιάννη.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ (Υπουργός Εξωτερικών): Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη δημοκρατία, μια δημοκρατία ισχυρή, με απόλυτο σεβασμό στις ελευθερίες των πολιτών και με διασφαλισμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους πολίτες της χώρας.
Αυτό το θεσμικό πλαίσιο δεν εξαρτάται και δεν υπαγορεύεται από κανέναν. Αυτή είναι μια αδιαμφισβήτητη κατάκτηση του συνόλου του ελληνικού λαού. Δεν έχουμε ανασφάλειες και δεν έχουμε φοβικά σύνδρομα. Αυτή, ως θέση αρχής έναντι όλων.
Ας περάσουμε τώρα στα αυτονόητα, αφού όπως φαίνεται από την Επίκαιρη Ερώτηση που μας απασχολεί, πολλές φορές για λόγους πολιτικών ή μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, τα αυτονόητα δυστυχώς μεταμορφώνονται συνειδητά σε ζητούμενα.
Τα αυτονόητα, λοιπόν. Οι κατά χώρα ετήσιες εκθέσεις του State Department για τα ανθρώπινα δικαιώματα συντάσσονται στη βάση εκτιμήσεων των συντακτών τους για το προηγούμενο έτος. Οι εκθέσεις, λοιπόν, αυτές που δημοσιοποιούνται κάθε χρόνο, προφανώς έχουν συνταχθεί πολύ προγενέστερα και όχι την ημέρα της δημοσιοποίησής τους.
Αυτό δεν γίνεται μόνο για την Ελλάδα. Όποιος λίγο παρακολουθεί τα τεκταινόμενα, γνωρίζει ότι γίνεται όχι μόνο για χώρες της περιοχής μας. Αντίστοιχες εκθέσεις με διάφορες αρνητικές παρατηρήσεις γίνονται για όλα σχεδόν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και του κόσμου ολόκληρου.
Στις εκθέσεις αυτές που είναι ένα υπηρεσιακό κείμενο των Ηνωμένων Πολιτειών καταγράφεται η ανάγνωση, οι εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα των συντακτών τους, τους οποίους και εκφράζουν.
Η έκθεση για την οποία συζητάμε περιέχει όντως ορισμένες αρνητικές αναφορές και εκτιμήσεις των συντακτών της, αναφορές που δεν είναι δίκαιες και δεν είναι ακριβείς.
Περιέχει επίσης και πληθώρα θετικών επισημάνσεων, όπως ενδεικτικά αναφέρω την επάρκεια των προβλέψεων της ελληνικής νομοθεσίας στους επιμέρους τομείς προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το γεγονός του σεβασμού στην πράξη της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, της τήρησης της πρόβλεψης περί δίκαιας δίκης, του σεβασμού της συνταγματικής επιταγής περί ελευθερίας λόγου και Τύπου, την πρόβλεψη της ελληνικής νομοθεσίας για τον ανεξάρτητο θεσμό του Συνηγόρου του Πολίτη, τη λειτουργία χωρίς κυβερνητικούς περιορισμούς ενός ευρέος φάσματος ελληνικών και διεθνών οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα.
Όσον αφορά τις υπηρεσίες ασφαλείας, επισημαίνεται ότι γενικώς είναι αποτελεσματικές και το Υπουργείο Εσωτερικών έλαβε πειθαρχικά μέτρα κατά αστυνομικών που ενεπλάκησαν σε διαφθορά.
Κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι στις προθέσεις μας –και δεν συμβαίνει άλλωστε σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, με εξαίρεση βεβαίως την Ελλάδα- να βάλουμε στο μικροσκόπιο ούτε τα θετικά ούτε τα αρνητικά σημεία της έκθεσης. Δεν υποβαθμίζουμε και δεν υποτιμάμε ούτε, όμως, βεβαίως υπερεκτιμάμε την όποια σημασία τέτοιων κειμένων. Τα αξιολογούμε στο μέτρο που τους αναλογεί για τις περαιτέρω κινήσεις και αποφάσεις μας. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Τελεία και παύλα. Άλλωστε, οι επιδόσεις μιας δημοκρατικής χώρας με την ανθρωπιστική, πολιτιστική, πολιτική και κυρίως ιστορική παράδοση της Ελλάδας, δεν εξαρτώνται ούτε υπαγορεύονται από εύσημα ή επικρίσεις άλλων.
Άσχετα από την οποιαδήποτε απόπειρα επιχειρείται –και είναι λυπηρό να επιχειρείται σε αυτήν την Αίθουσα- για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και τη δημιουργία πρόσκαιρων εντυπώσεων, για να κλείσουμε το θέμα, επαναλαμβάνω ότι αυτή η έκθεση –καθώς και οι άλλες εκθέσεις, όπως για παράδειγμα της κυρίας Μαγκντούγκαλ- δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα που σέβεται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα, που εργάζεται και θα συνεχίσει να εργάζεται για την περαιτέρω ενίσχυση και τον εμπλουτισμό τους και για την πλήρη προστασία τους. Είμαστε και πρέπει, κύριοι συνάδελφοι, να είμαστε όλοι υπερήφανοι γι’ αυτό.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Το λόγο έχει ο ορισθείς από τον Πρόεδρο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού να απαντήσει, συνάδελφος Βουλευτής κ. Άδωνις Γεωργιάδης.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρία Υπουργέ, συχνά αναφέρετε στις απαντήσεις σας αυτήν την επισήμανση για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι αυτή είναι μία πολύ άδικη κριτική που κατά τη γνώμη μας ιδιαιτέρως σας εκθέτει.
Καταθέτω για τα Πρακτικά σειρά δημοσιευμάτων διαφορετικών εφημερίδων, όπως της «Realnews», του «Έθνους», της «Χώρας» και κυρίως της εφημερίδας «Το Παρόν» με πρωτοσέλιδο άρθρο του κ. Κουρή με τίτλο «Οι τεμενάδες δεν ωφελούν», για να αποδείξω στο Σώμα ότι αυτά και αυτές οι επικρίσεις δεν έρχονται από ένα κόμμα –για παράδειγμα, σήμερα από το ΛΑ.Ο.Σ.- για λόγους μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, όπως είπατε, αλλά απασχολούν σ’ ένα πολύ ευρύ φάσμα την ελληνική κοινωνία.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Σπυρίδων-Άδωνις Γεωργιάδης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα δημοσιεύματα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Καλό είναι, λοιπόν, αντί να ξεκινάτε την απάντησή σας μ’ αυτή την αλαζονική έκφραση, να απαντήσετε σε όλους τους Έλληνες πολίτες που ανησυχούν.
Θα μου επιτρέψετε, επίσης, να σας πω ότι σκοπίμως κατά τη γνώμη μας υποβαθμίσατε την έκθεση λέγοντας ότι εκφράζει μόνο τους συντάκτες της.
Θα μου επιτρέψετε να σας πω, κυρία Υπουργέ, ότι δεν είναι ακριβές. Έχω εδώ την έκθεση και η υπογραφή λέει «U.S. Department of States». Αυτή η έκθεση μπορεί να γράφτηκε πράγματι από κάποια φυσικά πρόσωπα. Όμως, υιοθετείται ως επίσημη θέση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών. Ούτε θα την υπερτιμούμε ούτε όμως και θα την υποτιμούμε σκοπίμως, όπως κάνατε εσείς προηγουμένως.
Δεν απαντήσατε καθόλου στο ερώτημά μας. Δεν σας κάνει εντύπωση, δεν σας απασχολεί ότι η αμερικανική κυβέρνηση, το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε να δημοσιοποιήσει αυτήν την έκθεση την ώρα και την ημέρα που ήσασταν εσείς εκεί; Αυτό ξέρετε πώς λέγεται στη διπλωματική γλώσσα; Και το έχουν γράψει όλες οι εφημερίδες, των οποίων φαντάζομαι ότι θα δείτε τα δημοσιεύματα. Αυτό παρουσιάζεται ως «άδειασμα» όχι προς το πρόσωπό σας, αλλά προς την Ελλάδα.
Δεν σας απασχολεί αυτό; Έχετε να δώσετε κάποια απάντηση στο Σώμα για το ποια είναι η εκτίμησή σας όσον αφορά το γεγονός ότι την ώρα που ήσασταν εσείς εκεί, αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή, αποφάσισαν οι Αμερικάνοι να παρουσιάσουν και την έκθεση;
Και, βεβαίως, δεν περιμένουμε να μας πουν οι Αμερικάνοι τι είμαστε. Είναι προφανές αυτό που είπατε. Εδώ μιλάμε, όμως, για το επίπεδο των σχέσεών μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τι σημαίνει αυτή η έκθεση. Και θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι αυτή η έκθεση αποτελεί ευθεία παραβίαση στα εσωτερικά της χώρας. Πού ακούστηκε να κρίνονται εφημερίδες, όπως για παράδειγμα στη σελίδα 5 η «Ελευθεροτυπία» ονομαστικά; Έρχεται το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών και ελέγχει το πώς στην Ελλάδα γράφουν οι εφημερίδες το τι γράφουν! Αυτό δεν απασχολεί την ελληνική Κυβέρνηση; Δεν είναι ευθεία επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας; Δεν λέω για τις απρέπειες που γράφει κατά του δικού μου κόμματος. Θα σας πω μόνο ότι μέσα στις μειονότητες που αναγνωρίζει στην Ελλάδα, τουρκική, μακεδονική και τα υπόλοιπα, αναγνωρίζει και τους αρβανίτες. Τον κ. Πάγκαλο που λέει συχνά ότι είναι αρβανίτης τον ρώτησαν;
Θέλω να κλείσω κυρία Υπουργέ, με το εξής: Όσοι παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα και είναι το δεύτερο σκέλος της ερωτήσεώς μας και δεν απαντήσατε, ρωτάμε το εξής: Τι κάνατε εσείς για να αποτρέψετε αυτό το τερατούργημα; Όσοι παρακολουθούμε λοιπόν ξέρουμε ότι ό,τι γράφει αυτή η έκθεση είναι κατά λέξη μεταφορά, copy paste όλων των αναφορών του λεγομένου ελληνικού παρατηρητηρίου των συμφωνιών του Ελσίνκι του κ. Δημητρά. Υπενθυμίζω στο Σώμα ότι όταν απεκαλύφθη στο κανάλι EXTRA ότι ο κ. Βαλιανάτος σύμβουλος τότε του κ. Παπανδρέου συμμετείχε στο εν λόγω παρατηρητήριο, τον απέπεμψε ο κ. Παπανδρέου εντός είκοσι λεπτών. Σε είκοσι λεπτά είχε διωχθεί από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Και ερωτώ πώς γίνεται, έχω καταθέσω σχετική ερώτηση σε σας και καταθέτω για τα Πρακτικά την απάντηση που μου δώσατε, πώς γίνεται εσείς προσωπικά, το Υπουργείο σας δηλαδή να χρηματοδοτείτε το ελληνικό παρατηρητήριο των συμφωνιών του Ελσίνκι; Δηλαδή αυτή η έκθεση, για να κλείσω, δεν είναι μόνο ότι έχει τη διπλωματική απρέπεια, ότι δόθηκε την ώρα που ήσασταν εκεί, δεν είναι μόνο ότι είναι διπλωματική απρέπεια να επεμβαίνεις στα εσωτερικά της χώρας, αλλά έγινε και με δικά μας χρήματα, με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Έχετε να μας δώσετε κάποια απάντηση;
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Άδωνις Γεωργιάδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Ευχαριστώ.
Το λόγο έχει η Υπουργός Εξωτερικών, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ (Υπουργός Εξωτερικών): Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το ΛΑΟΣ για μία ακόμη φορά στην Αίθουσα αυτή επανέλαβε τον εαυτό του. Υπερέβαλε, παραποίησε, ειρωνεύτηκε, επιπόλαια, αβάσιμα και σκόπιμα κατηγόρησε. Με μία λέξη, χαμήλωσε για άλλη μία φορά το επίπεδο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Αυτό είναι δικό του πρόβλημα.
Ας περάσουμε όμως στην ουσία των πραγμάτων. Οι συχνές επαφές, η γόνιμη συνεργασία, η καλλιέργεια φιλικών σχέσεων με τις κυβερνήσεις άλλων κρατών είναι πάντα χρήσιμες. Είναι προς όφελος των συμφερόντων και των στόχων της χώρας μας και ελπίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι τουλάχιστον σε αυτό. Είναι δε αυτονόητο ότι αυτό ισχύει στο πολλαπλάσιο όταν πρόκειται για επαφές και συνεργασίες, όχι με οποιοδήποτε κράτος, αλλά με έναν ισχυρότατο παράγοντα του διεθνούς συστήματος. Πολύ περισσότερο όταν αυτή η επίσκεψη στην οποία αναφερθήκατε, πραγματοποιείται και με την ειδικότητα της προεδρεύουσας του ΟΑΣΕ.
Είναι θετικό για την Ελλάδα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι είμαστε μία από τις πρώτες χώρες της οποίας Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τη νέα αμερικανίδα επικεφαλή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Είναι θετικό για μας ότι επιβεβαιώσαμε το πολύ καλό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων και ότι διαπιστώσαμε ότι υπάρχει η βούληση για εμβάθυνση της στρατηγικής μας σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι θετικό για την Ελλάδα ότι στη συνάντησή μας αυτή διατυπώσαμε με σαφήνεια τις ελληνικές θέσεις. Για τα ζητήματα που ενδιαφέρουν τη χώρα μας διαπιστώσαμε ότι οι θέσεις μας ακούγονται με ιδιαίτερη προσοχή και γίνονται κατανοητές.
Είναι επίσης θετικό για την Ελλάδα ότι επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά ότι η Ελλάδα έχει λόγο και ρόλο σε μία σειρά μεγάλων ζητημάτων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος της διεθνούς κοινότητας. Είναι θετικό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και δεν μπορείτε να το αρνηθείτε.
Είναι βέβαιο ότι όλα αυτά όχι απλώς δεν είναι αρνητικά, αλλά αντίθετα αποτελούν δύναμη για την Ελλάδα και τους στόχους της στην εξωτερική πολιτική. Χτίζουμε συμμαχίες και διευρύνουμε τα διεθνή ερείσματα της χώρας. Και αυτή κύριοι συνάδελφοι, είναι η πατριωτική πολιτική και όχι να προσπαθούμε να παρουσιάσουμε ότι μία έκθεση που δημοσιεύτηκε μία συγκεκριμένη μέρα για ολόκληρο τον κόσμο, αποτελούσε ειδικά στόχο για τη χώρα μας.
Η εξωτερική πολιτική κύριοι συνάδελφοι, θέλει σοβαρότητα, θέλει υπευθυνότητα και θέλει και πατριωτισμό. Και ο πατριωτισμός δεν είναι προνόμια κανενός εδώ πέρα μέσα. Ούτε μπορεί κανείς να τον επικαλείται για δικούς του λόγους μικροκομματικούς. Εγώ δεν αμφισβήτησα τον πατριωτισμό κανενός, απαιτώ όμως από όλους να σεβαστείτε ότι αυτή η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ασκεί μία εθνική, μία πατριωτική πολιτική και υπερασπίζεται απολύτως τα συμφέροντα της χώρας και του λαού.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Τουρκία: «Βουτιά» μετοχών, ομολόγων και λίρας
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Σάββατο, 7 Μαρτίου 2009 07:00
Σε ιστορικό ναδίρ βρέθηκε χθες η τουρκική λίρα, ενώ πτωτική εικόνα παρουσίασε η αγορά ομολόγων για δεύτερη συνεχόμενη μέρα και το χρηματιστήριο αξιών κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων τεσσάρων μηνών.
Ενδοσυνεδριακά, η λίρα έπεσε 0,4%, στο 1,7950 έναντι του δολαρίου, φτάνοντας μέχρι και το 1,7878. Η εικόνα αυτή του τουρκικού νομίσματος οφείλεται, σύμφωνα με αναλυτές, στο γεγονός ότι μια συμφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Τουρκίας για τη χορήγηση δανείου φαίνεται να καθυστερεί αισθητά.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε, στις 2 Μαρτίου, ότι η Τουρκία δεν χρειάζεται δάνειο από το ΔΝΤ και πως οι συνομιλίες πιθανόν να επαναληφθούν μετά τις τοπικές εκλογές της 29ης Μαρτίου. Οι συνομιλίες της Αγκυρας με το ΔΝΤ για τη χορήγηση δανείου ναυάγησαν τον Ιανουάριο και από τότε δεν έχει γίνει λόγος για επανάληψη.
Οι δύο πλευρές διαφωνούν σε θέματα μεσοπρόθεσμης διαρθρωτικής δημοσιονομικής μεταρρύθμισης. Την ίδια ώρα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch, σε ειδική έκθεση, ανέφερε ότι η ανθεκτικότητα του τουρκικού τραπεζικού κλάδου έχει βελτιωθεί αισθητά.