Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Για τη σωτηρία του Ασωπού και τη δικιά μας

Η κινητοποίηση στα διόδια Σχηματαρίου για τη σωτηρία Ασωπού- Ευβοικού




Με συμβολικό άνοιγμα των διοδίων Σχηματαρίου, διαμαρτυρήθηκαν οι κάτοικοι της Βοιωτίας, της Εύβοιας, και της Ανατολικής Αττικής για το διαχρονικό έγκλημα στην ανεξέλεγκτη βιομηχανική ζώνη, που έχει ως αποτέλεσμα τη μόλυνση των υπόγειων νερών και του Ασωπού.

Να 'ταν μόνον αυτό .....

Θα συμφωνήσω οτι η ζημιά είναι για τους δικαιούχους του ΝΝΑ (Νούσης, Δουζίνας κλπ) αλλά να παρατηρήσω οτι η "αγκαλιά" ειναι ανοιχτή απο πολύν καιρό και για πολλούς. Είναι λυπηρό πολλοί στρατιωτικοί ιατροί να μην δέχονται ασφαλισμένους του Δημοσίου (απο όπου πληρώνωνται) στα ιδιωτικά ιατρεία τους. Ή κάνω λάθος;
Ν.Μ.

Κατά τ' άλλα εμείς ... συνωστιζόμαστε. Αν μη τι άλλο ...

ΤΡΟΜΕΡΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟI . . .

Αυτά είναι απο τα mail που πρέπει να προωθούμε.....  !!!! ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ: Ενώ το βιβλίο Ιστορίας που διδάσκονται τα Ελληνόπουλα στη ΣΤ' Δημοτικού εξυμνεί τις «προοδευτικές» προσπάθειες των Οθωμανών να ενισχύσουν την εκπαίδευση των Ελλήνων κατά την Τουρκοκρατία -και ξεχνάει το κρυφό σχολειό- το αντίστοιχο εγχειρίδιο της γείτονας διδάσκει στους Τούρκους μαθητές ότι:

 -Σελίδα19: «Τα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται σήμερα υπό ελληνική κατοχή».

 -Σελίδα 21: «Η Ελλάδα δεν έχει τη δύναμη να διατηρήσει στο Αιγαίο την ειρήνη». (!!!)

 -Σελίδα 65: «Η ειρήνη στη Μέση Ανατολή και η ασφάλεια στην Ασία είναι δυνατόν να διατηρηθεί με την επιστροφή αυτών των νησιών στην Τουρκία».

 -Σελίδα 110: «Η Τουρκία καθόρισε τα χωρικά της ύδατα στα 6 μίλια το 1930. Έτσι η Χίος, η Μυτιλήνη και η Σάμος βρίσκονται μέσα στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας. Το δικαίωμα κυριαρχίας μιας χώρας στα δικά της χωρικά ύδατα της επιτρέπει να ασκεί τα ίδια δικαιώματα στα νησιά που βρίσκονται σε αυτά τα ύδατα». Αυτά και άλλα πολλά αλιεύει κάποιος από την πρώτη κιόλας ανάγνωση του βιβλίου Ιστορίας (έκδοση 1996) το οποίο διδάσκεται σήμερα συστηματικά στις μεγαλύτερες τάξεις του τουρκικού σχολείου οκταετούς υποχρεωτικής φοίτησης. Το συγκεκριμένο σύγγραμμα που τιτλοφορείται «Τα δίκαια της Τουρκίας στο Αιγαίο» (EgeDenizinde TurkHaklari) και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στη γείτονα το 1955 με την υπογραφή του Τούρκου καθηγητή Ιστορίας Μεχμέτ Σακά. Βάση των αυθαίρετων ιστορικών θεωριών τις οποίες σήμερα διδάσκονται στις ιστορικές ακαδημίες και στις στρατιωτικές σχολές της Τουρκίας, όλοι οι πολιτισμοί του Αιγαίου-μεταξύ αυτών και ο ελληνικός- ήταν τουρκικής προέλευσης! Φτάνουν στον παραλογισμό να θεωρούν Μινωίτες, Μυκηναίους, Ίωνες, Τρώες και Πελασγούς προτουρκικές φυλές που κατοικούσαν στο Αιγαίο. Σύμφωνα με αυτές τις απίστευτες θεωρίες, οι Έλληνες δεν ήταν παρά ένα μικρό παρακλάδι του «μεγάλου τουρκικού λαού»,του«μοναδικού που είχε τη δύναμη να δημιουργεί μεγάλα κράτη και πολιτισμούς»! Ακόμη πιο προχωρημένη είναι η εργασία του Σελαχατίν Σαλιζίκ (Turk Yunaniliskilerivefiliki eteria) όπου περιλαμβάνονται αλλόκοτοι ισχυρισμοί όπως ότι ο ελληνικός πολιτισμός ήρθε από την Ασία και δεν είχε κανένα πρωτότυπο στοιχείο, ότι οι Τούρκοι ήρθαν στο Αιγαίο το...2480 π.Χ. και ότι ο Δημόκριτος, Ηρόδοτος, Ιπποκράτης, Πυθαγόρας και Όμηρος  ήταν όλοι τους τουρκικής καταγωγής.

 Η εργασία του εγκρίθηκε απ' το τουρκικό υπουργείο Παιδείας και διδάσκεται στα τουρκικά σχολεία...

 Εφημερίδα ΤΟ ΘΕΜΑ - Νίκος Χειλαδάκης

 

 

To βιολί βιολάκι ...

ΚΚΕ: Η Ε.Ε. μόνο χειρότερη μπορεί να γίνει

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Σάββατο, 21 Μαρτίου 2009 07:00

«Οι αποφάσεις - κατευθύνσεις και αυτής της συνόδου αποδεικνύουν ότι η Ε.Ε. μόνο χειρότερη μπορεί να γίνει για τους λαούς», ανακοίνωσε το ΚΚΕ καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του «οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών -νεοφιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές- αποφάσισαν και πάλι η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να πληρώσουν τα «σπασμένα» της καπιταλιστικής κρίσης».

Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι με τις αποφάσεις που ελήφθησαν, χθες, προωθείται η γενικευμένη εφαρμογή των ελαστικών μορφών απασχόλησης, η καθιέρωση της μερικής ανεργίας, η δραστική μείωση του λαϊκού εισοδήματος, η μεγαλύτερη συρρίκνωση των ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων της εργατικής τάξης.

«Αυτό αποδεικνύεται και από την ανοιχτή υποστήριξη που παρείχε ο πρωθυπουργός στις απειλές και στους ωμούς εκβιασμούς που δέχονται οι εργαζόμενοι από βιομήχανους και τους άλλους καπιταλιστές, προκειμένου να αποδεχτούν τη μείωση μισθών, τη μερική και ελαστική δουλειά», σημειώνει το ΚΚΕ και καλεί τους εργαζόμενους «σε ανυπακοή στην Ε.Ε».

Την αντίθεσή του με τις αποφάσεις της Ε.Ε. διατύπωσε ο Συνασπισμός υποστηρίζοντας πως «μόνον μια ριζική στροφή στην οικονομική πολιτική που θα προστατεύει την εργασία, το εισόδημα των εργαζομένων και θα προωθεί την ανάπτυξη με καθοριστικό το ρόλο του δημόσιου τομέα, αλλά και με παράλληλη μέριμνα για το περιβάλλον, μπορεί να μας οδηγήσει στην έξοδο από τη σημερινή κρίση».

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/21/1643998.htm


Ενέργεια: Προβλήματα και στρεβλώσεις

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Σάββατο, 21 Μαρτίου 2009 07:00

Η προβληματική λειτουργία μιας αγοράς με έντονες στρεβλώσεις που δεν ικανοποιεί, ούτε τους έχοντες δεσπόζουσα θέση, ούτε και τους νεοεισερχόμενους, βρέθηκε στο επίκεντρο των εισηγήσεων και των συζητήσεων που έγιναν στη διάρκεια του ενεργειακού συνεδρίου του Εκόνομιστ.

Ο λόγος για την αγορά ηλεκτρισμού, την οποία ο πρόεδρος της Edison Eλλάς, Ρομπέρτο Πότι, παρομοίασε με την εικόνα που ίσχυε στην Ιταλία πριν από μία 10ετία. Οι προσεγγίσεις των ομιλητών, όπως ήταν φυσικό, έγιναν υπό το πρίσμα που επιβάλλει η παγκόσμια οικονομική κρίση, καθώς εκδηλώνεται με περιορισμό της ζήτησης σε ενεργειακά προϊόντα όλων των τύπων (υγρά και αέρια καύσιμα, ηλεκτρισμός κ.λπ.).

Ωστόσο κοινή ήταν η διαπίστωση ότι η κρίση δεν θα πρέπει να λειτουργήσει ανασταλτικά στην προώθηση των απαραίτητων επενδύσεων υποδομής. Όπως τονίστηκε, στην περίπτωση αυτή, οι οικονομίες και οι κοινωνίες θα βρεθούν αντιμέτωπες με σοβαρότατα ελλείμματα τα οποία δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν βραχυπρόθεσμα, αφού οι ενεργειακές επενδύσεις απαιτούν μεγάλο χρόνο για την ολοκλήρωσή τους.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, Ραφαήλ Μωυσής.

Τον κίνδυνο ανατροπής μεγάλων επενδυτικών σχεδίων στην ενέργεια, επεσήμανε με την ομιλία του ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, Ραφαήλ Μωυσής, εφόσον η διάρκεια της κρίσης αποδειχθεί μεγαλύτερη του αναμενομένου.

Από την πλευρά του ο κ. Γκρέιμι Μάξτον, αρμόδιος για ενεργειακά θέματα του Εκόνομιστ, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κρίση θα λειτουργήσει καταλυτικά υπέρ της αύξησης των φόρων στα ενεργειακά προϊόντα. Την άποψη αυτή αιτιολόγησε από το ότι κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών, όπως και η ελληνική, προσφεύγουν σε υψηλό δανεισμό, με αποτέλεσμα να απαιτούνται μεγάλα κεφάλαια για αποπληρωμή των δανείων.

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Φώλιας, επανέφερε τους προβληματισμούς του για την πυρηνική ενέργεια, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να δούμε κατάματα τι συμβαίνει στο χώρο αυτό». «Είναι δεδομένο ότι για τη χώρα μας τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται και η πυρηνική ενέργεια είναι έξω από τον ενεργειακό μας σχεδιασμό. Ωστόσο, δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας στο γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κλοιό υφισταμένων ή σχεδιαζόμενων εργοστασίων», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στην έναρξη του συνεδρίου έδωσε έμφαση σε ένα αναπτυξιακό μοντέλο που θα συνδυάζει μια νέα βιομηχανία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την παράλληλη αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος.

«Δεν μπορεί η σκοτεινή (από πλευράς ήλιου) Γερμανία να διαθέτει σήμερα 14,5 χιλιάδες MW από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και εμείς να έχουμε πιάσει γύρω στα 900 MW», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος αναφορικά με την εξοικονόμηση ενέργειας είπε χαρακτηριστικά ότι η συγκεκριμένη έννοια «δεν υπάρχει στην Ελλάδα».

Η ΔΕΗ

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Τάκης Αθανασόπουλος, με την ομιλία του επεσήμανε την ανάγκη προώθησης του υγιούς ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως είπε, η εγχώρια αγορά χαρακτηρίζεται από σημαντικές υστερήσεις, όπως:

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Τάκης Αθανασόπουλος.

* σημαντική ασυμμετρία κανόνων μεταξύ της αγοράς ηλεκτρισμού και αυτών των πετρελαιοειδών και του φυσικού αερίου

* χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού που δεν είναι ακόμα ώριμη. Το θεσμικό πλαίσιο είναι περίπλοκο και αναντίστοιχο με τις σημερινές συνθήκες της αγοράς, δέχεται διαρκείς παρεμβάσεις και παρατάσεις των προθεσμιών ολοκλήρωσής του

* υπάρχει ελλιπής σύνδεση μεταξύ χονδρεμπορικής και λιανεμπορικής αγοράς, με συνέπεια ο ανταγωνισμός να μεταφέρεται κατά περιόδους άλλοτε στην παραγωγή και άλλοτε στην προμήθεια. Αυτό όμως αυξάνει κατακόρυφα τον επιχειρηματικό κίνδυνο των συμμετεχόντων, αλλά κυρίως της ΔΕΗ

* το θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει στη λιανεμπορική αγορά έντονα επιλεκτικές εμπορικές πρακτικές, στα όρια της κερδοσκοπίας, αφού επιδιώκεται η απελευθέρωσή της διατηρώντας συγχρόνως το μονοπωλιακό ρυθμιστικό της πλαίσιο.

Κλείνοντας ο κ. Αθανασόπουλος τόνισε: «Έχει φτάσει η ώρα να αναλάβουμε όλοι όσοι εμπλεκόμαστε στο χώρο της ενέργειας, και ο καθένας χωριστά, το μερίδιο που μας αναλογεί στη συλλογική μας ευθύνη, και να προχωρήσουμε σε εκείνες τις ενέργειες που θα εξασφαλίσουν στον κλάδο τη δυναμική που απαιτείται για την προσαρμογή του στα νέα επιχειρηματικά δεδομένα, και στη χώρα αειφόρο ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία με καθαρό περιβάλλον».

ΕΛ.ΠΕ.

Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ., Γιάννης Κωστόπουλος.

Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ., Γιάννης Κωστόπουλος, προέβλεψε ότι στην επόμενη πενταετία θα υπάρξει μείωση των εταιρειών εμπορίας καυσίμων και των πρατηρίων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κρίση οδηγεί σε μείωση της συνολικής κατανάλωσης καυσίμων.

Ωστόσο, παρατήρησε ότι το ντίζελ θα έχει μεγάλη ζήτηση στο μέλλον. Για αυτό, όπως είπε, τα ΕΛ.ΠΕ. επενδύουν σημαντικά κεφάλαια στο νέο διυλιστήριο της Ελευσίνας, το οποίο θα υποκαταστήσει το μαζούτ που παράγεται σήμερα, με ντίζελ. Επιπλέον σημείωσε ότι η επιχείρηση εξετάζει τις δυνατότητες εξαγορών και συνεργασιών, καθώς και τις ευκαιρίες σε γειτονικά κράτη, όπως Βουλγαρία και Σερβία, όπου μπορεί να έχει ανταγωνιστική παρουσία. Καταλήγοντας, ο κ. Κωστόπουλος εκτίμησε ότι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς πετρελαιοειδών είναι θετικές.

ΔΕΠΑ

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου, προέβλεψε ότι το 2009 η κατανάλωση αερίου στην Ελλάδα, θα περιοριστεί στα 3,7 δισ. κυβικά μέτρα, έναντι 4 δισ. το 2008, λόγω της κρίσης που έπληξε και την εγχώρια βιομηχανική δραστηριότητα.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Ασημάκης Παπαγεωργίου.

Σημείωσε ωστόσο ότι παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία και την κάμψη της ζήτησης, η Ευρώπη έχει μακροπρόθεσμα ανάγκη εισαγωγής επιπλέον ποσοτήτων φυσικού αερίου, για να καλύψει το διαφαινόμενο ενεργειακό έλλειμμα και να διαφοροποιήσει τις πηγές προμήθειας με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού μεταξύ διαφορετικών προμηθευτών. Έτσι, η ανάπτυξη νέων έργων υποδομής προς την Ευρώπη είναι συνεπώς απαραίτητη, ενώ ως γνωστόν στα έργα αυτά περιλαμβάνεται ο ελληνοϊταλικός αγωγός στον οποίο συμμετέχει και η ΔΕΠΑ και ο νέος συνδετήριος αγωγός του ελληνικού με το βουλγαρικό δίκτυο.

Στο περιθώριο του συνεδρίου ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι τα καθαρά κέρδη της ΔΕΠΑ, στην οποίο το Δημόσιο διατηρεί το 65%, διαμορφώθηκαν το 2007 στα 78,8 εκατ. ευρώ ενώ με δηλώσεις του στο Reuters ανέφερε ότι η ΔΕΠΑ θα εξετάσει την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο ως εναλλακτική λύση στην αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή.

ΡΑΕ

Ο αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Θεόδωρος Πανάγος, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα θέματα επάρκειας, τονίζοντας ότι μέχρι το 2011, είναι απαραίτητο να λειτουργήσουν 4 νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, ώστε να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια έως το 2012. Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι η εγκατεστημένη ισχύς σε ανανεώσιμες πηγές να φτάσει τα 1.600 MW μέσα στο 2009 και να προστεθούν άλλα 700 MW τη διετία 2010 - 2011 ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 10.000 MW μέχρι το 2020.

Τέλος, έκανε λόγο για την ανάγκη διαχωρισμού των τιμολογίων ανά δραστηριότητα και τόνισε ότι η ΡΑΕ θα συνεχίσει να ελέγχει με αυστηρότητα την εφαρμογή του κανονιστικού πλαισίου.

Ανεξάρτητες εταιρείες

Από τον ιδιωτικό τομέα, ο διευθύνων σύμβουλος της ElpEdison, Ρομπέρτο Πότι, αναφέρθηκε στους στόχους της μεικτής εταιρείας Εdison-EΛ.ΠΕ., σύμφωνα με τους οποίους επιδιώκεται μέχρι το 2010, η εταιρεία να διαθέτει χαρτοφυλάκιο μονάδων με ισχύ 1.500 - 2.000 MW, και να καλύπτει μερίδιο 15% - 20% της εγχώριας αγοράς. Πρόσθεσε ακόμα ότι ανάλογο ενδιαφέρον υπάρχει και για επενδύσεις σε ΑΠΕ.

Ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της TERNA, Γιώργος Περιστέρης, τόνισε με έμφαση τα θέματα τιμολόγησης φυσικού αερίου, υποστηρίζοντας ότι η τιμολόγηση της χρήσης του δικτύου από το ΔΕΣΦΑ, ειδικά για τις αιχμιακές μονάδες, γίνεται με εξωπραγματικά υψηλές τιμές. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να επιτραπούν οσμώσεις μεταξύ εταιρειών που έχουν δεσπόζουσα θέση στην ηλεκτροπαραγωγή, με αντίστοιχες φυσικού αερίου (εννοώντας τη ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθρακαι τη ΔΕΠΑ), και ζήτησε να απαλειφθούν όροι καλύτερου πελάτη στις συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου, καθώς λειτουργούν σε βάρος του ανταγωνισμού.

Ο κ. Χρήστος Τασσιόπολος, acting managing director της Prometheus Gas, προέβλεψε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream θα κατασκευαστεί συντομότερα από το Nabucco, παρά το γεγονός ότι είναι ακριβότερος και δυσκολότερος τεχνικά. Όπως είπε, ο αγωγός των Ρώσων, που θα κατασκευαστεί από την Gazprom έχει πιο ισχυρούς συμμετέχοντες, ενώ αντίθετα ο Nabucco που παρακάμπτει τη Ρωσία και στηρίζεται από τη Δύση, πρέπει να λύσει το πρόβλημα της διέλευσης από την Τουρκία. Ο κ. Τασσιόπουλος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το πολύ πιθανό ενδεχόμενο να μειωθεί η ζήτηση αερίου λόγω της κρίσης, υποστηρίζοντας ότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο τότε δεν αποκλείεται να έχουμε καθυστερήσεις στα σχέδια των αγωγών. Είπε μάλιστα ότι σε περίπτωση πτώσης της ζήτησης η Ρωσία θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα πιο εύκολα καθώς μπορεί να πάρει αέριο από τον αγωγό που περνά από την Ουκρανία και να το διοχετεύσει στην Ευρώπη μέσω του South Stream.

Τέλος ο κ. Σεργκέι Κόμλεφ, επικεφαλής του τομέα τιμολόγησης και αγοράς της Gazprom Export, άσκησε έντονη κριτική στη στάση του Κιέβου, κατά την κρίση τροφοδοσίας του περασμένου Ιανουαρίου. Όπως είπε, οι περικοπές τροφοδοσίας στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης οφείλονται αποκλειστικά σε αποφάσεις του Κιέβου, που έκλεισε τις στρόφιγγες.

Τόνισε δε ότι η κρίση δεν ήταν κρίση εφοδιασμού, αλλά κρίση στη λειτουργία των αγωγών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα του και η εταιρεία του είναι σταθερά υπέρ της διαφοροποίησης των οδών εφοδιασμού της Ευρώπης με ρώσικο αέριο, ενώ όπως είπε, ο λόγος για την επιδιωκόμενη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία είναι πολιτικός και δεν βασίζεται σε στέρεα οικονομικά επιχειρήματα.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/21/1643914.htm

Και της έγιναν τα μούτρα ... κρέας

Η Τουρκία ... γράφει κανονικά την ΕΕ. Μην λησμονούμε την φαναριώτικη προέλευσή της και το ιστορικό της ως επιτήδειου ουδέτερου.

ΣΓΣ


Η ελληνική κοινότητα έχασε 24 ακίνητα μόνο τους τελευταίους μήνες

Εκθετη έναντι της Ε.Ε. για τα βακούφια

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2009 07:00

Έκθετη απέναντι στις συμβατικές υποχρεώσεις της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Τουρκία, παρά το νέο νόμο για τα Ιδρύματα (βακούφια), σύμφωνα με έκθεση του Ιδρύματος Κοινωνικών Μελετών και Ερευνών (TESEV), που είναι από τα πλέον σεβαστά ερευνητικά ιδρύματα στην Τουρκία.

Ο νέος νόμος δεν λύνει όλα τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί, δεν αποκαθιστά τις αδικίες και δεν ικανοποιεί το περί δικαίου αίσθημα, είπε -σε συνέντευξη Τύπου, στην Κωνσταντινούπολη- η δικηγόρος Ντιλέκ Κουρμπάν.

Ήδη μετά την ψήφιση του νέου νόμου, περισσότερα από 1.000 περιουσιακά στοιχεία μη μουσουλμανικών ιδρυμάτων περιήλθαν στο τουρκικό δημόσιο με τον ισχυρισμό ότι τα ιδρύματα αυτά «στερούνται ηθικής και πρακτικής αξίας», δεν έχουν δηλαδή ενεργές διοικήσεις, επισημαίνει η έκθεση. Η ελληνική κοινότητα έχασε με αυτό τον τρόπο 24 ακίνητα μόνο τους τελευταίους μήνες.

«Το ζήτημα των βακουφιών είναι πρόβλημα δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας της θρησκείας», τόνισε μια άλλη νομικός που συνεργάστηκε στη σύνταξη της έκθεσης και η οποία έχει υπερασπισθεί τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στα τουρκικά δικαστήρια.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξήρε την προσπάθεια του TESEV. «Έθεσαν τα πράγματα στη σωστή τους βάση. Αν θέλουμε να είμεθα όντως ευρωπαϊκή χώρα και πλήρες μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, οι αδικίες που έγιναν πρέπει να αποκατασταθούν», είπε.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/20/1643490.htm


Κι' αυτό θα το δούμε και θα το ... απολαύσουμε

Συνάντηση με Χίλαρι επιδιώκει ο Ταλάτ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2009 07:00
Η συνάντηση Κλίντον - Ταλάτ υποβλήθηκε ως «προσωπική χάρη» από τον Τούρκο πρωθυπουργό προς την κυρία Κλίντον κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Τουρκία.

Επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζει περί τα τέλη της προσεχούς εβδομάδας, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Απ' την πλευρά της, η κυπριακή κυβέρνηση δήλωσε ότι γνωρίζει και «παρακολουθεί» το θέμα.

Πιο συγκεκριμένα, ενημερωμένες πηγές στην Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι ο Ταλάτ έχει ζητήσει να έχει συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, καθώς και με μέλη του Κογκρέσου.

Το αίτημα για συνάντηση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών προωθεί και ο ανώτατος σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος έχει ήδη επαφές με την αμερικανική κυβέρνηση με στόχο την προετοιμασία της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στην Τουρκία.

Και με Μπαν Κι Μουν

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έχει ζητήσει να συναντηθεί και με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, στη Νέα Υόρκη. Η συνάντηση δεν έχει διευθετηθεί ακόμη, αλλά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο γενικός γραμματέας έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να τον δει στην Τουρκία, την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, οπότε θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη για τη συνάντηση της Συμμαχίας των Πολιτισμών.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» το αίτημα για τη συνάντηση Κλίντον - Ταλάτ υποβλήθηκε ως «προσωπική χάρη» από τον Τούρκο πρωθυπουργό προς την κυρία Κλίντον κατά την πρόσφατη επίσκεψη της στην Τουρκία. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η κα Κλίντον αποδέχθηκε το αίτημα και προς αυτή την κατεύθυνση συνέβαλε και η αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία, η οποία θεωρεί ότι η συνάντηση «θα ενισχύσει τον Ταλάτ στο εσωτερικό της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

Παρακολουθούμε το θέμα

«Παρακολουθούμε το θέμα και αυτοί που πρέπει να κινηθούν κινούνται», δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Στεφάνου. «Όπως πάντα εξετάζουμε και αναλύουμε τις όποιες εξελίξεις που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο επηρεάζουν και τη δική μας την υπόθεση».

Ως «πρόκληση στην αξιοπρέπεια των Ελλήνων για τα όσα υπέστησαν από την αμερικανοκίνητη δικτατορία και την εισβολή και κατοχή στην Κύπρο», χαρακτήρισε την πρόσκληση Ταλάτ στις ΗΠΑ ο αρμόδιος πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Α. Λοβέρδος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


Εν ονόματι της επανεκλογής ... και των κουμπαριών

Οργιο σπατάλης ύψους 1 δισ.

Μέσα σε 5 χρόνια ιδρύθηκαν 695 δημόσιες υπηρεσίες, 467 αμειβόμενες επιτροπές και 11.503 θέσεις προσωπικού για τακτοποίηση ημετέρων
«E» 18/3
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

«Πρέπει να υπάρξει περιορισμός της κρατικής σπατάλης, έτσι θα βρούμε τους πόρους για την κοινωνική πολιτική». Για αυτό δεσμευόταν ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις το 2004.

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Οργιο σπατάλης ύψους 1 δισ.

Στην πράξη έγινε ακριβώς το αντίθετο. Οχι μόνο η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε κάποιο νοικοκύρεμα, αντίθετα το ήδη μεγάλο κράτος το έκανε ακόμα μεγαλύτερο. Ιδρυσε νέες υπηρεσίες, συγκρότησε νέες αμειβόμενες επιτροπές και ομάδες εργασίας και δημιούργησε χιλιάδες θέσεις προσωπικού. Μιλάμε, δηλαδή, για χιλιάδες «γαλάζια» ρουσφέτια.

Οργιο σπατάλης ύψους 1 δισ.

Αντί να εξασφαλίσει δαπάνες για κοινωνική πολιτική, όπως υποσχόταν ο Κ. Καραμανλής, επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό με ποσά που σε ετήσια βάση ξεπερνούν τα 222 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούν στον προϋπολογισμό ολόκληρου του Κοινοβουλίου.

Και επειδή... τρώγοντας ανοίγει η όρεξη, η κυβέρνηση συνέχισε την ίδια τακτική και μετά τις εκλογές του 2007, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός υποσχόταν (ΔΕΘ, Σεπτέμβριος του 2006) ότι «προωθείται σχέδιο αναδιάρθρωσης ή κατάργησης υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου».

695 νέες δημόσιες υπηρεσίες, 467 αμειβόμενες επιτροπές και ομάδες εργασίας και 11.503 νέες θέσεις προσωπικού είναι οι... καρποί της «γαλάζιας» επανίδρυσης του κράτους, που έχει κοστίσει στον Ελληνα φορολογούμενο πάνω από 1 δισ. ευρώ από το 2004 μέχρι σήμερα.



Για περισσότερα κλικ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=4750&pubid=2710746

«Κατασκευάζουμε αυτοκίνητο που “καίει” νερό»

Διανύει 50 χιλιόμετρα με ένα ποτήρι νερό

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Εύη Σαλτού

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Ένα  ποτήρι  νερό  είναι αρκετό για  να πάρει μπρος ο  κινητήρας του αυτοκινήτου και  του σκούτερ υδρογόνου που  κατασκεύασε ο κ. Γιώργος  Λάγιος. Με το καύσιμο του  μέλλοντος μάλιστα τα επόμενα  χρόνια θα μπορούν οι  καταναλωτές να παράγουν ακόμη  και ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι τους
«”Το υδρογόνο θα αποτελέσει το μέλλον της ενέργειας”: Αυτό λέγαμε πριν από περίπου μία δεκαετία, όταν κανείς άλλος στη χώρα μας δεν το πίστευε». 

Η βενζίνη και το πετρέλαιο είναι δύο λέξεις... άχρηστες για τον κ. Γιώργο Λάγιο. Ο 54χρονος ηλεκτρονικός, αρχίζοντας τις προσπαθειές του στα τέλη της δεκαετίας του ΄90, κατάφερε να κατασκευάσει οχήματα που διανύουν 50 χλμ. με... ένα ποτήρι νερό. «Και να που τώρα φαίνεται ότι το όραμά μας παίρνει σάρκα και οστά και σε λίγα χρόνια θα αποδώσει καρπούς. Δεν ήταν καθόλου εύκολο στην αρχή. Δεν είχαμε άλλωστε τις γνώσεις για το πώς μπορεί να μετατραπεί το ένα από τα δύο στοιχεία του νερού, το υδρογόνο, σε καύσιμο. Τα μόνα εφόδιά μας ήταν κάποιες θεωρίες και όρεξη για δουλειά», λέει στα «ΝΕΑ». 

Όλα άρχισαν όταν στην εταιρεία του κ. Λάγιου, που κατασκευάζει κλιματιστικά για οχήματα, θέλησαν να φτιάξουν ένα κλιματιστικό το οποίο να χρησιμοποιεί υδρογόνο ως μέσο ψύξης. «Διαπιστώσαμε ότι το στοιχείο αυτό θα μπορούσε να έχει κι άλλες εφαρμογές. Την ίδια περίοδο, ελληνικά πανεπιστήμια έψαχναν, άρχιζαν ερευνητικά προγράμματα με αντικείμενο το υδρογόνο. Έψαχναν λοιπόν εταιρείες που θα τους υλοποιούσαν τα προγράμματα. Έπαιρναν όμως την ίδια απάντηση: “Υδρογόνο; Έπειτα από 20 χρόνια”. Εμείς όμως ξέραμε ήδη για τι πράγμα μιλούσαν», λέει. 
Για περισσότερα κλικ http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4508037

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Η Βουλή στον Ασωπό. ΨΗΦΙΣΤΕ

17 Μαρ 2009

Τον Ασωπό θα επισκεφθούν τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.

Ηχηρή είναι η παρουσία των πολιτών στο κάλεσμα του ΣΚΑΪ να υπογράψουν αντιδρώντας στην υποβάθμιση του Ασωπού. Οι υπογραφές στη σελίδα Skai.gr/asopos έχουν ξεπεράσει τις 23.700.
Σχετικά θέματα
Ψήφος ενάντια στη ρύπανση του Ασωπού

Για συνέχεια κλικ
http://oikomargarita.blogspot.com/2009/03/blog-post_7651.html &

Διαμαρτυρίες για Περιβάλλον

17 Μαρ 2009

"Aν ο κόσμος ήταν τράπεζα θα είχε σωθεί προ πολλού" γράφει το πανό 150 τετραγωνικών μέτρων, που κρέμασε η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace στο αναπαλαιωμένο γυάλινο κτίριο της Deutsche Bank, στη Φρανκφούρτη.

Αίτημα της οργάνωσης είναι να δεσμευτεί η κυβέρνηση για τη διάθεση περισσότερων πόρων για την προστασία του περιβάλλοντος. Σε ανακοίνωσή του το γερμανικό τμήμα της Οργάνωσης υποστηρίζει ότι "η περιβαλλοντική και οικονομική κρίση μπορούν να αντιμετωπισθούν ταυτόχρονα" και προσθέτει ότι τώρα είναι η ώρα για μία μαζική επένδυση στην "πράσινη" τεχνολογία και για ένα "πράσινο" new deal.

Για τη συνέχεια κλικ
http://oikomargarita.blogspot.com/2009/03/blog-post_6403.html &

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Universal Reporters: Τί είναι τρομοκρατία σήμερα

Τετάρτη, Μάρτιος 18, 2009
Τί είναι τρομοκρατία σήμερα
Ναι. Επιτέλους βρήκαμε τι φταίει για την εγκληματικότητα. Επειδή η αστυνομία και το υπουργείο Δημοσίας Βλακεί... ουπς συγγνώμη Τάξης εννούσα (μην πάω και μέσα για την κρίση μου), αδυνατεί να κάνει τη δουλειά του , βρήκε γιατί συμβαίνουν όλα αυτά. Αν κάποιοι έσπαγαν χωρίς κουκούλες, τότε θα ήταν απλά βανδαλισμός. Τώρα κατά τον αυτοαποκαλούμενο "υπερευαίσθητο" Μαρκογιαννάκη, το να σπας με κουκούλα είναι κάτι παραπάνω από βανδαλισμός. Είναι έγκλημα. Επομένως το μέγεθος της αξιόποινης πράξης, εξαρτάται όχι από το μέγεθος της ζημιάς ή της καταστροφής, αλλά από την αμφίεση αυτού που τη διαπράττει. Πόσους γελοίους μπορεούμε να ανεχτούμε ακόμα σε αυτόν τον τόπο να μας κυβερνάνε;

Για περισσότερα και συνέχεια κλικ στο http://universalreporters.blogspot.com/2009/03/blog-post_18.html?showComment=1237381140000#c527090413134802684


Καραμανλής ή Παπανδρέου (το αιώνιο ερώτημα)

Ακούω τα σχόλια σας.
Προσωπικά συμφωνώ με το σχόλιο του Press-GR
ΣΓΣ

Στέλιος είπε...

    Ευτυχώς ή δυστυχώς, ΜΟΝΟ ο Καραμανλής μπορεί να μας κυβερνήσει σήμερα.
    Μόνο το γεγονός ότι τον βρίζουν νυχθημερόν όλα τα κανάλια και οι εφημερίδες ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΠΟΝΑΝΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ, που μας πίνουν το αίμα δεκαετίες τώρα.
    ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΛΕΙ, ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΠΑΤΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΟ.
    Ποιός άλλος να μας κυβερνήσει, βρε παιδιά;
    Ο Παπαντρέου;
    Ανεξάρτητα με την προσωπική γνώμη που έχει αποκομίσει ο καθένας μας γι' αυτόν τον άνθρωπο, υπάρχουν δύο πράγματα που δεν πρέπει να ξεχνάμε.
    Πρώτο, από ακαδημαική κατάρτιση, άστα να πάνε, έχει σπουδάσει αμερικάνικη κοινωνιολογία, δηλαδή κάτι σαν αμπελοφιλοσοφία, αοριστολογία, συγκεχυμένα πράγματα. Υποψιάζομαι ότι σε Ελληνικό πανεπιστήμιο δεν θα μπορούσε να μπεί ούτε από την πίσω πόρτα.
    Δεύτερο, κατά δήλωσή του, έχει δουλέψει στην Αμερική (μάγειρας, οικοδόμος), στον Καναδά(κηπουρός, ελαιοχρωματιστής, ξυλοκόπος, βενζινάς) και στη Σουηδία (σερβιτόρος, καθαριστής δρόμων).
    Θα μου πείς -και πολύ σωστά- καμμιά δουλειά δεν είναι ντροπή, το να προσπαθεί κάποιος να επιζήσει με όποιο τρόπο μπορεί, τον τιμά.
    Αλλά είναι κάτι που αναρωτιέμαι.....

Για ντη συνέχεια κλικ στο http://press-gr.blogspot.com/2009/03/blog-post_8612.html#comment-1948586075582164291


200 000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ!!!

200 000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ!!!
Τρίτη, 17 Μάρτιος 2009
Είναι αλήθεια αυτό που μάθαμε απο πηγές του λογιστηρίου του Alpha, με βάση τις λίστες μισθοδοσίας που έχουν καταρτίσει, οτι Αυτιάς, Κακαουνάκης και Μενεγάκη αμοίβονται με 200 000,00 ευρώ το μήνα???
Συγκεκριμένα ο επιμερισμός έχει ως εξής πάντα με βάση τις πληροφορίες απο το λογιστήριο του Alpha, ο Κακαουνάκης είναι ο πιο μικρός της παρέας με αμοιβή ΜΟΝΟ 40 000,00 ευρώ το μήνα ως τηλεσχολιαστής. Δευτερος έρχεται ο γλοιώδης σαλιάρης Αυτιάς με 60 000,00 ευρώ το μήνα και νικήτρια στην πρώτη θέση η Ελένη Μενεγάκη με 100 000,00 ευρώ το μήνα. Αν οι πληροφορίες είναι αληθινές τότε μιλάμε για ΠΡΟΚΛΗΣΗ μαζί με τις αμοιβές του δίδυμου Οικονόμου Λυριτζή. ΠΡΟΚΛΗΣΗ αδέλφια που λέει εσχάτως και ο γραφικός πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ με τη σύνταξη και τις τέσσερις δουλειές.


http://ourgreektv.blogspot.com/2009/03/200-000.html

Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Μη μαδάτε την Μαργαρίτα: Η Ελλάδα στην "πρώτη τριάδα" για την "Ώρα της Γης"

17 Μαρ 2009
Η Ελλάδα στην "πρώτη τριάδα" για την "Ώρα της Γης"

Περίεργο, αλλά αληθινό! Η Ελλάδα είναι και πρώτη από τις πρώτες ....
Οι Έλληνες άρχισαν να ευαισθητοποιούνται για τη σωτηρία του πλανήτη, αλλά δεν ευαισθητοποιούνται ακόμη, αρκετά, για τα τοπικά κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα, που χρονίζουν.

Πάντως με την "Ώρα της Γης" ήρθε και η "ώρα" της ευαισθητοποίησης για τους Έλληνες...

Για περισσότερα κλικ στο
Μη μαδάτε την Μαργαρίτα: Η Ελλάδα στην "πρώτη τριάδα" για την "Ώρα της Γης"

Μη μαδάτε την Μαργαρίτα: Νέα στοιχεία σοκ για τη ΔΕΗ στην Κοζάνη

17 Μαρ 2009
Νέα στοιχεία σοκ για τη ΔΕΗ στην Κοζάνη
Εκτεταμένη ρύπανση στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και σωρεία παραβάσεων στα λιγνιτωρυχεία Πτολεμαΐδας και Μαυροπηγής της ΔΕΗ στην Κοζάνη διαπίστωσαν οι ελεγκτές της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, ενώ η επιχείρηση εξακολουθεί να παραβιάζει συστηματικά την περιβαλλοντική νομοθεσία και να μη λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Για συνέχεια κλικ :
Μη μαδάτε την Μαργαρίτα: Νέα στοιχεία σοκ για τη ΔΕΗ στην Κοζάνη

Μη μαδάτε την Μαργαρίτα: Ψήφος ενάντια στη ρύπανση του Ασωπού

17 Μαρ 2009
Ψήφος ενάντια στη ρύπανση του Ασωπού

Σε πειραματικές μελέτες στις ΗΠΑ για το εξασθενές αποδείχτηκε η προδιάθεση ανάπτυξης σοβαρών ασθενειών. Αποδείχθηκε ότι το εξασθενές χρώμιο μπορεί να προσβάλλει την ανθρώπινη υγεία μέσω της κατανάλωσης νερού, σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ.

Για περισσότερα :
Μη μαδάτε την Μαργαρίτα: Ψήφος ενάντια στη ρύπανση του Ασωπού

Καμία πολιτική για Ασωπό

17 Μαρ 2009
Μέσω της πρωϊνής εκπομπής ΣΚΑΙ-ΔΡΑΣΗ, στις 09/03/2009 [[http://www.skai.gr/master_avod.php?id=113729], αναδεικνύεται ότι παρά την δημοσιότητα που πήρε το ζήτημα του Ασωπού, μέσω της καμπάνιας του ΣΚΑΙ, και την παρέμβαση του Εισαγγελέα για την χωματερή με τα τοξικά απόβλητα και τα άλλα περιβαλλοντικά εγκλήματα στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού - Οινοφύτων η Πολιτεία εξακολουθεί, δυστυχώς να κωφεύει!

"Και ενώ θα έπρεπε να έχει τεθεί η περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, σύμφωνα με τον Θανάση Παντελόγλου, η Πολιτεία εξακολουθεί να λειτουργεί υπέρ των ρυπαντών και σε βάρος της δημόσιας υγείας" .

Για περισσότερα κλικ  http://oikomargarita.blogspot.com/2009/03/blog-post_17.html