Προβληματισμός για την αρνητική στάση της Τουρκίας
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2008 07:00
Ο πρωθυπουργός, κ. Κώστας Καραμανλής και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου. |
Διεξοδική συζήτηση για την πορεία και τις προοπτικές των δικοινοτικών διαπραγματεύσεων είχαν, χθες το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση με διεξοδικό τρόπο για την πορεία και τις προοπτικές των δικοινοτικών διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν στις 3 Σεπτεμβρίου, μεταξύ των δύο Κοινοτήτων στην Κύπρο, υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.
Ο κ. Δημ. Χριστόφιας είπε ότι «έχουμε καινούργιες εξελίξεις, οι οποίες δεν είναι ευχάριστες. Εννοώ τις παρενοχλήσεις, τόσο στο Αιγαίο όσο και στο χώρο της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεργασία, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, αναφερόμενος στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης, υπογράμμισε ότι «το περιεχόμενο της λύσης αφορά άμεσα την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Κύπρος είναι σήμερα κράτος - μέλος της Ενωσης. Αυτό είναι δεδομένο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργεί με βάση το κοινοτικό κεκτημένο, θεμελιώνεται πάνω σε αρχές και αξίες που είναι αδιαπραγμάτευτες και έχει πλέον άμεσο ενδιαφέρον, ώστε η επανενωμένη Κύπρος να μπορεί να συμμετέχει απρόσκοπτα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων».
Μιλώντας για τις τουρκικές προκλήσεις, ο πρωθυπουργός είπε ότι «τα πρόσφατα γεγονότα με τη στάση της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, καθώς και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, δεν συμβάλλουν στην προσπάθεια μιας παραγωγικής ατμόσφαιρας, τόσο στις διμερείς σχέσεις, όσο και στην εξελισσόμενη προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού. Αντιθέτως, δημιουργούν σοβαρούς προβληματισμούς».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι «η λύση θα πρέπει να εξευρεθεί από τους Κυπρίους. Σ' αυτό συμφωνούμε απόλυτα. Θέλω να απαντήσω σε ορισμένους, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι αυτό απαλλάσσει, δήθεν, την ελληνική κυβέρνηση από ευθύνες: Οταν εμείς λέμε ότι ο κ. Ταλάτ, δυστυχώς, δεν είναι αυτόφωτος, αλλά δυστυχώς ουσιαστικά οδηγείται και καθοδηγείται από την Τουρκία, η απάντηση η δική μας είναι η αγαστή, η καθημερινή συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων, η αδελφική συνεργασία δύο ανεξάρτητων κυρίαρχων κρατών. Αυτό πρέπει να είναι κατανοητό απ' όλους. Υπάρχει πλήρης στήριξη από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά υπάρχει και πλήρης συνείδηση ότι η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος».
http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/11/28/1598055.htm
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου