Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

Ε/Δ ΕΛΛΗ 15 ΑΥΓ 1940

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2009 07:00

Στο πλαίσιο των επίσημων εορτασμών της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και της 69ης επετείου από τη βύθιση του καταδρομικού «Ελλη», πρόκειται να καταπλεύσουν στην Τήνο η φρεγάτα «Ψαρά» και η πυραυλάκατος «Ντεγιάννης», στην Πάρο η πυραυλάκατος «Λάσκος» και στην Κύθνο η πυραυλάκατος «Τουρνάς».
Την οργάνωση του στρατιωτικού μέρους των εορτασμών στην Τήνο έχει αναλάβει το Αρχηγείο Στόλου και προβλέπεται η κατάθεση στεφάνων στο κενοτάφιο των πεσόντων, καθώς και η τέλεση επιμνημόσυνης δέησης και ρήψης στεφάνων στον υγρό τάφο του καταδρομικού «Ελλη».

Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

Σε εγρήγορση για το Αιγαίο

Προβληματισμός και ανησυχία για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας

Μαξίμου, υπουργείο Εξωτερικών και Πεντάγωνο εξετάζουν τις κινήσεις τους υπό το πρίσμα της εύθραυστης ισορροπίας στην περιοχή

Α. ΡΑΒΑΝΟΣ | Κυριακή 9 Αυγούστου 2009

ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ανησυχία παρακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, η οποία κλιμακώνεται ασυνήθιστα. Στο τρίγωνο Μέγαρο Μαξίμου- υπουργείο Εξωτερικών- Πεντάγωνο η εντεινόμενη σταδιακά προκλητική δραστηριότητα δημιουργεί έντονο προβληματισμό, αλλά η γενική εκτίμηση που επικρατεί στην
κυβέρνηση είναι ότι η Τουρκία δεν θα προχωρήσει σε θερμόεπεισόδιο στο Αιγαίο. Ο φόβος όμως του απρόβλεπτου και του έκτακτου γεγονότος, που μπορεί να οφείλεται στονανθρώπινο παράγοντα, είναι υπαρκτός, ενώ η βασική ανησυχία επικεντρώνεται στο ενδεχόμενο ατυχήματος στο Αιγαίο από την αυξημένη δραστηριότητα λόγω της ποιοτικήςκλιμάκωσης στην οποία έχει προχωρήσει η τουρκική πολεμική αεροπορία.

Η προ ημερών αιφνιδιαστική αλλαγή της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων με την επιλογή του πτεράρχου κ. Ι. Γιάγκου στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ ξάφνιασε πολλούς και προκάλεσε ποικίλα και πολλαπλά ερωτήματα για το χρονικό σημείο που έγινε. Σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Εξωτερικών αναγνωρίζει ότι το χρονικό διάστημα ως τον προσεχή Δεκέμβριο, μήνα κατά τον οποίον θα συζητηθεί η πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, κυριαρχεί η εκτίμηση ότι «κύκλοι» της γειτονικής χώρας θα συνεχίσουν την προσπάθειά τους για επιχειρήσεις «κατασκευής» συνθηκών θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο. Παράλληλα με τις καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη και τις συχνές υπερπτήσεις, η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας δεν θα σταματήσει την προσπάθειά της να αυξήσει τις «γκρίζες ζώνες» και τις περιοχές αμφισβήτησης.

Παρά τη δικαιολογία της ελληνικής κυβέρνησης ότι η τουρκική πλευρά κλιμακώνει τις προκλήσεις της για δικούς της εσωτερικούς λόγους, η έντονη κινητικότητα επηρεάζει σημαντικά την εύθραυστη ισορροπία στην περιοχή. Από το Μέγαρο Μαξίμου εμμένουν ότι «δεν πρόκειται να πέσουν στην παγίδα των Τούρκων» , αλλά εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, ειδικά μετά το πρόσφατο επεισόδιο στη νησίδα Ρω και την είσοδο στα ελληνικά χωρικά ύδατα τούρκων δημοσιογράφων. Αν και το τουρκικό ΥΠΕΞ έσπευσε να υποβαθμίσει το θέμα και η εφημερίδα «Μιλιέτ» να χαρακτηρίσει «τεχνητή» την κρίση που επιχειρήθηκε να προκληθεί από ορισμένα ΜΜΕ στις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας και να σημειώσει ότι η Ρω ανήκει στην Ελλάδα, στο Πεντάγωνο παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες.

Η γραμμή του ΥΠΕΞ παραμένει σταθερή και, όπως έχει πει επανειλημμένως η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία συνάντησε προ ημερών τον πρωθυπουργό κ. Κ.Καραμανλή με τον οποίο συζήτησε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, «τοΔιεθνές Δίκαιο και ο σεβασμός της αρχής της καλής γειτονίας είναι η μόνη βάση για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων». Από το Μέγαρο Μαξίμου έχει δοθεί σαφής εντολή να μη γίνουν από την ελληνική πλευρά βιαστικές κινήσεις για να μη δοθεί άλλοθι στην τουρκική επιχειρηματολογία και προς το Πεντάγωνο έχει επισημανθεί ότι πρέπει να υπάρχει «εγρήγορση». Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, όπου χρειαστεί, θα αποφασιστούν ενδεχομένως και ενισχύσεις στην παραμεθόριο.

Σε αυτό το κλίμα έχουν γίνει εισηγήσεις προς τον Πρωθυπουργό να σκληρύνει περαιτέρω τη στάση του στα εθνικά θέματα, κυρίως στα ελληνοτουρκικά. Ο κ. Καραμανλής έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης και είναι άριστα πληροφορημένος για τις ισορροπίες στην περιοχή, όπως παραδέχθηκε και προχθές ο απερχόμενος αρχηγός ΓΕΕΘΑ (επίτιμος πλέον) στρατηγός κ. Δ. Γράψας ο οποίος τον συνάντησε και συζήτησε μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου, μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και την επιλογή της νέας ηγεσίας των ΕΔ.
Εξετάζονται δυναμικές κινήσεις

Oκ. Καραμανλής, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, φέρεται να εξετάζει να προχωρήσει σε πιο δυναμικές κινήσεις για να τονώσει το «εθνικοπατριωτικό» του προφίλ ως προς την αντιμετώπιση της Τουρκίας, όπως έκανε και με το βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008. Η εισήγηση που έχει δεχθεί ο κ. Καραμανλής είναι αν η Τουρκία συνεχίσει να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και επιμένει να προκαλεί με τις παραβιάσεις, να εμποδίσει με κάθε «πρόσφορο τρόπο» την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση κατά τη Σύνοδο Κορυφής τον προσεχή Δεκέμβριο, όπου θα επανεξετασθούν οι σχέσεις της γειτονικής χώρας με την Κοινότητα. Μια πρόγευση των ελληνικών κινήσεων έδωσε προ ημερών η κυρία Μπακογιάννη, όταν κατά την ενημέρωση των ευρωπαίων ομολόγων της για τις τουρκικές προκλήσεις τόνισε με έμφαση: «Μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της... Συμμόρφωση α λα καρτ και επιλεκτική εφαρμογή των συμφωνηθέντων δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Αν ηΤουρκία επιθυμεί να γίνει μέλος της ΕΕ, πρέπει να τιμήσει την υπογραφή της». Παράλληλα η Αθήνα, βλέποντας ότι η Αγκυρα προγραμματίζει γεωφυσικές έρευνες σε περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που περιλαμβάνει και ελληνική υφαλοκρηπίδα, προανήγγειλε διά του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη την κατάθεση νομοσχεδίου για την έναρξη ερευνών πετρελαίου στο Αιγαίο.

Υπό τη σκιά της ανησυχίας για τα ελληνοτουρκικά συνεχίζονται οι συζητήσεις για τις αλλαγές στις ΕΔ, αν και η κυβέρνηση αποσυνδέει τις αποφάσεις από την ένταση στο Αιγαίο. Και εμμένουν να επικαλούνται από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας το νέο «μοντέλο» στις κρίσεις στην πυραμίδα της ηγεσίας των ΕΔ με την επιλογή των αρχηγών των επιτελείων τον Αύγουστο, προκειμένου να εναρμονιστεί η Ελλάδα με ό,τι ισχύει στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, επιχείρημα που δεν πείθει πολλούς.


Η ατιμώρητη όψη της υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε....

Ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για εκτελέσεις Κύπριων αιχμαλώτων πολέμου

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2009 07:00
Τελευταία Ενημέρωση : 10/08/2009 10:38
Οι πέντε Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι, Κορέλης Αντωνάκης του Μιχαήλ, Νικολάου Πανίκος του Χρυσοστόμου, Σκορδής Χριστόφορος του Γεωργίου, Παπαγιάννης Ιωάννης του Χαραλάμπους και Χατζηκυριάκος Ιωάννης του Χαραλάμπους, οι οποίοι υπηρετούσαν στο 398 Τάγμα Πεζικού.

Συγκίνηση προκάλεσε η είδηση ότι τα λείψανα πέντε Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων, κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, τους οποίους κατά τη στιγμή της αιχμαλωσίας τους φωτογράφισε Τούρκος δημοσιογράφος, βρέθηκαν στις εκταφές που διενεργεί η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ), στο κατεχόμενο χωριό Τζιάος, και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA. Δηλώσεις στην Αθήνα έγιναν από τον ΣΥΝ και τον ΛΑΟΣ.

Οι πέντε Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι, Κορέλης Αντωνάκης του Μιχαήλ, Νικολάου Πανίκος του Χρυσοστόμου, Σκορδής Χριστόφορος του Γεωργίου, Παπαγιάννης Ιωάννης του Χαραλάμπους και Χατζηκυριάκος Ιωάννης του Χαραλάμπους, οι οποίοι υπηρετούσαν στο 398 Τάγμα Πεζικού, φαίνονται στη φωτογραφία γονατιστοί με τα χέρια πίσω από το κεφάλι, περικυκλωμένοι από Τούρκους στρατιώτες.

H φωτογραφία - ντοκουμέντο με τους πέντε Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους, οι οποίοι είχαν συλληφθεί στις 14 Αυγούστου 1974, δημοσιεύτηκε πολλές φορές στον κυπριακό και διεθνή Τύπο. Δύο μέρες μετά τη σύλληψη των πέντε, συνελήφθη από την Εθνική Φρουρά ο Τούρκος δημοσιογράφος Ερκίν Κονούσκεβερ, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε το φωτογραφικό υλικό. Ο Κονούσκεβερ δημοσίευσε αργότερα τις φωτογραφίες στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ».

Ο βοηθός του εκπροσώπου της ελληνοκυπριακής πλευράς στη ΔΕΑ, Ξενοφών Καλλής, δήλωσε ότι για την ταυτοποίηση των λειψάνων ενημερώθηκαν οι οικογένειες των πέντε. Ο κ. Καλλής ανέφερε ότι στον ίδιο ομαδικό τάφο βρέθηκαν τα λείψανα ακόμη 14 προσώπων, αλλά αυτά δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί.

Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, Νίκος Θεοδοσίου, σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, τόνισε ότι «τώρα είναι αποδεδειγμένο πλέον ότι οι Τούρκοι εκτελούσαν αιχμαλώτους πολέμου».

Επίσης, πριν από λίγες ημέρες, είχαν ταυτοποιηθεί, με τη μέθοδο DNA, τα λείψανα οικογένειας Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι είχαν εκτελεστεί εν ψυχρώ μέσα στο σπίτι τους, στο χωριό Λάπηθος της Κερύνειας, κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

Σχολιάζοντας την είδηση, ο υπεύθυνος του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ, Πάνος Τριγάζης, δήλωσε: «Πρόκειται για φρικιαστική είδηση, που φέρνει στο προσκήνιο μια από τις σκοτεινές πλευρές της τουρκικής εισβολής και την ανάγκη διακρίβωσης της τύχης όλων των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας του 1974. Το μείζον αυτό ανθρώπινο, ηθικό και πολιτικό θέμα υπογραμμίζει ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την ειρήνη στην Κύπρο, την εφαρμογή της διεθνούς νομιμότητας στο Κυπριακό και τη δίκαιη λύση του προβλήματος, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ».

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κώστας Αϊβαλιώτης, δήλωσε: «Οι τουρκολάγνοι του πολιτικού συστήματος πήραν την απάντηση της πραγματικότητας, με τα τραγικά ευρήματα στην πολύπαθη Κύπρο. Η συμπεριφορά της Τουρκίας, στο διάβα των αιώνων, παραμένει η ίδια: το μαρτυράει η ιστορία της, οι πράξεις της, τα εγκλήματά της. Τέτοιες στιγμές, ανασύρεται στη μνήμη μας η γενοκτονία των Ποντίων, των Μικρασιατών, των Αρμενίων, καθώς και οι άνανδρες δολοφονίες του ''Αττίλα''. Κατά τα άλλα, επιβάλλεται να τους βάλουμε στην Ε.Ε., όπως επιθυμεί η κα Μπακογιάννη και ο κ. Καραμανλής…».

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/08/10/1700531.htm