Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Για στρατό νέου τύπου έκανε λόγο ο Αλ. Τσίπρας

Το πολιτικό του σχέδιο για τη δημιουργία Ενόπλων Δυνάμεων «νέου τύπου», με μεταρρυθμίσεις στις δομές και τους θεσμούς που διέπουν τη λειτουργία τους, παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με σημερινή συνέντευξή του στην ιστοσελίδα www.OnAlert.gr.
Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, θα επισκεφθεί αύριο, Πέμπτη, το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, την 110 Πτέρυγα Μάχης και το Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, ενώ η περιοδεία θα ολοκληρωθεί με επίσκεψη σε μια πολεμική Μοίρα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Τσίπρας είπε ότι στη δημοκρατία, δύο είναι οι βασικές προϋποθέσεις που αφορούν το στρατό: o στρατός δεν παρεμβαίνει στην Πολιτική, λειτουργώντας πάντα στο πλαίσιο του Συντάγματος αλλά και η Πολιτική δεν παρεμβαίνει στην καθημερινή λειτουργία του στρατού. Η πρώτη ικανοποιήθηκε οριστικά και αμετάκλητα το 1974, η δεύτερη καταστρατηγήθηκε συστηματικά και καταστρατηγείται χωρίς προηγούμενο μέχρι και σήμερα.
Τα αποτελέσματα, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι λίγο ως πολύ γνωστά: διαφθορά, διαπλοκή, κομματισμός και αναξιοκρατία, πελατειακές σχέσεις σε πρωτοφανή κλίμακα - αφού ακόμα και τις μεταθέσεις τις βγάζει το «περιβάλλον» του υπουργού- και βέβαια πολιτικές προμηθειών που εκτίναξαν τις δαπάνες της 'Άμυνας σε δυσθεώρητα ύψη, χωρίς δυστυχώς ουσιαστική μέριμνα για την τύχη του αμυντικού υλικού σε βάθος χρόνου.
Ο πυρήνας της πολιτικής Άμυνας που έχει επεξεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ και παρουσίασε ο κ. Τσίπρας είναι:
Πρώτο: Να δρομολογήσει όλες εκείνες τις δομικές αλλαγές που είναι ώριμες εδώ και δεκαετίες και να προωθήσει λύσεις σε χρόνια προβλήματα της Άμυνας, για τα οποία δυστυχώς είχε επιβληθεί «σιγή ασυρμάτου» και προς τα μέσα και προς τα έξω.
Δεύτερο: Να προωθήσει τις αναγκαίες αλλαγές σε επίπεδο θεσμών, που αποτελούν πραγματικότητα σε άλλες χώρες εδώ και πολλά χρόνια, για να αποκτήσουμε επιτέλους ένα θεσμικό πλαίσιο που να ενισχύει την υπευθυνότητα και να υποχρεώνει σε δημοκρατική λογοδοσία και κοινωνικό έλεγχο όλους τους φορείς που εμπλέκονται στο σχεδιασμό και τη λειτουργία της Άμυνας. Που σημαίνει, με δυο λόγια, οριστικό τέλος στο καθεστώς των στεγανών.
Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε πρόσφατα δημοσιεύματα που άφηναν να εννοηθεί ότι πριν από καιρό οι Ένοπλες Δυνάμεις «απεργάζονταν πρωτοβουλίες», για να υπογραμμίσει ότι «με πάσα βεβαιότητα σας επισημαίνω ότι ο δημοκρατικός προσανατολισμός των Ενόπλων Δυνάμεων είναι σήμερα αδιαμφισβήτητος. Και αυτό όχι γιατί έτσι θα άρεσε στην Αριστερά, αλλά γιατί το δημοκρατικό φρόνημα των αξιωματικών είναι πια ταυτόσημο του πατριωτισμού τους. Είμαι απολύτως βέβαιος, λοιπόν, ότι τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας για δήθεν «νοσταλγούς», προκάλεσαν δικαιολογημένη αγανάκτηση στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων».
Ως προς τη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι χρειάζεται αλλαγή «υποδείγματος» και για την Άμυνα. Είναι πλέον καιρός να μιλήσουμε, υπογράμμισε, για «Ένοπλες Δυνάμεις Νέου Τύπου μικρότερου σχήματος και υποδομών, υψηλής αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας, με έμφαση στους ποιοτικούς δείκτες και μικρότερου κόστους». Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να αναλάβουμε συντονισμένη δράση και να γίνουν τομές σε όλα τα επίπεδα.
Ειδικότερα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά:
1. Στo επίπεδο της αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού: αναφέρθηκα ήδη με ποιες τομές θα ξεπεράσουμε τις χρόνιες παθογένειες που σχετίζονται με την εξέλιξη, αλλά και με το πώς αντιλαμβανόμασταν μέχρι τώρα το ρόλο του στρατιωτικού. Θα πρόσθετα επίσης ότι χρειάζεται αναπροσανατολισμός και αναβάθμιση της εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα.
2. Στο οργανωτικό και λειτουργικό επίπεδο: πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η υλοποίηση της νέας δομής δυνάμεων και η υιοθέτηση ποιοτικών δεικτών αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας για όλες τις επιχειρησιακές μονάδες του νέου σχήματος. Δεν πρέπει να μείνουμε όμως εκεί. Χρειάζεται διαρκής προβληματισμός για νέα οργανωτικά σχήματα που θα ενδυναμώνουν τις αναγκαίες συνέργειες μεταξύ των τριών κλάδων των Ε.Δ.
3. Στο επίπεδο του σχεδιασμού: χρειαζόμαστε στρατηγική αποτροπής με αρχές, κατευθύνσεις και ιεραρχημένες προτεραιότητες, που να αξιοποιεί το ερευνητικό και επιστημονικό δυναμικό της χώρας και την Αμυντική Βιομηχανία, και να προτείνει τις αποτελεσματικότερες λύσεις με το μικρότερο κόστος, λύσεις που θα πολλαπλασιάζουν τα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας.
4. Στο επίπεδο των προμηθειών: στρατηγική χρειαζόμαστε και στις προμήθειες, στρατηγική και όχι απλώς νόμο για τις προμήθειες που ν' αλλάζει κάθε φορά που αλλάζει ο υπουργός. Στρατηγική που να διασφαλίζει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που μεγιστοποιούν το επιχειρησιακό αποτέλεσμα για το σύνολο της ζωής του υλικού με το μικρότερο κόστος αλλά και τη μέγιστη δυνατή ανταποδοτικότητα στην ελληνική οικονομία μέσω της Αμυντικής Βιομηχανίας της χώρας.
5. Στο επίπεδο της Αμυντικής Βιομηχανίας: για να έχουμε ένα βιώσιμο σχήμα θα πρέπει να μπορεί να συμβάλλει στο αξιόμαχο των Ε.Δ., στην ενίσχυση της απασχόλησης και στην εισαγωγή καινοτόμων τεχνολογιών στη χώρα. Για να πετύχουμε αυτόν τον τριπλό στόχο, πρώτα απ' όλα χρειάζεται σχέδιο. Σχέδιο ανασυγκρότησης, υπαγωγή σε ενιαίο φορέα υπό εθνικό έλεγχο, και σχέδιο για τον παραγωγικό προσανατολισμό της βιομηχανίας, έτσι ώστε να αντιστοιχεί με το μοντέλο υποστήριξης αλλά και τον στρατηγικό προσανατολισμό των Ε.Δ.
6. Στο επίπεδο της θητείας: δεν μπορούμε να έχουμε έναν πετυχημένο θεσμό αν δεν προσανατολίσουμε τη θητεία σε καθαρά επιχειρησιακά καθήκοντα και αν δεν τη συνδέσουμε με πολιτικές ανταποδοτικότητας.
7. Στο επίπεδο των θεσμών: είναι αναγκαίο ένα πλαίσιο από αναβαθμισμένους θεσμούς, με τον ουσιαστικότερο ρόλο να αναλογεί στο κοινοβούλιο, που να επιτηρεί το σύνολο των λειτουργιών της Άμυνας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια, η αποτελεσματικότητα, η αποδοτικότητα, η μέγιστη δυνατή ανταποδοτικότητα των προμηθειών στην ελληνική οικονομία αλλά και το κατά πόσο οι επιλογές είναι σε αντιστοιχία με τους πολιτικούς στόχους.
Αναλυτικότερα για τη θητεία και τη διάρκειά της, ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δεν μπορεί να μπαίνει σε υπολογισμούς κόστους -αποτελεσματικότητας, ούτε να ακολουθεί μηχανιστικά το παράδειγμα άλλων χωρών. Οι περισσότερες χώρες, πρόσθεσε, που έχουν καταργήσει το θεσμό της θητείας δεν έχουν ζήτημα προάσπισης της εδαφικής τους ακεραιότητας και έχουν από καιρό μετασχηματίσει και αναδιοργανώσει τις Ε.Δ. τους προς την κατεύθυνση ανάληψης αποστολών εκτός συνόρων. Όπως γνωρίζετε, συμπλήρωσε, ο θεσμός της θητείας δεν είναι «συμβατός» με τις αποστολές αυτές. Οφείλουμε όμως να είμαστε ειλικρινείς και να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, υποστήριξε διευκρινίζοντας ότι για να παίξει η θητεία τον ουσιαστικό ρόλο που της αναλογεί, θα πρέπει να παρουσιάζει όλα εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, έτσι ώστε να μην εκλαμβάνεται και να μην είναι «τιμωρία» και χάσιμο πολύτιμου χρόνου για τους νέους πολίτες της χώρας μας.
Για το προσωπικό των ΕΔ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύθηκε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι το προσωπικό της Άμυνας να μπορέσει να διατηρήσει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, διαφορετικά δεν μπορούμε να συζητάμε για Άμυνα της χώρας. Συγκεκριμένα, για το στεγαστικό πρόβλημα επεσήμανε ότι εδώ μπορούμε να παρέμβουμε αποφασιστικά, και το μοντέλο που προτείνει το κόμμα του, όπως ανέλυσε, είναι ότι θα αποδεσμεύσει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία της Άμυνας από επιχειρησιακή χρήση και μέρος αυτών θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής, έργων για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και στέγασης του προσωπικού, έργων για τη φύλαξη του υλικού κ.λπ.
Για το θέμα της ΑΟΖ, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας αποτελεί απαραβίαστη βάση για την όποια διαπραγμάτευση με όλες τις όμορες χώρες σε ό,τι αφορά την κοινή οριοθέτηση ΑΟΖ, ενώ διεμήνυσε ότι η εδαφική ακεραιότητα της χώρας, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, είναι αξίες αδιαπραγμάτευτες.
Πηγή: ΑΜΠΕ