Η εκτροπή του Αχελώου
Κύριε διευθυντά
Η εκτροπή μέρους των υδάτων του Αχελώου (600 εκατ. m3/έτος) προς Θεσσαλία, εκτός από τα δύο υπό κατασκευή έργα (φράγμα Συκιάς στον Αχελώο με τον ομώνυμο υδροηλεκτρικό σταθμό, ΥΗΣ, και τη σήραγγα εκτροπής με τον ΥΗΣ Πευκοφύτου), σύμφωνα με τη μελέτη περιλαμβάνει τρία ακόμη σημαντικά έργα, το φράγμα Μουζακίου με τον ομώνυμο ΥΗΣ, το φράγμα Πύλης με τη συνδετήρια σήραγγα Πύλη-Μουζάκι και τον ΥΗΣ Μαυρομάτι με τη δεξαμενή αναρρύθμισης.
Οι ταμιευτήρες στο Μουζάκι και στην Πύλη θα συλλέγουν περί τα 390 εκατ.m3 νερού από δύο λεκάνες απορροής της Θεσσαλίας τα οποία θα αξιοποιούνται μαζί με τα νερά της εκτροπής στους δύο ΥΗΣ Μουζάκι και Μαυρομάτι, για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και εν συνεχεία με ελεύθερη ροή στις αρδεύσεις.
Εάν τα έργα εκτροπής περιορισθούν τελικά στα υπό κατασκευή έργα, φράγμα Συκιάς και σήραγγα εκτροπής, απορρίπτοντας τα νερά του Αχελώου κατάντι του Πευκόφυτου στον Παμισό, παραπόταμο του Πηνειού, χωρίς περαιτέρω ενεργειακή αξιοποίηση, τότε θα πρόκειται για σπατάλη υδατικών και ενεργειακών πόρων. Τα υδροηλεκτρικά έργα στον Αχελώο (Κρεμαστά, Καστράκι, Στράτος) θα στερηθούν τα νερά της εκτροπής και θα μειωθεί η παραγωγή τους. Παράλληλα χάνονται ανεκμετάλλευτα 390 εκατ.m3 νερού (αντιστοιχούν στα 2/3 των υδάτων εκτροπής) από τις δύο λεκάνες της Θεσσαλίας για υδροηλεκτρική εκμετάλλευση και αρδεύσεις, που θα έπρεπε να είχαν προηγηθεί.
Ισως κρίνεται αναγκαία η αναθεώρηση της εκτροπής στις παρούσες συνθήκες αναζητώντας βέλτιστες λύσεις. Λαμβάνοντας υπόψη τα έργα και τις δαπάνες που έχουν γίνει θα ήταν πολύ ωφέλιμο να εξετασθεί η δυνατότητα μετατροπής των έργων εκτροπής σε αναστρέψιμους ΥΗΣ (για αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας), του ΥΗΣ Πευκόφυτου με μειονέκτημα τη μακρά σήραγγα και του ΥΗΣ Συκιάς με τη δημιουργία ενός ταμιευτήρα κατάντι του σταθμού, αποτελώντας μια ακόμη βαθμίδα στην αξιοποίηση του υδροδυναμικού του Αχελώου. Τα έργα Μουζάκι-Πύλη και Μαυρομάτι με δυνατότητα συλλογής 390 εκατ.m3 νερού θα χρειαστεί να επανασχεδιαστούν σαν έργα πολλαπλού σκοπού (για άρδευση και υδροηλεκτρική παραγωγή/αποθήκευση) στη νέα κλίμακα. Η λειτουργία των αναστρέψιμων ΥΗΣ μπορεί να συνδυασθεί με την ανάπτυξη μεγάλων αιολικών πάρκων στην περιοχή.
Ενα τέτοιο σύνθετο έργο μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών για την ολοκλήρωση και λειτουργία του μαζί με τα αιολικά, με μεγάλη ωφελιμότητα στο ηλεκτρικό σύστημα. Ο στόχος της κυβέρνησης για διείσδυση 20% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας το 2020, που σημαίνει διείσδυση πάνω από 35% στον ηλεκτρικό τομέα, είναι πολύ φιλόδοξος και τεχνικά δύσκολος. Η συνεργασία αιολικών πάρκων με υδροηλεκτρικά που διαθέτουν ταμιευτήρες νερού όπως και με αναστρέψιμα υδροηλεκτρικά έργα, μπορεί να συμβάλλει στη μεγάλη διείσδυση της αιολικής ενέργειας αλλά και των άλλων ΑΠΕ με κατάλληλη μείξη για βέλτιστα τεχνικά και οικονομικά αποτελέσματα, στην προσπάθεια επίτευξης του στόχου. Μένει να διερευνηθεί το ύψος της επιβάρυνσης του ηλεκτρικού τομέα ένεκα του φιλόδοξου στόχου, λαμβάνοντας όμως υπόψη και συγκρίνοντας την αναμενόμενη ούτως ή άλλως επιβάρυνση από τις εκπομπές CO2 μετά τo 2013. Αλλωστε, οι ΑΠΕ θα είναι κυρίαρχο θέμα τις επόμενες δεκαετίες και θα πρέπει τώρα να θέσουμε τις βάσεις για την ανάπτυξή τους.
Ιωαννης Χατζηβασιλειαδης - Μηχ. - Ηλεκ. ΕΜΠ / Γλυφάδα9.blogspot.com]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου