Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Σάββατο, 21 Μαρτίου 2009 07:00
Η προβληματική λειτουργία μιας αγοράς με έντονες στρεβλώσεις που δεν ικανοποιεί, ούτε τους έχοντες δεσπόζουσα θέση, ούτε και τους νεοεισερχόμενους, βρέθηκε στο επίκεντρο των εισηγήσεων και των συζητήσεων που έγιναν στη διάρκεια του ενεργειακού συνεδρίου του Εκόνομιστ.
Ο λόγος για την αγορά ηλεκτρισμού, την οποία ο πρόεδρος της Edison Eλλάς, Ρομπέρτο Πότι, παρομοίασε με την εικόνα που ίσχυε στην Ιταλία πριν από μία 10ετία. Οι προσεγγίσεις των ομιλητών, όπως ήταν φυσικό, έγιναν υπό το πρίσμα που επιβάλλει η παγκόσμια οικονομική κρίση, καθώς εκδηλώνεται με περιορισμό της ζήτησης σε ενεργειακά προϊόντα όλων των τύπων (υγρά και αέρια καύσιμα, ηλεκτρισμός κ.λπ.).
Ωστόσο κοινή ήταν η διαπίστωση ότι η κρίση δεν θα πρέπει να λειτουργήσει ανασταλτικά στην προώθηση των απαραίτητων επενδύσεων υποδομής. Όπως τονίστηκε, στην περίπτωση αυτή, οι οικονομίες και οι κοινωνίες θα βρεθούν αντιμέτωπες με σοβαρότατα ελλείμματα τα οποία δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν βραχυπρόθεσμα, αφού οι ενεργειακές επενδύσεις απαιτούν μεγάλο χρόνο για την ολοκλήρωσή τους.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, Ραφαήλ Μωυσής. |
Τον κίνδυνο ανατροπής μεγάλων επενδυτικών σχεδίων στην ενέργεια, επεσήμανε με την ομιλία του ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, Ραφαήλ Μωυσής, εφόσον η διάρκεια της κρίσης αποδειχθεί μεγαλύτερη του αναμενομένου.
Από την πλευρά του ο κ. Γκρέιμι Μάξτον, αρμόδιος για ενεργειακά θέματα του Εκόνομιστ, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κρίση θα λειτουργήσει καταλυτικά υπέρ της αύξησης των φόρων στα ενεργειακά προϊόντα. Την άποψη αυτή αιτιολόγησε από το ότι κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών, όπως και η ελληνική, προσφεύγουν σε υψηλό δανεισμό, με αποτέλεσμα να απαιτούνται μεγάλα κεφάλαια για αποπληρωμή των δανείων.
Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Φώλιας, επανέφερε τους προβληματισμούς του για την πυρηνική ενέργεια, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να δούμε κατάματα τι συμβαίνει στο χώρο αυτό». «Είναι δεδομένο ότι για τη χώρα μας τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται και η πυρηνική ενέργεια είναι έξω από τον ενεργειακό μας σχεδιασμό. Ωστόσο, δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας στο γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κλοιό υφισταμένων ή σχεδιαζόμενων εργοστασίων», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στην έναρξη του συνεδρίου έδωσε έμφαση σε ένα αναπτυξιακό μοντέλο που θα συνδυάζει μια νέα βιομηχανία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την παράλληλη αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος.
«Δεν μπορεί η σκοτεινή (από πλευράς ήλιου) Γερμανία να διαθέτει σήμερα 14,5 χιλιάδες MW από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και εμείς να έχουμε πιάσει γύρω στα 900 MW», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος αναφορικά με την εξοικονόμηση ενέργειας είπε χαρακτηριστικά ότι η συγκεκριμένη έννοια «δεν υπάρχει στην Ελλάδα».
Η ΔΕΗ
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Τάκης Αθανασόπουλος, με την ομιλία του επεσήμανε την ανάγκη προώθησης του υγιούς ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως είπε, η εγχώρια αγορά χαρακτηρίζεται από σημαντικές υστερήσεις, όπως:
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Τάκης Αθανασόπουλος. |
* σημαντική ασυμμετρία κανόνων μεταξύ της αγοράς ηλεκτρισμού και αυτών των πετρελαιοειδών και του φυσικού αερίου
* χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού που δεν είναι ακόμα ώριμη. Το θεσμικό πλαίσιο είναι περίπλοκο και αναντίστοιχο με τις σημερινές συνθήκες της αγοράς, δέχεται διαρκείς παρεμβάσεις και παρατάσεις των προθεσμιών ολοκλήρωσής του
* υπάρχει ελλιπής σύνδεση μεταξύ χονδρεμπορικής και λιανεμπορικής αγοράς, με συνέπεια ο ανταγωνισμός να μεταφέρεται κατά περιόδους άλλοτε στην παραγωγή και άλλοτε στην προμήθεια. Αυτό όμως αυξάνει κατακόρυφα τον επιχειρηματικό κίνδυνο των συμμετεχόντων, αλλά κυρίως της ΔΕΗ
* το θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει στη λιανεμπορική αγορά έντονα επιλεκτικές εμπορικές πρακτικές, στα όρια της κερδοσκοπίας, αφού επιδιώκεται η απελευθέρωσή της διατηρώντας συγχρόνως το μονοπωλιακό ρυθμιστικό της πλαίσιο.
Κλείνοντας ο κ. Αθανασόπουλος τόνισε: «Έχει φτάσει η ώρα να αναλάβουμε όλοι όσοι εμπλεκόμαστε στο χώρο της ενέργειας, και ο καθένας χωριστά, το μερίδιο που μας αναλογεί στη συλλογική μας ευθύνη, και να προχωρήσουμε σε εκείνες τις ενέργειες που θα εξασφαλίσουν στον κλάδο τη δυναμική που απαιτείται για την προσαρμογή του στα νέα επιχειρηματικά δεδομένα, και στη χώρα αειφόρο ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία με καθαρό περιβάλλον».
ΕΛ.ΠΕ.
Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ., Γιάννης Κωστόπουλος. |
Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ., Γιάννης Κωστόπουλος, προέβλεψε ότι στην επόμενη πενταετία θα υπάρξει μείωση των εταιρειών εμπορίας καυσίμων και των πρατηρίων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κρίση οδηγεί σε μείωση της συνολικής κατανάλωσης καυσίμων.
Ωστόσο, παρατήρησε ότι το ντίζελ θα έχει μεγάλη ζήτηση στο μέλλον. Για αυτό, όπως είπε, τα ΕΛ.ΠΕ. επενδύουν σημαντικά κεφάλαια στο νέο διυλιστήριο της Ελευσίνας, το οποίο θα υποκαταστήσει το μαζούτ που παράγεται σήμερα, με ντίζελ. Επιπλέον σημείωσε ότι η επιχείρηση εξετάζει τις δυνατότητες εξαγορών και συνεργασιών, καθώς και τις ευκαιρίες σε γειτονικά κράτη, όπως Βουλγαρία και Σερβία, όπου μπορεί να έχει ανταγωνιστική παρουσία. Καταλήγοντας, ο κ. Κωστόπουλος εκτίμησε ότι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς πετρελαιοειδών είναι θετικές.
ΔΕΠΑ
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου, προέβλεψε ότι το 2009 η κατανάλωση αερίου στην Ελλάδα, θα περιοριστεί στα 3,7 δισ. κυβικά μέτρα, έναντι 4 δισ. το 2008, λόγω της κρίσης που έπληξε και την εγχώρια βιομηχανική δραστηριότητα.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Ασημάκης Παπαγεωργίου. |
Σημείωσε ωστόσο ότι παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία και την κάμψη της ζήτησης, η Ευρώπη έχει μακροπρόθεσμα ανάγκη εισαγωγής επιπλέον ποσοτήτων φυσικού αερίου, για να καλύψει το διαφαινόμενο ενεργειακό έλλειμμα και να διαφοροποιήσει τις πηγές προμήθειας με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού μεταξύ διαφορετικών προμηθευτών. Έτσι, η ανάπτυξη νέων έργων υποδομής προς την Ευρώπη είναι συνεπώς απαραίτητη, ενώ ως γνωστόν στα έργα αυτά περιλαμβάνεται ο ελληνοϊταλικός αγωγός στον οποίο συμμετέχει και η ΔΕΠΑ και ο νέος συνδετήριος αγωγός του ελληνικού με το βουλγαρικό δίκτυο.
Στο περιθώριο του συνεδρίου ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι τα καθαρά κέρδη της ΔΕΠΑ, στην οποίο το Δημόσιο διατηρεί το 65%, διαμορφώθηκαν το 2007 στα 78,8 εκατ. ευρώ ενώ με δηλώσεις του στο Reuters ανέφερε ότι η ΔΕΠΑ θα εξετάσει την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο ως εναλλακτική λύση στην αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή.
ΡΑΕ
Ο αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Θεόδωρος Πανάγος, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα θέματα επάρκειας, τονίζοντας ότι μέχρι το 2011, είναι απαραίτητο να λειτουργήσουν 4 νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, ώστε να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια έως το 2012. Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι η εγκατεστημένη ισχύς σε ανανεώσιμες πηγές να φτάσει τα 1.600 MW μέσα στο 2009 και να προστεθούν άλλα 700 MW τη διετία 2010 - 2011 ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 10.000 MW μέχρι το 2020.
Τέλος, έκανε λόγο για την ανάγκη διαχωρισμού των τιμολογίων ανά δραστηριότητα και τόνισε ότι η ΡΑΕ θα συνεχίσει να ελέγχει με αυστηρότητα την εφαρμογή του κανονιστικού πλαισίου.
Ανεξάρτητες εταιρείες
Από τον ιδιωτικό τομέα, ο διευθύνων σύμβουλος της ElpEdison, Ρομπέρτο Πότι, αναφέρθηκε στους στόχους της μεικτής εταιρείας Εdison-EΛ.ΠΕ., σύμφωνα με τους οποίους επιδιώκεται μέχρι το 2010, η εταιρεία να διαθέτει χαρτοφυλάκιο μονάδων με ισχύ 1.500 - 2.000 MW, και να καλύπτει μερίδιο 15% - 20% της εγχώριας αγοράς. Πρόσθεσε ακόμα ότι ανάλογο ενδιαφέρον υπάρχει και για επενδύσεις σε ΑΠΕ.
Ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της TERNA, Γιώργος Περιστέρης, τόνισε με έμφαση τα θέματα τιμολόγησης φυσικού αερίου, υποστηρίζοντας ότι η τιμολόγηση της χρήσης του δικτύου από το ΔΕΣΦΑ, ειδικά για τις αιχμιακές μονάδες, γίνεται με εξωπραγματικά υψηλές τιμές. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να επιτραπούν οσμώσεις μεταξύ εταιρειών που έχουν δεσπόζουσα θέση στην ηλεκτροπαραγωγή, με αντίστοιχες φυσικού αερίου (εννοώντας τη ΔΕΗ [DEHr.AT] και τη ΔΕΠΑ), και ζήτησε να απαλειφθούν όροι καλύτερου πελάτη στις συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου, καθώς λειτουργούν σε βάρος του ανταγωνισμού.
Ο κ. Χρήστος Τασσιόπολος, acting managing director της Prometheus Gas, προέβλεψε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream θα κατασκευαστεί συντομότερα από το Nabucco, παρά το γεγονός ότι είναι ακριβότερος και δυσκολότερος τεχνικά. Όπως είπε, ο αγωγός των Ρώσων, που θα κατασκευαστεί από την Gazprom έχει πιο ισχυρούς συμμετέχοντες, ενώ αντίθετα ο Nabucco που παρακάμπτει τη Ρωσία και στηρίζεται από τη Δύση, πρέπει να λύσει το πρόβλημα της διέλευσης από την Τουρκία. Ο κ. Τασσιόπουλος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το πολύ πιθανό ενδεχόμενο να μειωθεί η ζήτηση αερίου λόγω της κρίσης, υποστηρίζοντας ότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο τότε δεν αποκλείεται να έχουμε καθυστερήσεις στα σχέδια των αγωγών. Είπε μάλιστα ότι σε περίπτωση πτώσης της ζήτησης η Ρωσία θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα πιο εύκολα καθώς μπορεί να πάρει αέριο από τον αγωγό που περνά από την Ουκρανία και να το διοχετεύσει στην Ευρώπη μέσω του South Stream.
Τέλος ο κ. Σεργκέι Κόμλεφ, επικεφαλής του τομέα τιμολόγησης και αγοράς της Gazprom Export, άσκησε έντονη κριτική στη στάση του Κιέβου, κατά την κρίση τροφοδοσίας του περασμένου Ιανουαρίου. Όπως είπε, οι περικοπές τροφοδοσίας στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης οφείλονται αποκλειστικά σε αποφάσεις του Κιέβου, που έκλεισε τις στρόφιγγες.
Τόνισε δε ότι η κρίση δεν ήταν κρίση εφοδιασμού, αλλά κρίση στη λειτουργία των αγωγών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα του και η εταιρεία του είναι σταθερά υπέρ της διαφοροποίησης των οδών εφοδιασμού της Ευρώπης με ρώσικο αέριο, ενώ όπως είπε, ο λόγος για την επιδιωκόμενη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία είναι πολιτικός και δεν βασίζεται σε στέρεα οικονομικά επιχειρήματα.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου