Αμήχανος, με νευρικότητα, αλλά και ανεξήγητη αλαζονεία, αντιμετώπισε ο πρωθυπουργός όλα τα καυτά εσωτερικά θέματα στη συνέντευξή του μετά τη Σύνοδο Κορυφής |
Αμήχανος, απολογητικός με εμφανή νευρικότητα αλλά και ανεξήγητη αλαζονεία αντιμετώπισε ο πρωθυπουργός όλα τα καυτά εσωτερικά ζητήματα, στην καθιερωμένη συνέντευξη μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Υιοθετώντας τη γνωστή τακτική ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση, εξαπέλυε με κάθε ευκαιρία σφοδρή επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και ξεκαθάρισε με ύφος που δεν σηκώνει «κουβέντα» πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον Γ. Καρατζαφέρη.
Δήλωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να πάει σε πρόωρες εκλογές (άλλο βέβαια η πρόθεση και άλλο η ανάγκη), ενώ επιχείρησε με γενικόλογες απαντήσεις να αποφύγει αγκάθια όπως είναι οι Βατοπεδινοί και η διάλυση της Αστυνομίας.
Ωστόσο, ο φόβος του Κ. Καραμανλή μπροστά στο αποτέλεσμα των εκλογών, όποτε γίνουν αυτές, φάνηκε όταν κλήθηκε να απαντήσει αν πρόκειται να προτείνει και για νέα θητεία τον Κ. Παπούλια. Αφού αναφέρθηκε στο άψογο, όπως το χαρακτήρισε έργο που ασκεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ, το οποίο «εμπλέκει τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας σε μικροκομματικές σκοπιμότητες». Δεν δίστασε μάλιστα να χαρακτηρίσει την απόφαση αυτή του ΠΑΣΟΚ πολιτικά ανεπίτρεπτη και κατώτερη των περιστάσεων.
Αναλυτικά και κατά... θεματολογία, ο Κ. Καραμανλής είπε:
- Για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών: «Δεν έχω καμία πρόθεση να πάω σε εκλογές».
- Για την κυβερνητική αδράνεια και μετά τις ευρωεκλογές, παρά τις περί αντιθέτου δεσμεύσεις του: «Ναι, έχουμε ανάγκη ταχύτερου και αποτελεσματικότερου έργου, αλλά δεν χωρούν κινήσεις εντυπωσιασμού. Η κοινωνία δυσπιστεί σε εκείνους που επιχειρούν να την εντυπωσιάσουν».
- Για την κυβερνητική απόφαση να επιτραπεί στον πρόεδρο της FYROM να επισκεφθεί τη χώρα μας με αεροσκάφος που φέρει το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και αν έπειτα από αυτό συνεχίζει να αισθάνεται περήφανος Μακεδόνας: «Αν δεν δεχόμασταν ούτε κατ εξαίρεση ένα αεροπλάνο, θα δείχναμε ανασφάλεια, μικρότητα και μικροψυχία. Και ως υπερήφανος Μακεδόνας δεν το δέχομαι».
- Για τις συνεχείς παραβιάσεις στο Αιγαίο: «Κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ενημερώνουμε τη διεθνή Κοινότητα. Θα το θέσω το θέμα στον Ερντογάν».
- Για τη συμπεριφορά του Γ. Μανώλη και αν φοβάται λόγω της ισχνής πλειοψηφίας: «Δεν φοβάμαι τίποτα. Λαμβάνονται βεβαίως υπόψη όλα τα δεδομένα και το μέγεθος της πλειοψηφίας. Κανέναν δεν κρατάμε με το ζόρι, ο καθένας έχει την ευθύνη των πράξεών του».
- Για τυχόν συνεργασία με το ΛΑΟΣ: «Καμία περίπτωση. Οι διαφορές είναι αγεφύρωτες. Αήθης η ενέργειά του να απευθύνει πρόσκληση σε βουλευτές. Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα».
- Για το αν θα είναι υποψήφιοι όσοι εμπλέκονται σε σκάνδαλα: «Ολοι κρινόμαστε. Κάποια στιγμή έρχεται η ώρα της αξιολόγησης. Τον τελικό λόγο τον έχω εγώ».
Οσον αφορά το θέμα της διάλυσης της αστυνομίας και τις ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας της, ο πρωθυπουργός προτίμησε να κάνει γενικές αναφορές στο πρόβλημα της τρομοκρατίας, να χαρακτηρίσει μηδενιστική και ισοπεδωτική την κριτική που ασκείται στην ΕΛΑΣ, «οι υπερβολές το μόνο που εξυπηρετούν είναι τον στόχο των τρομοκρατών». Πάντως απέφυγε να υπερασπιστεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.
Ναυαγισμένο στο πέλαγος... λαθρομετανάστη, που την τελευταία στιγμή βρήκε σωσίβιο, θύμιζε χθες ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες.
Το μείζον θέμα της λαθρομετανάστευσης το οποίο ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης, μετά την εκλογική επιτυχία του ΛΑΟΣ στις ευρωεκλογές, πήγαινε... άπατο στη Σύνοδο Κορυφής μέχρι το παρά πέντε της λήξης της Συνόδου.
Την τελευταία ώρα, όπως ομολόγησε ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, η ελληνική πλευρά ενεργοποίησε τους ηγέτες της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας και της Κύπρου και τροποποιήθηκε το κείμενο των συμπερασμάτων, στο οποίο αρχικά δεν γινόταν ούτε αναφορά στην Τουρκία, ενώ συγκεκριμένα ελληνικά αιτήματα παραμένουν στο... ράφι της ΕΕ μέχρι την επόμενη Σύνοδο.
Η τελική διατύπωση δεν αποτελεί βέβαια την «κορύφωση μιας επίμονης, μακράς προσπάθειας» όπως θέλησε να την εμφανίσει ο πρωθυπουργός, αποτελεί, όμως, ένα πρώτο βήμα έστω και αόριστο προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης και ενδεχομένως άσκησης πίεσης στην Τουρκία, η οποία παραβιάζει καθημερινά τη σχετική διμερή συμφωνία που έχει υπογράψει με τη χώρα μας.
Αλλωστε, και ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής παραδέχτηκε ότι τα συγκεκριμένα μέτρα που ζητεί η χώρα μας [οικονομική ενίσχυση για τη διαχείριση του κύματος των λαθρομεταναστών, απορρόφηση και κατανομή των νόμιμων μεταναστών (άσυλο) στις άλλες χώρες-μέλη της EE] θα απασχολήσουν τους «27» στην επόμενη Σύνοδο του Οκτωβρίου.
Η κυβέρνηση, πάντως, δηλώνει ικανοποιημένη για το γεγονός ότι το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης περιλήφθηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και μάλιστα με ονομαστικές αναφορές στην Τουρκία και στη Λιβύη, που έγιναν την τελευταία στιγμή.
Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ στα συμπεράσματα γίνεται αναφορά στο πρόβλημα της Μάλτας, το όνομα της χώρας μας δεν υπάρχει. Ο Κ. Καραμανλής, ερωτηθείς σχετικά, είπε πως η ονομαστική αναφορά στη Μάλτα οφείλεται στην υλοποίηση ενός πιλοτικού προγράμματος για τους λαθρομετανάστες που θα εφαρμοστεί εκεί.
Η λαθρομετανάστευση... χώρεσε σε τρεις -γενικόλογες στην πλειονότητά τους- παραγράφους των συμπερασμάτων των 27 ηγετών:
«Θα πρέπει να συνεχιστούν όλες οι δραστηριότητές μας στην περιοχή της Δυτικής Μεσογείου και στα ανατολικά και νοτιοανατολικά σύνορα», σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στο κείμενο.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο περιορίζεται σε απλή «έκκληση», ενώ παραπέμπει σε εθελοντική βάση την ανακατανομή των μεταναστών αναλογικά στις χώρες-μέλη. Αναγνωρίζει ότι απαιτούνται αυξημένοι συνοριακοί έλεγχοι, τους οποίους θα συντονίζει η Frontex, χωρίς όμως να υποδεικνύει κανένα συγκεκριμένο μέτρο για την υλοποίησή τους. Επισημαίνει ότι απαιτείται μεγαλύτερη ενίσχυση της έμπρακτης συνεργασίας (της Κοινότητας) με τις βασικές χώρες καταγωγής και διέλευσης των μεταναστών, όπου και κατονομάζονται και οι δύο χώρες Τουρκία και η Λιβύη.
Για ελλιπή προετοιμασία και όψιμη κινητοποίηση τις τελευταίες προεκλογικές και μετεκλογικές εβδομάδες στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος εξωτερικών θεμάτων του ΠΑΣΟΚ, Α. Λοβέρδος.
ΓΙΑΝΝΑ ΜΠΑΛΗ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=4750&pubid=4202823
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου