Κατά τη διαρκεια της δίκης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ ματαίως ο συνήγορός της κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος αναζητούσε την περίφημη μελέτη του ΙΓΜΕ σχετικά με τις μετρήσεις στην περιοχή Ασωπού-Οινοφύτων για εξασθενές χρώμιο και άλλα τοξικά βαρέα μέταλλα!
Η Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων του ΥΠΕΧΩΔΕ απαντούσε με ασάφειες για την μελέτη αυτή, που την χαρακτήρισε απλά, ως αναγνωριστική", χωρίς να αποκαλύψει τα ακριβή στοιχεία από τις μετρήσεις - αναλύσεις που είχανα γίνει, από τον Φεβρουάριο του 2008.....
Και ας την είχε παραγγείλλει την μελέτη το ίδιο το ΥΠΕΧΩΔΕ! Μάλιστα, απάντησε ότι ανατέθηκε στο ΙΓΜΕ, νέα μελέτη πιο ολοκληρωμένη για να εξαχθούν ασφαλέστερα αποτελέσματα!
Η μελέτη αυτή κρατήθηκε πεισματικά ως ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΗ στα συρτάρια του ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο ανακοίνωνε ότι "όλα βαίνουν καλώς" - "η κατάσταση έχει βελτιωθεί", "τα νερά είναι καθαρά"....
Μέχρι σήμερα που αυτή η μελέτη έρχεται στο φως. Και αποκαλύπτεται επιτέλους όλη η αλήθεια, αυτή που διατρνώνουν τόσο καιρό όλοι όσοι ασχολούνται με την Τραγωδία του Ασωπού και φώναζε στα δικαστήρια η Καραβασίλη!
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ "Στο συρτάρι έμειναν οι μετρήσεις του ΙΓΜΕ, που δείχνουν καταστροφή των υπόγειων υδάτων από επικίνδυνα τοξικά", ΤΑ ΝΕΑ: ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χάρης Καρανίκας - ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009
Στοιχεία- σοκ για την εγκληματική ρύπανση στη Βοιωτία και τη Βορειοανατολική Αττική με εξασθενές χρώμιο και άλλες καρκινογόνες ουσίες καταγράφει έρευνα του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, η οποία αποκρυπτόταν επιμελώς από τους ενδιαφερομένους και αποκαλύπτουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ».
Αν και η συγκεκριμένη μελέτη ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2008 και κοινοποιήθηκε στην Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων του ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν δόθηκε στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής- η οποία επίμονα τη ζητούσε επί πέντε μήνες - με την αιτιολογία ότι «κατά τη γνώμη της υπηρεσίας μας, δεν τεκμηριώνονται επαρκώς τα συμπεράσματά της». Ωστόσο, ειδικοί επιστήμονες που διάβασαν τη μελέτη κάνουν λόγο για «εις βάθος λεπτομερειακή έρευνα τόσο από την πληθώρα των ρυπαντών που αναλύονται όσο και από τη γεωγραφική έκταση. Δεν μπορεί αυτή η έρευνα να χαρακτηρίζεται αναγνωριστική όταν υπάρχουν πάνω από 80 σημεία υδροληψίας και αναλύονται τουλάχιστον 7 ρύποι».
Στην «Αναγνωριστική υδρογεωλογική- υδροχημική έρευνα ποιοτικής επιβάρυνσης των υπόγειων νερών της ευρύτερης περιοχής της λεκάνης του Ασωπού», που εκπονήθηκε από τον Τομέα Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος του ΙΓΜΕ, καταγράφονται συγκεντρώσεις που ξεπερνούν τα 100 μικρογραμμάρια εξασθενούς χρωμίου ανά λίτρο νερού.
Αυτές εντοπίζονται στην Παραλία Αυλίδος, βορειοανατολικά του Αγίου Θωμά, δυτικά από τα Οινόφυτα και νοτιοανατολικά του Ασπροκάμπου. Συγκεντρώσεις της τάξεως των 50 μικρογραμμαρίων εξασθενούς χρωμίου εμφανίζονται κατά κύριο λόγο νότια των Οινοφύτων πέριξ της κοίτης του Ασωπού, βόρεια και ανατολικά του Ασπροκάμπου, ενώ στα 20-30 μικρογραμμάρια βρίσκονται τα υπόγεια ύδατα βόρεια του Σχηματαρίου, στον Ωρωπό και το Χαλκούτσι.
Την ίδια ώρα το όριο ποσιμότητας σύμφωνα με την νομοθεσία είναι 50 μικρογραμμάρια ολικού χρωμίου- και όχι μόνο εξασθενούς- ανά λίτρο, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει το εξασθενές χρώμιο ως καρκινογόνο ουσία που δεν θα έπρεπε να συναντάται στο νερό.
ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ: http://www.tanea.gr/default.
Τώρα που αποκαλύφθηκε η περίφημη μελέτη τι έχει να μας πει το ΥΠΕΧΩΔΕ;;;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΡΩΤΑΜΕ και κάτι ακόμη: ΓΙΑΤΙ δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί το προεδρικό διάταγμα με το οποίο ενσωματώνεται στο εθνικό μας δίκαιο η Οδηγία γις την Περιβαλλοντική Ευθύνη για την πρόληψη και την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς;;;; Μήπως για να τη γλυτώσουν οι ρυπαντές του υδροφόρου ορίζοντα Οινοφύτων-Ασωπού;;;;;
Ο αγώνας συνεχίζεται. ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!
Ο Σκάι συλλέγει υπογραφές για τον Ασωπό, εδώ...
"Εμβρόντητοι όλοι οι Έλληνες πολίτες παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες την κορύφωση μιας πρωτοφανούς υπόθεσης που ντροπιάζει την κοινή λογική και εκθέτει ανεπανόρθωτα τη σημερινή πολιτική ηγεσία. Το μέγεθος της ρύπανσης του Ασωπού και οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, που έχουν επανειλημμένα επισημανθεί, επιβεβαιώνονται από έρευνα του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, η οποία παρέμεινε κρυμμένη στο συρτάρι της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων του ΥΠΕΧΩΔΕ εδώ και ένα χρόνο, παρά τις συνεχείς ερωτήσεις που κι εγώ προσωπικά έχω καταθέσει στη Βουλή για το θέμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκόμη, μόλις τις προηγούμενες ημερες, το Υπουργείο Υγείας μας γνωστοποίησε τις προθέσεις του να διατάξει επιτέλους την εκπόνηση επιδημιολογικής μελέτης, όπως είχα επανειλημμένα ζητήσει, αφού τα κρούσματα καρκίνου στην περιοχή δεν μπορούν πλέον να αποδίδονται σε τυχαίους παράγοντες. Και φυσικά, αναρωτώμαι: γιατί επί τόσα χρόνια το υπουργείο απαξίωνε συστηματικά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, σιωπώντας στις επανειλημμένες ερωτήσεις που εγώ και άλλοι συνάδελφοι βουλευτές είχαμε υποβάλει, ζητώντας την εκπόνηση επιστημονικής μελέτης και τη λήψη άμεσων μέτρων;
Όπως φαίνεται, για την ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, η συνεχιζόμενη αυθαιρεσία της ανεξέλεγκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας στην περιοχή αξιολογείται ως περισσότερο σημαντική από την προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής χιλιάδων πολιτών. Όσο για το Υπουργείο Υγείας, θα περιμέναμε πιο γρήγορα αντανακλαστικά, και όχι τέτοια εγκληματική καθυστέρηση, για ένα θέμα με τεράστια σημασία για τη δημόσια υγεία.
Η υπομονή μας έχει πλέον εξαντληθεί, καθώς νιώθουμε απροστάτευτοι πολίτες κάποιας τριτοκοσμικής χώρας. Είναι καιρός η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί να σταματήσουν να κρύβονται, να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους, να τιμωρηθούν άμεσα όσοι εγκληματούν και παραβιάζουν την περιβαλλοντική νομοθεσία και έστω, αυτήν την ύστατη στιγμή, να σωθεί η περιοχή, ο Ασωπός και η υγεία των πολιτών. Κάθε ολιγωρία ή σιωπή, είναι πλέον εγκληματική.
http://www.ana.gr/…332022