Σκέψεις μιας Κυριακής (οδεύοντας προς την εξέγερση)
(σσ: Διαβάστε το μέχρι τέλους για να δείτε τις επερχόμενες εξελίξεις, όπως εμείς αναμέναμε τις σημερινές λόγω του συγγραφέα)
Η εβδομάδα που πέρασε ήταν ακατανόητη.
«Spreads, ΔΝΤ, ΕΕ, ευρώ , τράπεζες, συντάξεις, αποδείξεις, απεργίες, εξοπλιστικά, φρεγάτες, εθνική κυριαρχία, δείκτες, ΝΙ, Goldman Sachs, μέτρα, καύσιμα, Γερμανούς, Γάλλους, Dow Jones, Economist, Guardian, FT, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ.
«Τι γίνεται; Γιατί όλη αυτή η φασαρία ;
Έτσι την Κυριακή το πρωί έγραψα τις σκέψεις μου πίσω από μια χαρτοπετσέτα και τώρα θέλω να τις μοιραστώ.. για να ξελαφρώσω..
Παρακολουθώντας τα γεγονότα των τελευταίων τεσσάρων μηνών σήμερα έχω αρκετά ερωτηματικά…
Υπάρχει όντως κρίση;
Γιατί η Ελλάδα; Είναι η κυβέρνηση ανίκανη να διαχειριστεί αυτή την «κρίση»;
Τι θα είναι το σενάριο η σενάρια από εδώ και εμπρός;
ΓΙΑΤΙ Η ΚΡΙΣΗ;
Στη πρώτη ερώτηση η απάντηση είναι υπάρχει όντως κρίση αλλά είναι παγκόσμια.. Όλο το τραπεζικό και οικονομικό θαύμα του δυτικού κόσμου φτιάχτηκε πάνω στην άμμο. Τα λεφτά που εκδώσαν όλες αυτές οι χώρες δεν είχαν κανένα αντίκρισμα στον πλούτο τους – φυσικό ή διανοητικό .
Η Αμερική πχ τυπώνει λεφτά δίνοντας ένα ομόλογο στην Federal Reserve Bank των Ηνωμένων Πολιτειών. Το άφθονο αυτό χρήμα γίνεται ομολόγα ή μετοχές και κυκλοφορεί στην αγορά (χαμηλά επιτόκια).
Ξαφνικά με την κατάρρευση της αγοράς των ακινήτων στην Αμερική, χάθηκαν λεφτά από το σύστημα.. αντί να εξαφανιστούν οι τράπεζες που δίνανε τα δάνεια, τα κράτη γύρισαν και δανειστήκαν περισσότερα για να σώσουν τις τράπεζες. Μ’ αυτή την κίνηση τα περισσότερα κράτη έφτασαν τα όρια όπου τα κρατικά χρέη δεν καλύπτονται από μελλοντικά έσοδα φόρων.. στην πραγματικότητα τα κράτη έγιναν η επόμενη φούσκα.
ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ; Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΗ;
Μέσα σ’ αυτό το φορτισμένο κλίμα των διεθνών αγορών κάναμε το πρώτο και μάλλον θανάσιμο λάθος.
Ο πρωθυπουργός της χώρας ΕΙΠΕ: «είμαστε στα πρόθυρα χρεοκοπίας».¨
Όλοι περίμεναν –ιδίως μετά το Dubai- το επόμενο κανόνι. Με την παραπάνω φράση τα μάτια όλων στραφήκαν στην Ελλάδα – αν και όπως γνωρίζουμε, πλήθος χωρών έχουν το ίδιο και χειρότερο πρόβλημα.
Με ποιά λογική κάνεις αυτή την διάγνωση ΔΗΜΟΣΙΑ σ’ ένα τέτοιο κλίμα;
«Εάν ξέρεις τις επιπτώσεις, τότε δεν νοιάζεσαι για την χώρα. Εάν δεν ξέρεις, δεν πρέπει να είσαι πρωθυπουργός.»
Συνεχίζει την κατηφόρα κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, λέγοντας ότι η αιτία που έχουμε έλλειμμα είναι ότι είμαστε μια αλλοιωμένη χώρα η ότι υπάρχει διαφθορά. Χειρότερο πράγμα δεν μπορεί να ειπωθεί από ένα πρωθυπουργό δημόσια για την χώρα του, όποια και να είναι η αιτία. Δεν ξέρει ότι funds που διαχειρίζονται συνταξιοδοτικά ταμεία έχουν υποχρέωση να πουλήσουν στην όποια τιμή, εάν πει κάποιος τη λέξη διαφθορά;
Και αντί να επανορθώσει, κάνει το κλίμα ακόμη πιο χειρότερο με τις ψευτομαγκιές «οι αγορές μετά την πολιτική», κάτι που λες μόνο όταν δεν χρωστάς.
Και αντί να επανορθώσει, συνεχίζει και γυρίζει και «βρίζει» τους ευρωπαίους και την προηγούμενη κυβέρνηση, σαν ένα κακομαθημένο πλουσιόπαιδο.
Ότι χειρότερο.. οι αγορές όσο παράξενο και να ακούγεται, θέλουν αρχηγούς και σε περιπτώσεις όπου υπάρχει κρίση ακόμη πιο δυνατούς αρχηγούς.. απεχθάνονται τέτοιες συμπεριφορές. Θέλουν πυγμή και αρχοντιά, όχι κατινιές και επίπληξη σε τρίτους.. Αυτό θα το πληρώσουμε ακριβά σύντομα.
Και τέλος για να αισθανθεί δυνατός, φέρνει το ΔΝΤ. Απίστευτο. Δεν γνωρίζει τον χαρακτήρα του Έλληνα. Δεν έχει αίσθηση της ιστορίας μας.
