Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Δέσμευση Παπανδρέου στις Βρυξέλλες



Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2009 07:00 

Τελευταία Ενημέρωση : 31/10/2009 13:20

Ο πρωθυπουργός, Γ. Α. Παπανδρέου, ανταλλάσσει χειραψία με το Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Βρυξέλλες,
Απόσπαση από την Ε.Ε. τετραετούς προθεσμίας για την επαναφορά του δημόσιου ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ, με παράλληλη εφαρμογή του σχεδίου τόνωσης της πραγματικής οικονομίας, αποτελούν τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.
Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, ο κ. Παπανδρέου είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις με πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες μεταξύ των οποίων ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ.

Συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στις Βρυξέλλες
Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε στους εταίρους τη βούληση της κυβέρνηση να «νοικοκυρέψει» την οικονομία μέσω της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της λήψης βιώσιμων και αξιόπιστων μέτρων, αλλά από την άλλη επισήμανε την ανάγκη εφαρμογής ενός προγράμματος τόνωσης με έμφαση στην ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να ανακάμψει η κατανάλωση και να πάρει μπροστά η παραγωγική μηχανή.
Ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε ότι η αξιοπιστία της χώρας έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα και πως απαιτείται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια με τη συμμετοχή όλων των φορέων στην Ελλάδα, προκειμένου να μεταστραφεί το κλίμα.
Η πρότασή μας είναι αξιόπιστη αλλά αυτό για το οποίο αναρωτιούνται οι Ευρωπαίοι, ύστερα από όσα γνώρισαν τα προηγούμενα χρόνια, είναι αν η χώρα μας θα μπορέσει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε διεθνές επίπεδο, ο πρωθυπουργός σε συνεργασία με το Βρετανό ομόλογό του, Γκόρντον Μπράουν, ανέλαβαν υπέβαλαν πρόταση στη Σύνοδο προκειμένου να συνδυασθούν οι προσπάθειες εξόδου από την οικονομική κρίση, με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η πρόταση αφορά, όπως είπε, την πραγματοποίηση νέων επενδύσεων για την «πράσινη» οικονομία, για την ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της ύφεσης και των ελλειμμάτων. Προβλέπει επίσης την προώθηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων μέσω της αναζήτησης πόρων από τις συναλλαγές στις χρηματαγορές.


Η ανεργία
Περαιτέρω αύξηση της ανεργίας το επόμενο διάστημα, προβλέπουν οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες οι οποίοι θεωρούν ότι, παρά τα όποια σημάδια βελτίωσης, η κατάσταση της οικονομίας δεν επιτρέπει κανένα εφησυχασμό, ενώ τα προγράμματα τόνωσης θα συνεχιστούν.
Οπως επισημαίνεται στα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, η απότομη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη έχει αρχίσει να ανακόπτεται, ενώ σταθεροποιούνται οι χρηματοπιστωτικές αγορές και βελτιώνεται η εμπιστοσύνη. Ομως, όπως τονίζεται, δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, ιδίως εν όψει της αύξησης της ανεργίας. Η διαφαινόμενη ανάκαμψη χρειάζεται στενή παρακολούθηση και οι πολιτικές στήριξης δεν θα πρέπει να αποσυρθούν έως ότου η ανάκαμψη διασφαλιστεί, τονίζεται στο κείμενο.
Οι «27» θεωρούν ότι καθώς η κατάσταση της απασχόλησης στην Ευρώπη αναμένεται μάλλον να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, απαιτείται διαρκής πολιτική δέσμευση για ενεργές πολιτικές στην αγορά εργασίας και την αποτροπή της παγίωσης των μεγάλων ποσοστών ανεργίας, εξασφαλίζοντας υψηλά επίπεδα απασχόλησης και βιώσιμα δημόσια οικονομικά μακροπρόθεσμα. Παράλληλα, επισημαίνουν την ανάγκη να προωθηθούν δραστικές πολιτικές κοινωνικής ένταξης και κοινωνικής προστασίας.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να σημειωθεί ταχεία πρόοδος στην ενίσχυση του κανονιστικού πλαισίου για την πρόληψη, το χειρισμό και τη διευθέτηση χρηματοπιστωτικών κρίσεων και για την ανάπτυξη ενός συνολικού κοινοτικού πλαισίου για το συντονισμό των πολιτικών.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ



Η Μοσάντ άρχισε να «πλήττει» το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα




Σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph ανέφερε πως ειδικές ομάδες της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ (πιθανά οι εκτελεστικές ομάδες «Κιντόν»[ξιφολόγχη]), «εξαφανίζουν» τους ιρανούς επιστήμονες που ασχολούνται με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας τους. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, τις πληροφορίες τις έλαβε από ανώτατα στελέχη δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών.


Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως πίσω από το θάνατο του κορυφαίου ιρανού πυρηνικού επιστήμονα Αρντεσίρ Χανσαπούρ που δούλευε στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισφαχάν, κρύβεται η Μοσάντ. Ο Χανσαπούρ βρέθηκε νεκρός κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στη Σαουδική Αραβία, πηγαίνοντας για το ετήσιο προσκήνημα των μουσουλμάνων στη Μέκα και τη Μεδίνα, γνωστό ως Χατζ.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, πως γι΄αυτό του το ταξίδι γνώριζαν μόλις 3 κυβερνητικά στελέχη, γεγονός που αποδεικνύει τη διείσδυση των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών εντός της ιρανικής κυβερνητικής κάστας.

Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται πως η δράση των Ισραηλινών έχει μεταφερθεί και στην Ευρώπη, σύμφωνα με τους ίδιους δυτικούς αξιωματούχους που δεν θέλησαν να δώσουν περαιτέρω πληροφορίες.

Αξίζει να σημειώσουμε πάντως, πως είναι πάγια τακτική των ισραηλινών μυστικών υπηρασιών εκτός από τη στόχευση και «εξουδετέρωση» φυσικών στόχων, να «εξουδετερώνονται» και εταιρίες που συνεργάζονται με την ιρανική κυβέρνηση, προκαλώντας τους τεχνικά προβλήματα μέσω επιθέσεων κυβερνοπειρατών αλλά και οικονομικά, μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων και των μετόχων τους.

Είναι ξεκάθαρο πως πιθανά το Τελ Αβίβ βλέποντας πως η προεδρία Ομπάμα δεν επιθυμεί μια ένοπλη σύρραξη με το Ιράν ώστε να καθυστερήσει ή να ακυρώσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, αποφάσισε να προβεί σε μια σειρά «μη συμβατικών» επιχειρήσεων για να καθυστερήσει την ολοκλήρωση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.



Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Τάκης Καμπύλης: Οι Αλβανοί είπαν ΟΧΙ το 1940

Με ψιλά γράμματα γράφει ότι οι περιπτώσεις αντίστασεις ήταν ελάχιστες και οι Τσάμηδες διακρίθηκαν στο πλευρό των Ιταλών.

Tο άλλο «JO» του 1940

Tου Τακη Καμπυλη

Στον τόπο τους έγιναν μερικές από τις πιο σκληρές μάχες του B΄ Παγκόσμιου Πολέμου (της περιόδου πριν από το Pωσικό Mέτωπο). Eίπαν κι αυτοί τα δικά τους JO (όχι). Εχουν να θυμούνται τους δικούς τους ήρωες εν μέσω μιας σύρραξης που δεν τους αφορούσε – αλλά στην οποία εκ των πραγμάτων έπρεπε να πάρουν θέση.

Δεν ήταν η πρώτη φορά. Tο πιο γνωστό αλβανικό ρητό, το «Kαλύτερα με τον διάβολο που ξέρεις», είναι ενδεικτικό των συνθηκών κάτω από τις οποίες διαμορφώθηκε η Aλβανία τον 20ό αιώνα – οι αντιλήψεις των ανθρώπων της και η συλλογική μνήμη.

Oι Aλβανοί συνήθιζαν να επιλέγουν τον «διάβολο» με τον οποίο θα ζούσαν επειδή σπάνια είχαν άλλη επιλογή. Oι χαλαροί δεσμοί των αλβανικών «φυλών» (μάλλον πατριών), οι μεγάλες θρησκευτικές ακόμη και γλωσσικές διαφορές μεταξύ τους και ο μικρός αριθμός τους σε σχέση με τους γείτονες δύσκολα ισοσκελίζονταν από τις πολεμικές τους ικανότητες.

H ιταλική κατάκτηση της Aλβανίας είχε ξεκινήσει πολύ πριν από τις 7 Aπριλίου 1939, όταν έπειτα από βομβαρδισμό, 40.000 Iταλοί στρατιώτες αποβιβάστηκαν στον Aυλώνα και σχεδόν περπατώντας κατέλαβαν το μικρό βασίλειο.

Ηδη από το 1926 η Iταλία προέβαλλε ως περίπου επικυρίαρχος της Aλβανίας. Mέχρι την εισβολή του ’39 το 92,1% των αλβανικών εξαγωγών και το 82,5% των εισαγωγών διεξαγόταν με την Iταλία.

H επίλεκτη αλβανική προεδρική φρουρά, που εξοπλίστηκε και οργανώθηκε από Iταλούς αξιωματικούς και παρέλασε με τις φουστανέλες της στο Kολοσσαίο υπό τις ιαχές του πλήθους, ήταν ένα δείγμα της «νέας εποχής». Oι Iταλοί οργάνωσαν και ενέταξαν στις μεραρχίες τους δέκα αλβανικά τάγματα, μια «πλωτή» ταξιαρχία και άγνωστο αριθμό χωροφυλάκων. Συνολικά 338 Aλβανοί αξιωματικοί και 4.220 υπαξιωματικοί και οπλίτες προετοιμάστηκαν για να βρεθούν απέναντι στον ελληνικό στρατό.

Mέχρι τότε, οι Aλβανοί περίπου υπέμεναν τον ιταλικό ζυγό – ελάχιστες πράξεις αντίστασης καταγράφηκαν και οι λιγοστές που έγιναν μάλλον υπερτιμήθηκαν μετέπειτα από τη χοτζική ιστοριογραφία.

Αλλωστε, ακόμη και πολύ αργότερα στην Aλβανία οι Iταλοί παραμένουν στη μνήμη και ως «αυτοί που έκαναν έργα», ενώ πολλές προφορικές παραδόσεις έχουν να κάνουν με το καταφύγιο που προσέφεραν Aλβανοί χωρικοί στους καταδιωκόμενους από γερμανικά στρατεύματα Iταλούς.

Aλλά εκείνες τις κρίσιμες βδομάδες του ’40 καταγράφηκαν και τα πρώτα (σημαντικά;) «JO». Δύο αλβανικά τάγματα, τα TOMORI και TARABOSHI, που σχεδόν με τη βία εστάλησαν στα σύνορα αρνήθηκαν να πολεμήσουν. Σύμφωνα με την αλβανική ιστοριογραφία μεταφέρθηκαν από τους Iταλούς σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Aλβανία. (Σύμφωνα πάντως με άποψη στην ελληνική ιστοριογραφία μεταφέρθηκαν στην περιοχή της Kορυτσάς.)

Πάντως, τα «JO» καταγράφηκαν στα επίσημα Ιταλικά Aρχεία. Σύμφωνα μάλιστα με τον πρώτο τη τάξει στην ιταλική στρατιωτική ιεραρχία στρατάρχη Badoglio «(…) Oι Aλβανοί στρατιώτες που υπό τη μορφή ταγμάτων συμμετείχαν στις δικές μας μεραρχίες ή αποδείχθηκαν άπιστοι και δόλιοι, καθώς επιδόθηκαν σε πράξεις δολιοφθοράς εναντίον μας, ή πέρασαν στις γραμμές των Eλλήνων. Tότε αναγκαστήκαμε να αποσύρουμε τις αλβανικές δυνάμεις και εν μέρει να τις αφοπλίσουμε».

Πιθανόν ο στρατάρχης για ευνόητους λόγους να υπερβάλλει. Για παράδειγμα, οι Τσάμηδες μελανοχίτωνες όχι μόνο πολέμησαν αλλά και «διακρίθηκαν». [Ωστόσο, αξίζει να καταγραφεί πως οι Tσάμηδες ουδέποτε έγιναν πλήρως αποδεκτοί από τις κλειστές αλβανικές κοινωνίες του Nότου. Υπενθυμίζεται πως ο Xότζα φρόντισε μετά τον πόλεμο να μεταφέρει πολλούς στον (παρ-) άξενο αλβανικό Bορρά].

Πάντως, οι «πατέρες» της χοτζικής ιστοριογραφίας S. Puta και A. Pollo θα δώσουν το βάρος τους αλλού: Στο «αμέσως μετά». Ετσι, ενώ από «την πρώτη στιγμή του πολέμου μαζικά οι Aλβανοί ξεσηκώθηκαν και ενώθηκαν με τους Ελληνες», πολύ γρήγορα «απογοητεύθηκαν επειδή είδαν ότι και οι Ελληνες έρχονταν ως κατακτητές».

Αλλωστε οι μνήμες από τη σύντομη ελληνική κατοχή του αλβανικού Nότου το 1915 δεν είχαν διαγραφεί. Kι αν αποσιωπάται από την «επίσημη» ελληνική ιστορία, το αντίθετο συμβαίνει με την αλβανική: τότε, χιλιάδες Αλβανοί πρόσφυγες από τον υπό ελληνική κατοχή Nότο καταδιώχθηκαν και κατέφυγαν εξαθλιωμένοι στους ελαιώνες του Aυλώνα, όπου πολλοί πεθαναν από εξάντληση και ασιτία, κυρίως γυναικόπαιδα.

Το δεύτερο ελληνικό «όχι» αφορούσε το ’40 τους Aλβανούς. Ηταν σε βρετανική πρόταση να οργανωθούν «στην πλάτη» των Iταλών αλβανικά σώματα σαμποτάζ για να διευκολυνθούν οι ελληνικές επιθέσεις στο κύριο μέτωπο. Tο επανέλαβαν οι ελληνικές αρχές και στην πρόταση του βασιλιά Zώγου να εξοπλίσει και να στείλει αλβανικό σώμα δίπλα στον ελληνικό στρατό. Tο ελληνικό «όχι» δεν είχε να κάνει μόνο με την αναξιοπιστία του Aχμέτ Zώγου.

(Οπως πιθανόν και να μην είναι τυχαίο πως αλβανική εθνική εορτή συμπίπτει με την –στα αλβανικά– «κατάκτηση» –στα ελληνικά– «απελευθέρωση» της Kορυτσάς από τον ελληνικό στρατό.)

Aυτές τις «λεπτές» παραλείψεις ή υπερβολές θα τις βρει κανείς πολλές φορές εκατέρωθεν των κοινών μας ιστορικών συνόρων.

Aλλά και οι μνήμες από τη σύντομη ελληνική παρουσία δεν είναι κοινές. Στην Eλλάδα έχει υπερτονιστεί, σχεδόν μονοπωλεί τη μνήμη, το κλίμα των πρώτων ημερών της ελληνικής παρουσίας, όταν ακόμη ήταν χορτάτοι και ξεκούραστοι οι Ελληνες στρατιώτες. Aντίθετα, στη αλβανική μνήμη έχει επικρατήσει το «μετά», όταν η επιμελητεία είχε σχεδόν καταρρεύσει και οι Ελληνες πλιατσικολογούσαν όλο και περισσότερο τα ζώα και τα τρόφιμα των ντόπιων ή τους εξανάγκαζαν πολλές φορές αμισθί να συμμετέχουν σε στρατιωτικά έργα.

Στην αλβανική ιστορία έχει υποτιμηθεί αρκετά το μέγεθος της ελληνικής στρατιωτικής επιτυχίας. Ομως κι εμείς εδώ παραβλέπουμε πως η Eλλάδα είναι η μόνη χώρα στην Eυρώπη που εορτάζει όχι το τέλος, αλλά την αρχή του B΄ Παγκόσμιου Πολέμου! (Πάντως ούτε και το τέλος «συμπίπτει» σε όλες τις χώρες).

Ιnfo

- Miranda Vickers, «Oι Aλβανοί», Aθήνα 1997, εκδ. Οδυσσέας

- Γιάννη Γιαννουλόπουλου, «Εχω μια αδελφή, κουκλίτσα αληθινή…» (υπο δημοσίευση), εκδ. Βιβλιόραμα

- Δημητρίου Λουκάτου, «Oπλίτης στο αλβανικό μέτωπο», Aθήνα 2001, εκδ. Ποταμός

- S. Pollo, A. Puto, «Iστορία της Aλβανίας», Θεσσαλονίκη, εκδ. Εκδοτική Ομάδα

- Zαχαρία N. Tσιρπανλή, «Ελληνες και Iταλοί στα 1940-41», Θεσσαλονίκη 2004, εκδ. University Studio Press

ΥΓ.: H στήλη ευχαριστεί θερμά τον ιστορικό Hλία Σκουλίδα, τον καθηγητή Xάγκεν Φλάισερ και τις εκδόσεις IΣNAΦI.



http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_25/10/2009_334820

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

ΗΠΑ- Έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θρησκευτικές ελευθερίες - Ελλάδα.



Πηγή: ΑΠΕ  27/10/09-09:09

Σε γραφειοκρατικά κυρίως προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές μειονότητες στην Ελλάδα αναφέρεται η φετινή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την υποβολή της στο Κογκρέσο βάσει σχετικού αμερικανικού νόμου.
Στο κεφάλαιο για την Ελλάδα η έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρεται σε προβλήματα που παρουσιάζονται σχετικά με αδειοδοτήσεις για την κατασκευή ή λειτουργία χώρων λατρείας.
Γίνεται επίσης αναφορά σε συνέχιση φαινόμενων διακρίσεων, αλλά και σε αύξηση κρουσμάτων αντι-σημιτισμού μετά τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα.
Όπως και πέρυσι επεξηγείται ότι το Σύνταγμα της Ελλάδας καθιερώνει την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία ως την επικρατούσα θρησκεία, αλλά συγχρόνως προστατεύει το δικαίωμα κάθε πολίτη να επιλέγει τη θρησκεία του, ότι η κυβέρνηση σέβεται το δικαίωμα αυτό, αλλά μη-ορθόδοξες θρησκευτικές ομάδες μερικές φορές αντιμετωπίζουν διοικητικά εμπόδια ή νομικούς περιορισμούς στην άσκηση της λατρείας τους, ότι απαγορεύεται ο προσηλυτισμός και ότι από το 2006 δεν έχουν εκδοθεί νέες άδειες λειτουργίας τόπων λατρείας.
Επαναλαμβάνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση σέβεται εν γένει τα ζητήματα θρησκευτικών ελευθεριών και δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική αλλαγή σε σχέση με την περυσινή έκθεση.
Υπογραμμίζεται ότι εξακολουθεί η διάκριση μεταξύ της μουσουλμανικής κοινότητας της Θράκης, που εμπίπτει στο ειδικό καθεστώς της Συνθήκης της Λωζάννης με ειδικά προνόμια, και στους μουσουλμάνους μετανάστες που κατοικούν κυρίως στην Αθήνα (200.000), ενώ επαναλαμβάνονται αναφορές σε επιμέρους προβλήματα γύρω από τους τρόπους αναγνώρισης θρησκειών και θρησκευτικών ομάδων (διαμαρτυρίες Σαϊεντολόγων και Πολυθεϊστών), φορολογικές και άλλες διακρίσεις, ερωτήματα ισχύος του ισλαμικού νόμου (σαρία) στη Θράκη, αδειοδοτήσεις για την κατασκευή ή λειτουργία χώρων λατρείας, επί των οποίων το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων υιοθέτησε το Μάρτιο 2008 νέες προϋποθέσεις και πιστοποιητικά.
Υπενθυμίζονται θετικά μέτρα που έχει λάβει το ελληνικό κράτος όπως η πρόσληψη 240 ιμάμηδων και νομοθετήματα για την εφαρμογή συστήματος πλήρωσης του 0,5% των δημοσιοϋπαλληλικών θέσεων από μουσουλμάνους και για τη διαχείριση των Βακουφίων στη Θράκη, αλλά και κυβερνητικές ολιγωρίες στην εφαρμογή των αποφάσεων για υλοποίηση της εκκρεμούσας κατασκευής στην Αθήνα επίσημου ισλαμικού τεμένους και κοιμητηρίου.
Για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού στην Ελλάδα κρίνεται θετικά και εφέτος η επίσημη υποστήριξη εκδηλώσεων και εκδόσεων για την μνήμη του Ολοκαυτώματος, ωστόσο επισημαίνεται αύξηση των κρουσμάτων αντισημιτισμού και βανδαλισμών μετά τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα και συνέχιση κοινωνικών εκφάνσεων αντισημιτισμού (δικαστική δίωξη και αθώωση του συγγραφέα Κ. Πλεύρη για το βιβλίο του, αντισημιτικές απόψεις ηγέτη του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, και γελοιογραφίες στις εφημερίδες Ελευθεροτυπία και Ριζοσπάστης.- 





Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

H κατάργηση ενός υπουργείου



Του Νικολαου Μαρτη*
Το 1912, όταν απελευθερώθηκε η Μακεδονία, έγινε η «Γενική Διοίκηση Μακεδονίας» χωρίς αρμοδιότητες, αλλά για εθνικούς λόγους, διότι τη Μακεδονία τότε τη διεκδικούσαν οι Βούλγαροι.
Σήμερα τη διεκδικούν οι Σκοπιανοί και ονομάστηκε από τον Τίτο και τον Στάλιν η Νότια Σερβία «Μακεδονία» και οι κάτοικοί της «Μακεδόνες», απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου για να επιτύχουν το σχέδιο για την απόσπαση της Μακεδονίας από την Ελλάδα για έλεγχο του Αιγαίου εν όψει του Ψυχρού Πολέμου που ακολούθησε.
Οταν συνεστήθη από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το υπουργείο Βορείου Ελλάδος (Μακεδονίας - Θράκης), ο υπουργός της Μακεδονίας - Θράκης ήταν στη Μακεδονία ιεραρχικώς μετά τον Πρόεδρο της Κυβερνήσεως. Η Δικτατορία είχε ιδρύσει και υφυπουργεία σε Κεντρική, Δυτική και Ανατολική Μακεδονία.
Επί υπουργίας μου έγιναν γενική διεύθυνση Εμπορίου, Γεωργίας, Δημοσίων Εργων και εγκαταστάθηκαν στο υπουργείο και είχαν αρμοδιότητα να μελετούν υποθέσεις και να υπογράφουν αποφάσεις.
Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης είχε στη διάθεσή του 150 εκατομμύρια δραχμές με το Πρόγραμμα Παραμεθορίων Περιοχών, που τα διέθετε κατά βούληση. Σήμερα αυξήθηκε πολύ το ποσό αυτό.
Στα Γρεβενά, όταν πήγα, μου είπαν ότι από το 1912 ζητούν να γίνει γέφυρα στον Αλιάκμονα. Οι κάτοικοι πολλών χωριών στην άλλη πλευρά του ποταμού έκαναν πολλά χιλιόμετρα για να πάνε στη Δεσκάτη και τα Γρεβενά. Με βαρούλκο περνούσαν οι κάτοικοι τον ποταμό και από το 1912 πνίγηκαν περί τα 10 άτομα στο ποτάμι κατά τη μεταφορά τους. Με την επιστροφή μου στη Θεσσαλονίκη τηλεφώνησα στον στρατηγό διοικητή της Στρατιάς στη Λάρισα και τον παρακάλεσα να διαθέσει αμέσως γέφυρα Μπέλεϋ και με το ποσό 2 εκατομμυρίων δραχμών από το Πρόγραμμα Παραμεθόριων Περιοχών στήθηκε σε τρεις ημέρες η γέφυρα. Σήμερα υπάρχει και η νέα γέφυρα, που κατασκευάστηκε τα τελευταία λίγα χρόνια ως τμήμα της Εγνατίας Οδού.
Στο χωριό Ροδοχώρι του νομού Ημαθίας παράγονται τα καλύτερα κεράσια της Ελλάδος. Το χωριό είναι ορεινό και με παρακάλεσαν να το επισκεφθώ. Παρατήρησα ότι έξω από το χωριό υπήρχαν 6-7 χωμάτινες δεξαμενές στις οποίες συγκεντρωνόταν νερό της βροχής τον χειμώνα και με το νερό αυτό πότιζαν τις κερασιές. Μου είπαν ότι μπορούν να φέρουν νερό από το βουνό και για ύδρευση και για άρδευση, αλλά ότι έπρεπε να τους δοθούν 6 εκατομμύρια δραχμές, που ήταν η σχετική μελέτη. Τους είπα ότι θα τους δώσω από το Πρόγραμμα Παραμεθόριων Περιοχών 1.300. 000 δρχ. για αγορά των υλικών και ότι θα έπρεπε με προσωπική εργασία να κατασκευασθεί ο αγωγός. Δέχθηκαν την πρόταση και ήλθε το νερό στο Ροδοχώρι.
Σε δεύτερη επίσκεψή μου στα Γρεβενά, με πληροφόρησαν ότι οι κάτοικοι ενός χωριού τρεις μήνες τον χειμώνα δεν μπορούσαν να κινηθούν προς Γρεβενά, διότι απεκλείοντο από ένα χείμαρρο που πλημμύριζε και ότι τον χρόνο εκείνο μια κοπέλα πέθανε από κρίση σκωληκοειδίτιδας, διότι δεν μπορούσε να μεταφερθεί για εγχείρηση. Με το Πρόγραμμα Παραμεθόριων Περιοχών και με γέφυρα Μπέλεϋ συνδέθηκε και το χωριό αυτό.
Με το Πρόγραμμα Παραμεθόριων Περιοχών κατασκευάσθηκαν υδραύλακες στα χωριά για να μην πλημμυρίζουν, όταν βρέχει, πολλά παραγωγικά και κοινωφελή έργα σε πολλά χωριά. Λίμνες για άρδευση και ιχθυοκαλλιέργεια, δενδροφυτεύσεις, διανοίξεις δρόμων, κατασκευές μικρών γεφυρών και άλλα.
Οι Σκοπιανοί πανηγυρίζουν με την κατάργηση του υπουργείου διότι θα παρουσιάζονται ότι είναι κάτοικοι κράτους με όνομα «Μακεδονία» και οι ανιστόρητοι του κόσμου ολόκληρου θα θεωρούν ότι οι Μακεδόνες είναι Σκοπιανοί.
Η κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης θα προβληματίσει και τους μη Ελληνες που γνωρίζουν ότι το πολιτιστικό τους επίπεδο οφείλεται στη Μακεδονία. Η ανωτέρω θέση επιβεβαιούται:
1) Από το προφητικό βιβλίο που έγραψε το 1896 ο καθηγητής Μαργαρίτης Δήμητσας με τίτλο: «Η Μακεδονία εν λίθοις φθεγγομένοις και μνημείοις σωζομένοις». Το βιβλίο αυτό ανέσυρε από την αφάνεια και το επανέκδωσε ο τ. υπουργός Μακεδονίας - Θράκης κ. Στέλιος Παπαθεμελής. Ο συγγραφέας στο τέλος του βιβλίου γράφει: «Εάν δεν υπήρχε Μακεδονία δεν θα υπήρχε Αλέξανδρος. Εάν δεν υπήρχε Αλέξανδρος δεν θα υπήρχε Αλεξάνδρεια. Εάν δεν υπήρχε Αλεξάνδρεια δεν θα υπήρχε η Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας. Εάν δεν υπήρχε η Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας δεν θα υπήρχαν οι Αλεξανδρινοί. Εάν δεν υπήρχαν οι Αλεξανδρινοί δεν θα υπήρχε ούτε Δυτικός ούτε Ανατολικός Πολιτισμός.
2) Το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων της Σουηδίας με το Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας (η οποία έχει αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Ε. Ε.) και με υπογραφή του διακεκριμένου συγγραφέως Staffan Stolpe το 1995 σε μελέτη τους για την ταυτότητα της Μακεδονίας έγραψαν: «Ολοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, και οι υπουργοί, ότι η Ιστορία της Μακεδονίας δεν είναι Ιστορία μόνο των Ελλήνων, αλλά και ημών των Ευρωπαίων, διότι οι Μακεδόνες διέδωσαν τον Ελληνικό Πολιτισμό στην Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο».
Με τα ανωτέρω ελπίζω ότι η κυβέρνηση θα επανιδρύσει το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.
* Ο κ. Νικόλαος Μάρτης είναι πρώην υπουργός Βορείου Ελλάδος.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Hμερομηνία :  27/10/09  
Copyright:  http://www.kathimerini.gr


Παρεμπόδιση ελληνικής αποστολής SAR στο Φαρμακονήσι!



2009-10-27 10:30:28
ImageΝέα, άκρως προκλητική ενέργεια από την Τουρκία εναντίον αυτή τη φορά  ελληνικού ελικοπτέρου έρευνας και διάσωσης, η οποία κατέληξε σε "θερμή" επαφή ελληνικού περίπολου με ομάδα τούρκων διακινητών. Χθες αργά το βράδυ, ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης τύπου Super Puma, συμμετέχοντας μαζί με πλοίο σε επιχείρηση διάσωσης λαθρομεταναστών στην περιοχή του Φαρμακονησίου, δέχθηκε επί σχεδόν μία ώρα (από τις 22:50-23:47) κλήσεις στη συχνότητα κ�...

Για περισσότερα http://www.defencenet.gr/defence/index.php




«Ανοιγμα» του Διαδικτύου σε εκατομμύρια ανθρώπους


Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2009 07:00



Το Διαδίκτυο ετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη αλλαγή στην έως τώρα διαδρομή του, καθώς αυτή την εβδομάδα αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για την καταχώρηση ολόκληρων διευθύνσεων και σε άλλα αλφάβητα πέραν του λατινικού.
Tα μέλη της Διαδικτυακής Εταιρείας Ονοματοδοσίας και Αριθμοδότησης (ICANN), ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού με αντικείμενο την εποπτεία της τεχνικής λειτουργίας του Διαδικτύου, θα συνεδριάσουν αυτή την εβδομάδα στη Σεούλ της Νότιας Κορέας, προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα επιτρέψουν την καταχώρηση των λεγόμενων domain (των διαδικτυακών καταλήξεων, όπως το .com) όχι απλά σε άλλες γλώσσες πέραν της αγγλικής, αλλά και σε χαρακτήρες πέραν των λατινικών.
Μία τέτοια εξέλιξη εκτιμάται ότι θα σήμαινε το «άνοιγμα» του Διαδικτύου σε εκατομμύρια ανθρώπους ακόμη, από την Ασία και τη Μέση Ανατολή έως και την Ευρώπη και ειδικότερα τη χώρα μας και τη Ρωσία, που δεν είναι εξοικειωμένοι με το λατινικό αλφάβητο. Ελληνικοί, κυριλλικοί και αραβικοί χαρακτήρες ή ακόμη και ιδεογράμματα ενδέχεται να κάνουν πολύ σύντομα την εμφάνισή τους στις ιντερνετικές διευθύνσεις.
«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τεχνική αλλαγή στο Διαδίκτυο από τη δημιουργία του πριν από 40 χρόνια» επισημαίνει στο Associated Press ο Πίτερ Τρας, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ICANN, ενώ κάνει λόγο για ένα «πολύπλοκο τεχνικά μέλλον», το οποίο όμως όπως φαίνεται οι περισσότεροι ανυπομονούν να υποδεχθούν.
Ο Ροντ Μπέκστρομ, διευθύνων σύμβουλος της ICANN, θεωρεί ότι, παρά τους όποιους ενδοιασμούς έχουν ακουστεί σχετικά με τη δυσκολία του εγχειρήματος, η τελική απόφαση, που θα ληφθεί την Παρασκευή, θα είναι θετική. Εάν δοθεί η έγκριση, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός θα αρχίσει άμεσα να δέχεται αιτήσεις για νέα domain, τα οποία και αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους στο Διαδίκτυο από τα μέσα του 2010.
Για την πραγματοποίηση της σημαντικής αυτής αλλαγής έχει ήδη δημιουργηθεί ένα ειδικό σύστημα μετάφρασης, που επιτρέπει τη μετατροπή διαφορετικής προέλευσης χαρακτήρων στη σωστή διεύθυνση. «Είμαστε βέβαιοι ότι το σύστημα αυτό μπορεί να πετύχει, καθώς κάνουμε δοκιμές εδώ και δύο χρόνια» τόνισε ο κ. Μπέκστρομ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με υπολογισμούς από τους συνολικά 1,6 δισεκατομμύριο χρήστες του Διαδικτύου παγκοσμίως, περισσότεροι από τους μισούς έχουν μητρική γλώσσα, των οποίων η γραφή βασίζεται σε άλλο αλφάβητο πέραν του λατινικού. Αυτό είναι σίγουρα ένα στοιχείο, που τα μέλη της ICANN δεν μπορούν να αγνοήσουν.
Πηγή: Associated Press


Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Γκλιγκόροφ: "Είμαστε Σλάβοι"


ΚΥΡΙΑΚΉ, 25 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2009

"Αδειάζει" την κυβέρνηση Γκρουέφσκι ο Κίρο Γκλιγκόροφ με συνέντευξή του στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.

"Είμαστε Σλάβοι και ήρθαμε μετά τον Μέγα Αλέξανδρο στην περιοχή", δηλώνει χαρακτηριστικά, ο 92χρονος πρώτος πρόεδρος των Σκοπίων. "Σοβαροί ιστορικοί γελούν με όλα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μου τα τελευταία χρόνια", τονίζει και επισημαίνει "αυτά είναι αστειότητες. Κομμάτι της Ελλάδας είναι σήμερα το μεγαλύτερο τμήμα της γεωγραφικής Μακεδονίας. Ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το δικαίωμα της Ελλάδας στα εδάφη αυτά και βεβαίως το δικαίωμά της να τα διατηρήσει. Πρέπει όμως να καταλάβεται", αναφέρει ο κ. Γκλιγκόροφ, "πως ζούμε σε μια περιοχή που αποκαλείται ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και πιστεύω πως έχουμε και εμείς το δικαίωμα να αυτοαποκαλούμαστε "Μακεδόνες" χωρίς αυτό να δημιουργεί πρόβλημα".

" Ετσι όπως πάμε θα βγούμε απευθείας απόγονοι του Αδάμ και της Εύας και θα αποδειχθεί 'ότι ο Παράδεισος είναι "Μακεδονικός" και ιδιοκτησία μας..." δηλώνειχαρακτηριστικά ο Κίρο Γκλιγκόροφ

http://www.enkripto.com/2009/10/blog-post_9561.html