Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ : ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΜΚΟ?

Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2010

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ : ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΜΚΟ?


Δεχθήκαμε email από εξοργισμένο μέλος οικολογικής οργάνωσης, που έγινε παραλήπτης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μεγαλοστελεχών εταιρειών ΑΠΕ, τα οποία είναι παράλληλα και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων των συνδέσμων ΑΠΕ: ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας) & ΕΣΗΑΠΕ (Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ).Σ.Σ.: Τα emails αποδεικνύουν περίτρανα ότι οι σύνδεσμοι αυτοί είναι συγκοινωνούντα δοχεία-πρακτικά οι ίδιες εταιρείες τους ελέγχουν…

Το θέμα που συζητούν (τα μεγαλοστελέχη) είναι σοβαρό, αφού στη λίστα αποδεκτών emailσυμπεριλαμβάνονται όχι μόνο τα στελέχη των εταιρειών ΑΠΕ, αλλά και ο ίδιος ο κος Περιστέρης Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ.

Μέσα από τα emails, βλέπουμε την περίεργη και εξοργιστική πρακτική των εταιρειών:

Παραδέχονται (οι εταιρείες) ότι στερούνται επιστημονικών επιχειρημάτων, αποδέχονται (οι εταιρείες) πως οι προτάσεις των οικολογικών οργανώσεων είναι επιστημονικές και κανονίζουν τη στρατηγική τους:…να αξιοποιήσουν τις οργανώσεις GREENPEACEWWFκαι MEDSOS κυρίως, για να σπάσουν το μέτωπο (!) που υπάρχει μεταξύ 172 οικολογικών οργανώσεων και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ), οι οποίες(οι 172) υπέβαλαν επιστημονικές προτάσεις για την προστασία περιβάλλοντος και την λελογισμένη εγκατάσταση αιολικών πάρκων, στο νομοσχέδιο Μπιρμπίλη για τις ΑΠΕ.

Ο εξοργισμένος οικολόγος, που μας έστειλε emailεπιθυμεί και παρέμβαση Εισαγγελέα για τις οικονομικές σχέσεις των ΜΚΟ: GREENPEACEWWF,MEDSOS με μεγάλες εταιρείες.

Εμείς ως bloggers ούτε μπορούμε να το ασπαστούμε, ούτε έχουμε αρμοδιότητα για τέτοιες προτάσεις. Ωστόσο, παραθέτουμε τον αποκαλυπτικό διάλογο μεταξύ των στελεχών και αφήνουμε να βγάλει ο κάθε αναγνώστης τα συμπεράσματά του, τόσο για το ήθος των εταιρειών, όσο και το σκοτεινό ρόλο τωνGREENPEACE και Σία. (Κάνε κλικ στiς εικόνες για να διαβάσεις)

Για λόγους τάξεως δεν αποκαλύπτουμε τα ονοματεπώνυμα των μεγαλοστελεχών των εταιρειών ΑΠΕ.

Επίσης όμως για λόγους τάξεως, θεωρούμε πως θα ήταν χρήσιμο να δημοσιεύσουν οι GREENPEACE, WWF, MEDSOS τις χρηματοδοτήσεις που έχουν λάβει από εταιρείες-κατασκευαστές Αιολικών πάρκων, αλλιώς κινδυνεύουν να πέσουν πολύ χαμηλά στην εκτίμηση των Ελλήνων!
Περιμένουμε την απάντηση και θα επανέλθουμε!!

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

20100126 ΕΛ.ΠΕ.: Αίτημα αλλαγών στην έρευνα για υδρογονάνθρακες

ΕΛ.ΠΕ.: Αίτημα αλλαγών στην έρευνα για υδρογονάνθρακες

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2010 07:00
Μιχάλης Καϊταντζίδης, 557 λέξεις, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1769669


Ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Τάσος Γιαννίτσης (αριστερά), και Ιωάννης Κωστόπουλος αντίστοιχα.
Να λήξει σύντομα η εκκρεμότητα με τη δημιουργία του κρατικού φορέα που θα διαχειρίζεται τα δικαιώματα του Δημοσίου στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, ζητεί από την κυβέρνηση η διοίκηση του ομίλου ΕΛ.ΠΕ.

Οι θέσεις του ελληνικού ενεργειακού ομίλου για το θέμα της έρευνας παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο, Τάσο Γιαννίτση και Ιωάννη Κωστόπουλο, σε διημερίδα που διοργάνωσε το σωματείο εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο δεύτερος στην εισήγησή του, από το 1998, οπότε έληξε ο πρώτος γύρος παραχωρήσεων, μέχρι σήμερα, το Ελληνικό Δημόσιο δεν έκανε αυτό που κάνουν όλα τα κράτη.

