Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009
Επτά μίζες για ένα ιατρικό μηχάνημα!
ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ και μεγάλη σπατάλη αποκαλύπτεται στον χώρο της υγείας μέσω της διαδικασίας εφαρμογής των διεθνών λογιστικών προτύπων, της σύνταξης ισολογισμών και της συνεχούς καταγραφής εσόδων, δαπανών και υποχρεώσεων (διπλογραφικό σύστημα) από τα νοσοκομεία. Είναι ένα από τα σημεία που βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, η οποία έχει ως αντικείμενο την εποπτεία των νομαρχιών, δήμων, ασφαλιστικών ταμείων και δημόσιων μονάδων υγείας για τη βελτίωση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων και την εξοικονόμηση πόρων.
Κύκλοι του υπουργείου Υγείας ανέφεραν χθες εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες περισσότεροι από 40.000
άνθρωποι κερδίζουν από τα μαύρα ταμεία του χώρου της δημόσιας υγείας, δηλαδή τις σπατάλες, τις υπερτιμολογήσεις και τις παράνομες προμήθειες κατά την αγορά υλικών και εξοπλισμού. Οι ίδιοι κύκλοι έλεγαν χαρακτηριστικά ότι για την αγορά μιας και μόνο συσκευής εντοπίστηκαν «επτά επίπεδα συναλλαγής», δηλαδή επτά μίζες.
Από την ενημέρωση που έγινε στην Επιτροπή, προκύπτει ότι το 80% των νοσοκομείων και άλλων μονάδων υγείας έχουν ήδη εφαρμόσει το διπλογραφικό σύστημα και έχουν συντάξει ισολογισμούς για το 2008. Επίσης, έγινε γνωστό ότι έως τον Οκτώβριο το σύστημα θα έχει εφαρμοστεί σε όλες τις μονάδες υγείας ενώ περίπου οι μισές μονάδες θα εφαρμόσουν Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.
Η υποβολή των αντίστοιχων οικονομικών καταστάσεων από τα ασφαλιστικά ταμεία και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Στην επιτροπή συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαθανασίου, Εσωτερικών κ. Π. Παυλόπουλος, Απασχόλησης κ. Φ. Πετραλιά, Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος, ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Ν. Λέγκας, καθώς και επικεφαλής δημοσίων φορέων.
Νέα επιδόματα
Στην Επιτροπή συζητήθηκε και η πορεία του Ταμείου Καταπολέμησης της Φτώχειας και των προγραμμάτων που εφαρμόζει σε συνεργασία με διάφορα υπουργεία. Το Ταμείο, σύμφωνα με πληροφορίες, επεξεργάζεται αυτήν την περίοδο νέα προγράμματα εισοδηματικής ενίσχυσης μονογονεϊκών οικογενειών καθώς και ανασφάλιστων ηλικιωμένων. Το Ταμείο έχει στη διάθεσή του περίπου 100 εκατ. ευρώ και τα προγράμματα αναμένεται να αρχίσουν να τρέχουν από το φθινόπωρο. Επίσης, έγινε γνωστό ότι το Ταμείο θα ζητήσει τη συνδρομή και του ιδιωτικού τομέα (επιχειρήσεις κ.λπ.), προκειμένου να εξασφαλίσει πόρους για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων του.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=4527653
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου