Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ Ε.Ε

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 

Λιλλήκας: Να έχουμε και σχέδιο Β για Τουρκία - Ε.Ε. 

Της Κύρας Αδάμ 

Η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. δεν αποτελεί πανάκεια ούτε για την Ελλάδα και την Κύπρο ούτε για την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρατήρησαν ομιλητές και συμμετέχοντες στη σχετική εκδήλωση του ΔΗΚΚΙ (συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ).

Βασικός ομιλητής ήταν ο Γιώργος Λιλλήκας, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου επί προεδρίας Τ. Παπαδόπουλου. Ο κ. Λιλλήκας παρατήρησε σχηματικά ότι η ευρωπαϊκή Αριστερά μαζί με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία αποδέχονται στην Ε.Ε. μια Τουρκία «ολίγον ευρωπαϊκή και ολίγον οθωμανική», ενώ η ευρωπαϊκή Δεξιά απαιτεί η μουσουλμανική Τουρκία «να ασπαστεί τον ελληνο-ρωμαϊκό πολιτισμό και τη χριστιανική θρησκεία». Για την Τουρκία, ο στόχος ένταξής της είναι να διεκδικήσει τον ρόλο της ισχυρότερης πολιτικά μουσουλμανικής χώρας και γι' αυτό είναι μονόδρομος.  

«Πρόσθετες  κυρώσεις»

Η Ελλάδα και  η Κύπρος, υποστήριξε ο κ. Λιλλήκας, οφείλουν έγκαιρα να σχεδιάσουν ένα σχέδιο Β για την ένταξη της Τουρκίας και να ξεκινήσουν από τώρα έναν διάλογο με τη Γαλλία και τη Γερμανία, που υποστηρίζουν την ειδική σχέση Ε.Ε. - Τουρκίας. Μπροστά στη συνεχιζόμενη προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας απέναντί τους, η Αθήνα και η Λευκωσία θα έπρεπε να απαιτήσουν πρόσθετες και αυστηρότερες κυρώσεις, πράγμα το οποίο δεν πρόκειται να γίνει τώρα.

Ο Π. Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, επέμεινε ότι εφόσον η Τουρκία εξακολουθεί να εφαρμόζει το casus belli σε βάρος της Ελλάδας, αρνείται να εφαρμόσει το Πρόσθετο Πρωτόκολλο στην Κύπρο, δεν υπάρχει άλλη επιλογή εκτός από το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Άγκυρας στην Ε.Ε.

Από την πλευρά του, ο δημοσιογράφος Δ. Κωνσταντακόπουλος  ανέφερε ότι το μεγαλύτερο στρατηγικό πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι η συμμετοχή της στην Ε.Ε., ενώ η Τουρκία δεν συμμετέχει. Με την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. το πλεονέκτημα γίνεται τουρκικό λόγω του θεσμικού βάρους που θα έχει η Άγκυρα στην Ε.Ε. 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 

Μπρεζίνσκι: Έχει πολλά να προσφέρει η Ελλάδα... 

Με την πεποίθηση ότι η «Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει ως "περιφερειακός ηγέτης" στην επιχειρηματική δραστηριότητα και στις επενδύσεις στη ΝΑ Ευρώπη, αλλά και ως δύναμη σταθερότητας στην περιοχή και στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ ανακοινώθηκε χθες η ίδρυση της «Έδρας Μελετών Νοτιοανατολικής Ευρώπης Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στο αμερικανικό CSIS (Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου