Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

Συστάσεις της Ευρώπης στην Τουρκία για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο

http://kostasxan.blogspot.com/2009/04/blog-post_02.html

Τώρα το έμαθαν οι Ευρωπαίοι;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε μία σκληρή απάντηση στην Τουρκία, με την απάντηση που έδωσε στην ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Μαριλένας Κοππά για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Στην ερώτησή της η Ελληνίδα ευρωβουλευτής σημειώνει: "Κατά τους τελευταίους μήνες, συνεχείς είναι οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από πλήρως εξοπλισμένα τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα, που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή του Αιγαίου, με υπερπτήσεις, πάνω από ελληνικά κατοικημένα και ακατοίκητα νησιά. Σε μια μόνο μέρα, στις 12 Ιανουαρίου 2009, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 14 παραβιάσεις του FIR Αθηνών και σμήνος από τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν πτήσεις σε εξαιρετικά χαμηλό ύψος πάνω από το ελληνικό νησί Φαρμακονήσι, όπως είχαν πράξει και λίγες μέρες νωρίτερα και πάνω από το, επίσης ελληνικό νησί, Αγαθονήσι (29 Δεκεμβρίου 2008)".

Και συμπληρώνει πως "Για άλλη μια φορά, στις διμερείς σχέσεις παρατηρείται ότι η Τουρκία σε περίοδο σημαντικών εσωτερικών δυσκολιών, αναπτύσσει έντονη στρατιωτική δραστηριότητα στο Αιγαίο. Οι παραβιάσεις αυτές και η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους μέλους δε συμβιβάζονται με την υποχρέωση καλής γειτονίας εκ μέρους υπό ένταξη χώρας, πλήττουν κατάφωρα τις προσπάθειες για θετικό κλίμα που είχαν αρχίσει από τα μέσα τις δεκαετίας του '90 και εγκυμονούν απρόβλεπτους κινδύνους για την ειρήνη στην περιοχή".

Ερωτά δε το Συμβούλιο "αν έχει ήδη αντιδράσει προς τις τουρκικές αρχές για να σταματήσουν τις προκλητικές αυτές ενέργειες προς κράτος μέλος της Ένωσης. Σε ποιες περαιτέρω ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου η Τουρκία να εφαρμόσει στην πράξη τις αρχές της καλής γειτονίας στις σχέσεις της με την Ελλάδα, αρχές τις οποίες έχει δεσμευτεί να εφαρμόζει".

Η σκληρή απάντηση του Συμβουλίου έχει ως εξής:

"Όσον αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με τις γειτονικές χώρες, και ιδίως με την Ελλάδα, το Συμβούλιο θα επιθυμούσε να υπενθυμίσει ότι η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα, οφείλει να συμμερίζεται τις αξίες και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως έχουν στις Συνθήκες. Απαιτείται σαφής δέσμευση για σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς και για την επίλυση των διαφορών σύμφωνα με την αρχή του ειρηνικού διακανονισμού των διαφορών δυνάμει του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Εν προκειμένω, το Συμβούλιο, στα συμπεράσματά του, της 8ης Δεκεμβρίου 2008, καλούσε την Τουρκία να αποφύγει κάθε μορφή απειλής, κάθε πηγή τριβής ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει τις σχέσεις καλής γειτονίας και τον ειρηνικό διακανονισμό των διαφορών. Το ζήτημα αυτό καλύπτεται στο διαπραγματευτικό πλαίσιο, συνιστά βραχυπρόθεσμη προτεραιότητα στην αναθεωρημένη Εταιρική Σχέση ενόψει της Προσχώρησης, και θίγεται συστηματικά από την ΕΕ στις συνόδους του Συμβουλίου Σύνδεσης και στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Σύνδεσης καθώς και στις συνεδριάσεις πολιτικού διαλόγου με την Τουρκία. Εθίγη για τελευταία φορά κατά τη συνεδρίαση τρόικας πολιτικών διευθυντών με την Τουρκία, που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα στις 6 Φεβρουαρίου 2009".

Η απάντηση του Συμβουλίου κλείνει υπογραμμίζοντας πως "Στα πλαίσια αυτά, το Συμβούλιο είναι σε θέση να διαβεβαιώσει το αξιότιμο μέλος του Κοινοβουλίου ότι το ζήτημα θα εξακολουθήσει να παρακολουθείται και να συζητείται σε όλα τα επίπεδα ανάλογα με την περίπτωση, καθότι οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν ένα από τα κριτήρια για την αξιολόγηση της προόδου της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας".

http://kostasxan.blogspot.com/2009/04/blog-post_02.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου