Σκληρές αντιδράσεις στα σχέδια Ομπάμα
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2009 07:00
Η Ευρώπη δεν φέρεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση των δαπανών της για τη στήριξη της οικονομίας, καταδικάζοντας το αμερικανικό σχέδιο ανάκαμψης.
Επιφυλάξεις και από το διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ, στην προοπτική περαιτέρω μεγάλης αύξησης των κρατικών δαπανών για τη στήριξη της οικονομίας. |
Ο επικεφαλής του Eurogroup (ομάδας υπουργών Οικονομικών Ευρωζώνης), Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ανέφερε χθες σε δηλώσεις του, στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να αυξήσει τις δαπάνες πέρα από τα μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει, ακόμη και στην περίπτωση που της ζητηθεί από τις ΗΠΑ να κάνει κάτι τέτοιο.
«Τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά πακέτα είναι δυναμικά, απαιτητικά και σημαντικά, τόσο από πλευράς μεγέθους όσο και ποιότητας», είπε χαρακτηριστικά. Σε άρθρο του, που έκανε το γύρο του κόσμου, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, καλεί τις κορυφαίες οικονομίες να προχωρήσουν σε δυναμικές δαπάνες, να σταθεροποιήσουν τις πιστωτικές αγορές τους και να αυξήσουν τη βοήθεια προς τις φτωχές χώρες κατά τη σύνοδο κορυφής του G20, στις 2 Απριλίου.
Ο Γιούνκερ, που είναι επίσης και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, ανέφερε ότι οι συνολικές δαπάνες και τα πακέτα βοήθειας προς τον τραπεζικό τομέα ανέρχονται σε περίπου 3% του ευρωπαϊκού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, ενώ προβλέπει μέτρια ανάκαμψη προς τα τέλη του 2010. Τα σχόλια του Γιούνκερ γίνονται τη στιγμή που κορυφαίος οικονομολόγος του ΔΝΤ δήλωνε στη γαλλική εφημερίδα «Les Echos» ότι οι χώρες εξακολουθούν να έχουν περιθώρια για ενίσχυση των δαπανών τους για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Την ίδια στιγμή, ο Τσέχος πρωθυπουργός, Μίρεκ Τοπολάνεκ, του οποίου η χώρα έχει την προεδρία της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο, καταδίκασε τα σχέδια ανάκαμψης της οικονομίας του Ομπάμα, λέγοντας ότι αποτελούν ένα «δρόμο προς την κόλαση», στη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωκοινοβούλιο
Σύμφωνα με τον Τοπολάνεκ, η μεγαλύτερη επιτυχία της συνόδου κορυφής της Ε.Ε., την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν η άρνησή της να ακολουθήσει το αμερικανικό παράδειγμα, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν βαδίζουν στο σωστό δρόμο και κατακρίνοντας το αυξανόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ και την εκστρατεία «Buy America».
Τις επιφυλάξεις του στην προοπτική περαιτέρω μεγάλης αύξησης των κρατικών δαπανών για τη στήριξη της οικονομίας εξέφρασε και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ. Με δεδομένα τα υψηλά επίπεδα βρετανικού χρέους, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων χρηματοδοτικών πακέτων, ο Κινγκ αμφισβητεί τη λογική της αύξησης του χρέους, μέσω περαιτέρω δαπανών.
Ωστόσο, ανέφερε ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω «στοχευμένα και επιλεγμένα μέτρα» σε ορισμένους τομείς της οικονομίας. Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν διαφωνεί με τις απόψεις του Κινγκ για τα μέτρα στήριξης.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Γαλλία: Νέα αύξηση της ανεργίας τον Φεβρουάριο - 08:52
- Κρίση και ο απόηχος της δήλωσης Καραμανλή - 07:00
- Ανοδος των πτωχεύσεων κατά 10,9% για τις εταιρείες στη Δυτική Ευρώπη - 07:00
- «Μήνυμα» Τρισέ στον Ομπάμα - 07:00
- Την υποστήριξη του ιδιωτικού τομέα επιθυμεί ο Ομπάμα - 07:00
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου