Προειδοποίηση υπό τύπον νουθεσίας απηύθυνε προς την κυβέρνηση Ερντογάν ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ιλκέρ Μπασμπούγ εκφωνώντας από το βήμα της Ανώτατης Σχολής Πολέμου την ετήσια «Ομιλία Απολογισμού». «Οι πολιτικοί θα είναι υπεύθυνοι για οτιδήποτε προκύψει από την αδυναμία (τους) να λάβουν υπόψη τις ορθές και ρεαλιστικές συστάσεις του στρατού, ο οποίος δεν πρόκειται να παραμείνει σιωπηλός και απαθής εντός του κράτους δικαίου», είπε ο στρατηγός μια ημέρα μετά την εθνικής κλίμακας εκκαθαριστική επιχείρηση στο πλαίσιο της έρευνας για την Εργκένεκον.
Είκοσι άτομα, τρεις πρώην και δυο νυν πρυτάνεις και επιφανείς εκπρόσωποι της κεμαλικής σκέψης συνελήφθησαν.
«Ουδέποτε ο στρατός εστράφη κατά της θρησκείας», διακήρυξε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, που απέδωσε σε συντονισμένη εκστρατεία λάσπης ισλαμικών κύκλων την προσπάθεια να εμφανιστεί ο στρατός αντιδημοκρατικός και εχθρικός προς τη θρησκεία, για να κλονιστεί το κύρος του στην εθνική συνείδηση. «Κοινότητες με έρεισμα τη θρησκεία θεωρούν τον στρατό βασικό εμπόδιο στην επίτευξη των στόχων τους. Ομως η κοινωνία μας αγνοεί τη λάσπη, αγαπά και εμπιστεύεται τον στρατό», συνέχισε ο στρατηγός Μπασμπούγ για να ασχοληθεί στη συνέχεια με το ΡΚΚ, «που είναι αποδυναμωμένο και σε δεινή θέση». Ομως, τόνισε, πρέπει να ληφθεί μέριμνα υπέρ των κουρδικών πληθυσμών, ώστε να απαλλαγούν από το σύνδρομο του θύματος.
Την ώρα της ομιλίας σε εξέλιξη βρισκόταν άλλη μεγάλη εκκαθαριστική επιχείρηση σε εννέα πόλεις, αυτή τη φορά εις βάρος του ΡΚΚ και των «συνεργών» του. Συνολικά έγιναν 50 συλλήψεις με προφανή στόχο, εκτός του ΡΚΚ, το κουρδικό κόμμα DTP.
Στο Ντιγιάρμπακιρ, στο Τουντσελί, το Μπατάν και το Μαρντίν συνελήφθησαν κορυφαία στελέχη του DTP, στόχος έγιναν και οι δικηγόροι του έγκλειστου στο Ιμραλί Α. Οτσαλάν. Σπασμωδική αντίδραση στη νίκη του DTP και απόδειξη της αδιαλλαξίας της τουρκικής κυβέρνησης χαρακτήρισαν τα συμβάντα ο πρόεδρος του κόμματος Αχμέτ Τουρκ και ο Σ. Ντεμίρτας, αντιπρόεδρος της Κ.Ο. «Ολα αυτά θα δυσαρεστήσουν την Ευρώπη», προέβλεψαν αναλυτές, ενώ στη Γαλλία, σύμφωνα με δημοσκόπηση, κατά της τουρκικής ένταξης στην Ε.Ε. τάσσεται το 50%, έναντι 35% υπέρ και 15% αναποφάσιστων.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_15/04/2009_311194
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου