Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Μειώνουν τα κονδύλια στα πανεπιστήμια κατά 50%!

 Της Στεφανάκου Π. Απο την Αυγή

Στο μισό κόβει τα κονδύλια για τα πανεπιστήμια η κυβέρνηση προκαλώντας οικονομική ασφυξία στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Στα μουλωχτά, μέσα από άτυπα έγγραφα του ειδικού γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης προς μέλη της Συνόδου των Πρυτάνεων, ανακοινώθηκε πρόσθετη μείωση των κονδυλίων κατά 17%-19%. Αν συνυπολογιστούν οι περικοπές που έγιναν πέρυσι και με την αύξηση του ΦΠΑ φτάνουν το 33%, τα Πανεπιστήμια σε σχέση με το 2009 θα λάβουν επιχορήγηση μειωμένη κατά 50%! Είναι αδιανόητες αυτές οι μειώσεις. Στην ουσία μάς κλείνουν χωρίς να το λένε, τονίζουν οι πρυτάνεις που συζήτησαν τρόπους αντίδρασης στις περικοπές σε άτυπη συνάντησή τους την προηγούμενη Πέμπτη.


Οι συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολών γίνονται μονόδρομος για τα περιφερειακά, ενώ τα ιστορικά ιδρύματα εξαναγκάζονται να βάλουν χέρι στα αποθεματικά τους για να καλύψουν λειτουργικές ανάγκες
Η επιλογή της κυβέρνησης είναι να αναγκάσει τα πανεπιστήμια να κλείσουν από μόνα τους σχολές και τμήματα, αφού είναι αδύνατον να τα λειτουργήσουν. Ο ξεσηκωμός που προκάλεσαν και προκαλούν οι συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων ήταν ιδιαίτερα διδακτικός για τα κυβερνητικά επιτελεία. Γιατί να προκαλέσουν αναταραχή στις τοπικές κοινωνίες αναλαμβάνοντας την ευθύνη του λουκέτου ιδρυμάτων ή τμημάτων, όταν η ακραία έλλειψη πόρων στην οποία καταδικάζονται τα πανεπιστήμια θα επιβάλει τις συγχωνεύσεις ως μονόδρομο; Ειδικά τα περιφερειακά πανεπιστήμια πολύ γρήγορα θα εξαναγκαστούν να κλείσουν τμήματα και σχολές καθώς καταργείται κάθε ενίσχυσή τους. Ήδη ξενοικιάζουμε κτήρια στοιβάζοντας φοιτητές και εργαστήρια. Αν η κυβέρνηση δεν ανακαλέσει τις αποφάσεις για τις περικοπές, το κλείσιμο και η συγχώνευση θα είναι η μόνη μας επιλογή λένε εκπρόσωποι περιφερειακών ιδρυμάτων με μεγάλη προσφορά στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Η επιλογή του υπουργείου Παιδείας να κάνουν τα ίδια τα πανεπιστήμια τη βρώμικη δουλειά, χωρίς να εκτεθεί η κυβέρνηση στις τοπικές δεξαμενές ψήφων, φαίνεται από το γεγονός ότι τέσσερα ιδρύματα που η συγκρότησή τους οφείλεται στο προσωπικό ενδιαφέρον των κυβερνώντων εξαιρούνται από τις περικοπές. Πρόκειται για τα πανεπιστήμια Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας, Διεθνές Πανεπιστήμιο και Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (τα δύο τελευταία λειτουργούν μάλιστα με δίδακτρα).

Η χρηματοδότηση στα πανεπιστήμια αυτά δεν υπάκουσε σε κανένα από τα κριτήρια βάσει των οποίων κατανέμονται τα κονδύλια στα υπόλοιπα ιδρύματα. Άλλωστε η ίδια η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, κατά τις τοποθετήσεις της στις Συνόδους των πρυτάνεων, δήλωνε ξεκάθαρα ότι οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις δεν είναι στην πρώτη γραμμή των αλλαγών.

Για τα κεντρικά ιστορικά ιδρύματα οι συγχωνεύσεις και τα λουκέτα θα έρθουν σε δεύτερη φάση. Όταν, δηλαδή, η οικονομική δυσπραγία τα οδηγήσει να διαθέσουν τα αποθεματικά τους για να καλύψουν λειτουργικές ανάγκες. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, η ύπαρξη αποθεματικών επιφέρει μείωση της κρατικής χρηματοδότησης. ΄Οσο μεγαλύτερο το αποθεματικό τόσο μειώνονται τα κρατικά κονδύλια. Αυτό σημαίνει ότι τα ιδρύματα θα εξαναγκαστούν να βάλουν χέρι στα αποθεματικά τους και την περιουσία τους για ανάγκες που δεν έχουν σχέση με την ανάπτυξή τους και τη στήριξη των φοιτητών τους.

Απαντώντας σε ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Η. Διώτη και Τ. Κουράκη για το ενδεχόμενο συγχώνευσης του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ο Γ. Πανάρετος περιορίστηκε να δηλώσει ότι "καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί" και κατά τα συνήθη υποστήριξε ότι "η αναβάθμιση των ιδρυμάτων και η χωροταξική αναδιάρθρωσή τους θα είναι αποτέλεσμα του διαλόγου σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο".

Στο μεταξύ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κουράκης φέρνει με ερώτησή του στη Βουλή μία νέα πρόκληση σε βάρος της έρευνας και των δημόσιων ερευνητικών κέντρων. Όπως αποκαλύπτει, την ώρα που τα ερευνητικά κέντρα οδηγούνται σε κλείσιμο λόγω των τρομακτικών περικοπών στους προϋπολογισμούς τους, το υπουργείο Παιδείας αναθέτει σε ξένη ιδιωτική εταιρεία την αξιολόγηση του ελληνικού συστήματος έρευνας. Πρόκειται για την εταιρεία Rand Europe Cambridge Limited με έδρα τη Βρετανία, η οποία ανέλαβε την «Αξιολόγηση του ελληνικού συστήματος έρευνας ενόψει του νέου θεσμικού πλαισίου για την έρευνα και την τεχνολογία στην Ελλάδα» έναντι του ποσού των 90.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι τα ερευνητικά κέντρα της χώρας έχουν αξιολογηθεί επανειλημμένα (το 1995 από ελληνικές επιτροπές και το 2000 και 2005 από διεθνείς επιτροπές), αλλά τα πορίσματα αυτών των αξιολογήσεων ποτέ δεν αξιοποιήθηκαν και δεν ελήφθησαν υπόψη στη διαμόρφωση της ερευνητικής πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου