Τρίτη 16 Ιουνίου 2009
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
«Ναι μεν αλλά» από τις Βρυξέλλες
Έμπρακτη αλληλεγγύη ζητεί η Ντόρα
Του Νίκου Μπέλλου
Συμπαράσταση από πολλές χώρες-μέλη, αλλά και επιφυλάξεις ως προς το οικονομικό σκέλος και την άσκηση πιέσεων στην Τουρκία συνάντησε η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη στη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης στο Συμβούλιο Υπουργών για το θέμα της λαθρομετανάστευσης. Το σχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής (18-19 Ιουνίου στις Βρυξέλλες) δεν κρίνεται προς το παρόν ικανοποιητικό από την κυβέρνηση, διότι δεν ικανοποιούνται πλήρως οι ελληνικές επιδιώξεις.
Σύνορα
Σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών, η επίδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα πρέπει να γίνει κατ' αρχήν με αναβάθμιση του ευρωπαϊκού οργανισμού διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., δηλαδή του Frontex, με περισσότερη παρουσία πλοίων στο Αιγαίο, αλλά και με οικονομική συμμετοχή στη διαχείριση των μεταναστών. Αναφορικά με το σχέδιο των συμπερασμάτων πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες αναφορές στις συνθήκες επαναπατρισμού, με συμφωνίες που θα υπογράψει η Ε.Ε, με τις χώρες προέλευσης. Επίσης, είναι απαραίτητο να υπάρξει αναφορά σε συγκεκριμένες χώρες, τονίζοντας ότι αυτές από τις οποίες είτε διέρχονται είτε προέρχονται λαθρομετανάστες είναι η κυρίως η Τουρκία και η Λιβύη. Τέλος, να υπάρχει οικονομική υποστήριξη για τη διαχείριση του προβλήματος εντός του ελληνικού εδάφους. Πάντως, είναι προφανές ότι χώρες του Βορρά, όπως η Γερμανία, δεν επιθυμούν περαιτέρω αύξηση των κοινοτικών δαπανών, οι οποίες για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων έχουν καθοριστεί σε 1,8 δισ. ευρώ για την περίοδο 2008-2013. Στην Ελλάδα αναλογούν μόλις 148 εκατ. ευρώ για το σύνολο της επταετίας.
Απροθυμία υπάρχει επίσης στο να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία, παρότι υπάρχει ο «μοχλός» πίεσης που είναι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη χώρα αυτή.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Πιέζει «27» και Τουρκία για τη λαθρομετανάστευση
ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΦΙΣΕΡ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ
Της Κύρας Αδάμ
Και νέα προσπάθεια να συζητηθεί το θέμα της αντιμετώπισης του κύματος λαθρομεταναστών -κυρίως από την Τουρκία- προς την Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. την προσεχή Πέμπτη, κατέβαλε χθες ο πρωθυπουργός κατά την τηλεφωνική συνομιλία του με τον προεδρεύοντα της Ε.Ε., πρωθυπουργό της Τσεχίας Γιαν Φίσερ.
Η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία του Τσέχου προεδρεύοντος της Ε.Ε., στο πλαίσιο του γύρου τηλεφωνικών επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες.
Στόχος της Αθήνας είναι να αναβαθμιστεί το θέμα στο συμβούλιο κορυφής της Ε.Ε. ώστε να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμευτικές αναφορές στο κείμενο των συμπερασμάτων.
Δεν ικανοποιεί
Μέχρι στιγμής, όμως, σύμφωνα και με τις δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη μετά το χθεσινό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., οι Ευρωπαίοι εταίροι παρουσιάζουν κείμενο συμπερασμάτων που δεν ικανοποιεί πλήρως την ελληνική πλευρά.
Οι δυσκολίες φαίνεται ότι επικεντρώνονται στην απροθυμία των εταίρων να υιοθετήσουν σκληρή γλώσσα προς την Τουρκία, η οποία εξακολουθεί να αρνείται την υλοποίηση της Συμφωνίας Επανεισδοχής Λαθρομεταναστών, που έχει υπογράψει με την Ελλάδα από το 2001.
Παραλλήλως, η κυβέρνηση βρίσκεται σε διμερή διαπραγμάτευση αυτές τις ημέρες με την κυβέρνηση Ερντογάν για το ίδιο θέμα. Ο γεν. γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, πρέσβης Κ. Μπίτσιος, βρίσκεται ήδη στην Άγκυρα, σε μια προσπάθεια συνεννόησης με τις τουρκικές Αρχές.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αρωγοί στην προσπάθεια της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης είναι μεσογειακές χώρες (Ισπανία, Γαλλία, Μάλτα), αλλά και άλλοι εταίροι, που συμφωνούν ότι το θέμα απαιτεί ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
... αλλά οι εταίροι δείχνουν απρόθυμοι για λήψη μέτρων
Του Κώστα Μοσχονά
Οι εταίροι στην Ε.Ε. συμφωνούν ότι είναι σημαντικό το θέμα της λαθρομετανάστευσης και πρέπει να συζητηθεί στη διήμερη σύνοδο κορυφής που αρχίζει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, αλλά οι περισσότεροι δεν επιθυμούν ουσιαστική συζήτηση και κυρίως τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.
Μια πρώτη εικόνα για το τι αναμένεται στη σύνοδο κορυφής σχετικά με το θέμα της λαθρομετανάστευσης δόθηκε χθες στη σύνοδο των ΥΠΕΞ. Πολλά λόγια, αλλά όλοι βγάζουν λίγο-πολύ την ουρά τους έξω όταν τίθεται ζήτημα λήψης συγκεκριμένων μέτρων. Εκτός φυσικά από τις 4 άμεσα ενδιαφερόμενες χώρες, την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Μάλτα και την Κύπρο.
Η ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη αναγνώρισε ότι «δεν ικανοποιεί τις επιδιώξεις της Ελλάδας» το σχέδιο του κειμένου των συμπερασμάτων σχετικά με την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Βέβαια, «η Ελλάδα βρήκε μεγάλη υποστήριξη από πολλές χώρες -της Μεσογείου, αλλά και από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη- οι οποίες συμφώνησαν με τη βασική θέση της χώρας μας, ότι το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης και η διαχείρισή του απαιτεί ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η οποία θα πρέπει να επιδειχτεί στην πράξη». Αλλά η υποστήριξη αυτή περιορίστηκε σε λόγια.
Σύμφωνα με την υπουργό, «η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα πρέπει να γίνει κατ' αρχήν με αναβάθμιση του ευρωπαϊκού οργανισμού διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων των κρατών-μελών της Ε.Ε. Frontex, δηλαδή με περισσότερη παρουσία πλοίων στο Αιγαίο, αλλά και με οικονομική συμμετοχή στη διαχείριση των μεταναστών». Επιθυμία της Ελλάδας, είπε, είναι «να υπάρξουν συγκεκριμένες αναφορές στις συνθήκες επαναπατρισμού, με τις συμφωνίες που θα πρέπει να υπογράψει η Ε.Ε. με τις χώρες προέλευσης».. Ποιες είναι αυτές οι χώρες; Η Τουρκία και η Λιβύη. Και προς το παρόν τουλάχιστον οι περισσότεροι από τους εταίρους δεν θέλουν να πιέσουν τις χώρες αυτές, ιδίως την Τουρκία. Η πρωτοβουλία, λοιπόν, των Κ. Καραμανλή και Σ. Μπερλουσκόνι να συζητηθεί το θέμα της λαθρομετανάστευσης την Παρασκευή το πρωί κινδυνεύει να καταλήξει σε μια γενικόλογη αναφορά, χωρίς τίποτε το συγκεκριμένο...
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Στην τελική ευθεία για κατάργηση της βίζας
Της Κύρας Αδάμ
Στην τελική ευθεία φαίνεται να μπαίνει πλέον το θέμα της κατάργησης της αμερικανικής βίζας για τους Έλληνες πολίτες. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα, στις 26 Ιουνίου, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ, Ντ. Μπακογιάννη και Χίλαρι Κλίντον, αναμένεται να υπογράψουν ένα είδος «προκαταρκτικής συμφωνίας» για την εφαρμογή και στην Ελλάδα του προγράμματος «visa waver».
Όπως είναι γνωστό, οι ελληνοαμερικανικές διαπραγματεύσεις για την κατάργηση της αμερικανικής βίζας και στην Ελλάδα συνεχίζονται τα τελευταία χρόνια, με εκπεφρασμένη τη βούληση της υπουργού Εξωτερικών να έχει οπωσδήποτε αποτελέσματα επί υπουργίας της.
Η Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ε.Ε., δεν έχει συμπεριληφθεί στην ήδη υπάρχουσα συμφωνία ΗΠΑ - Ε.Ε. για την κατάργηση της αμερικανικής βίζας.
Έτσι, η Αθήνα έχει αναγκαστεί να διαπραγματευτεί διμερώς με την Ουάσιγκτον στο πλαίσιο του «αναθεωρημένου προγράμματος» «visa waver», με όρους δυσμενέστερους από την υπάρχουσα αμερικανοευρωπαϊκή συμφωνία.
ΤΑ ΝΕΑ
Ευρωσυγχωροχάρτι στον Αττίλα
Προκλητικές δηλώσεις από τον Φερχόιγκεν
Του Γιώργου Τσαλακού
ΣΥΓΧΩΡΟΧΑΡΤΙ στην Τουρκία έδωσε από τη Λευκωσία ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γκίντερ Φερχόιγκεν, τόσο για τον στρατό κατοχής που διατηρεί στην Κύπρο όσο και για την ενταξιακή της πορεία.
Ο κ. Φερχόιγκεν εμφανίσθηκε προκλητικός και κυνικός σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια και άλλους αξιωματούχους... Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε πως για το γεγονός ότι υπάρχει ακόμα τουρκικός στρατός κατοχής στην Κύπρο ευθύνονται οι Ελληνοκύπριοι και το «όχι» που είπαν στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν. «Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω», είπε ο κ. Φερχόιγκεν, «πως η τουρκική κυβέρνηση το 2004 στήριξε πλήρως το ειρηνευτικό σχέδιο του ΟΗΕ, το οποίο, αν δεν κάνω λάθος, προέβλεπε στρατιωτική παρουσία 600 μόνο στρατιωτών. Το υποστήριξε πλήρως, όπως και η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων. Οπότε δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορούμε να ενοχοποιήσουμε την ενταξιακή διαδικασία ή τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία».
«Κακή τύχη»
Ο κ. Φερχόιγκεν, ο οποίος το 2004 είχε διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων για το σχέδιο Ανάν, είπε επίσης πως η κατάσταση στην Κύπρο ήταν πολύ γνωστή όταν η Κύπρος και η Ευρωπαϊκή Ένωση συναίνεσαν να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και άφησε να εννοηθεί ότι δεν δικαιολογούνται τώρα οι διαμαρτυρίες για την παρουσία του τουρκικού στρατού κατοχής στην Κύπρο. Ο Ευρωπαίος επίτροπος προχώρησε ακόμη περισσότερο τη σειρά των προκλήσεών του. Χαρακτήρισε κακή τύχη τον ενταφιασμό του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκυπρίους, αν και υποστήριξε ότι έστω και υπό αυτές τις συνθήκες δεν ήταν λάθος η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση που είχε κάνει το 2004, ότι είχε εξαπατηθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε πως αυτά ανήκουν στο παρελθόν και την Ιστορία και δεν υπάρχει λόγος να πάρει μέρος σε αυτήν τη συζήτηση, αφού ο Τάσσος Παπαδόπουλος είναι νεκρός.
ΕΘΝΟΣ
Τουρκική πρόκληση και στη Σάμο
ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΤΕΤΑΡΤΗ
Δύο Καναντέρ που επιχειρούσαν στο νησί δέχτηκαν μέσω του ασυρμάτου προειδοποίηση ότι πετούν σε «τουρκικό χώρο»
Του Δήμου Βερύκιου
Μέχρι και την πτήση των πυροσβεστικών αεροσκαφών που την περασμένη τετάρτη επιχειρούσαν στη Σάμο έφτασαν στο σημείο να αμφισβητήσουν οι Τούρκοι! Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες του «Έθνους», κατά τη διάρκεια της πτήσης των δύο CL-215 που επιχειρούσαν στη Σάμο υπήρξε φραστική... παρενόχληση από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία! Μέσω ασυρμάτου ακούστηκαν οι Τούρκοι αξιωματικοί να χαρακτηρίζουν «τουρκικό χώρο» την περιοχή που πετούσαν τα ελληνικά πυροσβεστικά αεροσκάφη!!
Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση εντάσσεται στο κλίμα όξυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων που καλλιεργεί συστηματικά το τελευταίο χρονικό διάστημα το στρατιωτικό κατεστημένο της Άγκυρας.
Συγκεκριμένα είχε προηγηθεί:
- Η αμφισβήτηση της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης από ελληνικά μέσα στο σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων με επίκεντρο το Φαρμακονήσι!
- Η συνεχιζόμενη χαμηλή πτήση των τουρκικών μαχητικών πάνω από τα κατοικημένα νησιά (Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι).
- Η παρουσία και εμπλοκή τουρκικών μαχητικών σε δεσμευμένες περιοχές που διεξάγονται ελληνικά αεροναυτικά γυμνάσια.
- Η εμφάνιση στις 6 Ιουνίου τουρκικής κανονιοφόρου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κέας και Εύβοιας ενώ ξεκινούσε η ελληνική άσκηση «Καταιγίδα», όπως αποκάλυψε το «Πρώτο Θέμα».
Σύμφωνα με αξιωματούχους του Πενταγώνου, ολοένα και περισσότερο γίνεται σαφές ότι η Τουρκία με τη σκληρή στάση που τηρεί το τελευταίο πεντάμηνο επιχειρεί να καταδείξει στη διεθνή κοινότητα ότι έχει ουσιαστικό λόγο και παρουσία σε ολόκληρο το Αρχιπέλαγος!
Δίαυλος
Παρ' όλα αυτά η ελληνική στρατιωτική διπλωματία υπό την καθοδήγηση του ΥΠΕΞ συνεχίζει να διατηρεί ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας με τους Τούρκους στρατηγούς, οι οποίοι συνηθίζουν άλλα να λένε και άλλα να πράττουν...
Είναι αξιοσημείωτο δε ότι δύο μόλις εικοσιτετράωρα μετά την αμφισβήτηση της επιχείρησης που εκτελούσαν την περασμένη Τετάρτη τα ελληνικά πυροσβεστικά αεροσκάφη στη Σάμο, ο Β. Μεϊμαράκης έσπευδε στις Βρυξέλλες να εγκρίνει τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, άρα και την εκ περιτροπής ανάληψη της διοίκησης του Συμμαχικού Στρατηγείου της Λάρισας από Τούρκο πτέραρχο!!
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ
Ντόρα: Υπέρ της επίσπευσης της λύσης για το Μεσανατολικό
Την ανάγκη επίσπευσης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή τόνισε η Ελλάδα διά της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, όπου κυριάρχησε το Παλαιστινιακό στον απόηχο των τελευταίων δηλώσεων Ομπάμα και Νετανιάχου.
Οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας στην ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο οποίος για πρώτη φορά αποδέχθηκε την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, ήταν ανάμεικτες, καθώς ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου έθεσε πολλές προϋποθέσεις.
Το Μεσανατολικό συζητήθηκε και το βράδυ στο πλαίσιο του ανεπίσημου δείπνου, το οποίο παρέθεσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Μορατίνος σε Ευρωπαίους και Άραβες ομολόγους του (μεταξύ των οποίων και ο εκπρόσωπος των Παλαιστινίων) και όπου η κ. Μπακογιάννη είχε την πρώτη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό της Αχμέτ Νταβούτογλου.
Εκτός από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων συζητήθηκε η κατάσταση στο Ιράν μετά την επανεκλογή Αχμαντινετζάντ για την οποία τονίστηκε η ανάγκη αυτοσυγκράτησης και βέβαια η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, με την Ελλάδα και την Ιταλία να ζητούν την τήρηση συμφωνιών επανεισδοχής από Τουρκία και Λιβύη, την οικονομική συμμετοχή όλων των χωρών και την ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής με περιπολίες πλοίων στη Μεσόγειο.