Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Επιβολή διαφάνειας μέσω διαδικτύου

Επιβολή διαφάνειας μέσω διαδικτύου

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2009 07:00
368 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1750626


Τηλεοπτικά μεταδόθηκε η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Την οριστική και αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή διαφάνειας σε όλες τις πράξεις της Δημόσιας Διοίκησης, μέσω της ανάρτησης τους στο διαδίκτυο, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, ομιλώντας χθες στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

«Το κύρος των θεσμών χτίζεται από την αξιοπιστία όσων τους υπηρετούν. Η αξιοπιστία κερδίζεται μόνο με πράξεις», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και διακήρυξε: «Όπου και από όποιον ασκείται εξουσία, αυτή θα ασκείται με διαφάνεια, ορατά στους πολίτες. Όλα στο φως, όλα στη δημόσια κριτική και στον έλεγχο. Θέλουμε να γνωρίζει ο πολίτης ποιος αποφασίζει, τι αποφασίζει, τι κόστος έχουν οι αποφάσεις του».

Το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, είναι η επικαιροποιημένη πρόταση που είχε παρουσιάσει το ΠΑΣΟΚ, ως αντιπολίτευση, το 2005 κι όπως είπε ο πρωθυπουργός «εάν είχε υιοθετηθεί τότε, η χώρα δεν θα είχε υποστεί όλον αυτό τον κατακλυσμό των σκανδάλων. Ούτε κουμπάροι, ούτε άγονες γραμμές, ούτε ομόλογα, ούτε Βατοπέδι θα ήταν δυνατά, αν τότε μας είχαν ακούσει».

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «ένα καθοριστικό βήμα στην κατεύθυνση της διαφάνειας» και ανακοίνωσε ότι τα επόμενα βήματα θα είναι: Νέος εκλογικός νόμος και νόμος για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, για να χτυπηθεί το «πολιτικό χρήμα» και επαναβεβαίωσε την εμμονή του στη διαδικασία επιλογής στελεχών στη Δημόσια Διοίκηση, που εφαρμόζει η κυβέρνησή του.

Γ. Παπανδρέου: Διακυβέρνηση αξιοκρατίας, λογοδοσίας και διαφάνειας.
Ο πρωθυπουργός συνέστησε στους υπουργούς να συνεργάζονται στενά με τους βουλευτές, επισημαίνοντας ότι με τη διαβούλευση θα εντοπίζονται έγκαιρα τυχόν προβλήματα στα προτεινόμενα νομοσχέδιά τους.

ΚΚΕ: Χιλιοπαιγμένο έργο τα περί της διαφάνειας

«Κακοσκηνοθετημένη θεατρική παράσταση» θύμισε σύμφωνα με το ΚΚΕ η χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου -όπως αναφέρει- παρουσιάστηκε και το χιλιοπαιγμένο έργο «διακηρύξεις υπέρ της διαφάνειας».

«Ο λαός γνωρίζει την αλήθεια γιατί τη ζει, ότι γίνεται διαρκώς φτωχότερος για να αυξάνονται τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Αν τώρα αυτό γίνεται με λιγότερο αδιαφανή τρόπο το αποτέλεσμα ουσιαστικά δεν αλλάζει», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα.

«Η δημοσιοποίηση των αποφάσεων της κυβέρνησης στο διαδίκτυο μόνο επίφαση της διαφάνειας μπορεί να είναι», προστίθεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει: «Τις κρίσιμες και καθοριστικές αποφάσεις, όπως αυτές που πάρθηκαν πρόσφατα στο ΕΚΟΦΙΝ, τις λαμβάνουν πάντα σε κλειστές αίθουσες κρυφά από το λαό οι κυβερνήσεις, τα όργανα της Ε.Ε., μαζί με τους εκπροσώπους των επιχειρηματικών ομίλων».


20091128 «Στη θάλασσα η λύση για το φαινόμενο του θερμοκηπίου»

ΣΤΕΦΕΝ ΣΑΛΤΕΡ Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΕΦΕΥΡΕΤΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ

«Στη θάλασσα η λύση για το φαινόμενο του θερμοκηπίου»


Ο Στέφεν Σάλτερ, ένας από τους κορυφαίους Βρετανούς εφευρέτες, έγινε ευρύτερα γνωστός τη δεκαετία του 1970 με την «κουνιστή πάπια» του: μια συσκευή που χρησιμοποιεί την ενέργεια των κυμάτων και βρίσκει σήμερα αρκετές εφαρμογές, αλλά περικλείει ακόμη περισσότερες εξελίξεις για το μέλλον.

«Δυστυχώς, οι πλούσιες χώρες που έχουν προκαλέσει το πρόβλημα, δεν μπορούν να σταματήσουν τις φτωχές χώρες από την προσπάθεια να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους...»«Δυστυχώς, οι πλούσιες χώρες που έχουν προκαλέσει το πρόβλημα, δεν μπορούν να σταματήσουν τις φτωχές χώρες από την προσπάθεια να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους...»Θεωρείται «πρωταθλητής» στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ανάμεσα σε άλλα έχει επιχειρήσει να αυξήσει τις βροχοπτώσεις στις περιοχές που πλήττονται από ξηρασία, ψεκάζοντας τα σύννεφα με θαλασσινό νερό, με αεροτουρμπίνες δικής του επινόησης, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την ερημοποίηση και σε μια εκτεταμένη χρήση ακόμη και να σταματήσει την άνοδο της επιφάνειας της θάλασσας λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η οποία απειλεί το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού που ζει σε παράκτιες περιοχές χαμηλού υψομέτρου.

Η κλιματική αλλαγή απασχολεί σοβαρά τον επίτιμο καθηγητή Engineering Design στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Στην πρόσφατη ομιλία του στην Αθήνα -στο ετήσιο συνέδριο της Euroscience, που διοργάνωσε το ελληνικό τμήμα και αποτέλεσε την ευκαιρία για τη συνέντευξή του στην «Ε»- εξήγησε πως η λύση για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου βρίσκεται στη θάλασσα. Αλλωστε το τελευταίο του επίτευγμα, το οποίο επινόησε με ένα συνάδερφό του, αφορά σαν δημιουργία σύννεφων που θα λειτουργούν καθρέφτες, αντανακλώντας περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία στο Διάστημα. Ο σχεδιασμός αυτού του συστήματος περιλαμβάνει πλωτά μέσα που χρησιμοποιούν την ενέργεια του αέρα για να αντλήσουν θαλασσινό νερό και να το μετατρέψουν με ένα τέχνασμα ψεκασμού λεπτών σωματιδίων σε σύννεφα. Σύμφωνα μάλιστα με τους υπολογισμούς τους, αν αυξανόταν η αντανακλασιμότητα κατά 3%, η δροσιά θα ισορροπούσε την υπερθέρμανση του πλανήτη που προκαλεί η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα από την καύση ορυκτών καυσίμων.

Στη συνέντευξή του, ο 71χρονος επιστήμονας δεν μας μιλά μόνο για τα επιτεύγματά του αλλά κυρίως για αυτό που επείγει: τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, για τις οποίες ευθύνονται κυρίως οι πλούσιες χώρες, ενώ οι φτωχές υφίστανται τις συνέπειές τους με τη μορφή των κλιματικών αλλαγών.

Τρόποι αντιστροφής

Εν όψει και της προσεχούς διάσκεψης κορυφής στην Κοπεγχάγη για την κλιματική αλλαγή, τόσα χρόνια μετά τις διεθνείς συναντήσεις με αυτό το θέμα, έχει υπάρξει κάποια πρόοδος στον περιορισμό της συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα; Εχουν εφαρμοστεί αποτελεσματικές πολιτικές;

«Κατηγορηματικά όχι. Ακόμη και παρά την οικονομική ύφεση δεν υπάρχει καμία μείωση στην ατμοσφαιρική συγκέντρωση του CO2, όπως αποδεικνύει και η καμπύλη Keeling (σ.σ. γράφημα που αποτυπώνει τις μετρήσεις από τις συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα και πήρε το όνομά του από τον επιστήμονα που ξεκίνησε τις καταγραφές από το 1958. Παρά τις ταλαντώσεις της, η καμπύλη βαίνει αυξανόμενη έκτοτε). Διαπιστώστε το και μόνοι σας (σ.σ. σε αυτό το σημείο μας έδωσε και τη διεύθυνση καταγραφής των δεδομένων http://scrippsco2.ucsd.edu/data/ atmospheric_co2.html και εκεί κάνουμε κλικ στο Mauna Loa record)».

Πιστεύετε ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι αναστρέψιμη κατάσταση και με ποιον τρόπο θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο;

«Νομίζω ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου μπορεί να αντιστραφεί με πολλούς τρόπους. Ενας είναι με την αντανάκλαση της ηλιακής ενέργειας πίσω στο Διάστημα, με την έγχυση σωματιδίων στη στρατόσφαιρα. Ενας δεύτερος, αυτός πάνω στον οποίο εργάζομαι, λειτουργεί χαμηλότερα στην τροπόσφαιρα, όπου μπορούμε να δημιουργήσουμε ωκεάνια σύννεφα, έτσι ώστε να έχουν υψηλότερη αντανακλασιμότητα εμβάλλοντας πολύ μικρές σταγόνες θαλασσινού νερού. Αυτές αυξάνουν τον αριθμό αλλά ελαττώνουν τη διάμετρο από τις σταγόνες στα σύννεφα, ενεργοποιώντας αυτό που αποκαλείται αποτέλεσμα Twomey, το οποίο κάνει τα σύννεφα λευκότερα. Και οι δύο αυτές μέθοδοι πράγματι ψυχραίνουν την οποιαδήποτε αιτία θέρμανσης, αλλά δεν μειώνουν την αύξηση της οξύτητας του ωκεανού. Είναι επίσης πιθανό να αφαιρέσουμε το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα -και μετά τη θάλασσα- αλλά αυτό δεν εξουδετερώνει τη θέρμανση του παρελθόντος, ούτε λειτουργεί για άλλες πιθανές αιτίες υπερθέρμανσης».

Πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι και προσωπική ευθύνη το να προσαρμόσουμε τη συμπεριφορά μας για να «σώσουμε τον πλανήτη». Είναι θέμα ατομικής κατανάλωσης και υιοθέτησης νέων συνηθειών ή είναι θέμα πολιτικού σχεδίου δράσης και επιχειρηματικών δεσμεύσεων, που οφείλουν να εφαρμοστούν σε τοπικό αλλά και διεθνές επίπεδο;

«Θα βοηθούσε αυτό, ιδιαίτερα αν μπορούσε να μειωθεί ο πληθυσμός του κόσμου. Αλλά ενώ πολλοί άνθρωποι δίνουν υποσχέσεις εδώ και πολύ καιρό που δεν φαίνεται να τηρούν και οι πλούσιοι που έχουν προκαλέσει το πρόβλημα δεν μπορούν να σταματήσουν τους φτωχούς από το να προσπαθούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους. Φαίνεται ανόητο να υποθέτουμε ότι αυτή μπορεί να είναι η μοναδική λύση όταν έχει σημειωθεί τόσο λίγη πρόοδος».

Νέες πηγές ενέργειας

Πόσο τρομακτική είναι η προοπτική ότι αν ο αναπτυσσόμενος κόσμος αποκτήσει καλύτερα μέσα διαβίωσης, θα συνεισφέρει τα μέγιστα στο πρόβλημα; Πόσο αντιφατικό είναι κάτι τέτοιο με την επίτευξη καλύτερης ζωής για τους φτωχούς;

«Αυτή η κατανοητή επιθυμία πρόκειται να υποβάλει τον αναπτυγμένο κόσμο σε πολύ τρομακτικά προβλήματα».

Είναι δυνατή η απεξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα για τις ενεργειακές μας ανάγκες;

«Πρόκειται να υποχρεωθούμε είτε το θέλουμε είτε όχι, επειδή οι γεωλογικές πηγές πετρελαίου για παράδειγμα σύντομα θα γίνουν σπάνιες και ακριβότερες. Υπάρχουν τρόποι να πάρουμε ηλεκτρισμό από ανανεώσιμες πηγές και κάθε φυσική πηγή άνθρακα, μετατρέποντας ακόμη και τα δημόσια απορρίμματα σε υγρό καύσιμο μεταφοράς». 


20091129 Τα τέσσερα αγκάθια της Κοπεγχάγης


Τα τέσσερα αγκάθια της Κοπεγχάγης

Διανύουμε τις τελευταίες 168 ώρες μέχρι την παγκόσμια διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου αρχίζει στην Κοπεγχάγη η «μάχη» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οποία οφείλει να είναι πιο αποδοτική από το Πρωτόκολλο του Κιότο, καθώς οι επιπτώσεις είναι πιο έντονες σήμερα και οι παγκόσμιες εκπομπές ρύπων σε σχέση με το 1990 αυξήθηκαν κατά 25%.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η αλλαγή της νομικής φύσης της συμφωνίας που ισχύει απ' το Κιότο.Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η αλλαγή της νομικής φύσης της συμφωνίας που ισχύει απ' το Κιότο.Τα περισσότερα μηνύματα που έρχονται μέχρι στιγμής πάντως είναι απογοητευτικά, καθώς η κάθε πλευρά προσπαθεί να προωθήσει τη δική της ατζέντα χωρίς να μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα εάν, μετά το τέλος των εργασιών της διάσκεψης στις 18 Δεκεμβρίου, θα υπάρξει δεσμευτική συμφωνία.
Οι σκόπελοι των συνέδρων
Στην καλύτερη των περιπτώσεων, η συμφωνία θα επικυρωθεί, νομική σε τρεις μήνες στην Βόννη της Γερμανίας ή στην 16η Conference of the Parties (Διάσκεψη των Μερών) στο Μεξικό.
Τέσσερις είναι οι σκόπελοι που πρέπει να «υπερπηδήσουν» οι σύνεδροι για να καταλήξουν σε ουσιαστική συμφωνία:
1 Χρηματοδότηση: Οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν ανάγκη ουσιαστικής οικονομικής και τεχνολογικής υποστήριξης για να περιορίσουν τις εκπομπές αερίων και να δημιουργήσουν τεχνικές που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή. Οι αναπτυγμένες χώρες που ευθύνονται για τη ρύπανση του πλανήτη οφείλουν να τις χρηματοδοτήσουν.
*Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα: Η Ε.Ε. προτείνει 22-50 δισ. ετησίως από όλες τις αναπτυγμένες χώρες για την περίοδο από το 2013 έως το 2020. Ποσό, ωστόσο, που απέχει πολύ από τα 115 δισ. που απαιτούνται για μια πετυχημένη συμφωνία.
2 Μειώσεις εκπομπών αερίων: Οι μειώσεις που προτίθενται να αναλάβουν αυτή τη στιγμή τα αναπτυγμένα κράτη έως το 2020 δεν ξεπερνούν το 13%-19%, όταν η επιστημονική κοινότητα τονίζει ότι, εάν θέλουμε να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στους +2 C, απαιτείται μείωση εκπομπών αερίων κατά 40%.
*Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι πιο φιλόδοξοι στόχοι για μείωση των εκπομπών είναι το 20% της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το 40% της Νορβηγίας και το 25% της Ιαπωνίας.
*Εάν δεν καταφέρουν να συγκλίνουν στο ποσοστό μείωσης οι αναπτυγμένες χώρες με την επιστημονική κοινότητα, τότε η διχογνωμία θα προσφέρει στις αναπτυσσόμενες άλλοθι, ειδικά στον «κίτρινο γίγαντα», την Κίνα, να μην υλοποιήσουν τις δικές τους εξαγγελίες για μείωση των ρύπων.
3 Νομοθετικά κατοχυρωμένη συμφωνία: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που ελλοχεύει είναι η αλλαγή της νομικής φύσης της συμφωνίας που ισχύει σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κιότο.
*Εάν δεχθούν την πρόταση των ΗΠΑ, τα κράτη να καταθέτουν τους ίδιους στόχους στη διεθνή κοινότητα αντί η διεθνής κοινότητα να υπαγορεύει τους στόχους σε αυτά, τότε κάθε διεθνές σύστημα κυρώσεων θα καταρρεύσει και η συμφωνία θα παραβιάζεται συνεχώς.
4 Μεταφορά «καυτού αέρα»: Σύμφωνα με διατάξεις του Πρωτοκόλλου του Κιότο, οι χώρες που θα καταφέρουν να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων μέχρι και το 2012 μπορούν να μεταφέρουν στην επόμενη περίοδο δέσμευσης [2013-2017 (συμφωνία Κοπεγχάγης)] τα υπόλοιπα δικαιώματα ρύπανσης.
*Π.χ. η Ρωσία, η Ουκρανία, η Ρουμανία και η Πολωνία έχουν μειώσει πολύ περισσότερο τους ρύπους, οπότε, αν τους μεταφέρουν στην επόμενη περίοδο, θα πετύχουν το στόχο 20% ώς το 2020.
*Με τη χρήση των ανταποδοτικών μηχανισμών και τη μεταφορά μονάδων «καυτού αέρα», η Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς καμιά προσπάθεια θα πετύχει το στόχο της. Μόνο που το αποτέλεσμα το οποίο επιτυγχάνεται έπειτα από παζάρι ρύπων παρουσιάζει πλασματικές και όχι αληθινές μειώσεις.


20091129 Στον ντάκο το ΝΑΤΟ

Στον ντάκο το ΝΑΤΟ

Το παλιό σύνθημα «Εξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ» φαίνεται ότι δεν το θυμούνται μόνο τα κόμματα της αριστεράς, αλλά και αρκετοί... έλληνες αξιωματικοί: Υπέρ της πλήρους αποχώρησης από την Ατλαντική Συμμαχία τάσσεται το 13%, ενώ άλλο ένα 11% υποστηρίζει την έξοδο μόνο από το στρατιωτικό σκέλος!

Μάλιστα, ένας στους τρεις ενστόλους που ρωτήθηκαν, δεν θα είχε πρόβλημα ακόμα και με τη διάλυση του οργανισμού.

Τα συμπεράσματα-έκπληξη προκύπτουν από έρευνα σε έλληνες στρατιωτικούς -η πρώτη σε χώρα-μέλος της Συμμαχίας- την οποία οργάνωσε η εταιρεία VPRC και το περιοδικό «Monthly Review» σε σταθμισμένο δείγμα 829 αξιωματικών (εν ενεργεία και απόστρατων), όλων των βαθμών και με επιτόπια χρήση γραπτών ερωτηματολογίων, στο διάστημα Μάιος-Σεπτέμβριος 2009.

Οι αξιωματικοί εμφανίζονται να αποδέχονται το ΝΑΤΟ ως «αναγκαίο κακό», και η μεγάλη πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ευρωπαϊκού αμυντικού φορέα. Αναλυτικά τα συμπεράσματα:

1 Το 23% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η Συμμαχία έχει αρνητική συνεισφορά στη συγκρότηση και λειτουργία του δυτικού κόσμου Θετική συνεισφορά αναγνωρίζει το 55%.

2 Οσον αφορά τα οφέλη της Ελλάδας, μόλις το 42% έχει θετική γνώμη. Σε μεγάλο ποσοστό (28%) χαρακτηρίζουν αρνητικά τα αποτελέσματα από την ένταξή της, ενώ πολλοί (27%) αποφεύγουν να εκφράσουν άποψη. Αντιθέτως, η πλειοψηφία (60%) βλέπει ξεκάθαρα ότι το ΝΑΤΟ είναι αυτό που ωφελήθηκε μονόπλευρα.

3 Το 43% διαπιστώνει ότι οι συμφωνίες Ε.Ε.-ΝΑΤΟ λειτουργούν υπέρ της Συμμαχίας, γι' αυτό και ένας στους δύο (48%) τάσσεται υπέρ της στρατιωτικής αυτοδυναμίας της Ευρώπης.

Μόλις το 27% θέλει διατήρηση των σημερινών σχέσεων, ενώ ένα 16% θέλει η Ευρώπη να αναζητήσει συμμάχους και εκτός ΝΑΤΟ.

4 Στη συντριπτική τους πλειοψηφία (64%) απαντούν ότι το ΝΑΤΟ υποστηρίζει περισσότερο την Τουρκία έναντι της Ελλάδας και μόνο ένας στους τέσσερις αξιωματικούς θεωρεί πως τη Συμμαχαία τηρεί πολιτική ίσων αποστάσεων.

5 Επτά στους δέκα κρίνουν ότι οι προτεραιότητες της Συμμαχίας (σε Βαλκάνια και Αιγαίο) δεν συμβαδίζουν πάντα με αυτές της χώρας μας. Ενας στους δύο (53%) πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ υιοθετεί στην πράξη τη θέση της Τουρκίας για το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου.

Ακολουθούν: πολιτικά-νομικά προβλήματα που δημιουργούν νατοϊκές ασκήσεις στο Αιγαίο (45%), ασυμφωνία του ΝΑΤΟ-Ελλάδας για ζητήματα έρευνας-διάσωσης εντός του FIR Αθηνών (39%)...

6 Ενα σοβαρό ποσοστό (31%) θεωρεί ότι η χώρα μας πρέπει να αναζητήσει νέες συμμαχίες εκτός του ΝΑΤΟ, αν και το 49% απαντά ότι παρέχει στην Ελλάδα ικανοποιητικό περιβάλλον ασφάλειας. Υπάρχει, όμως, και ένα ποσοστό 10%, που πιστεύει ότι η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το θέμα της ασφάλειάς της.

7 Παρ' όλα αυτά, το 63% θέλει τη συμμετοχή της χώρας, γιατί έτσι «εξισορροπείται η επιρροή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ», ίσως γι' αυτό και η πλειοψηφία των αξιωματικών (57%) βλέπει θετικά και την ένταξη της Κύπρου, αν και το ποσοστό που λέει όχι δεν είναι και μικρό (20%).

8 Από την άλλη πλευρά μόνον ένας στους τρεις (30%) αξιωματικούς κρίνει ότι το ΝΑΤΟ προστατεύει τη χώρα από ενδεχόμενη επιθετική ενέργεια της Τουρκίας. Αρνητικά τοποθετείται το 56%, ενώ 14% δεν απαντά στο ερώτημα.

9 Η πλειοψηφία (72%) τάσσεται κατά της κυριαρχίας των Αμερικανών στις ανώτερες θέσεις, ζητώντας να προωθούνται αξιωματικοί από τις άλλες χώρες-μέλη.

10 Τέλος, κανένα πολιτικό κόμμα δεν εμφανίζεται να έχει θέσεις που να θεωρούνται ικανοποιητικές από την πλειοψηφία των αξιωματικών για τη σχέση Ελλάδας- ΝΑΤΟ. Περισσότερο κοντά λένε ότι βρίσκονται στις απόψεις της Ν.Δ. (46%) και του ΠΑΣΟΚ (40%).

Είναι εντυπωσιακό, ωστόσο, ότι το 15% των αξιωματικών βρίσκει ικανοποιητικές τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ΝΑΤΟ, ενώ 12% φλερτάρει με τις τοποθετήσεις του ΚΚΕ.

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=106740


20091203 Η Σερβία στην αγκαλιά του ΔΝΤ και του...

Η Σερβία στην αγκαλιά του ΔΝΤ και του ΝΑΤΟ

Η Σερβία προτίθεται να υιοθετήσει τα οικονομικά μέτρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και καταθέτει σχέδιο προϋπολογισμού, που συνάδει με τις εντολές του οικονομικού οργανισμού και παράλληλα προχωρά στον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων, προκειμένου να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Επιστολή πρόθεσης υιοθέτησης των μέτρων οικονομικής πολιτικής που συμφωνήθηκαν μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της σερβικής κυβέρνησης ενέκρινε η τελευταία. Η επιστολή θα πρέπει να εγκριθεί από τη διοίκηση του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, μέχρι την 21η Δεκεμβρίου, σε συνάρτηση με την ψήφιση του προϋπολογισμού από τη Βουλή, μέχρι την 20η Δεκεμβρίου.

Εντωμεταξύ το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2010 διαβιβάστηκε στη σερβική Βουλή, με την εκτίμηση ότι θα έχει εγκριθεί μεταξύ της 15ης και της 20ης Δεκεμβρίου. Στο επίκεντρο του σχεδίου βρίσκεται η προσπάθεια εξομάλυνσης των δημόσιων δαπανών, μέσω της υλοποίησης μέτρων αναβάθμισης των παραγωγικών υποδομών της σερβικής οικονομίας. Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει έσοδα 656 δισ. δηνάρια έναντι δαπανών 763 δισ. δηνάρια, με το ύψος του ελλείμματος να προβλέπεται στα 107 δισ. δηνάρια. Το έλλειμμα εκτιμάται ότι μπορεί να περιοριστεί μέσω εξωτερικού δανεισμού, αλλά και αύξησης των εξαγωγών των σερβικών προϊόντων. Παράλληλα, η σερβική κυβέρνηση προχωρά στην απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων, προκειμένου να διευκολύνει την εισροή ξένων επενδυτικών κεφαλαίων στην οικονομία.

Από το βήμα του επιχειρηματικού φόρουμ που διοργανώνει το Σερβικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο Σέρβος πρωθυπουργός Μίρκο Τσβέτκοβιτς κάλεσε τους Σλοβάκους επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον πρόεδρο Ιβάν Γκασπάροβιτς στην επίσημη επίσκεψή του στο Βελιγράδι, να επενδύσουν στη σερβική οικονομία. 

Παράλληλα στο πλαίσιο της εκπλήρωσης των προϋποθέσεων ένταξης στο Βορειοατλαντικό Αμυντικό Σύμφωνο (ΝΑΤΟ) και εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων, η Σερβία προχωρά τα προγράμματα πρόσληψης επαγγελματικών στελεχών στις σερβικές ένοπλες δυνάμεις και αμυντικού εκσυγχρονισμού στο επίπεδο αγοράς και αξιοποίησης σύγχρονων οπλικών συστημάτων. Σύμφωνα με το σερβικό Γενικό Επιτελείο η υλοποίησή τους θα θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011.

Τέλος, πρόκληση για το σερβικό αερομεταφορέα Τζατ (JAT) αποτελεί η απελευθέρωση του καθεστώτος έκδοσης βίζας, προς τις χώρες-μέλη της ΕΕ, καθώς εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιριών προς προορισμούς εντός της ΕΕ, ενώ από την άλλη μεριά, η JAT είναι ανέτοιμη να αντιμετωπίσει μία ραγδαία κλιμάκωση του ανταγωνισμού στη διακίνηση των επιβατών.


Όρους για την ενταξιακή πορεία της ΠΓ...


Όρους για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ θέτει και η Βουλγαρία

Στις προϋποθέσεις που πρέπει να ισχύσουν, ώστε η Βουλγαρία να συμφωνήσει στην ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλγαρικής βουλής ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόικο Μπορίσοφ.
Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπ. ΜπορίσοφΟ πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπ. Μπορίσοφ


"Η υποστήριξη της Βουλγαρίας για την ένταξη της Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ ισχύει μόνο στην περίπτωση που υπάρχει ξεκάθαρη βούληση της ηγεσίας των Σκοπίων να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ανταποκριθεί στην προσδοκία μας για συμπεριφορά καλής γειτονίας ευρωπαϊκού τύπου", δήλωσε. Η προσχώρηση στην Ένωση κρατών που έχουν εκκρεμότητα με τους γειτονές τους επηρεάζει την  ενότητας και της αρμονική συνεργασία της ευρωπαϊκής οικογένειας, πρόσθεσε, καθώς μετατρέπει διμερείς εκκρεμότητες σε εσωτερικά προβλήματα της Ένωσης.
Επιπλέον, κάλεσε την ΠΓΔΜ να εγκαταλείψει όλες τις μειονοτικές διεκδικήσεις εις βάρος της Βουλγαρίας. Ο Μπ. Μπόρισοφ σημείωσε, πάντως, ότι τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της ΠΓΔΜ και των υπόλοιπων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Σοφια, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ παρέλαβε από τα χέρια του Βούλγαρου ομολόγου του προσχέδιο Συνθήκης Φιλίας και Καλής Γειτονίας. Όπως είπε, ο Μπ. Μπόρισοφ περιμένει την άμεση αντίδραση των Σκοπίων.
(Πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Η ελληνική γεωγραφία της κρίσης



ΕΡΕΥΝΑ:
ΣΤΑ 19.124 ευρώ ΤΟ ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗΝ ΑΕΠ ΣΤΗ ΧΩΡΑ * ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ Η ΒΟΙΩΤΙΑ

Η ελληνική γεωγραφία της κρίσης

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=105759



Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα έφτασε τα 19.124 ευρώ με τον νομό Βοιωτίας να βρίσκεται στην πρώτη θέση. Τα χαμηλότερα ποσοστά στη διαμόρφωση του ΑΕΠ παρουσιάζει ο πρωτογενής τομέας, ο οποίος αποτελείται από τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία. Εξετάζοντας ορισμένα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά για το έτος 2007, βλέπουμε ότι οι νομοί Αττικής και Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν το υψηλότερο εισόδημα ανά φορολογούμενο.
Πηγή: Νομοί της Ελλάδος, 2009 - *Προσωρινά στοιχεία: Πηγή: Γ.Γ.ΕΣΥΕ,2009Πηγή: Νομοί της Ελλάδος, 2009 - *Προσωρινά στοιχεία: Πηγή: Γ.Γ.ΕΣΥΕ,2009Τα παραπάνω αποτελούν συμπεράσματα νέας πανελλήνιας έρευνας που έχει ως σκοπό να κατατάξει τους νομούς της Ελλάδας, λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη συγκεκριμένων δεικτών κατά την τελευταία δεκαετία, δίνοντας έμφαση στους πέντε πρώτους νομούς, πανελλαδικά.
Η μελέτη χρησιμοποιεί τα πιο πρόσφατα στοιχεία (2009) που έχουν δημοσιευθεί από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) και τη βάση δεδομένων της έκδοσης «Οι Νομοί» της all media Publications.
Η μελέτη αυτή εκπονήθηκε από το τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ), σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Υπεύθυνος για τη μελέτη είναι ο συντονιστής σπουδών του ΜΑΙΧ, δρ Γεώργιος Μπαουράκης ενώ συμμετείχαν ο διευθυντής του Εργαστηρίου Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, ο ερευνητής του ΜΑΙΧ Γιώργος Αγγελάκης και ο Περικλής Δράκος από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Οπως επισημαίνουν, εξετάζοντας το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε τρέχουσες τιμές για το έτος 2006 σε κάθε νομό, παρατηρούμε ότι το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ το έχει ο νομός Βοιωτίας, ενώ ακολουθούν οι νομοί Αττικής, Κυκλάδων και Κορινθίας με κατά κεφαλήν ΑΕΠ υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ελλάδας.
Ως προς τη συμμετοχή των κλάδων στη διαμόρφωση του ΑΕΠ σημειώνουν:
- Πρωτογενής τομέας: Αποτελείται από τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία, παρουσιάζει μια καθοδική πορεία από το 1995 ώς το 2006, για την πλειονότητα των νομών αλλά και για την Ελλάδα ως σύνολο. Η Ελλάδα, ξεκινώντας το 1995 με 9,9% καταλήγει το 2006 να συμμετέχει μόλις με 4%, σημειώνοντας πτώση 59,6%.
- Δευτερογενής τομέας: Ο τομέας αυτός, ο οποίος αποτελείται κυρίως από τη μεταποίηση, την ενέργεια και τις κατασκευές, παρουσιάζει μια μείωση από το 1995 ώς το 2006 για την Ελλάδα με ποσοστό 6,3%, ξεκινώντας από 22,4% το 1995 και καταλήγοντας το 2006 στο 21%. Για τους νομούς, παρατηρείται αύξηση στην πλειονότητά τους με τη μεγαλύτερη άνοδο να την έχει ο νομός Γρεβενών, παρουσιάζοντας μια αύξηση της τάξεως του 266%. Ακολουθούν οι νομοί Φλώρινας και Τρικάλων με 199% και 183%, αντίστοιχα. Για το τελευταίο έτος (2006), την πρώτη θέση κατέχει ο νομός Βοιωτίας με ποσοστό συμμετοχής 69,2% και ακολουθούν οι νομοί Κορινθίας με 52,7% και Κοζάνης με 49,9%.
- Τριτογενής τομέας: Ο τομέας αυτός αποτελείται κυρίως από υπηρεσίες και τουρισμό, είναι ο πιο ανεπτυγμένος κλάδος για την πλειονότητα των νομών της Ελλάδας. Τη μεγαλύτερη άνοδο παρουσίασε ο νομός Δράμας με 36,9% και ακολουθούν οι νομοί Ξάνθης με 29,2% και Λέσβου με 26,8%. Για το τελευταίο έτος (2006), την πρώτη θέση κατέχει ο νομός Αττικής με 86,4% και ακολουθούν οι νομοί Κέρκυρας και Δωδεκανήσων με 83,5% και 82,1%, αντίστοιχα.
Αλλα ενδιαφέροντα στοιχεία είναι:
* Το μεγαλύτερο δηλωθέν εισόδημα ανά φορολογούμενο για το έτος 2007 το έχει ο νομός Αττικής με 18.567 ευρώ. Ακολουθούν οι νομοί Θεσσαλονίκης και Κοζάνης με 15.480 ευρώ και 15.462 ευρώ, αντίστοιχα. Σε αντίθεση, ο νομός που παρουσίασε το χαμηλότερο δηλωθέν εισόδημα ανά φορολογούμενο είναι ο νομός Πέλλας με 10.970 ευρώ.
Για τις αποταμιευτικές καταθέσεις ανά κάτοικο, για το 2007, παρατηρούμε μόνον έξι νομούς να είναι πάνω από τον μέσο όρο της Ελλάδας που φτάνει τα 15.416 ευρώ. Ετσι, ο νομός Αττικής έχει τις μεγαλύτερες αποταμιευτικές καταθέσεις ανά κάτοικο με 23.610 ευρώ και ακολουθούν οι νομοί Ευρυτανίας, Κεφαλονιάς και Χίου με 20.183, 17.065 και 16.570, αντίστοιχα.
Οι κατοικίες
Εξετάζοντας τον αριθμό νέων κατοικιών ανά 100 κατοίκους, για το 2008, στο σύνολο της Ελλάδας παρατηρείται ότι στους 100 κατοίκους αναλογούν 0,71 νέες κατοικίες. Ο νομός που παρουσιάζει τις περισσότερες νέες κατοικίες ανά 100 κατοίκους είναι ο νομός Λευκάδας με 2,72 και ακολουθούν οι νομοί Κυκλάδων και Χαλκιδικής με 2,56 και 2,53, αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (ΕΣΥΕ) για το έτος 2008, η ανεργία στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 7,6%. Για το 2009, η ανεργία το β' τρίμηνο έφτασε το 8,9%, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο το ποσοστό ανεργίας έφτασε στο 9,6% και 9%, αντίστοιχα.
Οσον αφορά τους νομούς για το έτος 2008, οι νομοί με την υψηλότερη ανεργία είναι οι νομοί Καστοριάς με 18,6% και ακολουθούν οι νομοί Δράμας με 15,5%, Φωκίδος με 14,6%, Κοζάνης με 12,8% και Κιλκίς με 11,9%. Ενώ ο νομός που παρουσιάζει το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας είναι ο νομός Φθιώτιδος με 2,9% και ακολουθούν οι νομοί Λασιθίου με 3,8%, Κυκλάδων με 3,9%, Λέσβου με 4,4% και Χανίων με 4,6%. *

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Ο Δρούτσας δεν αποκλείει επίσκεψη στα Σκόπια

Ο Δρούτσας δεν αποκλείει επίσκεψη στα Σκόπια

Ηκυβέρνηση δεν αποκλείει την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών στα Σκόπια το επόμενο χρονικό διάστημα, ανέφεραν χθες σε χωριστές δηλώσεις τους τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και ο κ. Δρούτσας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών (μιλώντας στη ΝΕΤ) ανέφερε ότι η δυνατότητα μιας επίσκεψης στα Σκόπια είναι πάντα πάνω στο τραπέζι. Το εξετάζουμε και θα δούμε στην πορεία αν αυτό είναι σκόπιμο, είναι χρήσιμο, μπορεί να πραγματοποιηθεί. Κατά τον κ. Δρούτσα, μια τέτοια επίσκεψη μπορεί να γίνει με την ιδιότητα του προεδρεύοντος του ΟΑΣΕ. Αν και η ελληνική προεδρία λήγει τον Δεκέμβριο, παρά ταύτα η Ελλάδα παραμένει για ακόμα έναν χρόνο μέλος της τρόικας του Οργανισμού . Από την πλευρά του ο κ. Πεταλωτής προσδιόρισε ότι μια επίσκεψη στα Σκόπια δεν έχει σχέση με τη διαπραγματευτική διαδικασία στο πλαίσιο του ΟΗΕ. «Εάν υπάρξει τέτοιο ταξίδι, θα ανακοινωθεί και η ατζέντα», είπε. Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Μιλοσόσκι σε χθεσινές δηλώσεις του στην Αθήνα κάλεσε εκ νέου την Ε.Ε. να δώσει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ στο συμβούλιο κορυφής «προκειμένου να διατηρήσει την αξιοπιστία της».

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=108262




ΝΑΤΟ: «φτωχή» η ανταπόκριση των συμμάχων στο «κάλεσμα» του Ομπάμα

ΝΑΤΟ: «φτωχή» η ανταπόκριση των συμμάχων στο «κάλεσμα» του Ομπάμα

Δειλές τελικά συμμετοχές στην εκστρατεία του Αφγανιστάν, σε αντίθεση με το ενθουσιώδες κλίμα μεταξύ των Συμμάχων που προκάλεσε η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα για αποστολή νέων δυνάμεων.

Το ΝΑΤΟ μέτρησε ήδη 5.000 επιπλέον στρατιώτες, ενώ το Πακιστάν σχεδόν άνοιξε την αγκαλιά του στην Ουάσιγκτον για να μην πλημμυρίσει από Ταλιμπάν. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι οι σύμμαχοι και οι άλλοι εταίροι θα συνεισφέρουν με «5.000 άνδρες και ίσως με μερικές χιλιάδες ακόμα», είπε. Διευκρίνισε ότι ο αριθμός προκύπτει και από συνεισφορές χωρών πλην ΝΑΤΟ, όπως η Νότια Κορέα και η Γεωργία, οι οποίες -είπε- αναμένεται να στείλουν 1.500 άνδρες και οι δύο. Πηγή του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι η Βρετανία θα στείλει 500 άνδρες και η Ισπανία 200 και ότι στρατό θα στείλει και η Σλοβακία. Η ΠΓΔΜ ανακοίνωσε την αποστολή 80 στρατιωτών τον Φεβρουάριο. Η Αλβανία ανακοίνωσε την αποστολή επιπλέον 85 ανδρών. Πάντως, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν περιορίστηκε να αποκλείσει πρόωρη αποχώρηση των βρετανικών δυνάμεων, πριν οι Αφγανοί αναλάβουν την ασφάλεια της χώρας τους. Υποστήριξε όμως την ανακοίνωση του Ομπάμα και κάλεσε τους Συμμάχους να υποστηρίξουν την αμερικανική τακτική. Οσο για τυχόν αύξηση των δυνάμεων, είπε ότι σημαντική χρονική στιγμή θα είναι η σύνοδος για το Αφγανιστάν που θα γίνει στο Λονδίνο, στις 28 Ιανουαρίου, με τη συμμετοχή όλων των χωρών που συναποτελούν τη διεθνή δύναμη στο Αφγανιστάν, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Η Πολωνία έσπευσε, διά του υπουργού Αμυνας, να ανακοινώσει την αποστολή 600 στρατιωτών τώρα και την εφεδρεία 200 ανδρών για άλλη χρονική στιγμή. Ο πρόεδρος αναμένεται να την επικυρώσει. Δυνάμεις υποσχέθηκε και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, κατά το Ρόιτερς, αλλά δεν αναφέρθηκε σε αριθμούς. Η Τσεχία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να στείλει ακόμα 100 στρατιώτες. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, αν και δεν ανακοίνωσε αποστολή νέων δυνάμεων, άφησε ανοιχτή την πόρτα και κάλεσε τις άλλες χώρες να ενισχύσουν την πολιτική του Ομπάμα. Διευκρίνισε και αυτός ότι οι γαλλικές δυνάμεις θα μείνουν στο Αφγανιστάν όσο χρειαστεί και ότι μια τελική εκτίμηση για το αν θα σταλούν πρόσθετες δυνάμεις θα γίνει μετά τη συνάντηση των χωρών του ΝΑΤΟ στο τέλος της εβδομάδας και μετά τη σύνοδο του Λονδίνου. Η Ρωσία καλωσόρισε τις ανακοινώσεις του Ομπάμα, το ίδιο έκανε και η Νορβηγία, ενώ η Ολλανδία εκτίμησε ότι δεν είναι ώρα για να πάρει απόφαση ενίσχυσης των δυνάμεών της στο Αφγανιστάν. Τέλος, το Πακιστάν ζήτησε ευρεία συνεργασία με τις ΗΠΑ, ώστε η αύξηση των αμερικανικών δυνάμεων να μην προκαλέσει πάλι νέες ορδές Ταλιμπάν, οι οποίες θα περνούν τα πακιστανικά σύνορα.

http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=108285



20091203 Παρότρυναν τον Γκρουέφσκι να δείξει πολιτική βούληση

Παρότρυναν τον Γκρουέφσκι να δείξει πολιτική βούληση

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2009 07:00
Νίκος Μπέλλος, 377 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1750065


Ο κ. Γκρουέφσκι (αριστερά) με τον πρόεδρο τη Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Βρυξέλλες

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κάλεσε χθες τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρουέφσκι, να επιδείξει πολιτική βούληση για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Ο Σκοπιανός Πρόεδρος, όμως, θέλει έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του με την Ε.Ε. και παράλληλη διαπραγμάτευση για το ζήτημα της ονομασίας.

Τον κ. Γκρουέφσκι κάλεσαν στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και ο αρμόδιος Επίτροπος για τη διεύρυνση, Ολι Ρεν, προκειμένου να τον παροτρύνουν να βρει αμοιβαία αποδεκτή λύση με την Ελλάδα στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. (10-11 Δεκεμβρίου).

Σε δηλώσεις του ο κ. Μπαρόζο ανέφερε ότι στη διάρκεια των τελευταίων μηνών η Κομισιόν έλαβε μια σειρά σημαντικών αποφάσεων για τα Σκόπια, με αποκορύφωμα την εισήγηση του Οκτωβρίου για έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Απευθυνόμενος στον κ. Γκρουέφσκι τού επισήμανε ότι έχει μια πραγματική ευκαιρία (η ΠΓΔΜ) να αποδείξει στους ηγέτες της Ευρώπης ότι διαθέτει την πολιτική βούληση να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα.

«Αντιλαμβάνομαι πόσο ευαίσθητο θέμα είναι αλλά είμαι πεπεισμένος ότι παρουσιάζεται πραγματική ευκαιρία εφόσον υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση και στις δύο πλευρές να ξεπεραστεί το θέμα και να βρεθεί αμοιβαία ικανοποιητική λύση» ανέφερε ο Πρόεδρος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι η Ε.Ε. μαζί με το ΝΑΤΟ είναι οι πιο σημαντικές προτεραιότητες εξωτερικής πολιτικής για τα Σκόπια.

Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Ελλάδα, ο κ. Γκρουέφκσι δήλωσε από την πλευρά του ότι διαπιστώνει πως τώρα υπάρχει διάλογος όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν σε όλα τα επίπεδα και σ' αυτό των ηγετών. Ωστόσο, παρατήρησε, δεν έχει υπάρξει σοβαρή πρόοδος στην ουσία του ζητήματος της ονομασίας.

Ερωτηθείς εάν πιστεύει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει περιθώρια περαιτέρω ευελιξίας, απάντησε καταφατικά, υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα μπορεί για παράδειγμα να επιτρέψει τώρα την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. και να συνεχίσουμε παράλληλα τις διαπραγματεύσεις για το όνομα.

Αλλωστε με βάση τους κανόνες της Ε.Ε. η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα σε 70 περιπτώσεις (εννοεί την ομόφωνη συμφωνία για το άνοιγμα και το κλείσιμο των 35 διαπραγματευτικών κεφαλαίων) να «μπλοκάρει» τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ανέφερε ο κ. Γκρουέφσκι.

Καταλήγοντας, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη για εντατικές διαπραγματεύσεις γιατί πιστεύει η υπόθεση του ΝΑΤΟ (ελληνικό βέτο το 2008 στο Βουκουρέστι) έδειξε ότι τα βέτο αντί να φέρουν πιο κοντά τις δύο χώρες μας στην ουσία τις απομακρύνουν.

Του ανταποκριτή μας ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ


20091201 ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΕΤΩΠΟΥ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ LSE

Ανακοίνωση από το ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΜΕΤΩΠΟ

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ LSE ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΑΛΑΤ

Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφερόμαστε στην τουρκική προπαγάνδα που οργιάζει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή τη φορά όμως, δεν είναι κάποιο «ενημερωτικό» φυλλάδιο, ούτε κάποια πινακίδα που να διαφημίζει «ονειρεμένες διακοπές στη βόρεια Κύπρο». Αυτή τη φορά δίνει διάλεξη ο πολιτικός προϊστάμενος της τουρκικής κατοχής και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, σε ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του Η.Β!

Θα έρθει να μιλήσει στους φοιτητές, με δήθεν θέμα την πρόοδο των συνομιλιών που διεξάγονται για τη λύση του Κυπριακού προβλήματος. Άραγε όμως, θα τους ενημερώσει για την βάρβαρη εισβολή του 1974 και για την παράνομη κατοχή του μισού εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας; Για τους νεκρούς, τους πρόσφυγες και τους αγνοούμενους; Για τα εγκλήματα πολέμου; Για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας εδώ και 35 χρόνια; Για τον ασταμάτητο, παράνομο εποικισμό; Για τις τουρκικές εγγυήσεις; Για την άρνηση του στο δικαίωμα των προσφύγων να έχουν τον πρώτο λόγο για τις κατεχόμενες περιουσίες τους, όντας ως νόμιμοι ιδιοκτήτες αυτών; Η μήπως για την «υποχώρηση» που ίσως σκέφτεται να πραγματοποιήσει και να αποδεχτεί την, άλλοτε ντενκτασική, πρόταση Χριστόφια για την εκ περιτροπής προεδρία και σταθμισμένη ψήφο των Ε/κ;

Και επειδή κύριε Ταλάτ, γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να δώσεις διάλεξη για να παρουσιάσεις το Κυπριακό πρόβλημα ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής που είναι, αλλά για να προπαγανδίσεις αυτά που σε διέταξαν, το ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Η.Β. θα αναλάβει να σε ξεσκεπάσει μπροστά στα μάτια των ανυποψίαστων φοιτητών που θα πάνε να σε ακούσουν. Το πρόσφορο έδαφος που σου δίνουν στο Λονδίνο για να «ποτίσεις» την διεθνή γνώμη με τη δική σου αφηγηματική επεξήγηση επί του Κυπριακού, θα στο «χαλάσουμε» εμείς, οι φοιτητές του Ηνωμένου Βασιλείου! Διότι εμείς δεν είμαστε πολιτικοί για να μασούμε τα λόγια μας. Τα λέμε καθαρά και ξάστερα. Είμαστε αγνοί φοιτητές, που επιζητούμε την ελευθερία της πατρίδας μας και θα σας βγάζουμε το προσωπείο κάθε φορά που θα βγαίνετε «σεργιάνι» στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Το ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου καλεί τα μέλη του αλλά και όλο τον φοιτητόκοσμο της Βρετανίας να συμμετάσχει στην διαμαρτυρία έξω από το London School of Economics, τη Δευτέρα, 07 Δεκεμβρίου 2009, η ώρα18.00-20.00, όπου θα δώσει «διάλεξη» η προσωποποίηση της εισβολής και της κατοχής στην Κύπρο. Στόχος μας είναι να πολεμήσουμε την τουρκική προπαγάνδα ενημερώνοντας τους ξένους συμφοιτητές μας, για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στο νησί μας και για τον πόθο μας για ελευθερία και δικαιοσύνη




ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου
1 Δεκεμβρίου 2009 Λονδίνο
>

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΛΙΑ ΒΟΥΛΗ τελ

ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

Αθήνα 10680, Γ. Πρασσά 5, τηλ. 210 36 14 519, φαξ 210 360 58 92 

 

Δελτίο Τύπου

 

Τεράστια επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που διοργάνωσε την 1η Δεκεμβρίου, στην Παλαιά Βουλή, η Ένωση για τη Διαφύλαξη της Ευρωπαϊκής Ταυτότητας αναφορικά με τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και στην οποία παρευρέθηκαν πάνω από 800 άτομα. Μεστές, καίριες και εύστοχες ήταν οι τοποθετήσεις των ομιλητών Γιάννη Μαρίνου, Πάνου Παναγιωτόπουλου, Νικόλα Τ. Παπαδόπουλου, Σταύρου Λυγερού και Γιώργου Καραμπελιά. Ο καθένας αναφέρθηκε σε ιδιαίτερες πτυχές αυτού του σύνθετου ζητήματος. Τον συντονισμό είχε ο δημοσιογράφος Γ. Τριάντης.

Ακόμα μια φορά καταγράφηκε το ότι, σ’ αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα για το μέλλον τόσο της ΕΕ όσο και της Κύπρου και των ελληνοτουρκικών σχέσεων, υπάρχει εκφρασμένη κατ’ επανάληψη εναντίωση της πλειονότητας της κοινής γνώμης όλων σχεδόν των κρατών μελών της ΕΕ στην ένταξη της Τουρκίας.

Ταυτόχρονα, σε κυρίαρχες ελίτ και μεγάλο μέρος των ΜΜΕ σε πολλές χώρες της ΕΕ πρυτανεύουν κυνικές αντιλήψεις και ακολουθείται στάση που μπορεί να χαρακτηριστεί ως κλασικός καιροσκοπισμός.

Ο τέως ευρωβουλευτής, Γ. Μαρίνος έκανε αναφορά στη διαφορετικότητα ανάμεσα στον ευρωπαϊκό πολιτισμό και στα πολιτισμικά πρότυπα των οποίων είναι φορέας το ισλάμ. Επισήμανε ακόμα μια φορά το εμφανές έλλειμμα δημοκρατίας που εξακολουθεί να χαρακτηρίζει την κοινωνική και πολιτική ζωή στη σημερινή Τουρκία.

Ο πρώην υπουργός, Πάνος Παναγιωτόπουλος, θύμισε την κομβική σημασία που διαδραμάτισε το «Όχι» του κυπριακού λαού στο Σχέδιο Ανάν και από ποιους κινδύνους διαφύλαξε εκείνη η επιλογή Κύπρο και Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα πρέπει να πάψει να θεωρεί θέσφατο και δεδομένη την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από τον δημοσιογράφο Στ. Λυγερό αναλύθηκε επαρκώς η αδιαλλαξία της Τουρκίας στο Κυπριακό και η απόπειρα αναθεώρησης του υπάρχοντος διεθνούς καθεστώτος στο Αιγαίο και στη Θράκη.

Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ και βουλευτής στην κυπριακή Βουλή Νικόλας Παπαδόπουλος, γιος του αείμνηστου πρ. Τάσσου Παπαδόπουλου, που ήρθε στην Αθήνα για την εκδήλωση μαζί με την αδελφή του Αναστασία, υπογράμμισε πως η Κύπρος πρέπει, επιτέλους, να βάλει φραγμό στην περαιτέρω συνέχιση των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, όσο η πρώτη δεν τηρεί τις συμβατικές υποχρεώσεις της, και αυτό πρέπει να γίνει  τον Δεκέμβριο.

Τέλος, ο συγγραφέας Γιώργος Καραμπελιάς μίλησε για το πώς η διαπνεόμενη από νεο-οθωμανικές αντιλήψεις Τουρκία, αξιοποιώντας τις μουσουλμανικές μειονότητες στα Βαλκάνια, προωθεί τα σχέδιά της για μια περιφερειακή ηγεμονία, που προϋποθέτουν τη δορυφοροποίηση και της Ελλάδας. Όμως τίποτε δεν είναι τελεσίδικα χαμένο, η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο και τις βαλκανικές χώρες, που βρίσκονται ή θα εισέλθουν στην ΕΕ, μπορεί να συγκροτήσει έναν βαλκανικό πόλο, ικανό να εξισορροπήσει τη νεο-οθωμανική Τουρκία.

Αναδείχτηκαν επίσης οι λόγοι που συνηγορούν και που δικαιολογούν το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ - Τουρκίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης υπογράφτηκαν εκατοντάδες ψηφίσματα της Επιτροπής για τη Διαφύλαξη της Ευρωπαϊκής Ταυτότητας, με αίτημα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, και πρώτα από όλες η δική μας, να απορρίψουν οριστικά την τουρκική υποψηφιότητα.

Αναγγέλθηκε ότι την Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα Συγκέντρωση Ενάντια στην Ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, ώρα 6 μ.μ., ημέρα που θα συζητούνται τα σχετικά θέματα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής, καλείται στην πλατεία Κλαυθμώνος συγκέντρωση και θα ακολουθήσει πορεία προς τα γραφεία της ΕΕ στην Αθήνα και κατόπιν στην πρεσβεία της Τουρκίας.


 

Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2009


Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

20091028 ΑΤΑΦΟΙ ΗΡΩΕΣ


Η ΓΡΙΠΗ ΕΦΘΑΣΕ

Απλές συμβουλές για την αποτροπή μετάδοσης/προσβολής από τη "γρίππη των χοίρων" από τον Ινδό γιατρό Δρ Vinay Goyal :

Τα μόνα σημεία εισόδου του ιού είναι τα ρουθούνια και το στόμα/λαιμός. Σε μια παγκόσμια επιδημία γρίππης όπως η τρέχουσα, όσες προφυλάξεις κι αν πάρεις είναι σχεδόν αδύνατο να αποφύγεις την επαφή με τον ιό Η1Ν1. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο η επαφή με τον ιό, όσο ο πολλαπλασιασμός του.
Όσο είναι κανείς ακόμα υγιής και δεν δείχνει κάποιο σύμπτωμα μόλυνσης από τον ιό Η1Ν1, μπορεί να πάρει μερικά πολύ απλά μέτρα για να αποτρέψει τον πολλαπλασιασμό του ιού και την ανάπτυξη δευτερογενών μολύνσεων, αντί να αποθηκεύει αντιιικάφάρμακα όπως το Ν95 ή το Tamiflu.
 
1. Συχνό πλύσιμο των χεριών.
 
2. Κρατήστε τα χέρια μακριά από το πρόσωπο. Αντισταθείτε σε όποιο "πειρασμό" να ακουμπήσετε το πρόσωπο, εκτός από το φαγητό ή το πλύσιμο.
 
3. Κάντε γαργάρα με αλατόνερο δυο φορές τη μέρα. Αν δεν σας αρέσει το αλατόνερο χρησιμοποιείστε αντιβακτηριακό στοματικό διάλυμα. Ο ιός Η1Ν1 κάνει 2-3 μέρες μετά την αρχική μόλυνση για να πολλαπλασιαστεί στη στοματική/ρινική κοιλότητα και να εμφανίσει τα χαρακτηριστικά συμπτώματα. Η γαργάρα με το αλατόνερο, κατά κάποιο τρόπο, έχει την ίδια επίδραση σε ένα υγιή άνθρωπο με αυτή ποιυ έχει το Tamiflu σε έναν ασθενή. Μην υποτιμάτε αυτή την απλή, φθηνή και ισχυρή μέθοδο πρόληψης.
 
4. Όμοια προς το παραπάνω, καθαρίστε τα ρουθούνια σας μια φορά τη μέρα με ζεστό (όχι καυτό !) αλατόνερο. Το δυνατό φύσηγμα της μύτης και ο καθαρισμός των ρουθουνιών με μπατονέτα βουτηγμένη σε αλατόνερο είναι πολύ αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση του πληθυσμού του ιού.
 
5. Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (π.χ. ακτινίδια, πορτοκάλια, μανταρίνια). Αν χρειάεστε συμπλήρωμα με ταμπλέτες βιταμίνης C βεβαιωθείτε ότι περιέχουν και ψευδάργυρο που επιταχύνει την απορρόφηση της βιταμίνης από τον οργανισμό.
 
6. Πιείτε όσα περισσότερα ζεστά ροφήματα (π.χ. τσάι, καφέ, κλπ) μπορείτε. Ξεπλένουν τον ιό από το στόμα/λαιμό όπου πολλαπλασιάζεται και τον οδηγούν στο στομάχι, όπου δεν μπορεί να επιβιώσει ή να πολλαπλασιαστεί.



20091026 Μετανάστες από γειτονικές χώρες, µε λ...


Μετανάστες από γειτονικές χώρες,  µε λίγους µόνο μήνες ασφάλισης στην Ελλάδα και οι οποίοι έχουν συµπληρώσει τα όρια ηλικίας, μπορούν να πάρουν την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ ύψους 716 ευρώ, σύμφωνα µε τους νέους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

... Βουλγάρα 60 ετών η οποία έχει δουλέψει µόνο έναν χρόνο στην Ελλάδα, κατοικεί στη χώρα και παίρνει από το ΙΚΑ σύνταξη του ΕΚΑΣ 716 ευρώ. Όχι, δεν είναι το τελευταίο σύντομο ρατσιστικό ανέκδοτο, αλλά η νέα ασφαλιστική καταιγίδα που θα μεγαλώσει αναπόφευκτα τη «μαύρη τρύπα» του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας µας.

Ο αριθμός αιτήσεων για συνταξιοδότηση Βουλγάρων εργαζομένων τριπλασιάστηκε
απότομα τους τελευταίους μήνες,
προκαλώντας την εύλογη απορία της αρμόδιας διεύθυνσης του ΙΚΑ. Το μυστήριο βεβαίως λύθηκε όταν οι υπάλληλοι ανέτρεξαν στους κοινοτικού; κανονισμού; απονομής συντάξεων. Οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι, ως ισότιμα µέλη της Ευρωπαϊκή; Ένωσης, έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης διέλευσης στην χώρα µας από την 1 η Ιανουαρίου του 2009 και απολαμβάνουν τα ίδια εργασιακά και συνταξιοδοτικά προνόμια µε τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες. Έτσι, ακόμα και µε λίγους μήνες ασφάλισης; στην Ελλάδα, ένας Βούλγαρος, ένας Ρουμάνος ή ένας Πολωνός που έχει δουλέψει 14-15 χρόνια στην πατρίδα του, μπορεί (στα 65 ο άντρας, στα 60 η γυναίκα) να πάρει την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ, ύψους 486 ευρώ, όπως επίσης να κάνει και αίτηση για χορήγηση του ΕΚΑΣ, ύψους 230 ευρώ. Το ποσό θεωρείται αστρονομικό για τη Βουλγαρία, η οποία καταβάλλει συντάξεις-ψίχουλα, της τάξεως των 40 έως 130 ευρώ.

Αυτοί οι αλλοδαποί όμως ζουν στην Ελλάδα ή απλώς εισπράττουν τη σύνταξη από το IΚΑ και συνεχίζουν να διαμένουν στην φθηνή χώρα τους, Τα μικροκυκλώματα πέριξ της Ομόνοιας, τα οποία εκμεταλλεύονταν πριν από λίγα χρόνια τους αλλοδαπούς για να τους βγάλουν την περιβόητη άδεια παραμονής και εργασίας (500 έως 1.800 ευρώ ήταν η ταρίφα
για την άδεια), σπεύδουν τώρα να βγάλουν σύνταξη µε το αζημίωτο ...


Το σημαντικότερο κατόρθωμά τους είναι να ξεπεράσουν τα γρανάζια της γραφειοκρατίας που ταλαιπωρούν εξίσου και εμάς τους Έλληνες και να δηλώσουν ψεύτικη διεύθυνση κατοικίας εντός της ελληνικής επικράτειας, λαδώνοντας κάποιον πρόθυμο να δανείσει τη διεύθυνσή του, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνταξιοδότηση είναι ο αλλοδαπός να αποδείξει ότι διαμένει μόνιμα στην χώρα µας.

Έτσι, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ συχνά διαπιστώνουν ότι σε πολλές περιπτώσεις αναφέρεται η ίδια διεύθυνση σπιτιού, αλλά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και αυτή τη φορά δεν έχουν βρει την άκρη του νήματος.
Η Μαρίνα Δ., 66 ετών, από τη Βουλγαρία, ήρθε πέρυσι στη χώρα µας ενώ ήδη είχε διανύσει 25 χρόνια ασφάλισης. Η σύνταξη που περίμενε να πάρει στην χώρα της δεν ήταν παραπάνω από 130 ευρώ.


Δούλεψε λοιπόν έναν χρόνο σε συνεργείο καθαριότητα; και μετά την 1 η Ιανουαρίου, που βαφτίστηκε και επισήμως ισότιμη Ευρωπαία πολίτης (αφού εξέπνευσε και η διετής μεταβατική περίοδος που είχε ζητήσει από την Ε.Ε., το Υπουργείο Απασχόλησης), πληροφορήθηκε ότι δικαιούται σύνταξη από το ΙΚΑ.

Βάσει των κοινοτικών κανονισμών, οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι αν έχουν ασφαλιστεί έναν χρόνο στη χώρα υποδοχής τους, έχουν συγκεντρώσει το σύνολο των απαιτούμενων ένσημων και συµπληρώσει το όριο ηλικίας, ενώ αποδεδειγμένα είναι μόνιμοι κάτοικοι σε αυτή τη χώρα, δικαιούνται να πάρουν σύνταξη.

Το σκεπτικό που διέπει την κοινοτική νομοθεσία είναι ότι κάθε κράτος-µέλος είναι υποχρεωμένο να προσφέρει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και την ανάλογη περίθαλψη στους Ευρωπαίους πολίτες που διαμένουν και εργάζονται σε αυτό. Η Μαρίνα Δ; που γνώριζε ότι δεν θα τα' βγάζε πέρα µε τις πολύπλοκες διαδικασίες των ασφαλιστικών ταμείων, πλήρωσε 4.000 ευρώ στο κύκλωμα, στο οποίο σημειωτέον συμμετέχουν και δικηγόροι, για να βγάλει την κατώτατη σύνταξη των 486 ευρώ, ενώ σε δύο χρόνια μπορεί να κάνει αίτηση και για το ΕΚΑΣ! Προφανώς έπεσε θύμα εκμετάλλευσης, αφού η συνήθης αμοιβή των δικηγόρων για τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι 500 έως 800 ευρώ (µία έως δύο συντάξεις).

Τα νέα διαδόθηκαν από στόμα σε στόμα, ο κουμπάρος έφερε τον μπατζανάκη και η μητέρα την ξαδέλΦη, µε αποτέλεσμα 7 στους 10 πολίτες άλλων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καταθέτουν αιτήσεις για συνταξιοδότηση στο ΙΚΑ να είναι Βούλγαροι. Στην πλειονότητά τους είναι γυναίκες που δουλεύουν σε συνεργεία καθαριότητα; ή προσέχουν ηλικιωμένου; και λόγω της κοντινή; απόστασης µε την Ελλάδα, για να φτουρήσει και η σύνταξη, μένουν στα χωριά τους στη Βουλγαρία" 130.000 Βούλγαροι και Ρουμάνοι εργάζονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα

ΚΑΤΑ ΧΙΛIΑΔΕΣ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ 

Σύμφωνα µε τους υπολογισμούς του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, σήμερα στην χώρα µας ζουν και εργάζονται 130.000 Βούλγαροι και Ρουμάνοι. Το ΙΚΑ γνωρίζει το πρόβλημα και δεν κρύβει πως στο μέλλον θα πάρει μορφή χιονοστιβάδας. Παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκτιμούν ότι οι αιτήσεις Βουλγάρων για συνταξιοδότηση στη Βόρεια Ελλάδα είναι χιλιάδες. Το υπόλοιπο 30% των αιτήσεων από ευρωπαϊκές; χώρες έχει υποβληθεί από Ρουμάνους, Πολωνούς και Έλληνες που έχουν δουλέψει στο Βέλγιο και τη Γερμανία. Σε αυτό το σημείο εντοπίζονται οι στρεβλώσεις του συστήματος για να μην κατηγορηθούμε ότι «γκετοποιούμε», µε βάση ρατσιστικά στερεότυπα} ανθρώπους που εργάζονται σε σκληρά επαγγέλματα} συνήθως ανασφάλιστοι και κακοπληρωμένοι} αντιμετωπίζοντας καθημερινά την εργοδοτική ασυδοσία και βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους, όπως συνέβη µε τη δολοφονική απόπειρα κατά της Βουλγάρας Κωνσταντίνας Κόυνεβα.

Η στρέβλωση εντοπίζεται στη χαώδη διαφορά μισθών και συντάξεων των κρατών του πρώην ανατολικού μπλοκ σε σχέση µε το επίπεδο αποδοχών στη χώρα µας. Επί παραδείγματι, ο Έλληνας που δούλεψε 25 χρόνια στις στοές του Βελγίου και 5 χρόνια στην Ελλάδα, θα πάρει τουλάχιστον 1.000 ευρώ σύνταξη από τον ασφαλιστικό φορέα του Βελγίου και άλλα 250 από το ΙΚΑ. Αντίθετα, στην περίπτωση των βαλκανικών κρατών που εντάχθηκαν στην Ε.Ε., το ποσό που απονέμει π.χ. η Βουλγαρία και η Ρουμανία δεν ξεπερνάει τα 100
ευρώ.


«Η διαφορά {}α επιΒαρύνει το /KA»J επισημαίνουν ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος και συµπληρώνουν: «Πρόκειται για ανθρώπους που απλώς κάνουν τα τελευταία ένσημά τους στην Ελλάδα, έχουν δηλαδή μηδενική προσφορά στο σύστημα και λαμΒάνουν κανονική σύνταξη. Πολλές φορές δεν τους ξέρουν ούτε οι γείτονες αλλά ούτε και οι δημοτικές αρχές. Εκτός από συντάξεις γήρατος πολλοί έχουν πάρει επιδόματα παραπληγικών τυφλότητας κ.λ.π. Έχουμε κράτος πρόνοιας και είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε όμως στο μέλλον το κόστος θα είναι υπέρογκο». 

Τίνα Μπιρμπίλη: Η αυριανή ημέρα έπρεπε για μας να ε...

[http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=508471]


Συνέντευξη της Υπουργού ΠΕΚΑ, κας Τίνας Μπιρμπίλη στη ΛΟΥΛΗ ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ














Μετά από χρόνια και καιρούς η Ελλάδα απέκτησε αυτόνομο υπουργείο Περιβάλλοντος. Το αν θα είναι και ισχυρό θα φανεί στην πράξη πολύ σύντομα. Ο πλήρης τίτλος του, “Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής”. Περιλαμβάνει όλο το παλαιό ΥΧΟΠ, τμήμα του υπουργείου Ανάπτυξης και τη Γενική Διεύθυνση Δασών από το Γεωργικής Ανάπτυξης.




Μέχρι τώρα ούτε καν οι θέσεις των τριών γενικών και των δύο ειδικών γραμματέων δεν έχουν συσταθεί σε ένα υπουργείο που καλείται να καλύψει το γιγαντιαίο έλλειμμα περιβαλλοντικής πολιτικής, που το πληρώνουμε και σε χρήμα (δες Κουρουπητός). Η “Αυγή” συζητά με την υπουργό ΠΕΚΑ Τίνα Μιρμπίλη για τα καυτά θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει




ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ....http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=508471


--

Ανάρτηση Από τον/την Μαργαρίτα Καραβασίλη στο Μη μαδάτε την Μαργαρίτα τη 12/02/2009 02:33:00 πμ


Τίνα Μπιρμπίλη: Η αυριανή ημέρα έπρεπε για μας να ε...

[http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=508471]


Συνέντευξη της Υπουργού ΠΕΚΑ, κας Τίνας Μπιρμπίλη στη ΛΟΥΛΗ ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ














Μετά από χρόνια και καιρούς η Ελλάδα απέκτησε αυτόνομο υπουργείο Περιβάλλοντος. Το αν θα είναι και ισχυρό θα φανεί στην πράξη πολύ σύντομα. Ο πλήρης τίτλος του, “Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής”. Περιλαμβάνει όλο το παλαιό ΥΧΟΠ, τμήμα του υπουργείου Ανάπτυξης και τη Γενική Διεύθυνση Δασών από το Γεωργικής Ανάπτυξης.




Μέχρι τώρα ούτε καν οι θέσεις των τριών γενικών και των δύο ειδικών γραμματέων δεν έχουν συσταθεί σε ένα υπουργείο που καλείται να καλύψει το γιγαντιαίο έλλειμμα περιβαλλοντικής πολιτικής, που το πληρώνουμε και σε χρήμα (δες Κουρουπητός). Η “Αυγή” συζητά με την υπουργό ΠΕΚΑ Τίνα Μιρμπίλη για τα καυτά θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει




ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ....http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=508471


--

Ανάρτηση Από τον/την Μαργαρίτα Καραβασίλη στο Μη μαδάτε την Μαργαρίτα τη 12/02/2009 02:33:00 πμ


Επιπλέον στρατιώτες πάνε στο Αφγανιστάν

Επιπλέον στρατιώτες πάνε στο Αφγανιστάν

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2009 07:00
262 λέξεις, ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΗ «Ν»
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1749367

Την αποστολή στο Αφγανιστάν περίπου 30.000 επιπλέον Αμερικανών στρατιωτών, η ανάπτυξη των οποίων θα γίνει σε διάστημα έξι μηνών αλλά η παρουσία τους θα έχει περιορισμένη διάρκεια, αναμενόταν να ανακοινώσει χθες το βράδυ (ξημερώματα ώρα Ελλάδας) ο Μπαράκ Ομπάμα.

Για το νέο σχέδιο αποστολής Αμερικανών στρατιωτών συζήτησε ο Ομπάμα με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επρόκειτο να ανακοινώσει την απόφαση αυτή κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη στρατιωτική ακαδημία Γουέστ Πόιντ, στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής του για το Αφγανιστάν. Σύμφωνα, μάλιστα, με το BBC, ο ίδιος είχε ήδη ενημερώσει στρατιωτικούς και ξένους ηγέτες για την αποστολή επιπλέον δυνάμεων.

Χθες το πρωί, ο Ομπάμα συζήτησε για το νέο σχέδιο με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, κατά τη διάρκεια μιας βιντεο-διάσκεψης διάρκειας μιας ώρας. Οι δύο ηγέτες μίλησαν με λεπτομέρειες για τις διάφορες πλευρές της στρατηγικής, όπως την πολιτική, τη στρατιωτική, την οικονομική και την πλευρά της ασφάλειας.

Η συνομιλία αυτή ήταν μία από τις πολλές που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος με ξένους ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Πακιστάν, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι.

Στόχος της Ουάσιγκτον είναι οι επιπλέον δυνάμεις να εγγυηθούν την ασφάλεια των αστικών κέντρων, να αναχαιτιστούν οι Ταλιμπάν και να εκπαιδευτούν επαρκώς οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, ώστε να μπορέσουν να αναλάβουν σταδιακά τον έλεγχο.

Προχθές, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι πρόκειται να στείλει επιπλέον 500 στρατιώτες στη χώρα. Όπως δήλωσε χθες η ?νγκελα Μέρκελ, η Γερμανία θα αποφασίσει για την ενδεχόμενη αποστολή ενισχύσεων, μετά τη διάσκεψη για το Αφγανιστάν που θαγίνει στο τέλος Ιανουαρίου.

Οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή έχουν περίπου 68.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν, ενώ με τις ξένες δυνάμεις ο αριθμός τους φτάνει τις 100.000.