Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Υποχώρηση της Google στους εκδότες της Ε.Ε.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2009 07:00

Η μηχανή αναζήτησης στο Ιnternet, Google υποχώρησε τελικά στις πιέσεις των Ευρωπαίων συγγραφέων και εκδοτών προκειμένου να υπερνικήσει τις αντιρρήσεις τους στο σχέδιό της να παρέχει μέσω Διαδικτύου εκατομμύρια βιβλία που δεν υπάρχουν πλέον στα βιβλιοπωλεία.

Οι Ευρωπαίοι εκδότες εξέφρασαν τις τελευταίες εβδομάδες ανησυχίες ότι η Google θα επωφεληθεί της συμφωνίας που υπέγραψε στις αρχές του έτους με συγγραφείς και εκδότες στις ΗΠΑ και η οποία επιτρέπει την αναπαραγωγή των βιβλίων τους με σκοπό να πωλούνται στο Ιnternet.

Ωστόσο, η συμφωνία αυτή επικρίθηκε με το επιχείρημα ότι θα μπορούσε να δώσει στη Google υπερβολικά μεγάλη δύναμη, περιλαμβανομένων και των αποκλειστικών δικαιωμάτων να πωλεί βιβλία που έχουν εξαντληθεί από τα ράφια των βιβλιοπωλείων και έχουν κατοχυρωμένα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας - μία κατηγορία στην οποία συμπεριλαμβάνονται εκατομμύρια βιβλία.

Η παραπάνω συμφωνία αφορά μόνο στις ΗΠΑ, αλλά Ευρωπαίοι εκδότες εξέφρασαν ανησυχίες ότι τα βιβλία τους στις αμερικανικές βιβλιοθήκες θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στη συμφωνία, με αποτέλεσμα να παραβιαστούν οι συμφωνίες για την κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων τους.

Η Google προσπάθησε να κατευνάσει τους Ευρωπαίους εκδότες ξεκαθαρίζοντας τα είδη των βιβλίων που θα διαθέτει μέσω της διευθέτησης. «Οιαδήποτε βιβλία είναι διαθέσιμα προς πώληση στην Ευρώπη δεν θα συμπεριληφθούν.

Αυτά τα βιβλία δεν θα μπορούν να τα εκμεταλλευθούν οι Αμερικανοί χρήστες, παρά μόνο μετά από ρητή εξουσιοδότηση αυτών που κατέχουν τα πνευματικά δικαιώματά τους», επισημαίνεται σε επιστολή της εταιρείας προς τους εκδότες.

Η Google ωστόσο υπεραμύνθηκε των πρακτικών της όσον αφορά στο σκανάρισμα και στη δημοσίευση εκατομμυρίων βιβλίων on line υποστηρίζοντας ότι με τις on line πωλήσεις της καθιστά ακόμη πιο δημοκρατική τη διαδικασία εύρεσης πληροφοριών στο Διαδίκτυο.

Ηδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε χθες σειρά ακροάσεων για το θέμα και στο πλαίσιο αυτό η αρμόδια για τα μίντια και την Κοινωνία της Πληροφορίας Επίτροπος της Ε.Ε., Βίβιαν Ρέντινγκ, θα έχει σειρά επαφών με εκπροσώπους της Google, συγγραφείς και εκδότες.

Τόσο η Ρέντινγκ όσο και ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Τσάρλι Μακρίβι, ανακοίνωσαν ότι θα προσπαθήσουν να αλλάξουν τους νόμους για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, γεγονός που θα καθιστούσε πιο εύκολο για την Ευρώπη να ακολουθήσει τις ΗΠΑ στο σκανάρισμα και στην εκτύπωση περισσότερων βιβλίων on line.

Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται τεράστιο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη ψηφιακών βιβλιοθηκών.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/09/08/1711724.htm


ΣΑΝ ΧΘΕΣ... ΛΕΗΛΑΣΙΕΣ, ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ, ΒΙΑΣΜΟΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Κυριακή, 6 Σεπτέμβριος 2009

Στις 6 Σεπτεβρίου του 1955 με αφορμή μιά εξακριβομένη πλέον προβοκάτσια στο πατρικό σπίτι του Κεμάλ στην Θεσσαλονίκη, ξεκινάνε οι μεθοδευμένες και καθοδηγούμενες ενέργειες κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης. Η βόμβα που τοποθετείται σκάει και τα θράυσματά της πετυχένουν τον στόχο τους. Τους Ελληνες της Πόλης.

Έκτακτες εκδόσεις στην τουρκία για το συμβάν και μιά μικρή συγκέντρωση μιάς οργάνωσης με το όνομα «Η κύπρος είναι τουρκική» γίνονται εφαλτήριο για μιά μαύρη νύχτα και το ξεκλήρισμα που ΔΕΝ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ όσο θα έπρεπε. Αντιγράφουμε απο την Wikipedia:

Το σχέδιο είχε αρτιότατα οργανωθεί, αφού μέρες ή και εβδομάδες πριν στρατολογήθηκαν άτομα από την Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη – εκτός των Κωνσταντινουπολιτών Τούρκων, μεταφέρθηκαν με σιδηροδρόμους, ταξί, λεωφορεία και πλοία, εφοδιάστηκαν με ρόπαλα, αξίνες, λοστούς, βενζίνη, δυναμίτιδα, ενώ παρεσχέθη στους επίδοξους ταραχοποιούς τροφή και κατάλυμα για μία ή δύο ημέρες. Ακόμη συντάχθηκαν οι κατάλογοι των επικείμενων στόχων σε κάθε συνοικία και σημαδεύτηκαν την κατάλληλη στιγμή τα ελληνικά κτήρια. Τέλος, εκπαιδεύτηκαν οι αστυνομικοί και στρατιώτες με πολιτικά που θα ελάμβαναν μέρος στη λεηλασία και θα κατηύθυναν το πλήθος, ενώ αργότερα θα έπαιζαν τον ρόλο των ειρηνοποιών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της 12 Αυγούστου 2008 της εφημερίδας Ραντικάλ, τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στις 6-7 Σεπτεμβρίου 1995 εναντίον των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης είχαν οργανωθεί από το Γραφείο Ειδικού Πολέμου (Özel Harp Dairesi), το οποίο αποτελούσε τον μηχανισμό, που είχε στηθεί από το ΝΑΤΟ για την αποτροπή του κομμουνιστικού κινδύνου.

Οι πρώτες συγκεντρώσεις και ομιλίες ξεκίνησαν κατά τις 4:30 το απόγευμα, ενώ οι πρώτες ταραχές πρέπει να ξεκίνησαν γύρω στις 5:30. Φυσικά, η ώρα ενάρξεως των τουρκικών επιθέσεων εποίκιλλε από συνοικία σε συνοικία. Επιθέσεις εναντίον των Ελλήνων και των περιουσιών τους έλαβαν χώρα και στην ευρωπαϊκή και στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινουπόλεως, αλλά και στις νήσους Χάλκη και Πρίγκηπο, από Τούρκους που μεταφέρθηκαν εκεί με πλοιάρια.

Με στρατιωτική πειθαρχία κινούμενος ο τουρκικός όχλος, ο οποίος ανερχόταν σε δεκάδες χιλιάδες άτομα, κινήθηκε κατά παντός του ελληνικού. Μέσα σε εννέα περίπου ώρες (διότι σε πολλά σημεία οι βανδαλισμοί συνεχίστηκαν και μετά την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου μετά τα μεσάνυκτα) καταστράφηκαν ολοσχερώς 1004 σπίτια, ενώ άλλα περίπου 2500 υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές. Καταστράφηκαν επίσης 4348 καταστήματα, 27 φαρμακεία, 26 σχολεία, 5 πολιτιστικοί σύλλογοι, οι εγκαταστάσεις 3 εφημερίδων, 12 ξενοδοχεία, 11 κλινικές, 21 εργοστάσια, 110 ζαχαροπλαστεία και εστιατόρια, 73 εκκλησίες, ενώ συλήθηκαν πάρα πολλοί τάφοι σε 2 κοιμητήρια, καθώς και οι τάφοι των πατριαρχών στην Μονή Βαλουκλή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επίθεση δέχτηκαν και ένας μικρός αριθμός αρμενικών και εβραϊκών περιουσιών, ορισμένες αρμενικές εκκλησίες και μια εβραϊκή συναγωγή.

Τουλάχιστον 30 Έλληνες σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι κακοποιήθηκαν βάναυσα. Σε δύο περίπου χιλιάδες υπολογίζονται από τους κύκλους της ομογενείας οι βιασμοί, αν και επισήμως καταγγέλθηκαν μόνο 200, για ευνόητους λόγους. Ιδιαίτερο μίσος επεδείχθη κατά των ιερωμένων, αφού πολλοί απ’ αυτούς ξυλοκοπήθηκαν αγριότατα, άλλοι γυμνώθηκαν και διαπομπεύθηκαν, εξαναγκαζόμενοι να φωνάζουν: «Η Κύπρος είναι τουρκική», ενώ υπάρχουν μαρτυρίες ότι σε κάποιο ιεροδιάκονο έγινε αναγκαστική περιτομή. Ο Επίσκοπος Παμφίλου Γεράσιμος και ο ηλικιωμένος μοναχός Χρύσανθος Μαντάς ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου, ενώ ο Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως Γεννάδιος παρεφρόνησε από τους ξυλοδαρμούς και ύστερα από λίγο χρόνο απεβίωσε.

Από το http://apodhmos.blogspot.com/

Στο βιβλίο του, Η ΑΓΡΑΦΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 1955, εκδόσεις Τσουκάτου 2006, ο συνάδελφος Βασίλης Κυρατζόπουλος δίδει συγκλονιστικά στοιχεία για το σχεδιασμό και την εκτέλεση από τους τούρκους της γενοκτονίας του τότε ακμάζοντος Ελληνισμού της Πόλης.

Δεν θέλω να θυμίσω την απαράδεκτη αντίδραση για τη γενοκτονία των Ελλήνων της Πόλης και τα τρομερά γεγονότα εναντίον των Ελλήνων στρατιωτικών και των οικογενειών τους στη Σμύρνη, της τότε αμέσως μετά το θάνατο του Παπάγου αναλαβούσης τη διακυβέρνηση της χώρας κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Από ότι ενθυμούμαι αρκεστήκαμε να δώσουν τιμές στην Σμύρνη οι τουρκοι στην Ελληνική σημαία. Σφάξε με αγά μου και τότε να αγιάσω.

Ο λαός που ξεχνά την ιστορία του (βλέπε Ρεπούσιες Ιστορίες, κτλ. που λόγω εκλογών δεν θέλω να υπενθυμίσω) είναι καταδικασμένος να υποστεί τα ίδια και χειρώτερα.

Ευριπίδης Μπίλλης

Τ. Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ, τηλ.+302107700568

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Ο αριστερός μηδενισμός

Κυριακή, 6 Σεπτέμβριος 2009

Toυ Πασχου Mανδραβελη (kathimerini)

Yπάρχει μια διάχυτη αριστερή γκρίνια για τον τόπο. Κάποιες φορές είναι δικαιολογημένη, αλλά τις περισσότερες είναι ισοπεδωτική. Η γκρίνια αυτή θέλει τη χώρα να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο: ο κόσμος να υποφέρει και να πεινάει, τα δεινά του λαού να πληθαίνουν, οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι, οι φτωχοί να καταλήγουν φτωχότεροι, και γενικώς όλα μαύρα κι άραχλα.

Αυτή η περιγραφή γίνεται κατ’ αρχήν για να αποκομίσουν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφους. Σύμφωνα με τη διήγηση, η χώρα πάει από το κακό στο χειρότερο, επειδή όλα αυτά τα χρόνια κυβερνά ο τρισκατάρατος δικομματισμός. Τα δύο κόμματα εξουσίας είναι ίδια και όλοι οι πολιτικοί έχουν τις ίδιες ευθύνες για «το σημερινό χάλι». Συνεπώς οι πολίτες δεν πρέπει να ψηφίσουν τα μεγάλα κόμματα, αλλά τα αριστερά.

Θεμιτός ο στόχος, αλλά υπάρχουν ένα πραγματολογικό και ένα λογικό σφάλμα. Το πραγματολογικό σφάλμα είναι ότι η χώρα δεν πάει πάντα «από το κακό στο χειρότερο. Κάποιες φορές πάει «από το κακό στο καλύτερο» και κάποιες φορές «από το καλό στο χειρότερο». Στο κάτω κάτω της γραφής, αν ο δικομματισμός μάς πήγαινε «από το κακό στο χειρότερο» θα έπρεπε να είμαστε φτωχότεροι, από το 1974. Η Ελλάδα δεν θα ήταν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εμείς δεν θα είχαμε στην τσέπη μας ευρώ, αλλά υποτιμημένες δραχμούλες, δεν θα υπήρχε ΕΣΥ, οι οδικές αρτηρίες θα ήταν προπολεμικές, δεν θα κάναμε Ολυμπιακούς Αγώνες κ. λπ. Τα στοιχεία, όμως, δείχνουν άλλα: το κατά κεφαλήν εισόδημα της χώρας ανέβηκε από τα 3.000, περίπου, δολάρια το 1974, στα 30.500 σήμερα. Δηλαδή ο πλούτος μας δεκαπλασιάστηκε, όταν είχαμε τις ισχυρές κυβερνήσεις του δικομματισμού. Δεν πήγαμε «από το κακό στο χειρότερο», όπως λένε τα κόμματα της Αριστεράς.

Τα παραπάνω επ’ ουδενί υπονοούν ότι η χώρα έχει λύσει όλα τα προβλήματα και οι πολίτες της ζουν σε έναν παράδεισο. Δεν υπονοούν καν ότι κάποια πράγματα δεν θα έπρεπε να είχαν γίνει διαφορετικά και κάποια άλλα να είχαν τελειώσει νωρίτερα. Τα προβλήματα είναι πολλά, αλλά πάλι τα προβλήματα πάντα θα είναι πολλά. Μπορούμε να επικρίνουμε όσους κυβέρνησαν αν δούμε ότι άλλες χώρες τα πήγαν καλύτερα. Σ’ αυτό υπάρχουν ευθύνες, αλλά: 1) κάθε κόμμα έχει ξεχωριστό μερίδιο και όχι ισόποσο, και 2) ο συνολικός απολογισμός της κυριαρχίας του δικομματισμού είναι θετικός.

Το περίεργο είναι πως πολλές φορές αυτού του τύπου η ισοπεδωτική κριτική πιάνει τόπο. Πολλοί πιστεύουν ότι επί... δικομματισμού πραγματικά είμαστε χειρότερα. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στην πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση από το 2004, οπότε είναι έντονες οι εντυπώσεις της οπισθοδρόμησης. Οφείλεται κυρίως σε ένα λογικό τέχνασμα: η Αριστερά μονίμως συγκρίνει τη σημερινή πραγματικότητα με έναν ιδανικό κόσμο (ο οποίος φυσικά δεν υπάρχει). Συγκρίνοντας, όμως, οποιονδήποτε πραγματικό κόσμο με κάποιον ιδανικό (και φυσικά φανταστικό), ο πραγματικός κόσμος πάντα θα υπολείπεται. Θα μοιάζει ελάχιστος, μηδενικός. Αν μπορούσαμε να διαιρέσουμε κάποιον αριθμό με το άπειρο το αποτέλεσμα θα ήταν μηδέν, ασχέτως πόσο μεγάλος είναι ο αριθμητής.

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο: όταν διαιρείς με το άπειρο είτε έχεις το 10 στον αριθμητή είτε το 1.000 είναι ένα και το αυτό. Επομένως όταν συγκρίνεις το φανταστικό κομμουνιστικό ιδεώδες, ο Πλαστήρας και ο Παπάγος είναι ένα και το αυτό, ο Μπους και ο Ομπάμα είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Το πρόβλημα όμως με την Αριστερά δεν είναι το λογικό τέχνασμα. Ετσι κι αλλιώς, όλα τα κόμματα κάποια τεχνάσματα χρησιμοποιούν για να κερδίζουν ψήφους. Ο αριστερός μηδενισμός γίνεται παραλογισμός, διότι δεν ζητεί ψήφους για να κυβερνήσει ή να συνεργαστεί σε μια κυβέρνηση. Ζητεί ψήφους για να μην υπάρχουν ισχυρές κυβερνήσεις, δηλαδή για να μην κυβερνήσουν οι άλλοι! Λειτουργεί δηλαδή όπως ο Ελληνας αγρότης στο γνωστό ανέκδοτο: «Κατέβηκε ο Θεός σε μια αγροτική περιοχή και ρώτησε κάθε γεωργό την επιθυμία που θα ήθελε να του ικανοποιήσει. Ο Γερμανός παρακάλεσε να του δώσει ένα άλογο, ο Γάλλος μια αγελάδα, ο Ιταλός μια κατσίκα και τελευταίος ο Ελληνας ζήτησε απλώς “να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα”». Δυστυχώς έτσι λειτουργεί το ΚΚΕ και οι περισσότερες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ: δεν θέλουν ούτε άλογα ούτε γελάδια. Απλώς ζητούν να ψοφήσει η κατσίκα των άλλων.

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

Ιστορικοί παραλληλισμοί

Ο ιστορικός παραλληλισμός που ακολουθεί είναι πολύ επιτυχής και σημαντικός, γι' αυτό και τον αρχειοθετώ στο αρχείο μου.
ΣΓΣ

Dear Friends
The coincidence of history scares the heck out of me!!!!

A) Venizelos in 1922 knew the following:
1)He could not increase his fighting force since Greeks were fighting
for 100 years and about 80000 fighting men run away and were hiding in
Krete.
2)His country economy did not exist. He was completely dependent of the
British.
3)His friends, the French, were against the British and hence against the
Greeks.
4)His friends, the Italians, were occupying part of Minor Asia and wanted
to enter Smyrna.
5)The Italians sent their ships outside smyrna and only then Wilson
ordered the Greeks to enter Smyrna.
6)He new that not one British and American soldier will come to fight next
to the Greek military as we do today in Afganistan.
7)He knew that the Sevron agreement was not worth the paper was written on
since it was not retified by the parliaments, besides the Greek one.
8)He knew that Greece was in the brink of destuction and he knew he was
going to LOOSE the ELECTIONS but he went ahead and did it. (it seems
peculiar to me that a great patriot will leave Greece right after
election, go to Paris (another "ethnarxhs" did the same some time later),
get married and move to USA.

B)Karamanlis in 2009 knew the following:
1) His country is under severe econimacal condition (this time he can't
print money but only to borrow or tax its people to death)
2)All his friends support the Turks and most important USA.
3)He can't fight the Turks for the following reasons: a)all the mlitary
hardwere is made in USA b)Turks have superior number of personel c)they
are 30000-40000 soldiers next to Mytilini with a large number of landing
ships which do not belong to NATO.
4)He can't rent Mytilini bay and Agios Nikolaos bay to the Russians or
Chinese or Iranians. The big powers will let Turks get a few ilands and
occupy east Thrace (they did to Cyprus; do not worry even today they will
find traitors by just given them a few Vatopethia).
5) 90% of Greeks do not want Macedonia name for the Skopia.
6) 90% of Greeks want Turks out of Cyprus and 90% of Greeks do not want
the Turks to have a defacto equal rights (under the NATO excuse) of the
Agean sea.
7)Karamanlis sees the Greek catastroph coming and knowing he will LOOSE
the ELECTIONS, he went ahead to do the premature elections.

What a historical parralel. God please help us in this perilus situation
we are under.

Filikotata
Alekos

Alexander Poularikas
Professor Emeritus
1728 Indiana St
Houston, TX 77006
Tel:+713-854-2236

Ευχαριστώ στον Σ.Γ.