τεύχος 1736 στις 29 Νοεμβρίου 2012
Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012
Το βαρύ πυροβολικό του ΣΥΡΙΖΑ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ,
τεύχος 1736 στις 29 Νοεμβρίου 2012
τεύχος 1736 στις 29 Νοεμβρίου 2012
Επί ποδός πολέμου βρίσκεται το ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ εν όψει της δραματικής τροπής που αναμένεται να πάρουν οι εξελίξεις στην Ελλάδα τους ερχόμενους μήνες. Υπό το ασφυκτικό βάρος των Μνημονίων, που ωθούν την οικονομία και την κοινωνία στο χείλος του γκρεμού, και με την πολλάκις επιβεβαιωμένη εμμονή των Ευρωπαίων εταίρων για μεσοβέζικες λύσεις, οι «άνθρωποι» του Αλέξη Τσίπρα προετοιμάζονται πυρετωδώς για τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να αναλάβει την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας. Και οι «άνθρωποι» αυτοί ούτε λίγοι είναι, ούτε... άσχετοι, όπως θα ήθελαν να τους εμφανίσουν μερικοί μερικοί.
Ως κρισιμότερο, για αυτονόητους λόγους, αντιμετωπίζεται το μέτωπο της οικονομίας, στο οποίο έχει κληθεί να δώσει τη μάχη το «βαρύ πυροβολικό» του ΣΥΡΙΖΑ. Ο 65χρονος οικονομολόγος Γ. Δραγασάκης – γνωστός για την ικανότητά του να αμβλύνει αντιθέσεις – εποπτεύει τον σχεδιασμό των οικονομικών θέσεων του κόμματος ως επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής και Επιτροπής Προγράμματος που έχει συσταθεί. Άνθρωπος με κυβερνητική εμπειρία – υπήρξε αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας στην οικουμενική κυβέρνηση του Ξ. Ζολώτα –, με πορεία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στον οποίο διέπρεψε ως σύμβουλος επιχειρήσεων, ο Δραγασάκης είναι πιστός στη σοσιαλιστική προοπτική, διατηρώντας παράλληλα τον ρεαλισμό της καθημερινότητας.
Το «κουαρτέτο» συμπληρώνεται με τους Γιώργο Σταθάκη, Γιάννη Μηλιό και Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο κατά κοινή ομολογία «πραγματιστής» Γ. Σταθάκης, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, έχει μακρά επιστημονική πορεία στα οικονομικά, ενώ έχει διατελέσει επισκέπτης ερευνητής στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.
Με πιο συγκρουσιακή διάθεση εμφανίζεται ο 60χρονος Γ. Μηλιός, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο ΕΜΠ, ενώ κατά πόδας ακολουθεί και ο 51χρονος καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Ε. Τσακαλώτος, απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έχει μάλιστα διδάξει και στο Πανεπιστήμιο του Kent. Αυτήν την ισχυρή ομάδα έμπειρων οικονομολόγων στηρίζουν και δύο εκπρόσωποι της νεότερης γενιάς, με εντυπωσιακό όμως βιογραφικό. Πρόκειται για τον υποψήφιο διδάκτορα Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γαβριήλ Σακελλαρίδη (συντονιστή του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του κόμματος) και τον Γιάννη Ευσταθόπουλο, οικονομολόγο και επιστημονικό συνεργάτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.
Όσο για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής – τα οποία λαμβάνουν εξαιρετικά σημαντικές διαστάσεις, δεδομένης της «ομηρίας» της Ελλάδας στα χέρια των διεθνών πιστωτών – και εκεί το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται σε εγρήγορση. Yπεύθυνοι είναι ο οικονομολόγος-διεθνολόγος Πάνος Τριγάζης (ιδρυτικό μέλος του ΣΥΝ, με ευθύνη για τις διεθνείς σχέσεις από το 1991 και πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης), η γλωσσομαθής Ρένα Δούρου (με σπουδές στην Παιδαγωγική, την Οικονομία και την Πολιτική στην Αθήνα, τη Γαλλία, την Τουρκία και την Αγγλία) και ο Θ. Δρίτσας, τελειόφοιτος της Νομικής, ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής από το 2007. Εξίσου σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση διεθνών συμμαχιών παίζει ο «κοσμοπολίτης» Κώστας Ήσυχος (μεγαλωμένος στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής), υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συνοδεύει τον Αλέξη Τσίπρα στα περισσότερα ταξίδια του, ενώ σε ρόλο «συμβούλου» του προέδρου του κόμματος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής βρίσκεται ο έμπειρος διπλωμάτης Γιώργος Αϋφαντής. Τέλος, «κρίσιμη» στη χάραξη εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται η συμβολή του οικονομολόγου-διεθνολόγου Θοδωρή Παρασκευόπουλου, καθώς ο τελευταίος είναι βαθύς γνώστης της γερμανικής πραγματικότητας – και γλώσσας.
Σημειώνεται ότι το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα δίνει ιδιαίτερη σημασία στην επεξεργασία των θέσεών του όχι στην «ανάπτυξη» ως αυτοσκοπό, αλλά στη «βιώσιμη ανάπτυξη» – τόσο ως προς την αναδιανομή του πλούτου που θα παράγεται όσο και προς τη συμβατότητα του εν λόγω μοντέλου με το περιβάλλον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της προσπάθειας είναι η επιλογή της οικονομολόγου βουλευτή Λάρισας Ηρώς Διώτη για τη θέση της επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου (ΕΕΚΕ) σε θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας. Την ομάδα που ασχολείται με τα περιβαλλοντικά θέματα στηρίζει ενεργά και η βουλευτής Χαλκιδικής, πτυχιούχος της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ – με 18ετή εμπειρία στον τομέα της – Κατερίνα Ιγγλέζη.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου