Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013
Κίνηση – ματ του Σαμαρά σε ΗΠΑ και Τουρκία για ΑΟΖ και τα κοιτάσματα του Αιγαίου
Με κίνηση – ματ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κατά την πρόσφατη επίσκεψη Ολάντ στην χώρα μας, έπιασε στον ύπνο ΗΠΑ και Τουρκία, ανάγοντας το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ σε ευρωπαϊκό ζήτημα. Κάθε άλλο παρά τυχαία στρατηγική κίνηση και η ενοικίαση φρεγατών και αεροσκαφών από τη Γαλλία. Διαβάστε στο planet-greece την στρατηγική ανάλυση των δεδομένων και πώς η Τουρκία ξαφνικά έμεινε μετέωρη…
Τουλάχιστον πονηρή και πανέξυπνη μπορεί να θεωρηθεί η ενοικίαση 2 γαλλικών φρεγατών. Κι αυτό γιατί πλέον οι Τούρκοι θα έχουν να σκεφτούν δύο φορές καλύτερα πώς σε περίπτωση που κάνουν οποιαδήποτε εξυπνάδα σε κάποια από αυτές τις φρεγάτες δε θα έχουν να κάνουν πλέον μόνο με την Ελλάδα, αλλά και τη Γαλλία κι αναγκαστικά με ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση!
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατάφερε να χτυπήσει μ’ ένα σμπάρο… πολλά τρυγόνια! Κατ’ αρχήν ΔΕΝ έβαλε τους Ρώσους, από την πίσω πόρτα στην Ευρώπη, κάτι που σίγουρα θα έφερνε αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία, για ξεχωριστούς λόγους η κάθε μία. Κατάφερε να εξασφαλίσει το αξιόμαχο των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στο Αιγαίο και ανήγαγε την Άμυνα της χώρας, πλέον, σε ευρωπαϊκό ζήτημα!
Δεν έμεινε, όμως, μόνο εκεί…
Η απόφασή του να κάνει ευρωπαϊκό το θέμα της διαχείρισης και αξιοποίησης των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, έπιασε κυριολεκτικά στον ύπνο τις ΗΠΑ, προκαλώντας απανωτά εγκεφαλικά, αφού πλέον βλέπουν ότι τίθενται εκτός παιχνιδιού.
Η αμερικανική πλευρά έχει διαμηνύσει εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι η Αθήνα πρέπει να συνεννοηθεί με την Τουρκία και να υπάρξει ουσιαστικά συνδιαχείριση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας.
Σε αυτό το κλίμα, ο Πρωθυπουργός επιχειρεί να θέσει εντός παιχνιδιού την Ευρώπη και ειδικά τις κεντρικές χώρες, όπως τη Γερμανία και τη Γαλλία.
«Βαφτίζει» τα κοιτάσματα στα «οικόπεδα» που υπάρχουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ως ευρωπαϊκά και περιμένει την αντίστοιχη βοήθεια, για να ξεπεράσει το τουρκικό εμπόδιο, αγνοώντας προφανώς τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ.
Την αρχή την είχε κάνει ο Πρωθυπουργός στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, όταν υπερασπίστηκε την παραμονή της Ελλάδας στην ισχυρή Ευρώπη και αναφέρθηκε με νόημα στη στήριξη που πρέπει να υπάρξει από τους ευρωπαίους ηγέτες, στην προσπάθειά του να αναδειχθεί ο ορυκτός πλούτος της χώρας, οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι.
Τότε η αναφορά του κ. Σαμαρά πέρασε απαρατήρητη και απλά όλα τα ΜΜΕ μείνανε στο θέμα της ΑΟΖ και στις κινήσεις της ελληνικής πλευράς, ενώ αγνοήθηκε η αναφορά στη βοήθεια που ζητάει ουσιαστικά από τους ευρωπαίους.
Η φράση του, στη συνέντευξη με τον Φρανσουά Ολάντ, περί συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία.
Για έμπειρα στελέχη, αποτελεί ένα σαφές μήνυμα με πολλούς αποδέκτες και σχετίζεται με τις πιέσεις που δέχεται η χώρα, αλλά και το ευρύτερο γεωπολιτικό παιχνίδι στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Η κίνηση Σαμαρά δεν πέρασε απαρατήρητη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και αμερικανικά ΜΜΕ προέβαλλαν την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου, τονίζοντας ιδιαίτερα την πιθανότητα συνεργασίας των δυο χωρών στους τομείς της άμυνας και των υδρογονανθράκων.
Μάλιστα, από την πρεσβεία των ΗΠΑ δόθηκε ειδική αναφορά στην αμερικανική κυβέρνηση για την επισήμανση του κ. Σαμαρά ότι τα αποθέματα υδρογονανθράκων μπορούν να καλύψουν μέρος των ευρωπαϊκών αναγκών σε ενέργεια, ζητώντας επίσης από όλα τα κράτη την επικύρωση του Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ, το οποίο παρέχει το δικαίωμα καθορισμού Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Η κυβέρνηση παρακολουθεί ψύχραιμα τις εξελίξεις και έχει πλήρη επίγνωση της δύσκολης κατάστασης και του σκληρού παιχνιδιού που παίζεται στην περιοχή. Και αυτό, διότι η ανακήρυξη της ΑΟΖ από την Ελλάδα θα μπορούσε να προκαλέσει την αντίδραση της Τουρκίας, η οποία αρνείται να υπογράψει τη συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός εκτιμά ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση ενός γεωπολιτικού παιχνιδιού με απρόβλεπτες εξελίξεις, αφού παρατηρείται μια παρασκηνιακή σύγκρουση των μεγάλων δυνάμεων για την αύξηση της επιρροής τους σε ζώνες οικονομικού ενδιαφέροντος στην χώρα μας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου