Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Αλεξανδρινά ερείπια των ηδονών

Το ποίημα γράφτηκε το 1910. Παρόλο που έχει την πηγή του σ’ ένα χωρίο από τους Βίους Παράλληλους του Πλούταρχου και στηρίζεται σε ένα ιστορικό γεγονός, την ήττα του Αντωνίου στο ‘Άκτιο το 31 π.Χ. από τον Οκταβιανό και το τέλος του στην Αλεξάνδρεια, εντούτοις το ποίημα δεν είναι.....
ιστορικό αλλά μελαγχολικά συμβολικό.

Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον

Σαν έξαφνα, ώρα μεσάνυχτ’, ακουσθεί
αόρατος θίασος να περνά
με μουσικές εξαίσιες, με φωνές -
την τύχη σου που ενδίδει πια, τα έργα σου
που απέτυχαν, τα σχέδια της ζωής σου
που βγήκαν όλα πλάνες, μη ανοφέλετα θρηνήσεις.
Σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος,
αποχαιρέτα την, την Αλεξάνδρεια που φεύγει.

Προ πάντων να μη γελασθείς, μην πείς πως ήταν
ένα όνειρο, πως απατήθηκεν η ακοή σου
μάταιες ελπίδες τέτοιες μην καταδεχθείς.
Σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος,
σαν που ταιριάζει σε που αξιώθηκες μια τέτοια πόλι,
πλησίασε σταθερά πρός το παράθυρο,
κι άκουσε με συγκίνησιν, αλλ’ όχι
με των δειλών τα παρακάλια και παράπονα,
ως τελευταία απόλαυσι τους ήχους,
τα εξαίσια όργανα του μυστικού θιάσου,
κι αποχαιρέτα την, την Αλεξάνδρεια που χάνεις.



Την 29.4.1863 ο “ελληνικός” Κωνσταντίνος Πέτρου Καφάβης γεννιέται στην Αλεξάνδρεια. Τα παιδικά βιώματα στέφθηκαν από ευμάρεια και οικογενειακό πλούτο. Η οικογένεια «ζούσε Μεγάλα» στο δεύτερο πάτωμα της αριστοκρατικής οδού Σερίφ της Αλεξανδρείας διατηρώντας Γάλλο παιδαγωγό, Αγγλίδα τροφό, Έλληνες υπηρέτες, Ιταλό αμαξά και Αιγύπτιο θυρωρό. Ο επτάχρονος Κωνσταντίνος συνθλίβεται από το θάνατο του πατέρα του, κι αρχίζει η παρακμή.

Αναχωρούν οικογενειακώς για την Αγγλία κι επιστρέφουν μετά από 8 χρόνια οπόταν ο φιλομαθής νεαρός αρχίζει να μελετά και να εργάζεται πνευματικά μόνος, από τις δανειστικές βιβλιοθήκες της Αλεξανδρείας. Οι ταραχές του επαναστάτη Αραμπί ωθούν την οικογένεια στην Πόλη στα πατρικά εκ μητρός φαναριώτικα κτήματα. Ο ομοσεξουαλισμός του άρχισε να διαφαίνεται το 1883, κι ο ρομαντικός μετέφηβος χάνεται τα βράδια στα κακόφημα στέκια του Βοσπόρου, εύφορος ψυχικά περνά μια ανεξερεύνητη διετία πριν την επιστροφή στη γενέτειρα. Εκεί θα δομήσει πλήρως την ταυτότητα της συνείδησής του “Ελληνικός ,-όχι Έλλην ούτε Ελληνίζων” όπως αυτοχαρακτηριζόταν.

Ενώ το 1889 προσλάμβανεται ως δημόσιος υπάλληλος κάνει τα πρώτα δειλά λογοτεχνικά βήματα. Σκέψεις διάφανες, επιρροές από Μπωντλέρ, και μέχρι το 1902 που μετακινείται στην Ελλάδα εξάπτεται δημιουργικά. Στην Αθήνα δηλώνει πως αισθανόταν όπως ένας πιστός που πηγαίνει προσκυνητής στη Μέκκα. Το 1907 εγκαθίσταται στο περίφημο σπίτι-εργαστήριο της οδού Λέψιους 10 στην Αλεξάνδρεια που θα περάσει και το υπόλοιπο του βίου του, δημιουργώντας το σημαντικότερο τμήμα του έργου του τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά.

Η κυβέρνηση του δικτάτορα Παγκάλου το 1926 του απονέμει το παράσημο του Φοίνικος διάκριση την οποία ο ποιητής αποδέχεται υποστηρίζοντας ότι “Το παράσημο μου το απένειμε η Ελληνική Πολιτεία και γι’ αυτό το κρατώ”.Ένα χρόνο αργότερα γνωρίζεται με τον Νίκο Καζαντζάκη .Το 1930 ο Καβάφης αρχίζει να υποφέρει από καρκίνο του λάρυγγα, έρχεται στην Αθήνα όπου υποβάλλεται σε τραχειοτομή, χάνοντας τη φωνή του. Την ημέρα των γενεθλίων του το 1933 πεθαίνει από συμφόρηση στο Ελληνικό Νοσοκομείο.
http://ksipnistere.blogspot.com/2011/02/blog-post_3113.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Ksipnistere_+%28.+.+.+.+.+.+.+++ksipnistere+_++%CE%9F+%CF%83%CE%B9%CF%89%CF%80%CF%8E%CE%BD+%CE%B4%CE%BF%CE%BA%CE%B5%CE%AF+%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CE%BD%29

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Gmail - Inbox (276) - sotsot36@gmail.com

Gmail - Inbox (276) - sotsot36@gmail.com

Φυτεύουν πράκτορες της Πρεσβείας στις εφημερίδες. Διασπορά πρακτόρων…

Rate This


Για το άρθρο του τίτλου, ο γνωστός άριστος δημοσιογράφος Γ. Δελαστίκ απολύθηκε από την εφημερίδα που αρθρογραφούσε. Βλέπετε, όταν καλεί η “ φωνή του κυρίου”, τότε οι μαριονέτες δεν έχουν καμία επιλογή…
Η εκστρατεία του ελέγχου των ΜΜΕ από την αμερικανική πρεσβεία και τα μεγάλα συμφέροντα της χώρας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Τα δύο τελευταία της κρούσματα αφορά στις εξελίξεις στην Καθημερινή και στους εξαναγκασμούς σε παραίτηση των δημοσιογράφων Α. Μπουγάτσου και του Γ. Δελαστίκ.

Η πρώτη, καταγγέλλοντας τη συστηματική προσπάθεια φίμωσής της στην εφημερίδα, έγραψε σχετικά: «Η ιδιοκτησία έγινε πλέον επιρρεπής στην κολακεία της εξουσίας, δεκτική στην παρέμβαση πολιτικών και επιχειρηματιών, και για δικούς της λόγους αποφάσισε τη μετεξέλιξη του φύλλου σε light έκδοση ως προς όλα τα θέματα αιχμής», ενώ για τους λόγους της εκδίωξής της σημείωσε: «Και αυτό ήταν πρωτοφανές αλλά και η μανία φίμωσής μου, προφανώς επειδή είμαι και μάρτυρας σε δύο σημαντικές ποινικές υποθέσεις (υπερτιμημένα συμβόλαια τεχνικής υποστήριξης, εξαγορά της Γερμανός από την Cosmote) που κάποιοι τις σπρώχνουν στη λήθη».

http://filologos10.wordpress.com/2011/02/14/%CF%86%CF%85%CF%84%CE%B5%CF%8D%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%80%CF%81%CE%AC%CE%BA%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%B2%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B9/


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ & ΕΠΙΚΑΙΡΑ: Qwiki: Η μηχανή αναζήτησης του μέλλοντος!

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ & ΕΠΙΚΑΙΡΑ: Qwiki: Η μηχανή αναζήτησης του μέλλοντος!

Qwiki: Η μηχανή αναζήτησης του μέλλοντος!

Έχετε σκεφτεί ποτέ πως ήταν η Google στους πρώτους μήνες της δημιουργίας της; Μήπως θα θέλατε να γυρίσετε τον χρόνο μερικά χρόνια πίσω και να επενδύσετε σε αυτή την εταιρία; Να γυρίσετε τον χρόνο πίσω είναι κάπως δύσκολο, αλλά τώρα βλέπουμε να δημιουργείται μια εταιρία που σε μια δεκαετία θα μπορούσε θεωρητικά να «εκθρονίσει» την Google.

Το όνομα αυτής: Qwiki (προφέρεται «κ-γουΐκι»)!

Η Qwiki είναι ουσιαστικά μια μηχανή αναζήτησης που, αντί να παρουσιάζει τα αποτελέσματα με μορφή κειμένου, όπως πχ η Google και οι άλλες γνωστές μηχανές αναζήτησης, τα παρουσιάζει σε ένα βίντεο με την μορφή μιας «ιστορίας»!

Για να καταλάβετε καλύτερα όμως, δείτε το αποτέλεσμα της αναζήτησης του όρου «Αθήνα» στο Qwiki!

http://www.xblog.gr/qwiki-search-engine/