Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Μιχάλης Καλογεράκης. Ένας εφευρέτης στην απομόνωση. Θα μείνετε άφωνοι με αυτά που θα ακούσετε στο βίντεο ...


 |  |
Share on facebookShare on twitterShare on bloggerShare on emailMore Sharing Ser
Μιχάλης Καλογεράκης. Ένας εφευρέτης στην απομόνωση.

O Μιχάλης Καλογεράκης, ένας εφευρέτης και πολυμήχανος ηλεκτρολόγος μηχανικός και ηλεκτρονικός από την Κρήτη, μιλάει στον δημοσιογράφο Ιωσήφ Παπαδόπουλο για όσα έχει επιτύχει στους τομείς της αιολικής και ηλιακής ενέργειας και στις εναλλακτικές μορφές καυσίμου που παράγει, χρησιμοποιώντας σάπια φρούτα, σακχαροκάλαμο και νερό με την μορφή υδρογόνου. 


Δείτε το όλο και δε θα χάσετε!


Πηγή: Μιχάλης Καλογεράκης. Ένας εφευρέτης στην απομόνωση. Θα μείνετε άφωνοι με αυτά που θα ακούσετε στο βίντεο ... - RAMNOUSIA 

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ Ο SOUTH STREAM!

Ἀναρτήθηκε στὸ ἀπὸ τὸν/τὴν
Γεωπολιτικές του Μνημονίου
Ελλάδα, Ρωσία και Αζερμπαϊτζάν
Τουρκο-ισραηλινή «αποκλειστική ζώνη» η Νότια Ευρώπη!
Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
«Ενταφιάζεται» οριστικά, κατά τα φαινόμενα, το σχέδιο διέλευσης από την Ελλάδα του μείζονος, κρίσιμης στρατηγικής σημασίας αγωγού αερίου South Stream (με επιπλέον άμεση, μεγάλη και προφανή αμυντική σημασία για την ελληνική Θράκη, όπως άλλωστε και το σχέδιο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη).
Αυτό αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές. Ελπίζουμε να μην είναι ακριβείς και υπάρχει ακόμη λίγος χρόνος για να διορθώσει μια μείζονα, καταστροφική για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα επιλογή, ο κ. Σαμαράς. Φοβούμεθα όμως ότι και οι πληροφορίες είναι ακριβείς και ο Πρωθυπουργός δεν προτίθεται να δυσαρεστήσει την Ουάσιγκτον. Δυστυχώς, οι «μνημονιακοί» κυβερνήτες μας δεν έχουν εισέτι αφομοιώσει ένα βασικό συμπέρασμα από την εμπειρία του κ. Γ. Παπανδρέου – ότι είναι αναλώσιμοι, ότι κι αν κάνουν. Η ζημιά βέβαια θα είναι στρατηγικής σημασίας, δεδομένου ότι η Ελλάδα απομονώνεται διεθνώς όλο και περισσότερο, τείνοντας να γίνει «μαύρη τρύπα» του διεθνούς συστήματος.
Αυτή άλλωστε είναι και η επιδίωξη των Ηνωμένων Πολιτειών, υπό την σκέπη των οποίων δημιουργείται τώρα μια ζώνη τουρκο-ισραηλινής στρατηγικής επικυριαρχίας στη Νότιο Ευρώπη, απαραίτητη για λόγους που έχουν να κάνουν τόσο με το «πρόγραμμα πολέμων» της Μέσης Ανατολής, όσο και τον απρόβλεπτο χαρακτήρα της κρίσης στην ΕΕ. Προς κατάπληξη βέβαια των επίδοξων «Κλαούζεβιτς» της «Φαιδράς Πορτοκαλέας», οπαδών αλλοπρόσαλλων «θεωριών εισαγωγής», για «ιθαγενείς», περί «ναυτικών δυνάμεων», «θεωριών» αντίθετων προς όλη την ελληνική ιστορική εμπειρία. Νόμιζαν ότι έγιναν «στρατηγικοί σύμμαχοι» του Ισραήλ και προσπαθούν τώρα να μας πείσουν ότι δεν βλέπουμε αυτό που βλέπουμε μεταξύ Τελ Αβίβ και ‘Αγκυρας.
South Stream έναντι ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ
Ο αγωγός South Stream ήταν μια στρατηγικά ευφυής ελληνική πρόταση, σπάνια για τα δεδομένα της συνήθως λειτουργούσης με διάφορα «λογισμικά εισαγωγής» Αθήνας, που έγινε το 2006 και ήδη υλοποιείται, αλλά χωρίς την Ελλάδα, μέσω Βουλγαρίας προς Κεντρική Ευρώπη! Συνδύασε την πρακτική ανάγκη της Μόσχας να μην εξαρτώνται οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από την Ουκρανία και της Αθήνας (και Ευρώπης) να μην εξαρτώνται από την Τουρκία. Ήταν ένας αγωγός παράλληλος προς τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, που συνέδεε οικονομικά αλλά και στρατηγικά Ελλάδα και Ρωσία και επέτρεψε τη θεαματική και πολλά υποσχόμενη προσέγγιση Αθήνας και Μόσχας, Καραμανλή και Πούτιν. Ο αγωγός όμως, όπως και η όλη ελληνορωσική προσέγγιση υπονομεύθηκαν εκ των ένδον, και από τους ατλαντιστές της ΝΔ και από το – υπό στενό έλεγχο ΗΠΑ και Σόρος – ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέυ.
Πέρυσι, κατά τη συνάντηση Σαμαρά-Πούτιν, ο Ρώσος Πρόεδρος επανέφερε το θέμα λέγοντας στον μετέπειτα Πρωθυπουργό ότι πρέπει να αποφασίσει σύντομα αν θα συμπεριληφθεί τελικά η Ελλάδα στη διαδρομή του αγωγού. Ο κ. Σαμαράς εκδήλωσε ένα αόριστο ενδιαφέρον, που δεν πολυέπεισε τους Ρώσους. Εντούτοις, ο κ. Πούτιν διατηρεί μέχρι σήμερα ανοιχτή την προσφορά, λόγω του ειδικού ενδιαφέροντός του για την Ελλάδα. Οι δυνάμεις που συσπειρώνονται γύρω του θεωρούν, «τρόπον τινά», ιδεολογική «μήτρα» του δικού τους «ρωσισμού» και της ορθοδοξίας την Ελλάδα, για την οποία ενδιαφέρονται και για σοβαρούς γεωπολιτικούς λόγους. ‘Ελα ντε όμως που οι ‘Ελληνες πολιτικοί ονειρεύονται μεν ‘αγάπες με τη Ρωσία’, δημοφιλείς στην κοινή γνώμη, δεν θέλουν όμως και να δυσαρεστήσουν τους υπερατλαντικούς «προστάτες».
Η εμπλοκή με τις ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ
Στο μεσοδιάστημα είχαμε την σκανδαλώδη εξέλιξη του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, στον οποίο έγιναν σοβαρές αντιδεοντολογικές παρεμβάσεις για να μην κατακυρωθούν οι δύο εταιρείες στους Ρώσους πλειοδότες, κατόπιν σχεδόν «γκανγκστερικά» διατυπωμένων αμερικανικών απαιτήσεων. Η κυβέρνηση Σαμαρά βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση γιατί οι Ρώσοι κερδίζουν με το σπαθί τους αυτό τον διαγωνισμό. Τυχόν επιμονή της να μην τον κατακυρώνει στους Ρώσους και να προτιμήσει άλλες προτάσεις, θα σήμαινε εσωτερικό και διεθνές ρεζίλι, αλλά και θα την εξέθετε πλέον στον κίνδυνο μιας ανοιχτής ρωσικής εχθρότητας και επιδείνωσης των διμερών σχέσεων, ίσως και αντιποίνων (π.χ. στον τουρισμό). Πόσο μάλλον που οι Αμερικανοί και οι φίλοι τους δεν ήθελαν μεν να πάρουν οι Ρώσοι τις δύο εταιρείες, αλλά αρνιόντουσαν να κάνουν και καλύτερες προσφορές. Τζάμπα ιμπεριαλισμός!
Ενώπιον του αδιεξόδου, οι ΗΠΑ ήραν το βέτο που είχαν θέσει, αν και δεν είχαν κανένα δικαίωμα, στην κατακύρωση του διαγωνισμού στους Ρώσους, με αντάλλαγμα όμως, επιμένουν οι πληροφορίες μας, τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να μην προχωρήσει η διέλευση του South Stream μέσω της Ελλάδας. Η Αμερική έδωσε κάτι που δεν της ανήκει (ομαλή κατακύρωση στον πλειοδότη του διαγωνισμού), παίρνοντας για «αντάλλαγμα» κάτι που επίσης δεν της ανήκει (απαγόρευση στην Ελλάδα να αναπτύσσει σχέσεις με τη Ρωσία)! Και πιθανόν ελπίζει να αποτρέψει τελικά την παραχώρηση ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ μέσω της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ, στην οποία κυριαρχούν μάλλον ατλαντικά παρά ευρωπαϊκά συμφέροντα και σαφώς αντιρωσικά «ένστικτα».
Αυτή η «ανταλλαγή» όμως είναι εις βάρος των ζωτικότερων ελληνικών συμφερόντων. Η Αθήνα δίνει κάτι πολύ μεγάλης, στρατηγικής, αμυντικής και οικονομικής σημασίας για την ίδια, για να πάρει κάτι μάλλον ζημιογόνο, την ιδιωτικοποίηση δύο εταιρειών που θα μπορούσαν να γίνουν μοχλός ανόρθωσης της χώρας και που έχει κάθε λόγο να διατηρήσει υπό εθνικό έλεγχο, έστω προχωρώντας σε στρατηγικές συνεργασίες με ξένες εταιρείες και κράτη.
Επιπλέον, μπορεί έτσι να αποφεύγεται μια επιδείνωση των ελληνορωσικών σχέσεων, χάνουν όμως το στρατηγικό βάθος που θα μπορούσαν να προσλάβουν, σπάζοντας κάπως την πρωτοφανή διπλωματική, στρατηγική, αμυντική, οικονομική απομόνωση της χώρας, χωρίς ιστορικό προηγούμενο μετά το έτος 1922 – ακόμα και τότε, δεν είχε λάβει τις σημερινές διαστάσεις «στρατηγικής ασφυξίας». ‘Ολοι ανεξαιρέτως οι αξιόλογοι ‘Ελληνες πολιτικοί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο απέδωσαν εξαιρετικά μεγάλη σημασία στις σχέσεις με τη Μόσχα, Μαρκεζίνης, οι δύο Καραμανλήδες, Παπανδρέου, Γρίβας, Μακάριος, Λυσσαρίδης, Παπαδόπουλος, Κυπριανού. Ακόμα κι αν αρκετοί από αυτούς ξεκίνησαν ως ακραίοι φιλοαμερικανοί, καταλάβαιναν ότι χρειάζονταν κάποιο αντιστάθμισμα για να μην τους πνίξει ο ατλαντικός βρόγχος. Προφανώς κάτι θα ένοιωθαν όλοι αυτοί από ιστορία και γεωπολιτική.
Η μόνη επιλογή που ταιριάζει στα πιο ζωτικά εθνικά συμφέροντα, για να μην πούμε τις ανάγκες επιβίωσης της Ελλάδας, είναι να συνεχιστεί η ελληνορωσική προσέγγιση από εκεί ακριβώς που την άφησε ο Καραμανλής, να κατασκευασθεί ο αγωγός South Stream στη νότια εκδοχή του, να εντατικοποιηθούν οι ελληνορωσικές σχέσεις σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένου του αμυντικού, να μην περάσει ο πλειοψηφικός έλεγχος της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ σε ξένα κράτη και ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά να παραμείνουν υπό ελληνικό έλεγχο, ως εργαλείο ανάκτησης της εθνικής κυριαρχίας και αναγέννησης της χώρας.
Καύκασος – «κατεδάφιση» όποιας έννοιας εθνικής στρατηγικής
Ενώ αυτά συμβαίνουν στα ελληνορωσικά, η κυβέρνηση αναβαθμίζει παντοιοτρόπως τις σχέσεις της με το … Αζερμπαϊτζάν, χώρα-προέκταση της Τουρκίας, που έχει σχεδόν αναγνωρίσει το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος και αντιμετωπίζει τους ‘Ελληνες διπλωμάτες στο Μπακού περίπου ως εκπροσώπους εχθρικής δύναμης. Υποβαθμίζοντας παράλληλα, αν μη τι άλλο εξ αντιδιαστολής, τις σχέσεις με την Αρμενία και το Ιράν, δύο από τους πλέον παραδοσιακούς φίλους της Αθήνας. Ο Υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί το Μπακού. ‘Iσως θα έπρεπε τουλάχιστο να προγραμματίσει σύντομα και μια επίσκεψη στην Αρμενία, για μια στοιχειώδη εξισορρόπηση.
Το Αζερμπαϊτζάν ενισχύεται παντοιοτρόπως και εξοπλίζεται σαν αστακός από ΗΠΑ-Ισραήλ, ως αιχμή πιθανής επίθεσης κατά του Ιράν και ως δυνητικό αντιρωσικό δόρυ στον Καύκασο, προκαλώντας έντονη ανησυχία στην περίκλειστη Αρμενία. Πέρυσι, ματαιώθηκε τελευταία στιγμή η σύναψη στρατιωτικής συμφωνίας Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν, που προέβλεπε μάλιστα και παροχή ελληνικής εξοπλιστικής βοήθειας στο Μπακού! Το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να ενισχυθεί εξοπλιστικά με χίλιους δυο τρόπους, δεν χρειάζεται την Ελλάδα. Το σχέδιο εκείνο δεν απέβλεπε παρά να υπονομεύσει τις ελληνοαρμενικές σχέσεις, απομονώνοτας τις δύο χώρες. Την ίδια ώρα, οι ελληνοαρμενικές στρατιωτικές σχέσεις παραμένουν ουσιαστικά παγωμένες.
Εδώ και χρόνια, η Ελλάδα συστηματικά μπερδεύει φίλους και εχθρούς, επιδιδόμενη, με αυτοκαταστροφική μανία, στην υπονόμευση πατροπαράδοτων συμμαχιών και φιλιών. Καμιά χώρα δεν μπορεί να επιβιώσει επί μακρόν τέτοιας αυτοκαταστροφής.
Eπίκαιρα, 25.4.2013

Τα νέα τουρκικά αποβατικά… που θα τα χρησιμοποιήσουν;

Ἀναρτήθηκε στὸ ἀπὸ τὸν/τὴν

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι ναυπήγησαν τον πιο γρήγορο αποβατικό σκάφος, με ταχύτητα που φθάνει στα 18 μίλια. Τα ναυπήγησαν στα ναυπηγεία Αναντολού. Το μόνο ερώτημα στο οποίο δεν απαντά το τηλεοπτικό ρεπορτάζ είναι εναντίον ποιου θα τα χρησιμοποιήσουν.
Αλλά αυτό εμείς οι Έλληνες το γνωρίζουμε. 
Σύμφωνα με όσα λέει στο ρεπορτάζ ο Τούρκος αξιωματικός (μετ.tourkikanea.gr), το νέο αποβατικό σκάφος…
διαθέτει συστήματα με τα οποία μπορεί να αντιμετωπίσει, κάθε τι που μπορεί να το απειλήσει σε μικρή απόσταση, όπως κάθε είδους αεροπλάνα, ελικόπτερα και άλλα πλοία. 

Για να γίνει δεκτό ως επιτυχημένο ένα αποβατικό σκάφος πρέπει να μπορεί να βγάζει στην ξηρά την ίδια στιγμή μεγάλο αριθμό από στρατιώτες, θωρακισμένα οχήματα και πυρομαχικά. Γι αυτό χρειάζεται μεγάλος όγκος. Και όταν μεγαλώνει ο όγκος δυσκολεύονται κατά την προσέγγιση στην ακτή… 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά αυτών των σκαφών της Τουρκίας είναι ότι παρά τους 1150 τόνους βάρος του μπορεί να φτάνει τόσο κοντά στην ακτή. Το πλοίο 300 μέτρων μπορεί να μεταφέρει 7 άρματα ή 270 πεζοναύτες. Ακόμη και σε βάθος ενός μέτρου, μπορεί να κάνει απόβαση. Για την σύντομη προσέγγιση διαθέτει πρωραίο έλικα”.
Ναυπηγήθηκαν 8 πλοία τα οποία παραδόθηκαν έγκαιρα στο ναυτικό.

OnAlert

Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Παρέμβαση της ΕΕ στα ενεργειακά της Ελλαδας: "Να σπάσει το μονοπώλιο ΕΛΠΕ-ΜΟΤΟR OIL"


H EΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, ΑΛΛΑ...
05/07/2013 - 15:50
Αυτό που έγινε στην τραπεζική αγορά, επειχειρεί να κάνει η ΕΕ και στην ενεργειακή αγορά η οποία μέσω εκθέσεως της Κομισιόν χτυπά τα ελληνικά μονοπώλια, με προφανή στόχο να τα αντικαταστήσει με ξένα. Δηλαδή επιχειρεί μια εναλλαγή μονοπωλίων, τουτέστιν αντί για ντόπια αφεντικά, θα φέρουν ξένα αφεντικά.
Θετική θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναφέρεται στην ενεργειακή εξάρτηση των χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η οποία επισημαίνει, ότι η Ελλάδα είναι υπαρκτό, αλλά ανεξερεύνητο το δυναμικό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Πράγμα που σημαίνει, ότι υπάρχει γνώση του πλούσιου ορυκτού πλούτου της χώρας, αλλά το μέγεθος τους δεν μπορεί ακόμα να προσδιοριστεί επαρκώς και ακριβώς, καθότι δεν έχουν τελειώσει οι έρευνες.
Η έκθεση επεμβαίνει και στο εσωτερικό ενεργειακό γίγνεσθαι, και της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και της διύλησης πετρελαίου, όπου θεωρεί ότι η αγορά είναι υπερ-ρυθμισμένη, και μονοπωλείται από τα ΕΛΠΕ και την ΜΟΤΟR OIL.
Στην έκθεση υπογραμμίζονται οι πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα των ερευνών με την προκήρυξη τριών «οικοπέδων» (Ιωάννινα, Πατραϊκός κόλπος, Κατάκολο) σε ζώνες, όπου, όπως αναφέρεται, δεν υπάρχουν γεωπολιτικά ζητήματα ως η οριοθέτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.  
 
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, της γενικής διεύθυνσης οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ:
 
Περισσότερο από το 50% της ετήσιας ενεργειακής κατανάλωσης καλύπτεται από εισαγόμενο πετρέλαιο, γεγονός που καθιστά την Ελλάδα μια από τις πιο ευάλωτες ευρωπαϊκές χώρες ως προς την ασφάλεια εφοδιασμού.
 
Η εξάρτηση από το εισαγόμενο αργό αντισταθμίζεται, εν μέρει, από τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού (Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Λιβύη, Ιράκ, Καζακστάν και παλαιότερα Ιράν) και από το γεγονός ότι το υπόλοιπο 50% των ενεργειακών αναγκών της χώρας καλύπτεται από εγχώριες πηγές όπως ο λιγνίτης και οι ανανεώσιμες, ενώ αυξάνεται και η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό ισοζύγιο.
 
Στον τομέα της διύλισης επισημαίνεται ότι η αγορά χαρακτηρίζεται από υπερρύθμιση και συγκέντρωση σε δύο παίκτες (ΕΛΠΕ και Μότορ Όιλ) καθώς κι ότι εγχώριες και ευρωπαϊκές αρχές έχουν επισημάνει έλλειψη ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά.
 
Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας οι βασικές προκλήσεις παραμένουν η κυριαρχία της ΔΕΗ, η έλλειψη ανταγωνισμού και η συσσώρευση χρεών (απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος, έλλειμμα του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών, οφειλές προς τη ΔΕΠΑ, κ.α.)  
 
Η ΕΕ θεωρεί πιθανή περαιτέρω αύξηση των τιμολογίων τής ηλεκτρικής ενέργειας μετά την απελευθέρωσή τους από 1ης Ιουλίου του 2013 και επαναλαμβάνει την πρόταση για πώληση περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ όπως τα λιγνιτωρυχεία.
 
 Και στον τομέα του φυσικού αερίου επισημαίνεται ότι τα χρέη προς τη ΔΕΠΑ ύψους 300 εκατ. ευρώ αποτελούν σημαντικό εμπόδιο για την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας καθώς και ότι η εξάρτηση από τη Ρωσία, που ήταν 80% το 2005, έχει περιοριστεί στο μισό καθώς αυξήθηκαν οι εισαγωγές φυσικού αερίου από την Τουρκία, καθώς και η χρήση υγροποιημένου φυσικού αερίου.
 
Για τις ανανεώσιμες πηγές η Κομισιόν εκτιμά ότι η ανάπτυξή τους στηρίχθηκε στις υψηλές τιμές απορρόφησης της «πράσινης» ενέργειας οι οποίες όμως οδήγησαν σε αύξηση του ελλείμματος για το λογαριασμό χρηματοδότησης των ΑΠΕ.  
 
Σημειώνεται επίσης η λήψη μέτρων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 (που συνεχίστηκε και εφέτος) για την αντιμετώπιση του ελλείμματος αυτού.
 
Η ΕΕ επισημαίνει τέλος ότι λόγω και της οικονομικής κρίσης η χώρα μας υπερκάλυψε τους στόχους του Κιότο για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα είχε αναλάβει την υποχρέωση στο διάστημα 2008- 2012 να μην αυξήσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα περισσότερο από 25% σε σχέση με το 1990.  
 
Το ποσοστό αύξησης τελικά ήταν σημαντικά χαμηλότερο (15,2%). Τονίζεται, ωστόσο, ότι για να επιτευχθεί ο στόχος του 2020 (μείωση των εκπομπών κατά 4% σε σχέση με το 2005) θα χρειαστεί η λήψη επιπρόσθετων μέτρων.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΗΠΑ: Σε επίπεδα-ρεκόρ οι επιφανειακές θερμοκρασίες θάλασσας



Ανησυχία για επιπτώσεις στα ψάρια
Πέμπτη, 02 Μαΐου 2013 12:39
UPD:12:39
REUTERS/ARBEN CELI
Οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους για διατάραξη των οικοσυστημάτων, από τα οποία χιλιάδες άνθρωποι εξαρτώνται για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην

 Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι οι επιφανειακές θερμοκρασίες θάλασσας στην υφαλοκρηπίδα ανοιχτά των βορειοανατολικών ακτών των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά άγγιξαν πέρυσι τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 150 ετών.
Συγκεκριμένα, η ανώτατη θερμοκρασία που κατεγράφη μέσα στο 2012 ήταν 14 βαθμοί Κελσίου, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του 1951, ενώ η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας τα τελευταία 30 χρόνια ήταν χαμηλότερη από 12,4 βαθμούς.
Σύμφωνα με τους ερευνητές της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), οι μετρήσεις αυτές εντάσσονται στις αυξημένες θερμοκρασίες που καταγράφονται στο βορειοδυτικό Ατλαντικό Ωκεανό κατά τους εαρινούς και θερινούς μήνες. Η τάση αυτή έχει οδηγήσει σε μετατόπιση αρκετών πληθυσμών ψαριών.
«Οι παράγοντες που σχετίζονται με αυτές τις αλλαγές [στην κατανομή των πληθυσμών] είναι πολλοί: ανάμεσά τους είναι η θερμοκρασία, το μέγεθος του πληθυσμού και οι κατανομές τόσο των θηραμάτων όσο και των θηρευτών», διευκρινίζει ο Τζον Χερ από τη NOAA.
Οι θερμοκρασίες κατεγράφησαν μέσω δορυφόρων και μετρήσεων από πλοία. Κατά τη NOAA, η αύξηση των επιφανειακών θερμοκρασιών είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 1854, οπότε και άρχισαν οι επίσημες μετρήσεις. Η υπηρεσία επισημαίνει ότι τόσο δραστική αλλαγή δεν έχει παρατηρηθεί σε καμία άλλη περιοχή του Ατλαντικού, παρότι τα τελευταία χρόνια οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας είναι σταθερά υψηλότερες.
Οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους για διατάραξη των οικοσυστημάτων, από τα οποία χιλιάδες άνθρωποι εξαρτώνται για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. «Παραμένει άγνωστο τι σημαίνουν αυτά τα ευρήματα για το οικοσύστημα και για τη θαλάσσια ζωή της βορειοανατολικής υφαλοκρηπίδας», αναφέρει ο επικεφαλής του προγράμματος αξιολόγησης οικοσυστημάτων της NOAA Μάικλ Φόγκαρτι. «Αυτό που ξέρουμε είναι ότι το οικοσύστημα αλλάζει και πρέπει να συνεχίσουμε να το παρακολουθούμε και να προσαρμοζόμαστε σε αυτές τις αλλαγές.»

Ασύρματο ίντερνετ «εκτάκτου ανάγκης»


Τρίτη, 07 Μαΐου 2013 17:37
Kickstarter
Η νέα συσκευή που αναπτύχθηκε από τους δημιουργούς του Ushahidi είναι το BRCK: ένα router το οποίο μπορεί να εξυπηρετεί μέχρι και 20 συσκευές όταν υπάρχει κάποια σύνδεση Ίντερνετ. Ουσιαστικά, εκτελεί «καθήκοντα» μόντεμ 3G/ 4G, που περιλαμβάνει data settings για να μπορεί να λειτουργήσει και να συνεργαστεί με κάθε δίκτυο στον κόσμο.
Η πλατφόρμα λογισμικού Ushahidi έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο- την διατήρηση επικοινωνιών εν μέσω κρίσεων. Οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από την ανάπτυξή της πήγαν ένα βήμα παραπέρα, δημιουργώντας μία «εφεδρική γεννήτρια» για το Ίντερνετ, μία συσκευή η οποία μπορεί να συνδεθεί με οποιοδήποτε δίκτυο στον κόσμο, παρέχοντας οκτώ ώρες συνδεσιμότητας, και μπορεί να προγραμματιστεί και για να λειτουργεί κάποιες εφαρμογές.
Όπως αναφέρει το MIT Technology Review, το Ushahidi χρησιμοποιείται για τις τηλεπικοινωνίες εν μέσω κρίσεων από το 2007: χαρακτηριστικές περιπτώσεις χρήσης του ήταν η Αϊτή μετά το σεισμό του 2010 και τα επεισόδια μετά τις εκλογές στην Κένυα. Αυτό που κάνει είναι να δίνει τη δυνατότητα αποστολής updates μέσω γραπτών μηνυμάτων ή του Web, που στη συνέχεια εμφανίζονται σε διαδικτυακούς χάρτες.
Η νέα συσκευή που αναπτύχθηκε από τους δημιουργούς του Ushahidi είναι το BRCK: ένα router το οποίο μπορεί να εξυπηρετεί μέχρι και 20 συσκευές όταν υπάρχει κάποια σύνδεση Ίντερνετ. Ουσιαστικά, εκτελεί «καθήκοντα» μόντεμ 3G/ 4G, που περιλαμβάνει data settings για να μπορεί να λειτουργήσει και να συνεργαστεί με κάθε δίκτυο στον κόσμο. Συνδέεται με έναν cloud-based server που επιτρέπει τον έλεγχο και τις ενημερώσεις εξ αποστάσεως (εάν μία συσκευή αφεθεί στο σπίτι, ενημερώνει με μήνυμα εάν πέσει το ρεύμα, για παράδειγμα). Επίσης, το BRCK είναι προγραμματίσιμο, καθώς μπορούν να γραφτούν για αυτό εφαρμογές.
Για την κατασκευή των πρώτων 1000 κομματιών, οι δημιουργοί του σκοπεύουν να απευθυνθούν στο Kickstarter. Όπως αναφέρει η μη κερδοσκοπική εταιρεία τεχνολογίας Ushahidi, στόχος είναι η δημιουργία της πιο απλής, αξιόπιστης και ανθεκτικής συσκευής σύνδεσης στο Ίντερνετ στον κόσμο, με ισχυρά cloud χαρακτηριστικά.
Στις ασύρματες συνδέσεις στρέφεται πλήρως και μία μικρή πόλη στις ΗΠΑ, η οποία επλήγη από τον τυφώνα «Σάντι». Το Μαντολόκινγκ, περίπου 300 κατοίκων, δεν θα δει την αντικατάσταση/ επιδιόρθωση των χάλκινων γραμμών του τηλεφωνικού του δικτύου από τη Verizon, καθώς η εταιρεία επιλέγει να τους προσφέρει μία νέα υπηρεσία, ονόματι Verizon Voice Link, η οποία συνδέει τις συσκευές στο δίκτυο Verizon Wireless.
Όπως υπόσχεται η εταιρεία, η εγκατάσταση του σχετικού εξοπλισμού είναι δωρεάν και οι τιμές θα είναι ίδιες με αυτές που πλήρωναν για τις προηγούμενες υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας. Οι κλήσεις θα γίνονται μέσω του Verizon Wireless, ενώ σε περίπτωση διακοπής ρεύματος η λειτουργία θα συνεχίζεται για 36 ώρες, χάρη σε μπαταρίες. Το Μαντολόκινγκ είναι μία από τις πρώτες περιοχές στις ΗΠΑ που θα λάβουν τη νέα υπηρεσία.