Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Πώς να διακρίνετε με το μάτι τους λάθος χάρτες για την Ελληνική ΑΟΖ




Δεν μου αρέσει αυτό που κάνω αλλά πέρα απο αυτό υπάρχει το “πρέπει”. Σας έχω παρουσιάσει το χάρτη της Ελληνικής ΑΟΖ όπως είναι ή όπως θα έπρεπε να είναι (βλέπετε εδώ και εδώ). Με ενοχλεί η πεισματική διάθεση κάποιων σε όλο το διαδίκτυο να διασπείρουν χάρτες της Ελληνικής ΑΟΖ, που 
έχουν λάθη, οφθαμλομοφανή λάθη.

Προσέξετε τους κύκλους που έχω ζωγραφίσει με κέντρα τα σημεία G, M, Z, A, X. Ολα τα σημεία της περιφέρειας κάθε κύκλου ισαπέχουν απο το κέντρο του. Τα σημεία αυτά είναι σημαντικά στον καθορισμό των ορίων των ΑΟΖ. Σύμφωνα με την αρχή της μέσης γραμμής (μέση απόσταση) για τη χάραξη μιας ΑΟΖ, το σημείο G πρέπει να ισαπέχει από τη Ρόδο, τη μέση απόσταση των παραλίων της Τουρκίας και το Καστελόριζο. Το σημείο Μ πρέπει να ισαπέχει από το Καστελόριζο, την Τουρκία και την Κύπρο. Το σημείο Ζ πρέπει να ισαπέχει απο το Καστελόριζο, την Αίγυπτο και την Κύπρο. Το σημείο Χ πρέπει να ισαπέχει από το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο. Το σημείο Α πρέπει να ισαπέχει απο την Ελλάδα, τη Λιβύη και την Αίγυπτο. Αυτά στο χάρτη που έχω χαράξει για την Ελληνική ΑΟΖ εδώ συμβαίνουν. Ο χάρτης αυτός είναι ο σωστός. Oι άλλοι είναι λάθος…

Δεν είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που αποδεικνύω επιστημονικά λάθη. Κάποιος πρέπει να κάνει αυτό το δυσάρεστο έργo αλλοιώς η επιστήμη δεν θα προχωρούσε. Παληά μας τέχνη κόσκινο…

Η βλακεία και η ασχετοσύνη είναι ανίκητη σε αυτό τον τόπο.

Οι επόμενοι χάρτες που θα σας παρουσιάσω έχουν λάθη στη χάραξη των ορίων της Eλληνικής ΑΟΖ στην ευαίσθητη περιοχή του Καστελόριζου. Τα λάθη τους βασίζονται στο λάθος υπολογισμό του σημείου G, το οποίο ΔΕΝ ΑΠΕΧΕΙ εξίσου από τη Ρόδο, τα παράλια της Τουρκίας και το Καστελόριζο.

Ο λάθος υπολογισμός της θέσης του σημείου G δίνει περισσότερο χώρο ΑΟΖ στην Τουρκία και αυτό είναι ξεκάθαρο. Το Τούρκικο “δόντι” είναι μικρότερο στο δικό μου χάρτη από ότι στους χάρτες εκείνων. Το μέγεθος του λάθους απο πλευράς έκτασης είναι μια περιοχή όσο η Ρόδος. Οσον αφορά τη παραχώρηση υδρογονανθράκων στην οποία αντιστοιχεί μιλάμε για εκατοντάδες δίς ευρώ (βλέπετε και εδώ).

Αναγκάζομαι να χρησιμοποιώ Ευκλείδια γεωμετρία όχι γιατί υστερώ σε αριθμητικές τεχνικές αλλά γιατί η απόδειξη του “λάθους” μπορεί να γίνει αντιληπτή σε περισσότερο κόσμο. Ακόμη και ο Αβραμόπουλος θα μπορούσε να την αντιληφθεί (δεν ορκίζομαι…).

Τέσσερις χάρτες με λάθος τη χάραξη της ΑΟΖ στο Καστελόριζο…




Οπα, πού πάτε ρε. Περιμένετε. Εχει και άλλους τρείς χάρτες που σχεδιάζουν “λάθος” το δόντι στο Καστελόριζο.

Σε αυτή τη χώρα “ότι θέλει" κάνει ο καθένας. Το κακό είναι πως όταν βρεθεί ένα “λάθος” ρωτάνε τον λαθεμένο “ποιός έχει δίκιο” ή όσοι ανάρτησαν στο διαδίκτυο “λάθος” χάρτη “κρύβουν” τον σωστό, για να μη χάσουν το βραβείο της εξυπνάδας και της απολυτότητας…! Aρχοντοχωριάτες.





Επανέρχομαι στο θέμα των λάθος χαρτών για την ΑΟΖ και διευκρινίζω, ότι πρώτα βάζουμε το σημείο του κέντρου της περιφέρειας του κύκλου G στο σημείο που όλοι οι χάρτες κάνουν το δόντι και μετά χαράσσουμε την περιφέρεια μέχρι την πλησιέστερη απόσταση γής. Μετά καταλαβαίνουμε ότι μόνο ένας χάρτης της ΑΟΖ από όσους κυκλοφορούν δεν μας έχει κάνει διεθνώς ρεζίλι, αυτός εδώ. Λέω “ρεζίλι”, γιατί τα λάθη στη χάραξη της ΑΟΖ στη περιοχή του Καστελόριζου φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού. Επίσης, art σε χάρτες (smoothing, transparency, 3D, κλπ) κάνουμε μόνο εκεί που δεν έχει σημασία.

Διευκρινίζω επίσης ότι τό σημείο G είναι κοινό ανάμεσα σε δύο χώρες, την Ελλάδα και τη Τουρκία γιαυτό και πρέπει να ισαπέχει απο αυτές, βάση της αρχής της μέσης γραμμής (αρχής των ίσων αποστάσεων). Το σημείο Μ είναι κοινό στην Ελλάδα, τη Τουρκία και τη Κύπρο γιαυτό και πρέπει να ισαπέχει απο αυτές. Το σημείο Ζ είναι κοινό στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο γιαυτό και πρέπει να ισαπέχει απο αυτές. Το σημείο Α είναι κοινό ανάμεσα στην Ελλάδα, την Λιβύη και την Αίγυπτο γιαυτό και πρέπει να ισαπέχει απο αυτές. Το σημείο Χ είναι κοινό ανάμεσα στην Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο γιαυτό και πρέπει να ισαπέχει απο αυτές. Αυτό τουλάχιστον για το σημείο G δεν συμβαίνει στους τέσσερις προαναφερόμενους χάρτες. Για αυτό το λόγο οι χάρτες αυτοί είναι λάθος. Με εννοείτε; Πιο χαλαρά δεν μπορώ να το εξηγήσω…

Σήμερα σας έμαθα τη μεγάλη σημασία των σημείων G, M, Z και A στη χάραξη του χάρτη της Ελληνικής ΑΟΖ (τον βλέπετε εδώ). Εχω τους λόγους μου, που σας το έμαθα τώρα.

Oύτε ένα χάρτη με την αρχή της “μέσης γραμμής” δεν ξέρουν να χαράξουν σωστά σε αυτή τη χώρα. Πώς να μη χρεοκoπήσει; Χώρια ότι στους χάρτες που βγάζουν έχουν ξεχάσει τις διεθνείς συνθήκες και τα υπάρχοντα θαλάσσια σύνορα με τη Τουρκία για τα οποία έχω μιλήσει εδώ.

To ότι η κυβέρνηση έχει αναθέσει τη χάραξη της ΑΟΖ στην υδρολογική υπηρεσία του ΠΝ είναι άλλη μια πονηριά. Αυτό έγινε για να μη ληφθούν υπόψη οι διεθνείς συνθήκες που αφορούν την Ελλάδα και τη Τουρκία, ένα θέμα το οποίο κατέχουν ή θα έπρεπε να κατέχουν στο διπλωματικό σώμα (υπ. Εξωτερικών και Σοβαρότητας…)

Τι είδους επιτροπή έχει ο Σαμαράς για την ΑΟZ; Xυλόπιτες τρώνε συνέχεια…
Αντί επιλόγου

Ο χωρισμός της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας – Κύπρου και Αιγύπτου γίνεται με αυτό τον τρόπο, διότι το Καστελόριζο είναι πλησιέστερα στην Αίγυπτο από ότι η Τουρκία. Αυτό είναι ένα ισχυρό σημείο στη σωστή χάραξη της Ελληνικής ΑΟΖ.
To υπ. Εξωτερικών της Ελλάδας όχι μόνο δεν έχει καμμία σοβαρότητα αλλά δεν έχει και καμμία επαφή με το περιβάλλον. Σε σπηλιά ζούν εκεί μέσα; Aσχετα απο την ανακήρυξη και πότε θα γίνει κλπ, έπρεπε ένας χάρτης της ΑΟΖ να υπάρχει ήδη ανηρτημένος στο site του υπουργείου και να υφίσταται δημόσια κριτική. Οι χάρτες ΑΟΖ, που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και τα ΜΜΕ έχουν λάθη, εσκεμμένα ή όχι δεν γνωρίζω. Το λάθος όμως δεν μπορεί να κυκλοφορεί. Αυτά τα λάθη δυσφημούν τη χώρα και δεν πρέπει να παρουσιάζονται σε Διεθνή ή Ελληνοτουρκικά συνέδρια.
Ο καθένας μπορεί να αναρτά στο ιστολόγιό του όποιο χάρτη ΑΟΖ θέλει αλλά να ξέρετε τι παίζει και με ποιούς μιλάτε… Τα λάθη δεν πρέπει να συγκαλύπτονται και πρέπει να διορθώνονται άμεσα. Με εννοείτε; Για να δώ…
YΓ. Εγώ σας μαθαίνω να βλέπετε το λάθος. Αυτό κάνει τη διαφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου