Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Η μαθητική παρέλαση της 24ης Μαρτίου

Κύριε διευθυντά

Διερωτώμαι εάν ο κ. υπουργός Παιδείας έμεινε ικανοποιημένος από το θέαμα της μαθητικής παρέλασης - σουλάτσο της 24ης Μαρτίου. Για πολλοστή φορά, είδαμε με θλίψη τη νεολαία μας να βαδίζει ασύντακτη και χωρίς ιδέα βηματισμού εμπρός από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου, γελοιοποιώντας, άθελά της, έναν θεσμό. Εάν ήμουν υποστηρικτής της κατάργησης αυτών των παρελάσεων, δεν θα χρειαζόμουν καλύτερο επιχείρημα. Η ιστορία βέβαια είναι παλιά. Ξεκινά από την περίοδο της σοσιαλιστικής αφασίας και συνεχίζει επάξια από τους «επανιδρυτές του κράτους». Η Ιστορία όμως... Αυτή απαιτεί σεβασμό μνήμης των εθνικών αγώνων και θωράκιση, αλλιώς γίνεται βορά ακόμη και αυτού του φαιδρού πρωθυπουργού των Σκοπίων, ο οποίος, θυμηθείτε με, θα πείσει κάποτε και εμάς τους φαιδρότερους πως ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν «δικός τους».

Ανδρεας Ιερωνυμιδης / Αθήνα

Ζητείται κράτος

Tου Αλεξη Παπαχελα

Κάποτε, πολύ παλιά, υπήρχε κράτος που λειτουργούσε στην Ελλάδα. Γενικοί διευθυντές που ήξεραν τα θέματά τους και είχαν άποψη και τσαγανό και υπηρεσιακοί παράγοντες που έλεγαν ΟΧΙ στον υπουργό. Αυτή η ραχοκοκαλιά του κράτους δημιουργήθηκε επί Ελευθερίου Βενιζέλου και επιβίωσε πολλών πολιτικών καταστάσεων. Υπέστη μεγάλο πλήγμα με την καθιέρωση της 35ετίας που στέρησε το Δημόσιο από πολύτιμη γνώση, επλήγη καίρια από τους λοχαγούς που έστειλε η χούντα στα υπουργεία και αποτελειώθηκε με την περίφημη κατάργηση του θεσμού των γενικών διευθυντών από τον Μένιο Κουτσόγιωργα. Από εκεί και πέρα υιοθετήθηκε ένα ιδιότυπο μοντέλο διακυβέρνησης που δεν έχει τίποτα να κάνει με σοβαρή ευρωπαϊκή χώρα.

Ξεκινήσαμε, επί των ενδόξων ημερών της πρώτης περιόδου του ΠΑΣΟΚ, με έναν εισπράκτορα ο οποίος παραδιοικούσε το υπουργείο Δικαιοσύνης. Και φτάσαμε με την... επανίδρυση του κράτους σε έναν πρώην εφοριακό ο οποίος παραδιοικούσε την ΕΛ.ΑΣ. και την ΕΥΠ, έναν πρώην υπάλληλο του ΟΤΕ που «καθάριζε» στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και διάφορους «τύπους της πιάτσας» σε καίρια πόστα δίπλα σε υπουργούς. Πρόκειται, δυστυχώς, σε ορισμένες περιπτώσεις (όχι απαραίτητα τις προαναφερθείσες) για ανθρώπους που δεν είχαν το καλύτερο όνομα στις υπηρεσίες τους και οι οποίοι ήταν γνωστοί περισσότερο για την ευελιξία και το πόσο «καταφερτζήδες» ήταν, παρά για το ήθος και τον επαγγελματισμό τους.

Είναι άνθρωποι που παρεισφρέουν στα πολιτικά γραφεία βουλευτών πουλώντας εξυπηρετήσεις, βρίσκουν χρήματα για τις προεκλογικές εκστρατείες και γενικά παίζουν τον ρόλο του παρατρεχάμενου. Μόλις όμως ο πολιτικός στον οποίον πόνταραν, γίνει υπουργός ή δήμαρχος αρχίζει το μεγάλο γλέντι. Έχουν, βλέπετε, κερδίσει την εμπιστοσύνη του «αφεντικού» και του υπόσχονται πως «καθαρίζουν» τα πάντα χωρίς ο ίδιος να ξέρει ποιος, με ποιον, με πόσα και πού.

Πίσω από κάθε σκάνδαλο θα βρείτε έναν ή δύο από αυτούς τους σκοτεινούς, αλλά και «ωραίους» τύπους, οι οποίοι μάλιστα έχουν τη συνήθεια να συχνάζουν στα ίδια στέκια και να συμμετέχουν σε ένα χαλαρό και άτυπο δίκτυο αλληλοϋποστήριξης και επαγγελματικής αποκατάστασης σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Στο σκάνδαλο με τα ταμεία, στο Βατοπέδι, στις άγονες γραμμές, στο «γάλα», παντού θα βρείτε τέτοιες περιπτώσεις ανθρώπων. Το κακό είναι πως η Ν.Δ. ως παράταξη αντέγραψε το επιτυχημένο αυτό μοντέλο του ΠΑΣΟΚ και πίστεψε πως έτσι μπορείς να κυβερνήσεις τον τόπο.

Θα ήταν όμως άδικο να τα ρίξουμε όλα στους παρατρεχάμενους και να αθωώσουμε τα αφεντικά τους. Το 2004 τα στελέχη της κυβέρνησης Καραμανλή μπορούσαν να πάρουν όποιον ήθελαν από την αγορά και τον κρατικό μηχανισμό για να στελεχώσουν τα γραφεία τους. Υπήρχε ένας αέρας ανανέωσης και ελπίδας που θα ωθούσε πολλούς στην ιδέα της προσφοράς στον τόπο. Δυστυχώς, με ελάχιστες εξαιρέσεις, επελέγησαν οι διαπρέψαντες στην κομματική ή συνδικαλιστική καμαρίλα με κριτήριο το «αν ήξεραν τα κόλπα». Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ διηγούνταν με χιούμορ πως τον πρώτο μήνα διακυβέρνησης της Ν.Δ. «ένας δικός του» δέχθηκε τηλεφώνημα «συμβούλου» νέου υπουργού, ο οποίος τον ρώτησε με θράσος «ρε συ, εκείνη την κομπίνα με τις επιδοτήσεις πώς τη στήνουνε;».

Εχουμε φτάσει σε σημείο που το μεν κράτος δεν λειτουργεί, οι δε πολιτικοί ασχολούνται μόνο με «τα κόλπα» και γι’ αυτό η χώρα έχει φτάσει όπου έχει φτάσει. Κανείς μας δεν έχει απάντηση ούτε στο ερώτημα πώς ξαναφτιάχνεις κράτος στην Ελλάδα ούτε στο πώς καθαρίζεις το σύστημα από τη συσσωρευμένη σαπίλα. Προς το παρόν, οι διψασμένοι «πράσινοι κολλητοί και παρατρεχάμενοι» ετοιμάζονται για τη δική τους επέλαση με τη βεβαιότητα πως τίποτα δεν θα αλλάξει ούτε και θα τους σταματήσει...

Hμερομηνία :5/4/09

Copyright:http://www.kathimerini.gr

Η οδός της απωλείας


Tου Πασχου Μανδραβελη / pmandravelis@kathimerini. gr

Πώς φτάσαμε ώς εδώ; Πώς έγινε η χρηστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος δευτερεύον θέμα, όταν πριν από μόλις πέντε χρόνια εθεωρείτο μέγα σκάνδαλο το γεγονός ότι ένας υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ έμενε στο σπίτι φίλου του, ο οποίος ήταν προμηθευτής του Δημοσίου;

Πώς γίνεται από την υπερευαισθησία για τη γυναίκα του Καίσαρα, που σε κάποιες περιπτώσεις ξέραμε ότι είναι τίμια αλλά όφειλε για λόγους διαπαιδαγώγησης του λαού και να το δείχνει, να φτάσουμε στο σημείο ότι ακόμη και ο ίδιος ο Καίσαρας δεν πρέπει να είναι τίμιος, επειδή ξέσπασε χρηματοοικονομική κρίση;

Πώς γίνεται να προπαγανδίζουν κάποιοι ότι ήταν «ψιλά» τα 100.000 ευρώ του κ. Παυλίδη (τόσα πολλά τους περισσεύουν;), όταν το 2001 σκάνδαλο ήταν να τηλεφωνήσει κάποιο στέλεχος του γραφείου του πρωθυπουργού στον ΣΔΟΕ για να εξυπηρετηθεί ένας φίλος του, χωρίς μάλιστα να υπάρχει οικονομική συναλλαγή; Πώς γίνεται να υπάρχει όλο αυτό το ιερό μένος για την τροπολογία Πάχτα, η οποία αν και τελικά αποδείχθηκε νόμιμη αφορούσε εκατό στρέμματα ιδιωτικής γης, ενώ οι σκανδαλώδεις ανταλλαγές χιλιάδων στρεμμάτων δημόσιας γης του Βατοπεδίου να θεωρούνται ένα απλό απόρριμμα της πολιτικής διαδικασίας που πρέπει να παραμείνει για πάντα ενταφιασμένο στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας;

Η μία εξήγηση είναι η κατατονία που ακολουθεί την υπερευαισθησία. Πρέπει να υπάρχει και σχετική θεωρία σχετικά με τη μανιοκατάθλιψη. Επειδή ακριβώς τα νεύρα μας είχαν τεντωθεί τόσες φορές στο παρελθόν, τώρα δεν μας αγγίζει τίποτε. Ολα θεωρούνται φυσιολογικά σε μια μη φυσιολογική πολιτική διαδικασία και το χειρότερο: δεν έχουμε πλέον καμιά ελπίδα ότι θα αλλάξουν.

Ισως πάλι πριν από το 2004 να πιστεύαμε ότι η χώρα είχε κατακτήσει μερικά πράγματα και απλώς μας εξόργιζε το γεγονός ότι δεν είχε κατακτήσει όλα όσα έπρεπε. Ακούγαμε ότι στην Εσπερία υπουργοί παραιτούνταν για ανάρμοστη ιδιωτική συμπεριφορά και θλιβόμασταν επειδή οι δικοί μας δεν επεδείκνυαν την αρμόζουσα δημόσια συμπεριφορά· άσχετα αν δεν υπήρχε οικονομική συναλλαγή. Ποινικοποιούσαμε πολιτικά ακόμη και τον καπνό, επειδή ευλόγως υποψιαζόμασταν ότι πρέπει να υπάρχει φωτιά, ενώ τώρα διάφοροι μας προτείνουν να κλείσουμε τα μάτια στην πυρκαγιά, επειδή υπάρχουν πλημμύρες στις χρηματαγορές.

Η άλλη εξήγηση είναι ο μιθριδατισμός. Από την παράνομη μεταγραφή του υιού ενός υπουργού σε πανεπιστήμιο της Αθήνας περάσαμε στις υποκλοπές, από τις απαγωγές στους «κουμπάρους» της Επιτροπής Ανταγωνισμού και από τα ομόλογα στο Βατοπέδι. Οσο κι αν φαίνεται περίεργο, οι άνθρωποι συνηθίζουν σε όλο και μεγαλύτερες δόσεις διαφθοράς. Αυτό απαντά στην απορία πολλών, πώς γίνεται σε τριτοκοσμικές κοινωνίες να μην επαναστατούν οι κάτοικοι μπροστά στην εξόφθαλμη διαφθορά και στη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού. Η κοινωνιολογική θεωρία της μηδενικής ανοχής απέδειξε με πειράματα ότι αν αφήσεις τη μικρή παρανομία να βασιλεύσει, τότε λιπαίνεται το έδαφος για ακόμη μεγαλύτερη παρανομία. Και ίσως σ’ αυτό το σημείο να βρίσκεται η ελληνική κοινωνία. Εθίζεται, δεν αντιδρά, αλλά βρίσκει ευκαιρίες να απελπίζεται.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_14/05/2009_314550

Προτροπές στα Σκόπια για εξεύρεση λύσης


«Η νέα σκοπιανή ηγεσία οφείλει να εκμεταλλευθεί την ενισχυμένη λαϊκή εντολή που πήρε από τις πρόσφατες εκλογές προκειμένου να καταβάλει νέες, ανανεωμένες προσπάθειες για να βρει μέσα από διαπραγματεύσεις (σ.σ. με την Ελλάδα) μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο πρόβλημα της ονομασίας της χώρας.» 

Βρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος

«Η νέα σκοπιανή ηγεσία οφείλει να εκμεταλλευθεί την ενισχυμένη λαϊκή εντολή που πήρε από τις πρόσφατες εκλογές προκειμένου να καταβάλει νέες, ανανεωμένες προσπάθειες για να βρει μέσα από διαπραγματεύσεις (σ.σ. με την Ελλάδα) μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο πρόβλημα της ονομασίας της χώρας.»

Αυτή ήταν η προτροπή του αρμόδιου για τη διεύρυνση επιτρόπου Όλι Ρεν προς τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ν. Γκρούεφσκι, με τον οποίο συναντήθηκε χθες στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του.

Ασύνδετα... 
Ο κ. Ρεν για μία ακόμη φορά δεν συνέδεσε με κανένα τρόπο το θέμα της ονομασίας με την πορεία αυτή, αντίθετα υπογράμμισε την ευκαιρία που εμφανίζεται σήμερα για τα Σκόπια να μπουν στο δρόμο που οδηγεί στην ένταξή τους στην Ένωση.

Ο κ. Ρεν τόνισε ότι η ικανοποιητική διεξαγωγή των πρόσφατων εκλογών συνιστά ένα πλεονέκτημα προς την επίτευξη αυτού του στόχου, αλλά θύμισε στον συνομιλητή του ότι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εξαρτάται από τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Ένωση σ' αυτή τη χώρα από το Μάρτιο του 2008.

Ο επίτροπος επανέλαβε την ανάγκη προώθησης των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Δικαιοσύνης, της δημόσιας διοίκησης, αλλά και της καταπολέμησης της διαφθοράς. Στην ίδια συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα χορήγησης θεωρήσεων των διαβατηρίων (βίζα) και των προϋποθέσεων για την έγκρισή τους και των σχετικών προτάσεων που θα κάνει εφέτος γι' αυτό το ζήτημα η Κομισιόν.

Ο κ. Ρεν εξέφρασε την ικανοποίηση της Κομισιόν για τα μέτρα που πήραν τα Σκόπια για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης και επανέλαβε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να προσφέρει τη βοήθεια της τόσο προς αυτή τη χώρα όσο και στις άλλες χώρες της Βαλκανικής.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=15459&subid=2&tag=12730&pubid=9435195#

Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Μετανάστες και εγκληματικότητα


Η Τουρκία οξύνει την επιθετική πολιτική.

Δελτίον 1221, 28.4.09

High TV

Ο ανταποκριτής μας στην Γενεύη Νίκος Καλογερόπουλος μεταδίδει:

Η Τουρκία οξύνει την επιθετική πολιτική. Απαιτεί ένταξη στην ΕΕ από θέσεως ισχύος με συνεχείς απειλές ότι δήθεν 1,5 δισεκατ. Μωαμεθανών θα εκδικηθούν την Ευρώπη σε περίπτωση αρνήσεως και με δήλωση στην ΙΗΤ του Συμβούλου του Ερντογκάν ότι «η Ευρώπη είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αφεθεί στους Ευρωπαίους». Είδαμε χθες την άμεση αντίδραση του Sarkozy και Kouchner. Κατά την Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο η Τουρκία προέταξε βέτο στην ομόθυμη απόφαση όλων των μελών για τον διορισμό του Δανού πρωθυπουργού στην ηγεσία του ΝΑΤΟ με το επιχείρημα ότι δεν κατεδίωξε τον τύπο της χώρας του όταν προσέβαλε τον Μωάμεθ και δεν έχει κλείσει τον σταθμό που μεταδίδει σε Κουρδική γλώσσα. Ένα ακόμη δείγμα ότι δεν έχει καταλάβει τίποτε από την έννοια της δημοκρατίας ως στοιχείου της Ευρωπαϊκής κουλτούρας. Ο δημοσιογράφος Christofer Hitchens συνοψίζει στο online περιοδικό  Slate: «Η κρίση στο Στρασβούργο ξεκαθάρισε την εικόνα. Είμαστε ευγνώμονες στην Τουρκία που μας προειδοποιεί εγκαίρως. Θέλει όλα τα πλεονεκτήματα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αλλά θέλει επίσης να συνεχίσει την κατοχή της Κύπρου, να αρνείται τα δικαιώματα των Κούρδων και να ψεύδεται για το Αρμενικό Ολοκαύτωμα. Πάνω από αυτά θέλει να ενεργεί ως πληρεξούσιος του Εξισλαμισμού της Ευρώπης και τολμά να λογοκρίνει τον τύπο ενός άλλου κράτους μέλους. Ο Kouchner είχε δίκιο και η Τουρκία μπορεί να ξέρει ότι οι λόγοι αποτυχίας της απόπειρας εντάξεως δεν οφείλονται σε εχθρούς της αλλά στην έγκαιρη αφύπνιση των τέως φίλων της».

Οι ΗΠΑ, βλέποντας την ΕΕ ως αντίπαλο επιδιώκουν την διάλυσή της

Δελτίον 1225, 5.5.09

High TV

Ο ανταποκριτής μας στην Γενεύη Νίκος Καλογερόπουλος μεταδίδει:

Πρόσφατες συναντήσεις κυβερνητικών παραγόντων αποκαλύπτουν ότι η Αμερική όχι μόνο αδιαφορεί για τα ελληνικά προβλήματα αλλά και δυσανασχετεί. Κατά το πνεύμα Πραγματισμού που κυριαρχεί η Αμερικανική πολιτική καθορίζεται από την φράση «για να σου είμαι χρήσιμος, πες μου σε τι είσαι εσύ χρήσιμος σε μένα». Είναι σαφές ότι η Ελλάς δεν έχει απάντηση. Η Αμερική έχει σήμερα τόσο επιδεινώσει την θέση της, οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά, ώστε βρίσκεται σε απόγνωση. Είναι περικυκλωμένη με κινδύνους από Δύση μέχρι Ανατολής, χωρίς βοήθεια από παραδοσιακούς συμμάχους μέσα στο imbroglio που η αλαζονεία της έχει δημιουργήσει. Οι ΗΠΑ, βλέποντας την ΕΕ ως αντίπαλο επιδιώκουν την διάλυσή της, με την σοφή μέθοδο του Δουρείου Ίππου. Δηλαδή, την εισδοχή μιας φτωχής και μη αφομοιώσιμης Τουρκίας των 73 μέχρι και 100 εκατομμυρίων κατοίκων που ετοιμάζουν μίαν χωρίς προηγούμενο νέα «μετανάστευση των λαών» για την άλωση της Ευρώπης. Το ταξίδι Obama στην Τουρκία, ήταν απεγνωσμένη αναζήτηση σωτηρίας από χώρα που ξέρει να παζαρεύει, από αταβίστικη φύση,  ακραία ανταλλάγματα. Οι ΗΠΑ δεν έχουν λόγο να αρνηθούν, θυσιάζοντας στην απόγνωση, την πολυτέλεια του ηθικού νόμου και του Διεθνούς Δικαίου. Η διάλυση της Ευρώπης θα επιτευχθεί όταν η επιθετικότης και αλαζονεία μιας μη αφομοιώσιμης χώρας αποκτήσει την δύναμη του βέτο. Συμπλήρωμα του μυστικού σχεδίου απογνώσεως είναι η συνέχιση διαμελισμού των Βαλκανίων με κύριο στόχο τώρα, μετά την Γιουγκοσλαβία, την ενοχλητική Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε.

Ο Sarkozy επαναφέρει το δόγμα De Gaule

Δελτίον 1230, 2.5.09                                                                          

High TV

O ανταποκριτής μας στην Γενεύη Νίκος Καλογερόπουλος μεταδίδει:

Ο Γάλλος Πρόεδρος Sarkozy, όταν στην ομιλία του απηύθυνε κριτική στην Commission των Βρυξελλών, ήταν σε αρμονία με την κοινή γνώμη που με τρία δημοψηφίσματα (Γαλλία, Ολλανδία, Ιρλανδία) έδειξε την απόσταση που χωρίζει τα αισθήματα των λαών από το δοτό Επιτελείο των Βρυξελλών και την ανεπάρκεια του Προέδρου Barroso. Προηγείται σοβαρά κριτική για την αμελέτητη συνεχή επέκταση της ΕΕ με αναφομοίωτα στοιχεία της Ανατολικής Ευρώπης που έφθασε στην, χωρίς προμελέτη, αποδοχή πλήρους εντάξεως της Τουρκίας, Ασιατικής χώρας με βεβαρημένη Ιστορία, της οποίας η ανομοιογένεια  με την Ευρωπαϊκή κοινωνία έχει εξελιχθεί σε παθογένεια. Ο Sarkozy, αναγνωρίζει στην Τουρκία «συμμετοχή σε κοινό μέλλον» αλλά αποκλείει την ένταξη, «στο όνομα της Χριστιανικής κληρονομίας για την οποίαν δεν θα ζητήσουμε συγγνώμη»,  λέγοντας επί τέλους με τόλμη αυτό που όλοι ψιθυρίζουν. Η επιμονή της Αμερικής για την ένταξη μιας πάντοτε επιθετικής Τουρκίας, με πληθυσμό πολλαπλάσιο της Γαλλίας ή Γερμανίας, δεν κρύβει την πρόθεση για αποδυνάμωση και διάλυση της ΕΕ την οποία θεωρεί κίνδυνο στην διατήρηση του απολυταρχικού ρόλου της, ρόλου άλλωστε που έχει δεχθεί ανελέητα πλήγματα ήττας στο Βιετνάμ, στο Ιράν, στο Ιράκ και τώρα στο Αφγανιστάν. Ήδη  φαίνεται ότι το Δόγμα Bush («όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας») συνεχίζεται και από τον νέο Πρόεδρο. Οι Ελληνες της Αμερικής έχουν εκφράσει έντονες διαμαρτυρίες στην πρόθεση για punishment, «τιμωρία», της Ελλάδος. Ο Sarkozy επαναφέρει το δόγμα De Gaule «Ευρώπης από Ατλαντικό μέχρι Ουράλια» και, όπως διαβλέπουν οι Έλληνες της διασποράς, δείχνει τον δρόμο για άμεση προσέγγιση της Ελλάδος προς την Ρωσία με τον λαό της οποίας την συνδέουν πανάρχαιοι δεσμοί.

Δηλώσεις του Cuellar

Δελτίον 1232, 14.5.09

High TV

Ο ανταποκριτής μας στην Γενεύη Νίκος Καλογερόπουλος μεταδίδει   :

Οι δηλώσεις του Cuellar στο χθεσινό Δελτίο αποκαλύπτουν την ανθρωπότητα υπό το πέλμα Ηγεμονίας που έχει παραβεί τις στοιχειώδεις αξίες του Δυτικού πολιτισμού. Επικρατεί διεθνώς η Υποκρισία με τα «ψεύδη τα εν δέοντι γιγνόμενα», τα αναγκαία ψεύδη της Πλατωνικής Πολιτείας, αρχή που τήρησε η Παπική εξουσία κατά τις χειρότερες μέρες του Μεσαίωνα. Η Κεντρική Εξουσία των ΗΠΑ προφέρει τις ηθικές αξίες, δημοκρατία, ισότητα, ανθρώπινα δικαιώματα, προστασία μειονοτήτων, με προπαγάνδα εκκωφαντικού θορύβου για να καλύψει τις οιμωγές  των θυμάτων της από την επιλεκτική καταπάτηση αυτών των αξιών. Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί που γεννήθηκαν μετά τον Πόλεμο, έχουν καταντήσει όργανα εξυπηρετήσεως των Αμερικανικών συμφερόντων, κλίμα που επηρεάζει την ατμόσφαιρα και στις  Βρυξέλλες του Barroso. Η Υπερδύναμη, που έχει απλώσει ασφυκτικά τους πλοκάμους της σε όλη την Υδρόγειο, ζητά θύματα προς καταπολέμηση της τρομοκρατίας για την ύπαρξη της οποίας είναι μόνη και αποκλειστικά υπεύθυνη η αλαζονεία της. Όπως είπε o Cuellar «επειδή οι ΗΠΑ είναι τόσο βέβαιες για την δύναμή τους, έχουν προκαλέσει τόση ζημιά». Οι ΗΠΑ ευνοούν τον αγωγό Ναμπούκο με πρόφαση να μη εξαρτάται η Ευρώπη από την Ρωσία ως εάν η εξάρτηση από την Τουρκική επιθετικότητα που αιμοδοτείται από την Αμερική, δεν είναι η πιο επικίνδυνη. Αυτές οι συνθήκες ενισχύουν ως αντίβαρο στην Ευρώπη την λογική του σχεδίου Sarkozy για άμεση προσέγγιση προς τον φυσικό εταίρο που είναι η δύναμη της Ρωσίας. Η Ελλάς θα έχει ακόμη υγιέστερους δεσμούς και ωφέλεια με αυτήν την προσέγγιση.

Όλα είναι δυνατά ....

Ειναι δυνατόν;;;;

Και το γεγονός ότι συζητούν στη Νέα Δημοκρατία να έχουν επικεφαλής του ψηφοδελτίου την Μαριονεττα του κουρελουργήματος της Στ Δημοτικού είναι και ύβρις και βλακεία!

Κυρίως όμως είναι πλήρης περιφρόνηση του αισθήματος του Ελληνικού Λαού και κίνηση αμαχητί παράδοσης της εξουσίας στα σκληρά φιλοαμερικανικά λόμπι [στα οποία βέβαια δεν λείπει η Ντόρα..]

Στο καλό λοιπόν "σύντροφοι" της νεοφιλελεύθερης βλακείας.

Ο Ελληνικός Λαός δεν θα κρεμαστεί επάνω στα ψοφοδεή ράκη σας, Θα πολεμήσει και σας που Μαριονετιζετε και το σοσιαλιστικής διεθνούς[ποιου σοσιαλισμού και ποιας διεθνούς;;;] φιλοαννανικό και φιλομαριονετικό ΠΑΣΟΚ και τον αλλοπρόσαλλο αλλά όχι λιγότερο ύποπτο ΣΥΡΙΖΑ και τους πατριδοκάπηλους εθνικόφρονες,

Θα βρει το δρόμο του ο Λαός ,

Εσείς χάσατε το δικό σας

Δ. Αλευρομαγειρος

 

Μαριέττα Γιαννάκου συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να ηγηθεί του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ, καθώς και η ίδια φέρεται να έχει κάνει ένα βήμα πίσω από την αρχική της πρόθεση να πολιτευτεί στην Α’ Αθήνας. Πάντως, ακούγονται και τα ονόματα των κυρίων Άρη Σπηλιωτόπουλου και Ευάγγελου Μεΐμαράκη][www.flash.gr]
--
Demetre Aleyromageiros

 

Καραμανλής & EOK

"Μουτζουρωμένο το χαρτί" του διαλόγου

"Δεν συμμετέχουμε στο διάλογο για την Παιδεία διότι θεωρήσαμε από την πρώτη στιγμή ότι δεν είναι ένας διάλογος σε λευκό χαρτί" δήλωσε ο Α.Τσίπρας. 14:02

"Δεν συμμετέχουμε στο διάλογο για την Παιδεία διότι θεωρήσαμε από την πρώτη στιγμή ότι δεν είναι ένας διάλογος σε λευκό χαρτί. Αλλά σε ένα χαρτί μουτζουρωμένο από την απόπειρα συνταγματικής αναθεώρησης και κατάργησης του άρθρου 16".

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κρατά τη λίστα ανοιχτή
«Γέμισαν με ψέμματα τους εργαζόμενους»
Ο Στ.Μάνος επικεφαλής της Δράσης
Ο ΣΥΡΙΖΑ για τους κρατούμενους
Το «όλον ΠΑΣΟΚ» ήταν εκεί
Προς Παπακωνσταντίνου για επικεφαλής;
Μπροστά το ΠΑΣΟΚ με 3,9% λέει νέο γκάλοπ
«Μουτζουρωμένο το χαρτί»

Αυτή την εξήγηση έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας μετά από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιώργο Μπαμπινιώτη.

«Το πάγιο αίτημα της αριστεράς για κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων και ελεύθερη πρόσβαση την τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι πλέον ένα ώριμο αίτημα της κοινωνίας. Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει πολιτική βούληση για γενναίες αλλαγές στην κατεύθυνση της ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι χρειάζεται «γενναία οικονομική ενίσχυση της εκπαίδευσης και όχι να δίνουμε το δημόσιο χρήμα εκεί όπου συνήθως δεν δίνει καμία ανταπόδοση στην κοινωνία και στο τέλος-τέλος καταλήγει και στις τσέπες και στα ταμεία κάποιων οι οποίοι συνήθως βγαίνουν λάδι».



Αναφερόμενος στο θέμα της ημέρας δηλαδή στην έγγραφη ομολογία του Δημοσίου για εμπλοκή των δύο μεγάλων κομμάτων, Ν.Δ κα ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση της Siemens ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Ο κόσμος το έχει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι. Αναρωτιόμαστε ακόμα και σήμερα γιατί έκλεισε η Βουλή; Η Βουλή έκλεισε διότι ένα είναι το κοινό μυστικό: παραγραφή. Παραγραφή που βολεύει και τους δυο, όσο κι αν κάποιοι φωνάζουν και κάποιοι προσπαθούν να το κρύψουν».

«Όμως στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας και στη συνείδηση των πολιτών δεν παραγράφονται τα αδικήματα. Μπορεί να την γλιτώνουν από ποινικής πλευράς, αλλά δεν θα την γλιτώσουν όσον αφορά το πολιτικό κόστος», πρόσθεσε.

v4.ethnos.gr - Μουτζουρωμένο το χαρτί του διαλόγου - ειδησεις , πολιτικη (14 May 2009)

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=4750&pubid=3646776


Η ακραία λογοκρισία των MME

Πιστεύεις ότι η λογοκρισία και ειδικά η ολοκληρωτική εξαφάνιση μιας είδησης είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα δικτατορικών, αυταρχικών, ολοκληρωτικών καθεστώτων; Συνώνυμο χωρών όπως η Κίνα, το Ιράν, η Σ. Αραβία;

Σου δίνουμε την ευκαιρία να αλλάξεις γνώμη!

Στην Ελληνική δημοκρατία του 21ου αιώνα, με τα εκατοντάδες έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ κάθε άποψης, σύνθεσης και διαφορετικών συμφερόντων, μια σημαντική είδηση δεν δημοσιεύτηκε ΠΟΥΘΕΝΑ. Και όταν λέμε πουθενά ευνοούμε ΠΟΥΘΕΝΑ!

Και όποιος αμφιβάλει, ιδού οι μηχανές αναζήτησης ιδού και το ψάξιμο.

Γιατί;

Γιατί η είδηση αφορά το Mall του ομίλου Λάτση στο Μαρούσι. 
Γι' αυτό το θέμα η λογοκρισία κρατά χρόνια, αλλά αυτή τη φορά ξεπέρασε κάθε προηγούμενο καθώς αφορά τελεσίδικη δικαστική απόφαση.

Διαβάστε την είδηση (όπως ήρθε με mail) και την έκκληση που ακολουθεί:

------------------ Καταδίκη για το mall Athens στο πρώην δήμαρχο Αμαρουσίου ------------------

Στις 19 Ιανουαρίου στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών εκδικάστηκε η υπόθεση του πρώην Δημάρχου ΤΖΑΝΙΚΟΥ - ( Δήμαρχος Αμαρουσίου επί κατασκευής MALL) σχετικά με την προσφυγή πολιτών, για τις παρανομίες του Δημάρχου και άλλων εμπλεκόμενων για την οικοδόμηση του παράνομου μεγαθήριου THE MALL.
Το Τριμελές Εφετείο Αθηνών καταδίκασε τον πρώην Δήμαρχο σε 12 μήνες φυλακή με τελεσίδικη απόφαση.
Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό τους ισχυρισμούς του πρώην Δημάρχου ότι το Μall ωφέλησε το Μαρούσι, ότι δεν προξένησε περιβαλλοντολογικές καταστροφές και ότι τα τεράστια χρέη στο Δήμο δεν οφείλονται στο συγκεκριμένο έργο. Αλλά και η τελική έκκληση της συνηγόρου του κ. Τζανίκου για μείωση της ποινής λόγω πρότερου έντιμου βίου και λόγω μη ταπεινών αιτιών δεν έγινε δεκτή.
Η συγκεκριμένη δίκη είναι η πρώτη δίκη εντός του 2009 που έχει σχέση με την κατασκευή του MALL καθώς έχουν προσδιορισθεί και άλλες 6 δίκες, μία μάλιστα εξ αυτών ζητάει 600 εκ. ευρώ αποζημίωση υπέρ του Δήμου Αμαρουσίου από τις κατασκευαστικές του κ. ΛΑΤΣΗ και τον πρώην Δήμαρχο για τις τεράστιες ζημιές που υπέστη Ο Δήμος Αμαρουσίου.
Μια απόφαση λοιπόν που μας γεμίζει αισιοδοξία ότι σε αυτόν τον αγώνα για την διάσωση των ελεύθερων χώρων δεν είμαστε μόνοι μας, υπάρχουν και Δημόσιοι λειτουργοί που υπερασπίζονται το Δημόσιο συμφέρον.
------------------------------------------------------------------------------------------
 
Άσχετα με το πόσο ενδιαφέρει η είδηση τον καθένα και την καθεμία μας, το γεγονός της ολοκληρωτικής της απάλειψης από τον τύπο, με χουντικά ποσοστά της τάξης του 100%, αποτελεί πρόκληση για τις ελευθερίες όλων μας. Αποτελεί ακόμα σαφή απόδειξη ότι μια δικτατορία οικονομικών συμφερόντων επιβάλλεται πιο ασφυκτικά παρά ποτέ στη ζωή μας και γράφει την ιστορία όπως γουστάρει.

 

Αν το θάψιμο μιας σημαντικής είδησης στα ψιλά μας εξοργίζει, η ολοκληρωτική της εξαφάνιση μας εξαγριώνει.

Θα τους αφήσουμε να αποφασίζουν τι πρέπει να μαθαίνουμε και τι όχι;

Όπως οι "από κάτω" τους αναγκάσαμε να βγάλουν την Κούνεβα από τα ψιλά... έτσι και πάλι πρέπει να τους δείξουμε ότι ΔΕΝ κρατάνε πια την ενημέρωση στα χέρια τους, ότι η δικτατορία στην ενημέρωση έχει αντίπαλο. Χιλιάδες αντίπαλους!

Στείλετε αυτή την είδηση σε φίλους/ες, γνωστούς/ες, συνάδελφους/ισσες - Ανεβάστε την στο internet

Σε μερικές εβδομάδες θα την γνωρίζουν ακόμα και όσοι δεν τους ενδιέφερε...

Κομμένες ειδήσεις;... 
Όσοι παίζουν με τα ψαλίδια να προσέχουν μην κοπούν οι ίδιοι! 

Error! Filename not specified.

Διαβάστε σχετικά με το Mall από το περιοδικό ΓΑΛΕΡΑ (Ιανουάριος 2006, Φεβρουάριος 2006, Μάρτιος 2006) 
Δείτε και κάτι ενδιαφέρον για τη λογοκρισία σχετικά με το Mall

Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

"Obama in the Footsteps of Bush on the Macedonia Name Issue"

The United States is not going to change policy toward ANYTHING regarding Greece, for as long as the Greek politicians (i.e. MFA, MoD, MoI) do not change their docile demeanor and stand up for their country. They are all pathetic and sorry s.o.b.'s.
 
-====================

Athens Ethnos Online May 09

Unattributed report: "Obama in the Footsteps of Bush on the Macedonia Name Issue"
 
New President of the United States Barack Obama is not willing to give presents to Greece regarding the claims of Athens for finding a mutually acceptable name for Macedonia.
 
The firm position in question of the United States was apparent yesterday [ 11 May] in the statement that was issued in Brussels by Assistant Secretary of State in charge of the Balkans Stewart Jones.  He made the statement in view of the scheduled (for June) visit of US vice President Joe Biden in the region.
 
Jones reassured that the policy of the new US President in the Macedonia name issue will move along the same lines as his predecessor George W. Bush.
 
He also reiterated the wish of his country that Macedonia accede both to NATO as well as to the European Union, while on the issue of the negotiations between Athens and Skopje, the Assistant Secretary of State stressed that the two sides must focus their efforts on the issue of the name, excluding from the dialogue all the other issues --issues that are raised by Macedonia.

Marcus Templar


Το σκάνδαλο με το tamiflu!

Οι έχοντες εμπειρία από τους ιούς των ηλεκτρονικών υπολογιστών θα πρέπει να είναι βέβαιοι ότι η διασπορά των πάσης φύσεως ιών μέσω του διαδικτύου είναι προϊόν των ποικίλων εταιρειών πωλήσεως προγραμμάτων αποκλεισμού και εκκαθάρισης των ιών.
ΣΓΣ

Μπορεί να είναι και έτσι !


O...κατασκευασμένος ιος των χοίρων που φθάνει πλέον με ελάχιστους θανάτους αλλά πολλά κρούσματα μέσω του τρόμου των ΜΜΕ σε όλα τα σπίτια κάνει αναγκαίο το φάρμακο tamiflu. Και ενώ υπάρχουν και άλλα αντιικα φάρμακα που αντιμετωπίζουν την νόσο μόνο αυτό έχει βγει παγκοσμίως ως το φάρμακο στο οποίο ο ιος είναι ευαίσθητος. Η ROCHE κάνει τρελές πωλήσεις και από πίσω βρίσκεται ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Το «γεράκι του Πενταγώνου», ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ! Και γιατί; Διότι είναι μεγαλομέτοχος της εταιρίας βιοτεχνολογίας «Gilead Sciens», η.... 
οποία έχει τα δικαιώματα του περιζήτητου φαρμάκου tamiflou (ταμιφλού) - παίρνει από την ελβετική «Roche» («Ρος») το 10% των πωλήσεων - του μόνου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της νόσου στους ανθρώπους.
Το Tamiflu είναι ένα φάρμακο που περιέχει τη δραστική ουσία οσελταμιβίρη.
Κάποτε αυτό πήγε να γίνει με την νόσο των πουλερικών όταν και πάλι αναστατώθηκε όλος ο πλανήτης αλλά το tamiflu δεν έκανε καλή δουλειά. Τώρα όμως ο ιος είναι στα μέτρα του φαρμάκου. Το φάρμακο έγινε για τον ιό ή ο ιός για τον φάρμακο;

Μερικά στρέμματα γής λιγώτερα.

From: E. Billis [mailto:euri@central.ntua.gr]
Sent: Thursday, January 15, 2009 11:49 PM
To: 'Hellenic Professors and PhDs Electronic Forum'
Subject: Μερικά στρέμματα γής λιγώτερα.

 

Στις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας (Αιγαίο, κτλ), όλοι ελπίζουμε, Έλληνες πολιτικοί που χειρίζονται σήμερα ύψιστα εθνικά θέματα (Χριστόφιας Κυπριακό, Συμφωνίες Μαδρίτης παλαιότερα για ζωτικά συμφέροντα των τούρκων στο Αιγαίο, κτλ, να έχουν τουλάχιστον προβληματιστεί).

Έτσι ελπίζουμε να μην έχουμε στο μέλλον φαινόμενα,  ως την πίεση του Έλληνα ΥΠΕΞ Μολυβιάτη, ναι Μολυβιάτη,  να υπερψηφίσουν οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας το σχέδιο ΑΝΑΝ (το εψήφισαν όλοι και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ πλην μόνον του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ζαχαράκη που παρήκουσε τον Μολυβιάτη), ως τη ψηφοφορία των ελλήνων ευρωβουλευτών στο Ευρωκοινοβούλιο υπέρ των Σκοπίων, κτλ

Πέραν κάθε πολιτικής σκοπιμότητας παρατηρώ ότι δεν πρέπει επίσης να παρουσιαστούν φαινόμενα όπου και τα τρία τότε κόμματα της χώρας (πλην ΚΚΕ) να υποστηρίζουν σχέδια ως το σχέδιο ΑΝΑΝ,κτλ. Ούτε απόψεις ως αυτές της τέως Προέδρου της Ελληνικής Βουλής που μέσα στο οίστρο της για την παγκοσμιοποίηση της Νέας Τάξης, προσφωνώντας τον Πρόεδρο Παπούλια κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, του είχε πεί περίπου ότι <<χάριν του γενικώτερου συμφέροντος θα πρέπει να δεχθούμε περιορισμό της εδαφικής μας ακεραιότητας>> (δεν ξέρω ακριβώς ποια περίπτωση εννοούσε).

Στο πλαίσιο των υπερκομματικών αυτών παρατηρήσεων που δυσκολεύομαι να τις χαρακτηρίσω, ελπίζω επίσης η εμπειρία να όπλισε και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ώστε να μην επαναλάβει ότι περιγράφεται κατωτέρω. (Διαβάστε το. Αξίζει τον κόπο).

Διαφορετικά ως χώρα θα είμαστε άξιοι της τύχης που μας επιφυλάσσουν. Ή μήπως είμαστε;

Ευριπίδης Μπίλλης

Τ. Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ, Μιχαλακοπούλου 155, ΤΚ11527 Αθήνα, Τηλ.+302107700568

 

 

Μερικά στρέμματα γης λιγότερα….

 

Πολλές φορές έχω μιλήσει για τον πολιτικό καιροσκοπισμό και άλλες τόσες για την … «στρατευμένη» δημοσιογραφία.

Σε αυτή την δημοσιογραφία που συνήθως ακολουθεί τους εκάστοτε υπουργούς ή πρωθυπουργούς στο εξωτερικό , μεταφέροντας με τη πένα τους μια … ψευδή ευωδία αντί της αληθούς και αφόρητης δυσοσμίας.

Παραθέτω ένα απόσπασμα από άρθρο του Θωμά Σάρα με τίτλο «Μακεδονικό: η επανάσταση της κοινής λογικής» που δημοσιεύτηκε πριν δυο μήνες στην επιθεώρηση «Πατρίδες» του Καναδά.

Γράφει ο δημοσιογράφος:

«Μήνες αργότερα την ίδια χρονιά (1999), πραγματοποιήθηκε στο Τορόντο του Καναδά η ετήσια σύνοδος της πολιτικής ηγεσίας των μελών του ΝΑΤΟ.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Άκης Τσοχατζόπουλος, Υπουργός Άμυνας, επικεφαλής μιας μικρής αντιπροσωπείας και ένα σχετικά μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων από την Αθήνα.

Όταν έκλεισαν οι εργασίες του συνεδρίου ακολούθησε η συνέντευξη τύπου της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ της οποίας προΐστατο ο Υπουργός Άμυνας Δαβίδ Κοχέν, με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και εκπροσώπους του τμήματος εξωτερικών υποθέσεων.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Αμερικανός πολιτικός τόνισε ότι οι εργασίες πήγαν πολύ καλά και ότι ο ίδιος ήταν πραγματικά ενθουσιασμένος για την συνεργασία και κατανόηση που επέδειξαν όλα τα μέλη.

Κάποια στιγμή κατά την διάρκεια των ερωτήσεων βρήκα την ευκαιρία και ρώτησα τον ομιλητή πως είναι δυνατόν να μιλά για “συνεργασία και κατανόηση“, ενώ την ίδια ώρα οι ειδήσεις ανέφεραν ότι αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας παραβίαζαν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, καθώς επίσης ότι μόλις πρόσφατα οι δύο χώρες μέλη της συμμαχίας, ήλθαν τόσο κοντά στο πόλεμο εξ αιτίας ορισμένων ελληνικών νησιών που διεκδικούσε η “σύμμαχος της Ελλάδας, Τουρκία. “

“Έχεις δίκιο, “ συμφώνησε με τα λόγια μου ο Αμερικανός αξιωματούχος της κυβέρνησης Κλίντον, “εδώ έχουμε πρόβλημα. Ένα πρόβλημα που πιστεύω ότι τελικά είμαστε στο σημείο επίλυσης του, καθώς η Ελληνική πλευρά αποδέχεται ορισμένους συμβιβασμούς ικανοποίησης αιτημάτων της Τουρκίας, παραιτουμένη για τον σκοπό αυτόν δικαιωμάτων της προς όφελος της εδραίωσης της ειρήνης και καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών.

Αυτή είναι μια υποχρέωση που ανέλαβε η ελληνική πλευρά και πιστεύω ότι σύντομα το θέμα αυτό θα έχει τακτοποιηθεί. “

Κατά σύμπτωση μερικές εβδομάδες αργότερα επισκέφθηκε το Τορόντο ο Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σημίτη, Γιώργος Παπανδρέου.

Με την ευκαιρία εκείνης της επίσκεψης, οργανώθηκε συνέντευξη τύπου του Υπουργού προς τους φορείς των ομογενειακών μέσων μαζικής ενημέρωσης, σε κεντρικό ξενοδοχείο του Τορόντο.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε πάνω στο πρόγραμμα της κυβέρνησης και υπεραμύνθηκε της πολιτικής του να ονομάσει τους μουσουλμάνους της Θράκης ως ...,Τούρκους.

Ζήτησε δε την κατανόηση των αποδήμων ομογενών οι οποίοι έχουν τις δικές τους εμπειρίες πάνω στο ....πολύ-πολιτισμό.

Όταν κάποια στιγμή μου δόθηκε ο λόγος ανάφερα στον Υπουργό τους ισχυρισμούς των Αμερικανών υπευθύνων και τον ρώτησα εάν πραγματικά συμφωνεί μαζί τους.

“Για του λόγου του αληθές“, τόνισα, “επικαλούμαι και την μαρτυρία του Πρέσβη σας στο Τορόντο ο οποίος ήταν παρόν και άκουσε αυτά που ειπώθηκαν“, και του έδειξα τον παρακαθήμενό του Γιάννη Θωμόγλου, Πρέσβη της Ελλάδας στην Οτάβα.

Ο υπουργός αφού με άκουσε, απάντησε: “ Προσωπικά πιστεύω ότι είναι καλύτερα να έχουμε μερικά στρέμματα γης λιγότερα από εκείνα που μας ανήκουν, και να κοιμόμαστε τα βράδια ήσυχοι και ασφαλείς, παρά να έχουμε ότι μας ανήκει και να μην μπορούμε να κλείσουμε μάτι από τον κίνδυνο κάποιας ξαφνικής επίθεσης κακόβουλων γειτόνων εναντίον μας. “

Έμεινα με το στόμα ανοικτό από την απάντηση του Υπουργού.

Σύμφωνα με τους διεθνώς αναγνωρισμένους κανόνες ρώτησα τον Υπουργό εάν είχε ενημερωθεί και συμφωνούσε μαζί του ο Ελληνικός λαός στον οποίο ανήκε η ….υπό διαπραγμάτευση γη.

Δυστυχώς ο τελευταίος δεν απάντησε καθώς έγινε παρεμβολή από τον γραμματέα τύπου του υπουργού και μου ζητήθηκε να αρκεστώ μόνο σε μία ερώτηση, “προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία ερωτήσεων και στους υπόλοιπους δημοσιογράφους“………..»

Αυτά γράφει μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος δίνοντας ημερομηνίες, τόπο και ονόματα.
Είπατε τίποτα ; Τα ακούσατε ή τα διαβάσατε ποτέ αυτά από τους ελλαδίτες δημοσιογράφους που συνόδευαν την αποστολή και παρευρίσκονταν στην συνέντευξη τύπου;

Μερικά ….στρέμματα γης…. λιγότερα , για να κοιμάται ήσυχος…….

politis-gr

 

 

Άγνοια για το εάν η ΕΥΔΑΠ παροχέτευσε καθαρό νερό στον Ασωπό δήλωσε μέσω του ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ Ευάγγελος Μπαλτάς.

12 Μαϊ 2009

Σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ, στον Ασωπό παροχετεύτηκαν από την Υλική, 10.000 κυβικά μέτρα δύο ημέρες πριν από την επίσκεψη μελών της επιτροπής περιβάλλοντος της Βουλής στον Ασωπό (στις 7 Απριλίου).

Απαντώντας σε καταγγελία στο ΣΚΑΪ του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη η ΕΥΔΑΠ αναφέρει ότι οι αρμόδιοι έριξαν το νερό στον Ασωπό, λόγω υπερχείλισης που είχε προκαλέσει η διακοπή της ηλεκτροδότησης στο αντλιοστάσιο της Βίλιζας.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ δηλώνει άγνοια, σύμφωνα με τον γ.γ. κ. Μπαλτά, που μίλησε σήμερα, 12-05 στο ΣΚΑΙ ! Δείτε - Ακούστε: Άγνοια δηλώνει το ΥΠΕΧΩΔΕ ΄- Ε. Μπαλτάς στο ΣΚΑΪ

Και όχι μόνο αυτό: Ο γ.γ, εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στην διαχείριση των αποβλήτων και δεν ανιχνεύονται υψηλές τιμές ρύπων στο ποτάμι. Υποστήριξε επίσης ότι μέχρι το 2011 θα πρέπει όλες οι βιομηχανικές ζώνες -μεταξύ αυτών και των Οινοφύτων- να προχωρήσουν στην ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων τους.

Πρόσθεσε ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για την πλήρη απορρύπανση της περιοχής ! ! !

Μη μαδάτε την Μαργαρίτα: Άγνοια για το εάν η ΕΥΔΑΠ παροχέτευσε καθαρό νερό στον Ασωπό δήλωσε μέσω του ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ Ευάγγελος Μπαλτάς. (13 May 2009)

http://oikomargarita.blogspot.com/2009/05/blog-post_6218.html


Αριστερά της καθημερινότητας

12 Μαϊ 2009

12/05/2009 από oikosyn - του Σ. Κουρουζίδη, από την ΑΥΓΗ

Μέσα στον καταιγισμό των σκανδάλων και της σκανδαλολογίας, ξεφεύγουν από το ενδιαφέρον που θα έπρεπε να τύχουν, εκτός από τα ευρωπαϊκά, και πολλά σημαντικά εσωτερικά θέματα.

Ένα από τα πρώτα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της μεγάλης οικονομικής κρίσης ήταν η ενίσχυση της αγοράς των αυτοκινήτων. Επένδυσαν στην ενίσχυση ενός καταναλωτικού αγαθού, εισαγόμενου και με πολλές παρενέργειες στη ζωή των σύγχρονων πόλεων. Μέχρι πριν από την κρίση, κάθε χρόνο προστίθεντο, μόνο στην Αθήνα, 150.000-200.000 αυτοκίνητα, περίπου 500 την ημέρα. Με την κρίση και στη συνέχεια με τα μέτρα τόνωσης της αγοράς, δεν ξέρουμε ακόμη. Πιθανότατα θα συνεχιστούν οι τάσεις που υπήρχαν πριν από την κρίση.

Τι σημαίνει αυτό, ειδικά για την Αθήνα;

Για κάθε ΙΧ υπολογίζουν οι συγκοινωνιολόγοι 6 μέτρα διαδρόμου για παρκάρισμα. Δηλαδή, κάθε μέρα, χρειαζόμαστε 3 χιλιόμετρα δρόμων για παρκάρισμα ή 500 νέες θέσεις παρκαρίσματος σε νεοανεγειρόμενες οικοδομές ή σε ειδικούς σταθμούς. Επειδή το δεύτερο δεν συμβαίνει ή συμβαίνει σε πολύ περιορισμένο βαθμό, τότε ψάχνουμε 3 χιλιόμετρα διαδρόμου σε δρόμους, πλατείες, πεζοδρόμια, πεζοδρόμους, στροφές, ακόμη και πάνω στις ειδικές ράμπες στις στάσεις των λεωφορείων!

Για έναν χρόνο, οι ανάγκες για παρκάρισμα φτάνουν στην Αθήνα τα 1.000 χιλιόμετρα δρόμων, δηλαδή ένα κομβόι παρκαρισμένων αυτοκινήτων που θα ξεκινούσε από την Αθήνα, θα πήγαινε στη Θεσσαλονίκη και θα επέστρεφε!

Το θέμα των θέσεων στάθμευσης είναι ένα από τα σοβαρότερα περιβαλλοντικά προβλήματα στην Αθήνα και σε πολλές ακόμα πόλεις. Η πολιτική στο θέματα αυτά είναι εντελώς ανεπαρκής. Στις νεοανεγειρόμενες οικοδομές, δεν καλύπτονται ούτε καν οι σημερινές ανάγκες των ενοίκων τους, πολύ περισσότερο δεν στηρίζονται σε μια προφανή εκτίμηση για την αύξηση του δείκτη κατοχής ΙΧ στα προσεχή χρόνια. Και να σκεφτεί κανείς ότι σε ορισμένες ζώνες πόλεων της Ευρώπης δεν επιτρέπεται η είσοδος σε ΙΧ αν δεν έχουν δηλώσει συγκεκριμένη θέση στάθμευσης, ενώ στην Ιαπωνία δεν επιτρέπεται καν η αγορά ΙΧ αν ο επίδοξος αγοραστής δεν έχει εξασφαλίσει θέση στάθμευσης.

Τις ημέρες αυτές, όχι για τις ανάγκες της κρίσης αλλά για τις προεκλογικές, το υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε ένα πρωτοφανές για την εποχή μας μέτρο (έστω κι αν το εμφάνισε ως δοκιμαστικό), να επιτρέψει, δηλαδή, στις εκτός δακτυλίου λεωφορειολωρίδες την είσοδο των έμφορτων ταξί.

Πρόκειται για ένα μέτρο έξω από κάθε συγκοινωνιακή λογική, έξω και από την κοινή λογική. Η καθιέρωση των λεωφορειολωρίδων είναι ένα από τα ριζοσπαστικότερα και αποτελεσματικότερα μέτρα που έχουν ληφθεί και σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Βέβαια στον υπόλοιπο κόσμο είναι ένα από τα βασικότερα εργαλεία για την ενίσχυση των ΜΜΜ και τον περιορισμό της χρήσης του ΙΧ.

Τα λεωφορεία στις λεωφορειολωρίδες, εντός δακτυλίου κινούνται με μέση ταχύτητα 15 χλμ/ώρα και εκτός λεωφορειλωρίδων με μόλις 7χλμ/ώρα. Εκτός δακτυλίου σε λεωφορειολωρίδες φτάνουν τα 20-22 χλμ./ώρα (για σύγκριση, η μέση ταχύτητα του μετρό είναι 34 χλμ./ώρα, του ηλεκτρικού 30 χλμ./ώρα και του τραμ στη διαδρομή Σύνταγμα – Π. Φάληρο 17-19 χλμ./ώρα και στην παραλιακή 28 χλμ./ώρα).

Το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης στην οποία ο τότε υπουργός Μεταφορών κ. Λιάπης κατάργησε τις λεωφορειολωρίδες για τα ταξί για όσο χρόνο, λέει, θα διαρκούν τα έργα του μετρό, δείχνει το προφανές και αυτονόητο: η ταχύτητα των λεωφορείων έπεσε ήδη στο μισό και η επιβατική κίνηση μειώθηκε κατά 30%. Αν υπολογίσουμε ότι η Αθήνα διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο ταξί στην Ευρώπη, αναλογικά με τον πληθυσμό της, ότι οι λεωφορειολωρίδες πρακτικά δεν αστυνομεύονται, ότι η αυτοπειθαρχία των οδηγών ΙΧ βρίσκεται στο κατώτερο επίπεδο στην Ευρώπη και ότι οι κυκλοφοριακές συνθήκες είναι έτσι κι αλλιώς πολύ δύσκολες, τότε οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι μεγάλες.
Η προστασία των χώρων που προορίζονται για τους πεζούς είναι ύψιστο κοινωνικό, περιβαλλοντικό και πολιτικό αγαθό. Η «απελευθέρωση» των κοινόχρηστων χώρων από κάθε είδους εμπόδια είναι μεγάλης προτεραιότητας πολιτική επιλογή. Και αυτό γιατί ο «αντίπαλος» με τον οποίο θα πρέπει να «συγκρουστούμε» δεν είναι μόνο μια ανάλγητη πολιτεία, αλλά και ο καθημερινός πολίτης, ο οποίος, μέσ' στην αναμπουμπούλα… χαίρεται.

Η προστασία των λεωφορειολωρίδων δεν είναι θέμα μόνον της τροχαίας, αλλά πρωτίστως του πολίτη. Νόμος δεν είναι το δίκαιο του μποτιλιαρισμένου ΙΧ, του -ταλαιπωρημένου, έστω- οδηγού.

Πεζός, ποδηλάτης, επιβάτης σε ΜΜΜ, έχουν απόλυτη προτεραιότητα στη χάραξη οποιασδήποτε πολιτικής για την πόλη και στη δική μας όταν επεμβαίνουμε, με οποιοδήποτε τρόπο στη ζωή της πόλης, συλλογικά ή και ατομικά.

* Ο Σάκης Κουρουζίδης είναι διευθυντής της "Ευωνύμου Βιβλιοθήκης" και του περιοδικού "Δαίμων της Οικολογίας"

Μη μαδάτε την Μαργαρίτα: Αριστερά της καθημερινότητας (13 May 2009)

http://oikomargarita.blogspot.com/2009/05/blog-post_9726.html


Κάτι…τοξικό τρέχει από το κουφάρι της ΒΙΑΜΥΛ;

12 Μαϊ 2009

Πολλά είναι τα ερωτηματικά για τις εγκαταστάσεις του- εγκαταλελειμμένου πλέον- εργοστασίου της ΒΙΑΜΥΛ στον Φοίνικα Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων αλλά και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τοξικά υλικά καταλήγουν στη θάλασσα, αλλά και το υπέδαφος.
Σημειωτέον ότι τα όρια του εργοστασίου αγγίζουν τον αιγιαλό… Άλλο ερώτημα το πώς λειτουργούσε όλα αυτά τα χρόνια η συγκεκριμένη βιομηχανική μονάδα ένα βήμα από τη θάλασσα… Το περασμένο Σάββατο, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές Τάσος Κουράκης και Λίτσα Αμμανατίδου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη Λεωφόρο Γεωργικής Σχολής, έξω από την είσοδο του εργοστασίου ΒΙΑΜΥΛ, απαιτώντας να διερευνηθεί η υπόθεση από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του αρμόδιου Υπουργείου και της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης. «Κατεδαφίζουν Εργοστάσια- Δε Λογαριάζουν ούτε τους Εργαζομένους ούτε το Περιβάλλον», ήταν το κεντρικό σύνθημα στα πλακάτ και τα ενημερωτικά φυλλάδια που μοιράζονταν σε οδηγούς και περαστικούς.

Αξίζει να τονισθεί πως η βρετανική, μητρική, εταιρία εισέπραξε ως αποζημίωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ασφαλή μεταφορά των επικίνδυνων υλικών το ποσό των 13 εκατομμυρίων Ευρώ! Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2008, η ΒΙΑΜΥΛ, μία από τις λίγες επιχειρήσεις που είχαν απομείνει ενεργές στη Θεσσαλονίκη, σταμάτησε να λειτουργεί «ενισχύοντας» τους ανοδικούς δείκτες της αποβιομηχάνισης της πόλης. Επίσημη αιτιολογία: η αλλαγή στο καθεστώς της ποσόστωσης της ζάχαρης για την Ελλάδα, που έκανε μη ανταγωνιστική την τιμή της παραγόμενης ισογλυκόζης και οδήγησε τη μητρική εταιρία βρετανικών συμφερόντων "Tate & Lyle" στην απόφαση να κλείσει το εργοστάσιο και να μεταφέρει τις δραστηριότητές της στο πολύ οικονομικότερο Ράζγκραντ της Βουλγαρίας. Οι μαύρες σημαίες, που βρίσκονται ακόμη και σήμερα στην είσοδο του εργοστασίου, θυμίζουν τον αγώνα των εργαζομένων να κρατήσουν το εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη, όπως και τις δουλειές τους …

Μη μαδάτε την Μαργαρίτα: Κάτι…τοξικό τρέχει από το κουφάρι της ΒΙΑΜΥΛ; (13 May 2009)

http://oikomargarita.blogspot.com/2009/05/blog-post_4977.html


Πιο εύκολα οι άδειες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (Έντυπη έκδοση) Τετάρτη, 13 Μαϊου 2009 07:00

Σε περαιτέρω νομοθετικές παρεμβάσεις, που θα απλοποιούν την αδειοδοτική διαδικασία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προχωρά το υπουργείο Ανάπτυξης.

Κ. Χατζηδάκης: Σύνδεση της ενεργειακής πολιτικής με την προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη, παρά τις προόδους που έχουν γίνει στον τομέα αυτό, η Ελλάδα συνεχίζει να υστερεί. Ως ένα από τα κύρια εμπόδια στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, ο υπουργός αναφέρει τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.

Ετσι, πρότεινε μια πλατιά συμμαχία ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις, την κοινωνία των πολιτών και τις μη κυβερνητικές περιβαλλοντικές οργανώσεις για να ξεπερασθούν τα εμπόδια αυτά. Τα παραπάνω ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στο συνέδριο Athens Summit 2009, που φέτος έχει ως κύριο θέμα τη σύνοδο της Κοπεγχάγης, όπου αναμένεται να συμφωνηθεί η τροποποίηση του πρωτόκολλου του Κιότο για τις κλιματικές αλλαγές.

Με την παρέμβασή του ο υπουργός, διαβεβαίωσε ότι οι νέες παρεμβάσεις, θα έχουν ως στόχο τη διευκόλυνση των επενδύσεων στην αιολική και την υδροηλεκτρική ενέργεια. Οσο για τα φωτοβολταϊκά, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ανακοινωθούν μέτρα για την εύκολη εγκατάστασή τους στις στέγες των σπιτιών.

Ο κ. Παπανδρέου

Ομιλητής στο συνέδριο ήταν και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε ότι το κόμμα του, εφ΄όσον νικήσει στις επόμενες εκλογές και γίνει κυβέρνηση, θα καταστήσει την «πράσινη οικονομία» μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα.

Αναλύοντας τις θέσεις του, είπε ότι ως «πράσινη ανάπτυξη» θεωρεί τη δημιουργία μιας οικονομίας αξιών και μιας κοινωνίας αξιών. Με την παραγωγή ενέργειας από εναλλακτικές πηγές, «θα μπορέσουμε» τόνισε ο κ. Παπανδρέου «να συντελέσουμε στην αποκέντρωση, ώστε να επιστρέψουν σε άλλα σημεία της Ελλάδος οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου, προκειμένου να συμμετέχουν σε μια πιο ισορροπημένη ανάπτυξη της οικονομίας».

Την επιχειρηματική κοινότητα, στην πρώτη μέρα του συνεδρίου εκπροσώπησε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος του ομώνυμου ομίλου. Στην παρέμβασή του ανέφερε ότι ο στόχος για την προστασία του περιβάλλοντος, θα πρέπει να συνδυαστεί με τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών που θα προάγουν τη διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη διαμόρφωσης κοινής θέσης για όλα τα μέλη της Ε.Ε., προκειμένου να μην υπάρχουν διαφοροποιήσεις που θα ευνοούν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κράτη μέλη σε βάρος άλλων.

Πιο εύκολα οι άδειες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - 13/5/2009 7:00:00 πμ (13 May 2009)

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/05/13/1663233.htm


Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Τρόφιμα

Αντιμετώπιση της βιομηχανοποίησης της μαζικής παραγωγής των τροφίμων

Σκοπιανές προκλήσεις


Από Σ. Γ.

Εκπαιδευτικός πλους Δοκίμων 1899



Από Σ. Γ.

Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Γάλλοι φοιτητές έστειλαν επιστολή στον Υπουργό Παιδείας της χώρας τους στα Αρχαία Ελληνικά!!!

Πόσοι από τους αντίστοιχους Έλληνες φοιτητές μπορούν να καταλάβουν αυτή την  επιστολή;  Ο Έλληνας Υπουργός Παιδείας θα καταλάβαινε αυτή την επιστολή;  Γροθιά για όλους εμάς τους νεοέλληνες!!!

Ωραιότατον! Ορίστε και το πρωτότυπον:

http://sciences.blogs.liberation.fr/home/2009/04/ode-xavier-darc.html

Ο τν τν λλήνων γλτταν... ode à Xavier Darcos

9 avr 2009

Scientifiques à leur manière, les hellénistes de la Sorbonne (Paris-IV) tentent une démarche expérimentale. Xavier Darcos et Valérie Pécresse n’entendent pas leurs revendications exprimées en français? Tentons le grec, se sont-ils dit. (Il est vrai que cette hypothèse est doublée d’une autre, d’origine médicale, que certains manifestants résument ainsi: la mastérisation rend sourd). D’où ce texte que n’auraient pas renié Platon ou Démosthène:

Ο τν τν λλήνων γλτταν μανθάνοντες τ φιστάντι π τ τν πολιτν παιδεί χαίρειν. Τήνδε σοι πιστέλλομεν τν πιστολν να τελευτν θέλς κοσαι ν λέγομεν. Τρίτον γρ δη μνα τοτον σπουδάκαμεν πως σε πείθωμεν ς κακς χει τ περ τς πενταετος διδασκαλίας προβεβουλευμένα σοι. γανακτομεν δτι μες μν λέγομεν, σ δοκ κούεις. Περ δ τοσούτου ποιε τος πολλος τν διδασκάλων κα τν μαθητν προτρέποντάς σε πρς σωφροσύνην ; Κα γρ παντες μολογοσιν τι καινός τις νόμος χρήσιμός στι κα ναγκαος, σ δδίκως τν καιρν τοτον λαβες να τος πιστεύοντάς σοι προδς κα τς τν νέων λπίδας διαφθείρς. Κα μν ες τοσοτον βρεως κεις π φιλοτιμίας στε δοκεν το ρθο λόγου καταφρονεν κα τς δικαιοσύνης. Τ δ τοιοτον θράσος ασχρόν στι κα οδν λλ ργς μν μποιε. Δι παιτομέν σε τ βεβουλευμένα φέντα κα πσιν ο πολν δη χρόνον καλοσί σε ες λόγους λθόντα μετ τούτων καινν νόμον κθεναι, διο πσι τος πολίταις τ μέλλοντα σφαλέστερα σται κα δικαιότερα. ρρωσο.

(la traduction est ci-dessous, car je suis inquiet pour Xavier Darcos auquel ces impertinents n’ont envoyé... que la version grecque de leur discours)

Les étudiants hellénistes au ministre de l’Éducation Nationale: Monsieur le Ministre,

Nous vous adressons cette lettre pour que vous consentiez enfin à écouter notre message. En effet, voilà maintenant deux mois que nous nous efforçons de vous convaincre que vos projets de réforme sur le master sont mauvais. Or nous sommes indignés de voir que vous restez sourd à nos discours. Comptez-vous donc pour si peu la majorité des professeurs et des élèves qui vous incitent à la sagesse ? Certes, tout le monde s’accorde à dire qu’une nouvelle loi est utile et nécessaire ; mais vous avez injustement profité de cette occasion pour trahir ceux qui vous ont donné leur confiance et pour détruire les espoirs de la jeunesse. De fait, par ambition, vous en êtes arrivé à un tel point d’orgueil que vous semblez mépriser la droite raison et la justice ; or une telle audace est indigne et ne peut que susciter notre colère. Voilà pourquoi nous vous demandons de supprimer votre projet, de dialoguer avec tous ceux qui vous appellent depuis longtemps et de publier avec eux une nouvelle loi, grâce à laquelle l’avenir de tous les citoyens sera plus sûr et plus juste. Sincères salutations

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=264257&dt=17/04/2009