Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008

Δεύτερη ευρωκαταδίκη για τα κολέγια

Δεύτερη ευρωκαταδίκη για τα κολέγια

Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει τα πτυχία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκος Μάστορας

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

▅ Κουκουλοφόροι προκάλεσαν ζημιές σε υποκαταστήματα  τραπεζών και εμπορικά καταστήματα
Δεύτερο ευρωσκαμπίλι για τα κολέγια δέχθηκε χθες η χώρα μας. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι ηΕλλάδα θα είχε την υποχρέωση να αναγνωρίσει τα πτυχία αυτά ακόμα και αν δεν αναγνώριζε τα κολέγια ως εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως έπραξε το καλοκαίρι ο κ. Στυλιανίδης.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο νέος Νόμος Στυλιανίδη για τους όρους λειτουργίας των κολεγίων είναι πλέον ευάλωτος σε δικαστικές προσφυγές, αφού σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν είναι αναγκαίο να αναγνωρίσει η χώρα μας ως εκπαιδευτικά ιδρύματα τα κολέγια προκειμένου να αναγνωρίσει τα πτυχία τους. Αυτό εφόσον οι επιχειρήσεις αυτές δεν εντάσσονται στο ελληνικό εκπαιδευτικό
ΕΥΑΛΩΤΟΣ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Ο νέος Νόμος Στυλιανίδη για τους όρους λειτουργίας των κολεγίων είναι ευάλωτος σε δικαστικές προσφυγές
σύστημα αλλά στο εκπαιδευτικό σύστημα του κράτους από το οποίο προέρχεται το συνεργαζόμενο πανεπιστήμιο, το οποίο είναι και το μόνο αρμόδιο να διασφαλίζει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Η πρώτη από τις δύο νέες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εκδόθηκε κατόπιν προδικαστικού ερωτήματος που είχε υποβάλει το Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να αποφασίσει επί της προσφυγής του αποφοίτου κολεγίου κ. Θ. Γ. Χατζηθανάση, η αίτηση του οποίου να αναγνωριστεί το δίπλωμα οπτικού που είχε λάβει από ιταλικό πανεπιστήμιο κατόπιν παρακολούθησης τμήματος των σπουδών σε ελληνικό συνεργαζόμενο κολέγιο, είχε απορριφθεί από τους αρμόδιους ελληνικούς φορείς, με τη γνωστή αιτιολογία ότι οι σπουδές έγιναν εν μέρει στην Ελλάδα. Η δεύτερη απόφαση, με την οποία η χώρα μας καταδικάστηκε δεύτερη φορά από τον περασμένο Οκτώβριο για τα κολέγια, εκδόθηκε έπειτα από προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Ελλάδας για την ίδια υπόθεση.
Δεν σηκώνει παρερμηνείες
Η απάντηση του Ευρωδικαστηρίου δεν σηκώνει παρερμηνείες: «Οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους υποδοχής υποχρεούνται να αναγνωρίζουν το δίπλωμα που έχει χορηγηθεί από αρμόδια αρχή άλλου κράτους μέλους και πιστοποιεί την ολοκλήρωση σπουδών που έχουν πραγματοποιηθεί, εν όλω ή εν μέρει, σε φορέα εγκατεστημένο στο κράτος μέλος υποδοχής ο οποίος, δυνάμει της νομοθεσίας του τελευταίου αυτού κράτους μέλους, δεν αναγνωρίζεται ως εκπαιδευτικό ίδρυμα».
Η μοναδική δυνατότητα ελέγχου των σπουδών αυτού του τύπου που απομένει στη χώρα μας είναι να αξιοποιεί το άρθρο 4 της σχετικής κοινοτικής οδηγίας, προκειμένου να επιβάλει αντισταθμιστικά μέτρα σε πτυχιούχο κολεγίου, δηλαδή να τον υποχρεώσει σε «πρακτική άσκηση προσαρμογής ή σε δοκιμασία επάρκειας, εφόσον υπάρχει ουσιαστική διαφορά, από άποψη διάρκειας ή περιεχομένου, μεταξύ της εκπαίδευσης που έλαβε ο αιτών και εκείνης που απαιτεί το κράτος μέλος υποδοχής».
«Το άρθρο 16 δεν απαγορεύει τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων
ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ, όπως είχε κάνει και τον Οκτώβριο οπότε με άλλη απόφασή του καταδίκασε τη χώρα μας για την άρνησή της να αναγνωρίσει τα πτυχία αυτά, διευκρινίζει ότι το άρθρο 16 του Συντάγματος δεν αφορά την περίπτωση των κολεγίων εφόσον αυτά δεν εντάσσονται στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Επιπλέον, προχωρά και σε ερμηνεία του ελληνικού Συντάγματος καταλήγοντας ότι, παρά το άρθρο 16, υπάρχει δυνατότητα λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων.
«Στην Ελληνική Δημοκρατία η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται, σύμφωνα με το άρθρο 16 του Συντάγματός της, αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας, από τη διάταξη αυτή δεν συνάγεται εν τούτοις ότι επιβάλλεται η παροχή της παιδείας αποκλειστικώς από το κράτος. Το Σύνταγμα δεν κατοχυρώνει μεν ατομικό δικαίωμα των ιδιωτών να ιδρύουν επαγγελματικά εκπαιδευτήρια, αλλά ούτε τους απαγορεύει την ίδρυση τέτοιων εκπαιδευτηρίων», αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση.
Συμπλοκές, συλλήψεις και ζημιές σε καταστήματαΜΕ ΔΥΟ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ - ενός ενηλίκου και ενός ανηλίκουπροσαγωγές, συμπλοκές, δακρυγόνα και φθορές σε τράπεζες και εμπορικά καταστήματα σημαδεύθηκε το χθεσινό φοιτητικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για τη νομιμοποίηση των κολεγίων. Ο ενήλικος συνελήφθη, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, στην οδό Πανεπιστημίου επειδή προκάλεσε φθορές σε εμπορικό κατάστημα. Στην κατοχή του βρέθηκε μια βαριοπούλα. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, κουκουλοφόροι προκάλεσαν ζημιές σε δύο υποκαταστήματα τραπεζών στην οδό Όθωνος και σε δύο εμπορικά καταστήματα στην οδό Πανεπιστημίου.
Αστυνομικοί, σύμφωνα με καταγγελία διαδηλωτών, συνέλαβαν και ξυλοκόπησαν νεαρό. Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη διασταύρωση για να τον απελευθερώσουν. Αστυνομικοί των ΜΑΤ στο μεταξύ είχαν παραταχθεί στη Χαριλάου Τρικούπη και ακολούθησε συμπλοκή. Οι διαδηλωτές απωθήθηκαν με δακρυγόνα και ακολούθησε κυνηγητό.
--

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

Τα πετρέλαια της Κύπρου να γίνουν ... τουρκικά


Να γιατί διαμαρτύρονται οι Τούρκοι, παρά το γεγονός της ύπαρξης μεγάλων κοιτασμάτων υδρογοναθράκων στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Τουρκίας και Βορ। Κύπρου। Αχόρταγοι και ζηλιάρηδες.
ΣΓΣ


Μεγάλα κοιτάσματα νότια της Κύπρου
.
Η Μεσόγειος είναι πολύ προσοδοφόρα περιοχή και μετά τον Κόλπο του Μεξικού είναι μια από τις πιο δυνατές περιοχές σε υδρογονάνθρακες 12:11
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Η Μεσόγειος είναι πολύ προσοδοφόρα περιοχή και μετά τον Κόλπο του Μεξικού είναι μια από τις πιο δυνατές περιοχές σε υδρογονάνθρακες, δήλωσε ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου της Κύπρου Σόλων Κασσίνης.

Σε ερώτηση, αν η Κύπρος έχει υπογράψει με αμερικανική εταιρεία συμφωνία για το ''οικόπεδο 12,'' ο κύριος Κασσίνης απάντησε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες βρίσκονται στα τελικά στάδια.

Αν οι Αμερικανοί, πρόσθεσε, εντοπίσουν υδρογονάνθρακες, μετά τις έρευνες η κυβέρνηση θα συζητήσει αναλυτικά μαζί τους τι οφείλουν να κάμουν με βάση τη συμφωνία, η οποία επίκειται να ολοκληρωθεί.

Ο Σόλων Κασίνης είπε ακόμη ότι θα δοθεί άδεια ανόρυξης για 25 χρόνια, με δικαίωμα ανανέωσης για ακόμη 10 χρόνια.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι ο δεύτερος γύρος των αδειοδοτήσεων αναμένεται να αρχίσει με βάση την έρευνα που διεξάγεται.

"Συνολικά, πρόσθεσε, θα έχουμε 13000 τετραγωνικά χιλιόμετρα σεισμικά δεδομένα και 650 τετραγωνικά χιλιόμετρα τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα, θα τα αναλύσουμε και όλες αυτές οι εκθέσεις θα πωληθούν στις εταιρείες που εκδήλωσαν ζωηρό ενδιαφέρον και στη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες।
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&tag=8470&pubid=1960887

ΙΟΒΕ: Συνεχής υποχώρηση ζήτησης

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου 2008 07:00
1088 λέξεις, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1601332

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα βρέθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα το Νοέμβριο, καθώς διαμορφώνεται πλέον στις 66,7 μονάδες έναντι 72,9 μονάδων του Οκτωβρίου. O ελληνικός δείκτης ακολουθεί την πορεία των περισσότερων εθνικών δεικτών καθώς σε αρκετές χώρες της Ε.Ε., όπως Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία και Ολλανδία, το Νοέμβριο σημειώθηκε ιστορικό χαμηλό.

Να σημειωθεί επίσης ότι η επίδοση του ελληνικού δείκτη, φέρνει τη χώρα στη 18η θέση μεταξύ των 27, με την Ουγγαρία να καταλαμβάνει τη δυσμενέστερη θέση, παρουσιάζοντας τον Νοέμβριο τη χαμηλότερη τιμή του δείκτη πανευρωπαϊκά, δηλαδή 44,7 μονάδες.

Σε ό,τι αφορά στην ΕΕ-27 και την Ευρωζώνη, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος σημείωσε νέα ισχυρή υποχώρηση κατά 6,7 μονάδες και κατά 5,1 μονάδες αντίστοιχα, και διαμορφώθηκε στις 70,5 και 74,9 μονάδες, που είναι οι χαμηλότερες τιμές από τον Ιανουάριο του 1985 για την Ε.Ε. και από τον Αύγουστο του 1993 για την Ευρωζώνη.

Οπως επισημαίνεται στην έρευνα συγκυρίας του ΙΟΒΕ, η επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών αντανακλά μια γενικευμένη δυσαρέσκεια σε όλους τους τομείς. Στη Βιομηχανία, ο δείκτης υποχωρεί αισθητά και στις δύο ζώνες, ενώ και ο δείκτης προσδοκιών στις Υπηρεσίες καταγράφει νέα ιστορικά χαμηλά από την καθιέρωσή του προ δώδεκα ετών. Στο Λιανικό Εμπόριο οι προσδοκίες περιορίζονται περαιτέρω στην Ε.Ε., ενώ παραμένουν στα ίδια χαμηλά επίπεδα στην Ευρωζώνη, ενώ στις Κατασκευές σημειώνεται σημαντική μείωση 4 μονάδων και στις δύο ζώνες. Τέλος, η καταναλωτική εμπιστοσύνη, δεν μεταβάλλεται ιδιαίτερα. Ωστόσο βρίσκεται πλέον σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με το μακροχρόνιο μέσο όρο της.

Στην Ελλάδα, όλοι οι δείκτες των επιμέρους οικονομικών τομέων υποχωρούν, και μόνο η καταναλωτική εμπιστοσύνη εμφανίζει ελαφρά βελτίωση. Η μόνη θετική καταγραφή αφορά τις προσδοκίες για πτώση του πληθωρισμού, ως συνέπεια όμως της συνεχούς υποχώρησης της ζήτησης. Στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:

Βιομηχανία

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών σημείωσε το Νοέμβριο νέα υποχώρηση, με 76,8 μονάδες έναντι 83,9 τον Οκτώβριο, καταγράφοντας ιστορικά χαμηλό ρεκόρ δεκαπενταετίας. Η εξέλιξη αυτή σαφώς εντάσσεται στη γενική τάση υποχώρησης των αντίστοιχων δεικτών στο σύνολο της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, καθώς εκτός από την Ελλάδα, ιστορικό χαμηλό στη Βιομηχανία σημειώνεται στη Φινλανδία, Σλοβενία, Ουγγαρία και Λουξεμβούργο, ενώ σε όλες τις χώρες ο δείκτης προσεγγίζει πολύ χαμηλά επίπεδα.

Οι συνέπειες της δυσμενούς διεθνούς συγκυρίας και η αναμενόμενη επιβράδυνση ή και ύφεση αρκετών οικονομιών αντανακλάται έτσι στις επιχειρηματικές προσδοκίες στον τομέα αυτόν, με την ελληνική βιομηχανία να μην διαφοροποιείται από τη γενική εικόνα.

Σημαντικά αποδυναμωμένες είναι οι προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες. Οι προβλέψεις για την παραγωγή επηρεάζονται κυρίως από τις αρνητικές εκτιμήσεις για το επίπεδο των παραγγελιών και της ζήτησης, καθώς σχεδόν τέσσερις στις εννέα επιχειρήσεις εκτιμούν ότι οι τρέχουσες παραγγελίες είναι χαμηλότερες από το κανονικό για την εποχή. Την ίδια πτωτική τάση ακολουθούν και οι εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού, αν και τα αποθέματα έτοιμων προϊόντων εκτιμώνται από τις περισσότερες επιχειρήσεις ως «κανονικά» για την εποχή.

Οι δυσμενείς συνθήκες πλήττουν έντονα τις προοπτικές για την απασχόληση. Οι επιχειρήσεις που αναμένουν μείωση της απασχόλησης, υπερβαίνουν πλέον σημαντικά όσες αναμένουν αύξηση τους προσεχείς μήνες.

Κατασκευές

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών υποχωρεί σημαντικά και διαμορφώνεται στις 78,7 μονάδες έναντι 90,9 του Οκτωβρίου. Στην εξέλιξη αυτή συμβάλλει η επιδείνωση των προβλέψεων των επιχειρήσεων για το επίπεδο εργασιών τους το επόμενο τρίμηνο, ενώ ταυτόχρονα εντείνονται οι δυσμενείς προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου, καθώς το 1/3 των επιχειρήσεων αναμένει μείωση.

Η χαμηλή ζήτηση έχει ως αποτέλεσμα οι προβλέψεις για τις τιμές στον κλάδο να διατηρούν την αρνητική τους τάση, αφού πληθαίνουν το Νοέμβριο οι επιχειρήσεις που διατυπώνουν προσδοκίες μείωσης τιμών (41%) έναντι ενός μόλις 6% που αναμένει αυξήσεις στις τιμές. Σταθερά μόλις το 18% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι δεν αντιμετωπίζει προσκόμματα στην παραγωγική του δραστηριότητα, ενώ όσοι αναφέρουν το αντίθετο, αποδίδουν τα αίτια στη γενική οικονομική κρίση, το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, αλλά και την πίεση για μείωση των τιμών, ιδίως στην περίπτωση των Δημοσίων Έργων (37%), ενώ η ελλιπής χρηματοδότηση (22%) και η χαμηλή ζήτηση (21%) ακολουθούν.

Υπηρεσίες

Σημαντική επιδείνωση κλίματος καταγράφεται και στις Υπηρεσίες, όπου ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών διαμορφώνεται στις 84,6 μονάδες από 92,2 τον Οκτώβριο, επίδοση που κινείται κάτω και από τα επίπεδα του μακροχρόνιου μέσο όρου του (96,1).

Από τα επιμέρους στοιχεία δραστηριότητας, εντονότερη είναι η υποχώρηση των εκτιμήσεων για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων, κυρίως λόγω της πορείας της τρέχουσας ζήτησης, οι εκτιμήσεις για την οποία αποκλιμακώνονται έντονα, ενώ αρνητικές είναι οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της, καθώς σχεδόν τρεις στις δέκα επιχειρήσεις αναμένουν υποχώρησή της το επόμενο διάστημα και οι μισές προβλέπουν σταθερότητα.

Ως εκ τούτου, πλήττονται και οι προβλέψεις για την πορεία της απασχόλησης οι οποίες παραμένουν αρνητικές για δεύτερο διαδοχικό μήνα, με το σχετικό ισοζύγιο να διαμορφώνεται στο -7 από -2 τον Οκτώβριο. Από την άλλη πλευρά ενισχύονται οι προβλέψεις για αποκλιμάκωση των τιμών, σε μια προσπάθεια αντιστροφής της δυσμενούς πορείας της ζήτησης.

Καταναλωτική εμπιστοσύνη

Ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης είναι ο μόνος που κινήθηκε ανοδικά το Νοέμβριο στην Ελλάδα, καθώς διαμορφώθηκε στις -55 μονάδες από -57 μονάδες τον Οκτώβριο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εκτιμήσεις των καταναλωτών για τα οικονομική τους κατάσταση, την κατάσταση της χώρας και την αποταμίευση δεν επιδεινώνονται.

Οι καταναλωτές φαίνεται ότι έχουν αντιδράσει στην κρίση και τα ποσοστά αυτών που διατυπώνουν απαισιόδοξες προβλέψεις διατηρούνται περίπου σταθερά. Αντίθετα το μήνα αυτό η κρίση φαίνεται να τροφοδοτεί αυξημένο φόβο για άνοδο της ανεργίας. Ειδικότερα, οι προβλέψεις των Ελλήνων για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες βελτιώνονται οριακά το Νοέμβριο.

Παρ' όλα αυτά, παραμένουν οι πιο απαισιόδοξοι της Ευρώπης, ενώ ακολουθούν η Μάλτα και η Ουγγαρία. Το ποσοστό εκείνων που προβλέπουν επιδείνωση ή σημαντική επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης περιορίζεται στο 62,7% (64% τον Οκτώβριο), ενώ το 6% αναμένει βελτίωση ή σημαντική βελτίωση.

Προβλέψεις

Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12μηνο κινούνται ανοδικά, κατά 3 μονάδες, με το 74% (77% τον Οκτώβριο) να είναι λιγότερο ή περισσότερο απαισιόδοξο.

Τέλος, ενισχύεται ελαφρά η πρόθεση για αποταμίευση με το 20% να δηλώνει ότι είναι πιθανόν να αποταμιεύσει εντός του επόμενου έτους, ενώ οι προβλέψεις για την ανεργία επιδεινώνονται οριακά.

Λιανικό εμπόριο


Η νέα πτώση ένδεκα μονάδων στις επιχειρηματικές προσδοκίες του τομέα, φέρνει το δείκτη στις 77,1 μονάδες που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό της 15ετίας. Στην έντονη αυτή υποχώρηση των προσδοκιών συμβάλλουν σχεδόν όλα τα στοιχεία δραστηριότητας των επιχειρήσεων. Οι εκτιμήσεις από τις τρέχουσες πωλήσεις είναι για πρώτη φορά το 2008 αρνητικές, ενώ αρνητικές είναι και οι προβλέψεις για τις πωλήσεις στο επόμενο διάστημα.

Από τις επιμέρους εξελίξεις, σε όλους τους κλάδους, εκτός από τα πολυκαταστήματα, όπου οι προσδοκίες είναι ανοδικές, καταγράφεται υποχώρηση των προσδοκιών, με τα είδη οικιακού εξοπλισμού και τα οχήματα και ανταλλακτικά να πλήττονται εντονότερα.

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

Τατούλη δεν πιάνεις χαρτοσιά ...

Αν είχε ασυλία θα μπορούσε να γραψει περισσότερα και βαρύτερα; Τα  γραφόμενά του αποτελούν γραπτά πολιτικά μνημεία για τον μελλοντικό μελετητή της πολιτικής μας ιστορίας.
ΣΓΣ

Ακέφαλα κόμματα
Tου Xρηστου Γιανναρα
Bλέπει, αλλά δεν αντιλαμβάνεται. Ακούει, αλλά δεν καταλαβαίνει. Δεν πρόκειται για νοητική υστέρηση ή εθελοτυφλία, δεν είναι μικρόνοια. Χάνουμε την επαφή με την πραγματικότητα, όταν η αλογία του ενστίκτου σκοτίζει (κυριολεκτικά) τις κυρίως αντιληπτικές ικανότητες: την κριτική σκέψη, τη συγκριτική εκτίμηση, τη φαντασία, τη διαγνωστική διαίσθηση.
Φαίνεται ότι σε θέσεις ανεξέλεγκτης εξουσίας (όπως ήταν άλλοτε οι τύραννοι και σήμερα οι αρχηγοί κομμάτων) το ένστικτο της εγωτικής αυτεπιβεβαίωσης ακυρώνει ακόμα και τον ορθολογισμό της αυτοσυντήρησης.
Προσπαθούν οι κατέχοντες να κρατηθούν απεγνωσμένα στην εξουσία και δεν αντιλαμβάνονται ούτε και τους αυτονόητους τρόπους να το πετύχουν. Επιλέγουν να ενεργήσουν με πρακτικές ακριβώς αντίθετες από τις συμφέρουσες, πριονίζουν με πάθος το κλαδί πάνω στο οποίο κάθονται.
Το αυτοκτονικό αυτό σύνδρομο μοιάζει να γεννιέται από την πρώτη στιγμή της ανόδου σε θέση ανεξέλεγκτης εξουσίας. Εδώ και έντεκα χρόνια, όταν μόλις αναδείχθηκε στην ηγεσία της αξιωματικής τότε αντιπολίτευσης, κάποιοι προειδοποιούσαν τον σημερινό πρωθυπουργό: Η διακυβέρνηση της χώρας θέλει εργώδη προετοιμασία, κυρίως όταν πρόκειται να διαδεχθείς όχι ένα κόμμα, αλλά μια κοινωνική λοιμική, ασύδοτη επί είκοσι χρόνια. Και αυτός λογάριαζε την ανιδιοτέλεια της προειδοποίησης για πολεμική. «Οσοι τα λένε αυτά στέκονται απέναντι και μας πολεμούν», ήταν η κατά λέξη απάντησή του.
Νόμιζε ότι τον πολεμούν όσοι του θύμιζαν ότι το κόμμα του δεν ψέλλισε ποτέ, μα ποτέ, την παραμικρή αντίρρηση, διαμαρτυρία ή αντίθεση στο πρώτο και μεγάλο έγκλημα των καπήλων του σοσιαλισμού (έγκλημα που πισωγύρισε την ελλαδική κοινωνία σε εξόφθαλμο πρωτογονισμό): στην κατάργηση της αξιοκρατίας, την εξάλειψη από κάθε πτυχή του δημόσιου βίου κάθε αξιολογικής κρίσης, κάθε διάκρισης ποιοτήτων. Δεν ψέλλισε ποτέ το κόμμα του την παραμικρή αντίρρηση για το δεύτερο ασέλγημα του πασοκισμού: τη διάλυση και τον ευτελισμό των πανεπιστημίων, τη θεσμοποίηση και τον εξωραϊσμό της αγραμματοσύνης, του αμοραλισμού και της απατρίας στα σχολεία.
Αδιαφόρησε παγερά ο εθελότυφλος ηγέτης όταν γράφτηκε γι’ αυτόν ότι η πρωθυπουργική του αποτυχία είχε συντελεστεί από την πρώτη κιόλας μέρα που συγκρότησε κυβέρνηση με ξαδέλφια και φιλαράκια για να εξασφαλίσει εσωκομματικά ανταλλάγματα «αφοσίωσης» ή την εξισορρόπηση απειλών. Με τέτοια επιτελικά στελέχη ήταν ολοφάνερο ότι αποκλειόταν κάθε αντιστράτευση στα πασοκικά κοινωνικά εγκλήματα, η κυβέρνησή του πήρε την εξουσία για να την απολαύσει, όχι για να τολμήσει ρήξεις με τον εικοσάχρονο εφιάλτη.
Πέντε χρόνια νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης παγίωσαν στη χώρα τον πασοκικό αμοραλισμό και τον «συνασπισμένο» μηδενισμό, με αλλαγή απλώς των συντελεστών – οι γαλάζιοι κομματάνθρωποι ήταν σαφώς λιγότερο επιτήδειοι: Η ατζαμοσύνη τους έπνιξε την ελλαδική κοινωνία στην μπόχα σκανδάλων άπληστης και παντοδαπής κλοπής κοινωνικού χρήματος, αλλά και σεξουαλικών με φόνους αντεραστών και αυτοκτονίες από φωταγωγούς. Ισως ποτέ άλλοτε στα ελλαδικά χρονικά κυβέρνηση δεν είχε διασυρθεί με τόση αδεξιότητα και αφροσύνη από συνεργάτες της προσωπικής επιλογής του πρωθυπουργού.
Και στην επονείδιστη αυτή πραγματικότητα ο πρωθυπουργός δεν έχει να αντιτάξει ούτε σοφή και ταπεινή παραδοχή λαθών ούτε την ευφυΐα σιωπηλής έμπρακτης μεταμέλειας. Αντιτάσσει ρητορεύματα αυτεπαίνων, καυχησιολογία απροσμέτρητης ασχετοσύνης για δήθεν εμμονή σε «μεταρρυθμίσεις» – αυτός που πέντε ολόκληρα χρόνια δεν τόλμησε να μεταρρυθμίσει έστω την κυβέρνησή του, με ανασχηματισμό, να παραμερίσει ανίκανους, δραματικά αποτυχημένους υπουργούς του.
Ετσι, κατόρθωσε το απίστευτο: Να ξαναδώσει αξιοπιστία στο ηροστράτειο ΠΑΣΟΚ, που είναι πια και κόμμα ακέφαλο, η εύκολη χλεύη σατιρογράφων και γελοιογράφων. Αναθάρρησε η σοσιαλεπώνυμη λοιμική μπροστά στην εικόνα ενός πανικόβλητου πρωθυπουργού στο βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του. Αφριζε και ωρυόταν, όπως κάθε ανήμπορος που κάνει το παλικάρι.
Οχι για να υπερασπίσει θέσεις, αλλά μόνο για να αντικρούσει όσους αμφισβητούν τις αλάθητες επιλογές του, τους κραυγαλέα αποτυχημένους και διαβλητούς στενούς του συνεργάτες. Ο τρόμος επερχόμενης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης πάγωνε την εντόπια και τη διεθνή κοινωνία, σε κανένα από τα μέτωπα των κρίσιμων κοινωνικών προβλημάτων δεν είχε τολμήσει ρήξεις μεταρρυθμιστικών καινοτομιών. Και αυτός εκόπτετο από το επίσημο βήμα, μόνο επειδή κύμα γενικευμένης αγανάκτησης αμφισβητούσε το εγωτικό του καπρίτσιο.
Αυτή τη σκηνή, που προκαλούσε αλγεινή ντροπή και θλίψη στο κοινό αίσθημα, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής την καταχειροκρότησαν όρθια, με επιτηδευμένο πυρετικό ζήλο – αναπαράγοντας τα πρότυπα κομματικά ποιμνιοστάσια πράσινου, ερυθρού ή φαιού ολοκληρωτισμού. Σίγουρα υπήρχαν έντιμοι και αξιοπρεπείς πολίτες εκεί μέσα, όχι μόνο εξαδέλφια, φιλαράκια, αυλικοί λακέδες και τρωκτικά λαμόγια. Αλλά δεν βρέθηκε ένας, ούτε ένας, να υψώσει φωνή, να μαρτυρήσει έμπρακτα ότι τα στελέχη με την κεντρική ευθύνη για το κόμμα δεν οφείλουν να είναι αφασικοί κλακαδόροι ενός «επικοινωνιακού» οικογενειακού ονόματος.
Την άλλη μέρα ο αρχηγός απελάκτισε από το κόμμα βουλευτή που επανέλαβε δημόσια τις κρίσεις του για το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Και τότε ήρθε η δήλωση, που με την προφάνεια της αλήθειας της ενίσχυσε το προσωπείο αξιοπιστίας του ΠΑΣΟΚ, έστω και ακέφαλου: «Ο πρωθυπουργός καλύπτει όσους αποκαλύπτονται και καρατομεί όσους αποκαλύπτουν». Ο αμοραλισμός διατηρεί στο «επικοινωνιακό» πεδίο το πλεονέκτημα της κοφτερής ευφυΐας, που ίσως του εγγυάται την παλιννόστηση, ακόμα και αν το κόμμα παραμένει κωμικά ακέφαλο. Και εκεί επίσης τα στελέχη της κεντρικής ευθύνης καταχειροκροτούν όρθια, με πυρετικό ζήλο, ένα οικογενειακό όνομα, «άδειο πουκάμισο».
Η συνταγματική τραγωδία της χώρας (έργο Ανδρέα Παπανδρέου) είναι η καταστατική επιβολή πολιτεύματος απόλυτης μοναρχίας, πρωθυπουργοκεντρικής. Η κοινωνική τραγωδία (αποτέλεσμα του επίσης ανδρεϊκού «κοινωνικού μετασχηματισμού») είναι ο μαρασμός και η εξαφάνιση της ανιδιοτέλειας της ικανής να παραγάγει θυσιαστική αντίσταση στην καμουφλαρισμένη με δημοκρατικά ψιμύθια απολυταρχία.
Σαν τον Αϊ-Γιάννη τον Πρόδρομο της Εικονογραφίας, κάθε «κόμμα εξουσίας» κρατάει τελετουργικά στα χέρια του το κομμένο κεφάλι του.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_12/10/2008_288110

Πειρατεία: έχει μέλλον

Πειρατεία: έχει μέλλον

Από τη ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΓΑΡΤΑΝΗ-ΧΟΪΔΑ

Το είχαν επισημάνει: στην κόλαση του Ιράκ και του Αφγανιστάν δεν θα αργήσει να προστεθεί ο εφιάλτης της Σομαλίας. Οπερ και εγένετο, με τρόπο μάλιστα που, αργά ή γρήγορα, θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία. Οι Σομαλοί πειρατές που λυμαίνονται τον Κόλπο του Αντεν και τις ακτές της πολύπαθης χώρας τους στο Κέρας της Αφρικής, απειλούν ήδη το διεθνές εμπόριο πρώτων υλών. Ενοπλες συμμορίες με υπερσύγχρονα μέσα χτενίζουν τη ρότα των τάνκερ που εφοδιάζουν την πετρελαιαγορά της Ευρώπης αλλά και της Κίνας. Με ρεσάλτα κυριεύουν τα πλοία απαιτώντας λίτρα εκατομμυρίων δολαρίων. Σε εποχή που η διεθνής εμπορική ναυτιλία χειμάζεται λόγω της ύφεσης, οι ασφαλιστικές εταιρείες αυξάνουν τον επίναυλο κινδύνου. Αύξηση, που σύντομα θα φτάσει στην τσέπη του καταναλωτή. Σύμπτωμα του χάους στο οποίο επί 17 χρόνια παραδέρνει η Σομαλία, τους σύγχρονους αυτούς κουρσάρους δεν μπορεί να τους ελέγξει κανείς. Η αναφορά στο πρόσφατο παρελθόν της χώρας εξηγεί πολλά. Μετά την πτώση του αιμοσταγούς δικτάτορα Σιάντ Μπαρέ (1991), τάξη επιχείρησε να βάλει το '94 η Ουάσιγκτον. Στην ουσία έμπαινε στο παιχνίδι για έλεγχο των πρώτων υλών στο Κέρας της Αφρικής. Ωστόσο τα πτώματα των Αμερικανών στρατιωτών στους δρόμους του Μογκαντίσου την ανάγκασαν να ανακρούσει πρύμναν. Η χώρα μένει στο έλεος των αρχηγών των έξι φυλών που απαρτίζουν τον πληθυσμό της και αλληλοσφάζονται. Το 2006 οπλαρχηγοί-όργανα της υπερδύναμης συμμαχούν και σχηματίζουν προσωρινή κυβέρνηση. Εναν μήνα αργότερα ξεσπούν λυσσαλέες συγκρούσεις. Επικρατεί η Ενωση Ισλαμικών Δικαστηρίων, κόμμα θεοκρατικό.

http://www.enet.gr/online/online_hprint?q=%D0%E5%E9%F1%E1%F4%E5%DF%E1&a=&id=85178916

Υποχώρηση» ΗΠΑ για ένταξη στο ΝΑΤΟ της Γεωργίας και της Ουκρανίας.

Η Μόσχα χαιρετίζει την «υποχώρηση» ΗΠΑ για ένταξη στο ΝΑΤΟ της Γεωργίας και της Ουκρανίας

Με τη χαρακτηριστική έκφραση «πρυτάνευσε η λογική», χαιρέτισε ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβιέντεφ την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αλλάξουν στρατηγική όσον αφορά την ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ.
http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,dt=29.11.2008,id=49352740

Πότε θα έλθει η σειρά μας;

Διαφθορά και οργανωμένο έγκλημα.
H Kομισιόν «κόβει» κονδύλια από τη Bουλγαρία
Δημήτρης Σωτηρόπουλος
26-11-2008
Eυρωπαϊκά κονδύλια συνολικού ύψους 220 εκατ. ευρώ απώλεσε η Bουλγαρία, σύμφωνα με απόφαση της Kομισιόν, ως αποτέλεσμα της αδυναμίας της Σόφιας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα δύο σοβαρότερα, κατά την E.E., προβλήματά της: τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα. H απόφαση αυτή της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής αποτελεί κι ένα αυστηρό μήνυμα προς τα κράτη-μέλη ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης τα χρήματα των Eυρωπαίων φορολογούμενων δεν μπορεί να ξοδεύονται χωρίς αντίκρισμα.
http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=62095

Είδες η ... ΔΕΗ

Αυστριακή εταιρεία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2009.
Τέλος στο μονοπώλιο της ΔΕΗ
Θάνος Δημάδης
02-12-2008
Με μειωμένα τιμολόγια έως και 10% έναντι της ΔΕΗ θα ξεκινήσει τους πρώτους μήνες του 2009 να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα η αυστριακή εταιρεία Verbund, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία».

Η αυστριακή εταιρεία θα επιχειρήσει να «σπάσει» το μονοπώλιο της ΔΕΗ στη διανομή και στην πώληση ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω της θυγατρικής της στην Ελλάδα Verbund APT Energa Hellas.

Στόχος της εταιρείας είναι τα εμπορικά καταστήματα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο δίκτυο χαμηλής τάσης, δηλαδή οι πελάτες της ΔΕΗ που πληρώνουν το τιμολόγιο Γ 21, καθώς και οι οικιακοί πελάτες με καταναλώσεις άνω των 3.000 KWh το τετράμηνο.

Το τιμολόγιο δεν θα περιλαμβάνει ρήτρα καυσίμων, σε αντίθεση με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ από 1/1/2009, ενώ ο πελάτης διατηρεί το ίδιο «ρολόι» και δεν κάνει καμία αλλαγή στον τρόπο σύνδεσης με το δίκτυο.
http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=62249

ΝΑΤΟ: «Όχι» σε Ουκρανία - Γεωργία.

Σε νέα βάση οι σχέσεις με Ρωσία
Δημήτρης Σωτηρόπουλος
03-12-2008
Aπόφαση για επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία αναμένεται να λάβουν οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στη σύνοδο των Βρυξελλών, ενώ «παγώνουν» τη διαδικασία ένταξης στην Ουκρανία και στη Γεωργία.
Προσερχόμενη στη σύνοδο η Κοντολίζα Ράις δήλωσε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την ενίσχυση των σχέσεων με τη Ρωσία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά υπογράμμισε ότι παραμένουν πολλά «προβληματικά σημεία», αναφερόμενη κυρίως στην παραμονή ρωσικών δυνάμεων στις αποσχισθείσες γεωργιανές επαρχίες της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.
http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=62283

Δυσφορία για ΠΓΔΜ και από το ΝΑΤΟ.

Μήνυμα Ντόρας σε Σκόπια, Τουρκία
Δημήτρης Χρυσικόπουλος
03-12-2008
Την ίδια στιγμή που οι πληροφορίες φέρουν το ανακοινωθέν του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών των μελών του ΝΑΤΟ, το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες, να στέλνει μήνυμα δυσφορίας της Συμμαχίας προς την ΠΓΔΜ, η Ντ. Μπακογιάννη εμφανίστηκε αυστηρή προς την ηγεσία των Σκοπίων σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ για την ονομασία της γείτονος. Συγκεκριμένα, η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι «ο κ. Γκρουέφσκι με όλες τις ενέργειες που κάνει βαθαίνει ουσιαστικά το δικό του, προσωπικό αδιέξοδο στην άσκηση της πολιτικής ως προς τους Ευρωπαίους και την Ελλάδα. Δεν δίνει κανένα δείγμα ειλικρινούς βούλησης επίλυσης του θέματος».
http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=62297

Στον στρόβιλο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης: Εμάς ποιος θα μας σώσει;

 Φτερά έχουν κάνει μέσα σε δύο μόλις χρόνια 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία, ενώ η πρόσφατη οικονομική κρίση έρχεται να… αποτελειώσει το ασφαλιστικό σύστημα. Μόνο τις τρεις τελευταίες εβδομάδες οι λογιστικές απώλειες των ταμείων εκτοξεύονται στα 1,2 δισ. ευρώ, ποσό που θα αρκούσε για να διπλασιαστεί – από τις 380.000 να πάει στις 760.000 – ο αριθμός των χαμηλοσυνταξιούχων που παίρνουν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ). Οι νεοφιλελεύθερες επιλογές στις επενδύσεις που έκαναν πολλές διοικήσεις ταμείων, το «τζογάρισμα» των αποθεματικών αλλά και οι κατά καιρούς κυβερνητικές παρεμβάσεις συνέβαλαν στην οικονομική... κατρακύλα του ασφαλιστικού συστήματος. Τα αποτελέσματα αυτής της αλλοπρόσαλλης και επικίνδυνης επενδυτικής πολιτικής είναι ήδη ορατά, με την «προίκα» των ταμείων να είναι αυτή τη στιγμή κοντά στα 24 δισεκατομμύρια ευρώ, όταν το 2006 ξεπερνούσε τα 29 δισεκατομμύρια. Ουσιαστικά η επενδυτική πολιτική των ταμείων καταρρέει σαν χάρτινος πύργος, καθώς η αξία των μετοχών, …

…των δομημένων ομολόγων αλλά και άλλων περιουσιακών στοιχείων έχει πάρει την κάτω βόλτα. Προς το παρόν οι απώλειες είναι λογιστικές, αλλά θα γίνουν πραγματικές μόλις οι φορείς αποφασίσουν να πουλήσουν (κάτι που πρέπει να θεωρείται σίγουρο με δεδομένα τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα πολλών ταμείων).

Είναι χαρακτηριστικό πως ήδη το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών είναι στο... κόκκινο και αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Τα ελλείμματα «πνίγουν» σιγά σιγά και το ΙΚΑ (που καλείται να σηκώσει το βάρος και των ευγενών ταμείων), ενώ κάθε πέρσι και καλύτερα λέει ο ΟΓΑ.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση ακολουθεί την τακτική της… στρουθοκαμήλου και αποφεύγει να δώσει στη δημοσιότητα τα τελευταία στοιχεία για την περιουσία των ταμείων (θεωρώντας προφανώς πως οι ασφαλισμένοι δεν βλέπουν το πρόβλημα). Το μόνο που κάνουν τα κυβερνητικά στελέχη είναι να «περηφανεύονται» πως τα ταμεία δεν έχουν τοξικά προϊόντα, αποφεύγοντας ωστόσο να σχολιάσουν τις... μεγαλειώδεις επενδυτικές κινήσεις των τελευταίων ετών.

Η οικονομική κρίση «αγγίζει» κατά κύριο λόγο δύο κατηγορίες ταμείων: τους μεγαλύτερους φορείς (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ), που εξυπηρετούν το 85% των ασφαλισμένων, και τα πλούσια ταμεία (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ κ.ά.), που έχουν και τις περισσότερες επενδύσεις. Για παράδειγμα, το Ίδρυμα που, εκτός από τις δικές τους επενδύσεις στο Χρηματιστήριο, έχει «φορτωθεί» και τις μετοχές από τα ευγενή ταμεία (μετά την ενοποίηση), καταγράφει μέσα σε έναν χρόνο λογιστικές απώλειες 500 εκατ. ευρώ!

Και επειδή οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί, το «Π» καταγράφει σήμερα τα περιουσιακά στοιχεία των ταμείων και τις απώλειες που αυτά έχουν υποστεί:

Μετοχές. Τα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ – κατά τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις – φτάνουν οι λογιστικές απώλειες των ταμείων από τις μετοχές μέσα σε μόλις 10 μήνες. Αρκεί να αναφερθεί πως την εβδομάδα της μεγάλης οικονομικής κρίσης οι ασφαλιστικοί φορείς είδαν την αξία των μετοχών τους να μειώνεται κατά 350 με 400 εκατ. ευρώ.

Το πρόβλημα είναι έντονο κυρίως σε τρεις φορείς – ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ και στο Tαμείο Συντάξεως της Εθνικής –, με τις λογιστικές απώλειες τον τελευταίο χρόνο να κυμαίνονται από 200 έως 240 εκατ. ευρώ για κάθε ένα ταμείο. Σημαντικές είναι οι λογιστικές απώλειες και σε αρκετά ακόμη ταμεία, όπως το ΤΕΑΔΥ (130 εκατ.) και ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (115 εκατ.).

Βέβαια οι απώλειες αυτές προς το παρόν είναι στα χαρτιά, καθώς κανένα ταμείο δεν τολμά να πουλήσει μετοχές μετά την κατρακύλα της τιμής τους. Τουλάχιστον το πάθημα έγινε μάθημα και έτσι οι ασφαλιστικοί φορείς αρνούνται να υποκύψουν εκ νέου στη «γοητεία» του Χρηματιστηρίου και σταμάτησαν να αγοράζουν μετοχές (αφήνοντας το… άθλημα σε όσους το κατέχουν).

 

Μόνο 1% σε προθεσμιακές

Στα «παράλογα» της ασφαλιστικής νομοθεσίας είναι πως τα ταμεία σε προθεσμιακές καταθέσεις – οι οποίες έχουν και υψηλά επιτόκια – μπορούν να βάζουν μόνο το 1%. Βέβαια οι... κακές γλώσσες λένε πως το ποσοστό αυτό είχε μπει για να αποφεύγονται «στενές επαφές» διοικητών με τις τράπεζες για την τοποθέτηση των χρημάτων.

Πάντως μετά τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου και δεν αποκλείεται να υπάρξει διορθωτική παρέμβαση (το πότε είναι ασαφές).

Προς το παρόν το υπουργείο Απασχόλησης περιορίστηκε στο να δώσει έναν νέο «δεκάλογο» στα ταμεία για την επενδυτική τους συμπεριφορά, στον οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει τα αυτονόητα. Έτσι συνιστά οι επενδύσεις να γίνονται αφού προηγηθεί αναλογιστική μελέτη και να προτιμάνε «τίτλους με υψηλό βαθμό εμπορευσιμότητας και άμεση ρευστοποίηση».

Στην υπουργική απόφαση προβλέπεται ακόμη πως: κάθε τρίμηνο θα συντάσσεται αναλυτική έκθεση του χαρτοφυλακίου κινητών αξιών, θα υπάρχει συνεχής μέτρηση και διαχείριση των κινδύνων των αποδεκτών επενδυτικών μέσων και τέλος θα προσδιορίζεται ο επενδυτικός σκοπός και το επίπεδο ανάληψης ανεκτού επενδυτικού κινδύνου. Κάλλιο αργά παρά ποτέ...

 

Χρυσοπληρωμένες αμαρτίες

Δομημένα Ομόλογα: Μέχρι και το 46% φτάνουν οι λογιστικές απώλειες από τα «αμαρτωλά» ομόλογα που αγόρασαν οι ασφαλιστικοί φορείς από το 2005 μέχρι και τις αρχές του 2007. Η στροφή στα συγκεκριμένα σύνθετα προϊόντα σταμάτησε μόνο όταν ξέσπασε το σκάνδαλο των ομολόγων, ωστόσο μόνο 6 ασφαλιστικοί φορείς μπόρεσαν να επιστρέψουν τα δομημένα.

Συνολικά τα ταμεία είχαν «ψωνίσει» δομημένα αξίας 1,25 δισ. ευρώ και τελικά έμειναν με προϊόντα αξίας 700 εκατ. ευρώ. Ωστόσο τώρα η αξία αυτών των ομολόγων εκτιμάται πως έχει πέσει στα 460 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα, αν οι φορείς αποφασίσουν να πουλήσουν, να χάσουν 240 εκατ.!

Σημειώνεται πως τα ταμεία που έχουν ακόμη δομημένα είναι μεταξύ άλλων: το ΤΑΠ - ΟΤΕ, τα επικουρικά των φαρμακοϋπαλλήλων, της ΕΡΤ, της ελληνικής χωροφυλακής, των εμποροϋπαλλήλων, των εργαζομένων στα ταμεία (ΤΕΑΠΟΚΑ), του προσωπικού στην οινοποιία - ζυθοποιία, το ταμείο αρωγής του ΟΤΕ και το ταμείο υγείας δικηγόρων επαρχιών.

Κρατικά Ομόλογα. Το τελευταίο διάστημα τα ταμεία δεν αγοράζουν κρατικά ομόλογα με δεδομένο πως δεν έχουμε καινούργιες εκδόσεις με σταθερό επιτόκιο. Ωστόσο τα προηγούμενα χρόνια οι ασφαλιστικοί φορείς είχαν επενδύσει στα κρατικά ομόλογα σταθερού επιτοκίου το ποσό των 8 δισ. ευρώ.

Ο μόνος κίνδυνος που υπάρχει με τα χρήματα αυτά είναι τα ταμεία να χρειαστούν ρευστό και αναγκαστούν να σπάσουν «πρόωρα» τα συγκεκριμένα ομόλογα. Σε μια τέτοια περίπτωση θεωρείται δεδομένο πως θα έχουν οικονομικές απώλειες, όχι όμως τόσο μεγάλες όσο με τα δομημένα προϊόντα.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια υπάρχουν ταμεία που περιμένουν πώς και πώς να λήξουν τα κρατικά ομόλογα για να βρουν «ζεστό χρήμα». Υπολογίζεται πως συνολικά 1,5 δισ. ευρώ – που συγκεντρώθηκαν μετά τη λήξη των κρατικών ομολόγων – χρησιμοποιήθηκαν άρον άρον για να καλυφθούν ανάγκες των ταμείων αντί να επενδυθούν εκ νέου (σε αυτή την τακτική κατέφυγαν μεταξύ άλλων το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ).

 

Θολούρα σε αμοιβαία - ακίνητα

Αμοιβαία Κεφάλαια: «Θολό» είναι το τοπίο με τα αμοιβαία κεφάλαια των ταμείων (αξίας 1,3 δισ. ευρώ), καθώς δεν είναι ακόμη σαφές αν καταγράφονται απώλειες. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τη σύνθεση των αμοιβαίων κεφαλαίων, δηλαδή ποια ομόλογα και μετοχές περιλαμβάνονται στα συγκεκριμένα προϊόντα.

Συνδικαλιστές επισημαίνουν πως, αν τα αμοιβαία κεφάλαια που έχουν στην κατοχή τους οι ασφαλιστικοί φορείς περιέχουν και δομημένα, τότε μιλάμε για απώλειες της τάξης του 10%. Προς το παρόν το μόνο που είναι γνωστό είναι πως η ΑΕΔΑΚ του ΙΚΑ έχει ομόλογο δομημένο αξίας 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Ακίνητα: Ιστορίες καθημερινής τρέλας καταγράφονται στα ταμεία, που ακολουθούν στην καλύτερη περίπτωση μια αλλοπρόσαλλη επενδυτική πολιτική όσον αφορά την ακίνητη περιουσία τους. Έτσι υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες ασφαλιστικοί φορείς έχουν οικόπεδα ή ακόμη και κτίρια σε μια περιοχή και παρ’ όλα αυτά νοικιάζουν γραφεία λίγο πιο πέρα για να στεγάσουν τις υπηρεσίες τους!

Συνολικά η ακίνητη περιουσία που έχουν τα ταμεία υπολογίζεται πως φτάνει τα 750 εκατομμύρια ευρώ και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει οικόπεδα, γραφεία, καταστήματα, ξενοδοχεία, ακόμη και πάρκινγκ.

Πάντως η αξιοποίηση αυτής της περιουσίας αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση, κυρίως εξαιτίας των γραφειοκρατικών εμποδίων. Έτσι υπάρχουν περιπτώσεις που από τη στιγμή που θα αποφασιστεί να επισκευαστεί ένα κτίριο για να αξιοποιηθεί μέχρι να νοικιαστεί μεσολαβούν έως και 10 χρόνια.

Καταθέσεις. Το ποσό των 12 δισ. ευρώ έχουν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα ταμεία. Βέβαια ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση επισημαίνουν πως κανονικά με βάση τις αποδόσεις έπρεπε να είχαν 14 δισ. ευρώ, ωστόσο φαίνεται πως στην πορεία περίπου 2 δισ. πήγαν για να κλείσουν οι μαύρες τρύπες του συστήματος.

 

Kαταπέλτης το Bloomberg

Το γράφει στα ψιλά γράμματα των τραπεζικών συμβολαίων: Τα δομημένα ομόλογα, τα αμοιβαία κεφάλαια και τα λοιπά μεγαλεπήβολα επενδυτικά προϊόντα δεν έχουν εγγυημένη απόδοση. Οι προηγούμενες αποδόσεις τους σε καμία περίπτωση δεν εγγυώνται για τις επόμενες. Τελεία.

Το σκάνδαλο που ξέσπασε το 2007, ωστόσο, απέδειξε περίτρανα ότι οι ασυγκράτητα αισιόδοξοι διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων και οι προϊστάμενοί τους δεν θεωρούσαν ποτέ σκόπιμη την ανάγνωση των ψιλών γραμμάτων. Στις εισηγήσεις τους έκαναν λόγο για αποδόσεις της τάξεως του 4,5% τα δύο πρώτα χρόνια και του 5% τον τρίτο. Καμιά αναφορά στο ενδεχόμενο να μη βαδίσουν όλα κατ’ ευχήν.

Έτσι σήμερα, συνυπολογιζομένου του παράγοντα «διεθνής τραπεζική κρίση», όλοι όσοι συνέβαλαν σ’ εκείνες τις ατυχείς επενδύσεις που ήλθαν στο φως της δημοσιότητας το 2007 έχουν πολλών εκατομμυρίων λόγους να αναπολούν τη «στερνή γνώση» που θα ’πρεπε να την είχαν «πρώτα»...

Οι αποκαλύψεις του «Βήματος της Κυριακής» ήταν αποκαρδιωτικές. Παρά τις ελαφρόμυαλες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις πως τάχα οι ασφαλιστικοί οργανισμοί δεν έχουν εκτεθεί σε «τοξικούς» κινδύνους, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τη διεθνή βάση δεδομένων Bloomberg, τέσσερα από τα οκτώ δομημένα ομόλογα (ύψους 1,81 δισ. ευρώ) που αγόρασε το Δημόσιο, υφίστανται αυτή τη στιγμή ζημιές 240 εκατομμυρίων ευρώ.

Αν λάβει μάλιστα κάποιος υπόψη τις λοιπές επενδύσεις (τα υπόλοιπα δομημένα ομόλογα, τα αμοιβαία κεφάλαια και τις τοποθετήσεις στο Χρηματιστήριο), εύκολα καταλήγει να προσμετρά τη γενική επενδυτική μας ήττα σε νούμερα τριπλάσια του προαναφερθέντος. Σε ό,τι αφορά πάντως τις τέσσερις πρώτες χειροπιαστές πληγές στην περιουσία των ταμείων, αυτές αφορούν:

* Τα XSO223870907 και XSO224227313 δομημένα ομόλογα που αγοράστηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία ΤΣΑΥ, ΤΑΞΥ, ΤΕΑ, ΤΕΑΥ-ΕΤ και ΤΑΠ ΟΤΕ. Αν πουληθούν αυτή τη στιγμή, θα αποδώσουν περίπου 200 εκατομμύρια λιγότερα του κόστους τους.

* Τα XSO251384904 και XSO256563429. Αν οι τράπεζες που τα διέθεσαν στα ταμεία δεχτούν να τα επαναγοράσουν, το Δημόσιο θα εισπράξει 40 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα.

Όσο για τα υπόλοιπα δομημένα ομόλογα, η τύχη τους στην κυριολεξία αγνοείται. Ωσάν τα ταμεία, έχουν συγχωνευτεί κι αυτά σε άλλα επενδυτικά προϊόντα, για τα οποία οι επίδοξοι αγοραστές, πάντως, δεν συνωστίζονται κάθε πρωί έξω από τις τράπεζες σαν συνταξιούχοι του ΙΚΑ. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται εκείνα του ΤΕΑΔΥ (δημοσίων υπαλλήλων) και του ΤΣΠΕΑΘ (δημοσιογράφων).

Ο ευρών αμειφθήσεται, αλλά δεν μπορούμε να το εγγυηθούμε κιόλας...

(Ποντίκι, 16.10.2008)

 http://www.topontiki.gr/Pontiki/index.php?option=com_content&task=view&id=3395&Itemid=0

Ευάλωτη η αγορά ενέργειας

Η κρίση χτυπάει τους ισχυρούς, λένε και ξαναλένε αυτή την περίοδο οι διάφοροι γκουρού και οι ειδήμονες επί των οικονομικών εξελίξεων, αλλά δεν βγαίνουν πάντοτε σωστές αυτές οι προβλέψεις. Ή τουλάχιστον δεν αφορούν όλους οι καταστροφολογικές εκτιμήσεις, για τις επιπτώσεις από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση.

Η αλήθεια είναι ότι δημιουργούνται προσωρινές δυσκολίες στη χρηματοδότηση σχεδίων και στην αναζήτηση κεφαλαίων για την ολοκλήρωση έργων, κυρίως σε χώρες όπου η κρίση έχει χτυπήσει ή βρίσκεται προ των θυρών.

Μία άλλη μερίδα επιχειρηματιών, τρομαγμένη από τις πιθανές ή απίθανες επιπτώσεις, στρέφει την τακτική της σε αμυντικές κινήσεις, αναβάλλοντας τα σχέδια επέκτασης, για χρονική περίοδο κατά την οποία θα έχουν περάσει τα δύσκολα. Ωστόσο, ένας ακόμη αριθμός επιχειρήσεων θα αναγκαστεί να εξαφανιστεί από την αγορά, μη αντέχοντας τα βάρη της κρίσης.

Οι επιχειρήσεις του ενεργειακού τομέα δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με διαφορετικό τρόπο, όπως και οι άλλοι κλάδοι. Ίσως στην περίπτωση αυτή οι δυσκολίες να εμφανίζονται μεγεθυσμένες, καθώς πρόκειται για επενδύσεις που απαιτούν μεγάλα κεφάλαια και ικανό χρόνο μέχρι να υλοποιηθούν και να αρχίσουν να αποδίδουν τα έργα. Όταν, λοιπόν, οι… κάννουλες της χρηματοδότησης κλείνουν, λόγω προβλημάτων στον τραπεζικό τομέα, τότε οι σχεδιασμοί αρχίζουν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα…

Τις τελευταίες ημέρες, το «Π» συνομίλησε με αρκετούς παράγοντες της εγχώριας ενεργειακής αγοράς, από όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων και από κάθε είδους επιχείρηση του χώρου.

Το γενικό συμπέρασμα είναι η διάχυτη ανησυχία για την κατεύθυνση των πραγμάτων και το βάθος του προβλήματος, το οποίο (βάθος), άλλωστε, είναι καθοριστικό για τον χρόνο διαρκείας της κρίσης.

Όπως ανέφεραν σχεδόν όλοι οι συνομιλητές μας, η αγορά της ενέργειας θεωρείται από τις πιο ευάλωτες σε οικονομικές υφέσεις, καθώς η επιβράδυνση σημαίνει περιορισμό της κατανάλωσης, με αποτέλεσμα οι σταθμοί παραγωγής ή η διύλιση να περιορίζουν την παραγωγή και να διευρύνουν τον χρόνο για την απόσβεση των επενδύσεων.

 

Στάση αναμονής

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα είπαν στο «Π» άνθρωποι με βαθιά γνώση των εγχώριων εξελίξεων, δεν έχουν σημειωθεί, προς το παρόν, κάποιες συγκεκριμένες παρενέργειες από τη διεθνή οικονομική αβεβαιότητα. Ωστόσο, όπως είναι λογικό, οι περισσότεροι «παίκτες» τηρούν στάση αναμονής, για να επανεκτιμήσουν τις κινήσεις τους, ανάλογα με τις εξελίξεις.

Η επιχείρηση, που εκτιμάται ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγαλύτερες δυσκολίες και μάλιστα σε μία κρίσιμη χρονική περίοδο, είναι η ΔΕΗ, η οποία θα αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων της.

Όπως είναι γνωστό, με βάση τις εξελίξεις στα οικονομικά της αποτελέσματα, η επιχείρηση δυσκολεύτηκε αρκετά να αναχρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της, με την αύξηση των επιτοκίων, ενώ αυξάνει και το κόστος εξυπηρέτησης του τεράστιου χρέους που έχει κληρονομήσει.

Η κατάσταση αυτή, λοιπόν, θέτει σε αμφιβολία τη δυνατότητα να προωθήσει το πρόγραμμα αντικατάστασης των γερασμένων μονάδων με καινούργιες, ένα πρόγραμμα το οποίο ήδη έχει καθυστερήσει και θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο για το μέλλον της επιχείρησης.

Από την άλλη πλευρά, οι όμιλοι που διαθέτουν ισχυρές συμμαχίες με ξένους και εγχώριους επενδυτές φαίνεται να μην αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα, αν και οι ίδιοι ομολογούν ότι οι συνθήκες δεν ευνοούν μεγάλα ανοίγματα, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα σύννεφα από την παγκόσμια οικονομία.

Σημειώνουμε ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια, σε κοινοπραξία με την Edison και με τη συμμετοχή της Ελλάκτωρ συμφερόντων Μπόμπολα, αλλά και επιχειρήσεων του Σωκράτη Κόκκαλη και της οικογένειας Στασινόπουλου, έχουν δημιουργήσει τη μία από τις δύο ισχυρές συμμαχίες για να διεκδικήσουν τον ρόλο της «μικρής ΔΕΗ» στην ελληνική αγορά με στόχο ένα χαρτοφυλάκιο με περισσότερα από 2.000 μεγαβάτ.

Ο δεύτερος όμιλος είναι αυτός του Μυτιληναίου με την ισπανική Endesa, στον οποίο σύντομα θα προστεθεί ως συνεργάτης για μία μονάδα στους Αγίους Θεοδώρους και η Motor Oil της οικογένειας Βαρδινογιάννη.

Εδώ τα πράγματα είναι ακόμη πιο ξεκάθαρα, καθώς, όπως αναφέρουν πηγές του ομίλου, υπάρχει αρκετή ρευστότητα, που είναι ικανή να χρηματοδοτήσει ένα μεγάλο μέρος των επενδυτικών προγραμμάτων, ενώ με την πλήρη λειτουργία της μονάδας του Αγίου Νικολάου, οι εξελίξεις αναμένονται ακόμη πιο ευοίωνες.

Άλλωστε, οι ισπανικές επιχειρήσεις φαίνεται πως πλήττονται σε μικρότερο βαθμό από την κρίση εάν συγκριθούν με άλλης εθνικότητας ομοειδείς εταιρείες, καθώς διαθέτουν σημαντικό «μαξιλάρι» από τις δραστηριότητές τους σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπου η κρίση φαίνεται πως δεν αφήνει αποτυπώματα, τουλάχιστον προς το παρόν…

Ο όμιλος Κοπελούζου, από την πλευρά του, εμφανίζεται να διαθέτει ισχυρή ρευστότητα, έπειτα από τις μεταβιβάσεις παγίων στους Ιταλούς συνεταίρους του της Enel. Επίσης, η παραδοσιακή σχέση με ρώσικους κολοσσούς, όπως η Gazprom, δημιουργεί πρόσθετη ασφάλεια, έστω κι αν η ρώσικη χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται πως υπέστη το σοβαρότερο πλήγμα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν ανεξάρτητοι παράγοντες της αγοράς, «οι ρώσοι δεν θα σταματήσουν να πουλάνε αέριο και πετρέλαιο, έστω και σε χαμηλότερες τιμές». Πολύ περισσότερο, με βάση τις συμφωνίες που κλείνουν το τελευταίο διάστημα οι ενεργειακοί κολοσσοί της Μόσχας, οι εξαγωγές πρώτων υλών θα αυξηθούν σε ποσότητες το επόμενο διάστημα, καλύπτοντας σε μεγάλο βαθμό ή και υπερκαλύπτοντας τις απώλειες από τη μείωση των διεθνών τιμών.

 

Αναζητούν επενδυτές

Από ’κεί και πέρα, οι υπόλοιποι μικρότεροι ενεργειακοί «παίκτες» εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσουν σημαντικές αντιξοότητες, στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν μερίδια στις ενεργειακές αγορές.

Κυρίως, όσοι όμιλοι διαθέτουν παράλληλα και κατασκευαστικές δραστηριότητες ήδη έχουν δεχθεί σημαντική πίεση από τη μείωση των δημοσίων έργων, την περίοδο αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με αποτέλεσμα να διαθέτουν συγκριτικό μειονέκτημα, στην προσπάθεια ανάπτυξης νέων ενεργειακών επενδύσεων.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, την περίοδο πριν από την κρίση υπήρξε έντονη κινητικότητα για την εξεύρεση στρατηγικών επενδυτών, κυρίως από το εξωτερικό, αλλά οι παγκόσμιοι κλυδωνισμοί τούς βρήκαν χωρίς οριστικές συμφωνίες, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Π», εξάλλου, υπήρξε και μία τουλάχιστον υπαναχώρηση σε αρχική συμφωνία για εξαγορά ελληνικής εταιρείας από ξένο επενδυτή. Ωστόσο, αυτή η περίπτωση δεν αφορά την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά τον χώρο της εμπορίας καυσίμων.

Μάλιστα, είναι η τρίτη φορά που αποτυγχάνουν να αποκτήσουν πρόσβαση στην ελληνική αγορά οι συγκεκριμένοι επενδυτές από το εξωτερικό, οι οποίοι πριν από αρκετά χρόνια είχαν ενδιαφερθεί για την αγορά μίας μεγάλης εταιρείας του κλάδου και σχετικά πρόσφατα είχαν επαφές για την εξαγορά μεσαίας επιχείρησης, αλλά η συμφωνία ακυρώθηκε κυριολεκτικά στο παρά πέντε… Αυτή τη φορά, ωστόσο, πίσω έκαναν οι ξένοι κι όχι οι δικοί μας…

Η μείωση της κατανάλωσης και οι αβεβαιότητες που γεννά η διεθνής κρίση φαίνεται πως θα αφήσουν τη σφραγίδα τους και στην ελληνική ενεργειακή αγορά, που ελπίζει όλα να περάσουν γρήγορα και με όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις για τη χώρα μας…

(Ποντίκι, 16.10.2008)

http://www.topontiki.gr/Pontiki/index.php?option=com_content&task=view&id=3398&Itemid=56

Υποδομες αυτές οι ΑΓΝΩΣΤΕΣ

Ας εχουμε υπόψη μας πως κάποιοι άλλοι αντιμετωπίζουν τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του. Εμείς εδώ ΕΠΙΒΙΩΝΟΥΜΕ ...
ΣΓΣ

Δόθηκαν άδειες 400 MW για φωτοβολταϊκά

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ξεκινά ενημερωτική εκστρατεία στις τοπικές κοινωνίες για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κυρίως των αιολικών πάρκων, των φωτοβολταϊκών και της γεωθερμίας

Για περισσότερα κλικ στο
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=9360&pubid=4175107

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

https://mail.google.com/mail/?source=navclient-ff#inbox ---

--
[ I use encoding Unicode (UTF-8). Please try it if you cannot see Greek characters above.]
Επισκεφθείτε τα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ & ΕΠΙΚΑΙΡΑ http://sotsot36.blogspot.com

Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση

20081125 Από ότι φαίνετε , οι φιλοι μας φρόντισαν και έβαλαν τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση .

Θ.Γ

"Ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ εργάζεται για βρετανική εταιρεία κατασκοπείας"

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhl-KptfSfTx0EMHkOHPZSQIuLPjgopgWfIjzxoXE2wdkSd5j2hL2htWK1S-WkbgeInNkQTgFXXPLa05AVZ2_7nRGIihai1ZyyeLn48j8djGsdb9w8f4ZDbBqgLW8Eih8KAdDMx2V8-0wo/s320/1dpa31a.jpg
"Ο μεσολαβητής που είναι πράκτορας Προβληματισμός για το αν θα επηρεασθούν οι διαπραγματεύσεις στη Λευκωσία από τη διπλή δραστηριότητα του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Αυστραλίας


Όταν ο Αλεξάντερ Ντάουνερ αναλάμβανε τον περασμένο Σεπτέμβριο επισήμως τα καθήκοντά του ως ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, αυτό που οι περισσότεροι γνώριζαν ήταν η θητεία του ως υπουργού Εξωτερικών της Αυστραλίας. Ορισμένοι είχαν αναφερθεί στο σαρωτικό στυλ του... μπουλντόζα που ενίοτε τον χαρακτηρίζει, παραλληλίζοντάς τον με τον γνωστό μας αμερικανό διπλωμάτη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ή στις στενές του σχέσεις με τον αμερικανικό και βρετανικό παράγοντα, αλλά ως εκεί. Υπάρχει όμως μια άλλη πτυχή της δραστηριότητας του κ. Ντάουνερ που παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς τον εμπλέκει στον σκοτεινό κόσμο της «σύγχρονης κατασκοπείας». Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, ο αυστραλός πρώην υπουργός Εξωτερικών εργάζεται από τον περασμένο Μάιο στη βρετανική εταιρεία
Hackluyt & Co. Η συγκεκριμένη εταιρεία δεν είναι τυχαία. Ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1990 από πρώην πράκτορες της ΜΙ6 με σκοπό να προσφέρει πληροφορίες στρατηγικής σημασίας (έτσι ονομάζονται, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, τα απόρρητα κρατικά μυστικά) σε πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες θέλουν να επενδύσουν σε περιοχές όπου το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον είναι ασταθές - με το αζημίωτο, φυσικά."

Ο Αδωνις, η Ευγενία και το «οικογενειακό ριάλιτι» του ΛΑΟΣ

«Οποιος θέλει να τα βάλει μαζί μου και όχι με τη γυναίκα μου»… Η ιστορική δήλωση ανήκει στον Ανδρέα Παπανδρέου και έγινε την περίοδο που η σύντροφός του Δήμητρα Λιάνη δεχόταν συντονισμένες επιθέσεις από τα ΜΜΕ και τους πολιτικούς του αντιπάλους. Ο Καρλ Μαρξ έλεγε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται μόνο ως φάρσα. Ακούγοντας τον Αδωνι Γεωργιάδη να επαναλαμβάνει σχεδόν είκοσι χρόνια μετά τη δήλωση του Ανδρέα με αφορμή ένα τηλεπαιχνίδι, αναπόφευκτα δικαιώνεις τον Μαρξ.

Ο Αδωνις επαναλαμβάνει τα λόγια του Ανδρέα για να στηρίξει τη σύζυγό του Ευγενία Μανωλίδου που δέχεται έντονη κριτική, γιατί δέχτηκε να παρουσιάσει τη «Στιγμή της Αλήθειας», το τηλεπαιχνίδι που ανεβάζει τα ποσοστά τηλεθέασης του ΑΝΤ1 αλλά και το θερμόμετρο της εσωτερικής αντιπαράθεσης μέσα στο κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη. Μοιάζει απίστευτο και όμως, η εκπομπή που προκαλεί τόσο ντόρο τον τελευταίο μήνα είναι μια… οικογενειακή υπόθεση του ΛΑΟΣ, με παρουσιάστρια και σκηνοθέτη που συνδέονται συγγενικά με επιφανή του
στελέχη.

Παρά ταύτα, επισήμως ουδείς από το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη βλέπει το παιχνίδι και άπαντες διαφωνούν με το περιεχόμενό του. Ακόμη και ο ίδιος ο Αδωνις… Ενα reality show που υποβάλλει τους παίκτες στον ορό της αλήθειας ζητώντας τους να ξεπεράσουν τις αναστολές τους για να βγάλουν χρήματα είναι φυσικό να μη θεωρείται politically correct (πολιτικά ορθό) ώστε να τύχει της αποδοχής ενός κόμματος. Πόσω μάλλον όταν αυτό το κόμμα είναι δεξιό και απευθύνεται σε συντηρητικό εκλογικό ακροατήριο. Οι περισσότεροι βουλευτές του ΛΑΟΣ εκφράζουν στο
παρασκήνιο έντονη διαφωνία με το παιχνίδι και την παρουσία της συντρόφου του Αδώνιδος σ’ αυτό με πρωτοστατούντα τον εκπρόσωπο Τύπου Κυριάκο Βελλόπουλο. Ούτε καν ο Μάκης Βορίδης δεν λέει μια καλή κουβέντα, και ας είναι σκηνοθέτης της εκπομπής ο αδελφός του Κώστας… Ο πρόεδρος Γιώργος Καρατζαφέρης δεν δείχνει να ενοχλείται ιδιαίτερα. Δηλώνει βέβαια ότι δεν θα το έβλεπε ποτέ, αλλά πλέκει το εγκώμιο της Ευγενίας και καταλαβαίνει απόλυτα τον Αδωνι που τη στηρίζει.

Η αλήθεια είναι πως ο Καρατζαφέρης, πρώην μποντιμπιλντεράς και μάνατζερ ροκ συγκροτημάτων, είναι σε θέση να καταλάβει την Ευγενία και τον Αδωνι καλύτερα από κάθε άλλον πολιτικό του ελληνικού Κοινοβουλίου. Ενδεχομένως δε να είναι και ο μόνος που αντιλαμβάνεται ότι η πορεία του βουλευτή του από «φασίστα» σε «μπουμπούκο» και εσχάτως σε μέλος του ελληνικού τηλεοπτικού star system, μπορεί να αποβεί τελικώς και εκλογικά χρήσιμη…

Γιατί μπορεί ο Αδωνις να δηλώνει ότι στηρίζει την Ευγενία κι ας ξέρει πως θα χάσει σε δημοτικότητα, στην πραγματικότητα όμως γνωρίζει ότι μέσω της συντρόφου του και της φασαρίας που δημιουργεί η «Στιγμή της Αλήθειας» αποκτά ένα ευρύτερο ακροατήριο. Κυρίως νεότερες ηλικίες που δεν θα του έδιναν σημασία βλέποντάς τον να παρουσιάζει τα βιβλία του στο Τηλεάστυ αλλά είναι βέβαιο ότι τους κεντρίζει το ενδιαφέρον όταν εξομολογείται τον έρωτά του για την Ευγενία, με την οποία μάλιστα αυτός, ένας δεξιός οπαδός του «πατρίς, θρησκεία,
οικογένεια», δεν έχει βάλει ακόμη στεφάνι…

Η «κορυφαία» δήλωση
Από τις δηλώσεις που έχει κάνει από τότε που έγινε… celebrity και άρχισαν να ασχολούνται μαζί του οι κουτσομπολίστικες εκπομπές της μεσημεριανής ζώνης, η κορυφαία είναι «καλύτερα μπουμπούκος παρά φασίστας».

Οντας τα τελευταία χρόνια στο πλάι της Ευγενίας, για την οποία ο Καρατζαφέρης είπε πρόσφατα πως «είναι μια εξαιρετική προσωπικότητα που τιμά την Ελλάδα στο εξωτερικό με την πολιτιστική της πληρότητα και το εξαιρετικό καλλιτεχνικό της ταλέντο, το οποίο αναγνωρίστηκε προσφάτως στο Πεκίνο όταν διηύθυνε τη συναυλία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες», ο Αδωνις εξομολογείται σε μια δική του στιγμή αλήθειας:

«Τόσα χρόνια κανείς δεν ασχολήθηκε με τη μουσική της». Ενώ τώρα ασχολείται μαζί της το πανελλήνιο… Ηδη, η πρώτη ανάγνωση που προερχόταν από το χώρο του ΛΑΟΣ και έλεγε ότι «ο Αδωνις θα καταστραφεί με αυτό το παιχνίδι» έχει αρχίσει να υποχωρεί. Ο ψίθυρος τώρα λέει πως ίσως συμβεί το ακριβώς αντίθετο. Αβυσσος η ψυχή του βουλευτή, πόσω μάλλον του ψηφοφόρου – τηλεθεατή…

Το προφίλ
Η «Στιγμή της αλήθειας» παίζεται σε 30 χώρες στον κόσμο. Αν και βασίζεται σε προσωπικές ερωτήσεις που καλείται να απαντήσει ο παίκτης δεν έχει προκαλέσει όπου προβάλλεται την αντίδραση κάποιας Αρχής. Στην Ελλάδα 3.000 άνθρωποι πέρασαν τα δύο προκριματικά στάδια για να φτάσουν οι πιο κατάλληλοι στην τελική φάση. Ο παλμογράφος που καταγράφει παλμούς και εφίδρωση ανήκει σε έναν Αμερικανό παραγωγό και στο συμβόλαιο αναφέρεται ότι απαγορεύεται ρητά η φωτογράφησή του. Η ελληνική εκδοχή του παιχνιδιού βασίστηκε σε 2.500 ερωτήσεις από
τις οποίες εξαιρέθηκαν οι παράνομες (π.χ. αν έχετε μετάσχει ποτέ σε ληστεία τραπέζης), κάτι που επιτρέπεται στην Αμερική.

Οι υποστηρικτές του παιχνιδιού υπογραμμίζουν
ότι καθημερινά στην τηλεόραση γίνονται εξομολογήσεις συμπεριφορών και απόψεων πολύ πιο αποκαλυπτικών από ό,τι στο εν λόγω παιχνίδι. Τονίζουν μάλιστα πως σε μία δημοκρατική κοινωνία, εφόσον κάποιος επιθυμεί να αποκαλυφθεί δημόσια, δεν μπορεί να του το απαγορεύσει κανείς. Η «Στιγμή της αλήθειας» προκάλεσε πάντως την αντίδραση του ΕΣΡ.

ΚΟΥΒΑΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ελεύθερος Τύπος 

Ο Αδωνις, η Ευγενία και το «οικογενειακό ριάλιτι» του ΛΑΟΣ

«Οποιος θέλει να τα βάλει μαζί μου και όχι με τη γυναίκα μου»… Η ιστορική δήλωση ανήκει στον Ανδρέα Παπανδρέου και έγινε την περίοδο που η σύντροφός του Δήμητρα Λιάνη δεχόταν συντονισμένες επιθέσεις από τα ΜΜΕ και τους πολιτικούς του αντιπάλους. Ο Καρλ Μαρξ έλεγε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται μόνο ως φάρσα. Ακούγοντας τον Αδωνι Γεωργιάδη να επαναλαμβάνει σχεδόν είκοσι χρόνια μετά τη δήλωση του Ανδρέα με αφορμή ένα τηλεπαιχνίδι, αναπόφευκτα δικαιώνεις τον Μαρξ.

Ο Αδωνις επαναλαμβάνει τα λόγια του Ανδρέα για να στηρίξει τη σύζυγό του Ευγενία Μανωλίδου που δέχεται έντονη κριτική, γιατί δέχτηκε να παρουσιάσει τη «Στιγμή της Αλήθειας», το τηλεπαιχνίδι που ανεβάζει τα ποσοστά τηλεθέασης του ΑΝΤ1 αλλά και το θερμόμετρο της εσωτερικής αντιπαράθεσης μέσα στο κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη. Μοιάζει απίστευτο και όμως, η εκπομπή που προκαλεί τόσο ντόρο τον τελευταίο μήνα είναι μια… οικογενειακή υπόθεση του ΛΑΟΣ, με παρουσιάστρια και σκηνοθέτη που συνδέονται συγγενικά με επιφανή του
στελέχη.

Παρά ταύτα, επισήμως ουδείς από το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη βλέπει το παιχνίδι και άπαντες διαφωνούν με το περιεχόμενό του. Ακόμη και ο ίδιος ο Αδωνις… Ενα reality show που υποβάλλει τους παίκτες στον ορό της αλήθειας ζητώντας τους να ξεπεράσουν τις αναστολές τους για να βγάλουν χρήματα είναι φυσικό να μη θεωρείται politically correct (πολιτικά ορθό) ώστε να τύχει της αποδοχής ενός κόμματος. Πόσω μάλλον όταν αυτό το κόμμα είναι δεξιό και απευθύνεται σε συντηρητικό εκλογικό ακροατήριο. Οι περισσότεροι βουλευτές του ΛΑΟΣ εκφράζουν στο
παρασκήνιο έντονη διαφωνία με το παιχνίδι και την παρουσία της συντρόφου του Αδώνιδος σ’ αυτό με πρωτοστατούντα τον εκπρόσωπο Τύπου Κυριάκο Βελλόπουλο. Ούτε καν ο Μάκης Βορίδης δεν λέει μια καλή κουβέντα, και ας είναι σκηνοθέτης της εκπομπής ο αδελφός του Κώστας… Ο πρόεδρος Γιώργος Καρατζαφέρης δεν δείχνει να ενοχλείται ιδιαίτερα. Δηλώνει βέβαια ότι δεν θα το έβλεπε ποτέ, αλλά πλέκει το εγκώμιο της Ευγενίας και καταλαβαίνει απόλυτα τον Αδωνι που τη στηρίζει.

Η αλήθεια είναι πως ο Καρατζαφέρης, πρώην μποντιμπιλντεράς και μάνατζερ ροκ συγκροτημάτων, είναι σε θέση να καταλάβει την Ευγενία και τον Αδωνι καλύτερα από κάθε άλλον πολιτικό του ελληνικού Κοινοβουλίου. Ενδεχομένως δε να είναι και ο μόνος που αντιλαμβάνεται ότι η πορεία του βουλευτή του από «φασίστα» σε «μπουμπούκο» και εσχάτως σε μέλος του ελληνικού τηλεοπτικού star system, μπορεί να αποβεί τελικώς και εκλογικά χρήσιμη…

Γιατί μπορεί ο Αδωνις να δηλώνει ότι στηρίζει την Ευγενία κι ας ξέρει πως θα χάσει σε δημοτικότητα, στην πραγματικότητα όμως γνωρίζει ότι μέσω της συντρόφου του και της φασαρίας που δημιουργεί η «Στιγμή της Αλήθειας» αποκτά ένα ευρύτερο ακροατήριο. Κυρίως νεότερες ηλικίες που δεν θα του έδιναν σημασία βλέποντάς τον να παρουσιάζει τα βιβλία του στο Τηλεάστυ αλλά είναι βέβαιο ότι τους κεντρίζει το ενδιαφέρον όταν εξομολογείται τον έρωτά του για την Ευγενία, με την οποία μάλιστα αυτός, ένας δεξιός οπαδός του «πατρίς, θρησκεία,
οικογένεια», δεν έχει βάλει ακόμη στεφάνι…

Η «κορυφαία» δήλωση
Από τις δηλώσεις που έχει κάνει από τότε που έγινε… celebrity και άρχισαν να ασχολούνται μαζί του οι κουτσομπολίστικες εκπομπές της μεσημεριανής ζώνης, η κορυφαία είναι «καλύτερα μπουμπούκος παρά φασίστας».

Οντας τα τελευταία χρόνια στο πλάι της Ευγενίας, για την οποία ο Καρατζαφέρης είπε πρόσφατα πως «είναι μια εξαιρετική προσωπικότητα που τιμά την Ελλάδα στο εξωτερικό με την πολιτιστική της πληρότητα και το εξαιρετικό καλλιτεχνικό της ταλέντο, το οποίο αναγνωρίστηκε προσφάτως στο Πεκίνο όταν διηύθυνε τη συναυλία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες», ο Αδωνις εξομολογείται σε μια δική του στιγμή αλήθειας:

«Τόσα χρόνια κανείς δεν ασχολήθηκε με τη μουσική της». Ενώ τώρα ασχολείται μαζί της το πανελλήνιο… Ηδη, η πρώτη ανάγνωση που προερχόταν από το χώρο του ΛΑΟΣ και έλεγε ότι «ο Αδωνις θα καταστραφεί με αυτό το παιχνίδι» έχει αρχίσει να υποχωρεί. Ο ψίθυρος τώρα λέει πως ίσως συμβεί το ακριβώς αντίθετο. Αβυσσος η ψυχή του βουλευτή, πόσω μάλλον του ψηφοφόρου – τηλεθεατή…

Το προφίλ
Η «Στιγμή της αλήθειας» παίζεται σε 30 χώρες στον κόσμο. Αν και βασίζεται σε προσωπικές ερωτήσεις που καλείται να απαντήσει ο παίκτης δεν έχει προκαλέσει όπου προβάλλεται την αντίδραση κάποιας Αρχής. Στην Ελλάδα 3.000 άνθρωποι πέρασαν τα δύο προκριματικά στάδια για να φτάσουν οι πιο κατάλληλοι στην τελική φάση. Ο παλμογράφος που καταγράφει παλμούς και εφίδρωση ανήκει σε έναν Αμερικανό παραγωγό και στο συμβόλαιο αναφέρεται ότι απαγορεύεται ρητά η φωτογράφησή του. Η ελληνική εκδοχή του παιχνιδιού βασίστηκε σε 2.500 ερωτήσεις από
τις οποίες εξαιρέθηκαν οι παράνομες (π.χ. αν έχετε μετάσχει ποτέ σε ληστεία τραπέζης), κάτι που επιτρέπεται στην Αμερική.

Οι υποστηρικτές του παιχνιδιού υπογραμμίζουν
ότι καθημερινά στην τηλεόραση γίνονται εξομολογήσεις συμπεριφορών και απόψεων πολύ πιο αποκαλυπτικών από ό,τι στο εν λόγω παιχνίδι. Τονίζουν μάλιστα πως σε μία δημοκρατική κοινωνία, εφόσον κάποιος επιθυμεί να αποκαλυφθεί δημόσια, δεν μπορεί να του το απαγορεύσει κανείς. Η «Στιγμή της αλήθειας» προκάλεσε πάντως την αντίδραση του ΕΣΡ.

ΚΟΥΒΑΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ελεύθερος Τύπος 

Η μαχητική ικανότητα του τουρκικού στρατού.

Τρίτη, 25 Νοέμβριος 2008

H άποψη των Κούρδων για τη μαχητική ικανότητα του τουρκικού στρατού

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2008/11/h_25.html

Τι κέρδισε μέχρι σήμερα ο "ευέλικτος";

Έχουν περάσει πάνω από 6 μήνες από την ημέρα που ο Πρόεδρος της
Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ανάλαβε την Προεδρία. Μέσα σε
αυτούς τους μήνες ο ηγέτης του ΑΚΕΛ κατάφερε να φέρει μεγάλα πλήγματα
τόσο στην εσωτερική διακυβέρνηση όσο και στο εθνικό μας θέμα.
Πιο συγκεκριμένα τα αποτελέσματα των ενεργειών του Χριστόφια είναι:
-Τα ψηφίσματα από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της
Ευρώπης(ΚΣΣΕ) είναι επικίνδυνα ακόμα και για το status της Κυπριακής
Δημοκρατίας. Στα ψηφίσματα του ΚΣΕΕ τα λιμάνια του ψευδοκράτους
αναγνωρίζονται. Αλήθεια πως γίνεται αυτό να είναι κάτι θετικό κύριε
Χριστόφια;
-Η προσφώνηση του Ταλάτ ώς προέδρου της "Τουρκικής
κοινότητας της Κύπρου" από το στόμα του Προέδρου του ΚΣΣΕ, στην
παρουσία του ιδίου του Χριστόφια χωρίς να υπάρξει κάποια αντίδραση από
μέρους του.
-Τα παράνομα δρομολόγια Συρίας-κατεχομένων που
συνεχίζονται χωρίς η επίσημη Κυπριακή Δημοκρατία να κάνει πλέον
προσπάθειες για να σταματήσουν.
-Ο Υπουργός Άμυνας της Κυβέρνησης
Χριστόφια ότι το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα έχει σβηστεί δημιούργησε
ψύχρανση των σχέσεων με την Αθήνα.
-Αποδέκτηκε για πρώτη φορά
ενώπιον του ΚΣΣΕ την παραμονή 50.000 εποίκων μετά την λύση του
Κυπριακού κάτι το οποίο δεν υπήρξε ουδέποτε στις προεκλογικές του
δεσμεύσεις.
-Ο Ταλάτ γίνεται ο πρώτος μη αρχηγός κράτους που
παρουσιάζεται ενώπιον του ΚΣΕΕ και εμφανίζεται προωθόντας τις θέσεις
της Άγκυρας.
-Η Τουρκία αρχίζει να απενοχοποιείται και μάλιστα δια στόματος του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε..
-Οι απόφοιτοι των Τ.Ε.Ι. βγαίνουν σκανδαλωδώς εκτός των λιστών για διορισμό στην δημόσια ειδική εκπαίδευση.
-Η ακρίβεια συνεχίζει να ταλανίζει τον τόπο με τον φιλολαϊκό Πρόεδρο να
μην μπορεί να βοηθήσει τα χαμηλά στρώματα που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί.
-Η περίεργη ανάθεση για μεταφορά νερού σε εταιρεία χορηγό της Ομόνοιας,
εταιρία που ανήκει σύμφωνα με δημοσιεύματα σε κομματικό μέλος, ίσως
είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο μετά το Χρηματιστήριο.
-Η μη άμεση αντίδρα ση στο θέμα των αφαλατοξινών δημιούργησε μεγαλύτερα προβλήματα στον τόπο.
-Η σύλληψη αντιφρονούντων έκανε την Κυπριακή Δημοκρατία να έχει
πισωγύρισμα αρκετών δεκαετιών και απέδειξε ότι το κόμμα του λειτουργεί
ακόμη με τις Σταλινιστικές μεθόδους.
-Η δράση της "Επαγρύπνισης" που απειλεί και ελέγχει κόσμο είναι κάτι αντίστοιχο με την  Ε.Σ.Α;
Τελικά είναι τόσο ευέλικτος και τόσο φιλολαϊκός ο Χριστόφιας όσο μας τον παρουσιάζουν; Εμένα γιατί δεν με πείθει;
 

Αναρχικοί, αντιεξουσιαστες κλπ

Εξουσία αντιεξουσιαστών

Δύο καταφύγια χρησιμοποιούν οι αναρχικοί, οι αντιεξουσιαστές και οι λοιπές «δημοκρατικές» δυνάμεις για να καίνε, καταστρέφουν, ληστεύουν και παραλύουν την ομαλή λειτουργία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης: το πανεπιστημιακό άσυλο και την κουκουλοφορία. Για το πρώτο γράφονται κάθε τόσο πολλά, αλλά ουδείς έχει την αρετή και την τόλμη να το καταργήσει ως άντρον κάθε είδους εγκλημάτων. Με την αντιμετώπιση της κουκουλοφορίας ουδείς ασχολείται. Και όμως, χάρη σε αυτήν εξασφαλίζεται το ακαταδίωκτο των «παιδιών» που καίνε, σπάνε,
 κλέβουν, καταστρέφουν, πυρπολούν. Αν κάποιοι συλληφθούν και παραπεμφθούν στο δικαστήριο ισχυρίζονται ότι απλώς ήταν περαστικοί, οι δε αστυνομικοί δεν μπορούν να τους αναγνωρίσουν αφού φορούσαν κουκούλα. Βλέπετε στις δημοκρατίες, για να καταδικαστεί κάποιος, πρέπει να υπάρχουν αποδείξεις και όχι ενδείξεις. Ακριβώς γι΄ αυτό οι κουκουλοφόροι είναι άγνωστο είδος στις δικτατορίες, ουδέποτε έδρασαν επί Επταετίας και δραστηριοποιούνται μόνο εκ του «ασφαλούς», υπό καθεστώς δημοκρατίας, την οποία χλευάζουν και υπονομεύουν για
 να επιβάλουν τελικά τη δική τους δικτατορία.

Ετσι το φαινόμενο έχει βαθμιαία εδραιωθεί ως μία υπερεξουσία που, άριστα οργανωμένη, δρα μεθοδευμένα στα μεγάλα αστικά κέντρα και εσχάτως και στο εξωτερικό (επίθεση με αβγά κατά Αλογοσκούφη). Με έδρα το κράτος Εξαρχείων και παράρτημα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με το φιλόξενο άσυλό του έφθασαν να λιθοβολούν και να καίνε αυτοκίνητα έξω από τα γραφεία του ΠαΣοΚ με αποκορύφωμα την επίθεση κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας, για να υπογραμμίσουν ότι είναι υπεράνω των συντεταγμένων εξουσιών και νόμων και κάνουν ό,τι θέλουν,
 ατιμωρητί. Φυσικά, παρόντες ήταν και στην πορεία για το Πολυτεχνείο, μολονότι η βροχή χάλασε κάπως την κατάσταση. Η αντιεξουσιαστική επανάσταση θέλει και τις ανέσεις της, όπως και τις αργίες της. Ποτέ τα Σαββατοκύριακα.

Κυρίαρχο παραμένει επί χρόνια το ερώτημα: Γιατί η Αστυνομία δεν συλλαμβάνει τους κουκουλοφόρους, που δρουν ανενόχλητα και αντιμετωπίζονται μόνο με ρίψη δακρυγόνων αλλά ποτέ με περικύκλωση για τη σύλληψή τους;

Από πλευράς Αστυνομίας καταγγέλλονται για υποκρισία οι κατήγοροί τους: «Οταν- λένε- προβαίνουμε σε συλλήψεις,εμφανίζονται αυτόκλητοι υποστηρικτές των βανδάλων και ζητούν την απελευθέρωσή τους, ενώ όταν η αντίδραση της Αστυνομίας είναι σταθερή και με μέτρο, μας κατηγορούν γιατί δεν προβαίνουμε σε συλλήψεις. Τελικά θα πρέπει να μας πουν τι ακριβώς θέλουν όλοι αυτοί που ανέχονται στις πορείες τους τους κουκουλοφόρους βανδάλους και τους παρακολουθούν απαθείς να καταστρέφουν».

Το ότι δικαίως καταγγέλλεται από τους αστυνομικούς αυτή η απύθμενη υποκρισία, που συγκαλύπτεται με τον βολικό ισχυρισμό ότι οι συλλαμβανόμενοι δεν είναι κουκουλοφόροι αλλά φοιτητές, είναι αναμφισβήτητο. Ο εύλογος αντίλογος των καλόπιστων επικριτών της Αστυνομίας είναι ότι οφείλει να εκτελεί το καθήκον της και να εφαρμόζει τον νόμο κατά των παρανομούντων, ανεξάρτητα από το αν υβρίζονται οι άνδρες της ως «μπάτσοι- γουρούνια - δολοφόνοι».

Το πρόβλημα είναι ότι η κοινωνία μας έχει διαπαιδαγωγηθεί να θεωρεί την Αστυνομία ως εχθρό και να ανέχεται- αν δεν συμπαρίσταται- εκείνους που σπάνε και καίνε ή ακόμη και σκοτώνουν. Οι τρομοκράτες δολοφόνοι είχαν ευρεία κοινωνική στήριξη ή ανοχή που ενθουσιωδώς καταδίκασε σε ηθική και επαγγελματική εξόντωση τον αστυνομικό ο οποίος, προσπαθώντας να αποφύγει την πυρπόλησή του από τον νεαρό κουκουλοφόρο Καλτεζά, τον πυροβόλησε θανάσιμα. Δεκάδες είναι άλλωστε οι αστυνομικοί που δολοφονήθηκαν ή έμειναν ανάπηροι στη μάχη κατά
 των τρομοκρατών. Ενώ επί δεκαετίες προσέρχονται ως μάρτυρες υπεράσπισης τρομοκρατών γνωστοί δήθεν προοδευτικοί.

Αλλά θα χρειασθεί να συνεχίσω.

Heart Send back

Heart Send back
 
My Heart

Give this heart to everyone you don't want to lose in
'08 (including me if you care). Try to collect 12. It's
not easy!

  

Never take someone for granted
Hold every person close to your heart
Because you might wake up one day
And realize that you've lost a diamond
While you were too busy collecting stones. 

Ατίτασα νιάτα

ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΕΣΦΑΞΑΝ ΔΑΠΙΤΕΣ ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ

Ένας φοιτητής μαχαιρωμένος στο μάτι κι ένας ακόμη στο λαιμό ήταν το αποτέλεσμα της επίθεσης 10 τουλάχιστον μπάτσων της Νέας Τάξης, πρίν λίγη ώρα στην Νομική Σχολή Αθηνών, σε παρέα φοιτητών της ΔΑΠ μετά από λογομαχία. Ο φοιτητής που είναι άσχημα χτυπημένος στο μάτι, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο χειρουργείο, ενώ οι πληροφορίες μας μέχρι τώρα δεν κάνουν λόγο για κίνδυνο της ζωής κανενός από τους δύο...

Τα επεισόδια πήραν έκταση και έξω από την Νομική Σχολή Αθηνών με τους αριστεριστές και τους αναρχικούς να προβαίνουν σε βιαιότητες κατά των φοιτητών της ΔΑΠ και όχι μόνο...

Κατασκοπείας το ανάγνωσμα ...

Τρίτη, 25 Νοέμβριος 2008

Είναι πολλά τα λεφτά …

Όταν ο Αλεξάντερ Ντάουνερ αναλάμβανε τον περασμένο Σεπτέμβριο επισήμως τα καθήκοντά του ως ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, αυτό που οι περισσότεροι γνώριζαν ήταν η θητεία του ως υπουργού Εξωτερικών της Αυστραλίας.

Ορισμένοι είχαν αναφερθεί στις στενές του σχέσεις με τον αμερικανικό και βρετανικό παράγοντα, αλλά ως εκεί.

Υπάρχει όμως μια άλλη πτυχή της δραστηριότητας του κ. Ντάουνερ που παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς τον εμπλέκει στον σκοτεινό κόσμο της «σύγχρονης κατασκοπείας».

http://politis-gr.blogspot.com/2008/11/blog-post_25.html