Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Βαλκανική "έκρηξη" βλέπουν οι ΗΠΑ


I wonder what the Greek American "leadership" will do (of course after a handsom sum will be paid to them) in order to alleviate the pain of Greece and secure Greece's national interestes. Perhaps they will mobilize the Greek American personnel that occupies key positions in the Administration. 
 
I am being very sarcastic.  I am talking about persons who wanted to get into the Administration, but since the so-called Greek American "leadereship" people did not belong to the Greek Amercian leadership's click were discarted.  One always harvests what one sews.
 
M.

Εξοδος από την κρίση με «πράσινη ανάπτυξη»

Εδώ ισχύει το συνήθως λεγόμενο : "Υπάρχουν πράγματα του λέγονται και δεν γίνονται, όπως υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται".
Περίτρανη η ακόλουθη ειδησεογραφία.
ΣΓΣ

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Πράσινες επενδύσεις μέσα στην κρίση

Οι υπεύθυνοι της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ξαφνιάστηκαν διαπιστώνοντας ότι έχουν στα χέρια τους αιτήσεις για δύο υπεράκτια αιολικά πάρκα τα οποία αν λειτουργούσαν σήμερα θα ήταν τα μεγαλύτερα στον κόσμο

ΑΝΔΡΕΑΣ Γ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ | Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010
ΕκτύπωσηΑποστολή με Email
Μικρό μέγεθος γραμματοσειράςΜεσαίο μέγεθος γραμματοσειράςΜεγάλο μέγεθος γραμματοσειράς
Προσθήκη στο DeliciousΠροσθήκη στο DiggΠροσθήκη στο FacebookΠροσθήκη στο NewsvineBookmark
Ενώ το ελληνικό Δημόσιο προσπαθεί να περικόψει τις σπατάλες και να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή, υπάρχουν κάποιοι επιχειρηματίες που επενδύουν όχι απλώς στην αιολική ενέργεια αλλά στην πιο εξειδικευμένη και αποδοτική μορφή της, στα υπεράκτια αιολικά πάρκα, αυτά δηλαδή που είναι εγκατεστημένα μέσα στη θάλασσα.

Πρόσφατα οι άνθρωποι της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ξαφνιάστηκαν διαπιστώνοντας ότι έχουν τα χέρια τους αιτήσεις για δύο υπεράκτια αιολικά πάρκα τα οποία αν λειτουργούσαν σήμερα θα ήταν τα μεγαλύτερα σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για επενδύσεις που σχεδιάστηκαν από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, των κκ. Γ. Κάμπα και Γ. Περιστέρη , και από την RF Εnergy, η οποία ανήκει εξ ημισείας στους ομίλους του κ. Β. Ρέστη και του κ. Γ. Φειδάκη. Οι επενδύσεις προγραμματίζονται να γίνουν στο Θρακικό Πέλαγος και ανοιχτά της Λήμνου αντίστοιχα.

Η πρώτη επένδυση, που χρονολογείται από το 2007 αλλά κόλλησε στα γρανάζια της ΡΑΕ, αφορά υπεράκτιο αιολικό πάρκο δυναμικότητας 550 μεγαβάτ (ΜW) και η δεύτερη υπεράκτιο δυναμικότητας 500 ΜW, είναι δε οι μεγαλύτερες που βρίσκονται υπό εξέλιξη σήμερα. Η επένδυση της RF Εnergy είναι και η πιο φρέσκια στην αγορά αφού η αίτηση υποβλήθηκε στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, δείχνοντας ότι μέσα στην ύφεση οι έλληνες επιχειρηματίες προσπαθούν έχοντας «κόντρα» τις υπηρεσίες του Δημοσίου. Πολλές ελπίδες πάντως έχουν εναποτεθεί στον νέο νόμο για τις ΑΠΕ τον οποίο θα ψηφίσει σύντομα η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη λύνοντας χρόνια προβλήματα.

Τι λένε οι ψαράδες
«Εχουμε μιλήσει ήδη με τον Επαρχο Λήμνου και με τους ψαράδες της περιοχής, οι οποίοι δεν έχουν καμία αντίρρηση για το έργο και θέλουν να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Βεβαίως έχουμε κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες, όπως το ότι η ΡΑΕ δεν έχει ακόμη Ολομέλεια, αλλά πιστεύουμε ότι σύντομα θα ξεπεραστεί και αυτό ώστε να προχωρήσουμε» λέει μιλώντας προς «Το Βήμα» ο κ. Ι. Παντούσης, γενικός διευθυντής της RF Εnergy. Αλλωστε και ο έτερος γενικός διευθυντής της εταιρείας κ. Ευ. Κοροβέσης, ως αντιναύαρχος ε.α. που είναι, γνωρίζει πολύ καλά τις ιδιαιτερότητες του Θρακικού Πελάγους.

Το έργο θα λειτουργήσει βορειοανατολικά της Λήμνου, ανοιχτά του ακρωτηρίου της Πλάκας. Θα αποτελείται από 100 ανεμογεννήτριες ισχύος 5 ΜW η καθεμία και θα μπορεί να τροφοδοτήσει 500.000 νοικοκυριά με ηλεκτρικό ρεύμα, όσα δηλαδή και τα νοικοκυριά μιας πόλης στο μέγεθος της Θεσσαλονίκης. Θα δουλέψουν τουλάχιστον 300 άνθρωποι για τρία χρόνια και θα δημιουργηθούν 70 μόνιμες θέσεις εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τη λειτουργία του θα «αντικαταστήσει» τη χρήση 700 εκατ. λίτρων βενζίνης.

Από την πλευρά του ο κ. Εμμ. Μαραγκουδάκης , διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, λέει για το υπεράκτιο που προγραμματίζει η εταιρεία του: «Το υπουργείο και η ΡΑΕ πρέπει να κινητοποιηθούν και μάλιστα να βιαστούν ώστε να ξεκολλήσουν επενδύσεις σαν τη δική μας. Αλλιώς, πώς θα μπορέσουμε να έχουμε 8.000 ΜW από ανανεώσιμες σε λογικό χρονικό διάστημα; Οι δύο δικές μας επενδύσεις σε υπεράκτια, στο Θρακικό και στη Νέα Μάκρη, έχουν συνολική δυναμικότητα 1.050

ΜW, όση δηλαδή όλα τα συστήματα ΑΠΕ που λειτουργούν στη χώρα μας σήμερα. Η πρόσφατη διασύνδεση με καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος Τουρκίας- Ελλάδος δημιουργεί ιδανικές συνθήκες στη Θράκη και δεν πρέπει να ξεχνάμε τα τοπικά οφέλη με την απασχόληση και την οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή» προσθέτει.Πώς λειτουργεί
Πώς όμως κατασκευάζεται, πώς εγκαθίσταται και πώς λειτουργεί ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο; Κατ΄ αρχάς κατασκευάζονται και συναρμολογούνται στην ξηρά (συνήθως στην πλησιέστερη ξηρά) οι πυλώνες της ανεμογεννήτριας, οι οποίοι στη συνέχεια μεταφέρονται με ειδικά πλοιάρια στον χώρο της τοποθέτησης. Στη συνέχεια οι πυλώνες αυτοί ποντίζονται στη θαλάσσια περιοχή η οποία έχει χωροθετηθεί για να υποδεχθεί το έργο αυτό. Σχεδόν ταυτόχρονα με την πόντιση, άλλα ειδικού τύπου πλοία προσθέτουν αδιαβροχοποιημένο τσιμέντο το οποίο φθάνει στον πυθμένα της θάλασσας εκεί γύρω από το σημείο όπου έχουν ποντιστεί οι πυλώνες. Το τσιμέντο «περικυκλώνει» τους πυλώνες ακριβώς στο ύψος του πυθμένα και πάνω από αυτόν ώστε να προσδώσει στερεότητα στην κατασκευή. Οταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, με ειδικό μηχάνημα ποντίζονται και τσιμεντοκύβοι (τα γνωστά μπλόκια) στον πυθμένα γύρω από την αρχική κατασκευή ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα του πυλώνα σε ένα ανοιχτό σημείο της θάλασσας όπου ο άνεμος μπορεί να φθάνει κάποιες φορές τα 9 μποφόρ ή και σε ορισμένες έκτακτες περιπτώσεις τα 10 μποφόρ!

Ολη η προσπάθεια υποστηρίζεται από πλωτή εξέδρα, μέσω της οποίας στη συνέχεια τοποθετούνται οι έλικες και όλες οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.

Τεχνικά το έργο είναι περίπλοκο αλλά οι ελληνικές εταιρείες έχουν ήδη εξαντλήσει την τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί στη Βόρεια Θάλασσα με πρωταγωνιστές Δανούς και Σουηδούς- έχουν μάλιστα προσαρμόσει και δικές τους πατέντες στην ιδιαιτερότητα των ελληνικών θαλασσών. Ευνόητο είναι ότι οι καιρικές συνθήκες στο Αιγαίο Πέλαγος είναι πολύ πιο ευνοϊκές από ό,τι στη Βαλτική ή στη Βόρεια Θάλασσα και η επένδυση δεν έχει το ρίσκο της κακοκαιρίας τουλάχιστον όσο μια αντίστοιχη στη Βόρεια Ευρώπη. Η ολοκλήρωση ενός τέτοιου έργου απαιτεί περίπου τρία χρόνια κατασκευής ώσπου να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει και αυτό το γνωρίζουν τόσο η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή όσο και η RF Εnergy.

Με βάση τον νόμο που προωθεί η κυρία Μπιρμπίλη, η ολοκλήρωση των διαδικασιών έγκρισης των επενδύσεων για αιολικά πάρκα θα πρέπει να γίνεται το πολύ μέσα σε έξι μήνες, ενώ ως σήμερα η γραφειοκρατία, η πολυνομία, οι επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και οι τοπικές «καχυποψίες», που πολλές φορές είχαν να κάνουν με επιδιώξεις συναλλαγής από τοπικούς παράγοντες, έφθαναν να καθυστερούν μια επένδυση σε αιολικό πάρκο ως και τέσσερα χρόνια. Αλλωστε στην κατασκευή και λειτουργία ενός υπεράκτιου αιολικού πάρκου δεν αναμειγνύονται οι τοπικοί άρχοντες, εκτός και αν κάποιοι... απίθανοι φοβηθούν ξαφνικά ότι τα πάρκα αυτά θα εμποδίζουν τα ψάρια του Αιγαίου να αναπαράγονται, όπως ακριβώς ανακάλυψαν ότι οι ανεμογεννήτριες σε μια απομακρυσμένη βουνοκορφή εμποδίζουν τις κατσίκες να γεννάνε.

Πυλώνες στη θάλασσα
Η πόντιση των πυλώνων στα υπεράκτια αιολικά πάρκα γίνεται σε βάθος 25-50 μέτρων και δεν παρεμποδίζει ούτε τη ναυσιπλοΐα ούτε την αλιεία, ενώ στο Θρακικό Πέλαγος θα γίνει φυσικά μέσα στα εθνικά χωρικά ύδατα και σε απόσταση τουλάχιστον 1.000 μέτρων από την ακτή. Η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται θα μεταφέρεται με καλώδιο στις ακτές της Θράκης και θα διασυνδεθεί με κέντρο υπερυψηλής τάσης της ΔΕΗ. Αλλο ένα θετικό στοιχείο για τη βιωσιμότητα ενός τέτοιου έργου είναι το ότι με τον νέο νόμο για τις ΑΠΕ αυξάνεται η τιμή πώλησης της ενέργειας που παράγεται από υπεράκτια αιολικά σε 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα (ΜWh)από 96,14 που είναι σήμερα.

Χαρακτηριστικό είναι το υψηλό κόστος μιας τέτοιας επένδυσης αφού για ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο 500 ΜW απαιτούνται 1,85 δισ. ευρώ και για μεγαλύτερο περί τα 2 δισ. ευρώ. Γι΄ αυτό η τραπεζική συνδρομή είναι απαραίτητη αλλά και εξασφαλισμένη. Ηδη η Εθνική Τράπεζα και η Εurobank έχουν εκδηλώσει πρόθεση συμμετοχής στο υπεράκτιο της RF Εnergy, ενώ και οι ξένες τράπεζες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στο έργο.

Η Ευρώπη δείχνει τον δρόμο
Η ΓΗΡΑΙΑΗπειρος άνοιξε τον δρόμο και είναι πρωτοπόρος στα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Η ΕΕ είναι ηγείται παγκοσμίως στα υπεράκτια αιολικά, με 828 ανεμογεννήτριες και συνολική ισχύ 2.056 ΜW σε 38 διαφορετικά πάρκα σε εννέα χώρες. Η Βρετανία και η Δανία βρίσκονται στην κορυφή με μερίδιο 44% και 30% αντιστοίχως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Αιολικής Ενέργειας (ΕWΕΑ), το 2009 συνδέθηκαν με το ευρωπαϊκό δίκτυο οκτώ νέα υπεράκτια αιολικά πάρκα, αποτελούμενα από 199 ανεμογεννήτριες με συνολική ισχύ 577 ΜW.

Η αύξηση είναι εντυπωσιακή: 54% σε σχέση με τα 373 ΜW που εγκαταστάθηκαν το 2008, ενώ ο Σύνδεσμος περιμένει την ολοκλήρωση άλλων δέκα υπεράκτιων αιολικών, τα οποία θα προσθέσουν άλλα 1.000 ΜW και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του κλάδου κατά 75%. Υπό κατασκευήν βρίσκονται σήμερα 17 υπεράκτια αιολικά πάρκα στην Ευρώπη με συνολική ισχύ 3.500 ΜW, εκ των οποίων τα μισά κατασκευάζονται στις βρετανικές θάλασσες.

Επιπλέον, 52 σχέδια για υπεράκτια πάρκα συνολικής ισχύος 16.000 ΜW έχουν εξασφαλίσει άδειες κατασκευής, με σχεδόν τη μισή από αυτή την ισχύ να παράγεται στη Γερμανία.

Στην Ευρώπη, υπεράκτια πάρκα συνολικής ισχύος 100.000 ΜW βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού και μπορούν να καλύψουν το 10% των ενεργειακών αναγκών της Γηραιάς Ηπείρου.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=16&artId=312749&dt=31/01/2010


Ιστορική χαρακτήρισε την ευκαιρία για την Ελλάδα ο πρωθυπουργός

Εξοδος από την κρίση με «πράσινη ανάπτυξη»

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2010 07:00


Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, και λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την κα. Σόνια Γκάντι, πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος του Κογκρέσου.
«Η πράσινη ανάπτυξη είναι μια ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα, για να βγει από την κρίση και την ύφεση», τόνισε χθες ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α.Παπανδρέου, ομιλώντας στο Παγκόσμιο Φόρουμ για την αειφόρο ανάπτυξη, οι εργασίες του οποίου διεξάγονται στο Νέο Δελχί.
Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η πρόκληση είναι για όλους πολιτική και έγκειται στην ενίσχυση των θεσμών, καθώς και στη λήψη αποφάσεων, οι οποίες θα βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών.
«Είναι πρόκληση για τους πολιτικούς να πάρουν αποφάσεις για το μέλλον του πλανήτη και να δουν με διαφορετική αντίληψη καθημερινά προβλήματα», είπε.
Συμπλήρωσε πως «οι αναπτυγμένες χώρες, οι οποίες έχουν και πολύ μεγάλα αποθέματα, πρέπει να κάνουν επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη και να στηρίξουν την πράσινη οικονομία» και επεσήμανε πως «η προσπάθεια πρέπει να περάσει μέσα από την ισχυροποίηση των θεσμών, κάτι που θα είναι πιο δύσκολο για τις αναπτυγμένες χώρες, οι οποίες πρέπει να ξεπεράσουν παλιές νοοτροπίες και πρακτικές».
Γ. Παπανδρέου: Eυκαιρία για την Ελλάδα η πράσινη ανάπτυξη.
Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, και λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την κα. Σόνια Γκάντι, πρόεδρο του κυβερνώντος Κόμματος του Κογκρέσου, την οποίαν και προσκάλεσε να επισκεφτεί την Αθήνα.
Η κα Γκάντι-εξεδήλωσε μεγάλο ενδιαφέρον να επισκεφθεί την Ελλάδα και το νέο Μουσείο της Ακρόπολης-συζήτησε με τον κ. Παπανδρέου, για τις δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν, επίσης, για την εξέλιξη των δύο κομμάτων, με την κα Γκάντι να ζητεί να ενημερωθεί για τις καινοτομίες που επέφερε στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου και ειδικότερα για την εκλογή προέδρου από τη βάση του κόμματος.
Αυτή την περίοδο το κόμμα του Κογκρέσου επιχειρεί μεγάλες αλλαγές στη δομή του, με επικεφαλής τον εκ των γραμματέων του Ραούλ Γκάντι και η ινδική πλευρά ενδιαφέρεται για την ανταλλαγή εμπειριών σχετικά.
Η Ινδή πολιτικός ενδιαφέρθηκε επίσης, για την ενίσχυση των σχέσεων του κόμματός της με τη Σοσιαλιστική Διεθνή, της οποίας πρόεδρος είναι ο κ. Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός επέδωσε στην κα Γκάντι μια φωτογραφία από την επίσκεψη στην Ελλάδα της αείμνηστης Ίντιρας Γκάντι, η οποία υπήρξε πεθερά της.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1775011

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

20100128 Ψήφισμα για Πατριαρχείο και αμοιβαιότητα

Ψήφισμα για Πατριαρχείο και αμοιβαιότητα

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2010 07:00
223 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1770842

Τον «οικουμενικό» χαρακτήρα του Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη αποδέχθηκε, χθες, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), με την έγκριση ψηφίσματος της Επιτροπής των Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Με το ίδιο ψήφισμα, οι βουλευτές χαρακτηρίζουν ως «αναχρονιστική» την έννοια της «αμοιβαιότητας» που συνιστάται με το άρθρο 45 της Συνθήκης της Λοζάνης (1923), για την αντιμετώπιση των μειονοτήτων, και ζητούν την εγκατάλειψή της.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με σημαντική πλειοψηφία 102 ψήφους υπέρ, 18 κατά και 4 αποχές. Τη σχετική έκθεση εισηγήθηκε ο Γάλλος βουλευτής Μισέλ Υνό, από την ομάδα των Ευρωπαίων Δημοκρατών.

Η ΚΣΣΕ καλεί την Ελλάδα και την Τουρκία να αντιμετωπίζουν όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις και χωρίς να επηρεάζονται από τον τρόπο που η γειτονική χώρα αντιμετωπίζει τους δικούς της πολίτες. Ζητούν η αντιμετώπιση των μειονοτήτων να γίνεται πλέον από κάθε χώρα βάσει της Ευρωπαϊκής Συνθήκης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Συνιστούν επίσης στις δύο χώρες να προχωρήσουν στην τελική επικύρωση της «Σύμβασης - πλαίσιο για την προστασία των μειονοτήτων» (STE-157) και της Ευρωπαϊκής Χάρτας για τις Περιφερειακές και Μειονοτικές Γλώσσες.

Με τροπολογίες που είχαν υποβληθεί κυρίως με την πρωτοβουλία Βουλγάρων βουλευτών, αναγνωρίσθηκε το νομικό πρόσωπο του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, η δε έκφραση «Ελληνικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο» αντικαταστάθηκε με την έκφραση «Οικουμενικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο».

Αναγνωρίσθηκε επίσης ότι «η Ορθόδοξη Βουλγαρική Κοινότητα εντάσσεται στο Οικουμενικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο» και απορρίφθηκε η έκφραση «Βουλγαρικό Ορθόδοξο Εξαρχείο».


Σχόλιο
Το άρθρο 45 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης λέει :




ARTICLE 45.


The rights conferred by the provisions of the present Section on the non-Moslem minorities of Turkey will be similarly conferred by Greece on the Moslem minority in her territory.




εκ τούτου προκύπτει, επειδή σημείον αναφοράς είναι η Τουρκία, ότι κακώς δεν εξασκήσαμε διώξεις εντός της ελληνικής επικράτειας, όπως έπραξαν οι Τούρκοι εντός της δικής τους επικράτειας.

20100128 Πόσο κοστίζουν τα μπλόκα των αγροτών στην οικονομία

Πόσο κοστίζουν τα μπλόκα των αγροτών στην οικονομία

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2010 07:00
Στ. Σαράντης, Β. Βεγίρη, Ν. Μπέλλος, 2188 λέξεις, ΚΛΑΔΟΙ - ΦΟΡΕΙΣ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1770874


Αμετακίνητοι παραμένουν οι αγρότες από τα μπλόκα σε πολλά σημεία της χώρας.
Ανοικτό για 14η μέρα παραμένει το μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων, με τους αγρότες να μην καλύπτονται μόνο από το θεσμικό «πακέτο», που εξήγγειλε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, εμμένοντας στην ικανοποίηση των οικονομικών τους αιτημάτων, με ατελέσφορη μέχρι τώρα την προσπάθειά τους για σύμπτυξη μιας ενιαίας έκφρασης.

Ομιλία της κας Μπατζελή στους νέους αγρότες.
Παρά τη μακρά διάρκεια και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, τροφή στη συνέχιση των κινητοποιήσεων μάλλον δίνει η νέα, ανεπίσημη μέχρι στιγμής «προσφορά» της κυβέρνησης, για επίσπευση της καταβολής της επιστροφής του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το αγροτικό πετρέλαιο, αλλά και τα «σενάρια» περί αλλαγής του τρόπου υπολογισμού του ΕΦΚ. Αφορά χρήματα εγγεγραμμένα στον κρατικό προϋπολογισμό, που επρόκειτο να δοθούν το ερχόμενο καλοκαίρι.

Οι κινήσεις αυτές δίνουν λαβή σε απόψεις, ότι η συνέχιση των κινητοποιήσεων θα εξαναγκάσει τελικά την κυβέρνηση να ανοίξει τα κρατικά ταμεία ή, τέλος πάντων, να δώσει κάτι, προκειμένου να διευκολύνει την αποχώρηση από τα μπλόκα των προσκείμενων σε αυτήν αγροτών.

Παράλληλα, τροφοδοτούν τη ρευστότητα που άρχισε να παρατηρείται από χθες στις τάξεις των επικεφαλής των μπλόκων για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Ατελέσφορες συναντήσεις

Πάντως, από πλευράς υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης -το οποίο σημειωτέον ύστερα από 115 μέρες απέκτησε χθες νέο γενικό γραμματέα, το Γιώργο Κανελλόπουλο- αποκλείστηκε για άλλη μια φορά η χορήγηση οποιασδήποτε πρόσθετης οικονομικής παροχής.

Και οι δύο συναντήσεις που είχε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, με αντιπροσωπείες της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) και της Πανελλήνιας Ενωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ), απέβησαν άκαρπες.

Στους μεν κτηνοτρόφους, η κα Μπατζελή απέκλεισε τη χορήγηση οποιασδήποτε οικονομικής ενίσχυσης, ενώ άφησε ανοικτά προς εξέταση τα θεσμικά αιτήματα του κλάδου.

Επειτα από αυτό, οι εκπρόσωποι του ΠΕΚ δήλωσαν απογοητευμένοι, γνωστοποιώντας ότι στις συσκέψεις που θα ακολουθήσουν και την ολομέλεια των προέδρων των κτηνοτροφικών συλλόγων της χώρας, που θα γίνει στη Βέροια ή την Κοζάνη, θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα κινητοποίησης του κλάδου.

Οσον αφορά στους νέους αγρότες, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε ότι δεν υπάρχουν παραπάνω από αρχικά εγκριθέντα 100 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα ενίσχυσης νέων αγροτών, τα οποία προκρίνει να ανακατανεμηθούν στους υποψηφίους ένταξης στο πρόγραμμα, που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία και από τους δύο κύκλους (προκηρύξεις) υποβολής αιτήσεων, μέχρις εξάντλησης του εν λόγω ποσού. Στην περίπτωση που ενταχθούν περισσότεροι από εκείνους που είχε αποφασισθεί αρχικά, τότε το ποσό της ενίσχυσης θα μειωθεί, είπε η κα Μπατζελή.

Οι θέσεις της υπουργού περισσότερο ενέτειναν, παρά καθησύχασαν, τον αναβρασμό που υπάρχει στις τάξεις των νέων αγροτών, ορισμένοι εκ των οποίων δήλωσαν πως θα στραφούν δικαστικά κατά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Νέα παρέμβαση του πρωθυπουργού

Νέα έκκληση προς τους αγρότες απηύθυνε χθες ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, αναγνώρισε ότι ο αγροτικός τομέας και οι αγρότες έχουν πολλά προβλήματα, τα οποία όμως, όπως είπε, δεν λύνονται με τα μπλόκα, αλλά μέσα από το διάλογο και με διάθεση όλων να κάνουν μεγάλες ανατροπές.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, σε δηλώσεις του επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα βοηθήσει να αυξηθεί η ρευστότητα των αγροτών, αν και νέο χρήμα δεν υπάρχει, διευκρίνισε.

Από τους έντεκα στόχους, που είχε εξαγγείλει προεκλογικά ο πρωθυπουργός, οι 9,5 -γιατί ο ένας έχει δύο σκέλη- έχουν ήδη ικανοποιηθεί σύμφωνα με τον κ. Πάγκαλο, ενώ από τα επτά αιτήματα όσων είναι στα μπλόκα έχουν ικανοποιηθεί από την κυβέρνηση τα πέντε. Ο καθένας λοιπόν βλέπει πού υπάρχει η αδιαλλαξία, υπογράμμισε ο κ. Πάγκαλος.

Ο Αλ. Αλαβάνος

«Τα μπλόκα στους δρόμους, οι δίκαιοι αγώνες των αγροτών, τα κυκλοφοριακά οδοφράγματα σε όλη τη χώρα, είναι μόνο ένας πρόλογος στο σκληρό θρίλερ που ενδέχεται να ακολουθήσει στην Ελλάδα της κρίσης», δήλωσε ο Αλέκος Αλαβάνος από τη Θεσσαλονίκη, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση στην οποία παρουσιάστηκε το νέο τεύχος του περιοδικού «Ενεκεν».

Με το ίδιο σκεπτικό, ο κ. Αλαβάνος εκτιμά ότι και οι αντιδράσεις ενάντια στην κινητοποίηση των αγροτών «είναι σαφής προειδοποίηση για το ενδεχόμενο συγκρούσεων ανάμεσα σε διαφορετικές δυνάμεις, σε περίπτωση που απέναντι στη διαλυτική για την κοινωνία πολιτική της κυβέρνησης δεν αναδειχθεί μια κάθετη, εναλλακτική και συγκροτημένη πολιτική για ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη».

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τον ίδιο, άμεσο χρέος της Αριστεράς είναι να αντιπαραθέσει μια γραμμή ενοποίησης των αγώνων, συμμαχίας, συμπόρευσης και αλληλεγγύης, «απέναντι στην τακτική κυβέρνησης και συστήματος να οξύνουν αντιθέσεις μεταξύ τάξεων και πολιτών, προκειμένου να απομονώνουν, να δυσφημούν και να σπάνε κάθε αγώνα».

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ

ΕΒΕΘ: Στα 440 εκατ. φτάνει η ζημιά

Θεσσαλονίκη

Στα 440 εκατ. ευρώ ανέρχεται μέχρις στιγμής η ζημία που έχουν υποστεί, εξαιτίας των αγροτικών κινητοποιήσεων, μόνο οι επιχειρήσεις - μέλη του ΕΒΕΘ (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης), σύμφωνα με σχετική έρευνα που διενήργησε για λογαριασμό του Επιμελητηρίου η Palmos Analysis.

Μία στις τρεις επιχειρήσεις, παράλληλα, δηλώνει ότι έχει υποστεί και απώλεια πελατών, ενώ σε άλλα 140 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η αντίστοιχη ζημία που υφίστανται οι ίδιες επιχειρήσεις, λόγω του κλεισίματος των Τεμπών.

Το 83% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι οι κινητοποιήσεις επηρέασαν «Πολύ» (36%) ή «Αρκετά» (47%) , ενώ μόλις το 17% δηλώνει ότι επηρεάστηκε «Λίγο». Το 1% δεν απαντά ή δεν έχει κάποια εκτίμηση.

Σε αριθμούς, η παραπάνω εικόνα «μεταφράζεται» ως εξής:

- Καμία επιβάρυνση δηλώνει το 8% των επιχειρήσεων του δείγματος

- Μέχρι και 1.000 ευρώ επιβάρυνση αναφέρει το 8%

- Από 1.001 μέχρι και 5.000 ευρώ επιβάρυνση αναφέρει το 16%

- Από 5.001 μέχρι και 10.000 ευρώ επιβάρυνση δηλώνει το 27%

- Από 10.001 μέχρι και 25.000 ευρώ επιβάρυνση δηλώνει το 7%

- Από 25.001 μέχρι και 50.000 ευρώ επιβάρυνση αναφέρει το 8%

- Από 50.001 μέχρι και 100.000 ευρώ επιβάρυνση υφίσταται το 3%

- Από 100.001 μέχρι και 500.000 ευρώ επιβάρυνση αναφέρει το 1%

- Πάνω από 500.000 ευρώ επιβαρύνθηκε το 1% των επιχειρήσεων του δείγματος

- Το 22% των ερωτώμενων δηλώνει ότι δεν έχει εκτίμηση της επιβάρυνσης, που έχει υποστεί η επιχείρηση ή δεν απαντά στη συγκεκριμένη ερώτηση.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία και δεδομένου ότι η μέση επιβάρυνση ανά επιχείρηση φτάνει τις 20.000 ευρώ, οι επιπτώσεις για το σύνολο των μελών του ΕΒΕΘ αγγίζουν, μέχρι στιγμής, τα 440 εκατ. ευρώ. (Ως συνολική επιβάρυνση θεωρείται η απώλεια τζίρου, η επιβάρυνση του μεταφορικού κόστους, οι ρήτρες υπερημερίας κτλ.)

Περίπου μία στις τρεις επιχειρήσεις (σε ποσοστό το 31%), μάλιστα, αναφέρει ότι υπέστη απώλεια πελατών και ακύρωση παραγγελιών από πελάτες, λόγω των καθυστερήσεων και της αδυναμίας έγκαιρης παράδοσης των προϊόντων της.

Προορισμοί

Σε σχέση, ειδικότερα, με τους προορισμούς προϊόντων και εμπορευμάτων, που παρουσίασαν τα σημαντικότερα προβλήματα, από το εσωτερικό της χώρας οι περισσότερες αναφορές αφορούν την Κεντρική - Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (60%) και τη Νότια Ελλάδα (57%). Ακολουθούν Κεντρική Ελλάδα (56%) και Δυτική Μακεδονία - Ηπειρος με 33%.

Από τους προορισμούς του εξωτερικού, τα σημαντικότερα προβλήματα εμφανίζονται στη διαδρομή μέσω Βουλγαρίας 35%, μέσω Ηγουμενίτσας 17%, μέσω εναλλακτικών τρόπων (λιμάνια, αεροδρόμια κτλ.) 11% και μέσω Σκοπίων 12%, ενώ μικρότερες αναφορές καταγράφονται για τις διαδρομές μέσω Αλβανίας 6% και Τουρκίας 10%.

Β.Β.

Το κλείσιμο των Τεμπών

Στην έρευνα καταγράφονται και οι επιπτώσεις στις επιχειρήσεις από το κλείσιμο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Αθήνας στο ύψος των Τεμπών, λόγω των κατολισθήσεων.

Το 75% δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί, ενώ αρνητική απάντηση έδωσε το 22% των ερωτώμενων.

Επιβάρυνση από 2.001 μέχρι και 5.000 ευρώ δηλώνει το 17%, από 5.001 μέχρι 10.000 ευρώ το 17%, από 1.001 μέχρι και 2.000 ευρώ το 11%, από 501 μέχρι 1.000 ευρώ το 7%, από 10.001 μέχρι και 20.000 ευρώ το 7%, πάνω από 50.000 ευρώ το 6%, από 20.001 μέχρι και 50.000 ευρώ το 5%, μέχρι και 500 ευρώ το 3%, ενώ δεν υπήρξε επιβάρυνση για το 5% των ερωτηθέντων και «δεν ξέρω/ δεν απαντώ» δήλωσε το 22%. Συνολικά εκτιμάται ότι η ζημία αγγίζει τα 140 εκατ. ευρώ.

Επίσημη διαδικασία αποφάσισε η Ε.Ε.

Στο μικροσκόπιο και πάλι οι ενισχύσεις στους αγρότες


Βρυξέλλες

Επίσημη διαδικασία έρευνας για τη συμβατότητα με την κοινοτική νομοθεσία των κρατικών αποζημιώσεων ύψους 425 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκαν στους Ελληνες αγρότες το 2008 και 2009 ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την πάγια κοινοτική πρακτική, η ανακοίνωση επίσημης διαδικασίας έρευνας σημαίνει ότι η Κομισιόν είναι πεπεισμένη ότι οι αντισταθμιστικές πληρωμές δεν είναι συμβατές με τη Συνθήκη.

Η χθεσινή απόφαση αφορά στις αντισταθμιστικές πληρωμές που καταβλήθηκαν από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) κατά τη διάρκεια των ετών 2008 και 2009.

Οι πληρωμές καταβλήθηκαν από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που προκλήθηκαν στη φυτική παραγωγή κατά τη διάρκεια των καλλιεργητικών περιόδων 2007 και 2008.

Το ασφαλιστικό καθεστώς του ΕΛΓΑ είναι υποχρεωτικό και περιλαμβάνει και τους φυσικούς κινδύνους. Στους δικαιούχους αυτού του συστήματος ασφάλισης επιβάλλεται ειδική ασφαλιστική εισφορά υπέρ του ΕΛΓΑ.

Κατόπιν προκαταρκτικής εξέτασης αυτών των ενισχύσεων, η Επιτροπή κρίνει ότι οι αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν από τον ΕΛΓΑ το 2008 και το 2009, στο πλαίσιο του συστήματος υποχρεωτικής ασφάλισης, δεν αποκλείεται να συνιστούν κρατικές ενισχύσεις.

Με βάση τις πληροφορίες που διαβιβάστηκαν από την Ελλάδα, η Κομισιόν αμφιβάλλει εάν αυτές οι ενισχύσεις μπορούν να θεωρηθούν συμβατές με τις εφαρμοστέες διατάξεις σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις.

Η Επιτροπή αποφάσισε, κατά συνέπεια, να εξετάσει λεπτομερώς κατά πόσον τα εν λόγω μέτρα συνιστούν ενισχύσεις ασυμβίβαστες με την εσωτερική αγορά, κινώντας την επίσημη διαδικασία έρευνας, η οποία προβλέπεται στο άρθρο 108 παράγραφος 2 της Συνθήκης της Ε.Ε.

Η έναρξη της επίσημης διαδικασίας έρευνας θα δώσει τη δυνατότητα αφενός στην Επιτροπή να συγκεντρώσει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται προκειμένου να αξιολογήσει τις ενισχύσεις και αφετέρου στα ενδιαφερόμενα μέρη να παρουσιάσουν τις παρατηρήσεις τους.

Καλείται τώρα η κυβέρνηση εντός προθεσμίας ενός μηνός να υποβάλει τις παρατηρήσεις της σχετικά με την εν λόγω απόφαση της Επιτροπής. Στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα δημοσιευτεί περίληψη της απόφασης της Επιτροπής, με την οποία θα καλούνται οι ενδιαφερόμενοι τρίτοι να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους, οι οποίες θα διαβιβαστούν εν συνεχεία στην ελληνική κυβέρνηση.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις που έχει η Κομισιόν μέσα στους 2-3 μήνες, τότε θα κληθεί η κυβέρνηση να προχωρήσει στην ανάκτηση των 425 εκατ. ευρώ από τους Ελληνες αγρότες. Σε αντίθεση περίπτωση θα υπάρξει προσφυγή εναντίον της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σε θέματα ανταγωνισμού η Επιτροπή είναι κυρίαρχη, δηλαδή τα κράτη-μέλη μπορούν να αμφισβητήσουν απόφασή της μόνο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σχετικά με τη χρονική στιγμή της λήψης της απόφασης, δηλαδή σε μια περίοδο που οι αγρότες βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, πηγές της Κομισιόν αναγνώριζαν ότι δεν είναι η καλύτερη, αλλά επισήμαιναν ότι εντός των επόμενων εβδομάδων η επίτροπος για τη Γεωργία, Μάριαν Φίσερ-Μπόελ, αποχωρεί από τη θέση της και ήθελε να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα, δεδομένου ότι το θέμα εξετάζεται από τις κοινοτικές υπηρεσίες για περισσότερο από 6 μήνες.

Κομισιόν: Ελλιπής η ενημέρωση για το κλείσιμο των δρόμων

Ανεβάζει τους τόνους στο θέμα των αποκλεισμών των αυτοκινητόδρομων από τους Ελληνες αγρότες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σε ό,τι αφορά το σκέλος της ενημέρωσης των άλλων κρατών-μελών και την παροχή πληροφοριών στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, η κοινοτική νομοθεσία είναι απολύτως ξεκάθαρη ως προς τις υποχρεώσεις που είχε η ελληνική κυβέρνηση, η οποία γνώριζε πολύ καλά ότι θα υπάρξει μέσω των αποκλεισμών αυτοκινητόδρομων παρεμπόδιση της ελεύθερης διακίνησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών.

Οπως είπε, η κυβέρνηση όφειλε να έχει ενημερώσει πριν ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις τόσο τις Βρυξέλλες όσο και τις άλλες κοινοτικές χώρες για την κατάσταση και να βρει εναλλακτικές λύσεις για την απρόσκοπτη κυκλοφορία των αγαθών και των υπηρεσιών. Για παράδειγμα, όφειλε να προτείνει έγκαιρα παρακαμπτηρίους οδούς για τη διακίνηση, ανέφερε.

Ο εκπρόσωπος κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι δεν απάντησε στις πληροφορίες που ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα η Κομισιόν σχετικά με τι μέτρα σχεδιάζει να λάβει προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα της διακίνησης.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν προτίθεται η Επιτροπή να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, προσθέτοντας ότι αυτό που προέχει σήμερα είναι να αποκατασταθεί η ελεύθερη διακίνηση.

Εν τω μεταξύ, εντείνονται οι πιέσεις της Βουλγαρίας, αλλά και της Ρουμανίας, προκειμένου η Επιτροπή να δραστηριοποιηθεί περισσότερο έναντι της Ελλάδας για τον τερματισμό της κρίσης. Χθες, ήρθαν στις Βρυξέλλες Βούλγαροι και Ρουμάνοι εμπειρογνώμονες οι οποίοι προσκόμισαν στις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν και στοιχεία σχετικά για την οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί.

Πάντως, οι Βρυξέλλες έχουν καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε οικονομική διεκδίκηση από την Ελλάδα θα πρέπει να γίνει σε διμερές επίπεδο δεδομένου ότι το θέμα αυτό δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Κοινότητας.

ΝΙΚ. ΜΠ.

ΕΒΕΑ: Η αγορά δεν αντέχει άλλους αποκλεισμούς

«Η αγορά δεν αντέχει άλλους αποκλεισμούς δρόμων, που κοστίζουν πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ ημερησίως» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, με αφορμή και τα στοιχεία τηλεφωνικής έρευνας, στην οποία προέβησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΒΕΑ σε τυχαίο δείγμα 500 επιχειρήσεων - μελών του, το διήμερο 26 και 27 Ιανουαρίου.

Από την έρευνα, προέκυψε ότι τουλάχιστον μία στις δύο επιχειρήσεις - μέλη του ΕΒΕΑ και συγκεκριμένα 265 από τις 500 που ρωτήθηκαν, αντιμετωπίζουν, ήδη, προβλήματα εξαιτίας των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων των αγροτών και των αποκλεισμών των δρόμων.

Σημειώνεται ότι ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι εταιρείες διακίνησης υγρών καυσίμων, οι μεταφορείς φαρμακευτικών προϊόντων για νοσοκομεία και όσοι έχουν δηλώσει συμμετοχή σε εκθέσεις προϊόντων. Επίσης, πολλές εταιρείες αντιμετωπίζουν προβλήματα στη μεταφορά των υπαλλήλων τους.

Το πιο σημαντικό πρόβλημα που αναδείχθηκε από την έρευνα είναι οι καθυστερήσεις στη διακίνηση αγαθών και η επιβάρυνση με επιπλέον κόστη μεταφοράς.

Το συνολικό εκτιμώμενο κόστος ημερησίως εξαιτίας των κινητοποιήσεων (μπλόκα) των αγροτών, είναι 20 - 25 εκατ. ευρώ. Επιχειρήσεις λιανικής τροφίμων και άλλων αναγκαίων προϊόντων, τέλος, εκτιμούν ότι από τις αρχές της επόμενης βδομάδας, θα αρχίσουν να παρουσιάζονται ελλείψεις καθότι εξαντλούνται τα αποθέματα.


Απώλειες 1,5 δισ. ευρώ για τους Ελληνες αγρότες το 2010

Απώλειες 1,5 δισ. ευρώ για τους Ελληνες αγρότες το 2010

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2010 07:00
973 λέξεις, ΚΛΑΔΟΙ - ΦΟΡΕΙΣ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1771358


Απώλειες που μπορούν να αγγίξουν ή και να ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ υπολογίζεται να έχουν φέτος οι Έλληνες αγρότες, ενώ κρίσιμη για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων, που συνεχίζονται για 15η μέρα, χαρακτηρίζεται η σημερινή συνάντηση που θα έχει αργά το απόγευμα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με εκπροσώπους του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου των αγροτών.


Η υπουργός Κ. Μπατζελή θα συζητήσει με το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο θεσμικά θέματα.
Η κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται κατηγορηματικά τη χορήγηση οποιασδήποτε πρόσθετης ενίσχυσης για την αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος των αγροτών, δηλώνοντας και χθες διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιώργου Πεταλωτή, ότι οικονομικά αιτήματα ούτε συζητούνται, ούτε πρόκειται να ικανοποιηθούν, εντείνοντας παράλληλα τις «πιέσεις» της προς τους προσκείμενους στο κυβερνητικό κόμμα αγρότες να εγκαταλείψουν τα μπλόκα.

Στην προσπάθεια αυτή εντάσσεται και η επιστολή που απέστειλε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, στο Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο, που κατά βάση αποτελείται από φιλοκυβερνητικούς αγρότες και το ραντεβού που κλείστηκε για σήμερα στις 19:30. Αντικείμενο της συζήτησης - μιας και αποκλείονται τα οικονομικά - θα είναι το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του θεσμικού «πακέτου», που εξήγγειλε η κα Μπατζελή προ τριημέρου.

Στο μεταξύ, παρά την έντονη κινητικότητα που επικράτησε στη διάρκεια του τελευταίου διημέρου, δεν φαίνεται να τελεσφορεί η προσπάθεια για ενιαία πανελλαδική έκφραση των μπλόκων, καθώς οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στο Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο, την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή και την ΠΑΣΥ εξακολουθούν να παραμένουν αγεφύρωτες.

Κάμψη εισοδήματος

Και ενώ το σύνολο σχεδόν των ήδη γνωστών πανελλαδικά μπλόκων διατηρήθηκαν χθες στη θέση τους, οι απώλειες εισοδήματος που θα έχουν φέτος οι Έλληνες αγρότες από τις αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και τα ενδεχόμενα κοινοτικά πρόστιμα, υπολογίζεται ότι θα αγγίξουν και ενδεχομένως να υπερβούν το 1,5 δισ. ευρώ. Αναλυτικά:

* 190 εκατ. ευρώ θα χάσουν οι καπνοπαραγωγοί από την περικοπή στο μισό της ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης (η όποια τυχόν αναπλήρωση της απώλειας αυτής μέσω προγραμμάτων του «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» το συντομότερο που μπορεί να γίνει είναι από τα μέσα του 2011).

* 30 έως 100 εκατ. ευρώ θα χάσουν όσοι αγρότες βρεθούν από φέτος εκτός συστήματος ενιαίας ενίσχυσης, με την κατάργηση ατομικών δικαιωμάτων για τις μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Το ποσό της περικοπής (που αρχικά είχε προσδιοριστεί στα 200 ευρώ για 182.000 περίπου δικαιούχους) δεν έχει καθοριστεί ακόμα, ενώ στο «διάλογο» που έγινε στο Ζάππειο Μέγαρο η ΠΑΣΕΓΕΣ πρότεινε το ποσό να αυξηθεί στα 400 ευρώ. Πράγμα, που βγάζει εκτός ενιαίας ενίσχυσης περί τους 250.000 αγρότες.

* 25 εκατ. ευρώ θα είναι η απώλεια από την αύξηση κατά 1% της δυναμικής διαφοροποίησης (παρακράτηση επί της ενιαίας ενίσχυσης).

* 35-38 εκατ. ευρώ από τις αναδιατάξεις στα ποιοτικά παρακρατήματα, με άγνωστο Χ το τι θα γίνει με τα επιπλέον 75 εκατ. ευρώ, που είχε προτείνει η προηγούμενη κυβέρνηση να κατευθυνθούν για ενίσχυση των οικονομικών του ΕΛΓΑ.

* 500 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών στον ΟΓΑ, όπως προβλέπει το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

* 425 εκατ. ευρώ, στην περίπτωση που κριθεί ως αντικοινοτικό το περσινό κυβερνητικό «πακέτο» και κληθούν οι Έλληνες αγρότες που εισέπραξαν τα ποσά αυτά να τα επιστρέψουν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

* 10 εκατ. ευρώ από την επιστροφή του ΦΠΑ στο βαμβάκι, τον καπνό και τα τεύτλα, καθώς η κυβερνητική απόφαση για αύξηση του συντελεστή επιστροφής από το 7% στο 11%, στα εν λόγω προϊόντα σημαίνει πρακτικά μείωση, καθώς σιωπηρά έχει δοθεί συντελεστής επιστροφής 12%, ανεξάρτητα εάν δεν εφαρμόστηκε πέρσι.

* Ένα άγνωστο μέχρι στιγμής ποσό, ενδεχομένως σημαντικό, από τις αλλαγές που θα επέλθουν στο σύστημα ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, με την καθιέρωση υποχρεωτικού ασφαλίστρου υπέρ ΕΛΓΑ και μάλιστα διαφοροποιημένου ανά προϊόν και περιοχή.

* Επίσης, είναι δύσκολο να υπολογιστεί και η επιβάρυνση υφίστανται από τους τόκους των δανείων που «τρέχουν» και δεν μπορούν να εξοφληθούν εξαιτίας της καθυστέρησης στην καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης του 2009, της κοινοτικής εξισωτικής αποζημίωσης, των οφειλόμενων επιδοτήσεων από προγράμματα, αλλά και των ενισχύσεων από τα προγράμματα που έχουν «παγώσει» εδώ και μήνες και δεν προβλέπεται να ξεμπλοκάρουν γρήγορα (σχέδια βελτίωσης, νέοι αγρότες, νιτρορύπανση κ.ά).

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ

Οι εισαγωγές με αεροπλάνα προκαλούν ανατιμήσεις σύμφωνα με το ΣΕΑΑ

Mε αεροπλάνα μεταφέρουν τα προϊόντα τους οι εισαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας από τις ξένες αγορές προς την Ελλάδα, γεγονός που -κατά την εκτίμησή τους- θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους έλληνες καταναλωτές σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση της τιμής τους στα ράφια των καταστημάτων.

Η απόφαση να χρησιμοποιήσουν τις αεροπορικές μεταφορές οι εισαγωγικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων Αθηνών Ιωάννη Παπαγεωργάκη, είναι δικαιολογημένη.

Παρά το γεγονός, όπως αναφέρει, ότι αποτελεί δύσκολη και δαπανηρή ενέργεια των επιχειρήσεων του κλάδου -ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης κινητοποίησης των αγροτών και του οδικού και σιδηροδρομικού αποκλεισμού της χώρας, αλλά και των διογκούμενων οικονομικών ζημιών, που υφίστανται οι εισαγωγικές επιχειρήσεις από την επιχειρηματική απραξία στην οποία τις έχει καταδικάσει η στάση των αγροτών, αλλά και η αδυναμία της κυβέρνησης να επιλύσει το ζήτημα με διαπραγματεύσεις-, το πλήγμα από τις κινητοποιήσεις των αγροτών είναι τεράστιο.

Παρά το γεγονός ότι θεωρεί τα περισσότερα από τα αιτήματά τους δίκαια, ο κ. Παπαγεωργάκης υπογραμμίζει πως, αν δεν δοθεί άμεσα λύση από την υπεύθυνη κυβέρνηση, οι ζημιές για την ελληνική οικονομία, την αγορά και τις επιχειρήσεις, αλλά και τους τελικούς καταναλωτές, θα είναι μη αναστρέψιμη.

Alpha Bank: Καμπανάκι για υποβάθμιση αν τυχόν ενδώσει η κυβέρνηση

Βήμα προς νέα υποβάθμιση θα αποτελέσει τυχόν ενδοτικότητα της κυβέρνησης στην κινητοποίηση των αγροτών ή άλλων ομάδων πίεσης, επισημαίνει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

Οπως αναφέρουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας, η σύγχυση που επικρατεί διεθνώς σχετικά με τη δυνατότητα της Ελλάδας να περιορίσει ελλείμματα και χρέη ενισχύεται από τις αγροτικές κινητοποιήσεις που γίνονται σχεδόν σε ετήσια βάση και προκαλούν ήδη ανυπολόγιστες ζημιές στη χώρα, τον τουρισμό, τις εξαγωγές, τις παραγωγικές επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους.

Ειδικά αυτή την περίοδο που η χώρα βρίσκεται υπό την απειλή χρεοκοπίας, οι ζημιές αυτές είναι μεγαλύτερες από κάθε φορά καθώς οι αγορές αξιολογούν προσεκτικά τις εξελίξεις και το αποτέλεσμα αυτών των κινητοποιήσεων ως κριτήριο για τη δυνατότητα της χώρας να μειώσει έλλειμμα και χρέος, αναφέρεται στην ανάλυση.

Ομοφωνούν υπέρ σύστασης δικαστικής αστυνομίας

Ομοφωνούν υπέρ σύστασης δικαστικής αστυνομίας

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2010 07:00
369 λέξεις, ΚΟΙΝΩΝΙΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1772642

«Με την ίδρυση αστυνομίας υπαγόμενης και ελεγχόμενης απευθείας από τη δικαστική εξουσία θα εκλείψουν εξαρτήσεις των αστυνομικών από την εκτελεστική εξουσία, ενώ τα όργανά της θα εμποτιστούν με το πνεύμα σεβασμού και νομιμότητας που διέπει το δικαστικό σώμα».



Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες.
Αυτό τόνισε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, και πρόσθεσε ότι η δικαστική αστυνομία αποτελεί πάγιο αίτημα των δικαστικών ενώσεων από το 1987, καθώς και της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Εκτενή αναφορά στη νομοθετική κατοχύρωση δικαστικής αστυνομίας έκανε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Τομέα Ποινικών Επιστημών, Λεων. Κοτσαλής, μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που κατήρτισε το 2005 νομοσχέδιο για την ίδρυση της δικαστικής αστυνομίας.







Ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημ. Παξινός.
Ο κ. Κοτσαλής υπογράμμισε ότι ωρίμασαν πλέον οι συνθήκες, χαρακτηρίζοντας χρήσιμη την ειδική αυτή υπηρεσία για την αντιμετώπιση του εγκλήματος.

Υπέρ της σύστασης δικαστικής αστυνομίας τάχθηκε και ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημ. Παξινός, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα περιορίσει την παθογένεια που χαρακτηρίζει τη δίωξη του εγκλήματος, ενώ και ο πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ. Φορτσάκης, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα που διαπιστώνονται διεθνώς, ως προς την καταπολέμηση της εγκληματικότητας με τη συμβολή της δικαστικής αστυνομίας.

Τις θέσεις της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών επί του θέματος, από το 1990, ανέπτυξε ο πρόεδρος Εφετών και πρόεδρος της Εταιρείας, Ιω. Χαμηλοθώρης, τονίζοντας ότι «παρά τη σκόνη του χρόνου παραμένουν πάντα επίκαιρες».

Πάντως και ο κ. Χαμηλοθώρης εστίασε στην ανάγκη σύστασης ενός οργάνου υπαγόμενου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ή εναλλακτικά στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Παρεμβάσεις -υπέρ της ίδρυσης δικαστικής αστυνομίας- πραγματοποίησαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο επίτιμος πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασ. Κόκκινος, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων, Παν. Μπρακουμάτσος, ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Δημ. Κανελλόπουλος, και ο καθηγητής Αργ. Καρράς, συντάκτης της διάταξης που περιλαμβάνεται στο Ν. 2145/93 για την ίδρυση της δικαστικής αστυνομίας, η οποία, όπως ανέφερε, προσέκρουσε στην αντίδραση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. «Μόνο με τη συγχώνευση των δύο υπουργείων -Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης- έχει ελπίδες να ιδρυθεί δικαστική αστυνομία,» κατέληξε ο κ. Καρράς.

* Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση δεν μετέσχε εκπρόσωπος των αστυνομικών αρχών ή του αρμόδιου υπουργείου, παρά το γεγονός ότι είχαν προσκληθεί. Προφανώς διατηρούν τις αντιρρήσεις τους ως προς τη σύσταση αστυνομικού σώματος υπαγόμενου στις εισαγγελικές αρχές.

Σχόλιο
Έχω σιχαθεί τις εκάστοτε κυβερνήσεις με διάφορα άλοθι (αγροφύλακες, συνοριοφρουροί κλπ) να αυξάνουν του ΔΥ και ειδικότερα τώρα που βρισκόμαστε στο χείλος του οικονομικού γκρεμού.
ΣΓΣ

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

20100131 Τανκς και τρακτέρ καταλύουν το ίδιο τη δημοκρατία

Τανκς και τρακτέρ καταλύουν το ίδιο τη δημοκρατία

Tου Χρηστου Γιανναρα

Στην ελλαδική «δημοκρατία», εν έτει 2010, δύο πολιτικά κόμματα λογαριάζουν τον εαυτό τους υπεράνω του Νόμου. Κατ' εξακολούθησιν στην πράξη. Αλλά και με συνεχείς δημόσιες διακηρύξεις. Η προκλητικότερη ήταν στην τηλεοπτική συνέντευξη των κομματικών αρχηγών, πριν από τις εκλογές του 2007, όταν δηλώθηκε απερίφραστα: «Ας ψηφίζει όσους νόμους θέλει το Κοινοβούλιο, εμείς κατεβαίνουμε στους δρόμους και καταργούμε τους νόμους»!

Δεν υπήρξε τότε αντίδραση άλλου κομματικού αρχηγού ούτε αυτεπάγγελτη παρέμβαση των υπεύθυνων για την προστασία του Συντάγματος λειτουργών της Δικαιοσύνης. Στο Ελλαδιστάν τα δύο υπεράνω του Νόμου κόμματα μπορούν να ατιμάζουν το Σύνταγμα και το κοινοβουλευτικό πολίτευμα χωρίς καμιά συνέπεια.

Λειτουργούν με τη λογική των άλλοτε «εθνοσωτήριων» στρατιωτικών συνωμοτικών ομάδων, που πίστευαν ότι η δική τους κρίση και εκτίμηση αρκεί για να ανασταλεί η ισχύς του Συντάγματος και των νόμων προκειμένου να σωθεί το έθνος. Τα δύο κόμματα που σήμερα τους μιμούνται, κρίνουν ότι οφείλουν με αντισυνταγματικές και εκτός νόμου πρακτικές να προστατεύσουν τα συμφέροντα του «λαού», δηλαδή συντεχνιών που τα ίδια ελέγχουν.

Η αντιστοιχία έχει δύο τρανταχτές διαφορές: Οι συνωμότες στρατιωτικοί καταπατώντας το Σύνταγμα δεν ψηφοθηρούσαν. Και δεύτερο, διακινδύνευαν: έπαιζαν το κεφάλι τους ή τον ισόβιο εγκλεισμό τους. Τα «φιλολαϊκά» κόμματα σήμερα και ψηφοθηρούν αδιάντροπα και απολαμβάνουν την απεριόριστη ανοχή της κομματοκρατούμενης «δημοκρατίας».

Εκεί είναι το κυρίως σκάνδαλο: στην αυτοκτονική ανοχή του φασισμού από το πολιτικό σύστημα, τους θεσμούς δικαστικής εξουσίας, τον Τύπο, την κοινή γνώμη. Αν κάποιος πραξικοπηματίας αξιωματικός σήμερα κατέβαζε τανκς στους κόμβους του οδικού δικτύου νεκρώνοντας τη χώρα, όλοι θα εγκρίναμε και θα τιμούσαμε κάποιον ανώτερό του αξιωματικό με ισχυρότερες στρατιωτικές δυνάμεις, που θα αναλάμβανε να προστατεύσει, με οποιοδήποτε ρίσκο, το Σύνταγμα και τις εκεί κατοχυρωμένες ελευθερίες μας. Ομως, όταν τα συνδικαλιστικά (επαγγελματικά) στελέχη των δύο υπεράνω του Νόμου κομμάτων κατεβάζουν τρακτέρ και κλείνουν τα περάσματα στις εθνικές οδούς θέτοντας σε ομηρεία ολόκληρη τη χώρα, ανεχόμαστε όλοι να παζαρεύει η κυβέρνηση τις ελευθερίες μας με τους φασίστες, δεν τολμάμε να ψελλίσουμε αίτημα να υπερασπίσει το κράτος, με οποιοδήποτε ρίσκο, το Σύνταγμα.

Τα δύο υπεράνω του Νόμου κόμματα έχουν επιβάλει στην Ελλάδα μιαν α-λα-καρτ δικτατορία: Επιτρέπουν να λειτουργούν κάποιες επιφάσεις κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, αλλά απαιτούν και επιβάλλουν να είναι ασύδοτα τα δικά τους ψηφοθηρικά και συντεχνιακά συμφέροντα. Δύναμη επιβολής τους είναι η βία, ο πρωτογονισμός της ιδιοτέλειας. Ομως τις πρακτικές της βίας (καταλήψεις, βανδαλισμούς, τραμπουκισμό, γκανγκστερικούς εκβιασμούς) τις ονομάζουν «αγώνες». Λένε: «θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας μέχρι να δικαιωθούμε» – δηλαδή θα πνίγουμε όλους τους άλλους, ώσπου να γίνει το δικό μας.

Αδίστακτοι παραχαράκτες, καπηλεύονται το τίμιο όνομα της Αριστεράς, όνομα κοινωνιοκεντρικών προτεραιοτήτων στην πολιτική: Βαφτίζουν κάθε οργανωμένη, επιθετική ιδιοτέλεια, κάθε τυραννικό του λαϊκού σώματος τσαμπουκά, «κίνημα» - αγροτικό, φοιτητικό, μαθητικό κίνημα, ακόμα και των χρυσοκάνθαρων που λυμαίνονται τα λιμάνια. Διακηρυγμένοι θαυμαστές και οπαδοί της μονοκομματικής «δημοκρατίας» μαρξισμού - λενινισμού, εκμεταλλεύονται χυδαία τις προνομίες που τους παρέχει ο κοινοβουλευτισμός (οικονομικές επιχορηγήσεις, ανεξέλεγκτες επιχειρηματικές δραστηριότητες, ασυδοσία προπαγανδιστικής απάτης, ατιμωρησία κοινωνικών εγκλημάτων σε καθημερινή βάση) με μοναδικό στόχο να κατορθώσουν κάποτε να επιβάλουν στη χώρα το ολοκληρωτικό τους σύστημα.

Αυτά τα προφανή και κατάφωρα γιατί τα ανέχεται η ελλαδική κοινωνία, αν και έμπειρη εμφύλιας τραγωδίας που την προκάλεσαν οι εραστές του μονοκομματικού κράτους; Η απάντηση δεν είναι άσχετη με τη (συμπτωματική ή μεθοδευμένη) εκπαιδευτική παρακμή μας, το διαλυμένο, τριάντα πέντε χρόνια τώρα, σχολικό μας σύστημα, την αγλωσσία και τρομακτική αλογία - ασυνεννοησία που δυναστεύει την κοινωνία μας.

Λαϊκιστές ή ανίκανοι πρωθυπουργοί χρησιμοποιούν ως άλλοθι την προσφορά ανοχής και κολακείας στους μανιακούς του ολοκληρωτισμού και της βίας, πρώτον: Για να καλύψουν την ανικανότητά τους στην υπεράσπιση των θεσμών δημοκρατίας, δεύτερον: Για να αγρεύσουν ψήφους των συμπτωματικά ίσως στρατευμένων στον ολοκληρωτισμό, τρίτον: Γιατί διψάνε μόνο για εξουσία και δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ να εντοπίσουν αντιπρόταση στην παραχάραξη και καπηλεία της Αριστεράς.

Θηριώδη, υπερσύγχρονα τρακτέρ – το καθένα θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες δέκα καλλιεργητών, όχι ενός. Και πλημμυρίζουν κατά χιλιάδες, κάθε χρόνο, το εθνικό οδικό δίκτυο, για να επιβάλουν, ως άλλα τανκς νομιμοποιημένης πια χούντας, γκανγκστερικούς εκβιασμούς των δύο υπεράνω του Νόμου κομμάτων. Επίδειξη τα τρακτέρ παρανοϊκής σπατάλης του πλούτου που έρρευσε γενναιόδωρα, προκειμένου να οργανωθεί μεθοδικά ο συντονισμός των καλλιεργειών στην Ε. Ε. και ο εκσυγχρονισμός τους: να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη ευμάρεια και ποιότητα ζωής ο αγρότης. Αλλά την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη τη μεταποίησαν οι εξουσιολάγνοι πολιτικάντηδες σε δολώματα ψηφοθηρίας παγιδεύοντας τους αγρότες στην κρατικοδίαιτη ραστώνη, στην εκβιαστική ιταμότητα του τραμπουκισμού.

Με ανάλογο λαϊκισμό, ψηφοθηρικό και εκμαυλιστικής κολακείας, παρέδωσαν την εκπαίδευση της νεολαίας (τον απόλυτα ιδεολογικό έλεγχο του υπουργείου Παιδείας) σε «αποδομιστές» κάθε νοήματος πατρίδας και Ιστορίας, σκοταδιστές δογματικούς της βίας, κολλημένους σαν στρείδια στην πιο αναχρονιστική, παλαιοημερολογίτικη εκδοχή του μαρξισμού. Ετσι ώστε να ετοιμάζει το ελληνικό σχολειό και πανεπστήμιο «αντιστασιακούς» απέναντι σε μια φαντασιωδώς επερχόμενη εθνικιστική χούντα, αλλά απόλυτα ανεκτικούς απέναντι στον φασισμό της βίας των τρακτέρ, των «καταλήψεων», των δηώσεων, των γκανγκστερικών εκβιασμών.

Και ο «μέσος Ελληνας» μέσα στη γενική κατάρρευση, ζητεί απεγνωσμένα κάπου να γαντζωθεί, να ελπίσει σε κάτι. Τουλάχιστον, όταν είχε να κάνει με τη βία των τανκς και επίορκους στρατιωτικούς, ήξερε να ξεχωρίσει την αυθαιρεσία από τη φιλοπατρία, τον φασισμό από τη δημοκρατία. Σήμερα, που έχει να κάνει με τη βία των τρακτέρ και τον φασισμό κοινοβουλευτικών κομμάτων, η σύγχυσή του είναι πανικός και απόγνωση. Ακρως επικίνδυνο μείγμα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_31/01/2010_389015


Η Αλήθεια να Λέγεται : Επιστρέφει όντως ο Λουκάς Παπαδήμος;


Επιστρέφει όντως ο Λουκάς Παπαδήμος;


Με αφορμή το διθύραμβο που έπλεξε η"Ημερησία(23/01/2010) προς τον επιστρέφοντα στη χειμαζόμενη Εσπερία αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Λουκά Παπαδήμο – πρώην Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος – θεώρησα χρέος μου να παραθέσω κι εγώ το δικό μου "διθύραμβο" για να φρεσκάρω τη μνήμη όλων ημών των αλύτρωτων της "Δημοκρατίας".
Τι έγραφε λοιπόν η καλή εφημερίδα που με ερέθισε σφόδρα; Παραθέτω χαρακτηριστικό απόσπασμα:
 


«Όπως είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη εκδώσει το εισιτήριο του κ. Παπαδήμου που γράφει Φρανκφούρτη - Aθήνα, 1η Iουνίου 2010. Ίσως ο κ. Παπανδρέου να τον ήθελε στο πλευρό του από την αρχή της κυβερνητικής προσπάθειας. O κ. Παπαδήμος, όμως, δεν θα εγκατέλειπε τη θέση του πριν από τη λήξη της θητείας του. Έτσι κι αλλιώς αυτές οι πρακτικές σ' αυτό το επίπεδο δεν συνηθίζονται.
Link: http://seferou.blogspot.com/2010/01/blog-post_8207.html

-