Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Στη μάχη για τις νησίδες της Ανατολικής Κινεζικής Θάλασσας το Πεκίνο

Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2010

Bookmark and Share

Οριοθετεί με φάρους και πέτρινες πινακίδες τα αμφισβητούμενα χωρικά της ύδατα απέναντι στην Ιαπωνία και την Ταϊβάν.

Την ολοκλήρωση της κατασκευής μίας σειράς φάρων και πέτρινων πινακίδων σε νησίδες και υφάλους για να οριοθετήσει τα χωρικά της ύδατα στην αμφισβητούμενη Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, ανακοίνωσε η Κίνα, όπως μεταδίδει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων «Νέα Κίνα».
Στα νερά της περιοχής, όπου συμπίπτουν διεκδικήσεις της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Ταϊβάν, υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου κοντά σε μία σειρά νησάκια, τα οποία οι Κινέζοι ονομάζουν Ντιαογιού και οι Ιάπωνες Σενκάκου.
Σύμφωνα με τα διεθνή νομικά πρωτόκολλα που ρυθμίζουν τα ζητήματα κυριαρχίας στη θάλασσα, οι χώρες μπορούν να επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα και τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες, κατασκευάζοντας «μόνιμες υποδομές» σε νησιά.
Ο πιο πρόσφατος φάρος της Κίνας έγινε στο Ουαϊκετζιάο, μία μικρή νησίδα στα ανοιχτά της επαρχίας Τζιανγκσού και ήταν ο τελευταίος μιας σειράς υποδομών για να καθοριστεί η βασική γραμμή οριοθέτησης, μετέδωσε το πρακτορείο επικαλούμενο δηλώσεις του πολιτικού επιτρόπου της ομάδας επιθεώρησης του Κινεζικού Στόλου της Ανατολικής Θάλασσας, Τσου Σινγκούο.
Η Κίνα υποστηρίζει ότι η ευθεία γραμμή ανάμεσα στα σημεία αυτά, πρέπει να είναι η βάση καθορισμού των χωρικών της υδάτων.
Η Ιαπωνία έχει επίσης κατασκευάσει υποδομές, συμπεριλαμβανομένου ενός φάρου στο νησί Οκινοτόρι, που είναι επίσης γνωστό ως Ύφαλος Ντάγκλας, το οποίο χαρακτηρίζει ως το νοτιότερο της σημείο, αλλά η Κίνα αρνείται να αναγνωρίσει τον ισχυρισμό του Τόκιο, λέγοντας ότι είναι βράχος και όχι νησί.
Το κινεζικό σχέδιο για την οικοδόμηση βάσεων εκτείνεται μέχρι τα νησιά Παρασέλ, τα οποία οι Κινέζοι αποκαλούν Σίσα, νοτιοανατολικά των νησιών Χαϊνάν, που βρίσκονται σε νερά που διεκδικεί το Βιετνάμ.
Τα θαλάσσια σύνορα που διεκδικεί η Κίνα είναι ιδιαίτερα αμφισβητούμενα στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, μία σημαντική θαλάσσια οδό και ιδιαίτερα πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή, όπου επίσης οι διεκδικήσεις πολλών χωρών συμπίπτουν.
Οι χώρες της περιοχής είχαν σύντομες συγκρούσεις για υφάλους και αμμώδεις νησίδες, που είναι γνωστές ως Νησιά Σπράτλι, περίπου 900 χιλιόμετρα νότια των κινεζικών ακτών.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου