Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Επιτέλους εισαγγελέας στον Ασωπό

7 Μαρ 2009
Ένας Εισαγγελέας ταράζει τα νερά στον Ασωπό!

Την παρέμβαση του Εισαγγελέα είχε ως αποτέλεσμα η καμπάνια του ΣΚΑΙ "Παρατηρητήριο ΑΣΩΠΟΣ" - 
ΔΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΚΑΙ: http://www.skai.gr/master_avod.php?id=113565

http://oikomargarita.blogspot.com/2009/03/blog-post_07.html


Πότε θα πάρετε θέση για τις απανωτές βεβηλώσεις εκκλησιών κύριε Αρχιεπίσκοπε;

Πότε θα πάρετε θέση για τις απανωτές βεβηλώσεις εκκλησιών κύριε Αρχιεπίσκοπε;

"...Στη διάρκεια της αποψινής πορείας, ομάδα διαδηλωτών έβαλαν φωτιά σε τμήμα προθήκης της Αγιορείτικης Εστίας, σε κάδους σκουπιδιών στην οδό Εγνατία και στην οδό Βενιζέλου καθώς και σε μεγάλο όχημα στο εργοτάξιο του Μετρό στην Καμάρα. Τις φωτιές έσβησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Επίσης, βεβήλωσαν το παρεκκλήσι του Αγίου Αθανασίου (σ.σ. για ακόμη μία φορά), προκάλεσαν φθορές σε κατάστημα εκκλησιαστικών ειδών και έγραψαν συνθήματα σε βιτρίνες καταστημάτων."

Στην αλλαγή του χρόνου βεβήλωσαν εικόνες,έκαψαν τη σημαία, και πυρπολούσαν τα μαγαζιά και τα αμάξια του κοσμάκη!

ΑΥΤΟΙ είναι οι ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ- νέα βεβήλωση του παρεκκλησίου του Αγ.Αθανασίου στη Θεσ/νίκη

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤHN ΕΙΚΟNA ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΤΤΕΥΟΥΝ....

Κύριε Αρχιεπίσκοπε ως πότε θα αφήνετε να βεβηλώνουν εκκλησάκια χωρίς να παίρνετε θέση;;;;;

Ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Από τα πρακτικά της Βουλής 6-3-2009

Συγκεκριμένες ερωτήσεις από το ΛΑ.Ο.Σ., απάντηση από κείμενο της κ. Υπουργού: "άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε"!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα συζητηθεί τώρα η με αριθμό 597/22/27.2.2009 επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γεωργίου Καρατζαφέρη προς τον Πρωθυπουργό, σχετικά με την ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη χώρα μας, τη θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης κ.λπ..

Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Καρατζαφέρη έχει ως ακολούθως:

«Κύριε Πρωθυπουργέ, την ώρα που η Υπουργός Εξωτερικών της Κυβέρνησής σας βρισκόταν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη συνάντησή της με την κ. Χίλαρι Κλίντον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδινε στη δημοσιότητα το κείμενο της ετήσιάς του «Έκθεσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» όπου για τη χώρα μας, μεταξύ άλλων, επισημαίνονται:

Ενώ ο κ. Καραμανλής είχε προβάλει την αντιμετώπιση της διαφθοράς ως βασικό σημείο του προγράμματός του, «μείζονες υποθέσεις διαφθοράς συνέχισαν να αναδύονται στη διάρκεια του έτους», «το Σεπτέμβριο ένας πρώην Υπουργός και προσωπικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού καταδικάσθηκε σε ένα χρόνο φυλάκιση για την παρέμβαση στις δικαστικές αρχές» και ότι «δύο μέλη της Κυβέρνησης παραιτήθηκαν στη διάρκεια του έτους μετά από ισχυρισμούς για ανάμειξή τους στην αμφισβητούμενη ανταλλαγή ιδιοκτησιών μεταξύ της Μονής Βατοπεδίου και της Κ.Ε.Δ.».

Παρά το ότι οι δυνάμεις ασφάλειας είναι εν γένει αποτελεσματικές, η Αστυνομία συχνά δεν διερευνά τις αυτοσχέδιες αντιιμπεριαλιστικές αναρχικές ομάδες που επιτίθενται με μολότοφ» και ότι το σωφρονιστικό μας σύστημα «είναι ανεπαρκές και με υπερπληθυσμό, καθώς κρατούνται 11.798 άτομα, ενώ οι δυνατότητες κράτησης είναι μόλις για 7.543».

Επίσης, με έντεχνο τρόπο προβάλλεται το θέμα της ύπαρξης και άλλων μειονοτήτων, πέραν της μουσουλμανικής, στην Ελλάδα, με την αναφορά ότι δεν αναγνωρίζονται ομάδες που αυτοπροσδιορίζονται ως «τουρκική» ή «μακεδονική» μειονότητα.

Παρ’ όλα αυτά, η Υπουργός Εξωτερικών κα Μπακογιάννη εμφανίστηκε «ιδιαίτερα ικανοποιημένη», μετά την ολιγόλεπτης διάρκειας συνάντησή της με την αμερικανίδα ομόλογό της, εκτιμώντας ότι αρχίζει μια νέα συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες που χαρακτηρίζεται από τη βούληση για εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης.

Ερωτάσθε:

1. Η «ιδιαίτερη ικανοποίηση» που εξέφρασε η Υπουργός σας των Εξωτερικών, μετά την επίσκεψή της στο State Department, σημαίνει ότι η Κυβέρνησή σας υιοθετεί τις απόψεις που καταγράφονται στο κείμενο της έκθεσης αυτής;

2. Είχε προβεί η Κυβέρνησή σας σε κάποιες ενέργειες, προκειμένου το κείμενο της έκθεσης αυτής να είναι λιγότερο επικριτικό, να εκθέτει λιγότερο την Ελλάδα και να μην περιέχει ανακριβείς αναφορές στο θέμα των μειονοτήτων;»

Ο Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, επικαλούμενος το άρθρο 129 του Κανονισμού, μετά τον ορισμό ως θέμα αποκλειστικής αρμοδιότητας από τον Πρωθυπουργό να απαντήσει στην Επίκαιρη Ερώτηση που του απευθύνθηκε η Υπουργός Εξωτερικών, κα Ντόρα Μπακογιάννη, με επιστολή του μου γνωστοποιεί, επικαλούμενος επαναλαμβάνω το άρθρο 129 του Κανονισμού της Βουλής, ότι τον εκπροσωπεί στην απάντηση της ερώτησης αυτής, ο Βουλευτής του Κόμματός του και για σήμερα Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, κ. Γεωργιάδης Σπυρίδων-Άδωνις.

 Το λόγο έχει η Υπουργός Εξωτερικών, κα Ντόρα Μπακογιάννη.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ (Υπουργός Εξωτερικών): Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη δημοκρατία, μια δημοκρατία ισχυρή, με απόλυτο σεβασμό στις ελευθερίες των πολιτών και με διασφαλισμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους πολίτες της χώρας.

Αυτό το θεσμικό πλαίσιο δεν εξαρτάται και δεν υπαγορεύεται από κανέναν. Αυτή είναι μια αδιαμφισβήτητη κατάκτηση του συνόλου του ελληνικού λαού. Δεν έχουμε ανασφάλειες και δεν έχουμε φοβικά σύνδρομα. Αυτή, ως θέση αρχής έναντι όλων.

Ας περάσουμε τώρα στα αυτονόητα, αφού όπως φαίνεται από την Επίκαιρη Ερώτηση που μας απασχολεί, πολλές φορές για λόγους πολιτικών ή μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, τα αυτονόητα δυστυχώς μεταμορφώνονται συνειδητά σε ζητούμενα.

Τα αυτονόητα, λοιπόν. Οι κατά χώρα ετήσιες εκθέσεις του State Department για τα ανθρώπινα δικαιώματα συντάσσονται στη βάση εκτιμήσεων των συντακτών τους για το προηγούμενο έτος. Οι εκθέσεις, λοιπόν, αυτές που δημοσιοποιούνται κάθε χρόνο, προφανώς έχουν συνταχθεί πολύ προγενέστερα και όχι την ημέρα της δημοσιοποίησής τους.

Αυτό δεν γίνεται μόνο για την Ελλάδα. Όποιος λίγο παρακολουθεί τα τεκταινόμενα, γνωρίζει ότι γίνεται όχι μόνο για χώρες της περιοχής μας. Αντίστοιχες εκθέσεις με διάφορες αρνητικές παρατηρήσεις γίνονται για όλα σχεδόν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και του κόσμου ολόκληρου.

Στις εκθέσεις αυτές που είναι ένα υπηρεσιακό κείμενο των Ηνωμένων Πολιτειών καταγράφεται η ανάγνωση, οι εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα των συντακτών τους, τους οποίους και εκφράζουν.

Η έκθεση για την οποία συζητάμε περιέχει όντως ορισμένες αρνητικές αναφορές και εκτιμήσεις των συντακτών της, αναφορές που δεν είναι δίκαιες και δεν είναι ακριβείς.

Περιέχει επίσης και πληθώρα θετικών επισημάνσεων, όπως ενδεικτικά αναφέρω την επάρκεια των προβλέψεων της ελληνικής νομοθεσίας στους επιμέρους τομείς προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το γεγονός του σεβασμού στην πράξη της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, της τήρησης της πρόβλεψης περί δίκαιας δίκης, του σεβασμού της συνταγματικής επιταγής περί ελευθερίας λόγου και Τύπου, την πρόβλεψη της ελληνικής νομοθεσίας για τον ανεξάρτητο θεσμό του Συνηγόρου του Πολίτη, τη λειτουργία χωρίς κυβερνητικούς περιορισμούς ενός ευρέος φάσματος ελληνικών και διεθνών οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα.

Όσον αφορά τις υπηρεσίες ασφαλείας, επισημαίνεται ότι γενικώς είναι αποτελεσματικές και το Υπουργείο Εσωτερικών έλαβε πειθαρχικά μέτρα κατά αστυνομικών που ενεπλάκησαν σε διαφθορά.

Κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι στις προθέσεις μας –και δεν συμβαίνει άλλωστε σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, με εξαίρεση βεβαίως την Ελλάδα- να βάλουμε στο μικροσκόπιο ούτε τα θετικά ούτε τα αρνητικά σημεία της έκθεσης. Δεν υποβαθμίζουμε και δεν υποτιμάμε ούτε, όμως, βεβαίως υπερεκτιμάμε την όποια σημασία τέτοιων κειμένων. Τα αξιολογούμε στο μέτρο που τους αναλογεί για τις περαιτέρω κινήσεις και αποφάσεις μας. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Τελεία και παύλα. Άλλωστε, οι επιδόσεις μιας δημοκρατικής χώρας με την ανθρωπιστική, πολιτιστική, πολιτική και κυρίως ιστορική παράδοση της Ελλάδας, δεν εξαρτώνται ούτε υπαγορεύονται από εύσημα ή επικρίσεις άλλων.

Άσχετα από την οποιαδήποτε απόπειρα επιχειρείται –και είναι λυπηρό να επιχειρείται σε αυτήν την Αίθουσα- για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και τη δημιουργία πρόσκαιρων εντυπώσεων, για να κλείσουμε το θέμα, επαναλαμβάνω ότι αυτή η έκθεση –καθώς και οι άλλες εκθέσεις, όπως για παράδειγμα της κυρίας Μαγκντούγκαλ- δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα που σέβεται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα, που εργάζεται και θα συνεχίσει να εργάζεται για την περαιτέρω ενίσχυση και τον εμπλουτισμό τους και για την πλήρη προστασία τους. Είμαστε και πρέπει, κύριοι συνάδελφοι, να είμαστε όλοι υπερήφανοι γι’ αυτό.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Το λόγο έχει ο ορισθείς από τον Πρόεδρο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού να απαντήσει, συνάδελφος Βουλευτής κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρία Υπουργέ, συχνά αναφέρετε στις απαντήσεις σας αυτήν την επισήμανση για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι αυτή είναι μία πολύ άδικη κριτική που κατά τη γνώμη μας ιδιαιτέρως σας εκθέτει.

Καταθέτω για τα Πρακτικά σειρά δημοσιευμάτων διαφορετικών εφημερίδων, όπως της «Realnews», του «Έθνους», της «Χώρας» και κυρίως της εφημερίδας «Το Παρόν» με πρωτοσέλιδο άρθρο του κ. Κουρή με τίτλο «Οι τεμενάδες δεν ωφελούν», για να αποδείξω στο Σώμα ότι αυτά και αυτές οι επικρίσεις δεν έρχονται από ένα κόμμα –για παράδειγμα, σήμερα από το ΛΑ.Ο.Σ.- για λόγους μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, όπως είπατε, αλλά απασχολούν σ’ ένα πολύ ευρύ φάσμα την ελληνική κοινωνία.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Σπυρίδων-Άδωνις Γεωργιάδης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα δημοσιεύματα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Καλό είναι, λοιπόν, αντί να ξεκινάτε την απάντησή σας μ’ αυτή την αλαζονική έκφραση, να απαντήσετε σε όλους τους Έλληνες πολίτες που ανησυχούν.

Θα μου επιτρέψετε, επίσης, να σας πω ότι σκοπίμως κατά τη γνώμη μας υποβαθμίσατε την έκθεση λέγοντας ότι εκφράζει μόνο τους συντάκτες της.

Θα μου επιτρέψετε να σας πω, κυρία Υπουργέ, ότι δεν είναι ακριβές. Έχω εδώ την έκθεση και η υπογραφή λέει «U.S. Department of States». Αυτή η έκθεση μπορεί να γράφτηκε πράγματι από κάποια φυσικά πρόσωπα. Όμως, υιοθετείται ως επίσημη θέση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών. Ούτε θα την υπερτιμούμε ούτε όμως και θα την υποτιμούμε σκοπίμως, όπως κάνατε εσείς προηγουμένως.

Δεν απαντήσατε καθόλου στο ερώτημά μας. Δεν σας κάνει εντύπωση, δεν σας απασχολεί ότι η αμερικανική κυβέρνηση, το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε να δημοσιοποιήσει αυτήν την έκθεση την ώρα και την ημέρα που ήσασταν εσείς εκεί; Αυτό ξέρετε πώς λέγεται στη διπλωματική γλώσσα; Και το έχουν γράψει όλες οι εφημερίδες, των οποίων φαντάζομαι ότι θα δείτε τα δημοσιεύματα. Αυτό παρουσιάζεται ως «άδειασμα» όχι προς το πρόσωπό σας, αλλά προς την Ελλάδα.

Δεν σας απασχολεί αυτό; Έχετε να δώσετε κάποια απάντηση στο Σώμα για το ποια είναι η εκτίμησή σας όσον αφορά το γεγονός ότι την ώρα που ήσασταν εσείς εκεί, αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή, αποφάσισαν οι Αμερικάνοι να παρουσιάσουν και την έκθεση;

Και, βεβαίως, δεν περιμένουμε να μας πουν οι Αμερικάνοι τι είμαστε. Είναι προφανές αυτό που είπατε. Εδώ μιλάμε, όμως, για το επίπεδο των σχέσεών μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τι σημαίνει αυτή η έκθεση. Και θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι αυτή η έκθεση αποτελεί ευθεία παραβίαση στα εσωτερικά της χώρας. Πού ακούστηκε να κρίνονται εφημερίδες, όπως για παράδειγμα στη σελίδα 5 η «Ελευθεροτυπία» ονομαστικά; Έρχεται το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών και ελέγχει το πώς στην Ελλάδα γράφουν οι εφημερίδες το τι γράφουν! Αυτό δεν απασχολεί την ελληνική Κυβέρνηση; Δεν είναι ευθεία επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας; Δεν λέω για τις απρέπειες που γράφει κατά του δικού μου κόμματος. Θα σας πω μόνο ότι μέσα στις μειονότητες που αναγνωρίζει στην Ελλάδα, τουρκική, μακεδονική και τα υπόλοιπα, αναγνωρίζει και τους αρβανίτες. Τον κ. Πάγκαλο που λέει συχνά ότι είναι αρβανίτης τον ρώτησαν;

Θέλω να κλείσω κυρία Υπουργέ, με το εξής: Όσοι παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα και είναι το δεύτερο σκέλος της ερωτήσεώς μας και δεν απαντήσατε, ρωτάμε το εξής: Τι κάνατε εσείς για να αποτρέψετε αυτό το τερατούργημα; Όσοι παρακολουθούμε λοιπόν ξέρουμε ότι ό,τι γράφει αυτή η έκθεση είναι κατά λέξη μεταφορά, copy paste όλων των αναφορών του λεγομένου ελληνικού παρατηρητηρίου των συμφωνιών του Ελσίνκι του κ. Δημητρά. Υπενθυμίζω στο Σώμα ότι όταν απεκαλύφθη στο κανάλι EXTRA ότι ο κ. Βαλιανάτος σύμβουλος τότε του κ. Παπανδρέου συμμετείχε στο εν λόγω παρατηρητήριο, τον απέπεμψε ο κ. Παπανδρέου εντός είκοσι λεπτών. Σε είκοσι λεπτά είχε διωχθεί από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Και ερωτώ πώς γίνεται, έχω καταθέσω σχετική ερώτηση σε σας και καταθέτω για τα Πρακτικά την απάντηση που μου δώσατε, πώς γίνεται εσείς προσωπικά, το Υπουργείο σας δηλαδή να χρηματοδοτείτε το ελληνικό παρατηρητήριο των συμφωνιών του Ελσίνκι; Δηλαδή αυτή η έκθεση, για να κλείσω, δεν είναι μόνο ότι έχει τη διπλωματική απρέπεια, ότι δόθηκε την ώρα που ήσασταν εκεί, δεν είναι μόνο ότι είναι διπλωματική απρέπεια να επεμβαίνεις στα εσωτερικά της χώρας, αλλά έγινε και με δικά μας χρήματα, με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Έχετε να μας δώσετε κάποια απάντηση;

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Άδωνις Γεωργιάδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Ευχαριστώ.

Το λόγο έχει η Υπουργός Εξωτερικών, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ (Υπουργός Εξωτερικών): Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το ΛΑΟΣ για μία ακόμη φορά στην Αίθουσα αυτή επανέλαβε τον εαυτό του. Υπερέβαλε, παραποίησε, ειρωνεύτηκε, επιπόλαια, αβάσιμα και σκόπιμα κατηγόρησε. Με μία λέξη, χαμήλωσε για άλλη μία φορά το επίπεδο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Αυτό είναι δικό του πρόβλημα.

Ας περάσουμε όμως στην ουσία των πραγμάτων. Οι συχνές επαφές, η γόνιμη συνεργασία, η καλλιέργεια φιλικών σχέσεων με τις κυβερνήσεις άλλων κρατών είναι πάντα χρήσιμες. Είναι προς όφελος των συμφερόντων και των στόχων της χώρας μας και ελπίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι τουλάχιστον σε αυτό. Είναι δε αυτονόητο ότι αυτό ισχύει στο πολλαπλάσιο όταν πρόκειται για επαφές και συνεργασίες, όχι με οποιοδήποτε κράτος, αλλά με έναν ισχυρότατο παράγοντα του διεθνούς συστήματος. Πολύ περισσότερο όταν αυτή η επίσκεψη στην οποία αναφερθήκατε, πραγματοποιείται και με την ειδικότητα της προεδρεύουσας του ΟΑΣΕ.

Είναι θετικό για την Ελλάδα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι είμαστε μία από τις πρώτες χώρες της οποίας Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τη νέα αμερικανίδα επικεφαλή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Είναι θετικό για μας ότι επιβεβαιώσαμε το πολύ καλό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων και ότι διαπιστώσαμε ότι υπάρχει η βούληση για εμβάθυνση της στρατηγικής μας σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι θετικό για την Ελλάδα ότι στη συνάντησή μας αυτή διατυπώσαμε με σαφήνεια τις ελληνικές θέσεις. Για τα ζητήματα που ενδιαφέρουν τη χώρα μας διαπιστώσαμε ότι οι θέσεις μας ακούγονται με ιδιαίτερη προσοχή και γίνονται κατανοητές.

Είναι επίσης θετικό για την Ελλάδα ότι επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά ότι η Ελλάδα έχει λόγο και ρόλο σε μία σειρά μεγάλων ζητημάτων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος της διεθνούς κοινότητας. Είναι θετικό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και δεν μπορείτε να το αρνηθείτε.

Είναι βέβαιο ότι όλα αυτά όχι απλώς δεν είναι αρνητικά, αλλά αντίθετα αποτελούν δύναμη για την Ελλάδα και τους στόχους της στην εξωτερική πολιτική. Χτίζουμε συμμαχίες και διευρύνουμε τα διεθνή ερείσματα της χώρας. Και αυτή κύριοι συνάδελφοι, είναι η πατριωτική πολιτική και όχι να προσπαθούμε να παρουσιάσουμε ότι μία έκθεση που δημοσιεύτηκε μία συγκεκριμένη μέρα για ολόκληρο τον κόσμο, αποτελούσε ειδικά στόχο για τη χώρα μας.

Η εξωτερική πολιτική κύριοι συνάδελφοι, θέλει σοβαρότητα, θέλει υπευθυνότητα και θέλει και πατριωτισμό. Και ο πατριωτισμός δεν είναι προνόμια κανενός εδώ πέρα μέσα. Ούτε μπορεί κανείς να τον επικαλείται για δικούς του λόγους μικροκομματικούς. Εγώ δεν αμφισβήτησα τον πατριωτισμό κανενός, απαιτώ όμως από όλους να σεβαστείτε ότι αυτή η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ασκεί μία εθνική, μία πατριωτική πολιτική και υπερασπίζεται απολύτως τα συμφέροντα της χώρας και του λαού.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Τουρκία: «Βουτιά» μετοχών, ομολόγων και λίρας


Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Σάββατο, 7 Μαρτίου 2009 07:00

Σε ιστορικό ναδίρ βρέθηκε χθες η τουρκική λίρα, ενώ πτωτική εικόνα παρουσίασε η αγορά ομολόγων για δεύτερη συνεχόμενη μέρα και το χρηματιστήριο αξιών κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Ενδοσυνεδριακά, η λίρα έπεσε 0,4%, στο 1,7950 έναντι του δολαρίου, φτάνοντας μέχρι και το 1,7878. Η εικόνα αυτή του τουρκικού νομίσματος οφείλεται, σύμφωνα με αναλυτές, στο γεγονός ότι μια συμφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Τουρκίας για τη χορήγηση δανείου φαίνεται να καθυστερεί αισθητά.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε, στις 2 Μαρτίου, ότι η Τουρκία δεν χρειάζεται δάνειο από το ΔΝΤ και πως οι συνομιλίες πιθανόν να επαναληφθούν μετά τις τοπικές εκλογές της 29ης Μαρτίου. Οι συνομιλίες της Αγκυρας με το ΔΝΤ για τη χορήγηση δανείου ναυάγησαν τον Ιανουάριο και από τότε δεν έχει γίνει λόγος για επανάληψη.

Οι δύο πλευρές διαφωνούν σε θέματα μεσοπρόθεσμης διαρθρωτικής δημοσιονομικής μεταρρύθμισης. Την ίδια ώρα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch, σε ειδική έκθεση, ανέφερε ότι η ανθεκτικότητα του τουρκικού τραπεζικού κλάδου έχει βελτιωθεί αισθητά.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/07/1638027.htm

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

«Κραχ» στο Ασφαλιστικό

Ξέμεινε από ρευστό το επικουρικό ταμείο της Γενικής Τράπεζας, στον «αέρα» συντάξεις και εφάπαξ. 

«Τρύπα» 650 εκατ. ευρώ στο Ταμείο του Δημοσίου, 1,2 δισ. ψάχνει ο ΟΠΑΔ

Σε οικονομικό «κραχ» οδηγούνται το ένα μετά το άλλο τα Ταμεία, με την οικονομική κρίση να δίνει τη... χαριστική βολή στο ασφαλιστικό σύστημα. Το τελευταίο κρούσμα αφορά στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας Προσωπικού της Γενικής Τράπεζας, το οποίο ξέμεινε από ρευστό και δεν μπορεί να καταβάλει τις επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως αυτό τον μήνα πάνω από 1.000 συνταξιούχοι της Γενικής δεν μπορούν να πάρουν πλέον επικουρική σύνταξη. Την ίδια στιγμή οι 1.400 εργαζόμενοι είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα λάβουν κατά την αποχώρησή τους το εφάπαξ.
Το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων παρουσιάζει έλλειμμα 650 εκατ. ευρώ

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να αναφερθεί πως το Ταμείο της Γενικής μόνο για τις επικουρικές συντάξεις χρειάζεται κάθε μήνα 850.000 ευρώ. Ωστόσο, δεν έχει μετρητά, ενώ τα μηνιαία έσοδα από τις εισφορές δεν ξεπερνούν τα 200.000 ευρώ και επομένως δεν αρκούν για την καταβολή των συντάξεων.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο να διαιρείται το ποσό αυτό και να δίνεται ένα τμήμα της επικουρικής σύνταξης στους ασφαλισμένους κάθε μήνα!
Η διοίκηση του επικουρικού ταμείου της Γενικής ζήτησε από τη Φάνη Πάλλη-Πετραλιά ένταξη του φορέα στο ΕΤΑΤ, χωρίς ωστόσο να ληφθούν αποφάσεις


Η διοίκηση του Ταμείου και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των συνταξιούχων επιρρίπτουν ευθύνες στη Societe Generale (ιδιοκτήτρια της Γενικής Τράπεζας) και ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτρα. Χθες ο πρόεδρος του Ταμείου Φίλιππος Ταυρής είχε συνάντηση με την υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, όπου συζητήθηκε η ένταξη του φορέα στο ΕΤΑΤ, αλλά δεν ελήφθησαν οριστικές αποφάσεις.

Το θέμα «κολλάει» στο κατά πόσο η Societe Generale θα δεχτεί να καταβάλει το τίμημα που της αναλογεί για να μπει στο ΕΤΑΤ και το οποίο υπολογίζεται πως ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια (ενδεχομένως να φτάνει και τα 200 εκατομμύρια).

Για να αρθεί το αδιέξοδο οι εκπρόσωποι των ασφαλισμένων ζητούν να υπάρξει πρωτοβουλία από το υπουργείο Οικονομίας και να εφαρμοστεί ο νόμος.

Σε περίπτωση που τελικά το Ταμείο δεν υπαχθεί στο ΕΤΑΤ είναι φανερό πως δεν θα μπορέσει να καταβάλει τις συντάξεις και το εφάπαξ. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως τυχόν ένταξη στο ΕΤΕΑΜ -δηλαδή στον φορέα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα- θα οδηγούσε σε μείωση των συντάξεων κατά 40%.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στη Γενική, Δημήτρης Καλόγηρος, σημειώνει πως «ζητάμε να υπάρξει πιστή εφαρμογή του νόμου και απαιτούμε από την κυβέρνηση να το επιβάλει αυτό στους Γάλλους, οι οποίοι εφήρμοσαν κατά το ήμισυ τον νόμο».

