Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009
20091208 Διαμεσολαβητής στον Λευκό Οίκο ο Ταγίπ Ερντογάν
Διαμεσολαβητής στον Λευκό Οίκο ο Ταγίπ Ερντογάν
Συναντήθηκε με τον Μπαράκ Ομπάμα
Με την ιδιότητα του ηγέτη περιφερειακής δύναμης, ικανής να διαδραματίσει ρόλο διαμεσολαβητή σε έριδες του εγγύτερου και απώτερου γεωπολιτικού περιβάλλοντος της Τουρκίας, αλλά και σε διενέξεις μεταξύ Δύσης και τρίτων, όπως το Ιράν, ο Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε χθες με τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τον περασμένο Απρίλιο είχε επισκεφθεί την Τουρκία. Ο Αμερικανός πρόεδρος, αμέσως μετά το πέρας των συνομιλιών, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι κατά τη γνώμη του η Τουρκία μπορεί να αποτελέσει «σημαντικό παίκτη» στην προσπάθεια να πεισθεί το Ιράν να διευθετήσει τη διένεξη με αιτία το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός, προτού αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, είχε δώσει το περίγραμμα της επίσκεψης, λέγοντας ότι «κατ’ αρχήν τις συνομιλίες θα απασχολήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και συνεργασίας, δηλαδή οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, η οποία συμπεριλαμβάνει το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Μέση Ανατολή, την ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και τον Καύκασο».
Ωστόσο, προκειμένου για το Αφγανιστάν, ο Τούρκος πρωθυπουργός επέδειξε προχθές ψυχρότητα μάλλον έναντι του προεδρικού αιτήματος προς τους εταίρους του ΝΑΤΟ για ενίσχυση της στρατιωτικής συμβολής τους στην αποστολή της Συμμαχίας, στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής Ομπάμα για το Αφγανιστάν και της εκεί αποστολής επιπλέον 30.000 Αμερικανών στρατιωτών. «Η Τουρκία έχει συμβάλει με τον απαραίτητο αριθμό στρατιωτών, είμαστε όμως έτοιμοι να συμβάλουμε στην εκπαίδευση του αφγανικού στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας είτε στην Τουρκία είτε στο Αφγανιστάν» είπε ο κ. Ερντογάν, που συνοδεύεται στις ΗΠΑ από τους σημαντικότερους υπουργούς του.
Εν όψει της επίσκεψης, διεθνή μέσα ενημέρωσης και Αμερικανοί αναλυτές αναφέρθηκαν στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, υπενθυμίζοντας ότι ΗΠΑ και Τουρκία επισήμως διαφωνούν στο θέμα της επιβολής κυρώσεων εναντίον του Ιράν, θυμίζοντας την αποστροφή «το Ιράν είναι φίλος της Τουρκίας» του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου. Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος διέκρινε, ωστόσο, πριν από τη συνάντηση, την πιθανότητα τουρκικής διαμεσολάβησης, λέγοντας ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα καταστήσει σαφείς προς τον κ. Ερντογάν τις αμερικανικές θέσεις και θα τον προτρέψει να συνταχθεί με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία, δηλαδή την ομάδα των έξι κρατών που διαπραγματεύεται με το Ιράν για την ανάκληση του πυρηνικού του προγράμματος.
Σε ό, τι αφορά το αρμενικό, οι αναλυτές θυμήθηκαν πριν από τη συνάντηση την «αθετημένη» προεκλογική υπόσχεση του κ. Ομπάμα περί αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας και αναρωτήθηκαν τι θα συζητηθεί περί του θέματος, «υπονομευτικού» της προσέγγισης Τουρκίας - Αρμενίας, όπως και η εκκρεμότητα του Ναγκόρνο - Καραμπάχ.
Τέλος, φλέγον ζήτημα προς συζήτηση ήταν και είναι οι σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ, που διαταράχθηκαν σοβαρά τους τελευταίους μήνες, με αφορμή την εξαίρεση των Ισραηλινών από διεθνή αεροπορική άσκηση, με τουρκική πρωτοβουλία, αλλά και λόγω της μεταστροφής διαθέσεων της κυβέρνησης Νετανιάχου, που προτιμά τη Γαλλία αντί της Τουρκίας ως διαμεσολαβητή μεταξύ Ισραήλ και Συρίας.
Σχεδόν παράλληλα με την άφιξη του κ. Ερντογάν στις ΗΠΑ, στη νοτιοανατολική Τουρκία τουλάχιστον επτά Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ρεσάντιγε της επαρχίας Τοκάτ, όταν άγνωστοι γάζωσαν με αυτόματα στρατιωτικό όχημα. Κατ’ αρχήν δεν αποδόθηκαν επισήμως ευθύνες στο ΡΚΚ, έγινε όμως η διασύνδεση με τις προχθεσινές φοιτητικές διαδηλώσεις με αιτία τις συνθήκες κράτησης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, στο Ντιγιάρμπακιρ και το Γιουσέκοβα, όπου σκοτώθηκε ένας φοιτητής. Χθες εξάλλου συνήλθε το Συνταγματικό Δικαστήριο για να εξετάσει εάν το κουρδικό Κόμμα για μια Δημοκρατική Κοινωνία (DTP) θα τεθεί ή όχι εκτός νόμου, με την κατηγορία ότι υποστηρίζει το ΡΚΚ.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_08/12/2009_382399
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου