Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Πώς να διακρίνετε με το μάτι τους λάθος χάρτες για την Ελληνική ΑΟΖ




Δεν μου αρέσει αυτό που κάνω αλλά πέρα απο αυτό υπάρχει το “πρέπει”. Σας έχω παρουσιάσει το χάρτη της Ελληνικής ΑΟΖ όπως είναι ή όπως θα έπρεπε να είναι (βλέπετε εδώ και εδώ). Με ενοχλεί η πεισματική διάθεση κάποιων σε όλο το διαδίκτυο να διασπείρουν χάρτες της Ελληνικής ΑΟΖ, που 
έχουν λάθη, οφθαμλομοφανή λάθη.

Προσέξετε τους κύκλους που έχω ζωγραφίσει με κέντρα τα σημεία G, M, Z, A, X. Ολα τα σημεία της περιφέρειας κάθε κύκλου ισαπέχουν απο το κέντρο του. Τα σημεία αυτά είναι σημαντικά στον καθορισμό των ορίων των ΑΟΖ. Σύμφωνα με την αρχή της μέσης γραμμής (μέση απόσταση) για τη χάραξη μιας ΑΟΖ, το σημείο G πρέπει να ισαπέχει από τη Ρόδο, τη μέση απόσταση των παραλίων της Τουρκίας και το Καστελόριζο. Το σημείο Μ πρέπει να ισαπέχει από το Καστελόριζο, την Τουρκία και την Κύπρο. Το σημείο Ζ πρέπει να ισαπέχει απο το Καστελόριζο, την Αίγυπτο και την Κύπρο. Το σημείο Χ πρέπει να ισαπέχει από το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο. Το σημείο Α πρέπει να ισαπέχει απο την Ελλάδα, τη Λιβύη και την Αίγυπτο. Αυτά στο χάρτη που έχω χαράξει για την Ελληνική ΑΟΖ εδώ συμβαίνουν. Ο χάρτης αυτός είναι ο σωστός. Oι άλλοι είναι λάθος…

Δεν είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που αποδεικνύω επιστημονικά λάθη. Κάποιος πρέπει να κάνει αυτό το δυσάρεστο έργo αλλοιώς η επιστήμη δεν θα προχωρούσε. Παληά μας τέχνη κόσκινο…

Η βλακεία και η ασχετοσύνη είναι ανίκητη σε αυτό τον τόπο.

Οι επόμενοι χάρτες που θα σας παρουσιάσω έχουν λάθη στη χάραξη των ορίων της Eλληνικής ΑΟΖ στην ευαίσθητη περιοχή του Καστελόριζου. Τα λάθη τους βασίζονται στο λάθος υπολογισμό του σημείου G, το οποίο ΔΕΝ ΑΠΕΧΕΙ εξίσου από τη Ρόδο, τα παράλια της Τουρκίας και το Καστελόριζο.

Ο λάθος υπολογισμός της θέσης του σημείου G δίνει περισσότερο χώρο ΑΟΖ στην Τουρκία και αυτό είναι ξεκάθαρο. Το Τούρκικο “δόντι” είναι μικρότερο στο δικό μου χάρτη από ότι στους χάρτες εκείνων. Το μέγεθος του λάθους απο πλευράς έκτασης είναι μια περιοχή όσο η Ρόδος. Οσον αφορά τη παραχώρηση υδρογονανθράκων στην οποία αντιστοιχεί μιλάμε για εκατοντάδες δίς ευρώ (βλέπετε και εδώ).

Αναγκάζομαι να χρησιμοποιώ Ευκλείδια γεωμετρία όχι γιατί υστερώ σε αριθμητικές τεχνικές αλλά γιατί η απόδειξη του “λάθους” μπορεί να γίνει αντιληπτή σε περισσότερο κόσμο. Ακόμη και ο Αβραμόπουλος θα μπορούσε να την αντιληφθεί (δεν ορκίζομαι…).

Τέσσερις χάρτες με λάθος τη χάραξη της ΑΟΖ στο Καστελόριζο…




Οπα, πού πάτε ρε. Περιμένετε. Εχει και άλλους τρείς χάρτες που σχεδιάζουν “λάθος” το δόντι στο Καστελόριζο.

Σε αυτή τη χώρα “ότι θέλει" κάνει ο καθένας. Το κακό είναι πως όταν βρεθεί ένα “λάθος” ρωτάνε τον λαθεμένο “ποιός έχει δίκιο” ή όσοι ανάρτησαν στο διαδίκτυο “λάθος” χάρτη “κρύβουν” τον σωστό, για να μη χάσουν το βραβείο της εξυπνάδας και της απολυτότητας…! Aρχοντοχωριάτες.





Επανέρχομαι στο θέμα των λάθος χαρτών για την ΑΟΖ και διευκρινίζω, ότι πρώτα βάζουμε το σημείο του κέντρου της περιφέρειας του κύκλου G στο σημείο που όλοι οι χάρτες κάνουν το δόντι και μετά χαράσσουμε την περιφέρεια μέχρι την πλησιέστερη απόσταση γής. Μετά καταλαβαίνουμε ότι μόνο ένας χάρτης της ΑΟΖ από όσους κυκλοφορούν δεν μας έχει κάνει διεθνώς ρεζίλι, αυτός εδώ. Λέω “ρεζίλι”, γιατί τα λάθη στη χάραξη της ΑΟΖ στη περιοχή του Καστελόριζου φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού. Επίσης, art σε χάρτες (smoothing, transparency, 3D, κλπ) κάνουμε μόνο εκεί που δεν έχει σημασία.

Διευκρινίζω επίσης ότι τό σημείο G είναι κοινό ανάμεσα σε δύο χώρες, την Ελλάδα και τη Τουρκία γιαυτό και πρέπει να ισαπέχει απο αυτές, βάση της αρχής της μέσης γραμμής (αρχής των ίσων αποστάσεων). Το σημείο Μ είναι κοινό στην Ελλάδα, τη Τουρκία και τη Κύπρο γιαυτό και πρέπει να ισαπέχει απο αυτές. Το σημείο Ζ είναι κοινό στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο γιαυτό και πρέπει να ισαπέχει απο αυτές. Το σημείο Α είναι κοινό ανάμεσα στην Ελλάδα, την Λιβύη και την Αίγυπτο γιαυτό και πρέπει να ισαπέχει απο αυτές. Το σημείο Χ είναι κοινό ανάμεσα στην Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο γιαυτό και πρέπει να ισαπέχει απο αυτές. Αυτό τουλάχιστον για το σημείο G δεν συμβαίνει στους τέσσερις προαναφερόμενους χάρτες. Για αυτό το λόγο οι χάρτες αυτοί είναι λάθος. Με εννοείτε; Πιο χαλαρά δεν μπορώ να το εξηγήσω…

Σήμερα σας έμαθα τη μεγάλη σημασία των σημείων G, M, Z και A στη χάραξη του χάρτη της Ελληνικής ΑΟΖ (τον βλέπετε εδώ). Εχω τους λόγους μου, που σας το έμαθα τώρα.

Oύτε ένα χάρτη με την αρχή της “μέσης γραμμής” δεν ξέρουν να χαράξουν σωστά σε αυτή τη χώρα. Πώς να μη χρεοκoπήσει; Χώρια ότι στους χάρτες που βγάζουν έχουν ξεχάσει τις διεθνείς συνθήκες και τα υπάρχοντα θαλάσσια σύνορα με τη Τουρκία για τα οποία έχω μιλήσει εδώ.

To ότι η κυβέρνηση έχει αναθέσει τη χάραξη της ΑΟΖ στην υδρολογική υπηρεσία του ΠΝ είναι άλλη μια πονηριά. Αυτό έγινε για να μη ληφθούν υπόψη οι διεθνείς συνθήκες που αφορούν την Ελλάδα και τη Τουρκία, ένα θέμα το οποίο κατέχουν ή θα έπρεπε να κατέχουν στο διπλωματικό σώμα (υπ. Εξωτερικών και Σοβαρότητας…)

Τι είδους επιτροπή έχει ο Σαμαράς για την ΑΟZ; Xυλόπιτες τρώνε συνέχεια…
Αντί επιλόγου

Ο χωρισμός της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας – Κύπρου και Αιγύπτου γίνεται με αυτό τον τρόπο, διότι το Καστελόριζο είναι πλησιέστερα στην Αίγυπτο από ότι η Τουρκία. Αυτό είναι ένα ισχυρό σημείο στη σωστή χάραξη της Ελληνικής ΑΟΖ.
To υπ. Εξωτερικών της Ελλάδας όχι μόνο δεν έχει καμμία σοβαρότητα αλλά δεν έχει και καμμία επαφή με το περιβάλλον. Σε σπηλιά ζούν εκεί μέσα; Aσχετα απο την ανακήρυξη και πότε θα γίνει κλπ, έπρεπε ένας χάρτης της ΑΟΖ να υπάρχει ήδη ανηρτημένος στο site του υπουργείου και να υφίσταται δημόσια κριτική. Οι χάρτες ΑΟΖ, που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και τα ΜΜΕ έχουν λάθη, εσκεμμένα ή όχι δεν γνωρίζω. Το λάθος όμως δεν μπορεί να κυκλοφορεί. Αυτά τα λάθη δυσφημούν τη χώρα και δεν πρέπει να παρουσιάζονται σε Διεθνή ή Ελληνοτουρκικά συνέδρια.
Ο καθένας μπορεί να αναρτά στο ιστολόγιό του όποιο χάρτη ΑΟΖ θέλει αλλά να ξέρετε τι παίζει και με ποιούς μιλάτε… Τα λάθη δεν πρέπει να συγκαλύπτονται και πρέπει να διορθώνονται άμεσα. Με εννοείτε; Για να δώ…
YΓ. Εγώ σας μαθαίνω να βλέπετε το λάθος. Αυτό κάνει τη διαφορά.

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Δυνατή σφαλιάρα από την Ευρώπη στην Τουρκία για casus belli κατά της Ελλάδας & παραβιάσεις της Ελευθερίας ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2013/03/sfaliara-europhs-sthn-tourkia-casus-beli.html#ixzz2OBy7VCOE


Εγκρίθηκε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), το ψήφισμα για την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας για το 2012 της εισηγήτριας κας Ria Oomen-Ruijten, μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Στη φετινή Έκθεση του ΕΚ κατακρίνονται για μία ακόμη φορά οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία και καλείται η τουρκική κυβέρνηση να αναλάβει ουσιαστικές δράσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές μειονότητες στη χώρα. To κείμενο έχει αρκετές θετικές αναφορές σε θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως η προτροπή προς την Τουρκία να αποσύρει την απειλή του casus belli κατά της Ελλάδας....


Κατόπιν τροπολογιών που κατέθεσε, από κοινού με άλλους Έλληνες ευρωβουλευτές, η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου, οι οποίες και τελικά υπερψηφίστηκαν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, το τελικό κείμενο του ψηφίσματος, ενσωματώνει μια σειρά ελληνικών θέσεων.
Συγκεκριμένα, γίνεται σαφής αναφορά στην ανάγκη εφαρμογής της δήλωσης της Τουρκίας για άνοιγμα του σχολείου της ελληνικής μειονότητας στη Ίμβρο, ως ένα θετικό βήμα για τη διατήρηση του διπολιτισμικού χαρακτήρα της Ίμβρου και της Τενέδου, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι χρειάζονται περαιτέρω βήματα για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της ελληνικής μειονότητας σε σχέση με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας τους.
Ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας είναι η υπερψήφιση της τροπολογίας σχετικά με τη ρητή υποχρέωση της Τουρκίας να υπογράψει και να κυρώσει, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).
Όσον αφορά στο Κυπριακό, το ψήφισμα της Επιτροπής Εξωτερικών καλεί για ακόμη μια φορά την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, προχωρώντας άμεσα στην πλήρη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, να σταματήσει τους παράνομους εποικισμούς στην Κύπρο, ενώ παράλληλα υπεραμύνεται  των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και των συμφωνιών που συνάπτει εντός της Αποκλειστικής της Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Ωστόσο, η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, εξέφρασε επιφυλάξεις επί δύο συγκεκριμένων θεμάτων: Πρώτον, ότι στο κείμενο της έκθεσης παραμένει η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί ανοίγματος ορισμένων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, για τα οποία η Κυπριακή κυβέρνηση έχει αρνηθεί να συμφωνήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεύτερον, η μη συμπερίληψη στο τελικό κείμενο του προβλήματος των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.
Αξίζει να σημειωθεί, το ισχυρό πολιτικό παρασκήνιο που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, με την προσπάθεια ενσωμάτωσης στο τελικό κείμενο τροπολογιών που ζητούσαν την αποστολή Τουρκοκύπριων παρατηρητών στο ΕΚ. Κατόπιν συντονισμένων ενεργειών των Ελλήνων και Κυπρίων ευρωβουλευτών η πρόταση αυτή τελικά απερρίφθη από την Επιτροπή, παρά τις έντονες προσπάθειες του Τουρκοκυπριακού λόμπι.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η επικεφαλής της ομάδος των ευρωβουλευτών της ΝΔ επέκρινε έντονα την προκλητική στάση της Τουρκίας δηλώνοντας χαρακτηριστικά: "Δεν είναι δυνατόν ένα υποψήφιο προς ένταξη μέλος, όπως η Τουρκία, να μην αναγνωρίζει μια χώρα της Ένωσης και να απειλεί ένα άλλο κράτος της ΕΕ σε περίπτωση που ασκήσει τα διεθνώς κατοχυρωμένα κυριαρχικά του δικαιώματα." Αναφερόμενη δε στις προσπάθειες προώθησης τροπολογιών σχετικά με την "δήθεν", όπως τη χαρακτήρισε, εκπροσώπηση των Τουρκοκύπριων στο ΕΚ, η κα Γιαννάκου εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια της αλλά και απορία για την αδιανόητη αυτή πολιτική στόχευση. "Τί θα εκπροσωπούν εάν έρθουν ως παρατηρητές; Ένα κράτος το οποίο δεν υπάρχει, που δεν αναγνωρίζεται από την Ένωση; Αυτή η πρόταση είναι πρωτοφανής", σημείωσε ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της.


Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Ο ΝΕΟΣ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ & ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ | αἰέν ἀριστεύειν

Ο ΝΕΟΣ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ & ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ | αἰέν ἀριστεύειν

“Mας πίεζε το υπουργικό γραφείο για τα δύο υποβρύχια”!!


Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Μαρτίου 18, 2013

16s8C5J.jpg
Έβγαλαν τον σκασμό οι συνεργάτες των “εκσυγχρονιστών”. Κάτσε και τρώγε Κατίδη στις ειδήσεις των “8″.
Ο -τότε- κυβερνήτης της φ/γ Μπουμπουλίνα,Στυλιανός
Φενέκος παραλαμβάνει αναμνηστική εικόνα από τον
Παντελή Μπούμπουλη, απόγονο της θρυλικής Υδραίας
“Τορπίλη” εναντίον του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου, εξαπέλυσε ο υποναύαρχος ε.α Στυλιανός Φενέκος σε συνέντευξη του στον δημοσιογράφο Π.Καρβουνόπουλο. Σύμφωνα με τον Υποναύαρχο, το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο δεχόταν πιέσεις από το υπουργικό γραφείο του του τότε ΥΕΘΑ, για να ληφθεί απόφαση υπέρ της παραγγελίας δυο ακόμα γερμανικών υποβρυχίων U-214, κίνηση που αποτελούσε μέρος της συμφωνίας Βενιζέλου-Σάφα, για την πώληση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον Λιβανέζο επιχειρηματία.
Σχετικά με το θέμα των υποβρυχίων δήλωσε χαρακτηριστικά: “Όταν στο ναυτικό συμβούλιο περνάει η αντίληψη ότι πρέπει να πάρετε απόφαση προς αυτή τη κατεύθυνση γιατί αυτό θέλει ο κ.υπουργός ,αντιλαμβάνεστε τι συνέβαινε…”προσθέτωντας πως“υπήρξαν αντιδράσεις από τους ναυάρχους. Εγώ προσωπικά είπα ότι δεν μπορεί να παραγγέλνεις υποβρύχια 1,6 δις και να κόβεις μισθούς και συντάξεις. Μάλιστα σε επόμενες συνεδριάσεις υπήρξαν αντιναύαρχοι που αντέδρασαν σ΄ αυτές τις αποφάσεις και στους τρόπους πληρωμής”.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο Υποναύαρχος Φενέκος είχε υποβάλει την παραίτηση του το 2010, εκφράζοντας έτσι την έντονη δυσφορία του για τα υποτιμητικά σχόλια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και του ιδίου του κ. Ευ Βενιζέλου για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει στην συνέντευξη του ο υποναύαρχος, ο Ε.Βενιζέλος είχε χαρακτηρίσει αυτιστικούς τους στρατιωτικούς και μάλιστα ειρωνεύθηκε τους αξιωματικούς ΠΝ , ρωτώντας “πότε εκπαιδεύεστε εσείς του Ναυτικού; Πριν ή μετά την δεξίωση”.
Ο ίδιος κύριος Βενιζέλος που κρίθηκε Ι3 λόγω παχυσαρκίας και εξαγόρασε το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής του θητείας…
Ο AΞΙΟΣ υποναύαρχος Φενέκος, τιμώντας τα παντελόνια του, ζήτησε από τον υπουργό να ανακαλέσει μέχρι την επομένη το πρωί, αλλίως θα υποβάλλει παραίτηση. Όπως και έκανε.
ΠΡΟΣ: κ. Α/ΓΕΕΘΑ ΜΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ
Υποναύαρχος
Φενέκος Στυλιανός
του Γεωργίου (ΑΜ: 1564)
Διευθυντής Κλάδου Πόρων
ΚΟΙΝ: κ. Α/ΓΕΝ Αθήνα, 29 Απρ 2010

ΘΕΜΑ: Αίτηση Αποστρατείας
ΣΧΕΤ: Η από 29 Απρ. 2010 Μη Υπηρεσιακή Αναφορά του Υποναυάρχου Φενέκου
Στυλιανού ΠΝ

1. Σας αναφέρω ότι με το σχετ. υπέβαλα αίτημα παραιτήσεώς μου, λόγω της απολυταρχικής και άκριτης απαξίωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, από τον κ. Υπουργό, της άγνοιας των αρχών και της ιστορίας τους και της αρνητικής προκατάληψής του προς αυτές.
2. Έκφραση των παραπάνω, είναι και οι απαξιωτικές, ειρωνικές και απροβλημάτιστες γενικεύσεις που εξέφρασε για τις Ε.Δ. και τους Στρατιωτικούς στη σύσκεψη της 28 Απρ 2010 στο ΓΕΕΘΑ.
3. Παρακαλώ για την ενημέρωσή σας
Τον δρόμο του Σ.Φενέκου ακολούθησαν άλλοι δυο ανώτατοι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού (τρείς σε διάστημα τεσσάρων μηνών): O Διευθυντής Εξοπλισμών του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, υποναύαρχος Κωνσταντίνος Γκιόνης και ο υποναύαρχος Αντ. Παπαϊωάννου που διαδέχτηκε τον Σ.Φενέκο στην θέση του διευθυντή Κλάδου Πόρων του ΓΕΕΘΑ…(Tρίτη παραίτηση υποναυάρχου μέσα σε τέσσερις μήνες). Μετά τις αποκαλύψεις Φενέκου για πιέσεις του ΥΕΘΑ στο Ανώτατο Ναυτικό συμβούλιο, νομίζουμε πως προκύπτουν πολλά σοβαρά ερωτηματικά, στα οποία θα πρέπει να απαντήσει ο πρώην υπουργός..
Η παραίτηση Φενέκου επανέφερε στην μνήμη τον πρώην Α/ΓΕΝ αντιναύαρχο Γεώργιο Θεοδωρουλάκη, ο οποίος είχε παραιτηθεί το 2002, διαφωνώντας με τις υποδείξεις που έκανε ο υπουργός Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου για τις προαγωγές και αποστρατείες ανώτατων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού.
Ποιός είναι ο Υποναύαρχος Φενέκος
Γεννήθηκε την 22 Οκτωβίου 1957 στην Αθήνα. Εισήχθη στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων τον Σεπτέμβριο 1975 και απεφοίτησε τον Ιούνιο 1979. Υπηρέτησε ως αξιωματικός, Ύπαρχος και Κυβερνήτης.σε διάφορους τύπους πλοίων του στόλου (Αντιτορπιλικά, Πυραυλακάτους, Ναρκαλιευτικά, Φρεγάτες) Την περίοδο 2001 έως 2003 υπηρέτησε ως Κυβερνήτης στην Φρεγάτα ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ. Επίσης υπηρέτησε ως διευθυντής στην Διεύθυνση Α1 του ΓΕΝ (2000-2001), στην Εθνική Στρατιωτική Αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ ως Αναπληρωτής (2004-2006) στην Διεύθυνση Αμυντικής Πολιτικής του ΓΕΕΘΑ (2006-2007) και ως ΕΓΑ/ΓΕΕΘΑ (2007).

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΩΡΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ, ΠΟΙΟΙ ΕΒΓΑΛΑΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.


Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Μαρτίου 17, 2013
20130317-090827.jpg

Θα ανεχθούν οι Κύπριοι αυτά που ανεχθήκαμε εμείς το 2009 με αυτούς που “γνώριζαν”;
Για παμε στο προκείμενο…
Το Ολυμπία φώναζε από τον Δεκέμβρη του 2009, ότι κάποια ελληνόφωνα καθάρματα που είδαν στον ύπνο τους τι σκόπευε να κάνει η κυβέρνηση Παπανδρέου – Προβόπουλου, έβγαλαν κολοσσιαία ποσά στο εξωτερικό μετά την εκλογή του “μεγάλου στοχαστή”. Όταν “λεφτά υπήρχαν”.
Μεταξύ αυτών για παράδειγμα, ο στενός συνεργάτης του κυρίου Ανδρέα (“Ανδρίκου”) Α. Παπανδρέου, αδελφός του σωτήρα της Ελλάδας, Κυριάκος Γριβέας. που εξαγόρασε εταιρείες συμφερόντων του στο εξωτερικό, με 15 εκατομμύρια Ευρώ. Ο κύριος αυτός, όλως 
τυχαίως, διοργάνωνε τα περιβόητα “πράσινα” συνέδρια του αδελφού του πρωθυπουργού, με “χρυσές” χορηγίες του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Η λεπτομέρεια; Τα λεφτά που χρησιμοποίησε για την “εξαγορά”, ήταν δάνειο από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο βεβαίως έγινε “κόκκινο” μετά από κάποιους μήνες! Τρία χρόνια μετά, το ισχυρότατο αυτό τραπεζικό ίδρυμα που έδινε αφειδώς δάνεια και χορηγίες σε συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, κατέρρευσε. (Όλη η υπόθεση εδώ: Ο Ανδρίκος, ο Γριβέας, η Βάτσικα, η Ελβετία και τα 15 εκατ. ευρώ)
Εκτός από αυτή την περίπτωση, υπάρχουν δεκάδες άλλες ελληνοφώνων που “κάτι γνώριζαν”, έβγαζαν λεφτά στο εξωτερικό λίγο πριν τους τιτανικούς και τα Τ3-Τ10, επένδυαν σε CDS και γενικώς, έβγαζαν μεροκάματο.
Δυστυχώς, η εξεταστική για το μνημόνιο δεν ψηφίστηκε στην βουλή, αν και θα ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αναγκαστεί ο κύριος Προβόπουλος να δώσει στην δικαιοσύνη έναν προς έναν αυτούς που “τυχαία” έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό εκείνη την επίμαχη περίοδο. Μεσολάβησε και η προγενέστερη λίστα Λαγκάρντ, οπότε προσωρινά την γλιτώνουν.
Είναι δεδομένο ότι κάτι παρόμοιο έγινε και στην Κύπρο.
Έτσι, ανεξαρτήτως των εξελίξεων, θα πρέπει να εντοπιστούν όλοι αυτοί που έβγαλαν πακτωλούς χρημάτων εκτός Κύπρου, την ώρα μάλιστα που ο Ανανστασιάδης δήλωνε ότι “δεν υπάρχει περίπτωση κουρέματος των καταθέσεων”.
Μην περιμένουν και οι αδελφοί Κύπριοι 10 χρόνια μέχρι να εντοπίσουν τους εκεί παπανδρέηδες.


Οι Ρώσοι βγάζουν τα μεγάλα όπλα

Posted on ἀπὸ τὸν/τὴν
  • Η αντεπίθεση της Μόσχας για ΔΕΠΑ και η “κόκκινη γραμμή” της κυβέρνησης για το τίμημα
  • Τι σηματοδοτεί η έλευση Λαβρώφ τον Απρίλιο
  • 29 Απριλίου οι δεσμευτικές προσφορές για ΔΕΠΑ
  • Τελεσίγραφο του Κρεμλίνου μετέφερε ο Αλεξέι Μίλερ
  • Το “φάντασμα” του Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη πλανάται πάνω από το Μαξίμου
  • Οι Ρώσοι θέλουν να κατοχυρώσουν την παρουσία τους στον ενεργειακό «χάρτη», όπως διαμορφώνεται από την ανακάλυψη των νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων
Το παιχνίδι γύρω από τη ΔΕΠΑ χοντραίνει. Στην τελική ευθεία, οι πιέσεις από όλες τις πλευρές εντείνονται και οι Ρώσοι μπαίνουν πια δυναμικά, σχεδιάζοντας μία πραγματική αντεπίθεση προκειμένου να βγουν νικητές.
Κομβικό ρόλο παίζει η επίσκεψη του ΥΠΕΞ κ. Λαβρώφ τον Απρίλιο. Την ίδια στιγμή η Ελληνική κυβέρνηση, παρά τις ρητορικές διαβεβαιώσεις, παραμένει εγκλωβισμένη στο αρχικό δίλημμα «με τους Ρώσους ή απέναντι» και στην ανάγκη προώθησης του διαγωνισμού υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικα.
Στο μέγαρο Μαξίμου γίνεται αντιληπτό ότι ο εύκολος δρόμος δεν υπάρχει πλέον και η όποια απόφαση θα έχει το αντίστοιχο «τίμημα». Ο Αντώνης Σαμαράς γίνεται δέκτης εισηγήσεων στενών του συνεργατών που τον συμβουλεύουν να προσέξει το «ρωσικό άνοιγμα», θυμίζοντάς του την τύχη και τις συνέπειες τόσο του αντίστοιχου ανοίγματος του Κ. Καραμανλή, όσο και το ναυάγιο ακόμη και του εμβληματικού project του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, που παρά την έντονη πολιτική υποστήριξη από Μόσχα και Αθήνα κατέρρευσε τελικά μέσω Βουλγαρίας, αποδεικνύοντας την αμείωτη δύναμη του αμερικανικού παράγοντα.

Αλλαγή στρατηγικής
Όλα αυτά είναι σε γνώση του Κρεμλίνου, που προχωρά σε πιο επιθετική στρατηγική. Οι Ρώσοι, πέρα από την τακτική προβολής των πλεονεκτημάτων για την Ελλάδα, στην περίπτωση που πάρουν τη ΔΕΠΑ (ευνοϊκή σύμβαση προμήθειας αερίου, επανεξέταση του Ελληνικού σκέλους του South Stream, ενεργειακές επενδύσεις) περνούν σε ασφυκτικό πρέσινγκ.
Η επιδίωξή τους ξεφεύγει από τα όρια της κατοχύρωσης και ενίσχυσης της δεσπόζουσας θέσης τους στον ευρωπαϊκό εφοδιασμό και εκτείνεται στην ενεργό παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή, μετά την «απώλεια» της Συρίας, όσον αφορά τον μελλοντικό «χάρτη» με την προοπτική που ανοίγουν τα νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων (Κύπρος, Ισραήλ) και τα πιθανολογούμενα νέα κοιτάσματα στο Ιόνιο και στην Κρήτη, όπως φάνηκε καθαρά από την πρόθεση ρωσικών εταιρειών να εμπλακούν στις έρευνες, που συζήτησε ο Α. Μίλερ με τον Α. Σαμαρά. Ο επικεφαλής της Gazprom είχε πρώτο θέμα στην ατζέντα του τη ΔΕΠΑ, αλλά το γεγονός ότι είχε στείλει από το προηγούμενο Σάββατο στην Αθήνα τον γενικό διευθυντή ερευνών του ρωσικού κολοσσού Αντρέι Κριλόφ, λέει πολλά.

Ο Μίλερ, στενότατος συνεργάτης του Πούτιν, μετέφερε τα αυστηρά μηνύματα του Κρεμλίνου. Πέρα από την απαίτηση για «καθαρούς όρους στο παιχνίδι» το συμπέρασμα όσων είχαν το τελευταίο διάστημα επαφές με τη Μόσχα είναι ότι η ρωσική πλευρά, σε περίπτωση που ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ πάρει «ανορθόδοξη» τροπή θα αντιδράσει έντονα, όχι μόνο σχετικά με τις υπόλοιπες ρωσικές επενδύσει, αλλά φτάνοντας μέχρι και σε προσφυγή σε ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Παράλληλα, η αξίωση για αλλαγή των όρων π0ου αφορούν την απώλεια της εγγυητικής επιστολής 180 εκατομμυρίων ευρώ σε περίπτωση που η Gazprom πάρει τον διαγωνισμό, αλλά κοπεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, ήταν σαφής απάντηση στο αμερικανόπνευστο σχέδιο αποκλεισμού της.

Η παρουσία τους όμως είχε και το στόχο να επικαιροποιήσει τις συμμαχίες σε πολιτικό, οικονομικό και επικοινωνιακό επίπεδο, προλειαίνοντας το έδαφος για την επίσκεψη Λαβρώφ.
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έρθει στην Αθήνα πριν το τέλος Απριλίου που θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για τη ΔΕΠΑ, θέλοντας να δείξει την βαρύτητα που έχει η υπόθεση για τη Μόσχα. Από το κλίμα που θα συναντήσει θα εξαρτηθεί και η επίσκεψη Σαμαρά στη Ρωσία, ο οποίος αναμένει ίσως και πριν τη Μόσχα το «πράσινο φως» για να περάσει την πόρτα του Λευκού Οίκου.

Κόκκινη γραμμή
Παρά την αμηχανία που επικρατεί στο κυβερνητική επιτελείο, το μέγαρο Μαξίμου στέλνει μηνύματα ότι ο διαγωνισμός θα προχωρήσει κανονικά. Η ανησυχία του Αντώνη Σαμαρά, όμως, είναι πολύ-επίπεδη, με το μπαράζ πιέσεων Αμερικανών και Ευρωπαίων για να μην περάσει η ΔΕΠΑ σε ρωσικά χέρια να συνεχίζεται. Οι διαβεβαιώσεις, ωστόσο, που είχαν δοθεί στο παρασκήνιο για «ισχυρή δυτική υποψηφιότητα», μέχρι τώρα πέφτουν στο κενό.
Παρά τις έντονες διεργασίες που υπάρχουν μεταξύ των υποψηφίων μνηστήρων και ευρωπαϊκών ενεργειακών κολοσσών, όπως της ΕΝΙ ή των Γάλλων, ακόμη δεν φαίνεται «φως», ενώ το ενδιαφέρον του Κατάρ επικεντρώνεται στα projects για υποδομές που αφορούν LNG.

Οι επαναλαμβανόμενες διαβεβαιώσεις Σαμαρά ότι η ΔΕΠΑ θα πάει σε όποιον δώσει το υψηλότερο τίμημα ερμηνεύεται ως μήνυμα διπλής κατεύθυνσης. Από τη μία καθησυχαστικό προς τη Μόσχα και από την άλλη «εγρήγορσης» προς τη Δύση, ως «ύστατη ευκαιρία» για τη συγκρότηση ενισχυμένης υποψηφιότητας, βάζοντας όμως και για μία «κόκκινη γραμμή», που η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει παρασκηνιακά τόσο σε Βρυξέλλες, όσο και σε Ουάσινγκτον, όσον αφορά το τίμημα. Δηλαδή, ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η τελική προσφορά να είναι μικρότερη από τις αντίστοιχες ρωσικές, γιατί τότε προκύπτουν μεγάλοι κίνδυνοι για τον ίδιο τον διαγωνισμό, αν οι Ρώσοι προσφύγουν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο λόγω νόθευσης του ανταγωνισμού.
Τότε τα αποτελέσματα θα ήταν καταστροφικά αφού ο φετινός στόχος των 2,6 δισ. ευρώ που επιτακτικά ζητά η τρόικα θα καθίστατο ανέφικτος, ενώ και όλο το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα κινδύνευε να τιναχτεί στον αέρα.

«Κάνουν νερά» οι Αζέροι
Σε παιχνίδι στρατηγικής προχωρούν και οι Αζέροι της Socar, αφήνοντας να διαφανεί ότι κάνουν δεύτερες σκέψεις για τη διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ. Πριν λίγες ημέρες εκπρόσωποι της Αζερικής κυβέρνησης είχαν τονίσει τη στρατηγική σημασία που έχει για τη χώρα τους η απόκτηση του ελέγχου της Ελληνικής εταιρείας φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με τον αγωγό ΤΑΡ και τον έλεγχο του νότιου διαδρόμου.
Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, όμως, ως άσκηση πίεσης στην Ελληνική κυβέρνηση εκφράζουν δυσαρέσκεια για το «το ισχυρό στρατηγικό και γεωπολιτικό πλεονέκτημα της προσφοράς τους δεν φαίνεται να συνεκτιμάται στο πλαίσιο της αξιολόγησης του διαγωνισμού», ενώ καλλιεργούν αμφιβολίες για το αν μπορούν να ανταγωνιστούν την ρωσική πλειοδοσία, αν οι υπερπροσφορές των ρωσικών εταιρειών επιβεβαιωθούν και στην τελική φάση.
Κι αυτό έχει ως αποδέκτη και την Ουάσινγκτον, καθώς, παρά την αμέριστη υποστήριξή της στους Αζέρους ως βασικό ανάχωμα στη «ρωσική επέλαση», δεν έχει βρεθεί μέχρι τώρα τρόπος να ενισχυθεί η υποψηφιότητά τους. Αν τελικά οι Αζέροι δεν συνεχίσουν τον διαγωνισμό, τότε τον ΔΕΣΦΑ θα μείνουν να διεκδικούν μόνο η Sintez (Negusneft) και το σχήμα Τέρνα – PPF.

Πηγή εφημ. “Deal News”