Συνεχίζει τονίζοντας ότι «η Societe Generale με τη στάση της επιβάρυνε ακόμη περισσότερο το Ταμείο, καθώς υλοποίησε τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου για περίπου 350 άτομα» και προσθέτει πως «το Ταμείο αποκλείστηκε από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου το 2004, με αποτέλεσμα να χάσει και από εκεί χρήματα».

Οι εξελίξεις στο Ταμείο της Γενικής Τράπεζας αποτελούν απλά την κορυφή στο παγόβουνο, καθώς ήδη αρκετά Ταμεία αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Είναι χαρακτηριστικό πως το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων χρειάζεται 650 εκατομμύρια ευρώ, ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών αναμένεται να πάρει έκτακτη επιδότηση 600 εκατομμύρια, ενώ ο ΟΠΑΔ (περίθαλψη Δημοσίου)... ψάχνει 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η κατάσταση επιδεινώνεται δραματικά από την πτώση του Χρηματιστηρίου, με αποτέλεσμα οι ασφαλιστικοί φορείς να καταγράφουν λογιστικές απώλειες 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε έναν μόλις χρόνο. Συγκεκριμένα, οι λογιστικές απώλειες από την πτώση της τιμής των μετοχών είναι 4 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ από την πορεία των αμοιβαίων κεφαλαίων εκτιμάται πως είναι 400 εκατομμύρια ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό πως η αξία των μετοχών που διαθέτουν τα Ταμεία (κυρίως τραπεζών) έχει πέσει κατά 80%, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως οι ασφαλιστικοί φορείς έχουν και πραγματικές απώλειες, καθώς δεν παίρνουν τα μερίσματα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ  
kokkaliari@pegasus.gr

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Γιώργος Κουτρουμάνης πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής

Να αναλάβει η τράπεζα τις ευθύνες της
«Σε κάθε περίπτωση, εκείνοι που δεν φταίνε σε τίποτα είναι οι εργαζόμενοι, που έχουν πληρώσει τις εισφορές τους και είναι αδιανόητο να στερηθούν τη σύνταξή τους. Το υπουργείο Οικονομίας έχει τον πρώτο λόγο έτσι ώστε να αναλάβει η τράπεζα τις δικές της υποχρεώσεις. Οι τράπεζες με τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου έχουν επιβαρύνει σημαντικά τα Ταμεία χωρίς να έχουν αναλάβει τις υποχρεώσεις τους, σε μία περίοδο που η πτώση των τιμών του Χρηματιστηρίου έχει φέρει κάποιους φορείς σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Αν τα Ταμεία δεν ενισχυθούν, οι λογιστικές μέχρι τώρα απώλειες θα είναι πραγματικές και μεγάλες».

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=4750&pubid=2568758


Παραπλανητικές οι πληροφορίες για τις χώρες της Αν. Ευρώπης

Κοινό ανακοινωθέν Τσεχίας, Πολωνίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας, Βουλγαρίας και Σλοβακίας

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2009 07:00

Απάντηση στην κινδυνολογία των τελευταίων ημερών έδωσαν, χθες, οι κεντρικές τράπεζες Τσεχίας, Πολωνίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας, Βουλγαρίας και Σλοβακίας, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσουν τους επενδυτές και να απομακρύνουν τις ανησυχίες για το «εύθραυστο» των χρηματοπιστωτικών συστημάτων τους.
Καίριο πλήγμα, εν μέσω ανησυχιών για τον τραπεζικό τομέα, δέχθηκαν τα νομίσματα των χωρών της Αν. Ευρώπης, που είναι μέλη της Ε.Ε.

Σε κοινό ανακοινωθέν, που σκοπό έχει να στηρίξει τις οικονομίες τους, οι κεντρικοί τραπεζίτες των παραπάνω έξι χωρών κάλεσαν τους επενδυτές να εστιάσουν σε κάθε χώρα ξεχωριστά και όχι στην περιοχή ως σύνολο, χαρακτηρίζοντας «παραπλανητικές» τις προειδοποιήσεις για τις οικονομίες και τονίζοντας ότι οι μεγαλύτεροι ξένοι πιστωτές, που δραστηριοποιούνται στις χώρες αυτές, βρίσκονται σε «πολύ καλύτερη» κατάσταση σε σχέση με την εντύπωση που έχει δημιουργηθεί.

Τα νομίσματα και οι μετοχές των χωρών της Αν. Ευρώπης, που είναι μέλη της Ε.Ε., δέχθηκαν καίριο πλήγμα εν μέσω ανησυχιών για τον τραπεζικό τομέα, την ανάπτυξη και την εξωτερική χρηματοδότηση της περιοχής, θέματα που έγιναν πρωτοσέλιδα δυτικών εφημερίδων τον προηγούμενο μήνα, με τις τοπικές αγορές να αποκαλούνται το νέο «subprime» της Ευρώπης.

«Οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν... είναι συχνά υπεραπλουστευμένες και παραπλανητικές και μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή», επισημαίνεται στο κοινό ανακοινωθέν που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας.

Στο ανακοινωθέν αναφέρεται ακόμη ότι η περιοχή παρουσίασε ανάπτυξη στο τέταρτο τρίμηνο του 2008, εξαιρουμένης της Ουγγαρίας, ενώ απορρίπτονται «πρωτοβουλίες» που στοχεύουν στην αντιμετώπιση κινδύνων στα τοπικά χρηματοπιστωτικά συστήματα, με την επισήμανση ότι οι εποπτικές τραπεζικές αρχές κάθε χώρας ξεχωριστά είναι ικανές να ανταποκριθούν με αποτελεσματικό τρόπο στην κατάσταση.

Το ανακοινωθέν, ωστόσο, δεν εντυπωσίασε τους αναλυτές, οι οποίοι πιστεύουν ότι δεν θα μπορούσε να συμβάλει ιδιαίτερα στην αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή.

Στο μεταξύ, η ουγγρική κυβέρνηση πρότεινε στην ΕΚΤ να αποδεχθεί κρατικά χρεόγραφα που εκδίδονται από χώρες μη μέλη της Ευρωζώνης, ως εγγυημένα, στο πλαίσιο των διαδικασιών χρηματοδότησης, ενώ η Ουκρανή πρωθυπουργός κάλεσε, επίσης, την ΕΚΤ να επιτρέψει σε χώρες εκτός Ευρωζώνης να αποκτήσουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση σε ευρώ, προειδοποιώντας να μην υψωθεί ξανά «Σιδηρούν Παραπέτασμα» στην Ευρώπη.

Καθησυχαστική εμφανίστηκε και η Παγκόσμια Τράπεζα υπογραμμίζοντας, μέσω εκπροσώπου της, ότι η πολωνική οικονομία είναι ισχυρότερη από άλλα μέλη της Ε.Ε. από το μπλοκ του πρώην υπαρκτού Σοσιαλισμού, καθώς η κυβέρνηση εξακολουθεί να ασκεί αυστηρό έλεγχο επί των δαπανών, γεγονός που πιθανόν να συνδράμει στην ανάκαμψη του ζλότι.

Η Σουηδία είναι η τελευταία χώρα που ανακοίνωσε χθες ότι θα δανείσει στη Λετονία 1,1 δισ. δολάρια το 2009, περισσότερα από κάθε άλλη σκανδιναβική χώρα, στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης που προωθεί το ΔΝΤ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    * Πρόταση για μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής αυτοκινήτων στην Ευρώπη - 4/3 22:11
    * Fed: Η οικονομία επιδεινώθηκε περαιτέρω - 4/3 22:03
    * Μεντβέντεφ: Συντονισμός για τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος - 4/3 19:49
    * Μπράουν: Oι ΗΠΑ να δείξουν το δρόμο εξόδου από την ύφεση - 4/3 19:32
    * Κομισιόν: Δεν αλλάζουν τα κριτήρια ένταξης στην Ευρωζώνη - 4/3 19:05

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/05/1636949.htm


Από την Κίνα η στήριξη στο ευρώ

Κατάφερε να ανακτήσει μέρος του χαμένου εδάφους

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2009 07:00

Το ευρώ κατάφερε, χθες, να ανακτήσει μέρος του χαμένου εδάφους των προηγουμένων ημερών, χάρη στις προσδοκίες ότι η ανακοίνωση νέου πακέτου μέτρων οικονομικής στήριξης στην Κίνα θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην παγκόσμια οικονομία.

Η Κίνα ανακοίνωσε, χθες, ότι θα αυξήσει τις δαπάνες για έργα υποδομής, αλλά και για την ενίσχυση του μεταποιητικού τομέα, αναπτερώνοντας τις ελπίδες ότι τα νέα μέτρα θα συμβάλουν στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

«Οι γενικότερες συνθήκες, όμως, δεν έχουν αλλάξει, με τις χρηματοοικονομικές αγορές σε κρίση, τις πιστωτικές αγορές να δέχονται πιέσεις και τη διαπίστωση ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι την ανάκαμψη», τονίζει ο Ντέιβιντ Γουάτ της RBC Capital Markets.

Οι ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας είχαν αποτελέσει παράγοντα στήριξης για το δολάριο τους τελευταίους μήνες, καθώς οι επενδυτές περιόριζαν την έκθεσή τους σε μετοχές και άλλα ριψοκίνδυνα στοιχεία ενεργητικού, αναζητώντας την «ασφάλεια» με τοποθετήσεις σε δολάριο, το κυρίαρχο νόμισμα στα συναλλαγματικά αποθέματα των κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο.

Παρ' όλα αυτά, το επενδυτικό ενδιαφέρον μένει εστιασμένο και τις σημερινές αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Τράπεζα της Αγγλίας να προβλέπεται ότι θα μειώσουν το κόστος δανεισμού.

Το ευρώ κατέγραφε κέρδη έναντι του δολαρίου, καταφέρνοντας να ξεπεράσει το όριο τoυ 1,26 έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Το δολάριο ενισχύθηκε στα υψηλότερα τεσσάρων μηνών έναντι του γιεν, με την ισοτιμία του να απέχει μία «ανάσα» από τα 100 γιεν. Το ιαπωνικό νόμισμα υποχωρεί, λόγω των ανησυχιών για τις προοπτικές της ιαπωνικής οικονομίας.

Αντίσταση του ενιαίου νομίσματος

Η έκθεση των δυτικοευρωπαϊκών τραπεζών στην Ανατολική Ευρώπη αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στο ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα έναντι του δολαρίου στους επόμενους μήνες, όμως το ενιαίο νόμισμα θα καταφέρει να «αντισταθεί», προβλέπουν αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ευρώ θα παραμείνει εντός στενών ορίων διακύμανσης έναντι του δολαρίου μέχρι την επόμενη χρονιά, καθώς η ύφεση πλήττει και τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Αλλά οι ανησυχίες ως προς τη δυνατότητα της Ανατολικής Ευρώπης να εξέλθει της οικονομικής επιβράδυνσης θα μπορούσαν να πιέσουν το ευρώ κάτω από το ναδίρ τριμήνου έναντι του δολαρίου, προτού ανακάμψει την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη των στρατηγικών αναλυτών στη δημοσκόπηση, το ευρώ θα κυμανθεί μεταξύ 1,25 και 1,28 έναντι του δολαρίου κατά την προσεχή χρονιά, ενώ αρκετοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο υποχώρησής του κάτω από το 1,25 σε ένα μήνα.

Παράλληλα, οι αναλυτές προβλέπουν ότι το γιεν [JPY=X] Σχετικά άρθρα θα συνεχίσει να υποχωρεί έναντι του αμερικανικού νομίσματος, αλλά με βραδύτερους ρυθμούς, καθώς είναι πλέον ξεκάθαρη η εικόνα βαθιάς ύφεσης για την ιαπωνική οικονομία. Οι αναλυτές προβλέπουν υποχώρηση του γιεν στα 96 έναντι του δολαρίου στο επόμενο τρίμηνο, στα 98 σε έξι μήνες και στα 100 σε ένα χρόνο.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/05/1637007.htm


Κύπρος - Ε.Ε.: Μνημόνιο επί της έκθεσης προόδου της Τουρκίας

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2009 07:00

Μνημόνιο με τις θέσεις της προς την Ε.Ε. επί της έκθεσης προόδου της Τουρκίας, που θα εξετασθεί την επόμενη Τετάρτη 11 Μαρτίου από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έστειλε η κυπριακή κυβέρνηση στις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στο μνημόνιο παρουσιάζονται οι θέσεις της Λευκωσίας στις ενστάσεις που υπήρξαν, ή αναμένεται να υπάρξουν, από την πλευρά ορισμένων ευρωβουλευτών, οι οποίοι επιθυμούν τη «στρογγυλοποίηση» του κειμένου, με στόχο να μειωθούν κατά το δυνατόν οι «πιέσεις» ή και παραινέσεις προς την Άγκυρα για συμμόρφωση προς τις υποχρεώσεις της έναντι της Ε.Ε. και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης» η Λευκωσία στην παράθεση των θέσεών της διευκρινίζει τους λόγους, για τους οποίους πρέπει να γίνει η αξιολόγηση της Τουρκίας το 2009, εξηγεί τη σημασία της αναφοράς των τεσσάρων ελευθεριών από το ΕΚ, ενώ σε ό,τι αφορά τα στρατεύματα κατοχής, δηλώνει ότι η άμεση αποχώρησή τους θα είναι μια κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά της Τουρκίας.

Αναφέρεται δε σαφώς ότι η Άγκυρα είναι εκείνη που δημιουργεί προβλήματα, τα οποία σχετίζονται με ενεργειακά ζητήματα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    * Λευκωσία: Μνημόνιο στην Ευρωβουλή για την έκθεση προόδου της Τουρκίας - 4/3 17:22
    * Ανασκευάζει τις δηλώσεις του ο Ολγκάτς ενώπιον του Τούρκου εισαγγελέα - 4/3 12:43
    * Ενημέρωση από Χριστόφια για την κατανομή εξουσιών - 28/2 07:00
    * Κυπριακό: Συνεχίστηκε η συζήτηση για το περιουσιακό - 25/2 16:58
    * Αμετανόητος δολοφόνος - 24/2 07:00

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/05/1636985.htm


Σκόπια: Απαγόρευση σε δημοσιογράφο


Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2009 07:00

Θεσσαλονίκη

Την απαγόρευση εισόδου Έλληνα δημοσιογράφου στην ΠΓΔΜ, από τις αρχές της γείτονος χώρας, καταγγέλλει η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης. Με ανακοίνωσή του το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜΘ «εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τη νέα τακτική που φαίνεται να εγκαινιάζουν οι αρχές της ΠΓΔΜ σε σχέση με την ενημέρωση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    * ΥΠΕΞ: «Απαραίτητη η οδηγία» - 07:00
    * 1974: «Σενάριο» επικαλέσθηκε ο Ολγκάτς - 07:00
    * ΕΣΗΕΜ-Θ: Απαγορεύτηκε η είσοδος δημοσιογράφου στα Σκόπια - 4/3 18:26
    * ΥΠΕΞ: Αυτονόητη κίνηση η καταδίκη της επίθεσης από την ΠΓΔΜ - 4/3 15:53
    * Ζητεί παρέμβαση για τους προπηλακισμούς στα Σκόπια - 4/3 07:00

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/05/1637024.htm


ΥΠΕΞ: «Απαραίτητη η οδηγία»


Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2009 07:00

Απαραίτητη χαρακτήρισε χθες το υπουργείο Εξωτερικών την έκδοση της ταξιδιωτικής οδηγίας για την ΠΓΔΜ, με αφορμή τόσο το πρόσφατο περιστατικό στην Οχρίδα, όσο και άλλων περιστατικών που έχουν να κάνουν με «κατάχρηση εφαρμογής της νομοθεσίας, με συνέπεια να υπάρχουν αποτελέσματα δυσανάλογα αρνητικά για τους Έλληνες πολίτες».

Τέτοια περιστατικά, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γ. Κουμουτσάκος, είναι η επιβολή ιδιαίτερα υψηλών προστίμων, η παραπομπή σε δίκη για απλές διοικητικές παραβάσεις, ακόμη και η δήμευση φορτηγών για «αμφισβητούμενες παραβάσεις».

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/05/1637021.htm