Δεν δημιούργησε δηλαδή έναν κρατικό φορέα που να διαχειρίζεται τα δικαιώματα έρευνας και παραγωγής, ώστε να προσελκύει επενδυτικά κεφάλαια έμπειρων πετρελαϊκών εταιρειών.

Καθυστερήσεις

Η καθυστέρηση αυτή, τόνισε ο κ. Κωστόπουλος, έχει προφανείς δυσμενείς επιπτώσεις στην εθνική οικονομία, αλλά και στα ΕΛΠΕ, καθώς ο όμιλος θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την τεχνογνωσία της και να επενδύσει στην έρευνα υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα, αποκλείει στα ΕΛ.ΠΕ. τη δυνατότητα να δημιουργήσουν κοινοπραξίες με άλλες πετρελαϊκές εταιρείες για την πραγματοποίηση ερευνών, προκειμένου να διασπαρούν οι κίνδυνοι.

Ετσι, το διάστημα αυτό, η εταιρεία έχει στραφεί στο εξωτερικό, όπου συμμετέχει σε κοινοπρακτικά σχήματα στην Αίγυπτο, τη Λιβύη και την Αλβανία.

Επενδύσεις

Επιπλέον η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. επισημαίνει ότι οι επενδύσεις στην έρευνα και παραγωγή, γίνονται συνήθως από εταιρείες που έχουν πρόσβαση στα εγχώρια κοιτάσματά τους, μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες με πρόσβαση σε κεφάλαια και τεχνογνωσία και μεγάλο χαρτοφυλάκιο κοιτασμάτων, και μικρές ευέλικτες εταιρείες με ιδιαίτερα έμπειρο προσωπικό που αποβλέπουν στον εντοπισμό μικρών κοιτασμάτων.

Επιπλέον, απαραίτητη προϋπόθεση για επιτυχή δραστηριοποίηση στον τομέα δεν αποτελεί μόνο η υψηλή τεχνογνωσία και εμπειρία στο αντικείμενο αλλά και η ευελιξία και η οικονομική και πολιτική επιρροή, ιδίως όσον αφορά το διεθνές περιβάλλον.

Τα ΕΛΠΕ, τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος, δεν διαθέτει κανένα ιδιαίτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε όλα τα παραπάνω.

Ετσι, για την ώρα και με δεδομένο ότι υλοποιούν επενδυτικό πρόγραμμα περίπου 2 δισ. στη διύλιση και εμπορία, μέχρι το τέλος του 2011 οι επενδύσεις τους στην έρευνα θα είναι συντηρητικές, οπότε και θα επαναξιολογήσουν τις στρατηγικές τους επιλογές.

Η στελέχωση

Καταληκτικά ο κ. Κωστόπουλος τόνισε ότι τα ΕΛ.ΠΕ. υποστηρίζουν την άμεση δημιουργία κρατικού φορέα υδρογονανθράκων, που θα αναλάβει τη διαχείριση των δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής και την παρακολούθηση των εργασιών από τις πετρελαϊκές εταιρείες, με στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου. Επίσης ότι προσωπικό από τα ΕΛ.ΠΕ., που διαθέτει μακρά εμπειρία στον τομέα, θα μπορούσε να στελεχώσει το νέο αυτό φορέα.

Εξειδικεύοντας περισσότερο, ο πρόεδρος των ΕΛ.ΠΕ., Τάσος Γιαννίτσης, εμφανίστηκε ότι ευνοεί τη μετεξέλιξη του Συμβούλιου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής σε φορέα των δικαιωμάτων του Δημοσίου, ενώ για τις επόμενες κινήσεις που θα πρέπει να κάνει το Δημόσιο τις προσδιόρισε ως εξής:

* να προσδιορίσει τους κεντρικούς στόχους μιας πολιτικής στο πεδίο αυτό

* να ξεκαθαρίσει και να οργανώσει το θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο

* να εξασφαλίσει το αναγκαίο πλαίσιο ρύθμισης των περιβαλλοντικών θεμάτων που συνδέονται με την έρευνα και την παραγωγή υδρογονανθράκων

* να ενεργοποιήσει μια ρυθμιστική αρχή, όπως πιθανότατα το ΣΕΕΣ (Συμβούλιο Εθνικής Στρατηγικής).

* να κινήσει ξανά τις διαδικασίες έρευνας και παραγωγής στον εθνικό μας χώρο, που έχουν «παγώσει» για μεγάλο διάστημα, προφανώς σταθμίζοντας όλες τις αναγκαίες παραμέτρους

* να δημιουργήσει αποτελεσματικά κίνητρα για ελληνικές επιχειρήσεις και ξένες επενδύσεις (FDI),

* να παρακολουθήσει και να ελέγξει την εφαρμογή αλλά και την παραβίαση των κανόνων που θεσπίζει.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ


O Καβάφης για τον (εκ Δύσεως) ΓΑΠ

Ηγεμών εκ Δυτικής Λιβύης

Άρεσε γενικώς στην Αλεξάνδρεια, 

τες δέκα μέρες που διέμεινεν αυτού, 
ο ηγεμών εκ Δυτικής Λιβύης 
Αριστομένης, υιός του Μενελάου. 
Ως τ' όνομά του, κ' η περιβολή, κοσμίως, ελληνική. 

Δέχονταν ευχαρίστως τες τιμές, αλλά 
δεν τες επιζητούσεν· ήταν μετριόφρων. 
Αγόραζε βιβλία ελληνικά, 
ιδίως ιστορικά και φιλοσοφικά. 
Προ πάντων δε άνθρωπος λιγομίλητος. 
Θάταν βαθύς στες σκέψεις, διεδίδετο, 


κ' οι τέτοιοι τόχουν φυσικό να μη μιλούν πολλά. 

Μήτε βαθύς στες σκέψεις ήταν, μήτε τίποτε. 
Ένας τυχαίος, αστείος άνθρωπος. 
Πήρε όνομα ελληνικό, ντύθηκε σαν τους Έλληνας, 
έμαθ' επάνω, κάτω σαν τους Έλληνας να φέρεται· 


κ' έτρεμεν η ψυχή του μη τυχόν 
χαλάσει την καλούτσικην εντύπωσι 
μιλώντας με βαρβαρισμούς δεινούς τα ελληνικά, 
κ' οι Αλεξανδρινοί τον πάρουν στο ψιλό, 
ως είναι το συνήθειο τους, οι απαίσιοι. 



Γι' αυτό και περιορίζονταν σε λίγες λέξεις, 
προσέχοντας με δέος τες κλίσεις και την προφορά· 
κ' έπληττεν ουκ ολίγον έχοντας 
κουβέντες στοιβαγμένες μέσα του. 





Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Οφείλουμε να εντοπίζουμε και να σπάμε το «αβγό του φιδιού»

Οφείλουμε να εντοπίζουμε και να σπάμε το «αβγό του φιδιού»

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2010 07:00
227 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1769257



Ο υπουργός Εθνικής ?μυνας Ευάγγελος Βενιζέλος μπροστά στο μνημείο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, στη Θεσσαλονίκη. «Αναλαμβάνουμε την υποχρέωση, ηθική και πολιτειακή, να αποκατασταθούν οι ζημίες και να διαφυλαχτεί η εβραϊκή συναγωγή των Χανίων», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός για το πρόσφατο διπλό χτύπημα.
Τη «βαθύτατη λύπη» της ελληνικής κυβέρνησης για το πρόσφατο διπλό χτύπημα κατά της εβραϊκής συναγωγής στην πόλη των Χανίων εξέφρασε -σε ομιλία του στο ετήσιο μνημόσυνο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος- ο υπουργός Εθνικής ?μυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Θεωρούμε πολύ θετικό γεγονός τον εντοπισμό των δραστών, κατά την πλειονότητά τους ξένων πολιτών, πολιτικών δυτικών χωρών που διαμένουν στην Κρήτη και είμαστε βέβαιοι ότι οι διωκτικές αρχές και η ελληνική δικαιοσύνη θα εντοπίσουν και θα τιμωρήσουν τους ενόχους.

Αναλαμβάνουμε δε την υποχρέωση, δική μας ηθική και πολιτειακή υποχρέωση, όχι απλώς να αποκατασταθούν οι ζημίες αλλά και να διαφυλαχτεί το μνημείο αυτό, όπως και όλα τα εβραϊκά μνημεία στη χώρα μας», είπε.

«Αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε το δικαίωμα του Ισραήλ στην ασφάλειά του και στην κρατική του υπόσταση. Όπως αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να βρει τη δική του ενιαία και ασφαλή κρατική εστία. Μόνο τα ειρηνικά μέσα, ο διάλογος, και η συνδιαλλαγή μπορούν να δώσουν λύση στο Μεσανατολικό ζήτημα», είπε ακόμη ο κ. Βενιζέλος.

Αναφερόμενος στα θύματα του Ολοκαυτώματος, ο υπουργός Εθνικής ?μυνας τόνισε ότι «οφείλουμε να εντοπίζουμε και να σπάμε εγκαίρως το "αβγό του φιδιού" που συχνά εκκολάπτεται και στις σύγχρονες κοινωνίες μας», καθώς και ότι «ο σεβασμός της ετερότητας, η καταπολέμηση κάθε ξενοφοβικής ή ρατσιστικής αντίδρασης, είναι η μόνη ασφαλής μέθοδος για να μπορέσουμε να συμβιώνουμε ειρηνικά και να αναπτυσσόμαστε ως πολιτισμένες κοινωνίες».