Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

"ΟΥΤΕ ΕΜΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ, ΟΥΤΕ ΕΣΕΙΣ"! Τα απόνερα του φιάσκου της Πόλης: Ζητούν έμμεσα ακύρωση των ελληνικών ερευνών σε ΑΟΖ



Με μια κίνηση που έχει ως καθαρό στόχο να ακυρώσει τις προσπάθεες της Ελλάδας να εξορύξει τους υδρογονάνθρακες που κρύβει στο ύπέδαφός της ή να αποδεχθεί την συνεκμετάλλευσή τους ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, δήλωσε ότι "Η Άγκυρα είπε στην Αθήνα πως δεν έχει 
πρόθεση να διενεργήσει έρευνες στη θάλασσα μεταξύ των δύο χωρών. Δεν έχουμε την πρόθεση να χρησιμοποιήσουμε τα ενεργειακά θέματα ως αφορμή για τη δημιουργία έντασης αλλά ως αφορμή για ανάπτυξη και ενίσχυση των σχέσεών μας. Θα δούμε εάν και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν αυτή την αρχή», είπε ο ΤΓιλντίζ όταν κλήθηκε να σχολιάσει την ελληνική ρηματική διακοίνωση που επιδόθηκε στα Ηνωμένα Έθνη στις 22 Φεβρουαρίου.

Δηλαδή με απλά λόγια "Αν τολμήσετε να κάνετε έρευνες και να ακακηρύξετε ΑΟΖ θα έχει ένταση με ότι αυτό συνεπάγεται". Πρακτικά τα ίδια λέει και το ελληνικό ΥΠΕΞ του Δ.Αβραμόπολου σε πλήρη ταύτιση πλέον των θέσεων του με το τουρκικό ΥΠΕΞ και του Α.Νταβούτογλου.

«Η πραγματοποίηση ερευνών σε αμφισβητούμενες περιοχές θα δημιουργούσε ανησυχία όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και σε άλλες χώρες», είπε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας σχετικά με την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να κάνει έρευνες για υδρογονάνθρακες.

«Λέμε ότι υπάρχουν δύο τρόποι: Ισχυροποιείς τη νομική βάση, αποσύρεσαι από αμφισβητούμενες περιοχές, ή αν εντοπίσεις κάτι εκεί αυτό θα έπρεπε να ανήκει σε ολόκληρη την Κύπρο. Πρόκειται για φυσικούς πόρους. "Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" (σσ. αναφέρεται στα Κατεχόμενα) είπε όταν ξεκινήσαμε κοινές έρευνες πως οτιδήποτε εντοπιστεί θα μοιραστεί σε λογικά μερίδια. Γιατί τα ενεργειακά θέματα να αποτελέσουν ζήτημα που θα δημιουργήσει ένταση όταν οι σχέσεις μας με την Ελλάδα σε όλους τους υπόλοιπους τομείς πηγαίνουν καλά;», αναρωτήθηκε ο Τ.Γιλντίζ και το ερώτημα είναι σε ποιους τομείς πηγαίνουν καλά; Εκτός και αν εννοεί την μαζική οικονομική διείσδυση των Τούρκων "επιχειρηματιών" στην Ελλάδα

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας αποκάλυψε ότι η ελληνική κυβέρνηση ρώτησε την τουρκική πλευρά αν σκοπεύει να κάνει έρευνες στο Αιγαίο. «Απαντήσαμε, "μέχρι τώρα δεν σκοπεύουμε να κάνουμε". Μήπως δεν ξέρουμε ότι οι έρευνες δημιουργούν αμφισβητήσεις; Και βέβαια το ξέρουμε», είπε οΓιλντίζ.

Με την μικρή διαφορά ότι η Άγκυρα ΔΕΝ θεωρεί Αιγαίο, αυτό που θεωρεί η Ελλάδα, δηλαδή την θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Αυτό το διευκρίνησαν οι Έλληνες κυβερνητικοί; Γιατί για το Αιγαίο υπάρχει το πρωτόκολλο Γιλμάζ-Παπούλια μετά την κρίση του 1987. Αλλά τις περιοχές ανατολικά της Ρόδου η Τουρκία δεν τις θεωρεί "Αιγαίο", όπως επιμένει να τις θεωρεί η ελληνική.

Επί του προκειμένου: Η Άγκυρα θέλει να ακυρώσει την δυνατότητα η Ελλάδα να προχωρήσει σε έρευνες εντός των περιοχών ελληνικών δικαιωμάτων της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ. Αυτό την ενδιαφέρει περισσότερο και από την συνεκμετάλλευση. Η Τουρκία δεν έχει να χάσει τίποτα με το να μην κάνει έρευνες στο Αιγαίο. Η Ελλάδα έχει να χάσει πολλά. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Άγκυρα θέλει συνεκμετάλλευση. Για την επιτύχει χρησιμοποιεί την απειλή της έντασης.

Πρόβλεψη: Μετά το "ξύλο" που έπεσε στην Κωνσταντινούπολη απόρροια και του πρωτοφανούς "στησίματος" από τον ΥΠΕΞ Δ.Αβραμόπουλο (καλό είναι να του απονεμηθεί κι ένα τουρκικό διαβατήριο τιμής ένεκεν, αφού είναι και τόσο φίλος με τους Ρ.ΤΕρντογάν και Α.Νταβούτογλου), τα "φτερά" του Α.Σαμαρά είναι "κομμένα" και θα κάνει καιρό να συνέλθει. Θα δούμε πότε θα βγει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το τουρκικό ερευνητικό. Εκτός και αν πιστέψει κανείς ότι το πήραν για την Μαύρη Θάλασσα...


ΑΟΖ, Ευρώπη και ελληνικό «καμουφλάζ» | αἰέν ἀριστεύειν

ΑΟΖ, Ευρώπη και ελληνικό «καμουφλάζ» | αἰέν ἀριστεύειν

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Κύπρος: Δεν ακυρώνεται η συμφωνία για ΑΟΖ με την Αίγυπτο


Ἀναρτήθηκε στὶς 8 Μαρτίου 2013 ἀπὸ τὸν/τὴν filologos10

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε τέθηκε ζήτημα ακύρωσης της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο.
Ουδέποτε τέθηκε εν αμφιβόλω η συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ από πλευράς της επίσημης κυβέρνησης της Αιγύπτου, ξεκαθάρισε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Σε δηλώσεις του για το συγκεκριμένο θέμα, ο Ιω. Κασουλίδης δήλωσε ότι «ουδέποτε εκφράστηκε από πλευράς της επίσημης αιγυπτιακής Κυβέρνησης οποιοδήποτε θέμα που να θέτει εν αμφιβόλω μια συμφωνία που έγινε από δύο κράτη μέλη της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας, μια συμφωνία που συνομολογήθηκε και κατατέθηκε στον ΟΗΕ». Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η Αίγυπτος είναι μια φίλη χώρα και πως το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από μια είδηση του αιγυπτιακού πρακτορείου ειδήσεων ΜΕΝΑ, αναφέρεται σε μια εσωτερική συζήτηση πολιτικών στην Άνω Βουλή της Αιγύπτου. «Είναι γνωστή η θέση του συγκεκριμένου βουλευτή» ανέφερε ο Κύπριος ΥΠΕΞ, προσθέτοντας πως δεν θα επιθυμούσε να παρέμβει στις εσωτερικές πολιτικές συζητήσεις της Αιγύπτου. Σε ερώτηση αν υπάρχει δυνατότητα με βάση το Διεθνές Δίκαιο, ένα κράτος να ακυρώσει μια τέτοια διεθνή συμφωνία, απάντησε αρνητικά. Τέλος, ο Ιω. Κασουλίδης απάντησε αρνητικά στο κατά πόσο το θέμα αυτό θα επηρεάσει τις έρευνες που διεξάγονται στην Κυπριακή ΑΟ

Στεφανία Λυγερού προς Ανακριτική Αρχή, Αστυνομία και Βουλή


Προς: Πταισματοδικείο Πειραιά, Νοταρά 93-95, 8ο τμήμα, 4ος όροφος, γραφείο 404
Υπόψη: Πταισματοδίκης Ζαφειρία Σιούντρη
Κοιν.: 1. Προς τους 300 της βουλής
2. Διοικητής Αστυνομικού τμήματος δημοτικού θεάτρου Πειραια, ΠαπαγεωργίουΥπόμνημα στην κλήτευση για ανάκριση αριθμ. 18 προκ. Α.Β.Μ. Μ12-214, θυροκ. 6/3/2013Πειραιάς 07/03/2013
ΔΗΛΩΣΗ
Στις 13/01/2013 πήγα στο αστυνομικό τμήμα δημοτικού θεάτρου ζητώντας τους να ενεργήσουν τα νόμιμα προκειμένου να συλληφθούν με την αυτόφωρη διαδικασία όλοι οι βουλευτές που ψήφισαν στις 14.01.2013 υπέρ της παραίτησης της Ελλάδας από την εθνική της κυριαρχία (συνημμένο 1 η αίτηση).
Η ελληνική αστυνομία ΔΕΝ ΕΝΕΡΓΗΣΕ ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ, αποποιήθηκε την ευθύνη της, πασάροντάς την (ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗ) στην εισαγγελία.
Όσον αφορά εσάς τους εισαγγελείς τώρα, είναι η έκτη φορά που με καλείτε για ανάκριση, από το 2010, που στράφηκα για πρώτη φορά στη δικαιοσύνη για να καταφέρω να σταματήσω το ξεπούλημα της πατρίδας μου, και αφού με καλείτε για ανάκριση νομίζετε ότι ολοκληρώσατε τη δουλειά σας, και μετά απλά κλείνετε την υπόθεση. Σκοπός με τις ανακρίσεις σας δεν είναι το να επιληφθείτε, τις κάνετε μόνο για να μας εμπαίξετε.
Σε καμία καταγγελία μου ΔΕΝ ΕΝΕΡΓΗΣΑΤΕ ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ, αποποιηθήκατε την ευθύνη σας, πασάροντάς την (ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΥΘΥΝΗ) στην βουλή.
Και η βουλή με τη σειρά της την πασάρει στους εισαγγελείς.
Ωραία το έχετε στήσει το σύστημα της δικαιοσύνη. Εύγε.
(Για την βουλή ειδικά συνημμένο 2.)
Επειδή
Η δουλειά σας (της αστυνομίας και της εισαγγελίας) είναι να διασφαλίζετε την έννομη τάξη, την τήρηση του Συντάγματος, να φροντίζετε ώστε ΟΛΟΙ οι πολίτες της χώρας να είναι ίσοι απέναντι στον νόμο, μα πάνω απ’ όλα να τιμάτε τον όρκο των Ελλήνων: «Την πατρίδα μου ουκ ελάσσω παραδώσω»,
Επειδή
Δεν κάνετε τίποτα από όλα αυτά, ήτοι την δουλειά για την οποία πληρώνεστε,
Επειδή
Δουλεύετε για να νομιμοποιείτε τους προδότες που ξεπουλάνε την χώρα μου,
Σας δηλώνω ότι:
ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΩ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.
Δεν θα έρθω στην ανάκρισή σας.
Να μου κάνετε μήνυση για απείθεια.
Η Δηλούσα
Στεφανία Λυγερού του Ιωάννη
Διευθ.:
Τηλ.:
ΑΔΤ:

Σχετικά : 

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ : Στεφανία είναι το όνομα της κυρίας Λυγερού και όχι Σοφία. Γλώσσα λανθάνουσα αλήθειαν λέγει ….
Λυγερού – Αναφορά κατά Παπαδήμου, Σαμαρά, Βενιζέλου 16/03/2012
Λυγερού – Καταγγελία στον πρωθυπουργό 04/05/2011
Λυγερού – αθέτηση προεκλογικών εξαγγελιών 18/10/2010
Λυγερού – διαμαρτυρία κατά εισαγγελέα 18/10/2010
Λυγερού κατά πολιτικών και ιερέων-18/10/2010
Λυγερού κατά της βουλής για μην άσκηση ποινικών διώξεων 18/03/2011
Λυγερού κατά Παπανδρέου 26/10/2011
Λυγερού: Καταγγελία περί Συλλογικής Ευθύνης 28/02/2011
Λυγερού: αίτηση/διαμαρτυρία (περί μην παρέμβασης της δικαιοσύνης) 06/04/2011
ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ! Διαβάστε και κοινοποιήστε με κάθε τρόπο !! ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ! –> το σχόλιο της κ. Λυγερού:
Μου άρεσε η κίνηση, την έφτιαξα στα μέτρα μου και μόλις την κατέθεσα (αρ. πρωτ. 9009/20/381, ημερομηνία 14-01-2013, αστυνομικό τμήμα δημοτικού θεάτρου).
Ως συνήθως στο πρωτόκολλο μού είπαν ότι δεν είναι αρμόδιοι να την παραλάβουν, ο ένας έδειχνε στον άλλον το χαρτί. Θα την πάρετε τελικά, τους λέω, έχω ξαναπρωτοκολλήσει επιστολή για την οποία δεν ήσασταν αρμόδιοι, αφού απευθύνθηκα στον διοικητή.
Την πρωτοκόλλησαν και μετά ζήτησα να μιλήσω κατά πρόσωπο με τον διοικητή, μου είπαν είναι σε σύσκεψη, αλλά να μείνω ήσυχη, θα την παραλάβει ο ίδιος.
Το ζήτημα δεν είναι να την παραλάβει, τους είπα, αλλά τι θα κάνει. Δεν επιλαμβάνεται η αστυνομία αναγκαζόμαστε εμείς να βάζουμε γκαζάκια (γύρισαν και με κοίταξαν μονομιάς, δεν τους γέμισα το μάτι.. κι ενώ φορούσα και σκούφο!!!!). Αν συνεχίσετε το ίδιο βιολί θα καεί η πόλη.
Δεν με συνέλαβαν… έφυγα.
ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ: ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ και ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
22.02.2010 – 18.01.2013: Οι νομικές κινήσεις των πολιτών και η αδράνεια της δικαιοσύνης …  
εικονα απο aero-99.pblogs.gr

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

«Τουρκική δικαιοδοσία» το Καστελόριζο για έρευνες - Η Άγκυρα απειλεί με σύρραξη


ΙΔΟΥ ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΣΑΜΑΡΑ
03/07/2013 - 07:58
Με αστραπιαίες κινήσεις οι Τούρκοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το φιάσκο της επίσκεψης Σαμαρά στην Πόλη και να «δέσουν» την Ελλάδα να μην εξορύξει τους υδρογονάνθρακες που κρύβει στο υπέδαφος της, αλλά και να υποδεχθεί συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων της εντός της ελληνικής ΑΟΖ. Για να το πετύχουν απειλούν μάλιστα και με ελληνοτουρκική κρίση.
Αποκαλύπτεται σήμερα ότι η Άγκυρα παρατείνει κατά 3 χρόνια τις άδειες ερευνών της τουρκικής Κρατικής Εταιρείας Ερευνών Πετρελαίου (TPAO) στην ανατολική Μεσόγειο, που βρίσκονται εκτός τουρκικών χωρικών υδάτων, αλλά όπως αναφέρουν είναι «τουρκικής δικαιοδοσίας». Πρόκειται για τις περιοχές TPO/XVI/A και TPO/XVI/B, οι οποίες βρίσκονται απολύτως καθαρά εντός της ελληνικής ΑΟΖ στην περιοχή του Καστελόριζου και μέχρι την κυπριακή ΑΟΖ. Είναι οι περιοχές αυτές που η ελληνική πλευρά κατέθεσε, υποτίθεται, τη ρηματική διακήρυξη στον ΟΗΕ για να απαγορεύσει στους Τούρκους να κάνουν έρευνες.
Η άκρως προκλητική αυτή κίνηση των Τούρκων, δημοσιεύτηκε ήδη στην εφημερίδα της κυβερνήσεως και οι άδειες επεκτείνονται χρονικά έως το 2016. Το μελάνι μπήκε τη στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος βρισκόταν ακόμη στην Κωνσταντινούπολη.
Σε συνδυασμό με τη χθεσινή δήλωση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, η ενέργεια επέκτασης των αδειών ερευνών σημαίνει πως η Ελλάδα απειλείται με στρατιωτική κρίση σε περίπτωση που εξορύξει υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της. Τι είχε δηλώσει ο Τανέρ : «Η Άγκυρα είπε στην Αθήνα πως δεν έχει πρόθεση να διενεργήσει έρευνες στη θάλασσα μεταξύ των δύο χωρών. Δεν έχουμε την πρόθεση να χρησιμοποιήσουμε τα ενεργειακά θέματα ως αφορμή για τη δημιουργία έντασης αλλά ως αφορμή για ανάπτυξη και ενίσχυση των σχέσεών μας. Θα δούμε εάν και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν αυτή την αρχή»,.
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας αποκάλυψε ότι η ελληνική κυβέρνηση ρώτησε την τουρκική πλευρά αν σκοπεύει να κάνει έρευνες στο Αιγαίο. «Απαντήσαμε, "μέχρι τώρα δεν σκοπεύουμε να κάνουμε". Μήπως δεν ξέρουμε ότι οι έρευνες δημιουργούν αμφισβητήσεις; Και βέβαια το ξέρουμε», είπε ο Γιλντίζ.
Γι’ αυτό έσπευσε η τουρκική κυβέρνηση να βάλει «πόδι» στην ελληνική ΑΟΖ και να θέσει ευθέως ζήτημα συνεκμετάλλευσης των ελληνικών ενεργειακών κοιτασμάτων. Αυτά ήταν τα αποτελέσματα της επίσκεψης Σαμαρά στην Κωνσταντινούπολη.
Έδωσε χώρο στους Τούρκους να μας ανέβουν… στην ΑΟΖ
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

24GR: Ύποπτη και επικίνδυνη η παραμονή Στουρνάρα

24GR: Ύποπτη και επικίνδυνη η παραμονή Στουρνάρα: Οι μέντορες του είναι ένα βήμα πριν την φυλακή Είναι επαγγελματίας διορισμένος με καταστροφική δράση σε όλους τους τομείς ευθύνης του Εί...

Φυσαλίδες μεθανίου "αναβλύζουν" στο Ιόνιο


Φυσαλίδες μεθανίου "αναβλύζουν" στο Ιόνιο

Μεγάλες ποσότητες μεθανίου που αναβλύζουν από τον πυθμένα της θαλάσσιας περιοχής του Κατακόλου Ηλείας και υποδηλώνουν την ύπαρξη ενός ταμιευτήρα υδρογονανθράκων, μελέτησαν και ανέλυσαν έλληνες ειδικοί από το πανεπιστήμιο της Πάτρας.
Είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα μελετώνται τόσο εμπεριστατωμένα οι διαφυγές μεθανίου από ρωγμές και τρύπες στον θαλάσσιο πυθμένα . Η μελέτη του αερίου, που έγινε με την πόντιση υποθαλάσσιου σταθμού αλλά και με παγίδευση μεγάλων φυσαλίδων σε ειδικούς κλωβούς, υπέδειξε την ύπαρξη υδρογονανθράκων, βαθιά κάτω από τον πυθμένα.
Ο όγκος του μεθανίου που απελευθερώνεται στην ευρύτερη υποθαλάσσια περιοχή, είναι από τους μεγαλύτερους που έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη. Τα αποτελέσματα της έρευνας των ελλήνων επιστημόνων, δημοσιεύτηκαν στην έγκριτη επιθεώρηση Chemical Geology.
«Οι φυσαλίδες των αερίων που διαφεύγουν από τον πυθμένα της θάλασσας, και τα οποία αποτελούνται από μεθάνιο κατά 80%-90% και από υδρόθειο σε μικρότερο ποσοστό, αποτελούν ένα μπουκάλι με μήνυμα από τον ταμιευτήρα υδρογονανθράκων που βρίσκεται πολύ βαθύτερα», λέει στα ΝΕΑ.gr ο κ. Γιώργος Παπαθεοδώρου, αναπληρωτής καθηγητής στο Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του πανεπιστημίου Πατρών και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Οι έλληνες επιστήμονες ερεύνησαν τη θαλάσσια περιοχή στο λιμάνι του Κατακόλου στην Ηλεία αλλά και μία χερσαία περιοχή που λέγεται Φάρος απ' όπου σημειώνονται επίσης διαφυγές μεθανίου.
Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος HIPOX, που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, οι ειδικοί πόντισαν στο λιμάνι του Κατάκολου και λίγο πιο ανοικτά, ένα υποθαλάσσιο παρατηρητήριο για τη μελέτη των αερίων που διαφεύγουν από τον πυθμένα καθώς και ένα υποβρύχιο ρομπότ.
Με αυτόν το τεχνολογικό εξοπλισμό, οι επιστήμονες παρακολούθησαν επί 120 μέρες την ροή του μεθανίου από τον πυθμένα η οποία αποδείχτηκε ότι ήταν συνεχής και όχι περιοδική. Παράλληλα, κατέγραψαν τη θερμοκρασία των φυσαλίδων από τα αέρια, τη θερμοκρασία, τη σύσταση τους, τα ρεύματα της θάλασσας πάνω από τις ρωγμές έκλυσης των αερίων και μια σειρά από άλλες παραμέτρους.
«Επιπλέον καταφέραμε με τη βοήθεια δυτών, να εγκλωβίσουμε φυσαλίδες μεθανίου, και να τις εξετάσουμε στο εργαστήριο του πανεπιστημίου. Ορισμένες από αυτές ήταν αρκετά μεγάλες και είχαν διάμετρο μέχρι 20 εκατοστά», λέει στα ΝΕΑ.gr ο κ. Γιώργος Παπαθεοδώρου.
«Όλες οι αναλύσεις που κάναμε έδειξαν ότι πρόκειται για αέρια θερμογενούς προέλευσης που υποδηλώνουν ως πηγή τους κοιτάσματα υδρογονανθράκων».
Οι ειδικοί εντόπισαν στη θαλάσσια περιοχή που μελέτησαν, 2.700 σημεία διαρροής αερίων. «Είναι βέβαιο ότι πιο ανοικτά στη θάλασσα, υπάρχουν και άλλα». Το βάθος όπου εντοπίστηκαν οι πηγές ήταν από 10 μέχρι 20 μέτρα. Λαμβάνοντας υπ όψιν τους δεδομένα όπως η ροή διαφυγής των αεριών, οι ειδικοί εκτίμησαν ότι μόνο από τη συγκεκριμένη περιοχή, εκλύονται το χρόνο από 125 μέχρι 200 τόνους μεθανίου. «Πρόκειται για μία πολύ σημαντική ποσότητα».
Το μεθάνιο είναι άοσμο και άχρωμο αέριο. Όταν διαφεύγει από τον πυθμένα, χάνεται ψηλά στην ατμόσφαιρα. Εκτός του ότι είναι κατεξοχήν θερμοκηπικό αέριο, μια άμεση περιβαλλοντική επίπτωση που έχει κατά την άνοδο του προς την επιφάνεια της θάλασσας, είναι ότι μειώνει δραστικά το οξυγόνο στη στήλη που κινείται.
Οι επιστήμονες θεωρούν πως στο εξής πρέπει να διερευνηθεί το ενδεχόμενο της αξιοποίησης του μεθανίου που εκφεύγει, ως ενεργειακή πηγή. Με τον κατάλληλο εξοπλισμό θα μπορούσε πιθανώς το συγκεκριμένο αέριο να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σημαντικού μέρους του νομού.
Επιπλέον, θα πρέπει να διερευνηθεί αν υπάρχει και κάποια συσχέτιση της διαφυγής αερίων με σεισμική δραστηριότητα. Στην έρευνα συμμετείχαν από το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του πανεπιστημίου Πατρών, οι Σ. Κορδέλλα, Μ. Γεραγά, Δ. Χριστοδούλου, Η. Φακίρης, Μ. Ιατρού και Γ. Φερεντίνος.


εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Η Energean Oil κυρίαρχος των κοιτασμάτων πετρελαίου στο βόρειο Αιγαίο


Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή η τροποποιητική σύμβαση για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στον Πρίνο και στη Ν. Καβάλα, μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και των εταιρειών KAVALA OIL και Energean Oil.
Κατά τη διενέργεια της ονομαστικής ψηφοφορίας, που είχαν ζητήσει ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Ελληνες, η τροποποίηση υπερψηφίστηκε με ψήφους 164 υπέρ (από τα τρία κόμματα της κυβέρνησης), καταψηφίστηκε από 110 βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ τρεις ψήφισαν «παρών».
Η τροποποίηση της σύμβαση είχε τεθεί στο στόχαστρο των κομμάτων της Αντιπολίτευσης σε προηγούμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας μετά την ενδοεταιρική κρίση που ξέσπασε ανάμεσα στην KAVALA OIL και την Energean Oil (Ενεργειακή Αιγαίου).
Συγκεκριμένα, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης κάλεσαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος να αποσύρει το νομοσχέδιο σταθμίζοντας τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κρίση στις σχέσεις των δύο εταιρειών. Σε παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης ζήτησε από το προεδρείο να μη βάλει σε δοκιμασία το Σώμα να ψηφίσει μια σκανδαλώδη σύμβαση.
Τη διοίκηση της εταιρείας έχουν κατά 67% η Ενεργειακή Αιγαίου και κατά 33% οι εργαζόμενοι της Kavala Oil, με τους τελευταίους να σημειώνουν τον κίνδυνο να τεθούν εκτός παιχνιδιού, καθώς στην ανανέωση της σύμβασης εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων της περιοχής επιχειρείται διπλή ανάθεση στην Kavala Oil και στην Ενεργειακή Αιγαίου.
Ωστόσο ο υπουργός ΠΕΚΑ, Ευάγγελος Λιβιεράτος επέμεινε στην ανάγκη κύρωσης της σύμβασης ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή «δεν συναρτάται ούτε εξαρτάται από τις όποιες τυχόν όψιμες επιστολές και επιγενόμενες ενδοεταιρικές διενέξεις οι οποίες στο βαθμό που υφίστανται ή θα εκδηλωθούν δεν αφορούν το ελληνικό κοινοβούλιο ούτε την εκτελεστική εξουσία αλλά θα πρέπει να επιλυθούν με άλλα μέσα και σε άλλα ακροατήρια».

Τί μέλει γενέσθαι με την Kavala Oil και την Energean Oil & Gas


Τί μέλει γενέσθαι με την Kavala Oil και την Energean Oil & Gas

Η χθεσινοβραδινή επικύρωση της σύμβασης για την παραχώρηση άδειας εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στο βόρειο Αιγαίο και ειδικότερα στον κόλπο της Καβάλας, μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και των εταιρειών Energean Oil & Gas και της Kavala Oil, δεν ήταν κάτι που ξένισε τους γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα διεθνώς, στο χώρο της αγοράς πετρελαίου. Το ζήτημα που ανακύπτει, ωστόσο, είναι αν και κατά πόσο το παράδοξο επιχειρηματικό σχήμα που υπάρχει μεταξύ των δύο εταιρειών θα παραμείνει ως έχει, αφού η δεύτερη έχει ήδη καταγγείλει τη συμφωνία που είχε συνάψει με την Energean Oil & Gas, η οποία, όμως, κατέχει το 67% των μετοχών της Kavala Oil και ως εκ τούτου από χθες το βράδυ είναι ο μεγάλος κερδισμένος της υπόθεσης.
Είναι, όμως, μόνον έτσι τα πράγματα; Σύμφωνα με πληροφορίες το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό θέμα που θα θελήσει να προβάλλει επαρκώς η αντιπολίτευση, ιδιαιτέρως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Ήδη, το πρώτο δείγμα γραφής δόθηκε το βράδυ της Τρίτης, λίγο πριν από την ψηφοφορία, από τον κ. Λαφαζάνη. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα καταγγελθεί από την πλευρά της αντιπολίτευσης πως το Δ.Σ. της Energean Oil & Gas θα προβεί στην πώληση του πλειοψηφικού ή και του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της σε ξένη εταιρεία, εξασφαλίζοντας αρκετές δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, δίχως να έχει ξοδέψει, στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή χρήματα, αφού, όπως καταγγέλλεται και από την πλευρά των εργαζομένων στην Kavala Oil, αλλά και από μέλη της αντιπολίτευσης, η άδεια δόθηκε στην εν λόγω εταιρεία χαριστικώς από την ελληνική κυβέρνηση. Άλλωστε, πρόσφατα ξένος διπλωμάτης στη χώρα μας, αναφέρθηκε, δίχως να προκληθεί, σε μελλοντική συνεργασία της Energean Oil & Gas με αντίστοιχη εταιρεία της χώρας του που έχει ισχυρή παρουσία και στις ερευνητικές διαδικασίες στο οικόπεδο 12 της Κύπρου.
Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για το άνοιγμα της κερκόπορτας σε ξένη ή ξένες εταιρείες, ώστε να «πατήσουν» πόδι στο Αιγαίο και μάλιστα όχι σε περιοχές που εικάζεται πως υπάρχουν υδρογονάνθρακες, όπως στην περίπτωση του Ιονίου ή νότια της Κρήτης, αλλά σε μία περιοχή που αποδεδειγμένα έχει πετρέλαιο και που αποτελεί τις τελευταίες δεκαετίες σημείο έντασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Τα επιτεύγματα του Ούγκο Τσάβες


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj0ayXlfpCT06lHC4Iowe3a6_fPcpy-RIzLy5mBubJXYITbxO3GQzPP3nIn4WhuuislWvtomvqZ5ggdh0HvH89epMdDtMbBbZ3rOl8ERZEEuMWRu8uzxYVBN7j7MahTvbfQyMKsN8-KmZA/s640/482697_538594272848067_420876016_n.jpg
Μέχρι και την ημέρα που ο Ούγκο Τσάβες έχασε τη μάχη για τη ζωή ο φιλελεύθερος Τύπος και των δύο πλευρών του Ατλαντικού δεν έχει σταματήσει να προσπαθεί να διαλύσει τη νέα κυβέρνηση του.Η μεγάλη του νίκη (με 12 μονάδες μπροστά από τον Γκουτιέρες) δεν έχει ακόμα αναλυθεί. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο Τσάβες κέρδισε τον αγώνα παλεύοντας τον καρκίνο και έχοντας απέναντί του όλα τα ΜΜΕ από τα πιο μικρά τοπικά μέχρι τα μεγαλύτερα διεθνή (σκεφτείτε την ανάλογη περίπτωση στου ΣΥΡΙΖΑ στις Ελληνικές εκλογές) καθώς και κάτι που σπάνια αναγνωρίζεται:

έναν εκλογικό χάρτη που είναι εξαιρετικά προκατειλημμένος προς τις μεσαίες και ανώτερες τάξεις με γεωγραφικά εμπόδια και δυσκολία πρόσβασης για τα μέλη της εργατικής τάξης.

Ένας από τους κύριους παράγοντες για την δημοτικότητα της κυβέρνησης Τσάβες και την συντριπτική νίκη του στην εκλογική διαδικασία του Οκτωβρίου του 2012 είναι η μείωση της φτώχιας, που κατέστη δυνατή επειδή η κυβέρνηση πήρε πίσω τον έλεγχο της εθνικής εταιρίας πετρελαίου PDVSA και χρησιμοποίησε προς αυτή την κατεύθυνση τα τεράστια έσοδα από το εμπόριο του πετρελαίου.

Όχι ωφελώντας μια μικρή τάξη μισθωτών, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά κατασκευάζοντας τις υποδομές που απαιτούνταν και χτίζοντας κοινωνικές υπηρεσίες που τόσο πολύ είχε ανάγκη η Βενεζουέλα.

Κατά την διάρκεια των 10 τελευταίων ετών η κυβέρνηση έχει αυξήσει τις κοινωνικές της δαπάνες κατά 60,6%, δηλαδή κατά 772 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η φτώχεια δεν ορίζεται αποκλειστικά από την έλλειψη εισοδήματος,
όπως η υγεία δεν ορίζεται αποκλειστικά από την έλλειψη της ασθένειας.

