Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

Πράσινες αυταπάτες στη Σίλικον Βάλεϊ

Βήματα στη μεταπετρελαϊκή εποχή


Η Καλιφόρνια, η πλουσιότερη πολιτεία των ΗΠΑ, έχει δεχθεί βαρύ πλήγμα από την οικονομική κρίση.

Βρέθηκε, μάλιστα, στο χείλος της χρεοκοπίας. Ενώ, όμως, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα κοινωνίας που εξαρτάται ενεργειακά από τα ορυκτά καύσιμα, ταυτόχρονα αποτελεί πεδίο πειραματισμών για τη μεταπετρελαϊκή εποχή.

Από το αβέβαιο όνειρο των νέων εταιρειών της Σίλικον Βάλεϊ, τις οποίες γοητεύει ο πράσινος χρυσός, μέχρι τις αμέτρητες εμπειρίες σε τοπικό επίπεδο, η αναζήτηση οικολογικών πηγών ενέργειας και του ανάλογου τρόπου ζωής σκιαγραφεί μια νέα κοινωνική φιλοσοφία.

Είκοσι χιλιόμετρα νότια του Σαν Φρανσίσκο, στις πύλες της Σίλικον Βάλεϊ, η πρωτοεμφανιζόμενη εταιρεία (start up) Solazyme Inc. κυνηγάει έναν νέο στόχο. Μετά την επανάσταση των ημιαγωγών, τώρα εκατοντάδες εργαστήρια δραστηριοποιούνται στην αναζήτηση του Ιερού Δισκοπότηρου του 21ου αιώνα: ένα συνθετικό καύσιμο με βάση το φυτοπλαγκτόν, εξίσου ισχυρό με τα ορυκτά καύσιμα.

Νέα γενιά καυσίμων

Για τον συνιδρυτή και πρόεδρο της εταιρείας Χάρισον Ντίλον, η Solazyme είναι «η μοναδική επιχείρηση μικροβιακής βιοτεχνολογίας που έχει κατασκευάσει καύσιμο με ιδιότητες ισοδύναμες των ιδιοτήτων του πετρελαίου».

Η διαδικασία παραγωγής του παραμένει μυστική και οι εξηγήσεις του Ντίλον προσεκτικά ασαφείς: πρόκειται για μια τεχνική μετάλλαξης μέσω γενετικά αναδημιουργημένων μικροβίων.

Εισερχόμαστε, λοιπόν, στο βασίλειο των αυτοδημιουργούμενων αγροκαυσίμων τρίτης γενιάς (1).

Στα τέλη του 2008, η Solazyme ανακοίνωσε ότι παρασκεύασε κηροζίνη με βάση το φυτοπλαγκτόν, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα αεροπλάνα και πληροί όλα τα κριτήρια σταθερότητας για πτήσεις σε μεγάλα ύψη. Στόχος της Solazyme, η οποία έχει δεχθεί ενισχύσεις 75 εκατ. δολαρίων από επενδυτές υψηλού ρίσκου, είναι να μετατραπεί σε επιχείρηση παραγωγής «ανανεώσιμων καυσίμων». Κι αυτό χάρη σε μια τεχνολογία που επιτρέπει την ολοκλήρωση, σε διάστημα μιας εβδομάδας, μιας διαδικασίας αποσύνθεσης του φυτοπλαγκτού, η οποία, σε φυσικές συνθήκες, πραγματοποιείται σε εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια.

Με το συγκεκριμένο εγχείρημα, που θυμίζει τη μεταστοιχείωση των αλχημιστών, θα είναι πλέον δυνατή, σύμφωνα με τον Ντίλον, η επιτάχυνση της ζύμωσης του φυτοπλαγκτού -μέσω της ανάμειξής του με υπολείμματα ξύλου και άλλων πρώτων υλών που περιέχουν κυτταρίνη και χρησιμεύουν στον εμπλουτισμό του -σε βιομηχανικά δοχεία αναερόβιας χώνεψης (2). Σε αυτό το απομονωμένο περιβάλλον η φωτοσύνθεση θα προκαλείται τεχνητά, με γενετικούς χειρισμούς. Το φυτοπλαγκτόν θα μετατρέπεται σε έλαια, τα οποία θα χρησιμεύουν τόσο για καύσιμα όσο και για διατροφική ή βιομηχανική χημική χρήση.

Ο ανεξάντλητος πράσινος χρυσός παραμένει ακόμη μακρινός στόχος. Το σημαντικό είναι ότι πρόκειται για μια τεχνολογία, αλλά και για μια συλλογική μυθολογία στην οποία έχουν ανάγκη να πιστέψουν όλοι ή σχεδόν όλοι. Οι «νέες πράσινες εταιρείες» («green start up») πρέπει να σπεύσουν. Οι επενδυτές που έχουν στοιχηματίσει στην επιτυχία τους περιμένουν αποτελέσματα. Το τέλος του φθηνού πετρελαίου δεν αμφισβητείται πια, από τότε που η έκθεση Χιρς, η οποία συντάχθηκε το 2005 από τη Science Applications International Corporation για λογαριασμό του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, εισηγείται την προετοιμασία για τη μετάβαση σε άλλες πηγές ενέργειας, προβλέποντας την επερχόμενη έλλειψη τροφοδοσίας (3).

Ο 21ος αιώνας δεν θα γνωρίσει τον ενεργειακό παροξυσμό του 20ού. Μπροστά στην αμείλικτη πραγματικότητα οι ελπίδες στρέφονται σε ένα τεχνολογικό θαύμα. Η Σίλικον Βάλεϊ εμφανίζεται ως η νέα Σαουδική Αραβία, ικανή να μετατρέψει την κυτταρίνη σε αιθανόλη και τα φύκια σε πετρέλαιο.

Τα φύκια έχουν κι άλλες, σχεδόν θαυματουργές, ιδιότητες: Καταβροχθίζουν το διοξείδιο του άνθρακα. Με τη χρήση τους μπορεί να επιτευχθεί ο μετασχηματισμός των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα της βαριάς βιομηχανίας σε συνθετικό καύσιμο που θα διυλίζεται σε ειδικούς «βιοαντιδραστήρες», κοντά στα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια -οι Ηνωμένες Πολιτείες αριθμούν εξακόσιες δεκαεννέα τέτοιες μονάδες. Ετσι, η περιβόητη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα θα είχε διπλό αποτέλεσμα: Από ζημιά θα απορροφούσε τις εκπομπές των βιομηχανικών εγκαταστάσεων και συγχρόνως θα τις μετέτρεπε σε καύσιμο.

Η εταιρεία Sapphire Energy, ανταγωνίστρια της Solazyme, έχει στόχο, μέχρι το 2018, να παράγει 455 εκατ. λίτρα καυσίμων τον χρόνο με βάση το φυτοπλαγκτόν, ακολουθώντας την ίδια μέθοδο. Η Sapphire, που υποστηρίζεται από τον Μπιλ Γκέιτς και το Ιδρυμα Ροκφέλερ, καυχιέται ότι οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως το πετρέλαιο με το δικό της καύσιμο.

Η ολοκληρωμένη μονάδα βιολογικής διύλισης που διαθέτει, στο νότιο τμήμα της πολιτείας του Νέου Μεξικού, αποτελεί την πρώτη εμπορική εγκατάσταση παραγωγής καυσίμων με βάση το φυτοπλαγκτόν. Υπάρχει όμως κι ένα πρόβλημα. Το κόστος μιας τέτοιας εγκατάστασης θα μπορούσε να φθάσει το ένα δισ. δολάρια, για να δώσει μια παραγωγή αμελητέα σε σχέση με τις τεράστιες ανάγκες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Παράπλευρες απώλειες

Για τον Ντέιβιντ Φρίντλεϊ, ειδικό σε θέματα ενέργειας στο Lawrence Berkeley National Laboratory και πρώην στέλεχος της πετρελαϊκής βιομηχανίας, «η ενέργεια που θα παράγεται πρέπει να καλύπτει και όλα τα στάδια μέχρι την παράδοσή της, καθώς και τον απαραίτητο εξοπλισμό για την ίδια της την παραγωγή. Οσο δεν το καταφέρνουμε, οι εναλλακτικές δεν αποτελούν πραγματικές εναλλακτικές λύσεις, αλλά απλά συμπληρώματα».

Τα βιοδιυλιστήρια, όμως, ανεξάρτητα εάν βρίσκονται σε απομονωμένο περιβάλλον ή όχι, χρειάζονται μεγάλες ποσότητες ενέργειας για να λειτουργήσουν, γιατί απαιτείται η κυκλοφορία χιλιάδων κυβικών μέτρων νερού, είτε για να γεμίσουν οι εγκαταστάσεις, είτε για να κρατηθούν σε σταθερή θερμοκρασία, είτε για να αποφευχθεί η εξάτμισή τους όταν πρόκειται για μικρές λίμνες στη μέση της ερήμου. Και πρέπει να σημειωθεί ότι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας στην Καλιφόρνια είναι το εργοστάσιο άντλησης που διοχετεύει νερό από το βόρειο τμήμα της πολιτείας μέχρι την κοιλάδα του Λος Αντζελες, μέσα από τα βουνά του Τεχατσάπι.

Αγναντεύοντας το περιβόλι και τα αμπέλια του, ο Φρίντλεϊ, που παράγει φρούτα και λαχανικά για ιδιοκατανάλωση στον παραδεισένιο κήπο του στη Σονόμα, ανησυχεί για το «δυναμικό χωροταξικής και περιβαλλοντικής αμνησίας» των συμπολιτών του, που δεν αντιλαμβάνονται πόσο ευάλωτο είναι ολόκληρο το σύστημα παραγωγής ενέργειας, από το οποίο, με τη σειρά της, εξαρτάται η παραγωγή τροφίμων.

Ο Αντρέ Αντζελαντόνι, συνιδρυτής της Post Peak Life, μιας συμβουλευτικής δομής για τη μεταπετρελαϊκή εποχή, που απευθύνεται σε πολιτικούς και ιδιώτες, δεν πιστεύει στην τεχνολογία που υπόσχεται να αναταράξει το κέρας της Αμάλθειας. Για τον Αντζελαντόνι, η επιστήμη και οι νέες φιλόδοξες εταιρείες της Σίλικον Βάλεϊ δεν θα καταφέρουν ποτέ να αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα, σε αρκετά ανταγωνιστικές τιμές και σε αρκετές ποσότητες.

Το «κραχ» είναι αναπόφευκτο και τα προεόρτια γίνονται ήδη αντιληπτά: «Είμαστε αντιμέτωποι με μια σειρά από παγκόσμια προβλήματα (οικονομικών, ενεργειακών, κλιματικών) που έχουν λάβει ήδη τέτοιες διαστάσεις ώστε οι συνέπειές τους δεν μπορούν πλέον να αποφευχθούν. Κάθε νέο πρόβλημα προστίθεται στα προηγούμενα. Είναι περίπου σαν να έχουμε ζήσει ξοδεύοντας πάνω από τις δυνατότητές μας και να αντιλαμβανόμαστε, τώρα, ότι το ταμείο είναι άδειο» εξηγεί ο Αντζελαντόνι. Και προτείνει την εκπαίδευση στις στρατηγικές προσαρμογής και στον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας για να αντιμετωπιστεί τελικά η επερχόμενη κατάρρευση.

Η Καλιφόρνια, την οποία διασχίζει το γεωλογικό ρήγμα του Αγίου Ανδρέα, υπεύθυνο για τον σεισμό που ισοπέδωσε το Σαν Φρανσίσκο το 1906, έχει πληγεί επανειλημμένα από εκτεταμένες πυρκαγιές και ξηρασίες τα τελευταία τρία χρόνια και αποτελεί έδαφος στο οποίο συνυπάρχουν η ψυχολογία των μαζικών καταστροφών και ταυτόχρονα η τεχνολογική αισιοδοξία.

Με έδρα την επαρχία της Σονόμα, στη Σεβαστούπολη, «μια μεταβατική πόλη» (transition town(4)) που έχει υιοθετήσει πολιτικές μείωσης στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, το Post Carbon Institute έχει διαμορφώσει ένα δίκτυο οικονομολόγων, βιολόγων και μελετητών της μεταπετρελαϊκής εποχής (5). Η ευάλωτη θέση των κοινωνιών που στηρίζουν την ανάπτυξή τους στα ορυκτά καύσιμα βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο του προβληματισμού του think tank, του οποίου ο Ρίτσαρντ Χάινμπεργκ είναι από τους επιφανέστερους εκπρόσωπους.

Η άλλη πλευρά

Δημοσιογράφος, συγγραφέας πολλών βιβλίων, υποστηρίζει, στο βιβλίο του «Powerdown» (6), ότι είναι προτιμότερο να περιορίσουμε οικειοθελώς την κατανάλωση ενέργειας παρά να υποστούμε τις συνέπειες της έλλειψης σε φθηνά καύσιμα.

Σε μια ενεργειακά ευάλωτη κοινωνία, όπως η Καλιφόρνια, η οποία μοιάζει με τις βιομηχανικές κοινωνίες που εξαρτώνται από τα ταχύτατα εξαντλούμενα ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένου και του ουρανίου, προτεραιότητα αποτελεί η συνεπής προσαρμογή της κοινωνίας και η εφαρμογή στρατηγικών μετάβασης, όπως οι «transition towns» που προτείνει ο Ρομπ Χόπκινς (7), ο βρετανός συνιδρυτής του Transition Network.

Διακόσια χιλιόμετρα βόρεια του Σαν Φρανσίσκο, στο Ουίλιτς, μια κωμόπολη δεκατριών χιλιάδων πεντακοσίων κατοίκων, χτισμένη σε ένα εκπληκτικό ανάγλυφο, σε μια κοιλάδα γεμάτη χιλιετείς σεγκόβιες, ο Τζέισον Μπράντφορντ, μηχανικός πληροφορικής με σπουδές βιολογίας, έρχεται καθημερινά να αγοράσει βιολογικό λίπασμα στο Mendonesian Cafe, ένα αυτοδιαχειριζόμενο εστιατόριο που βρίσκεται στον μοναδικό εμπορικό δρόμο αυτού του οικολογικού Φαρ Ουέστ. Στους τοίχους ανώνυμα συνθήματα («Η ελευθερία χάνεται μόλις την ορίσεις») και έργα ντόπιων καλλιτεχνών. Ο Μπράντφορντ θα μπορούσε να σταδιοδρομήσει στη Σίλικον Βάλεϊ, αποφάσισε, όμως, να αφιερώσει τον χρόνο του στην εφαρμογή των ιδεών του.

Οι δραστηριότητές του περιορίζονται στο σπίτι του, στα περιβόλια και τα αμπέλια του, όπου καλλιεργεί ο ίδιος τους σπόρους και φυτεύει τα απαραίτητα για την οικογενειακή διατροφή. Το μοναδικό αυτοκίνητο της οικογένειας βρίσκεται σταθμευμένο μπροστά στο σπίτι, ενώ ο ίδιος διασχίζει την πόλη με το ποδήλατο, ρυμουλκώντας τα εργαλεία στον λαχανόκηπό του.

Υγιής σχέση

Διατηρώντας μια ιστοσελίδα ενημέρωσης για την ενέργεια και τη μεταπετρελαϊκή εποχή, που ονομάζεται The Oil Drum (8), αποτελεί την ψυχή της οργάνωσης Willits Economic LocaLization (WELL), η οποία υποστηρίζει την ανάδυση τοπικών δεσμών αλληλεγγύης αποτινάσσοντας την εξάρτηση από τις παγκόσμιες εμπορικές ροές. Η εμβληματική κινηματογραφική ταινία που ψηλαφεί τα όρια της οριζόντιας αστικής επέκτασης, «The End of Suburbia» (9), χρησιμεύει ως ερέθισμα για να ανοίξει ο διάλογος.

Παρατηρώντας το κόμποστ του να παίρνει δύναμη από τα σκουλήκια, ο Μπράντφορντ θεωρεί ότι πρέπει να αλλάξει η ρητορική, αλλά και ο τρόπος ζωής μας, να αντικαταστήσουμε την αρρωστημένη εξάρτηση με μια υγιή σχέση, όπως αυτή αναδεικνύεται στην καλλιέργεια ενός χωραφιού και στη φροντίδα για την καλή ποιότητα του εδάφους, του φτωχού συγγενή της συλλογικής συνείδησης. «Η Καλιφόρνια πάσχει από γνωστική παραφωνία. Εχουμε οικοδομήσει τις κοινωνίες μας πάνω σε ένα γιγάντιο οικολογικό χρέος, με τίμημα το διαρκές άγχος. Η αποκατάσταση αυτού που έχουμε λεηλατήσει έπρεπε να είναι η κύρια ασχολία μας». Δηλαδή, μια συλλογική θεραπεία, στην οποία προτρέπει και το «The Story of Stuff», μια πρωτότυπη ταινία κινούμενων σχεδίων με περισσότερες από έξι εκατομμύρια επισκέψεις στο Διαδίκτυο, η οποία καταγγέλλει την άλλη όψη της καταναλωτικής κοινωνίας (10).

Στην είσοδο του αμπελιού εμφανίζεται η Μέριλιν, συντονίστρια των Grateful Gleaners, της ομάδας που έχει αναλάβει τη συγκομιδή των καρπών. Ηρθε να ξεχορταριάσει ένα κομμάτι του κοινού περιβολιού και να μαζέψει φρούτα και λαχανικά για να τα μοιράσει στα σχολεία και τις φιλανθρωπικές οργανώσεις του χωριού και δηλώνει πεπεισμένη για την ανάγκη ενίσχυσης της συνοχής της κοινότητας απέναντι σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (11).

«Πράσινο» τεστ

Πειράματα σε μικροκλίματα για μια «εκλεπτυσμένη» μεσαία τάξη; Στο Ρίτσμοντ, σε ένα εργατικό προάστιο με 103.000 κατοίκους, το οποίο φημίζεται για τα υψηλά ποσοστά εγκληματικότητάς του, πολλές οργανώσεις δραστηριοποιούνται για τη δημιουργία «πράσινων» θέσεων εργασίας σε κήπους ενσωμάτωσης και στην παραγωγή φωτοβολταϊκών πάνελ, με στόχο την απορρόφηση της μαζικής ανεργίας.

Εδώ, οι οργανώσεις Green for All και Solar Richmond θέτουν σε πρακτική εφαρμογή τη φιλοσοφία που ο Βαν Τζόουνς, νέος σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τις «πράσινες» θέσεις εργασίας, επιθυμεί να καθιερώσει.

Στην πόλη αυτή, στην ανατολική πλευρά του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, τα ναυπηγεία παραπαίουν και δεν διατηρούν πια τις θέσεις εργασίας. Δίπλα στο λιμάνι, το διυλιστήριο της Chevron, δεύτερο σε μέγεθος στην Καλιφόρνια, με δυναμικό αποθήκευσης 15.000.000 βαρελιών, ρυπαίνει με τοξικά απόβλητα (διαρροή χλωρίου και άνυδρου θειούχου οξέος). Οι κάτοικοι των γειτονικών οικισμών υποφέρουν από άσθμα και εκατοντάδες πολίτες έχουν κινητοποιηθεί ενάντια στα σχέδια επέκτασης του διυλιστηρίου, απορρίπτοντας αυτό το οικολογικό απαρτχάιντ.

Η Γκέιλ Μακλάφλιν, δήμαρχος του Ρίτσμοντ, είναι αποφασισμένη να ξαναδώσει στην πόλη την περηφάνια της. Υπολογίζει, σε κάποιον βαθμό, στο πρόγραμμα ανάκαμψης του προέδρου Ομπάμα, το Stimulus Package, που εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο. Στο πλαίσιο αυτού, το Ρίτσμοντ έχει ήδη λάβει επιδότηση ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων για τη χρηματοδότηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τον περιορισμό της ενεργειακής κατανάλωσης και την επένδυση των οροφών των κοινοτικών κτιρίων με φωτοβολταϊκά πάνελ.

Φόρος ρύπανσης

Ο δήμος, όμως, έχει βάλει στο στόχαστρο κυρίως τη Chevron, απογοητεύοντας, όμως, μερίδα εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων που διατηρούν άριστες σχέσεις με τον πετρελαϊκό όμιλο.

Τον Νοέμβριο του 2008, μετά από μια ομηρική πολιτική μάχη, το λεγόμενο «μέτρο Τ» εγκρίθηκε με δημοψήφισμα από το 51% των κατοίκων της πόλης. Το μέτρο τροποποιεί τη φορολόγηση των επαγγελματικών εισοδημάτων με τρόπο που υποχρεώνει τις βιομηχανίες που διαθέτουν βαριές και ρυπογόνους εγκαταστάσεις, όπως η Chevron, η οποία εμφάνισε κέρδη 26 δισ. δολαρίων το 2008, να καταβάλουν μεγαλύτερο φόρο από το μπακάλικο της γειτονιάς.

Στα προάστια του Ρίτσμοντ, στους συνήθως έρημους δρόμους, ομάδες εφήβων περιφέρονται σήμερα άπραγες. Ισως να είναι οι μελλοντικοί αγρότες της πόλης, στο πλαίσιο της προώθησης των τοπικών αγροτικών δικτύων. «Οι κοινοτικοί μας λαχανόκηποι βρίσκονται σχεδόν παντού στην πόλη. Μάλιστα, διαθέτουμε και μια οργάνωση που δραστηριοποιείται υπέρ του "τοπικού 5%", της κατανάλωσης τοπικών διατροφικών προϊόντων σε ποσοστό τουλάχιστον 5%, ώστε να περιοριστεί ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος της διακίνησης εμπορευμάτων» σχολιάζει η δήμαρχος Μακλάφλιν.

Μια νέα φιλοσοφία μοιάζει να διαμορφώνεται εδώ, με πειραματικό τρόπο, ακόμη κι αν η μεγαλόπνοη μεταμόρφωση του East Bay σε «πράσινο» διάδρομο βρίσκεται ακόμη σε νηπιακή ηλικία.

(1) Τα λεγόμενα αγροκαύσιμα (ή βιοκαύσιμα) «πρώτης γενιάς» προέρχονται από αγροτικές καλλιέργειες (σιτηρά, ζαχαρότευτλα, δημητριακά). Τα αγροκαύσιμα «δεύτερης γενιάς» προέρχονται από ολόκληρα επίγεια φυτά, από αγροτικά και δασικά υπολείμματα, και στόχος είναι να αντικαταστήσουν τα αγροκαύσιμα πρώτης γενιάς με καλλιέργειες αποκλειστικά για ενεργειακή χρήση.

(2) ΣτΕ: Αναερόβια χώνεψη: Διαδικασία επεξεργασίας της λάσπης των λυμάτων, όπου παράγεται βιοαέριο με υψηλή περιεκτικότητα σε μεθάνιο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενεργειακά. Πραγματοποιείται σε «φούρνους» που βράζουν ή διαλύουν ορισμένες ουσίες σε υψηλή θερμοκρασία.

(3) www.netl.doe.gov/publications/others/pdf/Oil_Peaking_NETL.pdf

(4) www.transitionus.org

(5) www.postcarbon.org

(6) Richard Heinberg, «Powerdown: Options and Actions for a Post-Carbon World», New Society Publishers, Gabriola Island (Καναδάς), 2004.

(7) Rob Hopkins, «The Transition Handbook: From Oil Dependency to Local Resilience», Green Books, Totnes (Ηνωμένο Βασίλειο), 2008.

(8) www.theoildrum.com

(9)Gregory Greene, «The End of Suburbia: Oil Depletion and the collapse of the American Dream», με παραγωγό τον Barry Silverthorn, 2004, www.endofsuburbia.com

(10) www.storyofstuff.com

(11) Οπως στην περίπτωση των δικτύων «Locavores» (κατανάλωση μόνο τοπικών προϊόντων), σαν το Eat The View -www.eattheview.org- και το Food Not Lawns -www.foodnotlawns.net- που υποστηρίζουν τη δημιουργία τοπικών ομάδων ανταλλαγής σπόρων.

*Δημοσιογράφος.

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=73249



Πούτιν-Ερντογάν παρέκαμψαν τις «ενστάσεις» της Σόφιας

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΡΩΣΙΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ


Ελάχιστη σημασία δείχνει ότι δίνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στις ενστάσεις της νέας κυβέρνησης στη Σόφια για τα ρωσοβουλγαρικά ενεργειακά σχέδια.

Οι συμφωνίες που υπέγραψε με τον τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν, την περασμένη Πέμπτη στην Αγκυρα δείχνουν ότι και τα «καρντάσια» στηρίζουν τη ρωσική πολιτική για τους αγωγούς και τη μεταφορά ενέργειας, ενώ φροντίζουν -και το πετυχαίνουν σε μεγάλο βαθμό- να αναβαθμίζουν συνεχώς το ρόλο της χώρας τους στη γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής.

Με τις συμφωνίες Μόσχας-Αγκυρας της περασμένης Πέμπτης, η Ρωσία εξασφάλισε τη χρήση της τουρκικής οικονομικής ζώνης στη Μαύρη Θάλασσα, για την πραγματοποίηση των απαραίτητων ερευνών του βυθού, προκειμένου να ακολουθήσει η πόντιση του αγωγού Σάουθ Στριμ. Η εξέλιξη αυτή δίνει ανάσα στο ρωσικό σχέδιο, στο οποίο συμμετέχει και η Ιταλία, εξ ου και η παρουσία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στις συναντήσεις.

Πιθανή άρνηση της Τουρκίας να παραχωρήσει στη Ρωσία την οικονομική αυτή ζώνη θα υποχρέωνε την τελευταία να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία για τη χρήση της δικής της ζώνης. Κάτι τέτοιο, όμως, θα μπορούσε να σημάνει ακόμη και τη ματαίωση του έργου. Οπως είναι γνωστό, η Ουκρανία ακολουθεί απόλυτα την πολιτική των ΗΠΑ στο θέμα αυτό και τα ανταλλάγματα που θα απαιτούσε σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να τα δεχτεί η Ρωσία. Ετσι, προτιμήθηκε η λύση της τουρκικής ζώνης, παρ' ότι αυξάνει το κόστος του αγωγού κατά 1,5 δισ. ευρώ.

Τι πήρε όμως η Τουρκία από τη Ρωσία; Το σημαντικότερο αντάλλαγμα είναι η παράταση της διακρατικής συμφωνίας αγοράς ρώσικου φυσικού αερίου -και μετά τη λήξη της το 2011- με ακόμη καλύτερους όρους. Το γεγονός ότι η Τουρκία εφοδιάζεται από τη Ρωσία, με περίπου 25 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο, δείχνει το μέγεθος της επιτυχίας.

Η δεύτερη «διευκόλυνση» που εξασφάλισε ο Ερντογάν από τον Πούτιν είναι η ρωσική βοήθεια στην υλοποίηση του συζητούμενου εδώ και χρόνια αγωγού πετρελαίου Σαμψούντα-Τσεϊχάν. Στο έργο αυτό, που έχει την ίδια λογική με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, δηλαδή παράκαμψη των Στενών, εμπλέκονται η ιταλική ΕΝΙ και ο τουρκικός ενεργειακός και τραπεζικός όμιλος Calik.

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

Το πιο πλούσιο οικόπεδο! ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Τον Φεβρουάριο του 1998 έφτασε στην δημοσιότητα έρευνα που αφορούσε την μεγαλύτερη συγκέντρωση ραδονίου στον Ελληνικό χώρο και συγκεκριμένα στο χωριό Νεράιδα Θεσπρωτίας. Η μέτρηση ήταν 9550 Μπεκερέλ ανά τετραγωνικό μέτρο και με όριο επιφυλακής τα 150 !

Παρόμοιες υψηλές μετρήσεις είχαμε και στις περιοχές Σερρών, Θεσσαλονίκης, Μύκονου, Καβάλας, Ικαρίας,Λέσβου, Φθιώτιδα, Λουτράκι,Νιγρίτα, Σουρωτή (1), κλπ. Το ραδόνιο είναι φυσικό ραδιενεργό στοιχείο και για όσους γνωρίζουν, αποτελεί ένδειξη για την ύπαρξη στο υπέδαφος των άνω τουλάχιστον περιοχών ΟΥΡΑΝΙΟΥ.

Στο όρος Παγγαίο στην Καβάλα επίσης υπάρχει ήδη έντονο ενδιαφέρον από ξένο επενδυτή για την εξόρυξη των τεράστιων κοιτασμάτων χρυσού.

Στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής ήδη έχει ξεκινήσει η εκμετάλλευση του εκεί υπεδάφους από την TVX Gold του George Soros, η οποία περιέχει αρκετό χρυσό, αλλά και ουράνιο !!!.

Εμείς ερωτάμε.... ΠΟΙΟΣ ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ;

Μία απόρρητη έκθεση που ήρθε στο φως με δημοσίευμα της εφημερίδας «Επενδυτής» στις 23/2/96, αναφέρει για τα αποτελέσματα των μετρήσεων του ΙΓΜΕ.

Γύρω στο ποσό των 100 τρισεκατομμυρίων δραχμών εκτιμάται η αξία των κοιτασμάτων ουρανίου και άλλων σπανίων μετάλλων για δορυφόρους και πυραύλους.

Το κείμενο της έρευνας υπογράφεται από επτά διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες και κάνει λόγο για κοίτασμα ουρανίου που περιέχει 300 εκατομμύρια τόνους με συμπύκνωμα ουρανίου 16%, καθώς και σπάνια άλλα ορυκτάόπως ρουτίλιο, λουτέσιο και λανθάνιο, που έχουν εξαιρετικά ειδικές χρήσεις στην κατασκευή πυραυλικών συστημάτων.

Αναφέρεται ΜΟΝΟΝ για την περιοχή του όρους Σύμβολο του νομού Καβάλας. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ουρανίου ΔΙΕΘΝΩΣ. Η αξία του εμπλουτισμένου ουρανίου 235 στην διεθνή αγορά (1998) ήταν20.000 δολάρια το γραμμάριο !.

Βάσει των παραπάνω, με κάθε επιφύλαξη και σύμφωνα με υπολογισμούς από τα παραπάνω. εμπεριέχονται 48 εκατ τόνοι ουρανίου προς 20δις δολάρια ο τόνος δηλ. συνολικά

$ 960.000.000.000.000.000 (τα μηδενικά είναι σωστά και είναι :

960 τετράκις εκατομμύρια δολάρια !!!!)

ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ $ 96.000.000.000 (96 δισεκατομμύρια δολάρια)!

ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΠΙΟ... ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΦΤΩΧΟΙ....

Να γιατί θέλουν λοιπόν τη Μακεδονία....

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ;

Andreas Loverdos [τοποθέτηση Α. Λοβέρδου περί επαναπατρισμού φυγάδων Σλαβομακεδόνων αυτονομιστών]

From: Christos D. Katsetos [mailto:cd_katsetos@yahoo.com]
Sent: Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου 2009 5:15 πμ
To: Dr. Michael C. Geokas; Adm. Sotirios Georgiadis
Subject: Andreas Loverdos [τοποθέτηση Α. Λοβέρδου περί επαναπατρισμού
φυγάδων Σλαβομακεδόνων αυτονομιστών]

Αγαπητέ κύριε Καθηγητά,
Αγαπητέ κύριε Ναύαρχε,

Προωθώ το κείμενο συνεντεύξεως του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και τέως υφυπουργού
Εξωτερικών Ανδρέα Λοβέρδου από τον Τάκη Μίχα [βλ. σχόλιο μου στην 2η σελίδα]


Προφανώς ο κ. Λοβέρδος επανέρχεται στις παλιές (και κατά τις ενδείξεις,
πάγιες) θέσεις του με επικίνδυνα ανοίγματα στο θέμα επαναπατρισμού των
αυτονομιστών Σλαβομακεδόνων (Egejski Makedonci) και των οικογενειών τους
στην παραμεθόριο της Ελληνικής Μακεδονίας. Σημειωτέον ότι ο τέως ΥΦΥΠΕΞ είχε
λάβει προ εξαετίας δέουσα κριτική απάντηση επί του συγκεκριμένου θέματος από
τον ιστορικό και τέως ειδικό εμπειρογνώμονα του ΥΠΕΞ, Πρέσβη ε.τ. Ευάγγελο
Κωφό.

Επι τη ευκαιρία παραθέτω την απάντηση του Λοβέρδου στην υπ' αριθμ.
55/21.7.03 επερώτηση του τότε Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Στέλιου Παπαθεμελή προς τον
Υπουργό Εξωτερικών, σχετικώς με τις προθέσεις της Κυβερνήσεως για την
εγκατάσταση στη χώρα μας φυγάδων Σλαβομακεδόνων αυτονομιστών του εμφυλίου
[24.07.2003]

Πρόκειται γιά μια εξαιρετικά σοβαρή εξέλιξη και προοπτική.

ΧΔΚ

ΥΓ. Βλ. σύντομο βιογραφικό σημείωμα και στοιχεία επικοινωνίας του βουλευτή
του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου

Christos D. Katsetos, MD, PhD, FRCPath

Το «Arctic Sea» στα χέρια των Ισραηλινών

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ΤΙΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ

Στόχος ισραηλινής επιχείρησης επειδή μετέφερε μυστικά ρωσικά όπλα στη Μέση Ανατολή έγινε το ρωσικό φορτηγό πλοίο «Arctic Sea», το οποίο εξαφανίστηκε για τρεις εβδομάδες καθ’ οδόν από τη Φινλανδία προς την Αλγερία, υποστηρίζουν ειδικοί στο περιοδικό «Time». Η επίσημη εξήγηση της Μόσχας για το θρίλερ του «Arctic Sea», το οποίο εντοπίστηκε από το ρωσικό στόλο κοντά στο Πράσινο Ακρωτήρι στα μέσα Αυγούστου, είναι ότι το πλοίο μετέφερε ξυλεία αξίας 2 εκατ. δολ. κι έπεσε θύμα πειρατείας. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, μία ημέρα μετά τον εντοπισμό του πλοίου και τη διάσωση του πληρώματος, ο Ισραηλινός Πρόεδρος Σιμόν Πέρεζ επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά τη Μόσχα και συζήτησε «την πώληση ρωσικών όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού σε χώρες εχθρικές προς το Ισραήλ». Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, ο Πέρεζ «τόνισε ότι το Ισραήλ διέθετε αδιάσειστες αποδείξεις για ρωσικά όπλα που μεταφέρονταν σε τρομοκρατικές οργανώσεις από το Ισραήλ και τη Συρία, ειδικά στη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ». Αυτό κάνει, για παράδειγμα, το ναύαρχο Τάρμο Κουτς, εισηγητή της Ε.Ε. για την πειρατεία και πρώην επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Εσθονίας, να δηλώνει στο «Time» ότι «υπάρχει η θεωρία ότι το πλοίο μετέφερε πυραύλους και κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει την κατάσταση με διαφορετικό τρόπο. Ως ναυτικός με πολυετή πείρα, μπορώ να σας πω ότι οι επίσημες εκδοχές δεν είναι ρεαλιστικές».

http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=68926

ΑΓΩΓΟΣ SOUTH STREAM

Ενδιαφέρον και από Κροατία

Το Ζάγκρεμπ πρότεινε στη Μόσχα να συμπεριλάβει την Κροατία στις χώρες από τις οποίες θα διέλθει ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream, σύμφωνα με δηλώσεις της πρωθυπουργού της βαλκανικής χώρας Γιαντράνκα Κόσορ στην κροατική εφημερίδα «Jutarnji List».

Κατά τη συνάντησή της με το Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν στην Πολωνία, η κ. Κόσορ είπε ότι «του παρουσίασα την πρότασή μας να περάσει ο αγωγός South Stream από την Κροατία», όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα. Το πρόγραμμα του αγωγού South Stream θα επιτρέψει στη Μόσχα να τροφοδοτήσει την Ευρώπη, παρακάμπτοντας την Ουκρανία, με φυσικό αέριο από τη Ρωσία, την κεντρική Ασία και το Καζακστάν. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, ο αγωγός θα συνδέσει υποθαλάσσια τη Ρωσία με τη Βουλγαρία, όπου θα διακλαδωθεί αφενός βορειοανατολικά προς την Αυστρία, διερχόμενος από τη Σερβία αλλά αποφεύγοντας την Κροατία, και αφετέρου προς το Νότο, προς την Ελλάδα και την Ιταλία. Η Κροατία, η οποία κατανάλωσε το 2008 3,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, καλύπτει το 60% των αναγκών της από ίδια παραγωγή και εισάγει το υπόλοιπο 40% από τη Ρωσία.


Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Letter to Minister Dora Bakoyiannis

Παμμακεδονικές Ενώσεις ανά την Υφήλιο
World Pan Macedonian Associations
E-mail: ninagatz@comcast.net
Tel: 603-742-0466
FAX (603) 617-2977.
Web: http://www.macedonia.info/

30 Αυγούστου 2009

Υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη
Υπουργείο Εξωτερικών
Βασιλίσσης Σοφίας 2, 100 21 Αθήνα

Κυρία Υπουργέ,

Η επιστολή αυτή γράφεται με αφορμή την άδικη λεκτική επίθεσή σας δημοσίως στην Ύπατο Πρόεδρο της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ κ. Νίνα Γκατζούλη και στην Πρόεδρο του Κέντρου Μακεδονικών Σπουδών στη Νέα Υόρκη κ. Αθανασία Μπίσκα στο Ηράκλειο της Κρήτης, τον περασμένο Ιούλιο. Παρά το γεγονός ότι σας προσέγγισαν με φιλική διάθεση για να σας χαιρετίσουν στη γενέτειρά σας, στο πλαίσιο του 41ου Συνεδρίου της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής, δέχθηκαν την έντονη έκφραση της δυσαρέσκειά τη διάρκεια των εργασιών του 10ου Παγκοσμίου Συνεδρίου των ανά την υφήλιο Παμμακεδονικών Ενώσεων στο Λιτόχωρο Πιερίας, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια.
Ως μέλη των Παμμακεδονικών Ενώσεων ανά την υφήλιο ουδέποτε ασκήσαμε κριτική στο πρόσωπό σας μέσα από τα επίσημα ψηφίσματα των συνεδρίων μας. Είναι γεγονός ότι οι θέσεις και τα ψηφίσματα της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ, καθώς και των λοιπών Παμμακεδονικών Ενώσεων ανά την υφήλιο διαφοροποιούνται από σας για την κριτική που, όπως ισχυρισθήκατε, σας άσκησαν οι Μακεδόνες του εξωτερικού κατά τις θέσεις και τις απόψεις που εσείς εκφράζετε. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι από την ημέρα των ιδρύσεών τους οι Παμμακεδονικές Ενώσεις δεν αποδέχονται τον όρο Μακεδονία ή τα παράγωγα του όρου να συμπεριλαμβάνονται στην ονομασία των Σκοπίων. Γνωρίζετε ότι η ακλόνητη αυτή θέση μας ταυτίζεται με τη βούληση του 85% του ελληνικού λαού.
Παρακολουθώντας τη διεθνή (Αμερικανική και Ευρωπαϊκή) συγκυρία είμαστε αισιόδοξοι για την εξέλιξη του θέματος και είναι αλήθεια ότι δεν αντιλαμβανόμαστε την ηττοπαθή στάση του Υπουργείου Εξωτερικών. Για εμάς είναι αδιανόητες οι δηλώσεις και μάλιστα από εκλεγμένους εκπροσώπους του Ελληνικού λαού, του τύπου «χάσαμε το παιχνίδι, επειδή 125 χώρες έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως ‘Μακεδονία’». Τα εθνικά κεκτημένα δεν αποτελούν και δεν επιτρέπεται να χαρακτηρίζονται ως «παιγνίδι». Η ηττοπάθεια εκ μέρους της ελληνικής πλευράς «θρέφει» την αδιαλλαξία και αλαζονεία της γείτονος.
Η οποιαδήποτε σύνθετη ονομασία που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία» για την γείτονα χώρα είναι άκρως επικίνδυνη για τον Ελληνισμό. Σύνθετη ονομασία σημαίνει ότι ένα πολυεθνές, σλαβοαλβανικό επί το πλείστον, μόνον 18 χρόνων κράτος, θα μοιράζεται το αρχαίο όνομα της Μακεδονίας μας με τον ελληνισμό. Επιπλέον, η λέξη «Μακεδονία» μετά από 3000 χρόνια θα αντιπροσωπεύει ένα ολόκληρο κράτος βορείως της Μακεδονίας μας με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδος.
Είναι καιρός να εξηγήσει το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για ποιον λόγο κατόρθωσαν να αναγνωριστούν τα Σκόπια ως «Μακεδονία», όπως αναφερθήκατε στην συνάντησή σας με τις κυρίες Γκατζούλη και Μπίσκα στο Ηράκλειο, «από 125 κράτη» και ποιος είναι ο υπεύθυνος για την ανικανότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής η οποία απεδείχθη κατώτερη των περιστάσεων και επέτρεψε αυτή την εξέλιξη. Είναι αδιανόητη η πρόσφατη αναγνώριση των Σκοπίων ως «Μακεδονία» από την Ινδία, μια χώρα στην οποία διδάσκεται η ελληνικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου τη στιγμή μάλιστα που η παγκόσμια διανόηση έχει λάβει σαφή θέση υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Τι μήνυμα δίνει στη γείτονα Τουρκία των 75 εκατομμυρίων όταν η Ελλάδα διαπραγματεύεται το όνομα «Μακεδονία» με τους Σκοπιανούς των 2 εκατομμυρίων; Σας υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία με την ενεργό, συνεπή και κατά συνέπεια επιτυχή πολιτική της, ξεπέρασε όλα τα νόμιμα εμπόδια όλων των αποφάσεων του ΟΗΕ και έχει καταφέρει όχι μόνον να εξισώσει πολιτικώς την ΤΔΒΚ, αλλά επιπροσθέτως να χτυπά τη θύρα της Ε.Ε. χωρίς να υποχωρεί για ό,τι κρίνει να εξυπηρετεί τα εθνικά δίκαια και συμφέροντά της.
Η πρωτοβουλία επιστολής προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα από πανεπιστημιακούς αρχαιολόγους και ερευνητές, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ότι ουδεμία απολύτως σχέση είχε με πρωτοβουλία του τέως πρέσβη στην Ουάσινγκτον κ. Αλ. Μαλλιά και το Υπουργείο Εξωτερικών, όπως ισχυρισθήκατε. Δεν είναι έργο του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. Αντιθέτως ουδόλως αξιοποιήθηκε από αυτό. Θα λέγαμε μάλιστα ότι αγνοήθηκε με προκλητικά επιδεικτικό τρόπο με λαμπρή εξαίρεση τον Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής κ. Δ. Σιούφα.
Όταν η εν λόγω επιστολή περιήλθε στην προσοχή του κ. Πρέσβη Αλ. Μαλλιά από την Ελληνική Πρεσβεία της Τουρκίας, ανώτατο στέλεχος της Πρεσβείας επικοινώνησε μαζί μας αναρωτώμενος για την κίνηση αυτή των αρχαιολόγων. Του απαντήσαμε πως η επιστολή προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ήταν μια ανεξάρτητη –όπως και πραγματικά είναι- κίνηση των καθηγητών και ερευνητών της ιστορίας οι οποίοι προέρχονται από πανεπιστήμια κύρους πολλών χωρών. Η κίνηση αυτή των αρχαιολόγων δεν είχε πρόθεση την στήριξη της ελληνικής πλευράς αλλά τη διαφύλαξη του επιστημονικού τους αντικειμένου από αυθαίρετες παραχαράξεις.
Οι Παμμακεδονικές Ενώσεις, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους από το 1947 ήταν οι πρώτες που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τις προδιαγραφόμενες εξελίξεις και τα σημερινά αδιέξοδα.
Η έκφρασή σας προς τις εν λόγω προέδρους των Μακεδονικών οργανώσεων ότι οι Ελληνες των ΗΠΑ «είναι αχάριστοι και ενεργούν από την ασφάλεια της Αμερικής» ήταν δυστυχώς ατυχής.
Δεν έχουμε καμία πρόθεση να παρεμβαίνουμε στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδος, η οποία είναι ευθύνη της εκάστοτε Ελληνικής Κυβέρνησης. Όμως, έχουμε το δικαίωμα ως πολίτες και ψηφοφόροι χωρών στις οποίες ζούμε -και πολλοί από εμάς πολίτες και ψηφοφόροι της Ελλάδος-, να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας και τις απόψεις μας στα ψηφίσματα των Συνεδρίων μας και προς τις κυβερνήσεις μας για ένα θέμα που αφορά την πολιτιστική μας κληρονομιά και την εδαφική ακεραιότητα της γενέτειρας πατρίδας μας.
Οι ενέργειες της ομογένειας πρέπει να ενδυναμώνουν την διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας και όπως άλλωστε εκπρόσωποι της Ελληνικής Πολιτείας μας έχουν διαβεβαιώσει, αποτελούν άλλοθι στις διαπραγματεύσεις της με την άλλη πλευρά. Επισυνάπτουμε το κείμενο του ψηφίσμα:

Το προωθούμε συγχαίροντας την Παμμακεδονική Ενωση ,
Εχουμε μονο μία ένσταση στο κειμενο της επιστολής.
Δεν ειναι το 85% των Ελλήνων αλλα το 98%[εξηγουμαι .Μονο στην ηγεσια των "οικολογων τρεμοπουλου" και μερικων στην ηγεσία αλλων κομματων, υπαρχουνμισθοφόροι-υπόδουλοι,οι οποίοι βέβαια δεν υπερβαινουν το 2% και δεν εκπροσωπούν κανέναν πέραν του εαυτού τους]]
Ευχαριστω,
Δ.Αλευρομάγειρος


ΕΝΑ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΕΝΑ ΗΧΗΡΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΤΟΥ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ κ. ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ.
ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΝΟ ΚΑΙ ΛΑΚΩΝΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΟΥ ΟΧΙ ΤΟ 1940.
ΚΑΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΠΟΥ ΕΞΥΦΑΙΝΕΤΑΙΜΙΑ ΝΕΑ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΕ ΑΜΑΧΗΤΙ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΘΕΜΑΤΑ.
ΑΥΤΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑΝΑ ΣΥΡΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΑΡΟΝ -ΑΡΟΝ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΩΝ ΕΚΛΛΕΚΤΩΝ ΤΟΥΣ: κ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ , κ. ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ κ. Κ. ΣΟΥΦΛΙΑ ΚΑΙ CIA
ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟΙ ΟΤΙ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΙΜΑΚΤΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.
ΠΡΟΣ ΤΟΥΤΟ ΟΙ ΛΑΚΕΔΕΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΕΧΟΥΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΛΥΣΣΩΔΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΟΥΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ , ΕΝΩ ΑΝΤΙΘΕΤΑΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΕΚΛΟΓΕΣ.
ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ !!!
-ΞΥΠΝΕΙΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΛΗΘΑΡΓΟ.
-Η ΧΩΡΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΗ ΕΠΙΘΕΣΗ.
-ΟΙ 5ΦΑΛΑΓΓΙΤΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ ΚΑΙ ΧΤΥΠΟΥΝ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ. ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΛΕΝΕ. ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΩΜΕΝΟΙ ΚΟΝΔΥΛΟΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ

ΑΜΦΙΚΤΥΩΝ

Εκλογές στις 4 Οκτωβρίου

Εκλογές στις 4 Οκτωβρίου ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός- ' Ερχεται ο '' Παπανδρεού ο Γ'';

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1048835&lngDtrID=244

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1048808&lngDtrID=244

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1048796

Αγαπητοί φίλοι

Μοναδικό ιστορικό γεγονός στα πολιτικά χρονικά της χώρας:

Πρωθυπουργός προκηρύσει πρόωρες εκλογές γνωρίζοντας οτι θα τις χάσει ,πολλύ πιθανόν με διαφορά πάνω απο 3 μονάδες χωρίς αυτοδύναμη πλειοψηφία του αντίπαλου κόμματος,η με οριακή αυτοδυναμία του αντιπάλου του.Μηπώς ο Κώστας Καραμανλής ο Β' θέλει να φέρει τον Γιώργο Παπανδρεού τον Γ΄; Μήπως η ιστορία επαναλάμβανεται οπώς προδικτατορικά (Ο Καραμανλής Α΄ έχασε τις εκλογές απο τον Παπανδρεού Α' το 1963), αλλά και μεταπολιτευτικά (Ο Καραμανλής Α΄ έγινε Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 1980, και διευκόλυνε την άνοδο του Παπανδρεού Β΄στην εξουσία το 1981), και το 2009,ο Ο Καραμανλής Β' προκήρυσει πρόωρες εκλογές διευκολύνοντας την άνοδο στην εξουσία του Παπανδρεού Γ΄, ο οποίος έχει ενα σχετικό προβάδισμα ;

Πρόγραμμα της Ε.Ε. για την εγκατάσταση και άλλων «προσφύγων» στην Ευρώπη

Πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων

Ενα «κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα επανεγκατάστασης» που θα επιτρέψει σε μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από τρίτες χώρες να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση πρότεινε χθες η Κομισιόν.
Το νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ως στόχο να αποθαρρύνει τους πρόσφυγες -κυρίως εκείνους που προέρχονται από κράτη της Αφρικής- να επιχειρήσουν να μπουν παράνομα στη Γηραιά Ηπειρο.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, 65.596 πρόσφυγες επανεγκαταστάθηκαν πέρυσι σε όλο τον κόσμο, το 6,7% από τους οποίους (4.378) έφτασαν στην Ευρώπη. «Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους αριθμούς που φτάνουν σε πολλές άλλες χώρες του βιομηχανικού κόσμου, κυρίως στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Αυστραλία», δήλωσε η Κομισιόν. Είναι γεγονός ότι πολλοί από αυτούς θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές τους στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στην Ευρώπη μέσα σε ετοιμόρροπες βάρκες.
Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα έχουν την ευχέρεια «να αποφασίζουν κατά πόσο θέλουν να προβούν σε επανεγκατάσταση προσφύγων και, στην περίπτωση αυτή, πόσους πρόσφυγες επιθυμούν να επανεγκαταστήσουν».
Το πρόγραμμα προβλέπει ότι τα μέλη θα αποφασίζουν από κοινού κάθε χρόνο σε ποιες ομάδες προσφύγων θα δίνεται προτεραιότητα για να επανεγκατασταθούν και να λάβουν μεγαλύτερη οικονομική υποστήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων.
«Σήμερα η Επιτροπή κάνει ένα σημαντικό βήμα προκειμένου να αποδείξει με συγκεκριμένο τρόπο την αλληλεγγύη της με τις τρίτες χώρες που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ζακ Μπαρό.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=5714841

Νάνος Βαλαωρίτης: "Ο Τρεμόπουλος είναι υποχείριο των Αμερικανών"

«Ο Τρεμόπουλος είναι υποχείριο των Αμερικανών»

«Πολιτικάντη» και «υποχείριο των Αμερικανών» χαρακτηρίζει των ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλη Τρεμόπουλο, ο ποιητής-συγγραφέας και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας στις εκλογές του 2007, Νάνος Βαλαωρίτης, σε συνέντευξη του στο «Πρώτο Θέμα».

Μιλώντας για τον κ. Τρεμόπουλο κάνει λόγο για «κρατικοδίαιτο επαγγελματία πολιτικό». Στην ίδια κατηγορία εντάσσει και τον Νίκο Χρυσόγελο και τον Τάσο Κρομμύδα. Αναφέρει μάλιστα, ότι: «Η οικολογία πουλάει και ο Μ. Τρεμόπουλος έχει ήδη ζήσει από αυτή. Είχε την ‘Αντιγόνη’, μια ΜΚΟ, που πληρωνόταν από τα υπουργεία. Το ίδιο και η ΜΚΟ του Χρυσόγελου, που ήταν στα μέσα και στα έξω με τα υπουργεία. Αυτοί οι άνθρωποι είναι κρατικοδίαιτοι και συνηθισμένοι σε αυτές τις σχέσεις με την εξουσία. Την ξέρουν πολύ καλά».

Όταν καλείται από τον δημοσιογράφο Μανόλη Γαλάνη να κρίνει τη συνολική παρουσία των Οικολόγων Πράσινων μετά τις ευρωεκλογές, ο κ. Βαλαωρίτης απαντάει: «Οι Οικολόγοι Πράσινοι όταν μιλούν για τα οικολογικά θέματα μιλάνε καλά. Είναι καταρτισμένοι από χρόνια. Από τη στιγμή όμως που θα τους ρωτήσεις γιατί τα πράσινα κινήματα στην Ευρώπη είναι ανθελληνικά και δείχνουν έντονη ανθελληνική στάση σε όλα τα θέματα, εκεί τα χάνουν και αρχίζουν να μπερδεύονται.. Εκεί φαίνεται τι είναι και αυτοί οι ίδιοι και τι πιστεύουν. Ταυτίζονται με
τις ανθελληνικές θέσεις των Γερμανών και Γάλλων Οικολόγων. Αισθάνθηκα ότι η ηγεσία των Οικολόγων Πράσινων είναι κάτω από τον δάχτυλο των Αμερικανών».

Προσθέτει ακόμα ότι πιστεύει πως η ηγεσία των Οικολόγων Πράσινων εξυπηρετεί ξένα συμφέροντα. «Κυρίως ο κ. Τρεμόπουλος, που είναι υποχείριο της πολιτικής των ΗΠΑ. Έχει σταλεί από τον κ. Τζορτζ Σόρος στην Αμερική για να του κάνουν υποτίθεται αυτοπληροφόρηση, αλλά φαντάζομαι και κάποια μικρή πλύση εγκεφάλου, αλλά δεν τη χρειαζόταν καν. Ήταν έτοιμος. Τι θέλετε να πω πλέον για πράσινο κόμμα; Θα γίνει παίγνιο των μεγάλων και ισχυρών ρευμάτων. Η οικολογία εξαφανίζεται σε αυτά τα διαβούλια», αναφέρει. Επίσης, επισημαίνει ότι το κόμμα
των Οικολόγων πράσινων θα λειτουργήσει στο ευρωκοινοβούλιο ως δούρειος ίππος των μεγάλων συμφερόντων.

Όσο αφορά στο βίντεο που ήρθε πρόσφατα στη δημοσιότητα με τις θέσεις του κ. Τρεμόπουλου για το Σκοπιανό, ο κ. Βαλαωρίτης σχολιάζει: «Ο κ. Σόρος στηρίζει οικονομικά τα Σκόπια. Ο ίδιος άνθρωπος έδωσε υποτροφία στον Τρεμόπουλο. Τι άλλο να σας πω;».

Αναφορά γίνεται και στη διένεξη μεταξύ Τρεμόπουλου και Βαλαωρίτη. Ο τελευταίος αναφέρει ότι στην αρχή χρησιμοποιήθηκε το όνομά του ως εγγύηση στην προεκλογική εκστρατεία μέχρι που εξασφάλισαν 75.000 ψήφους. Μετά, τονίζει ο κ. Βαλαωρίτης, άρχισε ο πόλεμος. «Άρχισαν να με κατεδαφίζουν με ειρωνεία, με υπονοούμενα. Μου έκαναν ψυχολογικό πόλεμο. Είδα όλα τα emails του Τρεμόπουλου που έστελνε σε διάφορα στελέχη του κινήματος, στα οποία έλεγε ότι επωφελήθηκα βάζοντας υποψηφιότητα για να πουλάω τα βιβλία μου! Σε κάποια συγκέντρωση
στελεχών του κόμματος δεν δίστασε να πει ότι πρέπει «να το βουλώσω». Αυταρχική συμπεριφορά που θυμίζει σταλινικές τακτικές. Πότε να βρίζεις, πότε να γλείφεις, πότε να εξορίζεις», λέει χαρακτηριστικά. Ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι παραμένει ως ένα απλό με΄λος στο κόμμα και δεν αποχωρεί γαιτί τον θέλει το αντιτρεμοπουλικό ρεύμα.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο να δούμε τον κ. Τρεμόπουλο σε κυβερνητικό πόστο αναφέρει: «δεν είναι απίθανο κάτι τέτοιο. Ο Τρεμόπουλος θα μπορούσε να συμμαχήσει ακόμα και με τον διάβολο για να πετύχει τους σκοπούς του. Όπως λένε και οι Άγγλοι: business as usual».

Η Εορτή της Νίκης των κουμπάρων

Aύγουστο χάσαμε στό Μαντζικέρτ, Αύγουστο χάσαμε καί τή Σμύρνη. Μέ τήν ευκαιρία παρατηρήστε πως εορτάζουν οι κουμπάροι καί ο Ερντογάν τή νικη τους καί τό ολοκαύτωμα των Ελλλήνων της Μικράς Ασίας, ενώ εδω πέρα οι προδοδευτικοί θέλουν νά καταργηθούν οι παρελάσεις...


Eπέτειος της Νίκης της 30ης Αυγούστου

Η Εορτή της Νίκης, στις 30 Αυγούστου, είναι ακόμη πιο επίσημη. Πρόκειται για τη νίκη του τουρκικού στρατού επί του ελληνικού, στις 30 Αυγούστου του 1922. Στις 26 Αυγούστου ο Μουσταφά Κεμάλ αυτοπροσώπως είχε ηγηθεί των στρατευμάτων του στην κοιλάδα του Αφιόν Καραχισάρ με το περιώνυμο παράγγελμα «Στόχος μας είναι η Μεσόγειος! Εφοδος». Στις 30 ο ελληνικός στρατός ηττήθηκε στο Ντουμλούπιναρ και η υποχώρησή του συνεχίστηκε ως τις 9Σεπτεμβρίου, ημέρα της άλωσης της Σμύρνης από τους Τούρκους.

Αύριο εορτάζεται η Ημέρα της Νίκης.
Μεγαλοπρεπείς τελετές αναμένεται να διοργανωθούν για εορτή της 30ης Αυγούστου

Αύριο είναι η επέτειος της Νίκης της 30ης Αυγούστου η οποία είναι ένας από τους σημαντικότερους θριάμβους της τουρκικής ιστορίας. Είναι η επέτειος της μεγάλης νίκης που επιτεύχθηκε στη Μάχη του Ντουμλούπιναρ μετά από την Μεγάλη Επίθεση που ξεκίνησε στις 26 Αυγούστου.Η Ημέρα της Νίκης η οποία είναι η ημέρα που τέλειωσε επιτυχώς ο Πόλεμος της Ανεξαρτησίας θα εορταστεί αύριο σε όλη τη χώρα.
Θα διοργανωθούν τελετές σε κάθε γωνιά της Τουρκίας από Άνκαρα, Άφιον, μέχρι Ιστανμπούλ και Βαν.
Φέτος διπλασιάστηκε ο αριθμός του προσωπικού και των τεθωρακισμένων που θα παρελάσουν στην επίσημη τελετή στο Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ.
Στις τελετές που πέρυσι είχαν πάρει μέρος 4 χιλιάδες στρατιώτες φέτος συμμετέχουν 8 χιλιάδες στρατιώτες. Στην παρέλαση για πρώτη φορά θα πάρουν μέρος οι σημαίες όλων των στρατιωτικών μονάδων της Τουρκίας.
Φέτος θα συμμετάσχουν στις τελετές και δυο επιπλέων τάγματα από την Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου και από τη Νοτιανατολική Τουρκία. Επίσης ως ένδειξη της ενότητας, η τουρκική σημαία θα μεταφερθεί από μια μονάδα 660 στρατιωτών των Πεζικών, Ναυτικών και Αεροπορικών δυνάμεων.
Η Ημέρα της Νίκης θα είναι ακόμα πιο μεγαλοπρεπής στον ουρανό.Στις τελετές θα συμμετάσχουν 56 αεροσκάφη και 25 ελικόπτερα.Για πρώτη φορά ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού θα κάνει διέλευση με τη συνοδεία τριών μαχητικών αεροσκαφών F 16.
Και η δεξίωση της 30ης Αυγούστου φέτος θα είναι πιο περιεκτική.Στη δεξίωση προσκλήθηκαν περίπου 4 χιλιάδες άτομα.
Μεταξύ των προσκεκλημένων υπάρχουν, η πολιτική ηγεσία, το στρατιωτικό προσωπικό, οι συγγενείς των μαρτύρων και των βετεράνων, διπλωμάτες, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, συγγραφείς καθώς και 100 πολίτες. Στη δεξίωση θα εκτεθεί και η έκθεση «Σαρί Ζεϊμπέκ» που αποτελείται από τις στολές του Ατατούρκ την οποία ετοίμασε ο γνωστός σχεδιαστής Φαρούκ Σαράτς.

Μηνύματα με αφορμή την Ημέρα της Νίκης
Η «ενότητα» είναι το κοινό μήνυμα της πολιτικής ηγεσίας

Η Ημέρα της Νίκης της 30ης Αυγούστου είναι η ημέρα που η βούληση του τουρκικού λαού γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία.
Στην 87η επέτειο της ημέρας οι ηγέτες εξέδωσαν μηνύματα ενότητας και αδελφοσύνης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιούλ στο μήνυμά του σημείωσε: «Αυτή είναι μια μεγάλη νίκη. Είναι η κραυγή ενός έθνους που ζει εδώ και αιώνες ελεύθερος. Είναι η απόδειξη ότι τίποτα δεν μπορεί να σταθεί μπροστά από την ενότητά μας».

Ο Γκιούλ συνέχισε λέγοντας:
«Η Τουρκία η οποία εδραιώνει τη δημοκρατία της, κάνει σημαντικά βήματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες και ενισχύει την οικονομία της ατενίζει με αυτοπεποίθηση το μέλλον. Οι διαφορές μας είναι ο πλούτος μας. Είμαστε ένα έθνος που συμβιώνει εδώ και μια χιλιετία. Κανείς δεν μπορεί να πλήξει αυτή την ενότητα. Αρκεί να συνεχίσουμε να έχουμε αυτοπεποίθηση. Να προστατεύσουμε την ενότητά μας η οποία είναι και η μεγαλύτερη μας δύναμη. Η Τουρκία η οποία διατηρεί τη σταθερότητά της και αυξάνει ολοένα το κύρος της στο διεθνή χώρο θα συνεχίσει να αναπτύσσεται».

Και ο πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας Μεχμέτ Αλί Σαχίν εξήρε τη σημασία της ενότητας λέγοντας:
«Η εδραίωση της δημοκρατίας, η ανάπτυξη των ελευθεριών και η ανάδειξη της χώρας σε επίπεδο των σύγχρονων πολιτισμών είναι κοινή ευθύνη όλων μας, εμπνευσμένοι από την μεγάλη νίκη που επιτεύχθηκε για χάρη της ανεξαρτησίας του έθνους μας. Η πηγή της δύναμης που χρειαζόμαστε για την επίτευξη των ιδανικών της δημοκρατίας μας είναι το πνεύμα ενότητας που μετάτρεψε των αγώνα ίδρυσης σε θρίαμβο».

Ενώ ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο μήνυμα του σημείωσε:
«Με την δύναμη και το θάρρος που μας δίνει αυτή η νίκη που επιτεύχθηκε με μεγάλες αυτοθυσίες, θα προστατεύουμε τη δημοκρατία μας η οποία είναι το δημοκρατικό, κοσμικό και κοινωνικό κράτος δικαίου. Θα πραγματοποιήσουμε οπωσδήποτε τον στόχο μας να αναδείξουμε την Τουρκία».

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός συνέχισε:
«Αυτή η νίκη είναι μια από τις σημαντικότερες αποδείξεις του θάρρους και της αυτοθυσίας του ηρωικού μας στρατού και του αγώνα του έθνους μας τον οποίο ήθελαν να σβήσουν από την ιστορία. Η Μάχη αυτή απέδειξε ακόμα μια φορά στον κόσμο ότι το έθνος μας δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την ενότητα, την ελευθερία και την ανεξαρτησία του. Πιστεύω ότι αυτό το υψηλό πνεύμα και η βούληση του έθνους μας θα παραμείνει αιώνια ζωντανή και θα συνεχίσει να φωτίζει το δρόμο μας. Είναι μεγάλη χαρά για μας που είμαστε σήμερα τόσο κοντά στην επίτευξη του στόχου μας».Τ.R.T


* Η Εορτή της Νίκης

Η Εορτή της Νίκης, στις 30 Αυγούστου, είναι ακόμη πιο επίσημη. Πρόκειται για τη νίκη του τουρκικού στρατού επί του ελληνικού, στις 30 Αυγούστου του 1922. Στις 26 Αυγούστου ο Μουσταφά Κεμάλ αυτοπροσώπως είχε ηγηθεί των στρατευμάτων του στην κοιλάδα του Αφιόν Καραχισάρ με το περιώνυμο παράγγελμα «Στόχος μας είναι η Μεσόγειος! Εφοδος». Στις 30 ο ελληνικός στρατός ηττήθηκε στο Ντουμλούπιναρ και η υποχώρησή του συνεχίστηκε ως τις 9 Σεπτεμβρίου, ημέρα της άλωσης της Σμύρνης από τους Τούρκους.

Στις μέρες μας κάθε 30ή Αυγούστου χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη πατριωτική θέρμη. Οι εφημερίδες δημοσιεύουν στην πρώτη σελίδα τους μεγάλα πορτρέτα του Ατατούρκ και μερικές φορές μοιράζουν σημαίες. Ολοι καλούνται να σημαιοστολίσουν, η Τουρκία σκεπάζεται από κόκκινο και άσπρο. Ο Τύπος γεμίζει επίσημες δηλώσεις.

Το 1996 η κυβέρνηση των ισλαμιστών είχε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη μάχη του Μαντζικέρτ, κοντά στη λίμνη Βαν, που είχε σημάνει στις 26 Αυγούστου του 1071 την ήττα του Βυζαντίου από τους Σελτζούκους Τούρκους. Οι τούρκοι εθνικιστές και ισλαμιστές αρέσκονται να συνδέουν την 26η Αυγούστου του 1071 με την 30ή Αυγούστου του 1922, υπογραμμίζοντας τη συνέχεια εννέα αιώνων μαχών «εναντίον του ίδιου εχθρού».

Ο εορτασμός της «απώθησης του εχθρού στη θάλασσα» στη Σμύρνη, στις 9 Σεπτεμβρίου, έχει χαρακτήρα λίγο πιο ανθελληνικό. Κομπάρσοι αναπαριστούν τη σκηνή της άλωσης της πόλης, κατεβάζοντας την ελληνική σημαία και αντικαθιστώντας τη με τα τουρκικά χρώματα. Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι στις 9 Σεπτεμβρίου του 1999, ύστερα από τους σεισμούς που έπληξαν τις δύο χώρες και τις ενέργειες αλληλοβοήθειας και φιλίας, η σκηνή αυτή απεσύρθη από την τελετή.

Στις 29 Οκτωβρίου είναι η μεγάλη εθνική γιορτή, η Εορτή της Δημοκρατίας. Μετά την απώθηση του ελληνικού στρατού η Συνθήκη των Σεβρών ακυρώθηκε από τη Συνθήκη της Λωζάννης, στις 24 Ιουλίου του 1923. Στις 2 Οκτωβρίου οι Σύμμαχοι εκκένωναν την Κωνσταντινούπολη. Διάφορα ξένα κράτη, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, είχαν ήδη αναγνωρίσει de facto το καθεστώς της Αγκυρας. Το βράδυ της 29ης Οκτωβρίου του 1923 ο Μουσταφά Κεμάλ αποφάσιζε να ανακηρύξει επισήμως τη Δημοκρατία της Τουρκίας.

Η επέτειος του θανάτου του Ατατούρκ δεν είναι αργία. Είναι όμως μια ημέρα μοναδική για το τουρκικό ημερολόγιο. Ο «Νικητής» («Γαζί») πέθανε στις 10 Νοεμβρίου του 1938, στις εννέα και πέντε το πρωί. Την ημέρα αυτή, τη συγκεκριμένη ώρα, όλες οι σειρήνες ηχούν. Τα πάντα σταματούν για πέντε λεπτά