Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012

Επίσκεψη σε κατακτημένη χώρα


Ηλεκτροσόκ για τον ελληνικό λαό αποτέλεσε η είδηση ότι μεθαύριο θα επισκεφθεί την Αθήνα η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. Συναισθήματα οργής και εθνικής ντροπής κυριάρχησαν στον κόσμο, καθώς όλοι συνειδητοποίησαν ότι πρόκειται για επιθεώρηση κατακτημένης χώρας από τον ηγέτη των δυνάμεων κατοχής. Αντιθέτως, αμόκ δουλοφροσύνης κατέλαβε τους σύγχρονους «γερμανοτσολιάδες» της συγκυβέρνησης Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη, με τους δύο τελευταίους να κινούν γη και ουρανό προκειμένου να καταδεχθεί η Μέρκελ κάπως να τους συναντήσει κι αυτούς στο περιθώριο των συζητήσεών της με τον πρωθυπουργό αυτής της άθλιας επαρχίας του Τέταρτου Ράιχ.του Γιώργου Δελαστίκ

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της επίσκεψης Μέρκελ στην Ελλάδα τρεις μόλις ημέρες πριν πραγματοποιηθεί αποβλέπει σίγουρα στο να μη δοθεί χρόνος στους Έλληνες να οργανώσουν κολοσσιαίες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της γερμανικής πολιτικής, μεγαλύτερες από εκείνες που είχαν λάβει χώρα κατά την επίσκεψη Κλίντον στην Αθήνα πριν από δεκατρία χρόνια και έχουν αφήσει ιστορία. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Δεν νομίζουμε ότι η επίσκεψη είχε προαποφασιστεί και απλώς την ανακοίνωσαν την τελευταία ώρα φοβούμενοι τις λαϊκές αντιδράσεις. Έχουμε την εντύπωση ότι η ημέρα πραγματοποίησης της επίσκεψης αποφασίστηκε από την καγκελαρία την Πέμπτη ή νωρίς το πρωί της Παρασκευής μετά την εισβολή των οργισμένων εργατών των ναυπηγείων Σκαραμαγκά στο Πεντάγωνο. Τότε οι Γερμανοί συνειδητοποίησαν καλύτερα ότι η κυβέρνηση των πολιτικών Κουίσλινγκ της Αθήνας, δεν έχει κύρος ούτε καν στο στρατό και δεν ελέγχει τίποτα πέρα από ορισμένες ομάδες πραιτωριανών συμμοριών. Μπορεί οι καραγκιόζηδες υπουργοί της κυβέρνησης του ομοίου τους Σαμαρά να επιχειρούν να ρίξουν τις ευθύνες σε δήθεν ...«υπονομευτική δράση»(!) του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, αλλά οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες ξέρουν πολύ καλά ότι ο κύριος όγκος των εργατών των ναυπηγείων είναι σκληροπυρηνικοί ΠΑΣΟΚτζήδες, όπως το ξέρει κι όλος ο Πειραιάς και πάμπολα κομματικά και συνδικαλιστικά στελέχη.
Η μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά (όπως και των κυβερνήσεων Παπαδήμου και Γιωργάκη που προηγήθηκαν) την έχει οδηγήσει σε πλήρη ρήξη ακόμη και με τα πιο πιστά φερέφωνα του συστήματος. «Δεν είναι μόνο ότι διέλυσαν τη ζωή μας. Διέλυσαν κάθε δημοκρατικό δικαίωμα», δήλωσε μέχρι και ο πολιτικά κατάπτυστος ΠΑΣΟΚος πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος. Όσο για τη ΔΑΚΕ, τη συνδικαλιστική παράταξη της ΝΔ, η σύγκρουσή της με την κυβέρνηση προσλαμβάνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις παρά τις αλλεπάλληλες καθαιρέσεις και καρατομήσεις των ηγετών της από τους «γερμανοτσολιάδες» ομοϊδεάτες τους. «Το κράτος, δυνάστης των πολιτών και προστάτης των εργοδοτών για μια ακόμη φορά, αντί να δώσει λύση στο θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ξυλοκόπησε και συνέλαβε τους εργαζόμενους που διαμαρτύρονται γιατί είναι απλήρωτοι εδώ και έξι μήνες. Ο αγώνας τους επιβάλλεται να γίνει αγώνας όλων μας. Σε αυτή τη λαίλαπα, όλοι για έναν και ένας για όλους!» αναφέρει μεταξύ άλλων η ΔΑΚΕ(!) στην ανακοίνωσή της για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο προαύλιο του υπουργείου Άμυνας. Κάτι τέτοια είδαν στο Βερολίνο, αντιλήφθηκαν την πλήρη απροθυμία των στρατιωτικών του Πενταγώνου να έρθουν σε αντιπαράθεση με τους πολίτες που είχαν εισβάλει στο στρατόπεδό τους και κατάλαβαν ότι η δουλόφρων μεν, αλλά ταυτόχρονα ...«σούργελο» κυβέρνηση των Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη δεν ελέγχει τίποτα και έτσι μπορεί πολύ εύκολα να ανατραπεί, αν αυξηθεί η κοινωνική αντίσταση εναντίον της.
Κατά τη γερμανική αντίληψη, η επίσκεψη Μέρκελ συνιστά ενίσχυση της κυβέρνησης Σαμαρά – και ομολογουμένως έτσι είναι σε ό,τι αφορά τη στάση της ελληνικής αστικής τάξης, ιδίως της μεγάλης, η οποία μπορεί βάσιμα να ελπίζει σε κάποια χρηματοδότηση από την ΕΕ για να σταθεροποιηθεί κάπως το σύστημα. Η Μέρκελ θα έρθει, θα πει ότι θέλει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, θα πει ότι ματώνει η καρδιά της με τα όσα υποφέρουν οι Έλληνες εξαιτίας της πολιτικής που η ίδια τους επέβαλε, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος σωτηρίας πέρα από τη φτώχεια και μόλις φύγει τα φερέφωνα των Γερμανών στην κυβέρνηση και στα μέσα ενημέρωσης θα πανηγυρίζουν ότι δήθεν σωθήκαμε, ότι αναγνωρίστηκαν οι θυσίες των Ελλήνων και ότι διασφαλίστηκε η παραμονή στο ευρώ, ασχέτως του αν αυτό σημαίνει αιώνια δυστυχία των Ελλήνων εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας, των συνταξιούχων. Γερμανικό, ευρωπαϊκό και ελληνικό κεφάλαιο διακατέχονται από τέτοια επιθετική βουλιμία που είναι και πάλι έτοιμοι να ορμήσουν για να φάνε τα δώρα των συνταξιούχων των 360 ευρώ του ΟΓΑ!
Ο ΟΟΣΑ, ο οργανισμός των αναπτυγμένων καπιταλιστικών κρατών, έχει καταλάβει τους κινδύνους που απειλούν το σύστημα, καθώς οι άνεργοι στους κόλπους τους έχουν φτάσει τα 48 εκατομμύρια. «Η έκταση και το βάθος της κρίσης είναι πλέον ορατά στους δρόμους των ευρωπαϊκών χωρών, όπου οι κοινωνικές εντάσεις είναι πολύ υψηλές. Η εισοδηματική ανισότητα στις χώρες μέλη βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου μισού αιώνα και αυξάνεται. Αυτός ο δρόμος δεν είναι βιώσιμος», προειδοποίησε ο γ.γ. του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, μιλώντας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Κυριακή, 7 Οκτωβρίου 2012

Όσο αυξάνει η θερμοκρασία του νερού μικραίνουν τα ψάρια

Posted date: Οκτωβρίου 06, 2012 In: Ρεπορτάζ-ειδήσεις | comment : 1
Θα πιστεύατε ποτέ ότι όσο αυξάνει η θερμοκρασία της θάλασσας θα μικραίνουν τα ψάρια; Και όμως μια νέα καναδική έρευνα δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή που οδηγεί σε αύξηση της θερμοκρασίας και σε άλλες χημικές αλλαγές στους ωκεανούς του πλανήτη, θα οδηγήσει σε μείωση του μεγέθους των ψαριών.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, με επικεφαλής τον καθηγητή του Κέντρου Αλιείας Ουίλιαμ Τσέουνγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής «Nature Climate Change», σύμφωνα με το BBC, για πρώτη φορά στον κόσμο προχωρούν σε μια πρόβλεψη αναφορικά με τη σταδιακή μείωση του μέγιστου μεγέθους των ψαριών, καθώς η θερμοκρασία θα αυξάνεται και παράλληλα θα αραιώνει το οξυγόνο στις θάλασσες της Γης.
Οι ερευνητές κατάφεραν να κάνουν υπολογισμούς με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών για πάνω από 600 είδη ψαριών από όλο τον κόσμο και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μέγιστο βάρος που θα μπορούν να φθάσουν τα ψάρια, θα μειωθεί κατά 14% έως 20|% μεταξύ των ετών 2000 έως 2050. Το φαινόμενο θα είναι πιο έντονο στα τροπικά νερά.
Εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια, οι επιστήμονες έχουν προτείνει ότι η ανάπτυξη των σωμάτων των ψαριών επηρεάζεται από την έλλειψη οξυγόνου, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της θερμοκρασίας των υδάτων των θαλασσών. Ο μεταβολισμός των ψαριών αυξάνει στα θερμά νερά και συνεπώς χρειάζονται πιο πολύ οξυγόνο, όμως το ζεστό νερό κατακρατεί λιγότερο οξυγόνο.
«Τα ψάρια αντιμετωπίζουν τη συνεχή πρόκληση να βρουν αρκετό οξυγόνο από το νερό ώστε να μεγαλώσουν και η κατάσταση γίνεται χειρότερη όσο ένα ψάρι μεγαλώνει. Ένας θερμότερος και λιγότερο οξυγονωμένος ωκεανός, όπως προβλέπεται από την κλιματική αλλαγή, καθιστά πιο δύσκολο για τα μεγάλα ψάρια να βρουν αρκετό οξυγόνο, με συνέπεια να σταματά πιο γρήγορα η ανάπτυξή τους», τόνισε ο ερευνητής Ντάνιελ Πόλι.
Η μελέτη επισημαίνει την ανάγκη να περιοριστούν οι εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου», αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να διαταραχθούν τα αλιεύματα και η διατροφική ασφάλεια. Μεταξύ άλλων, η θέρμανση των νερών ωθεί τα ψάρια να μεταναστεύουν από τα πιο ζεστά νερά σε πιο κρύα (π.χ. από τους τροπικές θάλασσες προς τις εύκρατες όπως η Μεσόγειος), με όποιες συνέπειες, θετικές και αρνητικές, μπορεί να έχει αυτή η μετακίνηση, που μερικές φορές συνιστά εισβολή ξενικών ειδών.