Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2009 07:00
Η μηχανή αναζήτησης στο Ιnternet, Google υποχώρησε τελικά στις πιέσεις των Ευρωπαίων συγγραφέων και εκδοτών προκειμένου να υπερνικήσει τις αντιρρήσεις τους στο σχέδιό της να παρέχει μέσω Διαδικτύου εκατομμύρια βιβλία που δεν υπάρχουν πλέον στα βιβλιοπωλεία.
Οι Ευρωπαίοι εκδότες εξέφρασαν τις τελευταίες εβδομάδες ανησυχίες ότι η Google θα επωφεληθεί της συμφωνίας που υπέγραψε στις αρχές του έτους με συγγραφείς και εκδότες στις ΗΠΑ και η οποία επιτρέπει την αναπαραγωγή των βιβλίων τους με σκοπό να πωλούνται στο Ιnternet.
Ωστόσο, η συμφωνία αυτή επικρίθηκε με το επιχείρημα ότι θα μπορούσε να δώσει στη Google υπερβολικά μεγάλη δύναμη, περιλαμβανομένων και των αποκλειστικών δικαιωμάτων να πωλεί βιβλία που έχουν εξαντληθεί από τα ράφια των βιβλιοπωλείων και έχουν κατοχυρωμένα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας - μία κατηγορία στην οποία συμπεριλαμβάνονται εκατομμύρια βιβλία.
Η παραπάνω συμφωνία αφορά μόνο στις ΗΠΑ, αλλά Ευρωπαίοι εκδότες εξέφρασαν ανησυχίες ότι τα βιβλία τους στις αμερικανικές βιβλιοθήκες θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στη συμφωνία, με αποτέλεσμα να παραβιαστούν οι συμφωνίες για την κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων τους.
Η Google προσπάθησε να κατευνάσει τους Ευρωπαίους εκδότες ξεκαθαρίζοντας τα είδη των βιβλίων που θα διαθέτει μέσω της διευθέτησης. «Οιαδήποτε βιβλία είναι διαθέσιμα προς πώληση στην Ευρώπη δεν θα συμπεριληφθούν.
Αυτά τα βιβλία δεν θα μπορούν να τα εκμεταλλευθούν οι Αμερικανοί χρήστες, παρά μόνο μετά από ρητή εξουσιοδότηση αυτών που κατέχουν τα πνευματικά δικαιώματά τους», επισημαίνεται σε επιστολή της εταιρείας προς τους εκδότες.
Η Google ωστόσο υπεραμύνθηκε των πρακτικών της όσον αφορά στο σκανάρισμα και στη δημοσίευση εκατομμυρίων βιβλίων on line υποστηρίζοντας ότι με τις on line πωλήσεις της καθιστά ακόμη πιο δημοκρατική τη διαδικασία εύρεσης πληροφοριών στο Διαδίκτυο.
Ηδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε χθες σειρά ακροάσεων για το θέμα και στο πλαίσιο αυτό η αρμόδια για τα μίντια και την Κοινωνία της Πληροφορίας Επίτροπος της Ε.Ε., Βίβιαν Ρέντινγκ, θα έχει σειρά επαφών με εκπροσώπους της Google, συγγραφείς και εκδότες.
Τόσο η Ρέντινγκ όσο και ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Τσάρλι Μακρίβι, ανακοίνωσαν ότι θα προσπαθήσουν να αλλάξουν τους νόμους για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, γεγονός που θα καθιστούσε πιο εύκολο για την Ευρώπη να ακολουθήσει τις ΗΠΑ στο σκανάρισμα και στην εκτύπωση περισσότερων βιβλίων on line.
Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται τεράστιο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη ψηφιακών βιβλιοθηκών.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/09/08/1711724.htm