Τρίτη 23 Ιουνίου 2009
Τυχεροί οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες!
Σε νέες προκλητικές δηλώσεις σε βάρος των προσφύγων και γενικότερα του κυπριακού Ελληνισμού προέβη ο γνωστός θιασώτης του σχεδίου Ανάν, Αντιπρόεδρος της Ε.Ε. Γκίντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος, πέραν των άλλων, συνέχισε να προπαγανδίζει υπέρ του σχεδίου και να στέλλει μηνύματα επαναφοράς του. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε παρατήρηση της Αντιγόνης Παπαδοπούλου, ότι όντας βουλευτής και εκλεγέν μέλος του Ευρωκοινοβουλίου, δεν μπορεί να μεταβεί στην οικία της στην κατεχόμενη Μόρφου, εκτός εάν δείξει στους Τούρκους κατακτητές διαβατήριο, ο Φερχόιγκεν απάντησε ειρωνικά: «Είσαι τυχερή που μπορείς να επισκεφθείς την οικία σου, ενώ εγώ στη Γερμανία, δεν μπορούσα καθόλου και υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη, όπου μερικοί δεν μπορούν καθόλου να επισκεφθούν τις κατοικίες τους».Ο Φερχόιγκεν δείπνησε το βράδυ της Δευτέρας στο σπίτι του Ταλάτ και σε δηλώσεις του, μετά το δείπνο, αποκάλεσε τον κατοχικό ηγέτη «πρόεδρο»
Χθες, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, χλεύασε το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε παρατήρηση της Αντιγόνης Παπαδοπούλου, ότι όντας βουλευτής και εκλεγέν μέλος του Ευρωκοινοβουλίου, δεν μπορεί να μεταβεί στην οικία της στην κατεχόμενη Μόρφου, εκτός εάν δείξει στους Τούρκους κατακτητές διαβατήριο, ο Φερχόιγκεν απάντησε ειρωνικά: «Είσαι τυχερή που μπορείς να επισκεφθείς την οικία σου, ενώ εγώ στη Γερμανία, δεν μπορούσα καθόλου και υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη, όπου μερικοί δεν μπορούν καθόλου να επισκεφθούν τις κατοικίες τους».
Προς το τέλος της 90λεπτης συνάντησής του με τους βουλευτές, ο Φερχόιγκεν θέλησε να κάνει μια διευκρίνιση (με καθυστέρηση πέντε χρόνων), σχετικά με ό,τι είχε δηλώσει τον Απρίλιο του 2004 για την απόρριψη του σχεδίου Ανάν. Ισχυρίστηκε ότι υποστήριξε τότε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι σεβαστό. Δεν άσκησε κριτική, είπε, στην Κύπρο και στο λαό της, για την απόρριψη του σχεδίου, «αλλά σε έναν άνδρα» (σημ. τον Τάσσο Παπαδόπουλο, προφανώς). Ισχυρίστηκε ακόμη ότι ποτέ δεν χρησιμοποίησε τη λέξη «εξαπατάθηκα», αλλά «παραπλανήθηκα».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου, για το αχρείαστο της παρουσίας μεγάλου αριθμού κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο, ο Φερχόιγκεν, γελώντας ειρωνικά, απάντησε: «Δεν έχω εγώ αναπτύξει τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο, ως εκ τούτου δεν μπορώ να σχολιάσω». Δεν προχώρησε να ζητήσει αποχώρησή τους, αλλά αντίθετα, είπε ότι είναι και η παρουσία κατοχικών στρατευμάτων, «μεταξύ των λεπτομερειών της τελικής λύσης του Κυπριακού». Και υποδυόμενος τον απορημένο, στράφηκε στο δημοσιογράφο και τον ρώτησε: «Για ποιο λόγο ερωτάτε εμένα;»(!)
Ο Φερχόιγκεν έσπευσε και πάλιν να αποενοχοποιήσει την Τουρκία και να επαναφέρει το σχέδιο Ανάν, λέγοντας ότι η λύση προσφέρθηκε το 2004 με το σχέδιο Ανάν «στο οποίο», ισχυρίστηκε, «υπήρχε πρόνοια για παρουσία στο νησί, μετά την αποδοχή της λύσης, 600 Τούρκων στρατιωτών και 600 Ελλήνων», παρουσία την οποία χαρακτήρισε «συμβολική και χωρίς σημασία». Για να στείλει στη συνέχεια μήνυμα ότι το σχέδιο Ανάν είναι εδώ και η Τουρκία συνεχίζει να το αποδέχεται. Είπε συγκεκριμένα: «Οι Τούρκοι αποδέχθηκαν το σχέδιο Ανάν και στην τελευταία συνάντησή μου με Τούρκους εκπροσώπους, επιβεβαίωσαν ότι η θέση τους δεν άλλαξε και ότι υποστηρίζουν την πρόταση Ανάν».
Ένα... κοκαλάκι και για τους Έλληνες
Ο Ευρωπαίος Αντιπρόεδρος κάλεσε τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να φθάσουν σε πολιτική συμφωνία. «Τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν», είπε, ενώ για να χρυσώσει το χάπι από τις προηγούμενες προκλητικές δηλώσεις του, πέταξε και ένα «κοκαλάκι» στην ελληνοκυπριακή πλευρά, λέγοντας ότι η Άγκυρα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της έναντι της Ε.Ε. και των κρατών-μελών.
Λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της ειδικής συνεδρίας της Επιτροπής, εισήλθε στην αίθουσα ο βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας, και έδωσε στον κ. Φερχόιγκεν φάκελο, στον οποίο υπήρχαν ενημερωτικά φυλλάδια και βιβλιάρια, μαζί με ψηφιακό δίσκο, που αναφέρονται όλα στην καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα.
«Πρόεδρος» ο Ταλάτ
Ο Φερχόιγκεν δείπνησε το βράδυ της Δευτέρας στο σπίτι του Ταλάτ και σε δηλώσεις του, μετά το δείπνο, αποκάλεσε τον κατοχικό ηγέτη «πρόεδρο». Είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαίωμα να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα της Ε.Ε. και ανέφερε ότι η Ε.Ε. δεν είναι μεσολαβητής ή διαιτητής, αλλά εφόσον της ζητηθεί, μπορεί να προσφέρει συμβουλές, βοήθεια ή στήριξη.
Ο Ταλάτ χαρακτήρισε τον Φερχόιγκεν γνώστη του Κυπριακού και φίλο της Κύπρου και των Τουρκοκυπρίων.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ
http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/06/blog-post_5565.html
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου