Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

(ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ “Π” ΣΤΙΣ 23-06-11)
Πού θα κάτσει η μπίλια;...

thumb

Σαφέστατος μέσα στη γενικότητά του ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, άνοιξε νέο κύκλο σεναρίων για τους αγωγούς που θα περάσουν από τη… γειτονιά μας. Την ίδια στιγμή, οι εξελίξεις σε παρασκηνια­κό επίπεδο τρέχουν κι όλα δείχνουν πως το ερχόμενο φθινόπωρο θα είναι καθο­ριστικό για τους συσχετισμούς δυνάμε­ων και το πού θα κάτσει η… μπίλια με τις κολλεγιές στην περιοχή μας…

Την προηγούμενη Παρασκευή, στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Πετρούπολη, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Σεργκέι Σματκό δήλωσε σε δημοσιογράφους πως «με τη στάση της σημερινής βουλγαρικής κυβέρνησης, δεν περιμένουμε να υπάρξει πρόοδος» στον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρού­πολη.

Αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Όπως με­ταδίδουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο Ρώσος υπουργός ανέφερε χαρακτη­ριστικά: «Τις οριστικές αποφάσεις σε αυτή την ιστορία θα πρέπει να πάρει η βουλγαρική κοινωνία. Εγώ δεν θέλω να πάρω πρωτοβουλία για να γίνω ο… νε­κροθάφτης του έργου».

Απόλυτα κατανοητός για τις προθέ­σεις της Μόσχας, ξεκάθαρος στα μη­νύματα προς τη… βουλγαρική κοινωνία και απόλυτα σαφής (αν και με έμμεσο τρόπο) για τα παιχνίδια που παίζονται στο παρασκήνιο σχετικά με τον πετρελαιαγωγό, για τα οποία το «Π» σας έχει ενημερώσει εδώ και πολύ καιρό…

Προσέξτε, όμως, μία συγκεκριμένη φράση: Την απόφαση θα πρέπει να πά­ρει η «βουλγαρική κοινωνία» κι όχι η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας… Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν συγκεκριμένες λέξεις, για να «φωτογραφίσουν» συγκεκριμένες καταστάσεις.

Το θέμα είναι απλό: Αυτό το διάστη­μα, η Βουλγαρία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Τον Οκτώβρη θα στηθούν διπλές κάλπες: για την ανάδειξη του νέου προέδρου της χώρας και για την εκλογή των νέων δημοτικών αρχών.

Ο Γκεόργκι Παρβάνοφ, ένας ένθερ­μος υποστηρικτής του πετρελαιαγωγού και της ρωσο-βουλγαρικής ενεργειακής συνεργασίας, έπειτα από δύο θητείες στο ανώτατο αξίωμα, δεν έχει δικαίωμα να θέσει και πάλι υποψηφιότητα.

Την ίδια στιγμή, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι Σοσιαλιστές (από τους οποίους προέρχεται ο Παρβάνοφ) ενι­σχύουν τα ποσοστά τους, έναντι του κόμματος του σημερινού πρωθυπουρ­γού Μπόικο Μπορίσοφ, πολέμιου του Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

Οι υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη, με εξαίρεση κάποιους ανεξάρτητους υποψήφιους, που ενδέχεται να έχουν καθοριστικό ρόλο μόνο στο ποιον θα υποστηρίξουν κατά τον δεύτερο γύρο.

Επιπλέον, οι δημοτικές εκλογές θα αποτελέσουν ένα ισχυρό τεστ για τη σημερινή φιλοαμερικανική κυβέρνηση, η οποία δεν φαίνεται να διατηρεί την ισχυρή λαϊκή υποστήριξη που κατέγρα­ψε στις προηγούμενες κάλπες, καθώς δεν αντιμετώπισε σοβαρά προ­βλήματα όπως η διαφθορά και η φτώχεια (ήταν τα βασικά συνθήματα του Μπορίσοφ στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο).

Η επικράτηση των Σοσιαλιστών αλλάζει τους εσωτερικούς συσχετισμούς στη βουλγαρική πολιτική σκηνή, με αποτέλεσμα να εμ­φανίζεται ιδιαίτερα ισχυρό το ενδεχό­μενο να επιστρέψουν στην κυβερνητική εξουσία, αλλάζοντας την ατζέντα των προτεραιοτήτων της Σόφιας όσον αφο­ρά τις ενεργειακές συνεργασίες…

«Επίθεση»

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Κι όπως όλοι γνωρίζουν, οι γεωστρατηγικές σχέσεις δεν χτίζονται μο­νοσήμαντα…

Γνωστός παράγοντας της ευρωπαϊ­κής ενεργειακής αγοράς εξέφραζε τις προάλλες την πεποίθησή του πως η Μό­σχα ετοιμάζεται να κάνει ένα νέο… ντου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με στόχο να τελειώνει με τα ανοικτά θέματα των αγωγών, βεβαίως προς όφελος των δι­κών της συμφερόντων. Και με βασική αιχμή τους αγωγούς αερίου, ένα θέμα που βάζει στην πρίζα τους Αμερικα­νούς…

Την ίδια στιγμή, οι Ρώσοι δεν εμφα­νίζονται (ή μήπως έτσι θέλουν να δείχνουν;) αισιόδοξοι για το τι πρόκειται να συμβεί με τα έργα ρωσικού ενδιαφέρο­ντος στην ευρύτερη περιοχή μας…Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών των αγο­ρών, που πρώτη φορά βλέπουν το φως της δημοσιότη­τας, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η Σόφια να αλλάξει ρότα και, με τη βοή­θεια των πολιτικών αλλαγών στη γειτονική χώρα, να περάσει και πάλι στο «στρατόπεδο» των ένθερμων υπο­στηρικτών αυτών των projects.

Από την άλλη πλευρά, ο αμερικανικός παράγοντας δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια. Βλέπει πως οι πιστοί σύμμαχοί του στη Βουλγαρία δεν μπορούν να δι­ατηρήσουν το λαϊκό έρεισμα που είχαν το 2009 και όλα δείχνουν πως προετοιμάζει τις εναλλακτικές λύσεις, που θα διατηρήσουν (το λιγότερο) την παντο­δυναμία των συμφερόντων τους στην περιοχή ή ακόμη και θα την ενισχύσουν, σε βαθμό που να μη διατρέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο…

Όσοι έσπευσαν να προαναγγείλουν τον… πρόθυμο επόμενο σύμμαχο των Αμερικανών στην ευρύτερη περιοχή μας, μάλλον προτρέχουν! Η Ελλάδα, έτσι κι αλλιώς, είναι μία από τις καλύ­τερες συμμάχους των ΗΠΑ, εδώ και δεκαετίες.

Ωστόσο, η Ουάσιγκτον φαίνεται πως έχει ήδη αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς και με άλλες πολιτικές δυνάμεις των Βαλκανίων, δημιουργώντας ένα πλέγμα σχέσεων που είναι… πολλαπλών χρή­σεων: Εάν κάποιος αποτύχει ή δεν τα καταφέρει να πείσει τον λαό του, τότε υπάρχει και ο άλλος πολιτικός, στην ίδια ή σε γειτονική χώρα, που θα τους κάνει τη δουλειά…

Όλα αυτά σας θυμίζουν κάτι; Μήπως πάει ο νους σας σε κάποιους συγκεκριμένους πολιτικούς των Βαλκανίων;

Το σίγουρο είναι πως όλα αυτά τα γνωρίζουν στη Μόσχα και με κάθε ευ­καιρία τα αναλύουν, αναζητώντας την καταλληλότερη απάντηση.

Σε κάθε περίπτωση, το ερχόμενο φθινόπωρο αναμένεται να είναι γεμάτο από γεγονότα που θα είναι καθορι­στικά για τη μελλοντική σκακιέρα των αγωγών στην περιοχή μας. Και οι οικο­νομικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα δεν είναι άσχετες με όλα αυτά που γίνονται στο παρασκήνιο. Τουλάχι­στον αυτό πιστεύουν τα ρωσικά επιτε­λεία…

Τέλος, να σημειώσουμε μία ακόμη εξέλιξη που έχει τη σημασία της στις γεωστρατηγικές κόντρες για τους αγω­γούς.

Όπως δήλωσε τη Δευτέρα η υπουρ­γός Περιβάλλοντος και Υδάτινων Πόρων της Βουγαρίας Ευδοκία Μάνεβα, η απά­ντηση της Σόφιας επί της Μελέτης Περι­βαλλοντικών Επιπτώσεων που συνέτα­ξε η κοινοπραξία Trans Balkan Pipeline σχετικά με τον αγωγό Μπουργκάς - Αλε­ξανδρούπολη θα δημοσιοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα, κατά πάσα πιθανότητα σήμερα ή αύριο…

Όλοι θεωρούν ως πιο πιθανό το να μη ρίξουν την… ταφόπλακα οι Βούλγαροι με τα χέρια τους, όπως έλεγε ο Σεργκέι Σματκό. Άλλωστε, οι γείτονές μας θα κάνουν ένα τεράστιο πολιτικό ατόπημα, εάν οδηγήσουν τα πράγματα σε οριστι­κή ρήξη με τη Μόσχα… Και κάτι τέτοιο ούτε οι ίδιοι οι Αμερικανοί δεν το θέ­λουν… Τουλάχιστον προς το παρόν και για ευνόητους λόγους!

http://www.topontiki.gr/article/18620


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

0 ΣΧΟΛΙΑ


Δόθηκε στη δημοσιότητα ο βασικός εφαρμοστικός νόμος

thumb

Στη δημοσιότητα δόθηκε ο βασικός εφαρμοστικός νόμος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ο οποίος περιλαμβάνει τα μέτρα εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου στα οποία αναφέρθηκε εν συντομία και ο υπουργός Οικονομικών σε σχετικές δηλώσεις του την Πέμπτη.

Προβλέπεται έκτακτη εισφορά 5% για κατόχους αυτοκινήτων από 1.929 κυβικά εκατοστά και άνω, αλλά και για όσους έχουν σκάφη άνω των έξι μέτρων.

Ακόμη περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για την φορολογία ακινήτων, τις αυξήσεις σε ΦΠΑ και σε τέλη κυκλοφορίας.

Υπάρχει η περιγραφή των ανατροπών σε εργασιακές σχέσεις με ενίσχυση συμβάσεων ορισμένου χρόνου, αλλαγές στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, μειωμένοι κατά 20% μισθοί για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας ηλικίας 18 έως 25 ετών μεταξύ άλλων.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, προβλέπεται η σταδιακή εξίσωση της τιμής του με του πετρελαίου κίνησης ως το 2014.

Στον εφαρμοστικό νόμο, εξειδικεύονται τα φορολογικά μέτρα που είναι σχετικά με την ίδρυση και τη λειτουργία του νέου Ταμείου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, καθώς και οι πολεοδομικές και άλλες ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν τη αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων με στόχο την άντληση 50 δισ. ευρώ έως το 2015.

Τα μέτρα φθάνουν τα 6.745 δισ. ευρώ για φέτος ενώ οι ειδικοί κάνουν λόγο για «τα πιο σκληρά μέτρα, που έχουν ανακοινωθεί ποτέ, κυρίως σε ό,τι αφορά τη φορολογία».


http://www.topontiki.gr/article/18661


Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Δημιουργία ψηφοφορίας


Μετά παρρησίας, όπως πάντα, δηλώνω ότι δεν προτίθεμαι να αποποιηθώ την τρυφηλή ζεστασιά μου στον αναπαυτικό καναπέ μου, με τις παχιές εμβάδες μου και τη μακράν καπνοσύραγγά μου, και αυτό όποτε διακόπτω την απασχόλησή μου με την παιχνιδομηχανή [PC] μου, για να ασχοληθώ με την οποιαδήποτε συλλογική προσπάθεια των εν οπλοις συναδέλφων μου.
Ως «μούλος», ενθυμούμαι, όταν κάναμε ομαδικό καψόνι ανεβοκατεβαίνοντας τροχάδην τη στενή εσωτερική κυκλική μαρμάρινη σκάλα του κεντρικού κτιρίου, τους διαγκωνισμούς, κυριολεξία, και τα σπρωξίματα. Μετέπειτα τα διαπίστωνα καθημερινά, υπό άλλη μορφή, μέχρι την κορύφωση τους, που ήταν η εμπειρία μου από το Κίνημα του Ναυτικού και επέκεινα. Ανθρώπινα ναι. Θεμιτά; Τα χαρακτηρίζω ανθρώπινα επειδή άνθρωποι τα συντελούν. Ανθρώπινα, αλλά ψυχοφθόρα. Δεν είναι το ζητούμενο μου η ψυχική φθορά, αλλά ο ανιδιοτελής ευπρεπής αγών, που υπό τις σημερινές συνθήκες και καταστάσεις είναι ουτοπικός.
Και για να μην συνεχίσω την μακρηγορίαν μου προτείνω να συντελεστεί δημοσκόπηση (γκάλοπ) και εφόσον υπάρξει ανταπόκριση θετική ή αρνητική στο 1 των 600.000 και πλέον εν δυνάμει ψηφοφόρων μας, δηλ. 600 ατόμων, είμαι μέσα
Ο ακόλουθος σύνδεσμος βοηθάει στο στήσιμο της δημοσκόπησης

Δημιουργία ψηφοφορίας

http://www.blogger.com/rearrange?blogID=3883573901238678892&sectionId=sidebar&action=editWidget&widgetType=Poll&referrer=directory

korai@enet.gr