 Η συσχέτιση είναι πολυ-παραγοντική, δηλαδή καθορίζεται από μια σειρά κοινωνικών διαδικασιών. Για να γίνει μια πιο αντικειμενική εκτίμηση της πραγματικής προόδου που έχει επιτευχθεί από τον Μπολιβαριανή επανάσταση
στη Βενεζουέλα τα τελευταία 13 χρόνια
είναι απαραίτητο να εξεταστούν τα υπάρχοντα δεδομένα σχετικά με τους καθοριστικούς κοινωνικούς παράγοντες της υγείας και της φτώχειας:
η εκπαίδευση,
 η ανισότητα μεταξύ απασχόλησης και εισοδήματος,
 η υγειονομική περίθαλψη,
 η επισιτιστική ασφάλεια
 και η υποστήριξη της κοινωνίας από τις δημόσιες υπηρεσίες.

Όσον αφορά αυτούς τους κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες της υγείας, η Βενεζουέλα είναι τώρα στην περιοχή η χώρα με το χαμηλότερο επίπεδο ανισότητας (που μετράται από το συντελεστή Gini) αφού έχει μειώσει την ανισότητα κατά 54% και τη φτώχεια κατά 44%.

Η φτώχεια έχει μειωθεί από το 70,8% (1996) στο 21% (2010)
ενώ η ακραία φτώχεια μειώθηκε από το 40% (1996)
στο πολύ χαμηλό επίπεδο του 7,3% (2010).

Περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ωφεληθεί από τα προγράμματα κατά της φτώχειας, που ονομάζονται «Misiones» (Αποστολές).

Έως τώρα, 2,1 εκατομμύρια ηλικιωμένοι έχουν λάβει σύνταξη γήρατος - δηλαδή το 66% του πληθυσμού, ενώ μόνο 387.000 είχαν συνταξιοδοτηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η εκπαίδευση είναι ένα βασικός καθοριστικός παράγοντας τόσο για την υγεία όσο και για την φτώχεια και η Μπολιβαριανή κυβέρνηση έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση επενδύοντας σε αυτή περισσότερο από το 6% του ΑΕΠ.

Η UNESCO έχει αναγνωρίσει ότι έχει εξαλειφθεί ο αναλφαβητισμός, επιπλέον, η Βενεζουέλα είναι το 3ο κράτος στην περιοχή
όσον αφορά στις ώρες που ασχολούνται οι πολίτες με το διάβασμα.

Τα δίδακτρα είναι δωρεάν στην εκπαίδευση από το παιδικό σταθμό μέχρι το πανεπιστήμιο και το 72% των παιδιών φοιτούν σε δημόσια ολοήμερα σχολεία ενώ το 85% των παιδιών που βρίσκονται στην κατάλληλη ηλικία πηγαίνουν στο σχολείο.

Υπάρχουν χιλιάδες νέα ή ανακαινισμένα σχολεία,
συμπεριλαμβανομένων και 10 νέων πανεπιστημίων.

 Η χώρα τώρα είναι δεύτερη στη Λατινική Αμερική και 5η στον κόσμο
όσον αφορά τα ποσοστά των φοιτητών.

Στην πραγματικότητα ένας στους τρεις πολίτες της Βενεζουέλας είναι εγγεγραμμένος σε κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Είναι επίσης μεγάλο επίτευγμα ότι η Βενεζουέλα είναι πλέον στην 5η θέση μαζί με την Φιλανδία
όσον αφορά την ευτυχία του πληθυσμού.

Πριν από την κυβέρνηση Τσάβες, το 1998, το 21% του πληθυσμού ήταν υποσιτισμένα. Η Βενεζουέλα έχει πλέον δημιουργήσει ένα δίκτυο επιδοτούμενης διανομής τροφίμων στο οποίο συμμετέχουν τα μανάβικα και σούπερ μάρκετ.

Ενώ το 90% των τροφίμων το 1980 ήταν εισαγόμενο
σήμερα το ποσοστό είναι μικρότερο από το 30%.

Η «Αποστολή Αργό» έχει δώσει 454.238 πιστώσεις για την αγροτική ανάπτυξη. 39.000 παραγωγοί αγροτικών προϊόντων έχουν λάβει πίστωση μόνο το 2012.

Πέντε εκατομμύρια πολίτες έλαβαν δωρεάν φαγητό,
τέσσερα εκατομμύρια από αυτούς είναι παιδιά σε σχολεία
 ενώ 6.000 κουζίνες τροφίμων τροφοδοτούν άλλα 900.000 άτομα.

Η αγροτική μεταρρύθμιση οι πολιτικές για την ενίσχυση της παραγωγής γεωργικών προϊόντων έχουν αυξήσει την εγχώρια προσφορά τροφίμων.

Τα αποτελέσματα όλων αυτών των μέτρων είναι ότι ο υποσιτισμός σήμερα είναι στο 5%, ενώ ο υποσιτισμός των παιδιών που το 1990 ήταν στο 7,7%, σήμερα έχει πέσει στο 2,9%. Αυτό είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα επιτεύγματα στον τομέα της υγείας που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα.

Μερικά από τα πιο σημαντικά διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με την υγειονομική περίθαλψη και τη δημόσια υγεία έχουν ως εξής:

* Η παιδική θνησιμότητα μειώθηκε από τους 25 θανάτους στα 1000 παιδιά το 1990 στους 13 το 2010.
* Το 96% του πληθυσμού έχει πλέον πρόσβαση σε καθαρό νερό (ένας από τους στόχους της επανάστασης).

* Το 1998 υπήρχαν 18 γιατροί ανά 10.000 κατοίκους, σήμερα υπάρχουν 58. Το σύστημα δημόσιας υγείας έχει περίπου 95.000 γιατρούς.

* Χρειάστηκαν τέσσερις δεκαετίες ώστε οι προηγούμενες κυβερνήσεις να κατασκευάσουν 5.081 κλινικές, αλλά σε μόλις 13 χρόνια η Μπολιβαριανή κυβέρνηση έχτισε 13.721 (αύξηση 169,6%).

* Η Barrio Adentro (το πρόγραμμα πρωτοβάθμιας φροντίδας με τη βοήθεια περισσότερων από 8.300 Κουβανών γιατρών) έχει σώσει περίπου 1,4 εκατομμύρια ζωές σε 7.000 κλινικές.
* Μόνο το 2011, 67.000 πολίτες της Βενεζουέλας έλαβαν δωρεάν φάρμακα υψηλού κόστους για 139 παθήσεις όπως ο καρκίνος, η ηπατίτιδα, η οστεοπόρωση, η σχιζοφρένεια, κ.α. Σήμερα λειτουργούν 34 κέντρα απεξάρτησης.

* Σε 6 χρόνια, 19.840 άστεγοι έχουν στεγαστεί μέσω ειδικού προγράμματος. Σήμερα δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου παιδιά που ζουν στους δρόμους.

* Η Βενεζουέλα έχει τώρα τις περισσότερες μονάδες εντατικής θεραπείας στη Νότια Αμερική.

* Ένα δίκτυο 127 δημόσιων φαρμακείων πωλούν φάρμακα με επιδότηση εξασφαλίζοντας για τους πολίτες έκπτωση 34-40%.

* 51.000 άτομα έχουν μεταφερθεί στην Κούβα για εξειδικευμένη θεραπεία των ματιών μέσω του προγράμματος φροντίδας «Αποστολή Milagro». Μέσω του προγράμματος αυτού έχει αποκατασταθεί η όραση σε 1,5 εκατομμύριο πολίτες της Βενεζουέλας.

Ένα παράδειγμα για το πώς η κυβέρνηση προσπάθησε να ανταποκριθεί εγκαίρως στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών της είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιουργήθηκε το 2011, όταν βαριές τροπικές καταιγίδες άφησαν 100.000 ανθρώπους άστεγους. Τα δημόσια κτίρια και τα ξενοδοχεία άνοιξαν τις πόρτες τους αμέσως και μέσα σε ενάμιση χρόνο η κυβέρνηση έχτισε 250.000 σπίτια.

Φυσικά η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δεν έχει εξαλείψει τα κοινωνικά προβλήματα, αλλά οι άνθρωποι της αναγνωρίζουν ότι παρά τις όποιες αδυναμίες και τα λάθη που έχουν γίνει η κυβέρνηση είναι με το μέρος τους, προσπαθώντας να χρησιμοποιήσει τους πόρους της για να καλύψει τις ανάγκες τους.

Μέρος αυτής της εξίσωσης είναι η έντονη πολιτική συμμετοχή στη Βενεζουέλα.
Το σύστημα περιλαμβάνει 30.000 κοινοτικά συμβούλια, τα οποία καθορίζουν τις τοπικές κοινωνικές ανάγκες και επιτρέπουν στους κατοίκους να είναι πρωταγωνιστές των αλλαγών που απαιτούν.

Η οικονομία της Βενεζουέλας έχει χαμηλό χρέος, υψηλά αποθέματα πετρελαίου και υψηλές αποταμιεύσεις. Οι δυτικοί οικονομολόγοι που αντιτέθηκαν στο πρόγραμμα του Τσάβες επαναλαμβάνουν κατά κόρον ότι η οικονομία της Βενεζουέλας δεν είναι «βιώσιμη» και προβλέπουν το θάνατό της όταν τα έσοδα από το πετρέλαιο σταματήσουν. Η ειρωνεία είναι ότι δεν κάνουν τις ίδιες ολέθριες προβλέψεις για άλλες οικονομίες που βασίζονται στο πετρέλαιο,
όπως ο Καναδάς ή η Σαουδική Αραβία.

Ξεχνάνε εύκολα ότι τα εξορύξημα αποθέματα της Βενεζουέλας που ξεπερνάνε τα 500 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου είναι τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

Ωστόσο, αυτά τα τελευταία 13 χρόνια, η Μπολιβαριανή κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μια βιομηχανική και γεωργική υποδομή που 40 χρόνια τώρα οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν παραβλέψει και η οικονομία της συνεχίζει να παραμένει ισχυρή ακόμη και την ώρα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Μια ένδειξη της αυξανόμενης διαφοροποίησης της οικονομίας είναι το γεγονός ότι το κράτος πλέον λαμβάνει από την είσπραξη των φόρων σχεδόν όσα έσοδα έχει από την πώληση του πετρελαίου, δεδομένου ότι ενίσχυσε την ικανότητά της για την είσπραξη των φόρων και την αναδιανομή του πλούτου.

Μέσα σε μόλις μία δεκαετία, το κράτος εισπράττει 251.694 εκατομμύρια δολάρια από φόρους, περισσότερα δηλαδή από όσα εισπράττει από την πώληση του πετρελαίου ετησίως.

Τα οικονομική ορόσημα αυτά τα τελευταία δέκα χρόνια περιλαμβάνουν επίσης τη μείωση της ανεργίας από το 11,3% στο 7,7%, τον διπλασιασμό της ποσότητας των ατόμων που λαμβάνουν παροχές κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και τη μείωση του δημόσιου χρέους από το 20,7% στο 14,3% του ΑΕΠ, την άνθηση των συνεταιρισμών και την ενίσχυση της τοπικής ενδογενής οικονομίας.

Σε γενικές γραμμές, η οικονομία της Βενεζουέλας έχει αυξηθεί κατά 47,4% μέσα σε δέκα χρόνια, δηλαδή κατά 4,3% ετησίως. Σήμερα, πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα ζήλευαν αυτό τον ρυθμό ανάπτυξης.

Οι οικονομολόγοι που μελετάνε λεπτομερώς την οικονομία της Βενεζουέλας για τα επόμενα χρόνια λένε ότι, «Οι προβλέψεις κατάρρευσης του ισοζυγίου πληρωμών ή εμφάνιση κρίσης χρέους και άλλες δυσοίωνες προβλέψεις έχουν επανειλημμένα αποδειχθεί λάθος [...] η τρέχουσα οικονομική ανάπτυξη της Βενεζουέλας είναι βιώσιμη και θα μπορούσε να συνεχιστεί με τους σημερινούς ρυθμούς ή και ακόμα υψηλότερους για πολλά χρόνια. » (Mark Weisbrot).

Σύμφωνα με το Global Finance και World Factbook της CIA, η οικονομία της Βενεζουέλας παρουσιάζει τους ακόλουθους δείκτες:.

Ποσοστό ανεργίας 8% , δημόσιο χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ 45,5% (σε αντίθεση ο μέσος όρος χρέους στις χώρες της Ε.Ε. είναι 82,5% επί του ΑΕΠ), αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά κεφαλήν 13.070 δολάρια. Το 2011, η οικονομία της Βενεζουέλας αψήφησε τις περισσότερες προβλέψεις και πέτυχε ανάπτυξη 4,2%. Το πρώτο εξάμηνο του 2012ο ίδιος δείκτης βρέθηκε στο 5,6 %. Το δημόσιο χρέος της ως προς το ΑΕΠ είναι σχετικά μεγαλύτερο από αυτό των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας και μικρότερο από τις χώρες της Ευρώπης.

 Ο πληθωρισμός, ενδημικό πρόβλημα δεκαετιών έχει πέσει σε τετραετή χαμηλό, στο 13,7% σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου τετραμήνου του 2012. Ακόμη και η Wall Street Journal αναφέρει ότι το χρηματιστήριο της Βενεζουέλας είναι μακράν το πιο αποδοτικό στον κόσμο.

Ο Γενικός δείκτης έκανε ρεκόρ όλων των εποχών τον Οκτώβριου του 2012.
 Τα ομόλογα της Βενεζουέλας θεωρούνται από τις καλύτερες επιδόσεις στις αναπτυσσόμενες αγορές.


H νίκη του Ούγκο Τσάβες είχε μεγάλο αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο, αφού επέφερε ριζικές αλλαγές όχι μόνο στη χώρα του, αλλά και σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική (όπου έχουν επίσης εκλεγεί προοδευτικές κυβερνήσεις), με αποτέλεσμα την αναμόρφωση της παγκόσμιας τάξης.

Η νίκη του ήταν ακόμα πιο σημαντική αν λάβει κανείς υπόψιν την τεράστια οικονομική και στρατηγική βοήθεια, που προσέφεραν οι μυστικές υπηρεσίες και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στα κόμματα της αντιπολίτευσης και στα μέσα ενημέρωσης. Από το 2002, η Ουάσιγκτον διοχέτευσε 100 εκατομμύρια δολάρια για τις ομάδες της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, ενώ μόνο τη χρονιά των εκλογών, διοχετεύτηκαν 40 με 50 εκατομμύρια δολάρια.

Ο λαός της Βενεζουέλας αγνόησε, ωστόσο, το μπαράζ προπαγάνδας εναντίον του προέδρου από τα μέσα ενημέρωσης, που είναι κατά 95% ιδιωτικά και αντιπολιτευόμενα.

 Η παλίρροια της προοδευτικής αλλαγής στην περιοχή ξεκίνησε με την κατασκευή της υποδομής για μια πραγματικά ανεξάρτητη Νότια Αμερική με πολιτικές οργανώσεις οικονομικής ολοκλήρωσης, όπως η Τράπεζα του Νότου, καθώς και οι CELAC, ALBA, Petrosur, Petrocaribe, UNASUR, MERCOSUR, και Telesur.

Κάπως έτσι έγινε σαφές στον υπόλοιπο κόσμο ότι υπάρχουν, παρά τις αντίθετες ενδείξεις, οικονομικά και κοινωνικά εναλλακτικές λύσεις στον 21ο αιώνα. Ακολουθώντας ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης από αυτό του παγκόσμιου καπιταλισμού, που έρχεται σε έντονη αντίθεση με την Ευρώπη, τα επίπεδα του χρέους σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική είναι χαμηλά
και εξακολουθούν να μειώνονται.

Οι αλλαγές στη Βενεζουέλα είναι κάθε άλλο παρά ασαφείς. Η κυβέρνηση του προέδρου Τσάβες έχει βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων της Βενεζουέλας, προωθώντας τη δυναμική πολιτική συμμετοχή τους για την επίτευξη των αλλαγών.

Αυτό το νέο μοντέλο σοσιαλιστικής ανάπτυξης άσκησε συγκλονιστική επίδραση σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, συμπεριλαμβανομένης της Κολομβίας τα τελευταία χρόνια, και των προοδευτικών αριστερών κυβερνήσεων που συνιστούν την πλειοψηφία στην περιοχή.

 Για τις χώρες αυτές, η Βενεζουέλα αποτέλεσε τον καταλύτη για περισσότερη δημοκρατία, για εθνική κυριαρχία και οικονομική και κοινωνική πρόοδο στην περιοχή. Καμία πτυχή της νεοφιλελεύθερης ρητορικής
δεν μπορεί να αμφισβητήσει αυτά τα γεγονότα.

Δεκάδες δογματικοί εμπειρογνώμονες μπορούν να συνεχίσουν να αναρωτιούνται για το εάν η Μπολιβαριανή Επανάσταση είναι ή δεν είναι σοσιαλιστική, αν είναι επαναστατική ή ρεφορμιστική (το πιθανότερο είναι να είναι και τα δύο), αλλά στο τέλος της ημέρας αυτό που παραμένει και έχει σημασία
είναι τα σημαντικά επιτεύγματα.
Αυτό είναι που εξοργίζει τους αντιπάλους του, τόσο στο εσωτερικό της Βενεζουέλας όσο και στις νέο-αποικιοκρατικές χώρες.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjAV-6fUCTKke1F3vmyrkKD5JM6H-OiEVcXgOFMZ3-lmF-lt7pDkrloh3pq-HjOkG92aQ74HUGY0U0J6-yKX_whlU3iVEoUu06BjWDGITjlbWztElmgya2tTITQ2Y8aOte1snQ5R2gcuC4/s1600/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AEytgg7yyyyh.JPG
Το «αντικειμενικό» The Economist δεν θα δημοσιοποιήσει αυτά τα δεδομένα, προτιμώντας να προβλέψει για άλλη μια φορά την επικείμενη κατάρρευση της οικονομίας της Βενεζουέλας, ενώ η El Pais, στην Ισπανία, θα προτιμήσει να φιλοξενήσει έναν από τους αρχιτέκτονες της Καρακάσο (της σφαγή 3000 ανθρώπων που διαμαρτύρονταν στο Καράκας για τα μέτρα λιτότητας του 1989),
τον υπουργό Οικονομικών της προηγούμενης κυβέρνησης, Moises Naim, για να συνεχίσει με την αντι-Τσάβες εμμονή του.

Κανένας από αυτούς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης του ΟΗΕ τοποθετεί τη Βενεζουέλα στη 61η θέση μεταξύ 176 χωρών, και ενώ μέσα σε 10 χρόνια έχει ανέβει 7 θέσεις.

Και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο η Μπολιβαριανή Επανάσταση του Τσάβες θα επιβιώσει του σοσιαλιστή ηγέτη της Βενεζουέλας.

Από το counterpunch.org

Μπερσάνι: Πρόγραμμα 8 σημείων για διακυβέρνηση | διεθνη | ethnos.gr

ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ PD

Πρόγραμμα οκτώ σημείων για την διακυβέρνηση της χώρας παρουσίασε σήμερα, στην ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), ο Ιταλός κεντροαριστερός υποψήφιος πρωθυπουργός Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

Μπερσάνι: Πρόγραμμα 8 σημείων για διακυβέρνηση
Το πρόγραμμα του Μπερσάνι προβλέπει την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, τη θέσπιση ασυμβίβαστου ανάμεσα στην πολιτική και επιχειρηματική δραστηριότητα, την παροχή ιταλικής ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στη χώρα, την νομική αναγνώριση ομοφυλόφιλων ζευγαριών που συζούν, την αναδιάρθρωση της υπηρεσίας είσπραξης οφειλών προς το δημόσιο Equitalia, την στήριξη της δημόσιας παιδείας και την μείωση του συνολικού αριθμού και των αποδοχών βουλευτών και γερουσιαστών.

«Πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, με συνοχή: είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης», τόνισε, μιλώντας προς τα στελέχη του PD, ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

Αναφερόμενος στην στάση του Μπέπε Γκρίλο και του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S), ο Μπερσάνι πρόσθεσε ότι «δεν κάνουμε κόρτε στον Γκρίλο, ούτε θα γίνουμε στόχαστρο για να μας πυροβολεί. Θα πρέπει, όμως, να κατανοήσουμε σε βάθος την αλλαγή που επιτελείται. Πρέπει να σταματήσει το πολιτικό σύστημα να απευθύνεται μόνον στον ίδιο του τον εαυτό, διότι διαφορετικά τίθεται υπό αμφισβήτηση η ίδια του η ύπαρξη».

Ο επικεφαλής του PD επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για συμφωνία συγκυβέρνησης με την κεντροδεξιά, από την στιγμή που η παράταξη αυτή στάθηκε εμπόδιο σε κάθε αλλαγή και σημαντική μεταρρύθμιση».

Ο δήμαρχος της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι παράλληλα έκανε γνωστό ότι πρόκειται να πάρει μέρος και στις επόμενες εσωτερικές εκλογές της κεντροαριστεράς για την ανάδειξη του υποψήφιου πρωθυπουργού, όποτε αυτές προκηρυχθούν. Σε εκείνες του περασμένου Νοεμβρίου, στις οποίες υπερίσχυσε ο Μπερσάνι, ο Ρέντσι είχε λάβει 38% των προτιμήσεων των υποστηρικτών του PD που συμμετείχαν στην διαδικασία.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Μπερσάνι είναι πιθανό να λάβει μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο Ναπολιτάνο.

Μέχρι αυτή την στιγμή (δεδομένης της αρνητικής στάσης του Μπέπε Γκρίλο) η προσπάθεια του PD δεν φαίνεται να συγκεντρώνει ιδιαίτερες πιθανότητες επιτυχίας.

ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «FOREIGN POLICY» ΠΡΟΦΗΤΕΥΕΙ! | αἰέν ἀριστεύειν

ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «FOREIGN POLICY» ΠΡΟΦΗΤΕΥΕΙ! | αἰέν ἀριστεύειν

Όλες οι συμφωνίες που υπέγραψε η Ελλάδα με την Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη

Ἀναρτήθηκε στὶς ἀπὸ τὸν/τὴν
Η Α. Ε. ο κ. Αντώνης Σαμαράς, Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας και η Α.Ε. ο κ. Recep Tayyip Erdoğan, Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Τουρκίας, συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη στις 4 Μαρτίου 2013, στο πλαίσιο της 2ης συνόδου του Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
Προήδρευσαν απο κοινού της δεύτερης συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών ως συντονιστών και των αρμόδιων Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων. Πολιτισμού και Αθλητισμού / Εθνικής Παιδείας / Νέας Γενιάς και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων / Οικογένειας και Κοινωνικής Πολιτικής / Ναυτιλίας και Αιγαίου / Δικτύων, Ναυτιλίας και Επικοινωνιών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων / Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη / Εσωτερικών, Τουρισμού / Πολιτισμού και Τουρισμού, Υγείας καθώς και των Υπουργών Επικρατείας, Εθνικής Άμυνας, Ευρωπαικών Υποθέσεων. Την ίδια ημέρα, υιοθετήθηκαν και υπεγράφησαν από τους αντίστοιχους Υπουργούς και τους εκπροσώπους των αρμόδιων φορέων τα ακόλουθα κείμενα:

1. Κοινή Διακήρυξη του Πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Τουρκίας για τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 (XXXII Ολυμπιάδα)
2. Σχέδιο Δράσης μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας
3. Πολιτιστικό, Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Νεολαίας και Αθλητισμού Πρόγραμμα Ανταλλαγών για τα έτη 2013 – 2014- 2015 μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας
4. Πρωτόκολλο μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας για την δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου μεταξύ του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαικών Μελετών (ΕΚΕΜ) του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών (SAM) του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Τουρκίας
5. Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργού Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Τουρκίας για τη συνεργασία στον τομέα της Ανθρωπιστικής Βοήθειας
6. Πρωτόκολλο Αθλητικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας
7. Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας για συνεργασία στον τομέα της Γεωργίας
8. Πρωτόκολλο μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας για συνεργασία στον τομέα των Ληξιαρχικών Εγγραφών
9. Πρωτόκολλο μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας για την απαγόρευση και πρόληψη της παράνομης εισαγωγής, εξαγωγής, διακίνησης και μεταφοράς πολιτιστικής περιουσίας.
10. Πρωτόκολλο μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας για τα Μεταδοτικά Νοσήματα
11. Πρωτόκολλο μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας για τις Υπηρεσίες Υγείας σε Περιπτώσεις Καταστροφών
12. Πρωτόκολλο μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας για την Ενίσχυση των Συστημάτων Υγείας
13. Πρωτόκολλο μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας για τα Μη Μεταδοτικά Νοσήματα και την Προαγωγή της Υγείας
14. Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας για την συνεργασία μεταξύ του Νοσοκομείου Αγία Σοφία Παίδων και του Νοσοκομείου Παιδιατρικής, Υγείας και Ασθενειών, Αιματολογίας, Ογκολογίας Εκπαίδευσης καı Έρευνας.
15. Μνημόνιο Κατανόησης στον τομέα της Ναυτιλιακής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας
16. Μνημόνιο Κατανόησης στους τομείς των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και τις Ταχυδρομικές Υπηρεσίες μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας
17. Πρωτόκολλο μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας σε θέματα Τύπου και Πληροφόρησης
18. Κοινή Διακήρυξη για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της Δικαιοσύνης
19. Διακήρυξη Προθέσεων για την συνεργασία της προώθησης της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης των γυναίκων μέσω της υποστήριξης των πρωτοβουλιών των γυναικών μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικών Πολιτικών της Δημοκρατίας της Τουρκίας.
20. Κοινή Διακήρυξη για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της παράνομης μετανάστευσης και επανεισδοχής
21. Κοινή Διακήρυξη της Υπουργού Τουρισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού της Δημοκρατίας της Τουρκίας για συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού
22. Διακήρυξη Πρόθεσης του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού της Δημοκρατίας της Τουρκίας για συνεργασία στον τομέα του προσδιορισμού, της προστασίας και της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, στο πλαίσιο της Σύμβασης της UNESCO για την Πολιτιστική Κληρονομιά
23. Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Εθνικού Συστήματος Πιστοποίησης / Ελληνικού Ινστιτούτου Μετρολογίας και του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Συμβουλίου του Τουρκικού Εθνικού Ινστιτούτου Μετρολογίας.
24. Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης ΑΕ και του Τουρκικού Οργανισμού Ραδιοφώνου Τηλεόρασης».
Στο κείμενο των συμφωνιών, πρωτοκόλλων και διακηρύξεων περιλαμβάνονται επίσης κοινές δηλώσεις των κυρίων Σαμαρά και Ερντογάν. Οπως επισημαίνεται, οι δύο Πρωθυπουργοί επισήμαναν ότι :
«Και οι δύο πλευρές παραμένουν πεπεισμένες ότι το μέχρι σήμερα διαμορφωμένο πλαίσιο στις σχέσεις τους, το οποίο βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, την εμπιστοσύνη, το διεθνές δίκαιο και τις καλές σχέσεις γειτονίας, θα προωθήσει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και θα συντελέσει στη δημιουργία πρόσθετων τομέων συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας. Οι πολίτες των δύο κρατών πρόκειται να επωφεληθούν από μία τέτοια εκτεταμένη συνεργασία, η οποία θα ενισχύσει την περιφερειακή ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία, καθώς και θα τονώσει την οικονομική δυναμική της περιοχής.
Οι δύο χώρες θα εξετάσουν τρόπους συνεργασίας, όπου είναι τούτο δυνατόν, σε διεθνείς οργανισμούς και συμφώνησαν να αξιολογήσουν ανάλογα τις υποψηφιότητές τους σε διεθνείς οργανισμούς, σε ένα θετικό πνεύμα. Υπό το φώς της αύξησης των εμπορικών συναλλαγών, οι δύο χώρες διαπίστωσαν τις σημαντικές δυνατότητες στην οικονομική συνεργασία και συμφώνησαν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αυξήσουν το διμερές εμπόριο και τις επενδύσεις.
Οι δύο Πρωθυπουργοί είχαν επίσης μία συνολική ανταλλαγή απόψεων επί διμερών θεμάτων, περιφερειακών και διεθνών εξελίξεων, όπως και επί ευρωπαϊκών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των πρόσφατων εξελίξεων σε σχέση με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση έχει σημασία και γιά τις δύο χώρες και τις αφορά. Η Ελλάδα και η Τουρκία προσβλέπουν στην επίτευξη αυτού του στόχου σύμφωνα με τους κανόνες και τις αρχές της ΕΕ.
Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφωνούν να ενισχύσουν περαιτέρω τη διμερή και περιφερειακή τους συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, ιδίως σε σχέση με αγωγούς φυσικού αερίου και αλληλοσυνδεόμενα δίκτυα ηλεκτρισμού.
Προκειμένου να αυξήσουν περαιτέρω τον αριθμό των Τούρκων τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να ανταλλάξουν απόψεις προκειμένου να επιταχύνουν τη διαδικασία απελευθέρωσης των θεωρήσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.
Τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία αντιμετωπίζουν σοβαρά και σύνθετα προβλήματα που προκύπτουν από την εισροή παράνομων μεταναστών. Συμφώνησαν να βελτιώσουν περαιτέρω τις προσπάθειές τους, συμπεριλαμβανόμενης της ενίσχυσης της δράσης τους, μεταξύ άλλων, γιά την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, της εμπορίας ανθρώπων, του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.
Η πολιτιστική κληρονομιά είναι ένας άλλος τομέας αμοιβαίου ενδιαφέροντος και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διερευνήσουν τρόπους γιά την περαιτέρω συνεργασία τους στον τομέα αυτό, εντός του πεδίου εφαρμογής του Πολιτιστικού, Εκπαιδευτικού, Επιστημονικού, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Νεολαίας και Αθλητισμού Προγράμματος Ανταλλαγών μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας για τα έτη 2013 – 2014 – 2015 και του Πρωτοκόλλου γιά την πρόληψη και την απαγόρευση της παράνομης εισαγωγής, εξαγωγής, διακίνησης και παράνομης μεταβίβασης της πολιτιστικής περιουσίας που υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη στις 4 Μαρτίου του 2013 καθώς και στον τομέα του προσδιορισμού, της προστασίας και της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, στο πλαίσιο της Σύμβασης της UNESCO για την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά,
Αντιλαμβανόμενοι ότι η διεθνής συνεργασία είναι θεμελιώδης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, επαναδιατυπώνουν την πρόθεσή τους να συνεργαστούν περαιτέρω γιά τον σκοπό αυτό.
Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να διατηρήσουν τη δυναμική στις διερευνητικές επαφές.

Η Α. Ε. ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς έγινε επίσης δεκτός από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Abdullah Gül».



Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

AOZ: "Οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν αργήσει εδώ και 30 χρόνια"


AOZ: "Οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν αργήσει εδώ και 30 χρόνια"

Ο αποκαλούμενος και «πατέρας της ΑΟΖ» μιλά για ελληνική καθυστέρηση 30 χρόνων και κατηγορεί ανοιχτά τις ΗΠΑ ότι συμπεριφέρονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά, αφού «αδιάντροπα υποστηρίζουν τις τουρκικές θέσεις στο Αιγαίο», επηρεάζοντας άμεσα τη στάση της Αθήνας
«Οι Τούρκοι δεν θέλουν να βρεθεί λύση στα θαλάσσια σύνορά μας. Οχι μόνο γιατί αν πάμε στη Χάγη ξέρουν ότι θα χάσουν, αλλά και γιατί θέλουν η Ελλάδα να κρατά αμείωτες τις στρατιωτικές της δαπάνες, ώστε να μην μπορεί να αναπτυχθεί οικονομικά», λέει ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης
Στον δρα Θεόδωρο Καρυώτη έχει αποδοθεί το προσωνύμιο «ο πατέρας της ΑΟΖ». Με την αρθρογραφία του τα τελευταία 30 χρόνια ήταν ο πρώτος που επιχείρησε να αναδείξει και να προωθήσει στους πολιτικούς και διπλωματικούς κύκλους το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Μέχρι το 2009 οι παρεμβάσεις του είχαν αγνοηθεί παντελώς από τις ελληνικές κυβερνήσεις. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι για τη σπουδαιότητα της ΑΟΖ είχε από τη δεκαετία του '80 ενοχλήσει τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά έκτοτε, και μέχρι πριν από λίγα χρόνια, κανείς Ελληνας αξιωματούχος δεν έδειξε ενδιαφέρον να εκμεταλλευτεί τη σημασία της για τη χώρα.
Ο κ. Καρυώτης υπήρξε μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, το 1982, και ήταν εκ των πρωτεργατών στην ανάδειξη του συμπλέγματος του Καστελόριζου και της σημασίας του για τα συμφέροντα της Ελλάδας. Σήμερα διδάσκει Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.
* Πώς θα χαρακτηρίζατε την πράξη της ελληνικής κυβέρνησης να καταθέσει ρηματική διακοίνωση τον ΟΗΕ με αφορμή τις έρευνες της Τουρκίας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας;
- Ηταν μια πολύ καλή κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης, που σίγουρα δεν είναι αποσπασματική. Πραγματικά με ξάφνιασε, γιατί δεν την περίμενα. Βέβαια, ήταν μια ήπια μορφή διαβήματος, αλλά αναμφίβολα ήταν μια αναγκαία κίνηση. Το πιο σημαντικό σημείο της ρηματικής διακοίνωσης είναι εκείνο που αναφέρει ότι το τουρκικό οικόπεδο 5033 αγγίζει τα 6 ν.μ., που είναι τα χωρικά ύδατα του συμπλέγματος του Καστελόριζου και απέχει 11,22 ν.μ. από το νησί της Ρόδου. Αυτό είναι μια απροκάλυπτη παραβίαση της Σύμβασης του Δίκαιου της Θάλασσας.
* Γιατί η ελληνική κυβέρνηση άργησε να αντιδράσει 11 ολόκληρους μήνες στις κινήσεις της Τουρκίας;
- Οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν αργήσει εδώ και 30 χρόνια. Σήμερα φαίνεται ότι υπάρχει μια διάθεση να ακολουθήσουμε έναν διαφορετικό δρόμο, και η καλή πρόθεση του Γάλλου προέδρου Ολάντ να μας υποστηρίξει στο θέμα της ΑΟΖ, αλλά και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πλέον αμφιβολίες ότι η ελληνική ΑΟΖ κρύβει τεράστιες ποσότητες υδρογονανθράκων, έδωσαν το θάρρος στον Σαμαρά να προβεί σ' αυτή την κίνηση. Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του έχουν μελετήσει την ΑΟΖ, και πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να ξεφύγουμε από το φοβικό σύνδρομο που μας διακατέχει τρεις δεκαετίες τώρα και να γίνουμε ενεργητικοί, αντί να αντιδρούμε στις αποφάσεις των άλλων.
* Γιατί ο πρωθυπουργός δεν έχει προχωρήσει μέχρι τώρα στην υλοποίηση της εξαγγελίας του για την ανακήρυξη της ΑΟΖ;
- Οπως γνωρίζετε, τα λόγια είναι πιο εύκολα από τις πράξεις. Η στάση των ΗΠΑ, αναμφίβολα, έχει επηρεάσει όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου. Οι Αμερικανοί μάς λένε, αδιάντροπα, ότι δεν πρέπει να κάνουμε μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ εάν δεν τα βρούμε με την Τουρκία. Ξεχνούν βέβαια ότι η ανακήρυξη ΑΟΖ αποτελεί μονομερή πράξη που και αυτοί έκαναν το 1982. Οι Αμερικανοί έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά όταν συζητούν για το Αιγαίο. Υποστηρίζουν τις τουρκικές θέσεις για πάνω από τρεις δεκαετίες τώρα, λέγοντας ότι το Αιγαίο είναι «ημίκλειστη θάλασσα» και επομένως ισχύει το καθεστώς των «ειδικών περιστάσεων». Αλλά δεν λένε το ίδιο για τις Μπαχάμες και την Κούβα, που είναι πολύ κοντά στις ακτές των ΗΠΑ και έχουν κάνει οριοθέτηση μαζί τους με βάση τη «μέση γραμμή» που τόσο αντιπαθούν οι Τούρκοι ως προς τα θέματα της ΑΟΖ, παρ' ότι την αποδέχθηκαν στην περίπτωση της Μαύρης Θάλασσας. Πάντως, αξίζει να σημειώσουμε ότι οι ΗΠΑ δεν έκαναν καμία ανακοίνωση για την ελληνική ρηματική διακοίνωση. Οσον αφορά τις γεωγραφικές συντεταγμένες, νομίζω ότι σωστά δεν προσδιορίστηκαν, διότι ουσιαστικά δεν έχουν καμία αξία εάν δεν συνοδεύονται από οριοθέτηση.
* Με την επίσκεψη Σαμαρά στην Αγκυρα στις 4 Μαρτίου «φορτώνεται» η ατζέντα των ελληνοτουρκικών θεμάτων. Διαβλέπετε την πρόθεση της κυβέρνησης να πάει σε απ' ευθείας διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες;
- Αυτός ήταν ο λόγος που είπα στην αρχή ότι ξαφνιάστηκα, γιατί ήξερα ότι το ταξίδι στην Τουρκία είχε ήδη προκαθοριστεί, αλλά δεν νομίζω ότι φορτώνει την ατζέντα. Θα έλεγα ακριβώς το αντίθετο, γιατί γνωρίζαμε ότι οι τουρκικές κυβερνήσεις δεν ήθελαν ποτέ να συζητούν θέμα ΑΟΖ με την Ελλάδα. Τώρα, ούτε ο Σαμαράς ούτε ο Ερντογάν θα μπορέσουν να το προσπεράσουν.
«Μέση γραμμή»
* Η πρόσφατη ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας επαναλαμβάνει την τροπολογία Μανιάτη (Ν. 4001/2011), η οποία έχει κατατεθεί στον ΟΗΕ από πέρυσι τον Απρίλιο και ορίζει τη «μέση γραμμή» ως όριο των θαλάσσιων ζωνών που δεν έχουν οριοθετηθεί. Η «μέση γραμμή» μπορεί να αποτελέσει τη φόρμουλα λύσης των διαφορών μας με την Τουρκία στο μέλλον;
- Η τροπολογία Μανιάτη ήταν μια σημαντική πράξη, γιατί ο χάρτης, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και κατατέθηκε στον ΟΗΕ, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας ανεπίσημος χάρτης της ελληνικής ΑΟΖ, που δείχνει τα θαλάσσια σύνορά μας με την Αλβανία, την Ιταλία, τη Λιβύη και την Αίγυπτο. Αυτή είναι η περιοχή που τώρα ερευνά το νορβηγικό πλοίο της PGS. Αυτός ο χάρτης φαίνεται να περιλαμβάνει τουλάχιστον το 75% των ελληνικών υδρογονανθράκων. Δεν νομίζω ότι οι Τούρκοι ενδιαφέρονται να βρεθεί λύση για τα θαλάσσια σύνορά μας. Οχι μόνο διότι πιστεύουν ότι εάν πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα χάσουν, αλλά κυρίως διότι θέλουν να υπάρχει πάντα μια διένεξη με την Ελλάδα, ώστε η Ελλάδα να μην μπορεί να μειώσει τις στρατιωτικές δαπάνες και να αναπτύξει την οικονομία της.
* Το τελευταίο διάστημα οι υποστηρικτές της ΑΟΖ βρήκαν απέναντί τους εκείνους που διαφωνούν, διότι θεωρούν βασική προτεραιότητα την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Πώς το ερμηνεύετε;
- Υπάρχουν, δυστυχώς, δύο στρατόπεδα φανατικών οπαδών και φανατικών εχθρών της ΑΟΖ. Οι φανατικοί οπαδοί πιστεύουν ότι η Ελλάδα, με την ανακήρυξη ΑΟΖ και την άμεση εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου μας, θα γίνει μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Δεν αντιλαμβάνονται ότι σε περίπτωση που, πράγματι, υπάρχει τέτοιος πλούτος, δεν μπορεί η Ελλάδα να δει καρπούς από ένα τέτοιο Ελντοράντο πριν από την πάροδο 8-10 ετών. Ξεχνούν ότι η Κύπρος ανακήρυξε ΑΟΖ πριν από 9 χρόνια και τώρα ζητά βοήθεια από την τρόικα. Οι φανατικοί εχθροί της ΑΟΖ, κατά έναν περίεργο τρόπο, επιμένουν να διατηρούν στο προσκήνιο την υφαλοκρηπίδα, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι παίζουν το παιχνίδι της Τουρκίας, η οποία προτιμά να συζητά μαζί μας όχι για ΑΟΖ, αλλά για υφαλοκρηπίδα. Οσοι λοιπόν θέλουν να μας πείσουν ότι η ΑΟΖ ουδόλως υπερτερεί της υφαλοκρηπίδας, ας μας εξηγήσουν γιατί μέχρι σήμερα 134 κράτη έχουν ανακηρύξει ΑΟΖ.
enet.gr

Ντοκουμέντο: Ο χάρτης με τα πετρέλαια του Πατραϊκού ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2013/03/ntokoumento-o-hartis-me-ta-petrelaia-tou-Patraikou.html#ixzz2MavveaUv


Ο θαλάσσιος χώρος στον Πατραϊκό που ξεκινά μετά το ακρωτήριο του Αράξου και καταλήγεις στις δυτικές ακτές της Στερεάς Ελλάδας καθώς και το θαλάσσιο τμήμα από την οξιά έως και το εσωτερικό μεταξύ Κεφαλονιάς και  της Στερεάς περιλαμβάνονται στον χάρτη όπου η ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου θεωρείται πλέον κάτι παραπάνω από σίγουρη μετά την ολοκλήρωση των ερευνών από τους Νορβηγούς.
Στον ίδιο χάρτη αποτυπώνεται ανάγλυφα η ύπαρξη υδρογονανθράκων σε όλο τον κόλπο του Κατακόλου.
Κοιτάσματα υδρονανθράκων κατέγραψε το νορβηγικό σκάφος Nordic Explorer της PGS ''σαρώνοντας'' μεθοδικά τον θαλάσσιο χώρο του Ιονίου Πελάγους και της νοτίου Κρήτης.
Τα κοιτάσματα που εμφανίζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον βρίσκονται βόρεια και  δυτικά της Κέρκυρας, όπου κατευθύνθηκε το πλοίο τις πρώτες ημέρες του περασμένου Νοεμβρίου. Περιοχές κοντά στους Παξούς, στη Λευκάδα, στη Ζάκυνθο, την Κεφαλλονιά αλλά και στο Κατάκολο καλύφθηκαν με πυκνές γραμμές έρευνας από το νορβηγικό πλοίο ακόμη κι αν αυτές βρίσκονταν στα ήδη οριοθετημένα οικόπεδα του Πατραϊκού και του Κατάκολου.
''Η συλλογή των δεδομένων είναι ομοιόμορφη, ομοιογενής, πλήρης και πυκνή. Τα ευρήματα που ευελπιστούμε ότι θα προκύψουν μετά τη φάση της ανάλυσης και της ερμηνείας θα μας δώσουν τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στη διεθνή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συγκεκριμένα οικόπεδα'', σημειώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος.
Οι επιπλέον έρευνες ''δείχνουν'' κοιτάσματα
Εξαιρετικά σημαντικό στην υπόθεση είναι το γεγονός ότι εταιρείες-κολοσσοί έδωσαν εντολή στο πλοίο να πραγματοποιήσει επιπλέον έρευνες, στοιχείο που δείχνει το διεθνές ενδιαφέρον για τα ελληνικά κοιτάσματα. Άλλωστε κατά τη διάρκεια των ερευνών οι πετρελαϊκές εταιρείες μπορούσαν να εξετάσουν τα τρέχοντα στοιχεία (raw data) και να υποδείξουν επ’ αμοιβή σε ποιες περιοχές να δώσει μεγαλύτερο ερευνητικό βάθος το σκάφος. Μάλιστα, δύο μεγάλες εταιρείες, η Total και η ExxonMobil φαίνεται να έχουν ειδικό ενδιαφέρον για δύο συγκεκριμένες περιοχές του Ιονίου.
Όπως φαίνεται στον χάρτη, το δίκτυο γραμμών έρευνας είναι ιδιαίτερα πυκνό στην θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου καθώς και η περιοχή νοτίως της Κρήτης. Ειδικοί επισημαίνουν πως και μόνο το γεγονός ότι η νορβηγική εταιρεία αύξησε τον αρχικό της προϋπολογισμό από 70 εκατομμύρια στα 100 εκατομμύρια ευρώ, είναι ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει αλλά και των προοπτικών που αναπτύσσονται. 


To 2014 οριοθετείται η ΑΟΖ;

«Είμαι αισιόδοξος. Για πρώτη φορά η χώρα έφτιαξε σχέδιο», αναφέρει σε συνέντευξή του στη Real News, ο ΓΓ του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος, σχετικά με τις έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου.
Ο Γενικός σημειώνει πως «η νορβηγική εταιρεία αύξησε το συμφωνηθέν πρόγραμμα ερευνών κατά 46%. Και αυτό κάτι λέει...».
Παράλληλα, υπογραμμίζει πως «το φθινόπωρο θα έχουν ολοκληρωθεί η ανάλυση και η ερμηνεία, οπότε θα κορυφωθεί το επιχειρηματικό ενδιαφέρον, και το 2014 θα πρέπει να έχουν οριστεί τα οικόπεδα για να μπουν τα τρυπάνια».
Ο αντιπρόεδρος της Νορβηγικής εταιρείας PGS που έκανε τις έρευνες, Σβιρ Στράντενες είπε πως «στα υποστρώματα του θαλάσσιου πυθμένα νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο υπάρχουν υδρογονάνθρακες».
«Το κέλυφος που βρίσκεται στα ανώτερα στρώματα του πυθμένα εκτιμάται ότι είναι πολύ κοντά στη γεωλογική κατάσταση που κρύβει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο. Συνήθως αυτές οι διατάξεις των στρωμάτων του υπεδάφους είναι πιο σκληρές και εγκλωβίζουν στο εσωτερικό τους, σαν κάλυμμά τους, τους υδρογονάνθρακες που βρίσκονται στα χαμηλότερα στρώματα», επεσήμανε.

Τα τουρκικά τετελεσμένα, η ΑΟΖ και οι συντεταγμένες. Του Σταύρου Λυγερού

Font Size Larger Font Smaller Font
AddThis Social Bookmark Button
AOZ_GZ2
Όταν τον περασμένο Απρίλιο δημοσιεύθηκε η απόφαση της Αγκυρας να ορίσει θαλάσσια οικόπεδα για έρευνες κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, η Αθήνα βρέθηκε αντιμέτωπη με μία ωμή πρόκληση. Ορισμένα απ’ αυτά τα θαλάσσια οικόπεδα ανήκαν εξόφθαλμα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα (νοτιοανατολικά της Ρόδου και στην περιοχή του Καστελορίζου) και κάποια άλλα στην κυπριακή.
Το ίδιο σκηνικό είχε επαναληφθεί το 2008. Τότε, η Αγκυρα είχε αναθέσει σε νορβηγικό σκάφος να πραγματοποιήσει έρευνες νοτίως του Καστελορίζου. Ως απάντηση στην ελληνική διαμαρτυρία, οι Νορβηγοί είχαν ζητήσει να τους δοθούν τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Πράγματι, η Αθήνα τους έδωσε τις συντεταγμένες, αλλά με τη μορφή απορρήτου.
Η ανάγκη να εξουδετερωθούν τουρκικά τετελεσμένα συνδέεται, αλλά λανθασμένα ταυτίζεται με την ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Ας ξεκαθαρίσουμε, όμως, τις έννοιες. Υφαλοκρηπίδα είναι το δικαίωμα ενός παράκτιου κράτους να εκμεταλλεύεται τον βυθό και το υπέδαφος του βυθού. ΑΟΖ είναι το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τον βυθό, το υπέδαφός του, τα ύδατα (αλιεία) και την ενέργεια των κυμάτων στην επιφάνεια. Με άλλα λόγια, στην περίπτωσή μας η υφαλοκρηπίδα είναι υποσύνολο της ΑΟΖ. Για να υπάρξει ΑΟΖ, όμως, το παράκτιο κράτος πρέπει μονομερώς να καταθέσει σχετικό έγγραφο στην αρμόδια διεύθυνση του ΟΗΕ.

Λανθασμένη εντύπωση
Η εμμονή της ελληνικής διπλωματίας να συζητάει μόνο για υφαλοκρηπίδα, αγνοώντας την ΑΟΖ, επέτρεψε (με τη βοήθεια κάποιων «ΑΟΖολόγων») να δημιουργηθεί η λανθασμένη εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι με την ανακήρυξη ΑΟΖ λύνεται το πρόβλημα με την Τουρκία και η Ελλάδα θα μπορεί να εκμεταλλευθεί ανεμπόδιστα τα όποια κοιτάσματα.

Η εκμετάλλευσή τους, όμως, δεν προϋποθέτει την ανακήρυξη ΑΟΖ. Αρκεί και το δικαίωμα στην υφαλοκρηπίδα. Σε αντίθεση με την ΑΟΖ, που για να υπάρξει πρέπει να ανακηρυχθεί, η υφαλοκρηπίδα υπάρχει από μόνη της. Για να καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση ερευνών και γεωτρήσεων, όμως, πρέπει να προηγηθεί κάποια μορφή οριοθέτησης είτε της υφαλοκρηπίδας είτε της ΑΟΖ (δεν υπάρχει διαφορά στον τρόπο οριοθέτησης).

Συνήθως, η οριοθέτηση είναι προϊόν διαπραγματεύσεων ή απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Με άλλα λόγια, η αιτία που η Ελλάδα δεν μπορεί να πραγματοποιήσει έρευνες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι η μη ανακήρυξη ΑΟΖ, αλλά η άρνηση της Τουρκίας να αποδεχθεί ότι τα ελληνικά νησιά έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ.

Ενας δεύτερος μύθος είναι πως η οριοθέτηση γίνεται υποχρεωτικά με βάση την αρχή της μέσης γραμμής. Η αρχή αυτή είναι βασική μέθοδος, αλλά όχι αποκλειστική. Ειδικά όταν έχουμε μικρά νησιά απέναντι σε μεγάλους ηπειρωτικούς όγκους, όπως στην περίπτωση του Καστελορίζου, η νομολογία της Χάγης δείχνει ότι ταυτοχρόνως εφαρμόζεται και η αρχή της αναλογικότητας, δηλαδή στα νησιά δεν δίνεται πλήρης επήρεια σε υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ.

Το γεγονός ότι η ΑΟΖ έχει αποκτήσει μυθικές διαστάσεις δεν σημαίνει ότι είναι ασήμαντη. Η ανακήρυξή της δεν προσφέρει στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων, αλλά διασφαλίζει άλλα δικαιώματα της Ελλάδας. Το εάν θα ανακηρυχθεί ταυτοχρόνως με την κατάθεση συντεταγμένων είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής και δεν πρέπει να υπαγορευθεί από το παραπλανητικό κλίμα ότι η ΑΟΖ είναι περίπου πανάκεια.

Οταν δεν υπάρχει οριοθέτηση, ένα παράκτιο κράτος μπορεί μονομερώς να ορίσει τα όρια της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ που διεκδικεί για τον εαυτό του με βάση την αρχή της μέσης γραμμής. Εάν υπάρξει αντίδραση, η διαφορά παραπέμπεται σε διαπραγματεύσεις ή στη Χάγη. Αυτό το δικαίωμα άσκησε η Αθήνα με τον νόμο Μανιάτη (2011), ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι όπου δεν υπάρχει οριοθέτηση, η Αθήνα θεωρεί ελληνική υφαλοκρηπίδα αυτή που ορίζεται από τη μέση γραμμή. Για να εξουδετερωθούν τα τουρκικά τετελεσμένα πρέπει η Ελλάδα να καταθέσει στον ΟΗΕ τις γεωγραφικές συντεταγμένες.

Η κατάθεση συντεταγμένων δεν σημαίνει μονομερή ιδιοποίηση θαλάσσιου χώρου, αλλά δήλωση διεκδίκησής του. Θα ήταν σκόπιμο, μάλιστα, η Αθήνα να συνοδεύσει την κατάθεση με δήλωση ότι ελπίζει πως οι πολύχρονες διαπραγματεύσεις για οριοθέτηση (διερευνητικές επαφές) θα καταλήξουν σε συμφωνία ή σε παραπομπή στη Χάγη.
Πηγή Real.gr