Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

Sir Basil Zaharoff



Ανάλυση Εθνικών Θεμάτων και μουσουλμαν οποίηση της Ελλάδας

Σε συνέχεια όσων έχουν αναφερθεί για την επικείμενη άλωση της Ελλάδος και τη μετατροπή της, κατά τις επιδιώξεις της τουρκίας, σε μουσουλμανική χώρα παρατηρείται, αν και υπάρχει κάποια πρόοδος (άρχισε να γίνεται κατανοητός ο τεράστιος κίνδυνος), ότι η αντίδραση σύσσωμης σχεδόν της πολιτικής ηγεσίας της χώρας μας, είναι απαράδεκτη. Έτσι έχουν εγκλωβιστεί οι διοικούντες τη χώρα, στις αποφάσεις της ΕΕ που υπέγραψαν, ότι η κάθε χώρα οφείλει να δέχεται πίσω τους λαθρομετανάστες που πήγαν από αυτήν σε μία άλλη χώρα.

Με τον τρόπο αυτόν η Ελλάδα έγινε το ανάχωμα και η προστασία της Ευρώπης, αφού όποιος φτάσει σε μας έστω και αν καταφέρει να πάει σε κάποια άλλη χώρα της ΕΕ, μας τον στέλλουν συνήθως πίσω.

Η κοινή λογική, επιτάσσει, αφού η τουρκία δεν εφαρμόζεςι το ίδιο , ότι ο μόνος τρόπος για να μην αλωθεί η χώρα είναι με κάθε τρόπο να εμποδίζεται χωρίς ηλίθιες δήθεν ανθρωπιστικές αντιδράσεις, με αυστηρότατη φρούρηση των συνόρων (θαλάσσιων και μη), μέρα-νύκτα και με ότι μέσο χρειάζεται, η είσοδος των λαθρομεταναστών στη χώρα ιδίως από την τουρκία.

Διαφορετικά σε πολύ λίγα χρόνια θα γίνουμε αυτό που ήθελαν και θέλουν αυτοί οι γνωστοί πλέον, και που επιδιώκει επίσης διαχρονικά η τουρκία και ο κουμπάρος μας Ερτογάν. Μία μουσουλμανική χώρα με απρόβλεπτη προς το παρόν σύνθεση.

Όσον αφορά τον Ελληνισμό, η απαράδεκτη γενιά μας θα τον έχει καταστρέψει.

Στα συνημμένα μπορείτε να έχετε μία αξιόπιστη (κατά τη γνώμη μου) ενημέρωση για τα εθνικά θέματα, που όλα έχουν σχέση με τον κακό δαίμονα της χώρας μας, την τουρκία, που η πολιτική ηγεσία της χώρας, αυταπατόμενη ίσως φοβικά, την αντιμετωπίζει με τρόπο που δήθεν θα την μετατρέψει σε κάλόν άγγελο.

Στα δύο πρώτα, ο Βασίλης Μαρκεζίνης που ζει 40 χρόνια στην Αγγλία, που διέτελεσε Καθηγητής στα πανεπιστήμια του Καίμπριτζ και της Οξφόρδης, , γυιός του Σπύρου Μαρκεζίνη, αναλύει την υφιστάμενη κατάσταση της χώρας μας με την τουρκία.

Στο δεύτερο συνημμένο αναλύονται, το δόγμα του νέου τουρκου ΥΠΕΞ για τη Θράκη, καθώς και οι απόψεις του τέως υπουργού εξωτερικών της Κύπρου Γιώργου Λιλήκα, για το Κυπριακό.

Στο τέταρτο συνημμένο αναλύεται το τί επιδιώκουν οι Τούρκοι στο Αγαθονήσι και (σε άλλα ελληνικά νησιά) και επισημαίνεται η ανεπαρκής αντίδραση της Αθήνας.

Στο πέμπτο συνημμένο αναλύεται η επίσκεψη του Νταούτογλου στην στην Κύπρο και στο τελευταίο συνημμένο βλέπουμε την επιμονή του Ερτογάν για δύο συνιστώντα κράτη, δηλαδή για έλεγχο κτλ για ευνόητους λόγους, από την τουρκία, των βόρειων ακτών της Κύπρου

Ευριπίδης Μπίλλης

Τ. Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ, τηλ. +302107700568

Μια σύκρουση με την τουρκια είναι ενδεχόμενη1.pdfΜια σύκρουση με την τουρκια είναι ενδεχόμενη1.pdf
192K View Download
μια συγκρουση με την τουρκια είναι ενδεχόμενη2.pdfμια συγκρουση με την τουρκια είναι ενδεχόμενη2.pdf
183K View Download
μοντελλο κυπρου στη θρακη  και  να απορρίψουμε το ψευτοδίλημμα λύση τώρα ή διχοτόμηση.pdfμοντελλο κυπρου στη θρακη και να απορρίψουμε το ψευτοδίλημμα λύση τώρα ή διχοτόμηση.pdf
158K View Download
Στηνουν σκηνικό ιμιων οι τουρκοι στο αγαθονησι.pdfΣτηνουν σκηνικό ιμιων οι τουρκοι στο αγαθονησι.pdf
173K View Download
η επισκεψη νταουτογλου στη κυπρο, αντιδραση σε κατασταση πανικού.pdfη επισκεψη νταουτογλου στη κυπρο, αντιδραση σε κατασταση πανικού.pdf
145K View Download
αποκαλυψη της γνωστης στασης ερτογάν στο κτυπριακο.pdfαποκαλυψη της γνωστης στασης ερτογάν στο κτυπριακο.pdf
174K View Download

Κλιματικές αλλαγές

Επειδή μια εικόνα = ...τόσες λέξεις.
για να συνειδητοποιήσουμε τι σημαίνει και τι επιπτώσεις (πρακτικά) έχει στη φυσική κατάσταση του πλανήτη η πολυσυζητημένη κλιματική αλλαγή, ας δούμε στο χάρτη την απεικόνιση των μέχρι σήμερα πραγματικών αλλαγών αλλά και τι θα συμβεί αν...

Η συμπεριφορά των Ελλήνων ευρωβουλευτών

Από Σ. Γ.

Η γλώσσα…

Εκείνος περίπου 80χρονος κι εκείνη 25χρονη. Εκείνη καθηγήτρια της ιστορίας σε πανεπιστήμιο της Γαλλίας κι εκείνος απόφοιτος μόλις της βας Δημοτικού. Εκείνη άθεη-ή ακριβέστερα μηδενίστρια-κι εκείνος σοφός μέσα στην αγραμματοσύνη του, φωτίζει, ποτίζει και δροσίζει τα κοπάδια των ανθρώπων, που τον επισκέπτονται στο Μήλεσι της Αττικής.

Όπου κι εκείνη, αναζητώντας, μέσα στα σκοτάδια της πολυγνωσίας της, τη διέξοδο κάποιου κεριού, οδηγείται στο ερημητήριό του, όπως η Σαμαρείτιδα στο πηγάδι του Ιακώβ.

Η έξοδός της απ’ το κελί του Γέροντα, μετά τη συνομιλία τους, επισφραγίστηκε με δάκρυα ευτυχίας. Διαμαρτυρήθηκε όμως στη σύνοδό της, που της είχε πει πως ο Γέροντας, που τόση ώρα της μιλούσε στα γαλλικά, δεν ήξερε ούτε λέξη από τη γαλλική γλώσσα. Και οι παρευρισκόμενοι έμειναν κατάπληκτοι, όταν άκουσαν ότι και η Γαλλίδα, που ο Γέροντας την άκουγε να του μιλάει ελληνικά, δεν γνώριζε την ελληνική γλώσσα.

Δεν το πιστεύετε; Δικαίωμά σας!

Επιτρέψτε μου όμως να σας πω ότι πρόκειται για το Γέροντα Πορφύριο. Που τυφλός στα γεράματά του, έβλεπε το καθετί και μέσα στο σώμα και μέσα στην ψυχή του άλλου, όπως βλέπουμε το καθετί μέσα σε μια σπιθαμή νερού. Και πως στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε επανάληψη του θαύματος της Πεντηκοστής. Όταν οι μαθητές του Χριστού μιλούσαν στη δική τους γλώσσα και τους καταλάβαιναν εκείνοι, που γνώριζαν διαφορετικές απ’ τους μαθητές και μεταξύ τους γλώσσες.

Και βέβαια πρόκειται για τη γλώσσα του Αγίου Πνεύματος. Αυτήν, που μίλησε ο άνθρωπος, όταν ήταν στον Παράδεισο. Και που μιλούν οι άγιοι σε κάθε εποχή. Και με την οποία, όχι μόνο με όλους τους ανθρώπους μπορούν να συνεννοηθούν, αλλά ακόμη και με τα ζώα και τ’ άψυχα…

Θα έχετε ακούσει για τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης (το «Φτωχούλη του Θεού»), πως συγκέντρωνε τα πουλιά και τους έκανε κήρυγμα....Αλλά και το Γέροντα Παΐσιο, κι άλλους Αγιορείτες, που τάιζαν τ’ αγριοπούλια στην παλάμη τους και τ’ άφηναν να παίζουν μαζί τους. Κι άλλους, που, σαν τον Ορφέα ημέρευαν τ’ άγρια θηρία-ακόμη και τα πιο επικίνδυνα- και τα έθεταν ακόμη και στην υπηρεσία τους.

Κι άλλους, που ακόμη και με τ’ άψυχα μιλούσαν. Κι επαλήθευαν έτσι τα λόγια του Χριστού, που λέει: «Όταν έχετε πίστη, έστω και σαν το σποράκι του σιναπιού, μπορείτε ακόμη και βουνά να μετακινήσετε! Όμως…

Πώς συμβαίνει οι άγιοι να συνεννοούνται ακόμη και με τ’ άγρια ζώα και τ’ άψυχα, κι εμείς να μη μπορούμε ούτε με τους συνανθρώπους μας να συνεννοηθούμε;

Η απάντηση είναι, θα μπορούσαμε να πούμε, παρά πολύ απλή: Αρκεί να καταλάβουμε ότι η γλώσσα μας δεν βρίσκεται στο στόμα μας, αλλά στην καρδιά μας.

Δεν χρειάζεται, για παράδειγμα, να γνωρίζουμε τη γλώσσα των απανταχού τα Γης πεινασμένων και εξαθλιωμένων για να κατανοήσουμε τη βαρβαρότητα των χορτάτων και υπερσιτισμένων. Που κι αυτοί πεθαίνουν απ’ τα υπερβολικά βάρη που κουβαλούνε και τα λίπη, που αφρόνως αποθηκεύουν. Επειδή δεν θέλουν να μάθουν τη γλώσσα του μέτρου και της δικαιοσύνης. Ούτε τη γλώσσα των Ιρακινών και οι Αφγανών και των Σέρβων χρειάζεται να γνωρίζουμε για να συνειδητοποιήσουμε την αμερικάνικη και τη νατοϊκή βαρβαρότητα. Ούτε των Παλαιστινίων και των Λιβανέζων για να συμπεράνουμε την εβραϊκή κακουργία...

Η καρδιά μας, μας πληροφορεί, καθώς ακούει τη γλώσσα του πόνου και της τραγωδίας τους. Όπως μας πληροφορεί και η εμπιστοσύνη, που αισθάνονται τα πετούμενα και τα άγρια θηρία κοντά στους αγίους, για την απέραντη και ασύνορη αγάπη τους.

Οι άνθρωποι έπαψαν να συνεννοούνται, όχι όταν κομματιάστηκε σε διάφορα γλωσσικά ιδιώματα ο προφορικός τους λόγος, αλλά όταν κομματιάστηκε η γλώσσα της καρδιάς τους. Και ο Πύργος της Βαβέλ αυτό φαίνεται να υπονοεί: Τη γλώσσα της απανθρωπιάς και της αδικίας. Τη γλώσσα της εωσφορικής επιβολής και της τιτανικής εξουσίας. Που θέλει, όχι απλώς να φτάσει στο Θεό, αλλά να τον υποκαταστήσει και να τον εξοβελίσει.

Τη γλώσσα αυτή, συνήθως, μιλούν, όχι μόνο οι κοσμικοί, αλλά, συχνά, και οι εκκλησιαστικοί, λεγόμενοι, άρχοντες. Άλλοτε πείθοντας τους λαούς ότι οφείλουν να σκύβουν μπροστά στην αυθαιρεσία τους και να προσκυνούν την ιταμότητα και αχρειότητά τους. Κι άλλοτε στρέφοντας τη μια κοινωνική μερίδα εναντίον της άλλης. Ή τον ένα λαό εναντίον του άλλου. Για «να σκοτώνονται, όπως θα ’λεγε κι ο Βάρναλης, οι λαοί για τα’ αφέντη το φαΐ»,.

Και το κωμικοτραγικό είναι πως μας καλούν κάθε φορά να επικροτήσουμε και να χειροκροτήσουμε αυτούς και τη γλώσσα τους. Τη γλώσσα της ύβρης και της βαρβαρότητας. Όπου, συχνά, δεν ντρέπονται να τη χαρακτηρίζουν και γλώσσα της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Ενώ, όταν κάποιοι άλλοι τη χρησιμοποιούν, κάποτε, σε βάρος τους, τότε οι αρχιτρομοκράτες αυτοί, ανακαλύπτουν ότι πρόκειται για τη γλώσσα της τρομοκρατίας!…

Αλλά το μέγα δυστύχημα είναι πως τη γλώσσα αυτή τη χρησιμοποιούμε, συχνά, όλοι, σχεδόν, στις διαπροσωπικές μας συναναστροφές και συναλλαγές. Όταν οπλίζουμε τη γλώσσα μας με θανατηφόρο δηλητήριο και σαρκάζουμε τον πόνο των άλλων. Ή όταν οι άλλοι μας ζητούν ψωμί και αγάπη κι εμείς τους προσφέρουμε την αποστροφή και απόρριψή. Ή ακόμη και μίσος και μαχαίρι και θάνατο. Κι όμως…

Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα, αν, πριν από κάθε λόγο μας και πράξη μας, μεταφερόμασταν από το ναρκισσευόμενο «εγώ» μας στο «συ» των συνανθρώπων μας και μπαίναμε στη θέση τους!

Κι αν δεν μπορούσαμε σαν το Γέροντα Πορφύριο, το Γέροντα Παΐσιο ή τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης να μιλήσουμε τη γλώσσα του Αγίου Πνεύματος, να μιλούσαμε τουλάχιστο τη γλώσσα της ανθρωπιάς και της δικαιοσύνης! Που κι εμείς θέλουμε οι άλλοι να μιλούν για μας.

Γιατί είναι τραγικό, αφού μπορούμε να κάνουμε τη ζωή τη δική μας και των συνανθρώπων μας, αν όχι παραδείσια, τουλάχιστο ανθρώπινη, να τη μεταβάλλουμε σε ένα ατέλειωτο και απέραντο κολαστήριο!

Παπα-Ηλίας


Ποιοι ήθελαν το 1967 εκτροπή και όχι εκλογές

Ελευθεροτυπία, Τρίτη 21 Απριλίου 2009

Του ΒΙΚΤΩΡΑ ΝΕΤΑ

Παραμένει έως σήμερα, που συμπληρώνονται 42 χρόνια από την 21η Απριλίου 1967, ανοιχτό το ερώτημα: Γιατί ο πολιτικός κόσμος της χώρας δεν κατάφερε να προστατεύσει τη δημοκρατία και να αποτρέψει τη δικτατορία των συνταγματαρχών;

Είχα θέσει το ερώτημα στον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, τελευταίο αρχηγό της ΕΡΕ και πρωθυπουργό της κυβέρνησης που ανέτρεψε η χούντα. Μου απάντησε με ειλικρίνεια: «Εγώ επέμενα να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές το ταχύτερο δυνατό. Σ' αυτήν τη θέση, όμως, ήμουν τραγικά μόνος. Κανείς στο κόμμα δεν ήθελε τις εκλογές. Άλλωστε δεν ήλεγχα το κόμμα. Κορυφαία στελέχη πηγαινοέρχονταν στο Παρίσι και συζητούσαν με τον Κων. Καραμανλή».

Τα όσα μου είπε τον Νοέμβριο του 1973 ο Παναγ. Κανελλόπουλος επιβεβαιώθηκαν αργότερα από κείμενα που περιέχονται στο «Αρχείο» του Κων. Καραμανλή, το οποίο κυκλοφόρησε το 1994 προσφέροντας σημαντικά στοιχεία στην Ιστορία. Υπάρχουν όμως και πολλά που δεν δημοσιεύτηκαν στο «Αρχείο», όπως δεν είδαν το φως της δημοσιότητας και στοιχεία από τους φακέλους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Έγιναν προσπάθειες από ερευνητές και δημοσιογράφους για να αποκαλυφθεί με στοιχεία ο βαθμός συμμετοχής των αμερικανικών υπηρεσιών στην επιβολή της δικτατορίας, οι οποίες και απέδωσαν. Συστηματικό αγώνα έκανε ο δημοσιογράφος Ηλίας Δημητρακόπουλος, ο οποίος τον Σεπτέμβριο του 1967 διέφυγε από την Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στην Ουάσιγκτον, όπου από την προηγούμενη δημοσιογραφική δουλειά του ανέπτυξε φιλίες και είχε σημαντικές πηγές πληροφοριών.

Ανακάλυψε ο Δημητρακόπουλος ότι τον Φεβρουάριο του 1967 ο Κων. Καραμανλής συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον απόστρατο πτέραρχο Λόρις Νόρσταντ, με τον οποίο συζήτησε την ιδέα στρατιωτικής λύσης στην Ελλάδα. Σε συνέντευξή του στον Θ. Γεωργακόπουλο για το περιοδικό «Esquire» (Φεβρουάριος 2003) ο Δημητρακόπουλος είπε: ο Καραμανλής «συνάντησε τον Λόρις Νόρσταντ, ο οποίος επί 7 χρόνια ήταν αρχιστράτηγος των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Ο Καραμανλής τού πρότεινε να εισηγηθεί μια στρατιωτική λύση του ελληνικού προβλήματος, υπό την ηγεσία του ίδιου. Αυτή η πρόταση είχε πολλές συνέπειες, γιατί αφαίρεσε από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ τον τελευταίο ηθικό ενδοιασμό που μπορεί να είχε για χούντα στην Ελλάδα. Ο ίδιος ο Καραμανλής, ο αρχηγός της ελληνικής Δεξιάς, τους έλεγε να κάνουν δικτατορία».

Αναφέρεται στο «Αρχείο» (τόμος 6ος, σελ. 257 και επόμ.) ότι ο Κων. Καραμανλής, επιστρέφοντας από ιδιωτικό ταξίδι στις Μπαχάμες, παρέμεινε για μία εβδομάδα στη Νέα Υόρκη (25 Φεβρ. - 4 Μαρτίου 1967), όπου «και είχε σειρά συναντήσεων με προσωπικότητες του πολιτικού και του επιχειρηματικού κόσμου. Ειδικότερα συναντήθηκε με τον κυβερνήτη της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Νέλσον Ροκφέλερ, τον πτέραρχο Νόρσταντ, παρεκάθησε σε γεύμα το οποίο δόθηκε προς τιμήν του από τον διακεκριμένο δημοσιογράφο Σάυρους Σουλτσμπέργκερ και παραβρέθηκε σε δεξίωση του γενικού προξένου της Ελλάδος Γ. Γκαβά (...)». Δεν αναφέρεται στο σημείωμα τι συζήτησε στη Νέα Υόρκη. Στις προηγούμενες, όμως, και στις επόμενες σελίδες του «Αρχείου» δημοσιεύονται επιστολές που αντήλλαξαν ο Κων. Τσάτσος με τον Κων. Καραμανλή, όπου καθαρά γίνεται λόγος το 1966 και στις αρχές του 1967 για λύση δικτατορίας.

Σε μακρά επιστολή του προς τον Κων. Τσάτσο, ο Κων. Καραμανλής έγραψε στις 10 Μαΐου 1966: «Χωρίς να σχολιάσω τα όσα απερίγραπτα συνέβησαν από τριετίας εις τον τόπον μας και τα οποία αποτελούν σαφή συμπτώματα εθνικής κρίσεως, θα συνεβούλευα εις γενικάς γραμμάς: Να σχηματισθεί κυβέρνησις από ικανά και κατάλληλα διά την περίπτωσιν πρόσωπα, η οποία να εξουσιοδοτηθεί από την Βουλήν ή, της Βουλής αρνουμένης, από τον βασιλέα, όπως ασκούσα εκτάκτους εξουσίας και εντός ευλόγου χρόνου: 1) Προβεί εις τολμηράν αναθεώρησιν του Συντάγματος (...)». Στη συνέχεια απαριθμούσε τι έπρεπε να κάνει αυτή η κυβέρνηση, πριν οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Απαντώντας στην επιστολή αυτή ο Κων. Τσάτσος σημείωνε («Αρχείο», τόμος 6ος, σελ. 219 και επόμ.): «Πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσουμε μερικά πράγματα: Πρώτον, για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, εισηγούμεθα -(λέω ..."γούμεθα", διότι ασπάζομαι -μαζί με μυριάδες άλλους- ανεπιφύλακτα τις σκέψεις σου). Εισηγούμεθα, λοιπόν, παρεκτροπήν από το πολίτευμα και μίαν προσωρινήν δικτατορίαν -ίσως ενός έτους. Προς αυτήν την κατεύθυνσιν πρέπει να δουλευθεί από εκείνους που θα επωμιστούν την παρεκτροπήν και θα την κυρώσουν δι' ενός δημοψηφίσματος. Δικτατορίες χωρίς ονοματισμένο δικτάτορα δεν κουβεντιάζονται».

Στην απάντησή του (στις 26 Οκτωβρίου 1966) ο Κων. Καραμανλής αναφέρει: «Φοβούμαι ότι εις το σημείον που έφτασαν τα πράγματα, δεν αποκλείεται να οδηγηθείτε, χωρίς να το θέλετε, σε κάποιο είδος παρεκτροπής (...). Έχει δημιουργηθεί κρίσις νομιμότητος, εφ' όσον καλώς ή κακώς πιστεύεται, ότι η επικράτησις ωρισμένης πολιτικής παρατάξεως (σ.σ. εννοούσε την Ένωση Κέντρου του Γ. Παπανδρέου) θα έχει ως αποτέλεσμα την ανατροπήν των πάντων. Υπό τας συνθήκας όμως αυτάς, όπως το λέγει η λογική και το διδάσκει η Ιστορία, ομαλή δημοκρατική εξέλιξις αποκλείεται. Γιατί είναι φυσικόν ν' αντιδράσουν, πριν παραδοθούν, και το καθεστώς και εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι απειλούνται. Τούτου δοθέντος, θα πρέπει η εκτροπή αυτή να προληφθεί. Ή, αν επιχειρηθεί, να χειραγωγηθεί, τόσον από απόψεως διαδικασίας, όσον και από απόψεως σκοπών, για να μην αποβεί συμφορά στον τόπον. Θα πρέπει, δηλαδή να είναι σχετικώς νομιμότυπος, κάπως ελεγχομένη και να έχει ως σκοπόν την ανασύνταξιν της δημοκρατίας που, για πολλούς λόγους, είναι επισφαλής στον τόπον μας». Και για το ενδεχόμενο επανόδου του, σημείωνε: «Η πείρα μου με έπεισε ότι δεν είναι δυνατόν να κυβερνηθεί δημοκρατικά ο τόπος μας, αν δεν γίνουν βαθειές αλλαγές στην εθνική μας ζωή. Αν γυρίσω χωρίς αυτές ή θα φύγω και πάλι ή θα καταλήξω σε δικτατορία».

Το θέμα της εκτροπής το έθεσε ο Κων. Καραμανλής και στον Δημ. Μπίτσιο, διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του βασιλιά Κωνσταντίνου, ο οποίος τον επισκέφθηκε στο Παρίσι στα μέσα Αυγούστου του 1966. Διεμήνυσε στον Κωνσταντίνο ο Καραμανλής, ότι αν υπάρξουν εγγυήσεις ότι ο Παπανδρέου θα πολιτευθεί νομιμοφρόνως μετά τας εκλογάς «να προχωρήσετε προς εκλογάς», αλλά «εάν τούτο αποκλείεται, τότε θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ίσως η λύσις της εκτροπής». Ο Κων. Καραμανλής, ωστόσο, απέκρουσε πρόταση του Κωνσταντίνου να επιστρέψει στην Ελλάδα και να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες, δηλαδή την ευθύνη εκτροπής. Σε ερώτηση του Δ. Μπίτσιου, ο οποίος τον επισκέφθηκε και πάλι στις 10 Μαρτίου 1967, ποιος «θα ηδύνατο να αναλάβει μίαν τοιαύτην αποστολήν», απάντησε: «Προχείρως θα μπορούσα να υποδείξω τον συνδυασμόν Μαρκεζίνης - Τσακαλώτος, εφ' όσον θα μας έπειθαν ότι είναι ικανοί να φέρουν εις πέρας παρομοίαν αποστολήν».

Έμεινε μετά την αποστασία του 1965, που ανέτρεψε την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, απροστάτευτη η Δημοκρατία. Το Παλάτι, ο Κων. Καραμανλής, ο κύριος κορμός της Δεξιάς -με εξαίρεση τον Παναγ. Κανελλόπουλο- η Ουάσιγκτον, το παρακράτος, δεν ήθελαν προσφυγή σε εκλογές, αλλά λύση δικτατορίας. Τον βασιλιά με τους στρατηγούς τον πρόλαβαν οι συνταγματάρχες. Αυτή είναι η αλήθεια και είναι γνωστή. Δεν έχει, λοιπόν, νόημα να μένουν κλειστά τα αρχεία των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, αλλά και οι φάκελοι της αποστασίας και της δικτατορίας.

Ο Ζουράρης για το όνομα Μακεδονία

Αξιοσημείωτη επισήμανση Κ. Ζουράρη για το ξεπούλημα της ονομασίας της Μακεδονίας.
ΣΓΣ

Ο Ζουράρις στη Ζούγκλα

Παιδοπόλεις





Αλλάζει σελίδα ο Ομπάμα

Ο κύκλος της διχόνοιας και της καχυποψίας πρέπει να κλείσει τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα απευθυνόμενος στο μουσουλμανικό κόσμο. Δέσμευση για νέο ξεκίνημα και επίλυση των ανοιχτών θεμάτων της Μέσης Ανατολής στη βάση της αμοιβαίας εκτίμησης 10:09

Ο κύκλος της διχόνοιας και της καχυποψίας πρέπει να κλείσει τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα, στην ομιλία του στο Κάιρο, απευθυνόμενος στο μουσουλμανικό κόσμο και δεσμεύτηκε για  στροφή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στο δρόμο του αλληλοσεβασμού.

"Η σχέση ανάμεσα στο Ισλάμ και τη Δύση χαρακτηρίστηκε επί αιώνες από συνύπαρξη και συνεργασία, αλλά και από συγκρούσεις και θρησκευτικούς πολέμους. Ηρθα στο Κάιρο αναζητώντας ένα νέο ξεκίνημα ανάμεσα στους μουσουλμάνους και τις Ηνωμένες Πολιτείες", είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός Πρόεδρος, ανοίγοντας την ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου.


Αλλάζει σελίδα ο Ομπάμα

"Ο βίαιος εξτρεμισμός εκμεταλλεύθηκε τις εντάσεις σε μία μικρή αλλά ισχυρή μειψηφία μουσουλμάνων. Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και οι συνεχιζόμενες προσπάθειες αυτών των εξτρεμισμών να ασκήσουν βία έναντίον πολιτών, οδήγησε ορισμένους στη χώρα μου να αντιμετωπίζουν το Ισλάμ ως κάτι αναπόφευκτα εχθρικό, όχι μόνο απέναντι στην Αμερική και τις δυτικές χώρες, αλλά και απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα", είπε ο Ομπάμα.

"Οσο η σχέση μας διέπεται από τις διαφορές μας, θα ενισχύουμε εκείνους που ενσπείρουν το μίσος αντί να ενισχύουν την ειρήνη. Αυτός ο κύκλος της καχυποψίας και της διχόνοιας πρέπει να κλείσει", διακήρυξε.

"Ηλθα αναζητώντας ένα νέο ξεκίνημα ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους μουσουλμάνους σε ολόκληρο τον κόσμο, ένα ξεκίνημα βασισμένο στο αμοιβαίο συμφέρον και στον αμοιβαίο σεβασμό, ένα ξεκίνημα βασισμένο στην αλήθεια ότι η Αμερική και το Ισλάμ δεν αλληλοαπορρίπτονται", πρόσθεσε.

Στην Αγκυρα "δήλωσα ξεκάθαρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι --και δεν θα είναι ποτέ -- σε πόλεμο κατά του Ισλάμ", είπε ακόμα ο Αμερικανός πρόεδρος. Εσπευσε όμως να προσθέσει ότι "θα πολεμήσουμε ακατάπαυστα ενάντια στους βίαιους εξτρεμιστές που αντιπροσωπεύουν σοβαρή απειλή για την ασφάλειά μας", διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες "απορρίπτουν το ίδιο πράγμα που απορρίπτουν οι άνθρωποι όλων των θρησκειών, τον φόνο αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών".

Οπως είπε, έχει πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι "μια και μοναδική ομιλία δεν μπορεί να εξαλείψει χρόνια καχυποψίας", εξέφρασε όμως παράλληλα την πεποίθηση ότι "για να προχωρήσουμε μπροστά πρέπει να μιλάμε ανοικτά για τα πράγματα που έχουμε στις καρδιές μας".

Είπε ακόμα ότι, αν και είναι χριστιανός, προέρχεται από μία οικογένεια επί γενιές μουσουλμανική και ότι ως παιδί στην Ινδονησία πέρασε πολλά χρόνια ακούγοντας τη μουσουλμανική πρόσκληση για προσευχή.

"Το Ισλάμ υπήρξε ανέκαθεν ένα κομμάτι της αμερικανικής ιστορίας", είπε. "Θεωρώ ότι είναι κομμάτι της ευθύνης μου ως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών να πολεμώ τα αρνητικά στερεότυπα του Ισλάμ όπου εμφανίζονται", πρόσθεσε.

Οχι στον εποικισμό, ναι στη λύση δυό κρατών

Αναφερόμενος στους δεσμούςτων ΗΠΑ με το Ισραήλ, τους χαρακτήρισε  ακλόνητους, καλώντας ωστόσο παράλληλα το εβραϊκό κράτος να σταματήσει τον εποικισμό στα Παλαιστινιακά Εδάφη. "Οι ισχυροί δεσμοί της Αμερικής με το Ισραήλ είνα πολύ γνωστοί. Ο δεσμός αυτός είναι ακλόνητος", σημείωσε.

"Οι ΗΠΑ δεν αποδέχονται τη νομιμότητα της συνέχισης του ισραηλινού εποικισμού", ο οποίος "παραβιάζει τις συμφωνίες του παρελθόντος και βλάπτει τις προσπάθειες για ειρήνη. Είναι καιρός να σταματήσει ο εποικισμός", υπογράμμισε.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις νόμιμες φιλοδοξίες των Παλαιστινίων για ένα κράτος, επισήμανε επίσης ο αμερικανός πρόεδρος, τονίζοντας ότι η λύση των δύο κρατών είναι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.

"Η κατάσταση για τον παλαιστινιακό λαό είναι ανυπόφορη. Η Αμερική δεν θα γυρίσει την πλάτη στις νόμιμες φιλοδοξίες των Παλαιστινίων για αξιοπρέπεια και για ένα δικό τους κράτος", σημείωσε.

"Η μόνη λύση είναι οι φιλοδοξίες των δύο πλευρών να εκπληρωθούν μέσω δύο κρατών, όπου Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα ζουν με ειρήνη και ασφάλεια", σημείωσε.

Σε κρίσιμη καμπή η υπόθεση του Ιράν

Όσον αφορά το Ιράν, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η αντιπαράθεση για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα βρίσκεται σε μια αποφασιστική καμπή και υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να "προχωρήσουν χωρίς προϋποθέσεις".

"Είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε χωρίς προϋποθέσεις στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού", ακόμη κι αν θα είναι δύσκολο να "ξεπεραστούν δεκαετίες δυσπιστίας" με το Ιράν, σημείωσε.

"Ωστόσο είναι σαφές για όλους όσοι εμπλέκονται ότι στο θέμα των πυρηνικών όπλων βρισκόμαστε σε μια αποφασιστική καμπή", πρόσθεσε και σχολίασε: "Δεν πρόκειται απλώς για τα αμερικανικά συμφέροντα. Πρόκειται για την παρεμπόδιση μιας κούρσας πυρηνικών εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει αυτήν την περιοχή και τον κόσμο σε έναν εξαιρετικά επικίνδυνο δρόμο".

Αυτό δεν αποκλείει ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι "κάθε έθνος -συμπεριλαμβανομένου του Ιράν- θα πρέπει να έχει το δικαίωμα πρόσβασης στην ειρηνική πυρηνική ενέργεια" αν συμμορφώνεται με τη Συνθήκη μη διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων.

Συνεχής η μάχη κατά των εξτρεμιστών

Όσον αφορά το Ιράκ και το Αφγανιστάν, ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν επιζητούν να παραμείνουν σε καμία από τις χώρες αυτές.

"Θα (...) αντιμετωπίζουμε ακατάπαυστα τους βίαιους εξτρεμιστές", επειδή απορρίπτουμε το ίδιο πράγμα που απορρίπτουν οι άνθρωποι όλων των θρησκευτικών πεποιθήσεων: το φόνο αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών. Και είναι πρώτο καθήκον μου ως πρόεδρος των ΗΠΑ να προστατεύσω τον αμερικανικό λαό", δήλωσε και πρόσθεσε: "Μη γελιέστε: δεν θέλουμε να διατηρήσουμε τα στατεύματά μας στο Αφγανιστάν (...) Δεν επιζητούμε στρατιωτικές βάσεις εκεί".

"Σε αντίθεση με το Αφγανιστάν, στο Ιράκ ήταν ένας πόλεμος επιλογής που προκάλεσε μεγάλες διαφορές στη χώρα μου και στον κόσμο", κατέληξε ο Ομπάμα, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της αμερικανικής κυβέρνησης να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη χώρα ως το 2012.

Συνάντηση με τον Χόσνι Μουμπάρακ

Νωρίτερα το πρωί της Πέμπτης, τον Αμερικανό Πρόεδρο υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Αμπού Γάιτ και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο προεδρικό μέγαρο για συνομιλίες με τον Χόσνι Μουμπάρακ.

«Η Αμερική δεσμεύτηκε να εργαστεί σε συνεργασία με τις χώρες της περιοχής ώστε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες όλων», δήλωσε ο Ομπάμα μετά τις συνομιλίες αυτές, διευκρινίζοντας ότι συζητήθηκε και η κατάσταση ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους.

«Συζητήσαμε με ποιόν τρόπο μπορούμε να προωθήσουμε την ειρηνευτική διαδικασία», ανέφερε ο Αμερικανός Πρόεδρος και τόνισε ότι επέμεινε να συζητήσει κατά προτεραιότητα με τον Χόσνι Μουμπάρακ, καθώς «διαθέτει πείρα δεκαετιών για πλήθος θεμάτων».

Διατύπωσε επίσης την πρόθεση να συνεχίσει να συμβουλεύεται τον Αιγύπτιο ηγέτη «τους επόμενους μήνες και χρόνια».

Από την πλευρά του ο Χόσνι Μουμπάρακ δήλωσε ότι συζήτησε "ειλικρινά και χωρίς περιστροφές" με τον Αμερικανό Πρόεδρο θέματα επικεντρωμένα στην Εγγύς και τη Μέση Ανατολή, ανάμεσά τους και το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, όπου έχουν ληφθεί ισχυρά μέτρα ασφαλείας, και όπου κάθε επαφή του Ομπάμα με το πλήθος έχει αποκλειστεί, ο αμερικανός πρόεδρος μετακινείται με ελικόπτερο.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&tag=4750&pubid=3954804


Εμφύλιος ή στάσις;

Τα αποπαίδια

Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο


Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

«Υπερδύναμη» στη διαφθορά η Ελλάδα

Στην έρευνα της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια η χώρα μας καταλαμβάνει τη 2η θέση στην Ευρώπη

ΑΡΓ. ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ | Αθήνα - Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Η χώρα μας παραμένει λίαν αποδοτικό θερμοκήπιο διαφθοράς, σύμφωνα με την έρευνα Βαρόμετρο της Διαφθοράς του 2009, την οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα η παγκόσμια οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια. Παράλληλα, όλο και περισσότεροι πολίτες ανά τον κόσμο θεωρούν τους επιχειρηματίες πιο διεφθαρμένους ακόμη και από τους πολιτικούς! Η έρευνα της παγκόσμιας οργάνωσης, η οποία διεξήχθη μεταξύ 73.000 πολιτών από 69 χώρες, καταγράφει την αύξηση της δυσπιστίας των πολιτών έναντι των επιχειρήσεων και του ιδιωτικού τομέα εν γένει. Το ποσοστό εκείνων που θεωρούν διεφθαρμένο τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας έφθασε στο 53% από 45% που ήταν το 2004. Ενας στους δέκα παραδέχθηκε ότι πέρυσι αναγκάστηκε να λαδώσει (δεν διευκρινίζεται αν πρόκειται για δημόσιο λειτουργό ή ιδιώτη) για να εξυπηρετηθεί. Ως διεθνή κέντρα διαφθοράς αναφέρονται φορολογικοί παράδεισοι όπως η Ελβετία και το Λουξεμβούργο, οι οποίοι ανταγωνίζονται πλέον το Καμερούν, τη Σιέρα Λεόνε και την Ουγκάντα! 

Οι έλληνες πολίτες θεωρούν ότι οι χειρότερες εστίες διαφθοράς στη χώρα είναι τα πολιτικά κόμματα με βαθμολογία 4,4 (στην κλίμακα 1 ως 5, που 5 σημαίνει «εξαιρετικά διεφθαρμένος»), ενώ ψηλά βρίσκονται το Κοινοβούλιο (3,7) και η δημόσια διοίκηση (3,7). Ακολουθούν η Δικαιοσύνη και ο ιδιωτικός τομέας με βαθμολογία 3,4. Οι «επιδόσεις» της Ελλάδας τής χαρίζουν θέση πρωταγωνιστή στο «σπορ» της διαφθοράς ανάμεσα στις 20 χώρες της Ευρώπης, τις οποίες συμπεριλαμβάνει η έρευνα. Η Διεθνής Διαφάνεια εξετάζει τη γνώμη των πολιτών σχετικά με το πόσο διαφθαρμένοι εκτιμούν ότι είναι διάφοροι τομείς της δημόσιας ζωής. Ο «δείκτης διαφθοράς» για τη χώρα μας (3,7) είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο των 20 χωρών που φτάνει το 3,4. Στην κορυφή βρίσκονται η Βουλγαρία και η Ρουμανία με βαθμολογία 4, ακολουθεί η Ουγγαρία με 3,8, ενώ η Ελλάδα ισοβαθμεί με την Ιταλία και το Ισραήλ (3,7), το οποίο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τις χώρες της Ευρώπης. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η χώρα μας ισοβαθμεί με την Ινδονησία και τη Μογγολία.

Με βάση τον γενικό μέσο όρο, η χώρα μας «παλεύει» για μια θέση στην πρώτη τετράδα με την Ιταλία και το Ισραήλ, ωστόσο βάσει των επιδόσεων στο λάδωμα βρίσκεται στη δεύτερη θέση της κατάταξης των 19 ευρωπαϊκών χωρών στις οποίες πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη μέτρηση. Το 18% των Ελλήνων απάντησε θετικά στο ερώτημα εάν οι ίδιοι ή μέλος του νοικοκυριού τους χρειάστηκε να δωροδοκήσουν κάποιον (δημόσιο λειτουργό ή ιδιώτη) για να εξυπηρετηθούν.

Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο λάδωμα αναδείχτηκε η Λιθουανία με ποσοστό 30% και ακολουθούν, πίσω από τη δεύτερη Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Ρουμανία με 14%. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η χώρα μας ισοβαθμεί βάσει του σχετικού δείκτη με το Πακιστάν, ενώ λίγο καλύτερα από την Ελλάδα είναι τα πράγματα στη Νιγηρία (17%). 

«Το πρόβλημα της διαφθοράς εξακολουθεί να αποτελεί παγκοσμίως το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα της δημοκρατίας. Η διαφθορά εξακολουθεί να διαταράσσει την καθημερινότητα των πολιτών σε όλο τον κόσμο, θέτοντας σε αμφισβήτηση βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και κοινωνικές υπηρεσίες» σημείωσε ο κ. Κώστας Μπακούρης, πρόεδρος του ελληνικού γραφείου της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς. Ανέφερε ότι έχει κατατεθεί πρόταση «στα πολιτικά κόμματα όσο και στη Βουλή» για τη δημιουργία μιας «ανοικτής κοινωνικής συμμαχίας ακεραιότητας και διαφάνειας» και υπογράμμισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας αποδέχθηκε την πρόταση να τεθεί επικεφαλής της προσπάθειας.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=271538&dt=04/06/2009

 

ΕΛΠΕ: Εμφαση σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια

Επίδραση στα αποτελέσματα από την πτώση τιμών των αποθεματικών αργού

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (Έντυπη έκδοση) Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2009 07:00 

Η ανάπτυξη ενός ομίλου όπως τα ΕΛ.ΠΕ. με εκτεταμένες δραστηριότητες από την έρευνα υδρογοναθράκων, τα χημικά, το φυσικό αέριο έως και την ηλεκτροπαραγωγή, μόνο μεσοπρόθεσμα μπορεί να αποτιμηθεί.

Την παραπάνω απάντηση έδωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ., Ιωάννης Κωστόπουλος, στην κριτική που ασκήθηκε για τη μειωμένη κερδοφορία του το 2008, σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, τα αποτελέσματα του ομίλου επηρεάστηκαν από την υποτίμηση της αξίας των αποθεμάτων του ομίλου στις 31 Δεκεμβρίου, λόγω της ραγδαίας πτώσης των τιμών αργού. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ΕΛ.ΠΕ. είναι υποχρεωμένα από το νόμο να τηρούν, περίπου το 75% των αποθεμάτων ασφαλείας της χώρας, με αποτέλεσμα να καταγράψουν λογιστικές απώλειες από τη μείωση της αξίας τους.

Αναφορικά με τις προοπτικές για το επόμενο διάστημα, ο κ. Κωστόπουλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα φυσικό αέριο-ηλεκτρική ενέργεια, όπου η εταιρεία μετέχει σε μεικτή εταιρεία με την ιταλική Edison ενώ κατέχει και το 35% των μετοχών της ΔΕΠΑ

Για τη δεύτερη ο κ. Κωστόπουλος ξεκαθάρισε ότι τα ΕΛ.ΠΕ. ενδιαφέρονται να προσθέσουν αξία, μέσω της ανάπτυξης της ΔΕΠΑ. «Προτιθέμεθα με αυξανόμενο τρόπο να ασκήσουμε τα δικαιώματά μας και να συμμετάσχουμε σε όποιες εξελίξεις υπάρξουν και απ' ό,τι φαίνεται θα υπάρξουν» τόνισε ο ίδιος.

Ο κ. Ευ. Χριστοδούλου

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του δ.σ. των ΕΛ.ΠΕ., Ευθύμιος Χριστοδούλου, έκανε εκτεταμένη αναφορά στα δικαιώματα επί των ερευνητέων περιοχών, τα οποία επέστρεψαν στο Δημόσιο με νομοθετική ρύθμιση. Η απόφαση αυτή είναι απόλυτα σωστή, αν και δεν έγινε με τον πιο σωστό τρόπο τόνισε ο κ. Χριστοδούλου.

Ωστόσο, παρατήρησε ότι η αξία των δικαιωμάτων αυτών είναι ενσωματωμένη στα ΕΛ.ΠΕ. και με αυτήν εισήλθαν στο Χρηματιστήριο, ενώ το δ.σ. σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να την απεμπολήσει.

Ετσι, θα πρέπει το Δημόσιο να αποζημιώσει τον όμιλο για την απομείωση της περιουσίας του. Πάντως ο πρόεδρος των ΕΛ.ΠΕ. υπογράμμισε ότι οι όποιες διαφορές με το Δημόσιο στο θέμα αυτό, θα πρέπει να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ταυτόχρονα «δεν έχουμε καμία πρόθεση να προσφύγουμε κατά του Δημοσίου, που είναι και μέτοχός μας».

Σε παρέμβαση εκπροσώπου των εργαζομένων ότι η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του ομίλου, δεν γίνεται με τον πλέον συμφέροντα τρόπο, ο κ. Κωστόπουλος απάντησε ότι με βάση τις μελέτες που έχουν γίνει, η εταιρεία θα έχει όφελος, καθώς, το ενοίκιο που θα καταβάλλει για το νέο κτήριο, είναι μικρότερο από τα ενοίκια που κατέβαλε μέχρι σήμερα συν τα έσοδα που θα εισπράττει από την ενοικίαση σε τρίτους των ιδιόκτητων κτηρίων.

Σύμφωνα δε με τον ίδιο, σε αυτά δεν έχει συνυπολογιστεί το γενικότερο όφελος από τη συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών, της μητρικής και των θυγατρικών σε ενιαίο χώρο.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι το μέρισμα της χρήσης 2008 ανέρχεται σε 45 λεπτά, από τα οποία τα 15 έχουν ήδη δοθεί ως προμέρισμα. Η αποκοπή του μερίσματος των 30 λεπτών, θα ισχύσει από τη Δευτέρα 6 Ιουλίου. Δικαιούχοι του μερίσματος είναι οι κάτοχοι μετοχών την 8 Ιουλίου, ενώ η έναρξη καταβολής του μερίσματος θα γίνει στις 14 Ιουλίου.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/04/1672975.htm


Μέτρα για την οριστική αποκατάσταση των Βορειοηπειρωτών

Συνάντηση Παπανδρέου με εκπροσώπους των ομογενών

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (Έντυπη έκδοση) Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2009 07:00
Τελευταία Ενημέρωση : 04/06/2009 11:50 

Δέσμη μέτρων για την οριστική αποκατάσταση των Βορειοηπειρωτών στην Ελλάδα παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου, σε συνάντηση που είχε χθες με εκπροσώπους των ομογενών Βορειοηπειρωτών.

«Για μας, είναι αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας μας η οριστική αποκατάσταση των Βορειοηπειρωτών στην Ελλάδα και, βεβαίως, η στήριξη της ελληνικής εθνικής μειονότητας στις πατρογονικές της εστίες, με συγκεκριμένα μέτρα, για τα οποία δεσμευόμαστε», τόνισε.

«Δεσμευόμαστε για τη δημιουργία δυνατοτήτων σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια και για την επιμορφωτική και οικονομική στήριξη των Ελλήνων εκπαιδευτικών στην Αλβανία», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υπενθύμισε τους οικογενειακούς δεσμούς του με την Ηπειρο, αλλά και την πολιτική που εφήρμοσαν οι κυβερνήσεις του Κινήματος για τους Βορειοηπειρώτες.

«Το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε τη διαδικασία πολιτογράφησης των Βορειοηπειρωτών, αλλά και ρύθμισης του θέματος της στρατιωτικής θητείας», σημείωσε και υπέμνησε: «Οταν προσπαθήσαμε, το 2003, να υλοποιήσουμε την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας, αντιμετωπίσαμε την κατηγορηματική αντίθεση της Ν.Δ. Και αν αργήσαμε μέχρι το 2003, ήταν διότι, όπως ξέρετε πολύ καλά, υπήρχε πολλή συζήτηση γύρω από το ζήτημα της διπλής ιθαγένειας. Ομως, αμέσως, και ως αντιπολίτευση, καταθέσαμε δύο προτάσεις νόμου, στηρίζοντας το δικό σας αίτημα και μαζί αναγκάσαμε την κυβέρνηση να υιοθετήσει το αίτημα για την απονομή της ιθαγένειας. Γιατί υπάρχει διαφορετικό πρόταγμα μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.».

Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι λειτουργεί με πελατειακή λογική στο ζήτημα της ιθαγένειας και κρατάει τους Βορειοηπειρώτες σε ομηρία.

Επίσης, τόνισε την απόλυτη αντίθεση του ΠΑΣΟΚ στην «απουσία θέσης της Ν.Δ. για τις διώξεις της ομογένειας και τη ''σιγή'' για την αμετάκλητη, ερήμην καταδίκη σε πολυετείς φυλακίσεις πέντε ομογενών, καθώς και για την καταδίκη του προέδρου της Ομόνοιας, του δημάρχου Χιμάρας, του κ. Μπολάνου».

Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι η πορεία προσέγγισης της Αλβανίας προς την Ε.Ε. συνδέεται με την υποχρέωση της γείτονος να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που θέτει η Ενωση, «προϋποθέσεις που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα, στα ιδιαίτερα δικαιώματα που έχει και η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία».

«Προφάσεις...»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, υπογράμμισε χθες: «Οι πανικόβλητοι ενορχηστρωτές της μαύρης προπαγάνδας του ΠΑΣΟΚ καλά θα κάνουν να δώσουν εξηγήσεις για τους δικούς τους σκοτεινούς ρόλους στις αμαρτωλές κυβερνήσεις του παρελθόντος. Αυτό χρωστάνε στους Ελληνες ο κ. Παπανδρέου και η ηγετική του ομάδα. Ολα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις». 

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/04/1673058.htm


ΤΟ ΠΑΡΟΝ Αμυντικά θέματα


31/05/2009

• Ας αφήσουμε ασχολίαστο το πώς ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε στον κ. Πούτιν την αγορά 419 (πώς βγήκε αυτό το περίεργο νούμερο;) τεθωρακισμένων BMP-3HEL, χωρίς να θέσει στοιχειώδεις προϋποθέσεις (ελληνική βιομηχανική συμμετοχή, αντισταθμίσεις κ.λπ.).

• Η υποσχετική δόθηκε τον Δεκέμβριο 2007 και σήμερα, μετά 17 μήνες, η υπόθεση λιμνάζει. Μήπως η κυβέρνηση άλλαξε γνώμη;

Παραιτήσεις - 
Τάσεις φυγής

• Νέο κύμα παραιτήσεων αξιωματικών ΕΔ παρατηρείται, με πρόσχημα υποψηφιοτήτων για τις ευρωεκλογές, στο οποίο αναφέρεται και στο φλέγον θέμα των εξοπλισμών.

• Φεύγατε, να φεύγουμε...

• Είναι λόγω του «υψηλού φρονήματος», της ανασφάλειας και της έλλειψης αξιοκρατίας που κυριαρχούν τα 10 τελευταία χρόνια και που έχουν επιδεινωθεί με τη σημερινή κυβέρνηση της πλήρους αδιαφορίας για τα στελέχη. Ο ανθός του στρατεύματος αναχωρεί...


Αφέλειες...

• Είναι αφελείς όσοι πίστεψαν ότι η ΓΔΑΕΕ, θέτοντας στενά χρονικά όρια υποβολής προσφορών για αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, το έκανε γιατί η απόκτησή τους είναι επείγουσα. 

• Απλώς επεδίωκε να επιτύχει αποχή υποψηφιοτήτων λόγω έλλειψης προπαρασκευής, οπότε η επανάληψη θα ήταν αναγκαία και το θέμα θα όδευε στις ελληνικές καλένδες.

• Το επέτυχε απόλυτα. Μόνο δύο προσήλθαν, με τη μία προσφορά κουτσή, οπότε... καλά κρασιά...


Καλή συνέχεια...

• Η τουρκική Αεροπορική Βιομηχανία (ΤΑΙ), ως συνεργάτης και συμπαραγωγός του νέου μαχητικού της Lockheed-Martin F-35 Lightning II, άρχισε να παραδίδει απάρτια του μαχητικού, made in Turkey, στο εργοστάσιο EI Segundo της εταιρείας, στην Καλιφόρνια. 

• Είκοσι τέσσερις τεχνικούς της ΤΑΙ εκπαίδευσαν οι Αμερικανοί για να εργασθούν στην κατασκευή εξαρτημάτων που απαιτούν υψηλή πιστότητα και ακρίβεια.

• Και εις άλλα... Εμείς αποφεύγουμε τις συμπαραγωγές ή έστω συμμετοχές. 

Απαιτούν κόπο...


Αδιακρισίες

• Η καλή εφημεριδούλα των αποστράτων Β. Ελλάδος «Φλόγα της Μακεδονίας» ζήτησε από τον κ. ΥΕΘΑ τα βιογραφικά όλων των «συμβούλων» του.

• Τι απάντησε; «Σας στέλνουμε των τριών παρακάτω... Των υπολοίπων δεν σας χρειάζονται, γιατί το κύριο έργο επιτελούν αυτοί οι τρεις!». Σχόλια δεν χρειάζονται...

Διεθνής Έκθεση Πολεμικού Υλικού

• Στον ειδικό χώρο METROPOLITAN EXPO του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» λειτούργησε από 21 Μαΐου μέχρι σήμερα η Διεθνής Έκθεση Πολεμικού Υλικού. Όλες οι μεγάλες εταιρείες του χώρου συναγωνίστηκαν στην παρουσίαση της παραγωγής τους (Boeing - Eads - Lockheed - Martin - Pratt-Whitney κ.ά.) και αρκετές εσωτερικού (ΑΚΜΩΝ, Οnex ΗΕ SA, Κibo, Solar κ.ά.).

Αυτές δεν επηρεάζονται από την κρίση. Το πολεμικό υλικό «πουλάει» κι εκεί που δεν το περιμένει κανείς. 

Ακόμη και οι σκανδιναβικές χώρες αγοράζουν μαχητικά. Γιατί;

• Παράλληλα, έγινε στην «Αίγλη» ευρεία ενημέρωση δημοσιογράφων από τη Lockheed-Martin (με παρουσία κορυφαίων της διοίκησης, όπως ο αντιπρόεδρος John Larson, της αμερικανικής πρεσβείας και της ΕΑΒ), εταιρεία που παράγει F-16, C-130, F-35, με τις προτάσεις της στην αναβάθμιση των F-16, πώλησης νέων, προώθησης F-35.

• Η στήλη, βέβαια, έχει τις απόψεις της για τους εκσυγχρονισμούς και τις αναβαθμίσεις, χωρίς να διεκδικεί την αποκλειστικότητα του ειδικού.

• Εντύπωση προκάλεσε και η παρουσία εκεί του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΛΒ, κ. Φιλιππάκου. Η οργάνωση από το γραφείο Τσομώκου. 

http://www.paron.gr/v3/new.php?id=41802&colid=&catid=42&dt=2009-05-31%200:0:0

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

Πυρηνικά και φυσικό αέριο στο επίκεντρο των επαφών Ερντογάν-Πούτιν

20090518

Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλάντιμιρ Πούτιν, συναντήθηκε σήμερα στη Ρωσία με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον απόηχο της χθεσινής συμφωνίας στο Σότσι για την κατασκευή του αγωγού “South Stream”.

Οι δύο άνδρες δεσμεύθηκαν για την έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικά με την επέκταση της τρέχουσας συμφωνίας τροφοδοσίας της γείτονος με ρωσικό φυσικό αέριο και συζήτησαν το ενδεχόμενο πληρωμών στις διμερείς εμπορικές σχέσεις τους στα εθνικά νομίσματα των δύο χωρών.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ευχαρίστησε τη Ρωσία για την παράδοση επιπλέον ποσοτήτων φυσικού αερίου τον χειμώνα, όταν οι άλλοι προμηθευτές μείωσαν τις δικές τους παραδόσεις. "Η Ρωσία ποτέ δεν εγκατέλειψε την Τουρκία όσον αφορά στην τροφοδοσία με φυσικό αέριο. Όταν έχουμε δυσκολίες, η Ρωσία πάντα προστρέχει σε βοήθειά μας και αυξάνει τις αναγκαίες ποσότητες", είπε ο κ. Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες ξένων πρακτορείων, η Τουρκία θα ανακοινώσει σύντομα τα αποτελέσματα διαγωνισμού για την κατασκευή σταθμού πυρηνικής ενέργειας, στον οποίο ο μοναδικός υποψήφιος είναι η ρωσική εταιρία “Atomstroiexport”.

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=45474&ref=search


Ναι, αλλά έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη ...

Ζορμπάς μαινόμενος

«Κατήργησαν την Αρχή όταν ερευνούσα την υπόθεση της Siemens, δεν το θεωρώ τυχαίο» τονίζει και βλέπει σκοπιμότητες πίσω από την μη παράδοση της δικογραφίας στους κατηγορούμενους. «Εβγαλαν εντάλματα και για την οικογένεια Χριστοφοράκου;»12:01

Ο επικεφαλής της ανεξάρτητης Αρχής κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, την οποία κατήργησε η κυβέρνηση Καραμανλή, επανήλθε δριμύτερος μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της Siemens, την οποία από τότε προσπαθούσε να στείλει στη Βουλή προς διερεύνηση.

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ζορμπάς μαινόμενος

Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9 o Γ.Ζορμπάς τόνισε ότι «κατήργησαν την Αρχή ξεπλύματος βρώμικου χρήματος όταν ερευνούσα την υπόθεση Siemens πράγμα το οποίο δεν θεωρώ τυχαίο». Σημείωσε μάλιστα ότι ήδη από τότε η υπόθεση θα έπρεπε να είχε πάει στη Βουλή, «και μόνο με βάση τα πρακτικά της δίκης του Μονάχου».

Σχολιάζοντας την πρωτοφανή κίνηση του ειδικού ανακριτή Ν.Ζαγοριανού να αποκρύψει από τους κατηγορούμενους μεγάλο μέρος της δικογραφίας, αλλά και την αντίστοιχη παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Κυριάκου Καρούτσου με τον ίδιο σκοπό, ο κ.Ζορμπάς σχολίασε ότι αυτές οι κινήσεις υποκρύπτουν σκοπιμότητες.

Είναι ότι υπάρχει απροθυμία αποδέσμευσης στοιχείων σημαντικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται στη δικογραφία, κάτι που συνιστά «προφανή λόγο ακυρότητας όλης της ανάκρισης».

Τέλος, αναρρωτήθηκε εάν οι ανακριτικές αρχές που μετά το δεύτερο φιάσκο με την «απόδραση» Καράβελα συνέλαβαν... την οικογένειά του, έχουν πράξει το ίδιο με τα μέλη της οικογένειας του Μιχ.Χριστοφοράκου...

Ως πότε θα ψαχνόμαστε;

Ο Κόσμος του Επενδυτή 30-31 Μαϊου 2009

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΛΑΔΙΟΥ

Στο ΑΒ Βασιλόπουλος Ελληνικού εδώ και 2 εβδομάδες υπάρχει Δοχείο όπου μπορείς να ρίχνεις το τηγανισμένο λάδι.
Υπάρχει εταιρεία που το συγκεντρώνει και το μετατρέπει σε Βιοκαύσιμα : http://www.revive.gr/

Είναι πολύ απλό : Χρησιμοποιήστε ένα άδειο πλαστικό μπουκάλι Από coca cola π.χ. 2 lt όπου θα συγκεντρώνεται τα χρησιμοποιημένα Λάδια και όταν γεμίσει κάνετε μια βόλτα από το ΑΒ και το αδειάζετε στον ειδικό κάδο. Στο συγκεκριμένο super market λειτουργεί κέντρο ανακύκλωσης όπου Μπορείτε επίσης να ανακυκλώνετε χαρτί, πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο, μικρές ηλεκτρικές συσκευές, κινητά τηλέφωνα, μπαταρίες.

Χρησιμοποιημένο λάδι στο νεροχύτη της κουζίνας... Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορούμε να κάνουμε. Γιατί το κάνουμε?

Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει κανείς για να μας πει το σωστό τρόπο.
Γι αυτό λοιπόν, εναλλακτικά το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τοποθετούμε το
λάδι σε ένα πλαστικό μπουκάλι (νερού, αναψυκτικού), να το κλείνουμε καλά και να το πετάμε στα κανονικά σκουπίδια..
Και αυτό, γιατί ΕΝΑ ΛΙΤΡΟ ΛΑΔΙΟΥ ΜΟΛΥΝΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΛΙΤΡΑ ΝΕΡΟΥ, ποσότητα η οποία είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για 14 χρόνια !!!.

Αν επιλέξεις να προωθήσεις αυτό το μήνυμα στους φίλους σου, το περιβάλλον θα σε ευγνωμονεί. Στο κάτω-κάτω είναι καλό για όλους μας !!!

Γιώργος Καρούντζος
Χημικός. Μηχ., PhD
Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ΣΕΥ