Όσο ο πρωθυπουργός θα διαχειρίζεται την τύχη της χώρας, τα προγνωστικά είναι άσχημα.. Δεν έχει ούτε τον χαρακτήρα, αλλά ούτε και τις γνώσεις για να κυβερνήσει αυτό τον τόπο. Δεν έχω ιδέα ποιός ή τί θα μας σώσει εδώ που φτάσαμε, αλλά σίγουρα όχι η τωρινή κυβέρνηση.
Η Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα είχε θέση ισχύος.. Ναι θέση ισχύος, αλλά ούτε το κατάλαβε κάνεις, ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Κρίμα γιατί χάσαμε την καλύτερη ευκαιρία των τελευταίων 75 ετών. Αυτό σε άλλο άρθρο.
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΙ;
Πριν γράψω για το μέλλον της χώρας, παραθέτω παρακάτω τα πιστεύω μου για την χώρα και το λαό της.
Πρώτα απ’ όλα μιλάμε για μια χώρα που υπάρχει για πάνω από τρεις χιλιάδες χρόνια και θα συνεχίσει να υπάρχει ακόμα και όταν οι άλλες σβήσουν.. είναι το πεπρωμένο και τίποτα δεν θα το αλλάξει.
Μιλάμε για ένα λαό, που ίσως είναι ο μόνος στη γη που όταν μεθάει γελάει -η ψυχή του είναι φτιαγμένη από φως (άλλο αν οι συνθήκες του έβαλαν ένα περιτύλιγμα, μια φλούδα και έμαθε να προσποιείται το άτομο της ύλης και της απληστίας). Η φιλοξενία δεν πηγάζει από απληστία και αγάπη για την ύλη. Το φιλότιμο αν το κεντρίσεις βγαίνει στην επιφάνεια γιατί υπήρξε, υπάρχει και θα υπάρχει.
Ζούμε σε μια φύση που τα έχει όλα.. θάλασσα, βουνό, κάμπους.. μια φύση φτιαγμένη για τον ΑΝΘΡΩΠΟ (δεν υπάρχουν δηλητηριώδη φυτά, ψάρια, έντομα, εκτός από κανένα φίδι και σκορπιό).
Αν δεν ήμουν Έλληνας θα ήθελα να ήμουν. Πραγματικά.
Όπως βλέπετε δεν ασπάζομαι την τωρινή, μοντέρνα άποψη του Έλληνα. Αυτό είναι ένα αποκριάτικο κοστούμι που του φορούν αυτοί που θέλουν να τον ξεφτιλίσουν. Σε μεγάλες κρίσεις όπως αυτή που θα περάσουμε, η πραγματικά ελληνική ψυχή θα δράσει.
Γιατί όλη αυτή η προσωπική εξομολόγηση για τα πιστεύω μου; Γιατί η πρόγνωση για το τι θα εξακολουθήσει βασίζεται στην παραπάνω άποψη.
Το ΔΝΤ θα έρθει και θα προσπαθήσει να εφαρμόσει τις τεχνικές που χρησιμοποιεί από το 1947. Και ο πρωθυπουργός που τους έφερε θα ακολουθήσει τις συνταγές του κατά γράμμα. Οι συνταγές αυτές θα έχουν τα εξής αποτελέσματα – αν ο κόσμος τις επιτρέψει..
Πρώτα θα αρχίσουν οι απεργίες.
Μετά θα αυξηθεί η ανεργία
Εργασιακά δικαιώματα θα διαλυθούν
Συντάξεις θα πέσουν και τα γεροντάκια θα ζητιανεύουν
Οι μετανάστες θα αρχίσουν αγριότητες
Οι αμυντικές δαπάνες θα πέσουν
Οι τούρκοι θα μας βρουν αδύνατους
Η χώρα σε κλοιό..
Και εδώ είναι η διαφορά… ο λαός θα αντιδράσει... θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη... τα δεκεμβριανά θα είναι αποκριάτικο πάρτι μπροστά σ’ αυτά που θα συμβούν... Μέχρι που θα πάει; Κάνεις δεν ξέρει...
Έχω όμως μια αίσθηση.. ότι από την Ελλάδα θα ξεκινήσει μια επανάσταση εναντίον ενός συστήματος που διοικεί την ανθρωπότητα τα τελευταία 350 χρόνια. Όλοι οι λαοί έχουν φτάσει στην άκρη του νήματος και όλοι περιμένουν τη σπίθα. Πιστεύω ότι σαν χώρα θα ξαναγράψουμε ιστορία και οι μελλοντικές γενιές θα θυμούνται τους Έλληνες σαν το λαό που ξαναέδωσε τα φώτα στον κόσμο. Κρίμα που ο πρωθυπουργός ήταν αυτός που το άρχισε.
Η χαρτοπετσέτα τελείωσε.
Σχόλιο
Μπορεί να μην συμφωνώ με μερικά από τα προλεχθέντα, αλλά σήμερα (22/02/2010) που επίκειται ένας νέος δανεισμός με 7,3% επιτόκιο, έχω την ακόλουθη απορία: Μήπως είναι προτιμότερο η ελληνική κυβέρνηση να γνωστοποιήσει στις άπληστες τράπεζες ότι θα απευθυνθεί στο ΔΝΤ να δανειστεί με 3,2% και φυσικά να υποστεί τους ποικίλους στραγγαλισμούς και το € να υποστεί τις ανάλογες ολισυήσεις, έναντι των άλλων νομισμάτων. Και εν κατακλείδι, ποιος καρπούται το διάφορο των 4,1%;
ΣΓΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου