Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Το εκλογικό ακροατήριο της «Δράσης»

 Ο κ. Στέφανος Μάνος αναφέρει ότι το νέο κόμμα που θα κατέλθει στις Ευρωεκλογές τοποθετείται ιδεολογικά στο «ευρύτερο κέντρο»

Του Βασιλη Νεδου

Υπάρχει ένα κρίσιμο κομμάτι του εκλογικού σώματος, το οποίο κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια σε ποσοστό, που μετακινείται μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας. Πρόκειται συνήθως για ανθρώπους με προωθημένες «εκσυγχρονιστικές» απόψεις οι οποίοι έχουν μείνει εκ των πραγμάτων έξω από το στενά κομματικό παιχνίδι. Σε αυτό τον στενό μεσαίο χώρο απευθύνεται το νέο κόμμα που ίδρυσαν πολιτικοί, πανεπιστημιακοί, επιχειρηματίες και μετριοπαθείς άνθρωποι ανένταχτοι αλλά με προσφορά στον τόπο.

Οσοι συνυπέγραψαν μόλις την προηγούμενη Τρίτη την ιδρυτική διακήρυξη της «Δράσης», του νέου κόμματος που θα κατέλθει με σκοπό την επιτυχία στις Ευρωεκλογές πιστεύουν ότι μπορεί να παίξει τον ρόλο του «καταλύτη» στις πολιτικές εξελίξεις, ειδικά αν σε επόμενη εθνική αναμέτρηση δεν δοθεί η αυτοδυναμία σε κανένα εκ των δύο μεγάλων κομμάτων. «Πυρήνας» του 12μελούς προεδρείου είναι οι κ. Στέφανος Μάνος και Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, πρόσωπα με πολυετή θητεία στην κεντρική πολιτική σκηνή και ο κ. Γιάννης Μπουτάρης. Το προεδρείο συμπληρώνουν οι καθηγητές Θάνος Βερέμης, Χαρίδημος Τσούκας και Κώστας Ζώρας, οι δικηγόροι Τάσος Αβραντίνης, Αντύπας Καρίπογλου και Γιάννης Κτιστάκις, ο επιχειρηματίας Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, ο πρέσβυς Ηλίας Γούναρης, ο συγγραφέας Νίκος Δήμου και η βιολόγος Βάλια Λέστου.

Περισσότεροι από 400

Από την προηγούμενη Τρίτη τη διακήρυξη έχουν υπογράψει περισσότερα από 400 άτομα. Από τους «συνήθεις υπόπτους», απουσίαζε διά της φυσικής παρουσίας του μόνο ο κ. Ανδρέας Ανδριανόπουλος, ο οποίος δεν παρέλειψε να εκφράσει -έστω και διά επιστολής- τη στήριξή του στο εγχείρημα. Ανάμεσα σ’ εκείνους οι οποίοι υπέγραψαν τη διακήρυξη περιλαμβάνονται η Μιράντα Ξαφά, μέλος του δ.σ. του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο πρώην βουλευτής Γιώργος Ψαχαρόπουλος, ο Στρατής Στρατήγης, ο αρχιτέκτων Αλέξανδρος Τομπάζης, ο καθηγητής Σπύρος Σκούρας, ο γενετιστής Κωνσταντίνος Κριμπάς και άλλοι. Η ιδεολογική προέλευση των ανθρώπων που έβαλαν την υπογραφή τους, στο τέλος της τετρασέλιδης διακήρυξης ποικίλλει και εκπροσωπεί ολόκληρο το φάσμα του μεσαίου χώρου.

Ο κ. Μάνος, λέει στην «Κ», ότι η «Δράση» τοποθετείται ιδεολογικά «στο ευρύτερο κέντρο». Ωστόσο, όπως επισημαίνει, η παρόρμηση του ιδίου όσο και των υπολοίπων είναι «να σταματήσει η αφόρητη, χωρίς καμία ανταπόκριση και πράξη, πολυλογία. Ζητούμενο είναι να υπάρξει κάποια στιγμή ένας μηχανισμός που θα εξωθήσει ορισμένα αυτονόητα πράγματα στο πλαίσιο της κοινής λογικής». Στη «Δράση», λέει ο κ. Μάνος μπορούν να συνυπάρξουν όσοι ανήκουν στην κατηγορία των ανθρώπων «που δεν αντέχουν τη συνεχή κουβέντα». Ο ακούραστος, εβδομηκονταετής πλέον κ. Μάνος, λέει ότι δεν θα κουραστεί ποτέ, ιδιαίτερα στην παρούσα φάση, με την οικονομική κρίση και τον κίνδυνο χρεοκοπίας στον ορίζοντα. Ελλείψει διαφημιστικών πόρων, ανταγωνιστικών προς τα μεγάλα κόμματα, το Διαδίκτυο θα είναι ο κύριος δίαυλος επικοινωνίας και προβολής της «Δράσης», στη διεύθυνση www.drassi.gr.

Τρεις στόχοι

Ο κ. Κοντογιαννόπουλος, με διαδρομή πολιτική παρόμοια μ’ εκείνη του κ. Μάνου, λέει ότι η «Δράση» είναι ένα κατεξοχήν κεντρώο σχήμα με κύριο χαρακτηριστικό τον πολιτικό ρεαλισμό. Είναι ιδιαίτερα οξύς, όταν περιγράφει το πολιτικό σκηνικό. «Εχουμε τρεις στόχους» περιγράφει ο κ. Κοντογιαννόπουλος στην «Κ». «Πρώτος», λέει, «να εκφραστούμε. Δεύτερος να πείσουμε τους σκεπτόμενους. Και ο τρίτος στόχος είναι να επηρεάσουμε για μια χρηστή και σωστή διακυβέρνηση. Δεν λέμε ότι θα σώσουμε την Ελλάδα. Αλλά ελπίζουμε ότι οι πολίτες δεν θα δώσουν αυτοδυναμία στα δύο μεγάλα κόμματα με τις άθλιες βάσεις και τους συνδικαλιστικούς μηχανισμούς». Ο κ. Κοντογιαννόπουλος θεωρεί επίσης ότι αυτή η εικόνα οφείλεται και στο γεγονός ότι τα μεγάλα κόμματα δεν έχουν επαρκείς ηγεσίες. «Αναρωτιέμαι», λέει, «γιατί οι αείμνηστοι Κωνσταντίνος Καραμανλής και Ανδρέας Παπανδρέου δεν υπολόγιζαν κανένα κομματικό παράγοντα και οι απόγονοί τους δεν μπορούν να βάλουν σε τάξη τις συμμορίες που λυμαίνονται δημόσια αξιώματα και δημόσιο χρήμα».

Σύμφωνα με τον κ. Κοντογιαννόπουλο «όλα μπορούν ν’ αλλάξουν μ’ ένα 3%. Η “Δράση” ως κυβερνητικός εταίρος ο οποίος ανά πάσα στιγμή θα είχε τη δυνατότητα να άρει την εμπιστοσύνη, θα μπορούσε να γίνει άλλοθι εξυγίανσης για τα μεγάλα κόμματα».

Πάντως εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως άνθρωποι με προωθημένες απόψεις, όπως ο κ. Βερέμης και η κ. Ξαφά, ανέλαβαν κυβερνητικές θέσεις το 2004 αλλά κατέληξαν στην «Δράση» απογοητευμένοι από την ατολμία της κυβέρνησης σε κρίσιμα ζητήματα.

Θ. Βερέμης: Γιατί στηρίζω το νέο φορέα

Η αναξιοκρατία και η κυριαρχία των μετρίων στην πολιτική σκηνή οδήγησαν τον καθηγητή κ. Θάνο Βερέμη στην απόφασή του να στηρίξει το νεοπαγές κόμμα «Δράση». Οπως λέει στην «Κ» η σχέση του με την πολιτική παραμένει πλατωνική, ελπίζει ωστόσο ότι το νέο κόμμα θα λειτουργήσει ως καταλύτης εξελίξεων.

- Αποφασίσατε τελικά να ασχοληθείτε με την πολιτική;

- Η σχέση μου με την πολιτική, είναι και παραμένει πλατωνική. Αισθάνθηκα ως πολίτης ότι δεν πάμε πουθενά. Δεν βλέπω τίποτα στην πολιτική σκηνή ενθαρρυντικό. Αποφάσισα να ενεργοποιηθώ στο πλευρό του Στέφανου Μάνου διότι, μιλώντας με πολιτικούς όρους, του έχω εμπιστοσύνη. Προσωπικά δεν σκοπεύω να πολιτευτώ ποτέ, αλλά μπορώ να βοηθήσω με τις δυνάμεις μου κάποιον που εκτιμώ.

- Σας απογοήτευσε η Ν.Δ.; Περιμένατε περισσότερα;

- Υπάρχουν λίγα θετικά στοιχεία. Οσον αφορά τον χώρο μου, δηλαδή την Εκπαίδευση, φαντάζομαι ότι θα υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα. Θεωρώ τη μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ως ένα πολύ σημαντικό βήμα. Ενα άλλο, πάρα πολύ θετικό στοιχείο είναι η απαλλαγή από το άγος της Ολυμπιακής Αεροπορίας, την οποία οφείλουμε στη φιλοπονία του κ. Κωστή Χατζηδάκη.

- Δεν υπάρχει κάτι που σας στενοχώρησε;

- Ναι. Οταν είδα να μένουν εκτός Βουλής κάποια σοβαρά πρόσωπα. Το προσωπικό της ελληνικής Βουλής είναι πάρα πολύ μέτριο. Τρομάζω με τη σκέψη ότι στις επόμενες εκλογές μπορεί να μην εκλεγούν όσοι σοβαροί έχουν απομείνει. Ισως τελικά έχουμε μωρανθεί οι ψηφοφόροι. Λείπουν από τη Βουλή ο Στέφανος Μάνος, η Μαριέττα Γιαννάκου, ο Νίκος Γεωργιάδης, ο Νίκος Χριστοδουλάκης, ο Γεράσιμος Αρσένης και πολλοί άλλοι. Ο πλούτος που έχει μια χώρα είναι η φαιά ουσία και δεν μπορεί να λείπει από το Κοινοβούλιο.

- Ποιο είναι κατά την άποψή σας το σημαντικότερο πρόβλημα στην ελληνική πολιτική σκηνή;

- Η αναξιοκρατία και η αδυναμία των κρατούντων σε όλα τα πολιτικά κόμματα να αναγνωρίσουν την αξία στις πολιτικές που κάνουν. Επιλέγουν μόνο επικοινωνιακά, τίποτε άλλο. Εχουμε βέβαια και οι λοιποί τις ευθύνες μας. Δεν ωφελεί όλοι να λιβανίζουμε τη δημοκρατία μας. Η κοινωνία επιλέγει μέτριους ηγέτες και οι μέτριοι ηγέτες επιλέγουν μέτριους συνεργάτες.

- Τι μπορεί να επιτύχει σε πρακτικό επίπεδο η Δράση;

- Μπορεί να παίξει αφενός τον ρόλο καλού παραδείγματος, πίεσης προς τις σωστές κατευθύνσεις, αφετέρου, να λειτουργήσει ως καταλύτης για τις πολιτικές εξελίξεις, όπως άλλωστε λέμε και ως κόμμα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_22/03/2009_308604

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου