Οι ελπίδες της ΝΔ ότι η ανακίνηση του θέματος θα λειτουργήσει επιβαρυντικά μόνο για το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να καίγονται | «E» 17/4 |
Βαριές σκιές τόσο για τη Νέα Δημοκρατία όσο και για το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να προκύπτουν από τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί και τις καταθέσεις κρίσιμων μαρτύρων στην υπόθεση Siemens.
Η τροπή των δικαστικών και των πολιτικών εξελίξεων αυτή τη στιγμή είναι απρόβλεπτη, όμως οι κρυφές ελπίδες του κυβερνώντος κόμματος ότι η ανακίνηση του θέματος θα λειτουργήσει επιβαρυντικά μόνο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να καίγονται.
Το σκάνδαλο Siemens αναδεικνύεται διαχρονικό και διακομματικό. Αυτό που όμως προοιωνίζεται η εκρηκτική δικογραφία είναι ότι μέχρι τις ευρωεκλογές η πολιτική ατζέντα θα διαμορφώνεται στα ανακριτικά γραφεία.
Κατηγορητήρια
Την περασμένη εβδομάδα οι επτά από τους 38 κατηγορούμενους έλαβαν τα πολυσέλιδα κατηγορητήρια, τα οποία στηρίζονται κυρίως σε στοιχεία που είχαν εντοπιστεί και κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης. Εχουν κληθεί για να απολογηθούν στις 12 Μαϊου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σημείωμα που παρέδωσε στον εισαγγελέα Π. Αθανασίου η μητρική Siemens, το οποίο συντάχθηκε από τους συμβούλους της Debevoise & Plimpton και στο οποίο σταχυολογούνται καταθέσεις στελεχών της μητρικής σχετικά με τις προμήθειες της θυγατρικής.
Τρία τουλάχιστον από τα πρώην στελέχη της Siemens AG, οι Ράινερ Νιτλ, Μίκαελ Κουστενρόιτερ και Φραντς Ρίχτερ κάνουν λόγο για το ποσοστό 2% του ετήσιου τζίρου του κλάδου τηλεπικοινωνιών που μέσω του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Siemens Hellas, Μ. Χριστοφοράκου, κατέληγε σε πολιτικά κόμματα. Ο κ. Νιντλ, φέρεται επίσης να έχει καταθέσει ότι οι προμήθειες κρίθηκαν απαραίτητες για την εξασφάλιση της σύμβασης - πλαίσιο με τον ΟΤΕ.
Στη δική του κατάθεση ο Φραντς - Γιόζεφ Ρίχτερ, που περιλαμβάνεται στο σημείωμα της Debevoise & Plimpton, φέρεται να λέει ότι ο Πρόδρομος Μαυρίδης χρησιμοποιούσε μέρος από τον τζίρο του 8% για πληρωμές υπαλλήλων του ΟΤΕ και ένα μέρος για λόμπινγκ σε πολιτικά κόμματα.
Τέλος, γαλάζια και πράσινα πολιτικά πρόσωπα εμπλέκουν στο σκάνδαλο μια σειρά από καταθέσεις μαρτύρων, που όμως κατά την κρίση του ανακριτή δεν είναι αρκετά προκειμένου να παραπεμφθεί στη Βουλή η δικογραφία προς διερεύνηση τυχόν πολιτικών ευθυνών.
Πλήρωσαν 2 φορές τις μίζες
Οπως προκύπτει από την κατάθεση Νιντλ, πρώην στελέχους της Siemens, η συμφωνία «χρηματοδότησης» των πολιτικών κομμάτων μέσω Χριστοφοράκου φαίνεται να μην ήταν σε γνώση του γενικού διευθυντή τηλεπικοινωνιών Πρ. Μαυρίδη, ο οποίος διαχειριζόταν ποσοστό 8% επί του τζίρου του κλάδου των τηλεπικοινωνιών της Siemens Hellas για χρήσιμες πληρωμές. Μάλιστα, ο κ. Μαυρίδης φέρεται να διαμαρτυρήθηκε λέγοντας ότι ο ίδιος ήδη πλήρωνε όλους τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων.
Ξανά ο Λιάπη
Η Αικατερίνη Τσακάλου, πρώην γραμματέας του Μ. Χριστοφοράκου, που βρίσκεται σε πρόγραμμα αμνηστίας της εταιρείας, φέρεται να έχει καταθέσει στον ανακριτή Ν. Ζαγοριάνο ότι οι παροχές σε πολιτικά πρόσωπα ήταν συνηθισμένες και μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατονόμασε δύο άτομα με πολιτική ιδιότητα. Εκτός των άλλων επανέλαβε ότι κατά πάσα πιθανότητα τον κ. Χριστοφοράκο στο ταξίδι στη Λειψία συνόδευε ο πρώην υπουργός Μεταφορών Μ. Λιάπης.
Ο Μαντέλης
Η κ. Τσακάλου φέρεται να ρωτήθηκε από τον ανακριτή αν μεταξύ αυτών που ελάμβαναν τις παροχές της εταιρείας ήταν και ο πρώην υπουργός Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, Τ. Μαντέλης, όμως η μάρτυρας κατέθεσε ότι δεν νομίζει κάτι τέτοιο και πως αυτό που ξέρει είναι ότι ο κ. Μαντέλης είχε ζητήσει να πραγματοποιήσει εκδήλωση στη Siemens. Ο προϊστάμενος του λογιστηρίου της Siemens Κυριάκος Μικές αναφέρθηκε στο θέμα των τιμολογίων για την αγορά εξοπλισμού του βουλευτή της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη σημειώνοντας ότι αυτά είχαν εξοφληθεί.
Στη «Μεγάλη Βρετανία»
Σύμφωνα με την κατάθεση του έτερου πρώην στελέχους της Siemens AG, Μίκαελ Κουστενρόιτερ, την άνοιξη του 2004 ο κ. Χριστοφοράκος σε συνάντηση των δύο ανδρών στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» φέρεται να του ζήτησε περισσότερα χρήματα προκειμένου να γίνουν χρήσιμες πληρωμές με αφορμή τις προεκλογικές ανάγκες των δύο μεγάλων κομμάτων. Ο Κουστενρόιτερ φέρεται να προώθησε το αίτημα στον Ράινχαρντ Σίκατσεκ.
Ρ. ΣΙΚΑΤΣΕΚ
Δώσαμε 1,5 εκ. ευρώ για το C4Ι
Ο ανακριτής, Ν. Ζαγοριάνος, που χειρίζεται την υπόθεση άσκησε συμπληρωματική ποινική δίωξη για τη σύμβαση ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων και την προμήθεια του συστήματος C4I. Η σύμβαση για το σύστημα υπεγράφη τον Μάιο του 2003 επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και η παραλαβή του έγινε τον Οκτώβριο του 2008 επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναφορά για «πληρωμές» της Siemens ύψους 1,5 εκ. ευρώ, που έχουν σχέση με το σύστημα C4I έκανε στην κατάθεσή του στον κ. Ζαγοριάνο και τον εισαγγελέα Π. Αθανασίου το πρώην στέλεχος της μητρικής γερμανικής εταιρείας Ράινχαρντ Σίκατσεκ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Σίκατσεκ δεν διευκρίνισε αν οι «πληρωμές» έγιναν πριν ή μετά τις εκλογές του 2004. Οπως αναφέρει στην κατάθεσή του ο κ. Σίκατσεκ, ο Μ. Χριστοφοράκος είχε ζητήσει προσωπικά από το στέλεχος της μητρικής Siemens 10 εκ. ευρώ για το σύστημα C4I εξηγώντας ότι έπρεπε να πληρώσει διάφορα υπουργεία.
Το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων είχε αναλάβει η αμερικανική κοινοπραξία SAIC, της οποίας μέλος ήταν η Siemens. Τελικά η γερμανική εταιρεία ανέλαβε την εκτέλεση του μεγαλύτερου μέρους του έργου. Την αμερικανική εταιρεία εκπροσωπούσε στην Ελλάδα από το 2002 η εταιρεία συμβούλων Profit βασικός μέτοχος της οποίας είναι ο Γ. Τρεπεκλής. Ο κ. Τρεπεκλής είναι προσωπικός φίλος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί ότι οι διώξεις για το C4I υποκρύπτουν πολιτικές σκοπιμότητες. Τόσο ο κ. Τρεπεκλής όσο και οι συνεργάτες του στην εταιρεία έχουν καταθέσει ως μάρτυρες στον εισαγγελέα και έχουν καταθέσει όλα τα τραπεζικά παραστατικά της αμοιβής τους.
ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΟΥΤΣΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου