Επί δέκα και πλέον μέρες ταλαιπωρούν την Ελλάδα οι αγρότες με τις κινητοποιήσεις τους.
Στις τηλεοράσεις πρώτο πλάνο οι συνδικαλιστέςπεριτριγυρισμένοι από τους υπόλοιπους που διαμαρτύρονται. Όλοι είναι τετράπαχοι με μεγάλες κοιλιές , καθόλου ταλαιπωρημένοι με κάτι μάγουλα σαν «φράπες». Εάν έχει κανείς φωτογραφίες της δεκαετίας του60 με τους αγρότες με τα σκαμμένα πρόσωπα, αδύνατους και ταλαιπωρημένους θα νομίζεις ότι είναι από άλλο κόσμο. Διεκδικούν από το κράτος να τους αποζημιώσει διότι φέτος οι διεθνείς τιμές έχουν πέσει πολύ και τα προϊόντα τους έμειναν απούλητα .
Πέρυσι και πρόπερσι είχαν πουλήσει σε υψηλές τιμές, διότι ανέβηκαν απότομα οι διεθνείς τιμές των αγροτικών προϊόντων, επομένως είναι κεκτημένο πρέπει και εφέτος να πάρουν τα ίδια χρήματα και γι' αυτό πρέπει να τους δώσει την διαφορά το κράτος. Είναι δικαιολογημένοι διότι έτσι έμαθαν τόσα χρόνια, με τις επιδοτήσεις τις ευρωπαϊκής ένωσης έχουν γίνει από πολλά χρόνια άτυποι δημόσιοι υπάλληλοι. Από τα χρήματα των επιδοτήσεων έχουν μόνιμο εισόδημα δεν τους ενδιαφέρει η ποιότητα και πολλές φορές η ποσότητα της παραγωγής τους.
Τρανταχτό παράδειγμα ένα από τα πολλά, όταν πριν από τρία η τέσσερα χρόνια, στην καθιερωμένη ετήσια κινητοποίηση τους και κατάληψη των δρόμων, είχαν αίτημα να επιδοτηθούν γιατί ήταν φθηνές οι τιμές που τους έδινε η Ε.Ε για το βαμβάκι. Μόνο 390 δρχ. το κιλό, όταν η διεθνής τιμή στην παγκόσμια αγορά ήταν 90 δρχ. το κιλό, και μάλιστα με 90 δρχ. το κιλό αγόραζες το καλύτερο βαμβάκι, ενώ αυτοί έδιναν εδώ με 390 δρχ. το κιλό σαβούρες που δεν αγόραζε κανείς ούτε στην μισή τιμή της τρέχουσας τιμής στην παγκόσμιο αγορά. Σχεδόν κανένας τους δεν δουλεύει χειρωνακτικά. Χρησιμοποιούν ξένους εργάτες κυρίως Πακιστανούς με πενιχρούς μισθούς και χωρίς ασφάλιση. Οι ίδιοι το βράδυ ξενυχτούν στα σκυλάδικα και τον υπόλοιπο χρόνο τους σε κάποια μπαρμπουτιέρα να δοκιμάζουν την τύχη τους. Από μόρφωση επαγγελματική και κοινωνική είναι εκείνη που τους παρέχουν οι παραπάνω χώροι που συχνάζουν και οι κουτσομπολίστικες εκπομπές της τηλεόρασης. Βιβλίο δεν έχουν διαβάσει στην ζωή τους παρά μόνο όσα είχαν διαβάσει στο δημοτικό. Ενημέρωση για τις εξελίξεις τεχνικές εμπορικές και τεχνολογικές στην αγροτική παραγωγή καμία και κανένα ενδιαφέρον για ενημέρωση. Έχουν πολυτελέστατα σπίτια πάνω από 150 τετρ. μετρ και πολλά από αυτά έχουν πισίνες, τρακτέρ πανάκριβα και ακριβά Ι.Χ.
Στην άλλη πλευρά υπάρχουν χιλιάδες επιχειρήσεις και κυρίως μικρομεσαίες, οι οποίες επιβιώνουν σε ένα περιβάλλον ραγδαίως μεταβαλλόμενο το οποίο κάθε μέρα γίνεται και δυσμενέστερο. Με αποτέλεσμα τα κέρδη τους να μειώνονται, πολλές από αυτές δουλεύουν με ζημιές και πάρα πολλές κλείνουν. Με την ίδια λογική οι μέτοχοι και οι ιδιοκτήτες όλων αυτών έπρεπε να καταλαμβάνουν κάθε μέρα τους δρόμους τα υπουργεία τις νομαρχίες και να ζητούν από το κράτος να τους πληρώνει τις ζημιές και να τους αποζημιώνει, και όχι να τους στέλνει στις φυλακές για τα χρέη προς το δημόσιο το ΙΚΑ και προς τους ιδιώτες που είχαν συναλλαγές όπως γίνεται τώρα. Σε πολλές περιοχές κυρίως τουριστικές τους δίνουν τα περιβόητα αγροτοτουριστικά δάνεια σχεδόν δωρεάν για να κατασκευάσουν σπίτια ενοικιαζόμενα σε τουρίστες και να απασχολούνται την περίοδο που δεν έχουν αγροτικές εργασίες. Και έτσι έχουν βρεθεί να είναι ιδιοκτήτες πολυτελέστατων σπιτιών που τους κόστισαν ελάχιστα, σε ηλικία 35 έως 40 χρόνων, όταν άλλοι που έφυγαν νέοι από τα χωριά τους και είναι βιοτέχνες η επαγγελματίες σε πόλεις όχι μόνο δεν έχουν ούτε «καλύβι» αλλά είναι και καταχρεωμένοι.
Έχουν μάθει να καταλαμβάνουν παράνομα τους δρόμους, να εκβιάζουν την πολιτεία και να προκαλούν τεράστιες ζημιές σε άλλες κοινωνικές τάξεις και στο κοινωνικό σύνολο, αλλά αυτό το μάθημα είναι το μόνο που είχαν εμπεδώσει καλά από όταν ήταν μαθητές και καταλάμβαναν τα σχολικά κτίρια προκαλώντας για πλάκα και χωρίς συνέπειες και μεγάλες καταστροφές στα σχολικά κτίρια. Ποια κυβέρνηση θα κατορθώσει να γιατρέψει τις τρεις πληγές της Ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας,αγροτική οικονομία, Παιδεία και δημόσιο τομέα, οι οποίοι είναι αλληλένδετοι και αλληλοτροφοδοτούμενοι. Η Παιδεία παράγει πολίτες χωρίς κοινωνική συνείδηση και τροφοδοτεί με αυτούς τους δύο άλλους τομείς οι οποίοι λόγω της κρατικής προστασίας που απολαμβάνουν, δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς πολίτες με ανεπτυγμένη κοινωνική συνείδηση και έτσι τα προβλήματα της Ελληνικής κοινωνίας γίνονται τεράστια. Στα ελεύθερα επαγγέλματα, η αγορά πληρώνει και τιμωρείτον καθένα ανάλογα με την συμπεριφορά του, και έτσι αποκτά τα προσόντα που χρειάζεται για να επιζήσει η παύει να υπάρχει οικονομικά πληρώνοντας από την περιουσία του, ή τον στέλνει στον Κορυδαλλό (φυλακές ) για μετεκπαίδευση .
Από τον Σ.Δ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου