Σάββατο 18 Απριλίου 2009

ΔΙΑΦΘΟΡΑ

Τα ξέρουν οι στρατιωτικοί, Τα ξέρουν οι πολιτικοί. Τα ξέρουν οι δικαστικοί. Τα ξέρουν οι δικηγόροι. Τα ξέρουν οι δημοσιογράφοι του γραπτού και ηλεκτρονικού τύπου. Οι μόνοι που δεν τα ξέρουμε, είμαστε εμείς οι πολίτες,οι αναγνώστες των εφημερίδων, οι ακροατές του ραδιοφώνου και οι τηλεθεατές!Μόνο εμείς αγνοούμε τα ονόματα εκείνων, που με πλαστά πιστοποιητικά δεν υπηρέτησαν την στρατιωτική τους θητεία ως ανίκανοι να υπηρετήσουν ή που χωρίς να έχουν ποτέ πατήσει το πόδι τους σε στρατόπεδο, έλαβαν το απολυτήριο τους από τον στρατό στην διεύθυνση του σπιτιού τους, όπως παραλαμβάνει ο άλλος την πίτσα από το παιδί που κάνει το "ντιλίβερι"! Αυτοί ξέρουν, αλλά το μυστικό το κρατούν επτασφράγιστο, για να μη το μάθουμε και εμείς: "Ψάξε,ψάξε δεν θα το βρεις...", όπως έλεγε ένα παλιό παιδικό παιχνίδι, που δεν ξέρω αν εξακολουθεί να υπάρχει σήμερα, που,τα παιδιά παίζουν με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, πριν ακόμη τους βγάλουν τα "πάμπερ". Δεν το κάνουν βέβαια από κακία που δεν μας αποκαλύπτουν τα ονόματα των "φερομένων ως...κοπανατζήδων" από την στρατιωτική θητεία. Δε μας αποκαλύπτουν το μυστικό,επειδή το απαγορεύει ο νόμος.

Διαπιστώσαμε πόσο αυστηρός είναι αυτός ο νόμος. Ακόμη και στην περίπτωση που ο κτηνοτρόφος του Αγρινίου ομολόγησε ότι σκότωσε τους πέντε κυνηγούς, δεν επιτρέπει ο νόμος να προφέρει κανείς το όνομα του και επιβάλλει να καλύπτεται με μωσαϊκό το πρόσωπο του!

Οι παραβάσεις δηλαδή όλων των άλλων νόμων από κάποιον θεωρούνται προσωπικά δεδομένα και απαγορεύεται να δημοσιοποιηθούν. Μια δολοφονία δηλαδή θεωρείται προσωπικό δεδομένο του δολοφόνου, κάτι σαν σπυράκια από ιλαρά! Τέλος πάντων,αφού έτσι προστάζει ο νόμος, δεν ζητάμε από κανένα να παρανομήσει. Οι γνωρίζοντες κρατούν το μυστικό τους και εμείς βράζουμε από περιέργεια. Όλη αυτή η μυστικότητα μας οδηγεί να βάζουμε πολλές ιδέες στο μυαλό μας και να πιστεύουμε ότι δεν πρόκειται να μάθουμε ποτέ την αλήθεια. Επιπλέον παρασυρόμαστε σε άδικες εκτιμήσεις.

Όταν μας πληροφορούν ότι στην ιστορία αυτή εμπλέκονται ηχηρά ονόματα μεγάλων δικηγόρων, διάσημων δημοσιογράφων, δημοφιλών καλλιτεχνών, γνωστών πολιτικών και οικονομικών παραγόντων, αντιμετωπίζουμε με καχυποψία όλους τους ανήκοντες στις κατηγορίες αυτές.

Δεν κάνουμε εξαιρέσεις επειδή δεν έχουμε στοιχεία για την αθωότητα κάποιου,όπως φυσικά δεν έχουμε στοιχεία και για την ενοχή. Η εμπιστοσύνη μας όμως έχει κλονισθεί μαζικά. Εκ πείρας ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να ξεχωρίσει κανείς τον ένοχο. Πόσες φορές δεν πέσαμε από τα σύννεφα, όταν μάθαμε ότι ο υπεράνω υποψίας γείτονας μας ήταν έμπορος ναρκωτικών, ή μεγαλοαπατεώνας, ή παιδεραστής, ή τρομοκράτης της 17 Νοέμβρη;

Πώς να ξέρουμε λοιπόν ότι ο δημοσιογράφος που εμπιστευόμαστε ή ο καλλιτέχνης που χειροκροτούμε ή ο πολιτικός που ψηφίζουμε έχει υπηρετήσει κανονικά τη θητεία του στο στρατό; Αν μας αποκάλυπταν φυσικά τους παραβάτες, θα μας έφευγε ένα βάρος. Υποπτευόμαστε ότι το μαχαίρι δεν θα φτάσει ποτέ στο κόκαλο επειδή δεν είναι καλά ακονισμένο...

Αλεξάνδρα Στεφανοπούλου

ΕΣΤΙΑ 8/1/2007

Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

«Η Τουρκία να εφαρμόσει τις αποφάσεις»

Η Αγκυρα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει σύντομα και πλήρως την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της 10ης Μαΐου 2001, που αφορά στους αγνοουμένους της Κύπρου, σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΕ15:31
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Η Αγκυρα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει σύντομα και πλήρως την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της 10ης Μαΐου 2001, που αφορά στους αγνοουμένους της Κύπρου, σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΕ απαντώντας σε σχετικό αίτημα του κύπριου ευρωβουλευτή Μάρ.Ματσάκη.

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο τελευταίος είχε ζητήσει τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου που έγιναν από τον τουρκικό στρατό, με αφορμή την πρόσφατη ομολογία του Τούρκου ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς ότι κατά την εισβολή του 1974 εκτέλεσε εν ψυχρώ Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους πολέμου.

Ο κ.Μπαρόζο τονίζει ότι με βάση την απόφαση η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίσει αποτελεσματική διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων.

«Κομμάτι μας τα κατεχόμενα»

Την ίδια περίπου ώρα πάντως έστω και σε αμιγώς τουρκικό ακροατήριο, ο Εγκεμέν Μπαγίς προχωρούσε σε νέες προκλήσεις.

Κατά την επίσκεψή του στα Κατεχόμενα ο επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Κυπριακή Δημοκρατία, πριν από την άρση της «απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων».

Μιλώντας στην κατεχόμενη πλευρά της Λευκωσίας ο κ.Μπαγίς σημείωσε ότι «κανείς δεν πρέπει να αναμένει από την Τουρκία να κάνει οποιαδήποτε μονομερή βήματα για την επίλυση του Κυπριακού», ενώ χαρακτήρισε το ψευδοκράτος «κομμάτι της πολιτικής και στρατηγικής ύπαρξης της Τουρκίας».

Μακάβρια ευρήματα

Τα οστά έντεκα Τουρκοκυπρίων, αγνοουμένων από το 1964, αναγνωρίστηκαν με την εξέταση γενετικού υλικού και θα παραδοθούν στις οικογένειες για ταφή.

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, οι Τουρκοκύπριοι είχαν εξαφανιστεί, καθώς μετέβαιναν, με λεωφορείο, για δουλειά στις Βρετανικές Βάσεις Δεκέλειας. Τα οστά τους βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο σε περιοχή μεταξύ της Λάρνακας και της Βάσης Δεκέλειας.

Το γεγονός της ανεύρευσης και ταυτοποίησης των οστών επιβεβαίωσε ο Ηλίας Γεωργιάδης, μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους.


http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&tag=4750&pubid=3162737

Οι διαδρομέs του μαύρου χρήματοs

Στην κατάθεσή του ο Ρ. Σίκατσεκ υποστηρίζει ότι παρέδωσε στον Πρ. Μαυρίδη περίπου 2 εκατ. ευρώ σε βαλίτσα, ενώ κάνει λόγο και για πληρωμές για το C4I ύψους 1,5 εκατ. ευρώ«E» 17/4
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Τις σκοτεινές διαδρομές του «μαύρου χρήματος», που έρεε από τα ταμεία της Siemens και προοριζόταν για την «καλλιέργεια των σχέσεων με τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ», περιέγραψε το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της μητρικής εταιρείας Ράινχαρτ Σίκατσεκ στην τελευταία του κατάθεση, που έδωσε πριν από έξι μήνες στον ανακριτή Ν. Ζαγοριανό και στον εισαγγελέα Π. Αθανασίου, που ταξίδεψαν για αυτόν τον λόγο στο Μόναχο.

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τις σκοτεινές διαδρομές του «μαύρου χρήματος», που έρεε από τα ταμεία της Siemens, περιέγραψε το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας Ράινχαρτ Σίκατσεκ
Τις σκοτεινές διαδρομές του «μαύρου χρήματος», που έρεε από τα ταμεία της Siemens, περιέγραψε το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας Ράινχαρτ Σίκατσεκ

Ο Σίκατσεκ κατονόμασε τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, αλλά και τον Πρόδρομο Μαυρίδη, για τον οποίο είπε χαρακτηριστικά: «Θυμάμαι ότι μία φορά παρέδωσα στον Πρόδρομο Μαυρίδη περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μία βαλίτσα».

Η πρώην γραμματέας του κ. Χριστοφοράκου, Αικατερίνη Τσακάλου, η οποία έχει ενταχθεί σε «πρόγραμμα αμνηστίας» στην εταιρεία, με την τελευταία κατάθεσή της στον ανακριτή Ν. Ζαγοριανό «έδειξε» σε δύο πρόσωπα με πολιτική ιδιότητα, καθώς επανέλαβε όσα είχε πει στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλη Λιάπη, τον οποίον είχε κατονομάσει ως έναν από τους συνταξιδιώτες του κ. Χριστοφοράκου στο περίφημο ταξίδι που έγινε στη Λειψία, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ανακριτή Ν. Ζαγοριανού αναφέρθηκε και στο πρόσωπο του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη, υποστηρίζοντας ότι επικοινωνούσε με τον άλλοτε ισχυρό άντρα της Siemens στο πλαίσιο των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων.

Στοιχεία


Με επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις του ο ανακριτής προς στελέχη του ΟΤΕ και της Τεχνική Υπηρεσίας του Οργανισμού, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας, επικεντρώθηκε στις σχέσεις μεταξύ των εταιρειών INTRAKOM και SIEMENS, αλλά και των επικεφαλής αυτών κ. Μιχ. Χριστοφοράκου και Σ. Κόκαλη.

Από τη δικογραφία και τις καταθέσεις προέκυψαν επίσης τα εξής: Ρ. Σίκατσεκ, πρώην στέλεχος Siemens: «Τους παραλήπτες των μυστικών πληρωμών δεν τους γνωρίζω, εκτός από τον κ. Μαυρίδη.

Παρέδωσα σε αυτόν μετρητά, κατά τα έτη 2000-2004 επανειλημμένα, κατά την εκτίμησή μου 4-5 φορές. Θυμάμαι, όμως, ότι μία φορά του παρέδωσα περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μία βαλίτσα.

Παράλληλα, υπήρχαν και πληρωμές για το C4I που το συνολικό τους ύψος ανερχόταν σε 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

Στον κ. Χριστοφοράκο όταν ζήτησε τα χρήματα αυτά του είπα ότι δεν μπορεί να τα πάρει μία φορά και έπρεπε να τα καταβάλλω σε περισσότερες δόσεις.

Δεν θυμάμαι αν οι πληρωμές έγιναν πριν ή μετά τις εκλογές στην Ελλάδα. Ρώτησα τον κ. Χριστοφοράκο σε τι χρησιμεύουν πραγματικά τα χρήματα τα οποία εμβάζονται σε συγκεκριμένη εταιρεία στο Μονακό. Μου ανέφερε ότι χρησιμεύουν στην καλλιέργεια σχέσεων με τα πολιτικά κόμματα, δηλαδή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ... Ο κ. Μαυρίδης και ο κ. Χριστοφοράκος συμπεριφέρονταν σχετικά με το θέμα αυτό πολύ συνωμοτικά. Εγώ προσωπικά πίστευα ότι ο κ. Χριστοφοράκος αναλαμβάνει τα κόμματα και ο κ. Μαυρίδης τους υπαλλήλους του ΟΤΕ.

Από όσο θυμάμαι, και εκτιμώντας χονδρικά, στα δύο αυτά πρόσωπα διέθετα ετησίως 10-15 εκατομμύρια ευρώ και μπορεί κάλλιστα να τα χρησιμοποίησαν για νόμιμους σκοπούς. Αυτό, όμως, που έγινε ήταν ότι ο κ. Χριστοφοράκος ήρθε σε μένα και μου είπε ότι χρειαζόταν περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ για το C4I, επειδή θα έπρεπε να πληρώσει διάφορα υπουργεία.

Η Αντωνία Μάρκου, εφοριακός, επανέλαβε καταθέτοντας στον ανακριτή τα περί εμπλοκής του Δημήτρη Νέγρη σ.σ. πρώην στέλεχος του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών και κατηγορούμενο στην υπόθεση Siemens, που είναι κατηγορούμενος και για τον συγκατηγορούμενό του Ηλία Γεωργίου, καθώς και για τον λογαριασμό της στην Ελβετία, που εν αγνοία της χρησιμοποίησαν για τα εμβάσματα.

Ενώ ο Κυριάκος Μικές, πρώην προϊστάμενος του λογιστηρίου της Siemens, τόνισε μεταξύ άλλων: «Δεν γνωρίζω για παροχές της εταιρείας σε πολιτικούς.

Αυτά που ανέφερα στην προκαταρκτική εξέταση για τα τιμολόγια του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν εκδοθεί από τη Siemens Θεσσαλονίκης. Επειτα από έρευνα που έκαναν διαπίστωσαν ότι ήταν εξοφλημένα τα συγκεκριμένα παραστατικά».

ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ


Η Αικατερίνη Τσακάλου, γραμματέας του κ. Μιχ. Χριστοφοράκου κατέθεσε: «Οι παροχές στα πολιτικά πρόσωπα ήταν συνήθης πρακτική, η οποία τηρείτο εμπιστευτικά και εγώ με τις οδηγίες του κ. Χριστοφοράκου αναλάμβανα το εκτελεστικό μέρος αυτών.

Αναφορικά με τη συμμετοχή υπουργού στο ταξίδι στη Λειψία, επειδή οι κρατήσεις για το συγκεκριμένο ταξίδι έγιναν αποκλειστικά στο όνομα του κ. Χριστοφοράκου χωρίς να είμαι απόλυτα σίγουρη για αυτό που θα σας πω στη συνέχεια, νομίζω ότι ήταν ο κ. Λιάπης». Ανακριτής:

Το 1997 γνωρίζετε αν μεταξύ των πολιτικών προσώπων που ερχόταν σε επαφή ο κ. Χριστοφοράκος ήταν και ο κ. Μαντέλης; Μάρτυρας:

Ηταν και εκείνος μεταξύ των ατόμων που είχα ακούσει ότι υπήρχε επικοινωνία μεταξύ των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων.

Ανακριτής: Είχατε αντιληφθεί να γίνονται παροχές της εταιρείας προς τον κ. Μαντέλη; Μάρτυρας: Δεν νομίζω. Το μόνο που είχε ζητήσει ο κ. Μαντέλης ήταν να έρθει να κάνει μία πολιτική ομιλία στην εταιρεία.

ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ

benea@pegasus.gr

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=4750&pubid=3158743

Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

Μήνυμα του στρατού, μέσω Μπασμπούγ, στους Τούρκους πολιτικούς

Προειδοποίηση υπό τύπον νουθεσίας απηύθυνε προς την κυβέρνηση Ερντογάν ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ιλκέρ Μπασμπούγ εκφωνώντας από το βήμα της Ανώτατης Σχολής Πολέμου την ετήσια «Ομιλία Απολογισμού». «Οι πολιτικοί θα είναι υπεύθυνοι για οτιδήποτε προκύψει από την αδυναμία (τους) να λάβουν υπόψη τις ορθές και ρεαλιστικές συστάσεις του στρατού, ο οποίος δεν πρόκειται να παραμείνει σιωπηλός και απαθής εντός του κράτους δικαίου», είπε ο στρατηγός μια ημέρα μετά την εθνικής κλίμακας εκκαθαριστική επιχείρηση στο πλαίσιο της έρευνας για την Εργκένεκον.

Είκοσι άτομα, τρεις πρώην και δυο νυν πρυτάνεις και επιφανείς εκπρόσωποι της κεμαλικής σκέψης συνελήφθησαν.

«Ουδέποτε ο στρατός εστράφη κατά της θρησκείας», διακήρυξε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, που απέδωσε σε συντονισμένη εκστρατεία λάσπης ισλαμικών κύκλων την προσπάθεια να εμφανιστεί ο στρατός αντιδημοκρατικός και εχθρικός προς τη θρησκεία, για να κλονιστεί το κύρος του στην εθνική συνείδηση. «Κοινότητες με έρεισμα τη θρησκεία θεωρούν τον στρατό βασικό εμπόδιο στην επίτευξη των στόχων τους. Ομως η κοινωνία μας αγνοεί τη λάσπη, αγαπά και εμπιστεύεται τον στρατό», συνέχισε ο στρατηγός Μπασμπούγ για να ασχοληθεί στη συνέχεια με το ΡΚΚ, «που είναι αποδυναμωμένο και σε δεινή θέση». Ομως, τόνισε, πρέπει να ληφθεί μέριμνα υπέρ των κουρδικών πληθυσμών, ώστε να απαλλαγούν από το σύνδρομο του θύματος.

Την ώρα της ομιλίας σε εξέλιξη βρισκόταν άλλη μεγάλη εκκαθαριστική επιχείρηση σε εννέα πόλεις, αυτή τη φορά εις βάρος του ΡΚΚ και των «συνεργών» του. Συνολικά έγιναν 50 συλλήψεις με προφανή στόχο, εκτός του ΡΚΚ, το κουρδικό κόμμα DTP.

Στο Ντιγιάρμπακιρ, στο Τουντσελί, το Μπατάν και το Μαρντίν συνελήφθησαν κορυφαία στελέχη του DTP, στόχος έγιναν και οι δικηγόροι του έγκλειστου στο Ιμραλί Α. Οτσαλάν. Σπασμωδική αντίδραση στη νίκη του DTP και απόδειξη της αδιαλλαξίας της τουρκικής κυβέρνησης χαρακτήρισαν τα συμβάντα ο πρόεδρος του κόμματος Αχμέτ Τουρκ και ο Σ. Ντεμίρτας, αντιπρόεδρος της Κ.Ο. «Ολα αυτά θα δυσαρεστήσουν την Ευρώπη», προέβλεψαν αναλυτές, ενώ στη Γαλλία, σύμφωνα με δημοσκόπηση, κατά της τουρκικής ένταξης στην Ε.Ε. τάσσεται το 50%, έναντι 35% υπέρ και 15% αναποφάσιστων.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_15/04/2009_311194

Υπό το βλέμμα του Κεμάλ


Κάτω από την επιβλητική μορφή του Κεμάλ Ατατούρκ εκφώνησε τη βαρυσήμαντη χθεσινή ομιλία του ο αρχηγός του γενικού επιτελείου της Τουρκίας στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ.