Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

20100422 «Κάρτα του πολίτη» από το 2011 για όλες τις συναλλαγές

«Κάρτα του πολίτη» από το 2011 για όλες τις συναλλαγές
«Κάρτα του πολίτη» από το 2011 για όλες τις συναλλαγές
Θα περιλαμβάνει ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, εκλογικό αριθμό, ιατρικά δεδομένα και στο μέλλον ηλεκτρονική «υπογραφή»

"Η" 22/4

Της Ελένης Πετροπούλου

Κάρτα του πολίτη, με την οποία θα διασυνδέονται ηλεκτρονικά όλες οι υπηρεσίες του Δημοσίου, προωθεί η κυβέρνηση. Στην κάρτα θα ενσωματωθούν ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, εκλογικός αριθμός, αλλά και δεδομένα που έχουν σχέση με την υγεία (ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος), ώστε ο πολίτης να εξυπηρετείται παντού και χωρίς γραφειοκρατία.

Στο μέλλον σχεδιάζεται να ενταχθεί και η ηλεκτρονική «υπογραφή» των πολιτών. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, στόχος είναι να ψηφιστεί μέσα στο καλοκαίρι και η «έξυπνη» κάρτα και να .... ενεργοποιηθεί το 2011, ενώ δεν αποκλείεται να εφαρμοσθεί νωρίτερα στους μετανάστες, καθώς υπάρχει σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.

Κανονισμοί
Τους επόμενους δύο μήνες πάντως, θα δρομολογηθούν οι κανονισμοί για την Κάρτα και θα διευκρινιστεί ποια προσωπικά δεδομένα και στοιχεία θα περιέχει. Σε κάθε περίπτωση η νέα Κάρτα δεν θα αντικαταστήσει την αστυνομική ταυτότητα. Θα εκδίδεται από τις αστυνομικές αρχές που έχουν την τεχνογνωσία και τα μηχανήματα.

Το θέμα συζητήθηκε χθες σε σειρά συναντήσεων του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τους αρμόδιους υπουργούς. Όπως εξήγησε η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Αθήνα 9,84», «ο πολίτης με αυτή την Κάρτα θα εξυπηρετείται παντού. Φανταστείτε μια Κάρτα ηλεκτρονικού ΚΕΠ». Ειδικά για το χώρο της υγείας, ο πολίτης με την Κάρτα θα μπορεί να εξυπηρετηθεί από οποιοδήποτε δημόσιο Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας σε όλη την χώρα.

Για παράδειγμα, είπε η υπουργός «εσείς μπορεί να είστε κάτοικος Αθηνών, κάνετε διακοπές σε ένα νησί, έχετε κάποια ενόχληση και πηγαίνετε στο τοπικό Κέντρο Υγείας. Η Κάρτα αυτή θα έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία εκείνα, που θα μπορεί αμέσως να έχετε νοσηλεία, αν έχετε αλλεργίες, αν υπάρχει κάποιο ιστορικό βεβαρημένο κ.ο.κ.».

Κρίση
Κατά 20% - 30% έχει αυξηθεί η προσέλευση των πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία τους τελευταίους 2 μήνες, λόγω της οικονομικής κρίσης. Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον 50.000 ελληνικές οικογένειες πλήττονται άμεσα από την κρίση, κινδυνεύοντας να βρεθούν κάτω από το όριο της φτώχειας. Τα παραπάνω στοιχεία αναφέρθηκαν χθες σε ημερίδα του Ελληνο - Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Σύμφωνα με την κ . Ξενογιαννακοπούλου, υπάρχει σημαντική αύξηση στις δημόσιες δομές υγείας, την οποία απέδωσε στην κρίση.

Ο κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλος τόνισε ότι το 2,44% των νοικοκυριών αντιμετωπίζουν το φάσμα των «καταστροφικών δαπανών» για περίθαλψη. Να πληρώσουν, δηλαδή, σε ώρα ανάγκης ποσό πολλαπλάσιο απ΄ όσο μπορεί να αντέξει το πορτοφόλι τους.

Προσοχή... 
Ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Νίκος Μανιαδάκης κάλεσε την πολιτική ηγεσία να προχωρήσει με προσοχή στις όποιες αλλαγές, προκειμένου να μη χρειαστεί ο πολίτης να βάλει βαθύτερα το χέρι στη τσέπη του. Ο κ. Μανιαδάκης προειδοποίησε ότι οι δαπάνες Υγείας θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται και να ξεπεράσουν το 10% του ΑΕΠ που είναι σήμερα.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Μόσιαλος, εστίασε στον υπερπληθωρισμό γιατρών και αναρωτήθηκε εάν αντέχει ένα σύστημα υγείας να συντηρήσει 67.000 γιατρούς (που θα αυξηθούν στους 100.000 σε 7-8 χρόνια), 12.000 οδοντιάτρους και 11.000 φαρμακεία, επισημαίνοντας ότι δεν είναι λύση η χρηματοδότηση αυτών των «παρόχων», αλλά η θέσπιση κανόνων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου