|
| Newsletter | Μάρτιος 2012 |
Προειδοποίηση για τους κινδύνους από την επικράτηση των άκρων και έκκληση συσπείρωσης του μεταρρυθμιστικού χώρου. Άρθρο στο Capital.gr | 23.03.2012 Ο ελληνικός λαός διακατέχεται δικαιολογημένα από αισθήματα οργής και αγανάκτησης. Η οργή όμως δεν είναι καλός σύμβουλος. Σπρώχνει μοιραία σε ακραίες αντιδράσεις κι αν στις επερχόμενες εκλογές συμβεί μια στροφή του εκλογικού σώματος προς τα κόμματα των άκρων (αν πιστέψουμε στις δημοσκοπήσεις κόμματα με ακραία ρητορική απειλούν να συγκεντρώσουν μεταξύ του 40% και του 45%), η χώρα θα οδηγηθεί με μαθηματική βεβαιότητα σε καταστροφικές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις.
Η Ελλάδα έχει ένα εκατομμύριο ανέργους, πρέπει να πάρει ακόμα δημοσιονομικά μέτρα ύψους άνω των 12 δισ. ευρώ και εξακολουθεί να έχει ένα τεράστιο (8% του ΑΕΠ) έλλειμμα στο εξωτερικό της ισοζύγιο. Το κράτος της χαρακτηρίζεται από μαζικά φαινόμενα διαφθοράς («μικρής» και «μεγάλης») και απίστευτης γραφειοκρατικής δυσλειτουργίας. Η χώρα έχει χάσει την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές μέχρι το τέλος της δεκαετίας και κρατιέται ζωντανή με ξένα χαμηλότοκα δάνεια που δίδονται με πολιτικούς όρους από τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη και χρήματα από τα κοινοτικά ταμεία. Μετά το PSI η Ελλάδα έχει πάψει να έχει σημασία για τις αγορές και για την ευρωπαϊκή σταθερότητα. Αν δεν τηρήσουμε τις δεσμεύεις μας θα μας εγκαταλείψουν. Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα που θα συγκυβερνήσουν μετά τις επόμενες εκλογές (μόνα τους ή και με άλλα κόμματα), έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού τους κεφαλαίου λόγω των τεράστιων ευθυνών τους για όσα συνέβησαν τόσο τα τελευταία τριάντα, όσο και τα τελευταία δύο χρόνια. Βαδίζουν αναπόφευκτα προς πρόσθετη αποδυνάμωση. Αν στη θέση τους ενδυναμωθούν τα κόμματα των άκρων οι συνέπειες για τη χώρα θα είναι:
Σε οικονομικό επίπεδο
• Πλήρης σχεδόν αποχή των σοβαρών ξένων επενδυτών, οι οποίοι αν στα υπόλοιπα μειονεκτήματα μας δουν και την πολιτική αστάθεια και την ανάδειξη των ακραίων, δεν πρόκειται να βάλουν στην Ελλάδα ούτε ένα ευρώ. Οι άνεργοι θα παραμείνουν συνεπώς άνεργοι γιατί χωρίς επενδύσεις δεν υπάρχουν δουλειές, ή θα βρουν δουλειά με εξευτελιστικά χαμηλότερους μισθούς (ακόμα και από αυτούς που επέβαλε η τρόικα) και σε δουλειές μικρής παραγωγικότητας.
• Σοβαρή αύξηση του κινδύνου η Ευρώπη να εγκαταλείψει την Ελλάδα, ως χώρα που δεν θέλει να τηρήσει τις συμφωνίες και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που ανέλαβε.
Σε κοινωνικό επίπεδο
Ένα εκρηκτικό κοινωνικό μίγμα, που συνεπάγεται η ενίσχυση της παρακρατικής ακροδεξιάς, της συνωμοσιολογικής δεξιάς και της αριστεράς της βίας και της ανομίας. Η άσκηση παράνομης βίας από παρακρατικές και αναρχοφασιστικές ομάδες της μιας ή της άλλης πλευράς, θα σπρώξει σε φαινόμενα βίαιης αντιπαράθεσης τόσο μεταξύ τους όσο και με τους παράνομους μετανάστες. Η αστυνομία δεν θα ξέρει ποιον να πρωτοκυνηγήσει, τους εγκληματίες ή τους παρακρατικούς. Η ανομία και η ανασφάλεια στη χώρα θα αυξηθούν εκθετικά. Σε συνδυασμό με την αύξηση της φτώχειας, την υποβάθμιση των κοινωνικών παροχών και την ριζοσπαστικοποίηση των ανέργων, που θα μετατραπούν στο σύνολό τους σχεδόν σε μακροχρόνια άνεργους, θα δημιουργηθεί ένα εκρηκτικό κοινωνικό κλίμα.
Σε πολιτικό επίπεδο
Η πλήρης επικράτηση του λαϊκισμού (ο οποίος μας έφερε άλλωστε εδώ), θα σπρώξει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα στο δρόμο του γρήγορου ψέματος και της ευκολόπιοτης ανοησίας. Εξαίρεση όσοι θα βρίσκονται στην κυβέρνηση, οι οποίοι αναγκαστικά θα ασκούν την ίδια πολιτική και θα εξουθενώνονται πολιτικά μετά μερικούς μήνες άσκησης εξουσίας. Οι σοβαροί άνθρωποι θα έχουν όλο και πιο περιορισμένα κίνητρα ή ευκαιρίες ενασχόλησης με τα κοινά.
Τελικά γλυτώσαμε (για την ώρα τουλάχιστον), από την οικονομική καταστροφή και θα πάμε από πολιτική καταστροφή; Απαντώ όχι. Οι συνειδητοί πολίτες και οι μεταρρυθμιστές πολιτικοί μπορούν και πρέπει να αντιδράσουν και να αποτρέψουν τα χειρότερα στην κρίσιμη αυτή συγκυρία; Οι πολίτες κατ’ αρχήν πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη λογική τους. Επαναλαμβάνω ο θυμός είναι κακός σύμβουλος. Σπανίως δεν μετανιώνουμε για όσα είπαμε θυμωμένοι και σχεδόν πάντα μετανιώνουμε για όσα πράξαμε θυμωμένοι. Ποτέ και πουθενά η πολιτική δεν προσφέρει ιδανικές λύσεις. Και όποιος πιστεύει στις ιδανικές λύσεις είναι αφελής. Το κλειδί είναι οι πολίτες να επιλέξουν τουλάχιστον το λιγότερο κακό, με βάση τα δικά τους κριτήρια και αφού προσεκτικά ακούσουν και ζυγίσουν τα πράγματα.
Όσο για τους πολιτικούς –αλλά και όσους δεν είχαν ως τώρα ασχοληθεί με την πολιτική και έλαβαν τη γενναία απόφαση τη δύσκολη αυτή στιγμή να ασχοληθούν με τα κοινά- κάποιοι βρίσκονται για την ώρα εγκλωβισμένοι στις επιλογές τους. Υπάρχουν όμως και άλλοι που μπορούν ακόμα να αλλάξουν πορεία. Γι αυτό και θέλω να απευθύνω σήμερα μια δημόσια έκκληση στις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις, που δεν είναι παγιδευμένες στα δύο μεγαλύτερα κόμματα που μας οδήγησαν εδώ. Ο κίνδυνος πολιτικής επικράτησης των ακραίων πολιτικών δυνάμεων είναι υπαρκτός και σοβαρός. Τα δύο κόμματα που μας έφεραν εδώ δεν αποτελούν ούτε καν μεσοπρόθεσμα βιώσιμη εναλλακτική λύση. Είναι καθοριστικής σημασίας η συσπείρωση όλων των μεταρρυθμιστών σε ένα ενιαίο μέτωπο λογικής και υπευθυνότητας. Οι ατομικές διαδρομές και τα επί μέρους σφάλματά μας δεν έχουν σήμερα σημασία. Πρέπει όλοι να υπερβούμε τον εαυτό μας. Αν ο μεταρρυθμιστικός χώρος εμφανιστεί ενωμένος θα αποκτήσει καταλυτική δυναμική, που θα του δώσει τη δύναμη να αλλάξει την κατεύθυνση των πολιτικών εξελίξεων. Είναι η ώρα της ευθύνης και του πραγματικού πατριωτισμού. |
|
|
|
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Η μεγάλη διαφθορά τρώει τη μικρή | Άρθρο στην Athens Voice 19.03.2012Το τελευταίο διάστημα άρχισαν να «αποκαλύπτονται» περιπτώσεις διαφθοράς μεσαίων υπαλλήλων της δημόσιας διοίκησης, ο εντοπισμός των οποίων -όπως προέκυψε από τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά- ήταν υπόθεση παιδαριώδης αν στοιχειωδώς το κράτος αποφάσιζε να λειτουργήσει. Εν μέρει οι αποκαλύψεις αυτές είναι μια ένδειξη ότι κάποιοι έντιμοι δημόσιοι λειτουργοί αισθάνθηκαν απελευθερωμένοι και άρχισαν να κάνουν επιτέλους τη δουλειά τους. Όμως αυτό αποτελεί μέρος μόνον της υπόθεσης. Εξ ίσου προκλητικές περιπτώσεις «μεγάλης» διαφθοράς μένουν την ίδια περίοδο σκοτεινές και αδιερεύνητες. ____________________________________________
Ανάπτυξη... Προσοχή! Άρθρο στην ιστοσελίδα Capital.gr | 07.03.2012Αρθρογραφώ για τις βασικές διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας κοντά τριάντα χρόνια1 και παρόλα αυτά η ελαφρότητα της οικονομικής συζήτησης στη χώρα δεν παύει ποτέ να με εκπλήσσει. Τελευταία ανακάλυψη των ελαφρολαϊκών οικονομικών αναγνωσμάτων είναι η «ανάπτυξη», η εύρεση της οποίας θα αποτελέσει το «Άγιο Δισκοπότηρο» που θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να σκοτώσει τον κακό δράκο της κρίσης. Αν όμως η οικονομική συζήτηση συνεχιστεί στη χώρα με την ίδια ελαφρότητα και στα επόμενα χρόνια, φοβάμαι ότι το «Άγιο Δισκοπότηρο» της ανάπτυξης θα κάνει περισσότερο χρόνο να ανευρεθεί από τους ιππότες του «τάγματος της ελαφρότητας», από τη δεκαετία που αναφέρεται στις ρομαντικές ιστορίες του Βασιλιά Αρθούρου. Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο πατώντας εδώ...
____________________________________________
Ξένοι τοκογλύφοι και άλλες ιστορίες | Άρθρο στην ΕΣΤΙΑ 07.03.2012Αν κάποιος παρακολουθεί την πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας σε αριθμούς και ακούει ταυτόχρονα τις συζητήσεις στα περισσότερα ελληνικά μέσα ενημέρωσης σε σχέση με την συμπεριφορά της Ευρώπης έναντι της Ελλάδος, έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι η επιστημονική φαντασία τελικά δικαιώθηκε και έχουμε βρει τον τρόπο να επικοινωνούμε με ένα παράλληλο σύμπαν.
Γιατί είναι πολύ δύσκολο να συμβιώνουν στο ίδιο σύμπαν και οι αριθμοί που περιγράφουν τι πράγματι συμβαίνει και οι αστικοί μύθοι που έχουν πλέον επικρατήσει για τις αιτίες της πρωτοφανούς και καταστροφικής κρίσης που βιώνει η ελληνική κοινωνία.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο πατώντας εδώ...
______________________________________
Οι «Κουροπάτκιν» της δραχμής | Άρθρο στην ATHENS Voice | 06.03.2012Στις αρχές του περασμένου αιώνα στη διάρκεια του Ρωσο-ιαπωνικού πολέμου, διαμορφώθηκε μια φράση που έμελε να παραμείνει στο ελληνικό λεξιλόγιο ως μνημείο καφενόβιας συμβουλής. Η φράση αφορούσε τον ρώσο υπουργό Πολέμου που διεύθυνε τις επιχειρήσεις στο μέτωπο της Άπω Ανατολής, τον οποίο εντύπως εξ Αθηνών δημοσιολογούντες παρότρυναν να κινηθεί δεξιότερα για να αντιμετωπίσει επιτυχέστερα τα ιαπωνικά στρατεύματα. Με (ή το πιθανότερο χωρίς) τις συμβουλές των Ελλήνων καφενόβιων, ο Κουροπάτκιν ατύχησε και οι Ιάπωνες νίκησαν κατά κράτος τα τσαρικά στρατεύματα, όπως άλλωστε και τον ρωσικό στόλο. Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο πατώντας εδώ...
|
|
|
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Εφόσον η σύμβαση ΟΠΑΠ-ΙΝΤΡΑΛΟΤ 2007 συνεχίζεται γιατί η υπόθεση παραμένει χωρίς διερεύνηση; | 19.03.2012Με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Θόδωρος Σκυλακάκης ζητά να διερευνηθούν οι λόγοι για τους οποίους μπήκε στο αρχείο η υπόθεση της προσφυγής κατά της σύμβασης ΟΠΑΠ - ΙΝΤΡΑΛΟΤ του 2007, εφόσον αυτή, όπως προκύπτει από στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΠΑΠ, συνεχίζεται μέσω της νέας σύμβασης του 2010. Αναλυτικά στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:
"Στην απάντησή της, της 24ης Ιουνίου για την σύμβαση μεταξύ ΟΠΑΠ-ΙΝΤΡΑΛΟΤ του 2007 η Επιτροπή δηλώνει ότι δεν μπορεί να διερευνήσει την σχετική σύμβαση διότι «η σύμβαση παρήγαγε όλα τα νομικά αποτελέσματά της και έχει λήξει». Επικαλείται μάλιστα νομολογία σύμφωνα με την οποία «Εν προκειμένω, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, σε ό,τι αφορά την ανάθεση δημόσιων συμβάσεων, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απεφάνθη ότι μία προσφυγή για μη εκπλήρωση υποχρεώσεων δεν είναι δυνατό να γίνει αποδεκτή εάν η επίμαχη σύμβαση έχει ήδη εκτελεστεί πλήρως».
|
|
|
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
|
|
|
|
|
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου