Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009
Εξετάζονται και τυχόν ποινικές ευθύνες του ανακριτή της υπόθεσης Siemens
Αλλεπάλληλες έρευνες περί τον κ. Ζαγοριανό
Της Ιωαννας Mανδρου
Στο απόηχο της έντονης θεσμικής αντιπαράθεσης που εκδηλώθηκε στο υψηλότατο επίπεδο της Δικαιοσύνης, με αντικείμενο την έρευνα σε βάρος του ανακριτή κ. Νικ. Ζαγοριανού, ο οποίος είχε έως πρότινος την ευθύνη των ανακρίσεων για τη Siemens, ο ελεγχόμενος δικαστικός ευρίσκεται πλέον στο επίκεντρο αλλεπάλληλων ερευνών. Την ώρα που η έρευνα σε βάρος του συνεχίζεται από τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Παπανικολάου, μετά το έντονο παρασκήνιο των προηγουμένων ημερών, κυβέρνηση και αντιπολίτευση αντέδρασαν άμεσα.
Το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωση που υπογράφει ο κ. Ντ. Ρόβλιας, αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης, και επικαλείται το δημοσίευμα της «Κ», κάνει λόγο για «χειραγώγηση παρασκηνιακά από τη Ν.Δ. της υπόθεσης της Siemens με σκοπό τη συσκότιση της περιόδου μετά το 2004». Ζητεί επίσης να δοθούν όλα τα έγγραφα, που αντάλλαξαν οι δύο ανώτατοι δικαστικοί, στη δημοσιότητα «διότι αφορούν», όπως αναφέρει, «υπόθεση με ιδιαίτερα πολιτικά χαρακτηριστικά που άπτεται σοβαρών θεμάτων διαφάνειας και δημοσίου συμφέροντος».
Το υπουργείο Δικαιοσύνης, απαντώντας, ζητεί από το ΠΑΣΟΚ να «αφήσει τη Δικαιοσύνη να λειτουργήσει ανεπηρέαστη, να σεβαστεί έστω και τώρα την ανεξαρτησία της αντί να επιχειρεί», όπως αναφέρει, «συνεχώς παρεμβάσεις στο έργο της». Αποδίδει δε αντιθεσμική πρακτική στο αίτημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα έγγραφα που αντηλλάγησαν μεταξύ των ανωτάτων παραγόντων της Δικαιοσύνης.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγραψε προχθές η «Κ», ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Ιω. Παπανικολάου αντέδρασε -και μάλιστα με σκληρότατους χαρακτηρισμούς και βαρύτατες εκφράσεις- στο αίτημα του εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου κ. Ιω. Τέντε, να παραδώσει τη δικογραφία και να διακόψει την έρευνα, προκειμένου να επιληφθεί η Εισαγγελία. Εφθασε μάλιστα στο σημείο να αποδώσει «παράβαση καθήκοντος στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου» και πρόθεση «συγκαλύψεως των όποιων ευθυνών».
Εξίσου αιχμηρή υπήρξε και η έγγραφη απάντηση του ανωτάτου εισαγγελικού λειτουργού της χώρας, ο οποίος απέδωσε με τη σειρά του ευθύνες στον κ. Παπανικολάου πως «οψίμως και εκ των υστέρων» άρχισε την έρευνα, ενώ ήταν αρμόδιος για την επιθεώρηση των δικαστών εδώ και ένα χρόνο. Ο κ. Τέντες κατέληγε πως για να μην προκληθεί κρίση στην ηγεσία της Δικαιοσύνης ας ολοκληρώσει την έρευνά του, όπως και έγινε, ο κ. Παπανικολάου.
Η έρευνα σε βάρος του κ. Ζαγοριανού, σύμφωνα με πληροφορίες, βαίνει προς το τέλος της και το σχετικό πόρισμα θα είναι έτοιμο μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Ταυτόχρονα, όμως, μία ακόμα έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη στον Αρειο Πάγο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τυχόν ποινικές ευθύνες του ανακριτή ερευνά ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αν. Κανελλόπουλος.
Με ανοιχτές δύο έρευνες σε βάρος του μόνο στο ανώτατο επίπεδο της Δικαιοσύνης, ο κ. Ζαγοριανός επιχειρεί να πείσει ότι όλες του οι ενέργειες υπήρξαν σύννομες. Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προτείνει ως μάρτυρες για να εξεταστούν, ο τέως πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρωμ. Κεδίκογλου, ο πρώην εισαγγελέας Γ. Σανιδάς, ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαρ. Αθανασίου, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ιω. Σακκελάκος και ο τ. αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Δ. Κυριτσάκης.
Εν τω μεταξύ, την ποινική προκαταρκτική εξέταση εις βάρος του ανακριτή θα διενεργήσει η Εισαγγελία Χαλκίδας, κατόπιν προτάσεως στο Συμβούλιο Εφετών του εισαγγελέα κ. Αντ. Λιώγα. Ο εισαγγελέας έκρινε ότι η μήνυση, που είχε κατατεθεί κατά του κ. Ζαγοριανού από τους συνηγόρους δύο κατηγορουμένων της υπόθεσης Siemens, ήταν νόμω βάσιμη. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να διερευνηθούν οι καταγγελίες, ώστε να εξακριβωθεί αν ο κ. Ζαγοριανός διέπραξε τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της υπεξαγωγής εγγράφων.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου