Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

«Πυραυλική βροχή» στο Αιγαίο, με μήνυμα εκτός αλλά και εντός συνόρων

«Πυραυλική βροχή» στο Αιγαίο, με μήνυμα εκτός αλλά και εντός συνόρων
Οι ΕΔ τις τελευταίες εβδομάδες έχουν κατορθώσει να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα όχι μόνο εκτός συνόρων ,αλλά και εντός. Στους γείτονες είμαστε βέβαιοι ότι η εύρυθμη λειτουργία της ελληνικής στρατιωτικής μηχανής, παρά τα μεγάλα προβλήματα που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση,έγινε αντιληπτή.
Το ερώτημά μας είναι αν το μήνυμα έχει φθάσει στο εσωτερικό της χώρας.
Η χθεσινή «πυραυλική βροχή» στο Πεδίο Βολής Κρήτης δεν ήταν μια ακόμη άσκηση. Έδειξε ότι το επίπεδο των Ελληνικών ΕΔ παραμένει εξαιρετικά υψηλό παρά τις ελλείψεις και τα προβλήματα.
Διαπιστώσαμε με αφορμή το θέμα που δημοσιεύσαμε χθες για την κατάταξη του Ελληνικού ΠΝ στην έκτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης από άποψη «ποιοτική» ότι το μικρόβιο της «μιζέριας» και την «εθνικής κατάθλιψης» που προσπαθούν να μας επιβάλουν αυτή τη περίοδο δεν μας επιτρέπει να δούμε καθαρά ότι σ΄ αυτή τη χώρα που παλεύει να σταθεί όρθια,πολλά εξακολουθούν να δουλεύουν σωστά. Κι ένα απ΄ αυτά είναι οι ΕΔ.
Ναι το ΠΝ μας είναι από τα καλύτερα του κόσμου, όχι γιατί έχει πολλά πλοία -που δεν έχει- ούτε επειδή έχει τα πιο σύγχρονα οπλικά συτήματα. Είναι γιατί χθες οι άνθρωποί του,το προσωπικό του που είναι και η κινητήρια δυναμή του κατόρθωσαν πάλι -δεν είναι η πρώτη φορά- να αναχαιτίσουν έναν EXOCET μ΄ έναν Sea Sparrow. Αυτό σημαίνει «ποιότητα». Και μην βιαστείτε να πείτε ότι το κάνουν κι άλλοι στο κόσμο. Σημασία έχει το κάνουμε κι εμείς. Και δεν μπορούν χρόνια τώρα να το κάνουν οι «γείτονες».
Δεν γνωρίζουμε πως θα «διαχειριστούν» οι γείτονες το μήνυμα που οι Ελληνικές ΕΔ στέλνουν διαρκώς τις τελευταίες εβδομάδες. Και για να πούμε την αλήθεια πρέπει να είναι εντελώς αδιάφορο,αφού η Ελλάδα κάνει αυτό που έχει δικαίωμα και υποχρέωση να κάνει. Να διατηρεί τον αμυντικό της μηχανισμό σε εγρήγορση.
Το θέμα είναι πως θα το διαχειριστούμε εμείς,οι πολίτες αυτής της χώρας. Ας πάψουμε να είμαστε «εσωστρεφείς«, αναζητώντας πάντα -ακόμη κι εκεί που δεν υπάρχει- το «στραβό και το ανάποδο». Ας επιτρέψουμε ο καθένας στον εαυτό του να νοιώσει λίγο υπερήφανος ακόμη και για τη πιο μικρή, ασήμαντη είδηση που δείχνει ότι αυτή η χώρα, έχει σφυγμό.
Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ για το onalert.gr

Δεν αποκλείει στήριξη κυβέρνησης με κορμό τη ΝΔ ο Κουβέλης

ΠΕΜΠΤΗ, 31 ΜΑΙΟΥ 2012

thumb
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει και πάλι συζήτηση μετά τις εκλογές για τη συγκρότηση μίας οικουμενικής κυβέρνησης, άφησε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς. Παράλληλα, εμφανίστηκε ανοιχτός στο ενδεχόμενο στήριξης κυβέρνησης με κορμό της ΝΔ

Μιλώντας στον realfm 97.8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Φ. Κουβέλης εκτίμησε ότι δεν θα είναι εύκολο να σχηματιστεί με άλλους τρόπους κυβέρνηση και τότε θα είναι πολύ πιθανό να μπει και πάλι στο επίκεντρο της συζήτησης η προοπτική μίας οικουμενικής κυβέρνησης.

«Η χώρα χρειάζεται μία προοδευτική κυβέρνηση για να αποφύγουμε τις τρίτες εκλογές με τους δυο όρους που έχουμε θέσει: την παραμονή της χώρας στο ευρώ και τη σταδιακή αποδέσμευση από τις πολιτικές του μνημονίου».

Ο Φ. Κουβέλης επανέλαβε ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο επί τη βάση μίας προγραμματικής συμφωνίας σημείωσε ωστόσο ως προς το ΣΥΡΙΖΑ πως κάτι τέτοιο δεν θα μπορεί να γίνει όσο θα υπάρχουν απόψεις στην Κουμουνδούρου για μονομερή καταγγελία του μνημονίου.

Αναφερόμενος στην Έκθεση της Εθνικής Τράπεζας, έκανε λόγο για «παρέμβαση σε προεκλογικό τοπίο που δοκιμάζεται έντονα» τονίζοντας ότι η στιγμή της παρέμβασης ήταν εξαιρετικά ακατάλληλη.

Φράγκος: Δεν το συζητώ! Με 3 εκατομμύρια ευρώ οχυρώνω τον Έβρο και τα νησιά!

  • 12.6K
     



 Φράγκος: Δεν το συζητώ! Με 3 εκατομμύρια ευρώ οχυρώνω τον Έβρο και τα νησιά!
Με άμεση παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Φραγκούλη Φράγκου κόπηκε το σκανδαλώδες διαγωνιστικό πρόγραμμα διάθεσης 3 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή μιας ιστοσελίδας και εξοπλισμού ξενάγησης στο Πολεμικό Μουσείο!
Μάλιστα ο υπουργός ζήτησε να κατέβει το πρόγραμμα άμεσα και από την σελίδα της Διαύγειας, όπου είχε αναρτηθεί.
Σχολιάζοντας το γεγονός σε στενούς συνεργάτες του ο υπουργός και στρατηγός  ανέφερε ότι «Με τρία εκατομμύρια ευρώ φτιάχνω δέκα οχυρωματικά έργα στα νησιά και στον Έβρο! Η πολιτική ηγεσία που θα ακολουθήσει μετά τις εκλογές ας αναλάβει τις ευθύνες της και σε ότι αφορά την αναθεώρηση της κοστολόγησης του έργου στο Πολεμικό Μουσείου που δεν θέλω να αμφιβάλω ότι πρέπει να γίνει. Από εμένα, όμως, δεν περνάει τέτοιο πράγμα»!
Ο κ Φράγκουλης Φράγκος αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους (νυν) συναδέλφους του!
Μακάρι να καθιερωθεί σε αυτή τη θέση! Την αρχή έκανε με τους Τούρκους, μετά οι Σκοπιανοί και τώρα η κατασπατάληση χρημάτων που δεν δέχτηκε!
Και πάλι μπράβο στον Αρχηγό!

Οι στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την εξωτερική και αμυντική πολιτική

ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΟΔΩΡΗ ΔΡΙΤΣΑ Παρασκευή, 1/6 – Πολυχώρος Αθηναΐς
Κυρίες και κύριοι,
καλό μήνα και από μένα. Κρίσιμος και πολυσήμαντος μήνας. Ευχαριστώ κι εγώ για την παρουσία σας.
Έχω την τιμή και την ευθύνη να παρουσιάσω εκ μέρους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. και ενόψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου, τις προγραμματικές μας θέσεις για την Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα. Οφείλω, πριν προχωρήσω στο θέμα, να σας ενημερώσω ότι πρόκειται για μια παρουσίαση επικαιροποίησης των προγραμματικών μας θέσεων που εκθέσαμε πριν τις εκλογές της 6ης Μαίου, που σημαίνει μεγαλύτερη εξειδίκευση, εμβάθυνση, στάθμιση, ιεράρχηση. Η ίδια η ελληνική κοινωνία με τη λαϊκή ετυμηγορία της μας υποχρέωσε να ανταποκριθούμε. Και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό.
Οφείλω επίσης να σας πω ότι για το σημερινό αποτέλεσμα εργάστηκε ένας σημαντικός αριθμός στελεχών του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας. Κυρίως όμως οφείλω να πω ότι ένας επίσης σημαντικός αριθμός ανθρώπων με ειδίκευση και εμπειρία στο θέμα προσήλθε αυθόρμητα και με ενθουσιασμό και ανιδιοτέλεια και κατέθεσε έναν πλούτο ιδεών και προτάσεων. Ένα τμήμα αυτών ενσωματώθηκε στις θέσεις μας. Τα πιεστικά όμως χρονικά περιθώρια δεν επέτρεψαν την πλήρη αξιοποίησή τους. Βγαίνουμε όμως χάρις σε αυτήν την υποστήριξη με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Από καρδιάς ευχαριστούμε θερμά όλους αυτούς τους ανθρώπους, τους συγχαίρουμε και τους διαβεβαιώνουμε ότι η συνεργασία μας θα γίνει πολύ πιο δημιουργική στο επόμενο διάστημα.
Εισαγωγή
Η εσωτερική ανασυγκρότηση και η αναγέννηση της χώρας μας συνδέεται αδιάρρηκτα και με την διεκδίκηση μιας νέας εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής στη βάση μιας νέας εθνικής στρατηγικής. . Μια στρατηγική που προάγει τις αδιαπραγμάτευτες αρχές της εθνικής ανεξαρτησίας,  της λαϊκής κυριαρχίας, της δημοκρατίας, της ειρήνης και της ελευθερίας. και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.
Σε μια περίοδο που οι διεθνείς ισορροπίες αλλάζουν και η ηγεμονία των ΗΠΑ αμφισβητείται όλο και περισσότερο, η πολιτική του ευρω-ατλαντισμού και της συμμόρφωσης με τους πολεμικούς σχεδιασμούς του Ν.Α.Τ.Ο. δεν έχει μέλλον.
Η κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα με την πολιτική των Μνημονίων ακινητοποιεί τις δυνατότητές της να αναλάβει ενεργό ρόλο υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας στα ταραγμένα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο.
Εμείς πιστεύουμε ότι η απαλλαγή της χώρας μας από τα μνημόνια αποτελεί προϋπόθεση και για μια νέα πολυδιάστατη ενεργητικά φιλειρηνική εξωτερική πολιτική.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καταθέτει τη δική του εναλλακτική πρόταση για την εξωτερική πολιτική, η οποία έχει μονίμως ανοιχτό ιδεολογικό και πολιτικό μέτωπο στον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό, τον εθνικισμό, τον ρατσισμό, την πατριδοκαπηλία. Εμπνέεται από τις αρχές της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανεξαρτήτως θρησκεύματος, φυλής και εθνικής καταγωγής, της ισότιμης διεθνούς συνεργασίας, της διεθνούς αλληλεγγύης. Εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά και στις αρχές της Αριστεράς για ειρηνικές και φιλικές σχέσεις μεταξύ των λαών, από την απόρριψη της βίας και της απειλής άσκησης βίας. Αυτός ο προσανατολισμός συνδέεται με σταθερές αξίες και κατοχυρώνει με ασφαλή τρόπο τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, χωρίς μεγαλοϊδεατισμούς και χωρίς προσαρμογή στους σχεδιασμούς των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων.
Προτείνουμε μια νέα πολυδιάστατη ενεργητικά φιλειρηνική εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, απαλλαγμένη από τον -ατλαντισμό, με ανάπτυξη σχέσεων ισότιμης συνεργασίας στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο, όπως και με τη Ρωσία, αλλά και με χώρες εκτός της Ευρώπης (Κίνα, Ινδία, Λατ. Αμερική). Πολιτική συνολικής αναβάθμισης της διεθνούς της θέσης, με τον ελληνικό λαό σε εγρήγορση και με την ενεργητική συμβολή του απόδημου ελληνισμού.
Θέλουμε ο ορίζοντας της διεθνούς παρουσίας της χώρας μας να μην εξαντλείται στα λεγόμενα εθνικά θέματα, αλλά να καλύπτει μεγάλα σύγχρονα ζητήματα, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η εξάλειψη της φτώχειας και γενικότερα η αλληλεγγύη με τον τρίτο κόσμο, με τον οποίο το σύνορό μας είναι η Μεσόγειος όπου χρειάζονται «γέφυρες» και μια νέα μεταναστευτική πολιτική και όχι τα «τείχη» μιας Ευρώπης – φρούριο. Και γι’ αυτούς τους λόγους είμαστε αντίθετοι με κάθε συμμετοχή της Ελλάδας στον λεγόμενο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» που χρησιμοποιείται για τον στρατιωτικό έλεγχο ολόκληρων περιοχών του πλανήτη και για την περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών.
Σήμερα οι διεθνείς ισορροπίες αλλάζουν και η κίνηση προς έναν πολυπολικό κόσμο φέρνει στο προσκήνιο ανταγωνισμούς που στην περιοχή μας εκφράζονται με πολύ έντονο τρόπο και δημιουργούν κινδύνους για την ειρήνη. Παράλληλα όμως δημιουργείται χώρος και για νέες πρωτοβουλίες περιφερειακής συνεργασίας όπως αυτές που διαφαίνονται στη Λατινική Αμερική., που έχουν σταθερή ανάπτυξη σε αντι-νεοφιλελεύθερη και αντικαπιταλιστική κατεύθυνση.
Η ίδια διαπίστωση απαιτεί την ενεργητική παρουσία της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ και η ΟΥΝΕΣΚΟ, καθώς και σε διεθνείς πρωτοβουλίες εκδημοκρατισμού του συστήματος των διεθνών σχέσεων, τη διαρκή προσπάθεια μείωσης των εξοπλισμών και απαγόρευσης των όπλων μαζικής καταστροφής (πυρηνικά, χημικά, βιολογικά) και την άμεση αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που εγκυμονεί κινδύνους για την ίδια την επιβίωση της ανθρωπότητας.
Ι. Νέα, ανεξάρτητη, πολυδιάστατη, ενεργητικά φιλειρηνική εξωτερική πολιτική
Η ελληνική εξωτερική πολιτική εδώ και χρόνια είναι μια διαδοχή ασύμμετρων προσαρμογών στους σχεδιασμούς των ισχυρών συμμάχων (Η.Π.Α.-Ν.Α.Τ.Ο.- ΙΣΡΑΗΛ ηγεμονεύουσες δυνάμεις και ισχυρά κράτη της Ε.Ε.) συνδυασμένη με αποσπασματική αναζήτηση ευκαιριών για ενίσχυση της επιρροής στα Βαλκάνια, αλλά και με βαθμιαία χαλάρωση παραδοσιακών δεσμών με χώρες του αραβικού κόσμου και της Μ. Ανατολής.
Αυτός ο προσανατολισμός πρέπει να αλλάξει.
Εξειδικεύοντας τα βασικά στοιχεία αυτής της πολιτικής θεωρούμε πως σήμερα η ελληνική εξωτερική πολιτική πρέπει να ιεραρχήσει κατά προτεραιότητα τις παρακάτω επιλογές:
  1. 1.    Προαπαιτούμενο για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής είναι η απαράδεκτη επιτελική μη αξιοποίηση του δυναμικού του διπλωματικού σώματος. Η χάραξη και άσκηση χωρίς διαφανείς με κοινοβουλευτικό έλεγχο , με χρησιμοποίηση εξωυπηρεσιακών ειδικών συμβούλων που διαμόρφωσαν διαδοχικά στο ΥΠ.ΕΞ. οι διατελέσαντες τα τελευταία χρόνια Υπουργοί και Πρωθυπουργοί, πρέπει να καταργηθεί
  2. 2.    Σήμερα επείγει να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για την αποτροπή ενός νέου πολέμου στη Μ. Ανατολή με πρόσχημα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Ειδικά η Ελλάδα κινδυνεύει να εμπλακεί, άμεσα ή έμμεσα σε ενδεχόμενη επίθεση εναντίον του Ιράν ή και σε χώρες του Αραβικού κόσμου, με το σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ, αλλά και με χρήση της βάσης της Σούδας από το ΝΑΤΟ. Χρειάζεται λοιπόν και οι δύο αυτές δυνατότητες εμπλοκής να καταργηθούν.
  1. 3.    Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στους λεγόμενους «ανθρωπιστικούς πολέμους» και σε «πολέμους για τη δημοκρατία», και θα αρνηθούμε οποιαδήποτε συμμετοχή της χώρας μας σε ενδεχόμενη επέμβαση στη Συρία.
  2. 4.    Στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας στην εξωτερική πολιτική είναι η επίλυση του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση του νησιού στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής – διζωνικής ομοσπονδίας με μία ιθαγένεια, μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα. Για μια Κύπρο χωρίς ξένους στρατούς και ξένες βάσεις.
  3. 5.    Η σταθερή θέση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. είναι ότι η Ελλάδα έχει αναφαίρετο δικαίωμα στην ανακήρυξη ΑΟΖ και στην αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου της, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Για την κατοχύρωση του δικαιώματος αυτού και την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ χρειάζεται να αρχίσουν οι αναγκαίες διαδικασίες για την υπογραφή διμερών συμφωνιών με τις ενδιαφερόμενες γειτονικές χώρες.
  4. 6.    Θεωρούμε ότι το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ και το σχέδιο για τη λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» αυξάνει τον κίνδυνο πολέμου ιδιαίτερα στην περιοχή μας. Η Ελλάδα πρέπει να συνεργαστεί και με άλλες χώρες για να αποτραπεί η υλοποίηση αυτών των σχεδίων.
Θα επιδιώξουμε την άμεση ανάκληση της ελληνικής δύναμης από το Αφγανιστάν, καθώς και από άλλες στρατιωτικές αποστολές του ΝΑΤΟ ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. -. Σταθερή και αμετάκλητη παραμένει η στρατηγική μας θέση για την ανάγκη να αποδεσμευτούμε από το ΝΑΤΟ.  Έχουμε επίγνωση των δυσκολιών αυτής της επιδίωξης. Πιστεύουμε όμως ότι, , οι διεθνείς εξελίξεις θα επιβεβαιώνουν την ορθότητα της θέσης μας.
7. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή. Η Τουρκία επιδιώκει την ανάδειξή της σε ηγεμονική δύναμη στην περιοχή, ανταγωνιζόμενη το Ισραήλ Οι εντάσεις και η αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας είναι καθημερινές και συνεχείς.
Απαιτούνται πρωτοβουλίες για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών με διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου και του αμοιβαίου σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας και του απαραβίαστου των συνόρων κανόνες καλής γειτονίας και πολύμορφης συνεργασίας.
Πέραν της συνολικής και κατηγορηματικής  αντίθεσής μας για τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ που δορυφοριοποιεί τη χώρα μας,  θα πρέπει να εργαστούμε αποτελεσματικά ώστε να ακυρώσουμε τη συμφωνία αυτή ώστε να μην εμπλακεί η χώρα μας άμεσα ή έμμεσα σε ενδεχόμενο πόλεμο με το Ιράν αλλά και στον Αραβικό κόσμο.
8. Διεκδικούμε την προώθηση μιας ενεργητικά φιλειρηνικής Βαλκανικής πολιτικής, μακριά από επιλογές πολέμου και εθνικιστικά μίση, με εμμονή στο απαραβίαστο των συνόρων και στον πλήρη σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε όλες τις χώρες, ανεξάρτητα από φυλή, καταγωγή και θρήσκευμα,  Τασσόμαστε κατά της αναγνώρισης της παράνομης μονομερούς ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου. Υποστηρίζουμε την ανάπτυξη της διαβαλκανικής συνεργασίας στη βάση ενός σχεδίου Βαλκανικής συνανάπτυξης, με στόχο ένα αλληλέγγυο μέλλον για τους λαούς της περιοχής. Προωθούμε την ιδέα ενός Βαλκανικού Οικολογικού Χάρτη.

9. Εργαζόμαστε σταθερά υπέρ μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη διαφορά για το όνομα της Π.Γ.Δ.Μ. στο πλαίσιο του ΟΗΕ, λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Αποκρούουμε τις εθνικιστικές εντάσεις από κάθε πλευρά των συνόρων, και υποστηρίζουμε την πολύμορφη προσέγγιση, συνεργασία και οικοδόμηση εμπιστοσύνης με τη γειτονική χώρα στη βάση του διεθνούς δικαίου και του απαραβίαστου των συνόρων.
10. Η ειρηνική συνύπαρξη των λαών που ζουν στην ιστορική Παλαιστίνη, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, μπορεί να κατοχυρωθεί σήμερα μόνο με την ύπαρξη δύο ισότιμων και ανεξάρτητων κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Για να γίνει αυτό πρέπει να εφαρμοστούν οι σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ, να αποσυρθούν τα στρατεύματα του Ισραήλ από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και τα εδάφη της Συρίας και του Λιβάνου που κατέχει, να ιδρυθεί παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα που υπήρχαν πριν από τον πόλεμο του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και να ελευθερωθεί η Γάζα. Θα υποστηρίξουμε παράλληλα την ανάπτυξη των ελληνοϊσραηλινών και ελληνόπαλαιστινιακών σχέσεων στο εμπόριο, την επιστήμη, την έρευνα, τον πολιτισμό, τον τουρισμό.
11. Στο ασταθές διεθνές περιβάλλον, όπου οι ανταγωνισμοί όσο οξύνονται οδηγούν στη συγκρότηση κέντρων ισχύος εκτός των κανόνων διεθνούς νομιμοποίησης, είναι αναγκαία η διεκδίκηση της αποκατάστασης και της ενίσχυσης του Ο.Η.Ε. ως του κορυφαίου κέντρου διεθνούς νομιμότητας, ενότητας και ισορροπίας. Στην κατεύθυνση αυτή η ελληνική εξωτερική πολιτική μπορεί να επιδιώξει συμμαχίες με  χώρες από όλον τον πλανήτη, αλλά και με τις γειτονικές χώρες, οι οποίες όπως η Ελλάδα αποσταθεροποιούνται εξαιτίας της πολυπολικότητας.
Το γεγονός ότι η αξιοπιστία του Ο.Η.Ε έχει υπονομευτεί και κλονιστεί, όχι μόνο δεν μειώνει, αλλά αντίθετα ενισχύει τη δυναμική μιας τέτοιας επιλογής. Μπορεί να αναδείξει τη χώρα μας σε περιφερειακό τουλάχιστον πρωταγωνιστή θετικών αλλαγών στις διεθνείς και διακρατικές σχέσεις και να λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας της ανεξαρτησίας μας και να εμποδίσει την εμπλοκής μας σε επικίνδυνους ετεροκαθοριζόμενους ανταγωνισμούς.
ΙΙ. Για την Άμυνα και τις Ένοπλες Δυνάμεις

  1. Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ βασίζεται στην αρχή της διαρκούς προσπάθειας για ειρηνική επίλυση των διαφορών και αποκλεισμό της χρήσης βίας ή της απειλής χρήσης βίας. Σταθερή επιδίωξή μας είναι η μείωση των εξοπλισμών τόσο στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου ειδικά, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο γενικά. Θεωρούμε ότι οι στρατιωτικές συμμαχίες, όπως το ΝΑΤΟ, στρατιωτικοποιούν τις διεθνείς σχέσεις και αυξάνουν, αντί να μειώνουν, τον κίνδυνο πολέμου. Για την Ευρώπη επιδιώκουμε την αντικατάσταση του ΝΑΤΟ και των κοινών στρατιωτικών δομών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από ένα Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλειας με βασικές αρχές την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, τον έλεγχο και τη μείωση των εξοπλισμών. Επιδιώκουμε ακόμα την αντικατάσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας από έναν Ευρωπαϊκό Οργανισμό Μείωσης των Εξοπλισμών, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να πρωτοπορήσει στην πολιτική ειρήνης.
  1. Η δομή, η διάταξη και ο εξοπλισμός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων χρειάζεται να επανεξεταστούν με σκοπό την απεμπλοκή από τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, την αποφυγή κάθε εμπλοκής σε διεθνείς διενέξεις που δεν θίγουν την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Ελλάδας, την κατάργηση της λεγόμενης «διπλωματίας των εξοπλισμών» και την αύξηση της αμυντικής και αποτρεπτικής ισχύος με το λιγότερο δυνατό κόστος. Αυτοί οι σκοποί απαιτούν
  • Την εφαρμογή της αρχής «καμία μονάδα των Ε.Δ. σε στρατιωτική αποστολή εκτός συνόρων»
  • Τη διακοπή της στρατιωτικής συνεργασίας με το επιθετικό κράτος του Ισραήλ
  • Την οργανωτική ανασυγκρότηση με ενίσχυση της διακλαδικότητας σε στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο, τον δραστικό περιορισμό των μη επιχειρησιακών μονάδων και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, όπως και τη μείωση περιττών λειτουργικών δαπανών που δεν σχετίζονται με μισθούς προσωπικού
  • Τον επανασχεδιασμό των εξοπλιστικών προγραμμάτων με αρχές:
  1. Την αύξηση της διαθεσιμότητας των υπαρχόντων συστημάτων
  2. Τις διαδικασίες προμήθειας κυρίως μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών και τη διασφάλιση υποστήριξης για τον συνολικό χρόνο ζωής του κάθε συστήματος
  3. Τη διασφάλιση της συνεργασίας με τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, η οποία πρέπει να βασίζεται σε μονάδες δημόσιας ιδιοκτησίας και να τελεί υπό δημόσιο έλεγχο με συνεχή βελτίωση των τεχνολογικών της δυνατοτήτων
  • Την αναβάθμιση και αξιοποίηση του στελεχιακού δυναμικού των ΕΔ με
  1. Νέο θεσμικό πλαίσιο για την ιεραρχία, τις προαγωγές, τις τοποθετήσεις και τις μεταθέσεις με αντικειμενικά κριτήρια και αξιολόγηση
  2. Την επανεξέταση των προγραμμάτων εκπαίδευσης και του πλαισίου λειτουργίας των στρατιωτικών σχολών όλων των βαθμίδων, ώστε να διασφαλίζεται η προσαρμογή στα σύγχρονα επιστημονικά επιτεύγματα και ο συνδυασμός της άρτιας στρατιωτικής εκπαίδευσης με την εκπαίδευση σε ακαδημαϊκά γνωστικά αντικείμενα απαραίτητα για την εκπλήρωση της αποστολής των στελεχών των ΕΔ, αλλά και ο εκδημοκρατισμός και η κατάργηση στρατοκρατικών καταλοίπων στις σχολές.
  3. Την αναδιοργάνωση των οικοδομικών οργανισμών με σκοπό την ταχεία επίλυση του ζητήματος της στέγασης του προσωπικού
  • Την προστασία των δικαιωμάτων του προσωπικού των Ε.Δ. με
  1. Αναθεώρηση του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα, ώστε η αρμοδιότητα των Στρατοδικείων να περιορίζεται σε αμιγώς στρατιωτικά αδικήματα
  2. Δημοκρατική αναθεώρηση του συστήματος διοικητικών ποινών
  3. Αλλαγή του νομικού και κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας των Ε.Δ. ώστε τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των στρατευμένων και των υπόχρεων στράτευσης να εναρμονιστούν με τις επιταγές του Συντάγματος και τις υποδείξεις του Συνηγόρου του Πολίτη και της Διεθνούς Αμνηστίας.
  4. Υποστήριξη του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων και του Συντάγματος.
  5. Φροντίδα για το ανθρώπινο δυναμικό και τις ανάγκες του, όλων των βαθμών και τομέων, στο πλαίσιο του κράτους πρόνοιας και του κράτους δικαίου.
  6. Ανατροπή των αντι μνημονιακών νομών που εξαθλίωσαν κοινωνικά, οικονομικά, συνταξιοδοτικά τους εν-ενεργεια και τους απόστρατους
  7.  

Εκπαιδεύοντας τον Α.Τσίπρα για ... πόλεμο συμβαίνουν και ατυχήματα!

31-05-2012 14:00:45



Μέσα στις γενικά καλές εντυπώσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Α.Τσίπρα, μετά την επισκεψή του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας την περασμένη εβδομάδα (αφού απέφυγε τις "μπαλαφάρες" περί "ρισκαρίσματος με την Τουρκία" και έδειξε να αντιλαμβάνεται την έκταση της απειλής), αλλά και πέρα από τους βερμπαλισμούς περί "πλοκής διαπλεκομένων" (sic), υπήρξαν δύο εξαιρετικά "θολά" σημεία.
Το ένα αναφερόταν στις "διαθεσιμότητες των οπλικών συστημάτων" και το δεύτερο στην "εθνικοποίηση της πολεμικής βιομηχανίας".
Η πρώτη αναφορά προκάλεσε προβληματισμό για τον απλό λόγο ότι ποτέ και κανένας πολιτικός δεν επιτρέπεται δημοσίως και ειδικά μετά από λεπτομερή ενημέρωση να κάνει αναφορά σε χαμηλές διαθεσιμότητες των οπλικών συστημάτων.
Είναι σα να ομολογεί δημοσίως ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ανέτοιμες να υπερασπίσουν την χώρα και στέλνει άκρως αρνητικά μηνύματα στον δυνητικό εχθρό.
Η ακριβής δήλωση είχε ως εξής: "Το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη συντήρησης, ανταλλακτικών διότι η διαθεσιμότητα των οπλικών μας συστημάτων δεν είναι στο επίπεδο εκείνο που θα έπρεπε και που όλοι μας θέλουμε να είναι"!
Ομολογία μείζονος ελλείμματος ασφάλειας από τα χείλη του εν δυνάμει πρωθυπουργού και μάλιστα μετά από λεπτομερή ενημέρωση και των τριών Κλάδων δεν έχει ξαναγίνει.
Και γιατί δεν υπάρχουν ανταλλακτικά και γιατί η συντήρηση είναι ελλιπής; Ας δούμε το σκεπτικό του Α.Τσίπρα: "Οι αμυντικές δαπάνες έχουν ήδη μειωθεί και σωστά έχουν μειωθεί. Πρέπει να προβούμε στις απαραίτητες κινήσεις ώστε να αξιοποιήσουμε την ελληνική πολεμική βιομηχανία. Η ελληνική πολεμική βιομηχανία θα περάσει υπό ελληνικό εθνικό έλεγχο, θα ανασυγκροτηθεί και θα αξιοποιηθεί. Διότι το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν είναι η έλλειψη οπλικών συστημάτων".
Δηλαδή "σωστά μειώσαμε τις αμυντικές δαπάνες", αλλά πρέπει να ... αξιοποιηθεί η ελληνική πολεμική βιομηχανία την οποία θα την εθνικοποιήσουμε!
Μάλλον δεν του έχουν πει καλά οι σύμβουλοί του επικεφαλή του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί να ισχυρίζεται ταυτόχρονα ότι "σωστά μειώθηκαν οι αμυντικές δαπάνες", αλλά "Το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη συντήρησης, ανταλλακτικών διότι η διαθεσιμότητα των οπλικών μας συστημάτων δεν είναι στο επίπεδο εκείνο που θα έπρεπε και που όλοι μας θέλουμε να είναι"!
Κανείς δεν δίνει ανταλλακτικά δωρεάν και η συντήρηση κοστίζει. Η ασφάλεια είναι ακριβό "σπορ". Δηλαδή πέρα από το φάουλ, του να "καρφώνει" στους εχθρούς βγαίνοντας από την αίθουσα της ενημέρωσης την μειωμένη ετοιμότητα των ΕΔ λέγοντας ότι "Δεν έχουμε ετοιμότητα αφού είναι χαμηλές οι διαθεσιμότητες", προβαίνει και σε αντιφάσεις μέσα στην ίδια του την πρόταση: Σωστά μειώθηκαν οι αμυντικές δαπάνες, αλλά έχουμε πρόβλημα διαθεσιμότητας!
Πώς να μην έχουμε πρόβλημα διαθεσιμότητας των οπλικών συστημάτων από την στιγμή που δεν υπάρχει χρήμα; Από την στιγμή που οι αμυντικές δαπάνες έχουν μειωθεί κατά 40% μέσα σε πέντε χρόνια; Έχει να μας πει κάτι επ'αυτού; Πως χωρίς λεφτά θα αυξήσεις τις διαθεσιμότητες; Με την "εθνικοποίηση" της πολεμικής βιομηχανίας; Μα και έτσι να ήταν, ακόμα και αυτό χρειάζεται χρήμα, "τρελό" χρήμα, ειδικά στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα.
Η Ρωσία δεν αγόραζε ούτε σφαίρα μέχρι πρότινος από το εξωτερικό. Η πολεμική της βιομηχανία ή τουλάχιστον αυτή η πολεμική βιομηχανία που της κληροδότησε η Σοβιετική Ένωση το 1990, κολοσσιαία. Κι όμως ήταν παντελώς αδύνατον να επιβιώσει και να ενισχύσει τις ρωσικές ενοπλες δυνάμεις, για τον απλό λόγο ότι δεν υπήρχε χρήμα.
Γιατί και η "εθνικοποιημένη" πολεμική βιομηχανία, θέλει χρήμα και μερικές φορές - στην αρχή, πάντα - θέλει περισσότερο χρήμα για να αναπτυχθεί και να επιβιώσει.
Άρα υψηλές διαθεσιμότητες και μειωμένες δαπάνες δεν συμβιβάζονται και αυτό καποιος από τους πολλούς πρώην ΠΑΣΟΚους συμβούλους που έχουν δικτυωθεί γύρω από τον τομέα Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να του το πει.
Από εκεί και πέρα, πάμε στο δεύτερο σημείο που μιλάει για τον "εθνικό έλεγχο της πολεμικής βιομηχανίας". Κανείς δεν κατάλαβε τι εννοούσε.
Η ελληνική πολεμική βιομηχανία χωρίζεται σε δύο τομείς: Την κρατική και την ιδιωτική. Η πρώτη έχει υπό τον έλεγχό της την ΕΑΒ, τα ΕΑΣ και ολιγότερο, αλλά πάντως την ελέγχει, την ΕΛΒΟ. Αυτές οι τρεις ανήκουν στο κράτος περισσότερο ή λιγότερο, αλλά επιναι "εθνικές". Από εκεί και πέρα υπάρχουν 7-8 μεγάλες και σοβαρές αμυντικές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα των δύο μεγάλων ναυπηγείων συμπεριλαμβανομένων. Και βέβαια περίπου 170 μικρότερες εταιρείες.
Θα εθνικοποιήσει τις ιδιωτικές εταιρείες; Αδύνατον, εκτός και αν αλλάξει το καθεστώς ή βγούμε εντελώς από την Ε.Ε., οπότε με το πιστόλι στο κρόταφο, όπως έκανε ο Α.Παπανδρέου στη δεκαετία του '80 (περίπτωση ΑΓΕΤ Ηρακλής) τις κάνει κρατικές.
Άρα;
Άρα δεν ήξερε ούτε τι έλεγε ούτε σε τι αναφερόταν για την ακρίβεια δεν έχει καταλάβει περί τίνος πρόκειται. Εκτός και αν εννοούσε ότι "Δεν θα αποκρατικοποιήσει τις τρεις κρατικές εταιρείες". Αυτό όμως είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που είπε και επάνω στο οποίο εδράστηκε όλο το σκεπτικό του περί "αύξησης της διαθεσιμότητας".
Από εκεί και πέρα κάποιος να του εξηγήσει ότι άλλο "αμυντικές δαπάνες και άλλο "εξοπλιστικές δαπάνες". Γιατί τόσο αυτός όσο και η Ρένα Δούρου που δείχνει να γνωρίζει περισσότερα από τον μέσο ΣΥΡΙΖΑίο για άμυνα και ασφάλεια, αναφέρθηκαν στο προσωπικό και στο "καταρρακωμένο ηθικό των στρατευσίμων" από την οικονομική ανέχεια και εξαθλίωση.
Μα, ο ίδιος ο Α.Τσίπρας, είπε ότι "Σωστά μειώθηκαν οι αμυντικές δαπάνες". Στις αμυντικές δαπάνες περιλαμβάνονται και οι μισθοί των στελεχών. Πως είναι δυνατόν από την μία να επιβραβεύει την μείωση των αμυντικών δαπανών και από την άλλη να ζητεί να πάψει η οικονομική εξαθλίωση των στελεχών που προκάλεσε ακριβώς αυτή η μείωση των αμυντικών δαπανών;


Ο Α.Τσίπρας έχει βέβαια ένα μεγάλο όπλο: Οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός αρχηγός έλεγε αυτά που είπε στην είσοδο του ΓΕΝ, θα ... του πέταγαν ντομάτες! Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έχει όμως την μαγεία του λόγου και του τρόπου που τα λέει. Θυμίζει πολύ τον Α.Παπανδρέου.
Και μόνο τυχαίο δεν είναι ότι από την ΝΔ ούτε κατάλαβαν τι είπε, ούτε υπήρξε η παραμικρή νύξη στις κραυγαλέες αντιφάσεις του που όμως αφορούν την άμυνα της χώρας.
Βέβαια, για να πούμε και "του στραβού το δίκιο", έχει κάνει τεράστια βήματα βελτίωσης η πολιτική προσέγγιση από τον Α.Τσίπρα, του κρίσιμου ζητήματος της ασφάλειας από τότε που ζητούσε "την διάλυση των στρατών όλου του κόσμου".
Τι προβλέπουμε: Αν έρθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, ο έλεγχος του υπουργείου Άμυνας θα περάσει στους "καθ'ύλην αρμόδιους": Το παλαιό ΠΑΣΟΚ. Και μάλιστα το παλαιό ΠΑΣΟΚ του Γ.Αρσένη και το Α.Τσοχατζόπουλου. Ήδη έχουν πλασσαριστεί γύρω του. Και τότε θα ξανασυζητήσουμε τα περί "διαπλεκόμενης πλοκής".
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ Ένας αθάνατος Έλληνας

Στην Πάφο γεννήθηκε, σαν σήμερα. Στις 4 Μαϊου 1910. Πάνω από έναν αιώνα πια. Φτωχόπαιδο ήταν και κάποια στιγμή ξεκίνησε τον αθλητισμό στην Λεμεσό. Του άρεσε να τρέχει από πιτσιρίκι. Κατάφερε, μάλιστα, να πάρει μέρος ως δρομέας με την ελληνική εθνική ομάδα στους ολυμπιακούς αγώνες του 1936!

Αγροτόπαιδο, με έρωτα για τον αθλητισμό και ταλέντο, από το 1934 τα μαζεύει και μετακομίζει στο Χαλάνδρι. Έπιασε δουλειά στην ΔΕΗ (τότε Ηλεκτρική Εταιρεία) και πήγαινε να μετράει τα ρολόγια στα σπίτια του κόσμου για να βγάλει το μεροκάματο.
Τα' μπλεξε ο πόλεμος μετά. Υπέφερε ο κόσμος. Έτσι κι αυτός, έτσι και η οικογένειά του. Το 1940 έκοψε το τρέξιμο και κοίταξε μόνο να ζήσει.
Πείνα! Έβλεπε τους παλιούς του συναθλητές, εκείνη την μεγάλη ομάδα του 1930, να λιμοκτονούν ή να τους σκοτώνει ο γερμανικός κατοχικός στρατός.
Παντρεύτηκε, έκανε παιδιά, τέλειωσε η Κατοχή, άρχισε η φαγωμάρα του Εμφυλίου. Αδερφός να σκοτώνει αδερφό εκείνα τα μαύρα χρόνια.
Πούλησε τα μισά έπιπλα για να πάει να τρέξει!
Παίρνει την μεγάλη απόφαση το 1946 να ξανατρέξει. Λίγη προπόνηση, ελάχιστο φαγητό από τους γείτονες, δύσκολα χρόνια. Ήθελε να πάει στην Αμερική. Στην Βοστώνη. Στον φημισμένο μαραθώνιο! Ελπίζοντας ότι και μόνο με την παρουσία του θα μπορέσει να ευαισθητοποιήσει τους Αμερικάνους για να βοηθήσουν τον λαό μας που τα περνούσε δύσκολα όσο ποτέ άλλοτε.
Πώς, όμως, να αγοράσει εισιτήριο για την Αμερική; Με τι λεφτά; Μαζεύει και πουλάει τα μισά έπιπλα του σπιτιού. Πιάνει πέντε δραχμές στο χέρι, του δίνουν με τα πολλά και κάμποσα ακόμα από την δουλειά του και πάει και βγάζει αεροπορικό εισιτήριο. Μονό! Δεν είχε λεφτά για «μετ' επιστροφής».
Μέσα από τα χαλάσματα της Αθήνας, βρήκε το κουράγιο να πετάξει για Αμερική ρισκάροντας τα πάντα. Με μοναδικό σκοπό να. τρέξει! Τίποτα άλλο!
«Θα πεθάνεις στα πρώτα χιλιόμετρα»
Ο πιο δύσκολος μαραθώνιος της εποχής - κι ακόμα φημισμένος - ήταν αυτός της Βοστώνης. Φαβορί ο τεράστιος Άγγλος Κένεθ Μπέιλι και ο Αμερικάνος, νικητής της προηγούμενης χρονιάς, Τζόνι Κέλι. Κι από κοντά ένας Καναδός αθληταράς.
Πριν τον αγώνα όλοι οι αθλητές έπρεπε να περάσουν από γιατρό. Πάει και ο Κυριακίδης, τον εξετάζουν οι Αμερικάνοι και του λένε:
«Δεν μπορείς να τρέξεις.».

- Μα, γιατί; Γιατί δεν μπορώ ενώ έκανα τόσο ταξίδι;

- Είσαι πολύ αδύναμος, νεαρέ Έλληνα. Θα πεθάνεις στον δρόμο από την εξάντληση, έτσι κοκαλιάρης όπως είσαι. Δεν θα αντέξεις ούτε για μερικά χιλιόμετρα.

Παίρνει ουσιαστικά την προσωπική ευθύνη και λέει «φέρτε μου το χαρτί να το υπογράψω ότι θα τρέξω κι αναλαμβάνω όποιον κίνδυνο υπάρχει για την ζωή μου. Θα τρέξω κι ας πεθάνω εδώ πέρα.».

Αρχίζει ο αγώνας. 20 Απριλίου 1946 ήτανε. Ξεκίνησε αργά ο Στέλιος Κυριακίδης, αλλά ανέβαζε στροφές. Όλο και πλησίαζε τους πρώτους, όλο και πατούσε καλύτερα. Στο 40 χιλιόμετρο έπιασε τον Κέλι, τον πρωτοπόρο.

Ναι, κέρδισε! Με πανευρωπαϊκό ρεκόρ! Παραμιλούσε η Αμερική.

«Εγώ έτρεχα για τον εαυτό μου, ο Κυριακίδης για έναν λαό»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τρούμαν καλεί τον Κυριακίδη στον Λευκό Οίκο, μαζί με τον δεύτερο, τον Αμερικάνο Τζόνι Κέλι.

Κι όταν λέμε Κέλι να αναφέρουμε ότι 15 φορές βγήκε στην καριέρα του μέσα στην πρώτη πεντάδα του μαραθωνίου της Βοστώνης, ενώ το 2000 ανακηρύχθηκε από το Runner's World ο κορυφαίος δρομέας για τον περασμένο αιώνα.

Ρωτάει ο Χάρι Τρούμαν τον Τζόνι Κέλι: «Καλά, βρε παιδί μου. Πώς έχασες απ' αυτόν τον κοκαλιάρη (σ.σ. έτσι τον έλεγαν οι εφημερίδες) κι αδύναμο Έλληνα;».

Απάντηση Κέλι: «Μόνο εγώ έχασα; Κανένας δεν μπόρεσε να τον κερδίσει. Εγώ έτρεχα για τον εαυτό μου κι αυτός για έναν ολόκληρο λαό, για μια ιδεολογία...».

Ο Τρούμαν χαμογελάει και γυρνάει προς τον Κυριακίδη. «Εσύ, παιδί μου, είσαι άξιος συγχαρητηρίων. Για πες μου. Τι θες να κάνω για σένα; Θες ρούχα; Τρόφιμα να δυναμώσεις; Χρήματα; Ό,τι θες από μένα».

«Δεν θέλω τίποτα για μένα, μόνο για τους Έλληνες που λιμοκτονούν»


Απάντηση Κυριακίδη: «Σας ευχαριστώ, πρόεδρε. Δεν θέλω τίποτα για εμένα. Το μόνο που ζητώ, κύριε Τρούμαν, είναι να στείλετε ρούχα και τρόφιμα στα 7 εκατομμύρια Έλληνες που λιμοκτονούν. Αυτό ζητάω. Να βοηθήσετε τον λαό μου που υποφέρει».

Αυτό που έγινε μετά ήταν απίστευτο. Από δωρεές των Αμερικάνων μαζεύτηκαν τόνοι από τρόφιμα, φάρμακα, κουβέρτες. Δεν είχαν πώς να τα μεταφέρουν. Μόλις βρέθηκαν έξι καράβια, με τη συνδρομή της οικογένειας Λιβανού, έφτασε η βοήθεια στην Ελλάδα. Το «Πακέτο Κυριακίδη», όπως το ονόμασαν.


Συγκεντρώθηκαν, επίσης, 250.000 δολάρια για να δοθούν στους ταλαιπωρημένους Έλληνες από την Κατοχή και τον Εμφύλιο! Ποσό τεράστιο για την εποχή. Όλες οι αμερικάνικες εφημερίδες τον είχαν πρωτοσέλιδο, ενώ ο ίδιος έτρεχε από Πολιτεία σε Πολιτεία της Αμερικής για να φέρει κι άλλη βοήθεια στην τσακισμένη Ελλάδα.

Ένα εκατομμύριο κόσμος στην υποδοχή!

Ένας λαός που πέθαινε στους δρόμους από την εισβολή του ναζισμού και τον Εμφύλιο, μπόρεσε να χαμογελάσει ξανά απ' αυτόν τον τεράστιο Έλληνα. Την μέρα που ήρθε από τις ΗΠΑ στην Αθήνα, στις 23 Μαϊου, ξεχύθηκε στους δρόμους ένα εκατομμύριο κόσμος για να τον υποδεχτεί.

Είχαν φτάσει απ' όλη την Ελλάδα άνθρωποι στην πρωτεύουσα για να τον ευχαριστήσουν. Εκείνη τη μέρα ήταν η πρώτη φορά που φωταγωγήθηκε ξανά η Ακρόπολη από τότε που άρχισε ο πόλεμος. Και θεωρήθηκε το πρώτο χαρμόσυνο γεγονός για τον τόπο ύστερα από τόσα καταραμένα χρόνια. Ο Κυριακίδης έδωσε χαρά, περηφάνια, ανακούφιση στους συνανθρώπους του.

Πόσο γνήσιος ο Στέλιος Κυριακίδης! Πόσο αυθεντικός. Και τι ψυχή! Μεγαλείο.

Ο γιός του, απλόχερα και χωρίς να ζητήσει ποτέ καμία αμοιβή, προσέφερε χρόνια μετά όλα τα κειμήλια του Στέλιου Κυριακίδη στο Μουσείο του Μαραθωνίου δρόμου στον Μαραθώνα (αξίζει να το επισκεφθείτε κάποια φορά).

Με διαμάντι!

Μέσα σ' αυτά που έγιναν δωρεά στο Μουσείο είναι και το μετάλλιο τεράστιας αξίας από τον νικητήριο αγώνα στην Βοστώνη. Ένα μετάλλιο που ήταν συλλεκτικό ακόμα και τότε, αφού για εκείνη και μόνο τη χρονιά είχε τοποθετηθεί στο κέντρο του ένα διαμάντι!

Ο Στέλιος Κυριακίδης είναι ακόμα και σήμερα άγνωστος στους περισσότερους Έλληνες φιλάθλους. Στις ΗΠΑ, όμως, έχουν γράψει βιβλία για το κατόρθωμά του, έχουν γυρίσει βραβευμένα ντοκιμαντέρ (NBC), ενώ ετοιμάζουν και μια ταινία από την Disney με παραγωγούς τους Mark Ciardi και Gordon Gray.

Άνθρωπος της προσφοράς, με υψηλά ιδεώδη, γνώστης της βαριάς κληρονομιάς αυτού του τόπου στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, ένας μοναδικός αθλητής που λατρεύτηκε στην εποχή του. Θα μπορούσε και σήμερα να αποτελεί φάρο έμπνευσης για όλους μας, αλλά μάλλον σε πολλούς το όνομά του δεν λέει κάτι.

Κι ας έκανε, πέρα απ' όλα τα άλλα, κι έναν τεράστιο άθλο από καθαρά αθλητικής άποψης, αφού η νίκη στον μαραθώνιο της Βοστώνης θεωρείται κάτι τρομερά δύσκολο.

Ο αείμνηστος Φρέντυ Γερμανός είχε κάνει μια εξαιρετική εκπομπή για τον Κυριακίδη το 1981, απόσπασμα της οποίας μπορείτε να παρακολουθήσετε από το βίντεο εδώ:  

 
http://www.ert-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=26683&tsz=0&act=mMainView
   
Στυλιανός Κυριακίδης: ένας αφανής Έλληνας ήρωας
Γνωρίστε την άγνωστη, συγκλονιστική ιστορία ενός σύγχρονου μεγάλου Έλληνα πρωταθλητή και άξιου διάδοχου του θρυλικού Σπύρου Λούη, τον μαραθωνοδρόμο Στυλιανό Κυριακίδη, ο οποίος το 1946 βοήθησε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες να γλιτώσουν από την πείνα. Όταν ήμουν μικρός, πολλές βραδιές κοιμόμουν στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς μου στην Κυψέλη. Ήταν πολύ ευχάριστη η διαμονή μου στο σπίτι τους. Δεν βαριόμουν ποτέ. Ένα απόγευμα ο παππούς μου μού είπε: «Σήμερα το βράδυ, ο Φρέντυ Γερμανός, στην εκπομπή του στην τηλεόραση, έχει τον Στέλιο Κυριακίδη». Όταν τον ρώτησα ποιος ήταν ο Κυριακίδης, μου διηγήθηκε σύντομα την ιστορία του. Η διήγηση αυτή ήταν τόσο συναρπαστική που εκείνο το απόγευμα δεν διάβασα τα μαθήματά μου ανυπομονώντας να παρακολουθήσω την εκπομπή για να δω ποιος ήταν αυτός ο τόσο σπουδαίος άνθρωπος. Τον Απρίλιο του 1946 η Ελλάδα ήταν ρημαγμένη από την Κατοχή και ο Εμφύλιος πόλεμος ήδη μαινόταν. Ο κυπριακής καταγωγής Στέλιος Κυριακίδης (1910-1987), πρωταθλητής μεγάλων αποστάσεων, ήταν τότε 36 ετών. Επανειλημμένα πανελληνιονίκης και βαλκανιονίκης, είχε ήδη λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου (1936). Μάλιστα, κατά την διάρκεια της Κατοχής είχε συλληφθεί από τους Γερμανούς, αλλά αφέθηκε ελεύθερος, όταν έμαθαν ότι είχε συμμετάσχει στους αγώνες αυτούς. Ο Κυριακίδης με δική του πρωτοβουλία και έξοδα ταξίδεψε στην Αμερική για να λάβει μέρος στο Διεθνή Μαραθώνιο της Βοστώνης με σκοπό να τραβήξει τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας προς την χειμαζόμενη Ελλάδα. Αφού έφτασε στη Βοστώνη, δήλωσε συμμετοχή στον αγώνα, αλλά, επειδή ήταν αδύνατος λόγω της ανέχειας, αρχικά οι διοργανωτές δίστασαν να του δώσουν άδεια συμμετοχής. Τελικά, με πολλές πιέσεις από τους απόδημους της Βοστώνης, δόθηκε στον Κυριακίδη η άδεια να αγωνιστεί και έτσι στις 20 Απριλίου 1946 ο Κυριακίδης έλαβε θέση στην αφετηρία του μαραθωνίου της Βοστώνης μαζί με άλλους 134 αθλητές. Τηρώντας μια έξυπνη στρατηγική, τελικά τερμάτισε πρώτος με χρόνο 2 ώρες, 29 λεπτά και 27 δεύτερα μπροστά από μεγάλους μαραθωνοδρόμους της εποχής, όπως ο Άγγλος Κένεθ Μπέιλι, ο Αμερικανός Τζίν Κέλυ και ο Καναδός Κοτέ, που ήταν νικητές του συγκεκριμένου αγώνα στο παρελθόν. Μάλιστα ο Κέλυ, όταν αργότερα ρωτήθηκε πως ήταν δυνατόν να ηττηθεί από κάποιον που ήταν αδύνατος και με δυσκολία εξασφάλισε δικαίωμα συμμετοχής απάντησε: «Πώς μπορούσα να τον κερδίσω; Εγώ έτρεχα για μένα ενώ εκείνος για μια ιδεολογία!». Η πιο πάνω επίδοση του Κυριακίδη αποτέλεσε τότε πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Μετά τον αγώνα παρέμεινε για μεγάλο διάστημα στις ΗΠΑ πετυχαίνοντας να ευαισθητοποιήσει τους Αμερικανούς και μαζεύοντας σημαντική υλική βοήθεια, η οποία μοιράστηκε όταν επέστρεψε στην Ελλάδα. Η βοήθεια αυτή έμεινε γνωστή ως «πακέτο Κυριακίδη». Ο ίδιος αρνήθηκε να λάβει οποιοδήποτε χρηματικό έπαθλο. Όταν επέστρεψε στην πατρίδα, ένα εκατομμύριο Έλληνες τον ανέμεναν για να τον αποθεώσουν. Στη Βοστώνη, σε ανάμνηση του θριάμβου του, οι Αμερικανοί φιλοτέχνησαν γλυπτό στο οποίο εμφανίζεται ο πρώτος σύγχρονος ολυμπιονίκης του μαραθωνίου, Σπύρος Λούης, να δείχνει στον Στέλιο Κυριακίδη το δρόμο προς τη νίκη.
Λίγα χρόνια μετά την εκπομπή του Φρέντυ Γερμανού, το 1987, όταν η Εθνική μπάσκετ στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, ο παππούς μου μού είπε: «τόσους πολλούς Έλληνες μονιασμένους έχω να δω από την ημέρα της απελευθέρωσης (ενν. από τους Γερμανούς) και από την υποδοχή του Κυριακίδη.».
***

Δείτε το θαυμάσιο ντοκιμαντέρ NBC στα αγγλικά »Στυλιανός Κυριακίδης: Το ταξίδι ενός πολεμιστή» (STYLIANOS KYRIAKIDES: the journey of a warrior, 2004)
http://vimeo.com/25545569
 
 

 
 
 

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Tουρκικό πλοίο ηλεκτρονικής κατασκοπείας κατέγραψε όλες τις πυραυλικές δοκιμές!


31-05-2012 19:45:35

63

Το πλοίο ηλεκτρονικής παρακολούθησης A-588 ÇANDARLI (πρώην Kane T-AGS 27) κλάσης  Silas Bent του τουρκικού Στόλου, από τα ξημερώματα σήμερα κατέγραφε όλες τις φάσεις της "πυραυλικής καταιγίδας" της Αεροπορίας και του Ναυτικού στο Πεδίο Βολής Κρήτης, σύμφωνα με απόλτα έγκυρες πηγές της Διακλαδικής Διεύθυνσης ΠΛηροφοριών του υπουργείου Άμυνας.
Το σκάδφος, που είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου εντάχθηε στην δύναμη του τουρκικού Ναυτικού το 2011 και κατέγραψε τόσο τις βολές των βλημάτων επιφανείας-επιφανείας, όσο και την αναχαιτίση από τον Sea Sparrow.
Το πλοίο μήκους 87 μέτρων πλάτους 14,6 μέτρων και εκτοπίσματος 2743 τόνων αποτελεί ένα από τα τρία πλοία συλλογής ηλεκτρονικών πληροφοριών.   
Το A-588 ÇANDARLI έχει επισκεφτεί και άλλη φορά τις ελληνικές ακτές για την συλλογή πληροφοριών και πιο συγκεκριμένα στις 20 Ιανουαρίου 2008 είχε φθάσει 7 μίλια ανοιχτά της Κύμης όπου υπάρχει μία μονάδα αντιαεροπορικών βλημάτων I-HAWK με ενεργοποιημένους τους αισθητήρες του.
Η παρουσία του πλοίου στην περιοχή αποσκοπούσε στον εντοπισμό της συχνότητας και τον τρόπο λειτουργίας του ημιενεργού ραντάρ του βλήματος RIM-7 Sea Sparrow, των ραντάρ MM-38 Exocet και

AM-39 Exocet Block II που χρησιμοποιήθηκαν σήμερα.
Η παρουσία αυτών των πλοίων στις ελληνικές θάλασσες αποτελεί μία ακόμη απόδειξη του συστηματικού

τρόπου με τον οποίο εργάζεται το τουρκικό Ναυτικό για την συλλογή καταγραφή και αξιολόγηση των συστημάτων του ΠΝ αλλά και του συνόλου των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Πρακτικές σαν και αυτές δεν πραγματοποιούνται από φιλικές ναυτικές δυνάμεις αλλά από χώρες με εχθρικές προθέσεις αφού η καταγραφή του ηλεκτρονικού στίγματος των συστημάτων του αντιπάλου αποτελεί βασικό στοιχείο του σχεδιασμού επίθεσης μίας στρατιωτικής δύναμης.



Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Το φάντασμα του Τσίπρα - Του Κώστα Βαξεβάνη

Αναρτήθηκε την 09 Μαϊου 2012, 12:50
Αρθρο του/της: Κώστας Βαξεβάνης
image
 
Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω απ' την Ευρώπη. Δεν είναι το φάντασμα που περιγράφεται στο κομμουνιστικό μανιφέστο. Είναι το φάντασμα του Τσίπρα. Για όσους δεν καταλάβατε ακόμη, η Ευρώπη ολόκληρη- η Ελλάδα σίγουρα- κινδυνεύει από την πιθανότητα ανάληψης της εξουσίας από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Ό,τι έφτιαξαν με επιμέλεια τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις της Ελλάδας πάει κατά διαόλου. Η χώρα δεν θα είναι η ίδια. Το τιμόνι της δεν θα είναι στα στιβαρά χέρια της Τόνιας Αντωνίου, της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, του καπετάνιου του Τιτανικού Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Η καρέκλα της εξουσίας δεν θα τρίζει πια, κάτω από το πολιτικό βάρος του Ευάγγελου Βενιζέλου και ο Άκης δεν μπορεί πια να βοηθήσει γιατί είναι φυλακή. Η ευρωπαϊκή προοπτική του Σαμαρά που ατένιζε την Ευρώπη στα προεκλογικά σποτ από τα παράθυρα της Αγιά Σοφιάς απειλείται να ακυρωθεί. Ο δε Καραμανλής, δεν θα μπορεί να αρθρώσει στο μέλλον ούτε τις 15 λέξεις που είπε μέσα σε 3 χρόνια. Ακέραιοι άνθρωποι όπως ο Παυλίδης, ο Μπασιάκος, ο Δούκας, κάτι κουμπάροι μετά του Παναγιώτη Ψωμιάδη, δεν θα μπορούν πια να προσφέρουν. Όλα θα παραδοθούν στο χάος.
Ποιο είναι το χάος; Φαντάζομαι οι άνθρωποι θα έχουν μισθούς πείνας, οι συντάξεις δεν θα υπάρχουν, οι νέοι θα είναι άνεργοι, οι τράπεζες θα παίρνουν τα σπίτια, δεν θα υπάρχει όραμα και προοπτική, η χώρα θα καταρρεύσει.
Ας σοβαρευτούμε λοιπόν τώρα. Το χάος είναι εδώ. Τρία χρόνια τώρα. Με τα μνημόνια και τις πολιτικές που εφαρμόζουν. Μπροστά δεν υπάρχει τίποτα. Μόνο χάος. Σε λίγο θα βγάλουμε τα κονσερβοκούτια (αυτά που δεν έβγαλαν οι κομμουνιστές της ψυχροπολεμικής προπαγάνδας) και θα σφαζόμαστε μεταξύ μας για να μοιράσουμε τα λίγα που έχουν απομείνει. Τα μνημόνια ρίχνουν την χώρα στην ύφεση και στη συνέχεια η ύφεση χρησιμοποιείται για να παρθούν άλλα μέτρα. Γιατί το κάνουν αφού δεν βγάζει πουθενά; Δεν γίνεται αλλιώς θα πουν οι αυτοαποκαλούμενοι «ευρωπαϊστές».
Θέλω να δείξουν τα πρακτικά ενός μόνο υπουργικού συμβουλίου στο οποίο πραγματικά εξέτασαν μια άλλη πρόταση για την Οικονομία εκτός από την Τρόικα και τα επιχειρήματα με τα οποία την απέρριψαν ως μη πραγματοποιήσιμη. Μία μόνο. Δεν υπάρχει γιατί δεν εξέτασαν ποτέ καμιά άλλη πρόταση. Μας έβαλαν στο ΔΝΤ γιατί έτσι ήθελαν.
Υποστήριξαν με κάθε τρόπο, πως αυτό είναι το καλύτερο για την Ελλάδα και δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα διαπραγμάτευσης. Ν, όμως που στις πρώτες τους μετεκλογικές δηλώσεις Σαμαράς και Βενιζέλος, για να αποφύγουν τον «σκόπελο Τσίπρα» υποστήριξαν πως πρέπει να κάνουμε επαναδιαπραγμάτευση. Μια επαναδιαπραγμάτευση που πριν από τη απειλή των εκλογικών αποτελεσμάτων, υποστήριζαν πως δεν μπορεί να γίνει.
Ουρλιάζουν στα κανάλια πως απειλούνται οι Τράπεζες και η ρευστότητα. Πως ο Στρατούλης θα εθνικοποιήσει τις καταθέσεις .Ποιά ρευστότητα και αποθεματικά των Τραπεζών; Ποτέ δεν υπήρξαν. Οι Τράπεζες χωρίς κανένα θεσμικό έλεγχο, έπαιρναν τις καταθέσεις των καταθετών, (αυτές που θα πάρει ο Στρατούλης) και με αυτές έδιναν δάνεια στους ανθρώπους τους και σε δικές τους Offshore εταιρείες, οι οποίες μετά εμφανίζονταν να κάνουν αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας. Δεκάρα τσακιστή δεν έβαλαν ποτέ. Καταχράστηκαν χωρίς έλεγχο τις καταθέσεις του κόσμου.
Δεν θέλω να επιχειρηματολογήσω υπέρ του Τσίπρα, του Κουβέλη ή του Καμμένου. Απλώς θεωρώ κατάντια για την Δημοκρατία να γυρνάμε στην δεκαετία του 50,όταν ο φόβος μην μας πάρουν οι κομμουνιστές τις περιουσίες και τις γυναίκες μας, χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργηθεί το παρακράτος και να γίνουν οι άνθρωποι υποχείρια. Αυτή η «Δημοκρατία» των εκβιασμών, δημιούργησε το πελατειακό κράτος, τη διαφθορά και τους «εθνικούς» κλέφτες. Αυτές οι τεχνητές απειλές δημιούργησαν την Ελλάδα της υποτέλειας, της Ψωροκώσταινας και τελικώς της αναξιοπρέπειας.
Δεν ξέρω αν ο Τσίπρας μπορεί και πώς, να κυβερνήσει, αλλά ξέρω καλά, όπως όλη η χώρα ποιοι μας κυβέρνησαν και πώς. Κυβέρνησε ο Άκης, ο Τσουκάτος, ο Ρουσόπουλος με τις ευλογίες του Εφραίμ και το απολυτήριο εξαταξίου Γυμνασίου και δεν μπορεί ο Τσίπρας ή ο Παπαδημούλης; Φοβόμαστε μήπως μας ρίξουν στο χάος; Και το λένε την ίδια ώρα που χάρισαν δισεκατομμύρια στους Γερμανούς των υποβρυχίων και στη SIEMENS;
Να σας το πω χοντρά; Κυβέρνησαν πρωθυπουργοί που έπαιζαν playstation στου Μαξίμου και φόραγαν βραχιολάκια ισορροπίας Power Balance και δεν μπορούν αυτοί που έχουν ένα άλλο προβληματισμό; Μπορούσαν υπουργοί που έκαναν τους νόμους περί ευθύνης υπουργών, τους εκλογικούς νόμους, τους νόμους που αμνηστεύουν κλέφτες, υπουργοί που ήταν οι ίδιοι κλέφτες και δεν μπορούν άλλοι;
Γιατί; Γιατί δεν είναι όσο "ευρωπαϊστές" όσο θέλουν τα κανάλια και τα εκδοτικά συγκροτήματα; Απέναντι στα φαντάσματα που επικαλούνται ως επικίνδυνα, προτιμώ την πραγματικότητα που είναι ξεκάθαρη. Μπορούσαν όλοι αυτοί τόσα χρόνια και δεν μπορούν οι άλλοι; Ας απαντήσει ο καθένας μόνος του.

Στην έκτη θέση παγκοσμίως το Πολεμικό Ναυτικό


Αναρτήθηκε από τον/την arch στο Μαΐου 31, 2012

Φωτογραφία για Έκτο παγκοσμίως το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό(ΠΙΝΑΚΑΣ)
Έκτο στον κόσμο κατατάσσει το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, μία από τις πιο έγκυρες ξένες ιστοσελίδες, η «STRATEGYPAGE», γεγονός που από μόνο του αποτελεί μία σημαντική επιτυχία, που έρχεται να τονώσει το ηθικό του προσωπικού σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Την ίδια ώρα, η ίδια ιστοσελίδα, κατατάσσει το Τουρκικό Ναυτικό στην  24η θέση.
Πιο συγκεκριμένα…
Στο link http://www.strategypage.com/fyeo/howtomakewar/databases/navy/navalforcesoftheworld.asp υπάρχει μια database με τα 40 πιο ισχυρά Πολεμικά Ναυτικά παγκοσμίως, στην οποία το Ελληνικό ΠΝ κατέχει την έκτη θέση. Η κατάταξη αυτή έχει γίνει σύμφωνα με την ποιότητα του προσωπικού και του υλικού, θεωρώντας ως βάση αξιολόγησης το γεγονός ότι το Αμερικανικό ΠΝ κατέχει την πρώτη θέση. Και ακολουθούν κατά σειρά: Η Βρετανία, το Ισραήλ, ο Καναδάς, η Ιαπωνία και στην έκτη ισοβαθμούν η Ελλάδα, η Ολλανδία, η Νορβηγία και η Αυστραλία. Η Τουρκία, ως προελέχθη, βρίσκεται στην 24η θέση. Όπως επισήμαιναν με νόημα, αλλά με ένα πλατύ χαμόγελο στο πρόσωπό τους, αρμόδιος παράγων του ΠΝ, «αυτό που μένει, είναι να το αποδείξουμε αύριο στις βολές κατευθυνόμενων βλημάτων που θα κάνουμε στο Πεδίο Βολής Κρήτης».
parapolitika.gr

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

ΑΟΖ:η πρόταση που θα παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ.Ποια σημεία θα προκαλέσουν συζήτηση

Τρίτη, 29 Μαΐου 2012

Η “στροφή” που προσπαθεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής δεν είναι εύκολη,αλλά πάντως η προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη. στην Κουμουνδούρου,επεξεργάζονται κείμενο θέσεων σε σχέση με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη,την ανακήρυξη και το σχεδιασμό της.

Μέχρι στιγμής υπάρχει ένα σχέδιο αυτού του κειμένου,στο οποίο είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να προσεγγίσει το θέμα κάπως διαφορετικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert, σ΄ αυτό το κείμενο:

•Γίνεται λόγος για “ελληνοτουρκική διένεξη” με την Τουρκία να “διεκδικεί μερίδιο στο Αιγαίο για οικονομικούς, στρατιωτικούς και γενικότερους γεωπολιτικούς λόγους, καθώς η ελληνικότητα των νησιών του Αιγαίου και η Κύπρος στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο την περιορίζει σε μια στενή λωρίδα έξω από τα μικρασιατικά παράλια”.
•Για την επίλυση του θέματος από τα Διεθνή Δικαστήρια οι συντάκτες του κειμένου αναφέρουν ότι
“και οι δύο χώρες έχουν λόγο να ανησυχούν για πιθανή δικαστική διευθέτηση της διαφοράς τους στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο… Η Τουρκία ξέρει ότι το Διεθνές Δικαστήριο δεν θα δεχτεί την αξίωσή της να μην έχουν τα μικρά νησιά υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, αφού η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας το προβλέπει … Η Ελλάδα ξέρει ότι θα συνυπολογίσουν τη μεγάλη ακτογραμμή της Τουρκίας και την ασφυξία που προκαλεί στην Τουρκία η ελληνικότητα των νησιών του Αιγαίου. Είναι πολύ πιθανό να δοθούν στην Τουρκία λωρίδες που θα διακόπτουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ”.
•Ειδική αναφορά γίνεται στο Καστελόριζο κι εδώ εκφράζεται μία άποψη που θα προκαλέσει συζήτηση.Το σχέδιο κειμένου του ΣΥΡΙΖΑ για την ΑΟΖ,αναφέρει τη μεγάλη σημασία του Καστελόριζου,αφού “ η έκταση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ του συμπλέγματος κρίνει αν η Κυπριακή ΑΟΖ συνορεύει με την ελληνική ή παρεμβάλλεται η τουρκική. Αυτό είναι σημαντικό, εάν στο μέλλον η περιοχή γίνει τόπος διέλευσης ενεργειακών οδών”.Υποστηρίζουν όμως ότι “οι τουρκικές ενστάσεις δεν είναι ολωσδιόλου αβάσιμες, γιατί είναι αμφίβολο, αν τα Διεθνή Δικαστήρια θα αναγνώριζαν πλήρη δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε όλες τις νησίδες του συμπλέγματος της Μεγίστης, σε περίπτωση δικαστικής διευθέτησης”.
•Οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ στο ίδιο κείμενο κάνουν σαφές ότι πολιτική του θα είναι η εμφατική διεκδίκηση όλων των εθνικών δικαιωμάτων επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε στρατιωτική λύση. “Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να πολιτεύεται εθνικά, διότι τα κόμματα είναι πρωτίστως κόμματα των εθνικών κρατών, ανεξάρτητα από το εάν διακατέχονται από διεθνιστικό φρόνημα”,αναφέρεται. “ Εφόσον πολιτεύεται στο πλαίσιο ενός εθνικού κράτους και διεκδικεί σε αυτό εξουσία, πρέπει να μπορεί να την ασκήσει και να υπερασπίσει συμφέρονται αυτού του κράτους έναντι άλλων κρατών. Αυτό σημαίνει ότι, και στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, οφείλει, ώσπου να επέλθει συμφωνία ή δικαστική διευθέτηση, να υποστηρίξει το μέγιστο που μπορεί να αποκομίσει η ελληνική πλευρά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Η δική μας ιδιαιτερότητα είναι ότι αποκλείουμε τον πόλεμο ως μέσο διευθέτησης διαφορών … Εμείς υποστηρίζουμε τη διαπραγμάτευση, τη διαιτησία και τον συμβιβασμό με αμοιβαίο όφελος.

•Στο θέμα της ελληνοαλβανικής ΑΟΖ υποστηρίζουν ότι “είναι μάλλον βέβαιο ότι η ακύρωση της συμφωνίας από το αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο επήλθε για πολιτικούς λόγους” και καταλήγει αναφέροντας ότι “ η Αλβανία, όπως και η Ελλάδα, έχει υπογράψει και έχει κυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και τίποτα δεν εμποδίζει τις δύο πλευρές να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο του Αμβούργου”.

•Είναι υπέρ της ανακήρυξης ΑΟΖ ο ΣΥΡΙΖΑ;Η απάντηση είναι ναι αλλά όπως αναφέρεται στο κείμενο “αυτή η δήλωση χρειάζεται προετοιμασία, δηλαδή να προηγηθούν διμερείς (ή πολυμερείς, αν κρίνεται ότι υπάρχει ομάδα ομοφρονούντων κρατών) ενημερώσεις και διαβουλεύσεις. Με την ίδια δήλωση, και αφού έχουν προηγηθεί όσα είπαμε, να καλεί η Ελλάδα τα όμορα κράτη σε διμερείς διαπραγματεύσεις για την τελική οριοθέτηση της ΑΟΖ. Αυτή είναι η μόνη δυνατότητα, που όμως δεν διασφαλίζει όλες τις αξιώσεις που κατά καιρούς προβάλλουν διάφοροι, δημοσιεύοντας και χάρτες”.

•Απάντηση όμως δεν δίνεται για το τι θα γίνει αν δεν υπάρξει διευθέτηση όπως τη φαντάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ:
“ Τέτοιες περιπτώσεις έχουν υπάρξει διεθνώς. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις της ελληνοτουρκικής, ελληνοαλβανικής, ελληνοαιγυπτιακής και ελληνοκυπριακής οριοθέτησης όμως, είναι πιθανό να υπάρξουν σύντομα τριβές, εφόσον χρειαστεί να υπάρξουν από οποιαδήποτε πλευρά έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων ή εφόσον διέλθουν αγωγοί”

 

Κατηφόρα και στον στόλο…

ΤΡΙΤΗ, 29 ΜΑΙΟΥ 2012

thumb
Νέα μείωση κατά 3,3% σημείωσε η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου (πλοία 100 κόρων και άνω) τον φετινό Μάρτιο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη δύναμη του περσινού Μαρτίου, έναντι μείωσης 2,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2011 προς το 2010.
Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), τον Μάρτιο η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου αριθμούσε 2.006 πλοία. Αντίθετα, η ολική χωρητικότητα του ελληνικού εμπορικού στόλου (πλοία 100 κόρων και άνω) ανήλθε σε 44.052.753 κόρους τον Μάρτιο 2012 και αυξήθηκε 2,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη χωρητικότητα του Μαρτίου 2011, έναντι αύξησης 1,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2011 προς το 2010.  Α.Χ.

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Προς κατεδάφιση το Badminton στο Γουδή



ΑΚΥΡΩΣΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΟ ΣΤΕ

Σε τροχιά κατεδάφισης μπαίνουν οι εγκαταστάσεις του «Badminton» στην περιοχή Γουδή που χρησιμοποιήθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες για διάφορα αθλήματα και τα τελευταία χρόνια έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες και αξιοποιούνται για πολιτιστικές εκδηλώσεις (μουσικές, θεατρικές, συνέδρια κ.λπ.).

Θεωρείται βέβαιο πως θα προκύψουν αξιώσεις αποζημίωσης από την εταιρεία που εκμεταλλεύεται το θέατρο Badminton
Θεωρείται βέβαιο πως θα προκύψουν αξιώσεις αποζημίωσης από την εταιρεία που εκμεταλλεύεται το θέατρο Badminton
Σε τροχιά κατεδάφισης μπαίνουν οι εγκαταστάσεις του «Badminton» στην περιοχή Γουδή που χρησιμοποιήθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες για διάφορα αθλήματα και τα τελευταία χρόνια έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες και αξιοποιούνται για πολιτιστικές εκδηλώσεις (μουσικές, θεατρικές, συνέδρια κ.λπ.).
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, κάνοντας δεκτή σχετική αίτηση πολιτιστικού σωματείου και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, ακύρωσε την οικοδομική άδεια που εκδόθηκε το 2006 (και την αναθεώρησή της το 2007) που επέτρεψε να μετατραπούν οι προσωρινές (λυόμενες) εγκαταστάσεις σε μόνιμες, ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν άλλου είδους μεταολυμπιακές χρήσεις! Ετσι το κτίριο θεωρείται πλέον αυθαίρετο και κατεδαφιστέο, ενώ είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν οικονομικές αξιώσεις αποζημίωσης από την εταιρεία που το εκμεταλλεύεται, με βάση σύμβαση 20ετούς παραχώρησης από την εταιρεία «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ».
Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του Νόμου 3342/05 που επέτρεψαν την επέκταση των εγκαταστάσεων και τη μετατροπή τους σε μόνιμες, γιατί δεν είναι συμβατές με τον χαρακτήρα της περιοχής ως Μητροπολιτικού Πάρκου και επειδή δεν υπήρξαν μελέτες που να ερευνούν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον της Αττικής.
Το αίτημα
Παράλληλα το ΣτΕ ακύρωσε τη σιωπηρή απόρριψη από την πλευρά των συναρμόδιων υπουργών το 2007 του αιτήματός τους για κατεδάφιση του κλειστού γηπέδου αντιπτέρησης («Badminton») στο Ολυμπιακό Κέντρο Γουδή. Σύμφωνα με το ΣτΕ, οι επίμαχες διατάξεις του Ν. 3342/05 παραβιάζουν το άρθρο 24 του Συντάγματος και είναι ανίσχυρες, γιατί οδηγούν σε επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων, όχι μόνο της περιοχής, αλλά ολόκληρου του λεκανοπεδίου Αττικής, χωρίς να υπάρχει ειδική μελέτη που να τεκμηριώνει επαρκώς τις ρυθμίσεις από την άποψη της πολεοδομικής ανάγκης.
Παράλληλα η Ολομέλεια υπό τον πρόεδρο ΣτΕ και σημερινό υπηρεσιακό πρωθυπουργό Π. Πικραμμένο διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει ειδική μελέτη που να εξετάζει τις επιπτώσεις στο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον από τη διατήρηση του κτιρίου.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΑΝ ΟΣΟΙ ΕΨΑΧΝΑΝ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ TOR-M1!!!


ΠΟΛΙΤΙΚΉ | HTTP://PREZATV.BLOGSPOT.COM/ | 2012-05-28 06:18:18

Συγκλονιστικές πτυχές, που θυμίζουν μυθιστόρημα του Τζον Λε Καρέ και μέχρι σήμερα παρέμειναν στο παρασκήνιο της υπόθεσης, περιλαμβάνει η υπόθεση των αμαρτωλών εμβασμάτων για τα ρωσικά οπλικά συστήματα TOR-M1. 
Πέραν από τις δαιδαλώδεις διαδρομές που ακολούθησαν οι μίζες μέχρι να φτάσουν στα χέρια του ζεύγους Τσοχατζόπουλου, η συγκλονιστική ιστορία περιλαμβάνει ακόμη και εν ψυχρώ δολοφονίες στην παγωμένη Κόκκινη Πλατεία των Ρώσων αξιωματούχων που ανέλαβαν να ερευνήσουν το σκάνδαλο. 
Ειδικότερα, στις 29.2.1999 ο τότε γενικός διευθυντής Εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος και ο Ι. Βορόμπιεφ, πρόεδρος του ρωσικού ομίλου Almaz-Antey, υπογράφουν τη σύμβαση για την προμήθεια των TOR-M1. Από τότε και μέχρι τις αρχές του 2002 η παράδοση των συστημάτων γινόταν κανονικά, κανείς όμως δεν ενδιαφέρθηκε για την τύχη των αντισταθμιστικών ωφελημάτων (Α/Ω), αξίας 73 εκατ. δολαρίων. Τα αναζήτησε τελικά ο κ. Σπύρος Τραυλός, αντικαταστάτης του Γιάννη Σμπώκου, και διαπίστωσε, έκπληκτος, ότι η Drumilan (σ.σ.: η εταιρεία που είχε αναλάβει να υλοποιήσει τα Α/Ω) είχε κλείσει τα γραφεία της στην Αθήνα και ο εκπρόσωπός της κ. Φουάντ Αλ Ζαγιάτ μαζί με τον Ελληνα συνεργάτη του κ. Βλάση Καμπούρογλου είχαν εξαφανιστεί! 

Τότε ενημέρωσε άμεσα τον νέο διευθυντή της Almaz-Antey Ιγκόρ Κλίμοφ ζητώντας εξηγήσεις. Ο ισχυρός παράγοντας της Ρωσίας, προσωπικός φίλος του κ. Βλαντιμίρ Πούτιν, διαπίστωσε αρχικά ότι ποσό από τα 73 εκατ. δολάρια είχε εκταμιευτεί προς την Drumilan και στη συνέχεια -μέσω και της Εισαγγελίας της Μόσχας- αποκαλύπτεται ότι περίπου 45 εκατ. δολάρια είχαν καταλήξει στην τράπεζα Western Bank του Μαυροβουνίου και περίπου 12 εκατ. εντοπίστηκαν σε λογαριασμό του προηγούμενου προέδρου Βορόμπιεφ στην Privi Bank της Μόσχας.

Υπό αυτά τα δεδομένα, ο κ. Πούτιν ζητά από τον Ιγκόρ Κλίμοφ να ηγηθεί αντιπροσωπίας που θα μετέβαινε στην Ελλάδα προκειμένου να εντοπιστούν τα ίχνη των χαμένων χρημάτων. Παράλληλα, ζητά τον κατ’ οίκον περιορισμό του Βορόμπιεφ έως ότου εξιχνιαστεί το έγκλημα (προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι σε έγγραφο με ημερομηνία μεταγενέστερη του 2009, το οποίο κατασχέθηκε από το γραφείο του Α. Τσοχατζόπουλου, ο πρώην υπουργός γράφει «Vorobief τι κατέθεσε;»).

Οντως, τον Μάιο του 2003 οι Ρώσοι καταφθάνουν στο Πεντάγωνο και επί 4 ημέρες συσκέπτονται με τον κ. Τραυλό και Ελληνες αξιωματικούς. Εναν μήνα αργότερα ο κ. Τραυλός αποφασίζει να ανταποδώσει την επίσκεψη και στις 6 Ιουνίου αναμένει τον Ρώσο συνομιλητή του έπειτα από ραντεβού που έχουν δώσει στην Κόκκινη Πλατεία. Ωστόσο, ο Ελληνας αξιωματούχος περιμένει μάταια, καθώς αρκετή ώρα μετά το προκαθορισμένο ραντεβού τον πλησιάζουν άνδρες των μυστικών υπηρεσιών και τον ενημερώνουν ότι ο Κλίμοφ δολοφονήθηκε και του ζητούν να λάβει μέτρα προστασίας. 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας σε μια κωμόπολη κοντά στη Μόσχα δολοφονείται και ο Σεργκέι Σίτκο, στενός συνεργάτης του Κλίμοφ και πρόεδρος θυγατρικής της Almaz.

Σύμφωνα με τον φάκελο της υπόθεσης, αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι δολοφόνοι του Κλίμοφ προσπάθησαν να του πάρουν τον χαρτοφύλακα που περιείχε έγγραφα για τα ελληνικά αντισταθμιστικά. Παρά ταύτα οι ρωσικές αρχές απέδωσαν τις δολοφονίες στο πλαίσιο του «εμφυλίου» για τον έλεγχο των πετρελαίων.
Χρήστος Μπόκας, Βασιλική Κόκκαλη
ΘΕΜΑ
ΠΡΕΖΑ TV
27-5-2012

Αναδημοσίευση απο http://prezatv.blogspot.com/

Συνέχεια αποκαλύψεων για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας!


mailbox:///C:/Documents%20and%20Settings/Administrator/Application%20Data/Thunderbird/Profiles/m5xaliqg.default/Mail/pop.gmail.com/Inbox?number=1982185&part=1.3&filename=image001.jpg
 
Συνασπισμός επτά σκανδιναβικών χωρών πρότειναν στην ελληνική κυβέρνηση πριν υπογράψει το μνημόνιο με την Τρόικα, χρηματική ενίσχυση 250 δισ. ευρώ σε βάθος 5 ετών με δόσεις, με αντιπαροχή να τους δοθεί η έγκριση έρευνας και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που βρίσκονται στον ελληνικό χώρο.
 
Υπενθυμίζουμε ότι η πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση έγινε από τον οργανισμό Scandec Org που είναι μία εμπορική - οικονομική - πολιτική ένωση των επτά σκανδιναβικών χωρών Σουηδίας, Νορβηγίας, Δανίας, Φινλανδίας, Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας.
 
Ο Scandec Org πρότεινε δωρεάν μελέτη έρευνα εξόρυξη και εμπορία των κοιτασμάτων με αναλογία κέρδους 80% προς 20% (το 20% στην Ελλάδα, το 80% στον διεθνή οργανισμό), προκειμένου να αποπληρωθεί σε βάθος χρόνου το ποσό των 250 δισ. ευρώ που θα έδινε στην Ελλάδα.
 
Παράλληλα δεσμευόταν για μεταφορά κάλυψη του 90% των εργασιακών δραστηριοτήτων του μόνο από Έλληνες εργαζόμενους και οποιαδήποτε συμφωνία ναυπήγησης του ορυκτού πλούτου που θα βρίσκονταν να γίνεται αποκλειστικά από την Ελλάδα.
 
Η κυβέρνηση δεν απάντησε ποτέ στο έγγραφο αυτό του οργανισμού, ενώ λίγο καιρό μετά ο οργανισμός των σκανδιναβικών κρατών έλαβε ειδοποίηση από μια κοινοπραξία ΗΠΑ και Ισραήλ ότι έχουν αναλάβει αυτοί το συγκεκριμένο θέμα.
 
Τον Ιούνιο του 2010 το Γαλλικό Ινστιτούτο Γεωφυσικών Ερευνών δημοσιοποίησε διεθνώς μια έρευνα - μελέτη του, που αφορά τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Γαύδο. Η έρευνα έγινε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
 
Η μελέτη αυτή ανέφερε ότι υπάρχει πλούσιο κοίτασμα μεθανίου καθαρού κατά 99%, δηλαδή δεν χρειάζεται καν επεξεργασία, τονίζοντας ότι το πολύτιμο μεθάνιο ρέει ελεύθερο στη θάλασσα, όπου και χάνεται, εδώ και εκατομμύρια χρόνια και όσοι περνάνε από τα συγκεκριμένα σημεία το βλέπουν και με γυμνό οφθαλμό.
 
Τον Ιούλιο του 2010 το Γαλλικό Ινστιτούτο ζήτησε και πάλι άδεια από την ελληνική κυβέρνηση για θαλάσσιες έρευνες για πιθανή εξόρυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή νότια της Πελοποννήσου.
 
Και πάλι όμως η ελληνική κυβέρνηση ήταν αρνητική τοποθετώντας μάλιστα τις τρεις περιοχές ενδιαφέροντος (Απούλεια Λεκάνη, Λεκάνη Ηροδότου και Λεκάνη Σύρτης) σε γκρίζες ζώνες από μόνη της, βάζοντας όμως έτσι ουσιαστικά χωρίς λόγο στο παιχνίδι εκμετάλλευσης κοιτασμάτων Τούρκους και Λίβυους!
Από όλα αυτά βγαίνει το συμπέρασμα ότι Τούρκοι, Λίβυοι, και Ισραηλινοί κλέβουν φυσικό αέριο από την Ελλάδα, στην οποία ανήκουν μεγάλα κομμάτια των κοιτασμάτων στις Λεκάνες Απούλειας, Ηροδότου και Σύρτης.
 
Η αναφορά της νορβηγικής εταιρείας TGF-MoR, που κάνει σεισμικές έρευνες για ανεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου μιλάει για κοίτασμα 6 δισ. βαρελιών φυσικού αερίου μόνο στην Κρήτη, όσο δηλαδή τρεις φορές της Αλάσκας και μισή φοράς του συνόλου της Σιβηρίας.
 
Παράλληλα η ίδια εταιρεία μετά από έρευνες που έχει κάνει στο Ιόνιο μιλάει για ύπαρξη 900.000 βαρελιών φυσικού αερίου ετησίως στην περιοχή της Κεφαλονιάς, 1.200.000 βαρελιών ανοικτά του Κατάκολου, 800.000 βαρέλια στη Ζάκυνθο και περίπου 2.500.000 βαρέλια στους Οθωνούς.
 
Οι αποκαλύψεις αυτές, γνωστές σε ευρωπαϊκές τράπεζες και πετρελαϊκές εταιρείες της Αμερικής δίνουν το προφίλ μιας Ελλάδας, που θα μπορούσε με τον ορυκτό της πλούτο να είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης.