Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Μπεγλίτης προς Τουρκία: Δεν είναι περίοδος αντιπαραθέσεων

Από το Ισραήλ όπου βρίσκεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διαμήνυσε προς αξιωματούχους της Τουρκίας να σταματήσουν τις απειλές γιατί όλοι έχουν «συμφέρον στην ειρήνη, την ασφάλεια και την συνεργασία».

"Οι απειλές, όπως εκφράζονται από διάφορους αξιωματούχους της Τουρκίας, δεν βοηθούν το κλίμα της ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας των χωρών. Οι σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ δεν είναι ανταγωνιστικές με τις χώρες του αραβικού κόσμου, ούτε ασφαλώς με την Τουρκία, αλλά έχουν αυτόνομο χαρακτήρα, δεν ετεροπροσδιορίζονται και κοιτάμε μπροστά, μέσα από την ανάπτυξη αυτών των σχέσεων, όπως επίσης ενδιαφερόμαστε για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων με την Τουρκία - στη βάση όμως του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών και όχι σε μια βάση μονομερών πρακτικών, συμπεριφορών και απειλών. Αυτό, όπως γίνεται αντιληπτό, δεν μπορεί να γίνει δεκτό από κανέναν", υπογράμμισε ο Π. Μπεγλίτης.

Αμέσως μετά τις συναντήσεις που είχε με τον Σιμόν Πέρες, ο Π. Μπεγλίτης μίλησε για "κοινή βούληση για περαιτέρων ανάπτυξη και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα αμοιβαίου ενδιαφέροντος", ενώ τόνισε πως διαπίστωσε ότι "υπάρχουν πάντα περιθώρια να διευρύνουμε τη σχέση μας πάντα σε ισότιμη βάση και με αμοιβαίο όφελος".

"Υπάρχει, όπως γίνεται αντιληπτό, μια αυξημένη ανησυχία από την πλευρά του Ισραήλ, για τις εξελίξεις ευρύτερα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Είναι ανησυχίες τις οποίες συμμεριζόμαστε για την ασφάλεια του όσο και για την ευρύτερη ασφάλεια στην περιοχή. Το πολιτικό μήνυμα που έστειλα στη ισραηλινή κυβέρνηση και στους συναδέλφους μου υπουργούς που συναντήθηκα, είναι ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ μπορούμε να εργαστούμε από κοινού στη διαμόρφωση μιας στρατηγικής σχέσης που θα βοηθήσει στη σταθερότητα και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. Μπορούμε να αποτελέσουμε δυο αξιόπιστους και σταθερούς πυλώνες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής και είναι σημαντικό αυτό σε μια περίοδο μεγάλων ανακατατάξεων και ανατροπών. Μπορούν η Ελλάδα και το Ισραήλ, μέσα από μια στρατηγική εταιρική σχέση, να διαμορφώσουν τις συνθήκες εκείνες για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής που τόσο πολύ χρειαζόμαστε όλοι", δήλωσε ο Π. Μπεγλίτης.

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=307511



Απόλυση και πωλητήριο στο Yahoo!

Απόλυση και πωλητήριο στο Yahoo!
Η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί σε τεράστιο βαθμό τα τελευταία χρόνια, όχι όμως, τόσο όσο θα ήθελαν οι άνθρωποι της Yahoo, οι οποίοι αν είχαν τη δυνατότητα, θα γύριζαν τον χρόνο πίσω. 

Τον Φεβρουάριο του 2008 είπαν «όχι» στα 45 δις ευρώ που πρόσφερε η Microsoft και 2.5 χρόνια μετά, με τη CEO, Κάρολ Μπαρτζ να αποτελεί παρελθόν, ψάχνουν «τον κατάλληλο αγοραστή», όπως γράφει η Wall Street Journal. Από τότε μέχρι σήμερα, βέβαια, υπάρχει μια σημαντική διαφορά, η χρηματιστηριακή αξία έπεσε σχεδόν στο ένα τρίτο… 

Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει πως η τιμή της μετοχής του ιντερνετικού κολοσσού είναι κάτι παραπάνω από 13 δολάρια, τη στιγμή που το 2011 η Microsoft πρόσφερε 37 (!) για να εισπράξει αρνητική απάντηση. 

Την τελευταία διετία όμως, το Yahoo έμεινε πίσω στις εξελίξεις, ενώ βλέπει την πλάτη της Google και του Facebook σε επισκεψιμότητα. Σύμφωνα με τον Τύπο των ΗΠΑ, η Yahoo έχει δύο επιλογές, χωρίς η μία να αποκλείει την άλλη. Έναν ηγέτη που θα την οδηγήσει στη νέα αποχή ή έναν αγοραστή. Πιθανό είναι βέβαια το σενάριο να συμβούν σχεδόν ταυτόχρονα και τα δύο. 

Νικόλας Ακτύπης

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Απίστευτο η όχι, αυτό υπονοεί ερώτηση που κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Αυστριακός Ευρωβουλευτής Andreas Mölzer με θέμα: «Κερδοσκοπία του Έλληνα πρωθυπουργού σε βάρος της χώρας του» αναφερόμενος στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης το χειμώνα του 2009 για την πώληση των Credit Default Swaps του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, δηλαδή τα ασφάλιστρα για την περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας. Ο αυστριακός ευρωβουλευτής ζητά να ενημερωθεί  από την Επιτροπή της ΕΕ αν είναι γνώστης των κατηγοριών που έχουν αναφερθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο όπως επισημαίνει, ενώ επιπλέον ζητά να μάθει τί έχει πράξει μέχρι σήμερα η Επιτροπή αναφορικά με αυτές τις κατηγορίες και αν δεν έχει κάνει κάτι, τι ακριβώς προβλέπεται να πράξει. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατηγορήθηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο, ότι απέκτησε μια περιουσία εκμεταλλευόμενος εμπιστευτικές πληροφορίες για την ελληνική δυσχερή θέση. Η ερώτηση του Αυστριακού Ευρωβουλευτή αναφέρει, ότι κατά το έτος 2009, η συντηρητική κυβέρνηση αγόρασε τις συμβάσεις ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης C.D.S στην αξία του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, οι οποίες πουλήθηκαν τον Οκτώβριο του ίδιου έτους στον Παπανδρέου με κέρδος σχεδόν 30 εκατομμυρίων ευρώ, επομένως σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία το πρόβλημα στη χρηματοπιστωτική αγορά δεν ήταν γνωστό, ενώ στα παρασκήνια ήδη γίνονταν διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για πακέτο ενίσχυσης από τον ίδιο τον Παπανδρέου, όπως έχει παραδεχτεί σε συνέντευξή του ο Στρος Καν. Εάν αυτό είναι αληθές και τα μάτια μας τα ανοίγει ένας Αυστριακός Ευρωβουλευτής, πρέπει αμέσως να τεθεί θέμα στην Βουλή και η «Ανεξάρτητη» ελληνική δικαιοσύνη να πάρει τον λόγο, γιατί τα χρονικά περιθώρια για την χώρα στενεύουν.
http://www.prionokordela.gr/rokanidia/vomva-o-giwrgakis-kerdise-mia-perioysia-pontarontas-stin-xrewkopia-tis-xwras-mas
 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

«Ηλιος» για επενδύσεις 20 δισ. ευρώ σε φωτοβολταϊκά

Επενδύσεις που μπορεί να φθάσουν στα 20 δισ. ευρώ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε επιφάνεια 200.000 στρεμμάτων, που θα νοικιαστεί με μακροχρόνιες μισθώσεις (25 ετών) στους υποψήφιους επενδυτές, προβλέπει το σχέδιο "Ήλιος"

«Ηλιος» για επενδύσεις 20 δισ. ευρώ σε φωτοβολταϊκά
Το εν λόγω σχέδιο παρουσίασε σήμερα σε το 26ο Συνέδριο για την Ηλιακή Ενέργεια (26th Photovoltaic Solar Energy Conference and Exhibition), που πραγματοποιείται στο Αμβούργο, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Σκοπός του προγράμματος είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος 3.000 - 10.000 μεγαβάτ με την ανάπτυξη μηχανισμών συνεργασίας με άλλες χώρες της ΕΕ, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές. Με μέσο κόστος επένδυσης 2 εκατ. ευρώ ανά μεγαβάτ, η εγκατάσταση 10.000 μεγαβάτ συνεπάγεται επένδυση 20 δισ.. ευρώ.

Τα πλεονεκτήματα της χώρας μας για την προσέλκυση των επενδύσεων αυτών περιλαμβάνουν:

-Την υψηλή ηλιοφάνεια (300 ημέρες το χρόνο), που εξασφαλίζει αυξημένη παραγωγή ενέργειας σε σχέση με την ίδια επένδυση που θα γινόταν σε χώρα του Βορρά. Συγκεκριμένα ένα τ.μ. φωτοβολταϊκού στην Ελλάδα παράγει 1800 κιλοβατώρες το χρόνο, έναντι 1285 στη Γερμανία.

-Το γεγονός ότι ήδη η Ελλάδα καταλαμβάνει την 6η θέση μεταξύ 35 χωρών ως προς το βαθμό ελκυστικότητας για επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά, σύμφωνα με τον οίκο Ernst & Young.

-Τα ειδικά μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση για τις επενδύσεις αυτές. Όπως τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, οι επενδύσεις θα γίνουν από εταιρίες ειδικού σκοπού σε συγκεκριμένες δημόσιες εκτάσεις, που θα έχουν εξασφαλίσει το σύνολο των απαιτούμενων αδειών, και με έτοιμες συμφωνίες διασύνδεσης με το δίκτυο. Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν χωρίς διοικητικά ή γραφειοκρατικά εμπόδια.

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Η αναίμακτη κατάληψη της Ευρώπης από τους Μουσουλμάνους

Bookmark and Share

Οι ισλαμιστές εξτρεμιστές αναπτύσσουν με ταχείς ρυθμούς τη δημιουργία «απαγορευμένων», για μη Μουσουλμάνους, περιοχών στις ευρωπαϊκές πόλεις. Πολλές από αυτές τις «no-go» ζώνες λειτουργούν ως κράτος εν κράτει, υπαγόμενες στον ισλαμικό νόμο της Σαρίας. Οι επίσημες κρατικές αρχές έχουν χάσει τον έλεγχο τους, και σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν ακόμη και να παράσχουν τα βασικά δημόσια αγαθά, όπως είναι η αστυνόμευση, η πυρόσβεση, και η διακομιδή ασθενών. Οι απαγορευμένες αυτές περιοχές αποτελούν προϊόν δεκαετιών φιλελεύθερης πολυπολιτισμικής πολιτικής, η οποία έχει ενθαρρύνει τους Μουσουλμάνους στο να δημιουργήσουν δικές τους παράλληλες κοινωνίες, και να παραμείνουν απομονωμένοι, παρά να ενσωματωθούν στις κοινωνίες των χωρών που τους φιλοξενούν.
Για παράδειγμα, στη Βρετανία υπάρχει μια ομάδα με την ονομασία Μουσουλμάνοι Εναντίον των Σταυροφοριών, που ξεκίνησε εκστρατεία με σκοπό τη μετατροπή δώδεκα βρετανικών πόλεων σε ανεξάρτητα μουσουλμανικά κράτη. Η ομάδα μάλιστα αποκαλεί το Λονδίνο ως Λονδονιστάν! Τα «εμιράτα» αυτά, θα λειτουργούν, λένε, ως ανεξάρτητοι μουσουλμανικοί θύλακες, υπό τον νόμο της Σαρίας, και εκτός της αρμοδιότητας των βρετανικών αρχών. Στα σχέδια της ομάδας είναι να «ισλαμοποιηθούν» πλήρως οι εξής βρετανικές πόλεις και περιοχές: Birmingham, Bradford, Derby, Dewsbury, Leeds, Leicester, Liverpool, Luton, Manchester, Sheffield, και Waltham Forest στο Β.Α. Λονδίνο, και τα Towerr Hamlets στο ανατολικό Λονδίνο. Στη συνοικία Tower Hamlets (γνωστή ως Ισλαμική Δημοκρατία Tower Hamlets), οι εξτρεμιστές Μουσουλμάνοι κληρικοί (γνωστοί ως Ταλιμπάν), εκδίδουν πολύ συχνά απειλές θανάτωσης εναντίον γυναικών που αρνούνται να φορέσουν το ισλαμικό πέπλο.

Οι δρόμοι της συνοικίας είναι γεμάτοι από αφίσες που προειδοποιούν ότι αυτή ελέγχεται από τον ισλαμικό νόμο. Οι όποιες διαφημίσεις ή πινακίδες θεωρούνται ότι προσβάλλουν το μουσουλμανικό αίσθημα, πέφτουν θύματα βανδαλισμού, ή απλά σβήνονται με μπογιά. Στη περιοχή Bury Park του Luton, οι Μουσουλμάνοι κατηγορούνται για «εθνοκάθαρση» εξαιτίας της συνεχούς παρενόχλησης των μη Μουσουλμάνων, πολλοί εκ των οποίων αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη περιοχή. Στο West Midlands, δυο Χριστιανοί ιερείς έχουν κατηγορηθεί για «εγκλήματα μίσους» επειδή μοίρασαν ευαγγελικά φυλλάδια σε μια μουσουλμανική γειτονιά του Birmingham. Στο Leytonstone του ανατολικού Λονδίνου, ο Μουσουλμάνος εξτρεμιστής Abu Izzadeen παρενόχλησε πρόσφατα τον πρώην υπουργό Εσωτερικών John Reid, ρωτώντας τον πως «τόλμησε να εισέλθει σε μουσουλμανική περιοχή».

Στη Γαλλία, ολόκληρες περιοχές πόλεων θεωρούνται ήδη ως μη προσβάσιμες από την αστυνομία. Σύμφωνα μες τελευταίες εκτιμήσεις, υπάρχουν 75 τέτοιες ευαίσθητες αστικές ζώνες»( Zones Urbaines Sensibles, ZUS), όπως τις αποκαλούν. Σε αυτές τις ζώνες ζουν περίπου 5 εκατομμύρια Μουσουλμάνοι, χωρίς στην ουσία να υπάγονται σε κανέναν γαλλικό κρατικό έλεγχο. Παράλληλα, οι Μουσουλμάνοι πήραν τον έλεγχο και άλλων περιοχών της χώρας. Στο Παρίσι, αλλά και σε πόλεις όπως η Λυών, η Μασσαλία, και η Τουλούζη, χιλιάδες Μουσουλμάνοι αποκλείουν δρόμους και πεζοδρόμια, παγώνοντας στην ουσία τη φυσιολογική εμπορική και οικονομική ζωή, και αναγκάζοντας τους μη Μουσουλμάνους να παραμένουν κυριολεκτικά φυλακισμένοι μέσα στους ιδιωτικούς χώρους τους. Μάλιστα, κάποια τεμένη έχουν αρχίσει να μεταδίδουν μέσω μεγαφώνων συνθήματα τύπου «Αλαχού Ακμπάρ»! Όλα αυτά θεωρούνται ως κατάληψη και κατοχή «χωρίς τανκς», και έχουν προκαλέσει την οργή και την αγανάκτηση των γηγενών πληθυσμών. Παρά τα πολλά όμως παράπονα από πλευράς πολιτών, οι αρχές αρνούνται να επέμβουν φοβούμενες γενικευμένες αντιδράσεις, και τυχόν ταραχές.

Στις Βρυξέλλες, που είναι κατά 20% μουσουλμανικές, υπάρχουν αρκετές γειτονιές που θεωρούνται «no-go zones» για τους αστυνομικούς, οι οποίοι συχνά δέχονται λιθοβολισμούς από τους νεαρούς Μουσουλμάνους. Στη περιοχή Kuregem της πόλης, που θυμίζει ζώνη πολέμου, οι περιπολίες της αστυνομίας γίνονται πάντα με δυο περιπολικά οχήματα. Στη περιοχή Molenbeek, έχει απαγορευτεί στους αστυνομικούς να πίνουν καφέ ή να τρώνε δημοσίως, στη διάρκεια του Ραμαζάν.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στη Γερμανία, με τον αρχηγό της αστυνομίας Bernhard Witthaut να δηλώνει σε πρόσφατη συνέντευξη του, ότι και στη χώρα του έχουν πλέον επιβληθεί απαγορευμένες ζώνες. Ερωτηθείς αν υπάρχουν περιοχές που η αστυνομία δεν μπορεί πια να προστατέψει, ο Witthaut απάντησε: «Οι πολιτικοί προϊστάμενοι θα το αρνηθούν, όμως όλοι γνωρίζουμε που μπορούμε να πάμε με αυτοκίνητο, και που θα χρειαστεί να πάμε, αν πάμε, με τεθωρακισμένα. Ο λόγος είναι ότι οι αστυνομικοί φοβόμαστε για την ασφάλειά μας. Υπάρχουν πράγματι τέτοιες περιοχές. Και το χειρότερο είναι ότι σε αυτές τις περιοχές δεν διώκεται το έγκλημα. Λειτουργούν αυτόνομα. Μόνο σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις λαμβάνουν γνώση οι αρχές. Η εξουσία του κράτους απουσιάζει εντελώς».

Στην Ιταλία, οι Μουσουλμάνοι έχουν καταλάβει τη Piazza Venezia της Ρώμης, και κάνουν δημόσιες προσευχές. Στη Bologna, οι Μουσουλμάνοι εκτοξεύουν συνεχείς απειλές ότι θα ανατινάξουν τον καθεδρικό Ναό του Α. Πετρόνιου, επειδή περιέχει μια φρεσκογραφία 600 ετών, που εμπνευσμένη από τη Κόλαση Του Δάντη, απεικονίζει τον Μωάμεθ να βασανίζεται στη κόλαση.

Στην Ολλανδία, ένα δικαστήριο διέταξε το δημόσιο να δημοσιεύσει μια πολιτικά μη ορθή λίστα 40 περιοχών no-go zones στη χώρα.Οι μεγαλύτερες προβληματικές μουσουλμανικές περιοχές βρίσκονται στο Άμστερνταμ, στο Ρότερνταμ, και στην Ουτρέχτη.Η περιοχή Kolenkit του Άμστερνταμ θεωρείται η πλέον επικίνδυνη και προβληματική σε ολόκληρη τη χώρα.

Στη Σουηδία, που έχει ίσως τους πλέον φιλελεύθερους μεταναστευτικούς νόμους της Ευρώπης, μεγάλα κομμάτια της νότιας πόλης του Μάλμο, που είναι κατά 25% μουσουλμανική, θεωρούνται απαγορευμένες περιοχές για τους μη Μουσουλμάνους. Οι διασώστες της πυροσβεστικής, όπως και τα ασθενοφόρα, αρνούνται να εισέλθουν σε αυτά τα «ανεξάρτητα εδάφη» χωρίς αστυνομική προστασία. Στη συνοικία Rosengaard, η ανεργία μεταξύ των ανδρών είναι στο 80%. Σε μια περίπτωση που οι πυροσβέστες αποπειράθηκαν να σβήσουν φωτιά που ξέσπασε σε τζαμί, δέχτηκαν σφοδρή επίθεση με πέτρες. Στη πόλη του Gothenburg, οι νεαροί Μουσουλμάνοι καθημερινά πετάνε βόμβες μολότοφ στα περιπολικά της αστυνομίας. Ήδη έχουν καεί 15 περιπολικά, ενώ οι αστυνομικοί υφίστανται συνεχή παρενόχληση από ακτίνες λέιζερ, με αποτέλεσμα κάποιοι απ αυτούς να χάσουν προσωρινά την όρασή τους. Σύμφωνα με τον ιμάμη Adly Abu Hajar, «η Σουηδία αποτελεί το καλύτερο ισλαμικό κράτος»!
ΠΗΓΗ

Διαβάστε περισσότερα: ΔΑ ΣΗΜΕΡΑ: Η αναίμακτη κατάληψη της Ευρώπης από τους ΜουσουλμάνουςΕΛΛΑ http://elladasimera.blogspot.com/2011/08/blog-post_9673.html#ixzz1X5mh6Ust

The Press Project

Greek Education Reform Expert Wants U.S. Help
C O N F I D E N T I A L ATHENS 000407


FOR EUR/SE, EUR/PPD AND ECA

E.O. 12958: DECL: 2019/03/31
TAGS: PGOV, OPRC, OEXC, SCUL, GR
SUBJECT: Greek Education Reform Expert Wants U.S. Help

REF: ATHENS 260

CLASSIFIED BY: Daniel V. Speckhard, Ambassador, State, Executive;
REASON: 1.4(B), (D)

1. (C) Summary: In a March 26 meeting with PAO and CAO, Greek
education reform expert Babiniotis shared GoG plans and timelines,
and enthusiastically welcomed U.S. assistance on implementing a
national university entrance exam system based on the Scholastic
Aptitude Test (SAT). End summary.

2. (C) Prominent linguist, scholar, former rector of Athens
University (2000-2006) and GoG expert responsible for reforming the
Greek university entrance exam system, Professor George Babiniotis,
met with PAO and CAO on March 26. Babiniotis was candid about the
failings of the educational system in Greece, and the challenges to
implementing reforms.

3. (C) The current university admittance system is untenable,
Babiniotis said. Most parents and students view a university
degree as the ticket to advancement, which is the reason that more
than 100,000 students apply each year for the 40,000 university
slots. To be competitive, high school students concentrate on
private institution (frontistiria)-provided university preparatory
classes rather than their regular school classes. As a result
secondary students memorize material to pass the examinations
rather than really mastering subject matter. "We are graduating
aspiring university students rather than well-educated kids," he
lamented.


U.S. Assistance on University Testing Needed

4. (C) Babiniotis wants to change the current university entrance
system to one similar to that in the U.S., based on a combination
of high school grades and performance on a standardized exam
similar to the SAT, which students can take whenever they feel
ready to do so, thereby minimizing the pressure on students and the
reliance on frontistiria. At present the future of each student
depends on the performance on the day of the entrance examination.
Greece needs to develop a data bank of questions and computer based
testing allowing students the freedom to take the examinations at a
date of their convenience and to take the examination more than
once. (Tests derived from data banks select by random a limited
number of questions for a particular examination out of the tens of
thousands of possible questions.) With a large data bank of
questions, each examination would be unique for each test taker,
making it almost impossible to cheat or memorize test questions in
advance. Babiniotis enthusiastically accepted PAO's offer to
provide U.S. expertise on computerized testing as the GoG moves
down this path.


Prospects for Reform are Good

5. (C) According to Babiniotis, political prospects for
educational reform are improving. New Democracy and the opposition
PASOK parties are working together on a solution; Babiniotis has
seen PASOK's proposals (reftel) and thinks they are "logical," but
added that it is easier to push such reforms when in the
opposition. Babiniotis agreed that the elections for leadership
of the university teachers union (POSDEP), which ousted the
radicals supported by SYRIZA, was an indication that the university
community was eager for a change. Up to now the union had
supported all calls for strikes and disruptions of instruction at
the university. There is even support to reduce the percentage
from 40% of student representation in university decisions. There
is mounting pressure on both major parties from the public for
substantive reform, and soon.

6. (C) Primary school reform will be easiest, Babiniotis
predicted, while high school and university reform will be bigger
challenges due to political posturing and the politicization of
students. There needs to be a change in the mindset of the public,
which views university education as the only vehicle to
advancement. At the university level, Greece needs to scale back
on the number of institutions of higher learning - currently 23
universities and 15 technical schools (TEI) country-wide, according
to Babiniotis, while the remaining TEIs need to be strengthened to
meet the needs of the marketplace. A number of TEI need to be
incorporated into the departments of universities, Babiniotis said;
those universities, in turn, need more autonomy on decisions
related to budget, curriculum, enrollment and faculty.


University Problems: Politicization of Students and Abuse of
Asylum

7. (C) University students have become too politicized,
Babiniotis lamented, a holdover from the days of the military
dictatorship in Greece. This excessive politicization has caused
serious disruptions in university operations. Asylum is being
abused to the point where well-meaning students - the majority -
suffer in their pursuit of a higher education. While some students
turn to private education, their degrees are still not recognized
by the Greek state and, Babiniotis believes, will not be unless
there is broad political agreement to amend the Greek Constitution
to formally allow private education. While opposition PASOK leader
George Papandreou originally supported amending the constitution,
according to Babiniotis, he later backtracked and the issue of
private education remains unresolved.

8. (C) Comment: Babiniotis is a knowledgeable, respected
academic who knows the Greek educational system well and appears to
have support from both New Democracy and PASOK. Our meeting with
him, and his enthusiastic acceptance of our offer of U.S. help on
university entrance testing, has opened the door to U.S. input and
expertise on one of the most important reforms in recent Greek
history. In the coming months, Post will consult with the
Department on best ways to provide U.S. advice and assistance.


SPECKHARD

Εκτός ελέγχου το χρέος νέα μέτρα στο φόντο | Πολιτική | Ελευθεροτυπία

Ανεξέλεγκτη πορεία του χρέους, στο 172% του ΑΕΠ το 2012, και αποτυχία του Μεσοπρόθεσμου ακόμα κι αν εφαρμοστούν, τα μέτρα, διαβλέπει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους, το οποίο συστήνει και νέα μέτρα...

Η νέα θεσμοθετημένη Αρχή, που εδρεύει στη Βουλή και της οποίας η στελέχωση συνάντησε τις έντονες αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης και στελεχών της κυβέρνησης, ελλείψει διαφανών διαδικασιών καθιστώντας το κατ' ουσίαν κυβερνητικό όργανο, προετοιμάζει το έδαφος στην κυβέρνηση για νέο πακέτο μέτρων.

Επειτα από ενάμιση χρόνο, με μέτρα επί μέτρων, και κυρίως ύστερα από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, καταλήγουν στο χειρότερο σενάριο:

Την ανεξέλεγκτη πορεία του χρέους, όπου μετά και την αναθεώρηση επί τα χείρω των εκτιμήσεων για βαθύτερη ύφεση, θεωρείται «απίθανο να σταθεροποιηθεί» ο λόγος χρέος προς το ΑΕΠ, προβλέποντας να φθάσει στο 172% από 142,8% (328.588 εκατ. ευρώ) τέλη του 2010 και 150,1% (340.187 εκατ.) τέλη Μαρτίου 2011. Εξέλιξη, που ενισχύει τις αμφιβολίες των αγορών για την επιτυχία του ΜΠΔΣ και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, κατά την τετραμελή ομάδα των οικονομολόγων, με επικεφαλής τη διδάκτορα Στέλλα Σάββα-Μπαλφούσια.

Η αύξηση του χρέους σε απόλυτες τιμές κατά 11.599 εκατ. προήλθε από το έλλειμμα του τριμήνου της γενικής κυβέρνησης 7.328 εκατ., την έκδοση ομολόγων 4 δισ. ευρώ για κάλυψη παλαιών οφειλών των νοσοκομείων και την έκδοση ομολόγων 139 εκατ. ευρώ από την αποζημίωση υπαλλήλων της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Από τις 7,3 ποσοστιαίες μονάδες αύξησης του χρέους οι 2,2 προέρχονται από τη μείωση του ΑΕΠ 226.685 εκατ. το 2011 από 230.173 εκατ. το 2010.

Το χειρότερο είναι η εκτίμηση της Αρχής ότι ακόμα κι αν μηδενιζόταν το χρέος η δημοσιονομική θέση της χώρας «δεν θα ήταν βιώσιμη χωρίς δανεισμό».

Στόχοι οι δαπάνες

Με δεδομένο ότι η αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος σε συνδυασμό με την περαιτέρω πτώση της οικονομικής δραστηριότητας «ενισχύουν σημαντικά τη δυναμική του χρέους» αντισταθμίζοντας και τα οφέλη από τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου, συστήνεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο η μείωση των πρωτογενών δαπανών, χαρακτηρίζοντας τη λύση αυτή «περισσότερο φιλική προς την ανάπτυξη», εν αντιθέσει με την αύξηση των φόρων -τομέα στον οποίο βλέπει μόνο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Και η επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών αποτελεί το πρώτο μέλημα της Αρχής.

Το σκεπτικό της Αρχής είναι ότι ακόμα κι αν εφαρμοστεί απαρέγκλιτα το Μεσοπρόθεσμο, μπορεί μεν να περιορίσει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα εξαλείψει τις αποκλίσεις ακόμα και από το διορθωμένο στόχο του ελλείμματος 8,8%. Πιθανές σκέψεις μη εφαρμογής των μέτρων αποκλείονται, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε αύξηση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού και της γενικής κυβέρνησης. Αντιθέτως, συστήνονται και πρόσθετα μέτρα στον τομέα των πρωτογενών δαπανών. Στο στόχαστρο μπαίνουν πάλι οι δημόσιοι υπάλληλοι, μέσω του Ενιαίου Μισθολογίου και των συγχωνεύσεων φορέων.

Ενώ δεν μπορεί να παραβλεφθούν οι κίνδυνοι στην υλοποίηση του ΜΠΔΣ, όπως «η βαθύτερη ύφεση, η αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι αρνητικές συνέπειες των ίδιων των μέτρων κ.λπ.» και η έγκαιρη υλοποίηση επιμέρους ρυθμίσεων.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους βάσει των στοιχείων του επταμήνου Ιανουαρίου-Ιουλίου 2011, μεταξύ άλλων, καταλήγει σε «5» διαπιστώσεις:

1 Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, που διαμορφώνεται στα 15.587 εκατ. ευρώ έναντι 12.448 εκατ. πέρυσι, θα ήταν ακόμα χειρότερο -μεγαλύτερο κατά 0,7% του ΑΕΠ- αν δεν είχαν περιοριστεί οι πληρωμές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1,6 δισ. σε σχέση με το 2010.

Τρεις είναι οι κύριες αιτίες διεύρυνσης των ελλειμμάτων: καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προγραμματισμένων ρυθμίσεων, περιορισμένη απόδοση δημοσιονομικών μέτρων και χαμηλή αποτελεσματικότητα των μηχανισμών συλλογής των εσόδων.

2 Η υστέρηση των εσόδων στο επτάμηνο, κατά 1,4 δισ. σε σύγκριση με το 2010 ή 87 εκατ. μετά τον αναθεωρημένο στόχο του ΜΠΔΣ, αποδίδεται σε «15» δυσμενείς παράγοντες: σημαντική μείωση εισοδημάτων κυρίως μισθωτών και συνταξιούχων, νέα φορολογική κλίμακα ευνοϊκότερη για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ (μείωση παρακράτησης 24,8%), αύξηση ΛΑΦΚΑ που προκαλεί μείωση εσόδων από τον φόρο εισοδήματος, μείωση απασχόλησης, μεγαλύτερη ύφεση, εντατικοποίηση προσπαθειών φορολογουμένων να φοροδιαφεύγουν, συμψηφισμό υποχρεώσεων και απαιτήσεων μεταξύ Δημοσίου και φορολογούμενων (διαφορές ΦΠΑ), μείωση εισαγωγών (πτώση εσόδων 44%), πτώση ζήτησης αυτοκινήτων (66,9%) και ακινήτων (23,9%), κάμψη κατανάλωσης υγρών καυσίμων (17,3%), περιορισμός στη χρήση κινητών τηλεφώνων (21,9%), είσπραξη των τελών κυκλοφορίας του 2011 το προηγούμενο έτος (77,2%), καθώς και οι περιορισμένες συναλλαγές στο Χρηματιστήριο.

Προβλέπουν και μείωση εισπράξεων από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων λόγω ζημιών το 2010.

Αντίθετα αυξήθηκαν 61,5% τα έσοδα από μέρισμα και προμήθειες (528 εκατ. από πρόγραμμα ενίσχυσης ρευστότητας τραπεζών) και 918 εκατ. ευρώ από την έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων, ενώ εισέρρευσαν μόνο 126 εκατ. ευρώ από τον ΦΜΑΠ το 2010. Ενδεικτικό είναι ότι τη μη είσπραξη του ΕΤΑΚ 2009 και του ΦΜΑΠ 2010-2011 την αποδίδει στην επιβάρυνση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού από τις συνεχείς φορολογικές μεταβολές και το πλήθος των έκτακτων εισφορών.

Μείον οι φόροι

Οι άμεσοι φόροι μειώθηκαν 6,7% στα 10.249 εκατ. και οι έμμεσοι 7,2% στα 16.276 εκατ. ευρώ.

3 Η υπέρβαση των δαπανών κατά 7,8% στα 44.080 εκατ. έναντι στόχου 4,4% (αναθεωρημένη πρόβλεψη 3,6%) κάθε άλλο παρά είναι καθησυχαστική. Το δυσμενές είναι ότι η άνοδος των πρωτογενών δαπανών, παρά τη διακοπή πληρωμών που είχε γίνει το διήμερο 28-29 Ιουλίου, υπερβαίνει κατά πολύ ακόμα και την αναθεωρημένη πρόβλεψη για ετήσια μείωση 0,3%.

Πέντε είναι οι αιτίες της υπέρβασης: αυξημένες κατά 33,2% επιχορηγήσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων -κυρίως ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ (1.740 εκατ. περισσότερα από πέρυσι), ελλείψει ανάπτυξης και απασχόλησης, αλλά και απόρροια της μείωσης των μισθών και της αύξησης της εισφοροδιαφυγής. Αύξηση επιχορηγήσεων στον ΟΑΕΔ για επιδόματα ανεργίας, αύξηση 39,1% αγροτικών επιδοτήσεων λόγω εξισωτικών αποζημιώσεων, περαιτέρω επιχορηγήσεις 969 εκατ. στα νοσοκομεία για παλιά χρέη και τρέχουσες δαπάνες, καθώς και επιστροφές ΦΠΑ σε ΟΣΕ (380 εκατ.) και επιτηδευματίες (1.300 εκατ.).

Αυξητικά, 14%, κινούνται και οι δαπάνες για τόκους στα 10.218 εκατ. λόγω της ανόδου του χρέους και των πολύ υψηλών επιτοκίων δανεισμού μέσω των εντόκων γραμματίων.

Αντιθέτως, και κατά το προφανές, η μισθολογική δαπάνη μειώθηκε 6,3% και η δαπάνη για συντάξεις 3,1% λόγω της αύξησης των συνταξιούχων, καθώς δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι έχασαν από ένα έως και πάνω από δύο μισθούς. Οσο για τις καταναλωτικές δαπάνες, μειώθηκαν 15,8%.

Η Αρχή στέκεται αρνητικά στην επιβάρυνση κατά 2,5 με 3 δισ. ευρώ των πρωτογενών δαπανών, καθώς και στη συνεχή συσσώρευση χρεών 6.629 εκατ. ευρώ του Δημοσίου προς τρίτους, με το 80% των ανεξόφλητων να έχουν δημιουργηθεί το 2010!

4 Μεγάλη καθυστέρηση στην είσπραξη πόρων από την Ευρωπαϊκή Ενωση, μόνο 1.173 εκατ., γεγονός που δεν ενδείκνυται σε περιόδους ύφεσης και το οποίο συμβάλλει στην επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και των επιχειρηματικών προσδοκιών, ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό κλάδο.

5 Διαπιστώνεται επίτευξη των δύο στόχων: ταμειακό έλλειμμα γενικής κυβέρνησης 5.100 εκατ. και πρωτογενείς δαπάνες κρατικού προϋπολογισμού χωρίς επιστροφές φόρων 33.372 εκατ., που είχε θέσει η τρόικα, επιτυγχάνονται, όπως και το κριτήριο του δημόσιου χρέους, αλλά δεν επιτυγχάνεται η μη συσσώρευση χρεών. *

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=305844

Turkey is not the enemy

Israel should express regret, as it should have done before the report was issued, pay compensation and restore relations. That is a small price to pay for such a strategic asset as relations with Turkey.

Haaretz Editorial


The UN report on last year's flotilla to Gaza is a masterpiece of good intentions. The investigative committee made an enormous effort to distribute blame in a balanced way. They expertly explained how it happened that nine Turkish civilians were tragically killed in the Israel Defense Forces' operation, and placed responsibility on both Turkey and Israel.

But the pages of the Palmer Report also scream of stupidity, arrogance, and diplomatic and military failures. While the report states that Israel's blockade of Gaza does not contravene international law, it avoids a determination as to whether such a blockade is the most efficient and moral means of fighting. The IDF action was defined as "excessive and unreasonable" use of force, and that the loss of life was "unacceptable." As for Turkey, the report said it had not done enough to prevent the flotilla from setting out, and the flotilla activists had acted "recklessly." The report recommended that Israel pay compensation to the families of the dead and issue an appropriate statement of regret. The flotilla affair - not the report - have brought relations between Turkey and Israel to such a nadir that they now see each other as hostile countries. The glorious past and deep kinship between the two peoples has crumbled to dust, and they now both intend to strike each other with the report. Each has begun to express its objections to the report, and to point out slivers of justification that will work in its favor. But these will not be able to defrost the glacial state of relations, which froze even deeper with Turkey's decision to expel Israel's ambassador, downgrade diplomatic relations to the level of second secretary and suspend military contracts. Israel, the number of whose allies in the world and the region is dwindling, must not refuse to accept responsibility, replacing an essential ally with worthless prestige.

Turkey's sharp, albeit hasty response, still leaves room for Israeli diplomatic reason. Israel should express regret, as it should have done before the report was issued, pay compensation and restore relations. That is a small price to pay for such a strategic asset as relations with Turkey.

http://www.haaretz.com/print-edition/opinion/turkey-is-not-the-enemy-1.382421



Αποκαλυπτικά στοιχεία για υπέρογκους μισθούς σε δημοτικές επιχειρήσεις

NAFTEMPORIKI.GR Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2011 22:23
Τελευταία Ενημέρωση : 04/09/2011 22:34
Μισθούς που ξεπερνούν τον αντίστοιχο μέσο όρο των απολαβών δημοσίων υπαλλήλων λαμβάνει σημαντικό ποσοστό των εργαζομένων σε δημοτικές επιχειρήσεις, όπως προκύπτει από στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Τα στοιχεία για το κόστος μισθοδοσίας του τακτικού προσωπικού (μόνιμοι υπάλληλοι και αορίστου χρόνου) των δημοτικών επιχειρήσεων ζητήθηκαν και συγκεντρώθηκαν εν όψει των ρυθμίσεων του ενιαίου μισθολογίου, προκειμένου να αποτυπωθεί το ετήσιο μισθολογικό τους κόστος.
Στο αίτημα του υπουργείου ανταποκρίθηκαν μέχρι σήμερα 230 από τους 325 Δήμους. Από τους 230 Δήμους που ανταποκρίθηκαν, οι 12 δεν διέθεταν δημοτικές επιχειρήσεις το έτος 2010 και οι εννέα είχαν επιχειρήσεις χωρίς τακτικό προσωπικό. Επίσης από αυτούς οι 44 δήμοι δεν έστειλαν τα απαιτούμενα στοιχεία σύμφωνα με το υπόδειγμα της εγκυκλίου.

Ωστόσο, οπό το ασφαλές δείγμα (άνω του 50%) προκύπτουν τα εξής στοιχεία σχετικά με τις ετήσιες ακαθάριστες αποδοχές των υπαλλήλων των δημοτικών επιχειρήσεων:
-Περισσότεροι από το 60% των υπαλλήλων του κλάδου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) των δημοτικών επιχειρήσεων έχει ετήσιες αποδοχές μεγαλύτερες από τον αντίστοιχο μέσο όρο των δημοσίων υπαλλήλων ΠΕ.
-άνω του 53% των υπαλλήλων του κλάδου Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) των δημοτικών επιχειρήσεων έχει ετήσιες αποδοχές μεγαλύτερες από τον αντίστοιχο μέσο όρο των δημοσίων υπαλλήλων ΤΕ.
-άνω του 55% των υπαλλήλων του κλάδου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) των δημοτικών επιχειρήσεων έχει ετήσιες αποδοχές μεγαλύτερες από τον αντίστοιχο μέσο όρο των δημοσίων υπαλλήλων ΔΕ.
-πάνω από το 62% των υπαλλήλων του κλάδου Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) των δημοτικών επιχειρήσεων έχει ετήσιες αποδοχές μεγαλύτερες από τον αντίστοιχο μέσο όρο των δημοσίων υπαλλήλων ΥΕ.

Ενδεικτικό είναι επίσης ότι από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο, υπάρχουν πολλές ατομικές περιπτώσεις υπερβολικά υψηλών ετήσιων αποδοχών και μάλιστα σε δήμους με κακό δείκτη οικονομικής κατάστασης.

Από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που εντοπίστηκαν είναι οι εξής:
Νομός/Ειδικότητα/Ετήσιες αποδοχές 2010

Ν. Κορινθίας Μηχανολόγος Μηχανικός 87.325,00
Ν. Πιερίας Μηχανολόγος Μηχανικός 83.767,13
Ν. Έβρου Οικονομολόγος 83.442,59
Ν. Ηρακλείου Οικονομολόγος 82.624,47
Ν. Ιωαννίνων Πολιτικός μηχανικός 80.719,16
Ν. Κερκύρας Γενικός Διευθυντής 78.947,70
Ν.Έβρου Οικονομολόγος 76.709,22
Ν. Θεσπρωτίας Πολιτικός Μηχανικός 76.495,96
Ν. Έβρου Διοικητικός υπάλληλος ΤΕ 55.138,75
Ν. Λέσβου Τεχνολόγος Μηχανικός 54.393,14
Ν. Ξάνθης Μηχανολόγος 54.070,00
Ν. Ιωαννίνων Καλλιτεχνικός Διευθυντής 53.322,00
Ν. Θεσσαλονίκης Διοικητικός γραμματέας 77.466,49
Ν. Θεσσαλονίκης Δημοσιογράφος 67.209,81
Ν. Πιερίας Ηλεκτροτεχνίτης 61.092,25
Ν. Κορινθίας Εργοδηγός 60.482,94
Ν. Ηρακλείου Εργοδηγός 55.409,56
Ν. Ημαθίας Λογιστής 53.857,98
Ν. Ρόου Εργάτης 56.703,89
Ν. Ηρακλείου Χειριστής Μηχανημάτων Έργου 55.176,49
Ν. Ευβοίας Συντηρητής 45.268,04
Ν. Μεσσηνίας Οδηγός 44.663,18
Ν. Μεσσηνίας Ηλεκτροσυγκολλητής 44.298,85
Σύμφωνα με το υπουργείο, οι Δήμοι που δεν έστειλαν στοιχεία είναι:

Αγίου Ευστρατίου, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Αγράφων, Ακτιου-Βόνιτσας, Αλμυρού, Αμάριου, Αμοργού, Αμφίκλειας-Ελάτειας, Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, Ανδρου, Αντιπάρου, Αργιθέας, Αριστοτέλη, Αρριανών, Αρταίων, Βέλου-Βόχας, Βισαλτίας, Βορείων Τζουμέρκων, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Γαύδου, Γεωργίου Καραϊσκάκη, Γορτυνίας, Δέλτα, Δελφών, Διονύσου, Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας, Δυτικής Αχαΐας, Ελευσίνας, Εορδαίας, Ερυμάνθου, Ευρώτα, Ζαγοράς-Μουρεσίου, Ζωγράφου, Θάσου, Θερμαϊκού, Θέρμου, Ιάσμου, Ιητών, Ιθάκης, Ιστιαίας-Αιδηψού, Καισαριανής, Καντάνου-Σέλινου, Καρπενησίου, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κηφισιάς, Κιμώλου, Κόνιτσας, Κορυδαλλού, Κύμης-Αλιβερίου, Κω, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας ’ννας, Μεγίστης, Μετσόβου, Μυκόνου, Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Ναυπλιέων, Νέας Σμύρνης, Νέστου, Νικολάου Σκουφά, Νότιας Κυνουρίας, Νοτίου Πηλίου, Παλαιού Φαλήρου, Παλλήνης, Παξών, Παπάγου-Χολαργού, Πάργας, Περάματος, Περιστερίου, Πύλης, Πύργου, Πωγωνίου, Ραφήνας-Πικερμίου, Ρήγα Φερραίου, Σαλαμίνας, Σερβίων-Βελβεντού, Σερίφου, Σίφνου, Σκιάθου, Σκύρου, Στυλίδας, Σύμης, Τανάγρας, Τρικκαίων, Φαρκαδόνας, Φιλαδελφείας-Χαλκηδόνος, Φλώρινας, Φυλής, Χαλκηδόνος, Χάλκης, Χίου, Ωραιοκάστρου, Ωρωπού.
Τα στοιχεία θα διαβιβαστούν στο υπουργείο Οικονομικών και στο υπουργείο Εσωτερικών, με το οποίο και θα υπάρξει συνεννόηση για το θέμα των Δήμων που δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2048968
US sources: Turkey's sharp economic downswing undercuts its regional status
DEBKAfile Exclusive Report September 4, 2011, 9:55 AM (GMT+02:00)
Tags:  Turkey   Israel   US   Flotilla probe 
US warns Turkey its warships are no much for Israeli navy
In another maneuver to make trouble between Washington and Jerusalem, the Turkish Hurriyet carried a made-up story accusing US Republican sources of leaking a UN Report which maintained Israel's Gaza's blockade - and therefore its interception of a Turkish vessel and flotilla in May 2010 – was legal. The report, leaked to the New York Times Friday, Sept. 9, also criticized Israeli commandos for excessive force for defending themselves in a clash which led to the deaths of nine "peace activists" aboard the ship.
The report was commissioned by the UN Secretary General from a panel headed by former New Zealand Prime Minister Sir Jeffrey Palmer.
Hurriyet charged that the Palmer report was leaked to the NYT by the same friends of Prime Minister Binyamin Netanyahu who arranged his speech last May to the two Houses of Congress.
debkafile sources report: The Turkish newspaper's spiteful claim was slanted to upset President Barack Obama and Secretary of State Hillary Clinton, who have been trying to mend the Ankara-Jerusalem breach, and justify the fury of Turkish Prime Minister Tayyip Erdogan and his foreign minister Ahmed Davutoglu at being caught in the wrong by the UN panel (which accused them of not doing enough to prevent the violence and the flotilla's "reckless" mission).
Friday, Ankara expelled the Israeli ambassador, suspended defense contracts with Jerusalem, announced legal action against senior Israeli figures in European courts, threatened to bring the dispute before the international court and “take measures for freedom of maritime movement in the Mediterranean.”
Israel continued to brush off the Turkish ultimatum to apologize for the nine deaths and end the Gaza blockade.  Hurriyet quoted an unnamed Israeli official as replying: "They can go to hell. They will see what respecting international maritime law means when… our navy sails into the international waters of the Mediterranean."
US sources told debkafile that the Erdogan government's outpouring of vindictive misinformation with a view to upsetting relations between the Obama administration and the Israeli government would cut no ice. Mixing in American domestic politics to misdirect its international crises was a dangerous game.
The Turkish Navy, they added, is no match for Israeli missile boat technology and their electronic jamming and tracking systems. Neither do the Turks have advanced submarines like Israel's German-made Dolphins or close air cover.
US sources following the dispute also dismissed as hollow Davutoglu's follow-up threat Saturday, Sept. 3: "If Israel persists with its current position," he warned, "the Arab spring will give rise to a strong Israel opposition as well as the debate on the authoritarian regimes."
Washington sources condemned such statements as beyond the acceptable diplomatic bounds. "It sounds as though Ankara is threatening to stir up the Palestinian and Israeli Arab populations against the Israeli government and army. If that's what Davutoglu meant to say, Turkey is sailing very close to the wind and risks President Obama and European governments suspending their participation in NATO operations in the Middle East.
Should Israel complain to the UN Security Council about Turkish war threats and the incitement to revolt by one UN member against another, Western powers would vote for a resolution of condemnation against Turkey.
debkafile's sources in Washington and various European capitals warn that the unbridled vendetta Erdogan and his foreign minister are waging against Israel will boomerang against them. Early Sunday, Sept. 4, an American official proposed "calling their bluff." He disclosed Turkey may try and act as though it calls the shots as the leading Middle East diplomatic and economy, with enough leverage over the the Arab uprisings to channel their fury against Israel. However, Turkey is far from being on solid ground. Indeed, he reveals, economically Turkey is no better than a paper tiger, hiding a galloping crisis behind its anti-Israel rhetoric:
1. Ankara's published impressive GDP growth rate of 11 percent is artificially inflated by out-of-control credit pumped out by its central bank to create a short-term bubble. In fact, Turkey is fast sliding into deep economic slump. Its current account deficit has reached almost the same crisis level as those of Greece and Portugal and its currency faces devaluation.
Last week, Turkey's military chiefs, traditional guardians of the country's secular constitution, resigned in a body in protest against the imprisonment of scores of high-ranking officers for allegedly plotting against the government.
Erdogan is therefore locked into the twin crisis of a failing economy and a deep rift within his administration. US and European intelligence circles wonder about his ability to govern for much longer. They are concerned that he may drum up a military clash between the Turkish and Israel navies to distract popular attention from the troubles besetting his country. " For the Turkish prime minister, that would be a no-win road," said those sources.
2.  They also criticized as unwise the Turkish foreign minister's implied threat to bring the Arab Revolt to Israel's doorstep. He would be better advised, they said, to deal with the far more palpable danger of the  Syrian uprising spilling over into Turkey.
More about the Palmer Report 

http://www.debka.com/article/21269/

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Turkey maligns Israel to freeze the IDF out of the US anti-Iran missile shield
DEBKAfile Exclusive Analysis September 2, 2011, 3:22 PM (GMT+02:00)
Turkish PM Tayyip Erdogan on an anti-Israel vendetta

Turkey has run into two obstacles in its two-year campaign to destroy Israel's good name and squeeze it into a corner: First, the UN report out Friday, Sept. 2 justified Israel's Gaza blockade and its navy's interception last year of a Turkish vessel leading a flotilla aiming to breach that blockade, although it was assailed for its "excessive response" to the violence of Turkish extremists.
Ankara tried in vain to squash this report and postpone its publication.
Thursday, Turkish Foreign Minister Ahmet Davutoglu laid down an ultimatum which gave Israel 24 hours to abandon its refusal to apologize for the nine deaths aboard that vessel, Turkish-flagged ship Mavi Marmora , caused by a clash between armed Turkish "peace activists" and Israeli soldiers who boarded it. Davutoglu said Israel must also compensate the bereaved families and end the blockade.
Israel again stood by its refusal to apologize - Turkey's second contretemps.
The UN report composed by former New Zealand Prime minister Sir Geoffrey Palmer then recommended that Ankara accept "an appropriate statement of regret" and payment of compensation. This is exactly what Israel has repeatedly offered, only to be slapped down by Ankara.
The Erdogan government's hate campaign for bringing Israel to its knees has entailed support for the terrorist organizations dedicated to its destruction, including the Palestinian Hamas, Hizballah - up to a point, and Turkey's very own IHH whose activists set about the Israeli soldiers as they boarded the Mavi Marmora.
The UN report is hard on the flotilla's "true nature and objectives," accusing it of acting "recklessly in attempting to breach the naval blockade" and holding the Turkish government responsible for not doing more to prevent this encounter.
Israel's naval blockade was ruled legal and justified – "Israel faces a real threat to its security" from Gaza - and the actions of its commandos were deemed "honorable and appropriate," although the Palmer report assails Israel for its "excessive and unreasonable" response to the violence it encountered on the Marmora.

Having failed to bring Israel low with its two-year long Plan A, Ankara is putting Plan B into action.
The Israeli ambassador (who is on home leave before retiring) was expelled and Turkey's longstanding military accords with Israel suspended.

The Turkish foreign minister has already threatened to enforce anti-Israel sanctions and ask international tribunals to prosecute Prime Minister Binyamin Netanyahu, Defense Minister Ehud Barak, ex-Chief of Staff Gabby Ashkenazi, Navy Commander Zvi Merom and a string of naval officers for causing the nine Marmora deaths and requiring them to compensate the victims' families.
None of these measures were recommended in the Palmer report.

Turkey's combative intransigence over the flotilla episode and rank hostility toward Israel reflect the Erdogan government's frustration over the failure of its strategy to carve a role for Turkey as the leading regional power broker, especially in the Arab Revolt.
Syrian President Bashar Assad simply laughed off Erdogan's "last warning" to him to stop slaughtering civilian demonstrators and return his troops to barracks.

Davutoglu went to Damascus especially on Aug. 9 to deliver the warning by hand. But since then, the Syrian army has killed an estimated 437 people, including nearly 100 Palestinians in the town of Latakia – apart from the scores who are dying from maltreatment in custody. Thousands more are injured daily by military gunfire. Yet Assad not only keeps on sending his troops into Syrian cities but has improved on their tactics: In the last two weeks tanks are smashing their way into one city district after another.
Assad is not alone in showing contempt for Ankara's attempt to make its mark on the Arab Revolt

In Libya, for instance, Turkey undertook to build security and administrative institutions for the dominant Transitional National Council in the rebel stronghold of Benghazi– only to be cold-shouldered after refusing to take part as a NATO member in the military offensive against Muammar Qaddafi and his army - unlike Qatar and Jordan, which put their backs and special forces into toppling the Libyan regime.

The turmoil in Arab lands has made the alliance Erdogan strove to shape between Ankara, Tehran and Damascus, irrelevant, as well as dashing his vision of Turkey as the great bridge between the West and the Muslim world.
Erdogan is now working on a new alliance with Saudi Arabia at the head of the Gulf emirates, but their differences of approach are formidable. Riyadh is focused on establishing a Sunni Muslim lineup to challenge the Iranian-led Shiite world. Erdogan and Davutoglu are not sure this concept will advance their own vision of Turkey's role.

All the Turkish leaders' efforts to make friends and allies have had an important common objective: To isolate Israel and make its military inconsequential as a Middle East force. There is no point therefore in the Netanyahu government acceding to Ankara's demands. Even if the Gaza blockade were to be lifted, Erdogan would find another pretext for slapping Israel down. And if Plan B goes the way of Plan A, his foreign minister certainly has Plans C and D in his briefcase ready to go.
Some Israeli officials refer to Turkey as an important regional power which should be placated. The facts do not support this description. The rift will be healed only when Turkey's rulers stop using Israel as whipping boy for their failed agendas, whether in the Sunni or the Shiite arenas, and understand that the Israeli army is not about to play kids' games with Turkish terrorists.

Israel must understand too that the glory days of close military ties, when Turkish military air crews training in Israel swooped low over the Tel Aviv beachfront are gone for good. Erdogan has forced the generals of those days into retirement or put them in jail.

Only eight months ago, Hakan Fidan, head of the Turkish National Intelligence Organization, MIT and an Erdogan trusty was ready to hand Iran all the classified data on Israel's weapons systems in Turkey's possession to help Tehran stand up to a potential Israeli strike against its nuclear facilities.
This was only prevented by the outbreak of the popular uprising in Syria and the attendant deterioration of Ankara's ties with Tehran and Damascus.
US Secretary of State Hillary Clinton has been proactive in the Obama administration's effort to heal the breach between Ankara and Jerusalem. This is a hopeless task because Erdogan and his foreign minister are after big game: They will be satisfied with nothing less that pushing Israel and its army out of the anti-missile setup the US and NATO have deployed for intercepting Iran's ballistic missiles.

DEBKAfile's military and Washington sources report that Ankara accompanied its hostile acts against Israel with swift permission for the deployment of NATO electronic warning stations on Turkish soil.
Turkey's eyes are fixed on the shared ballistic missile defense facilities the US established with Israel in recent years. Erdogan plans next to warn Washington that it will not allow the data incoming to the Turkey-based stations to be relayed to Israel thereby driving a hole in the missile shield America is building.
Turkey's aim is to drive a wedge between Washington and Jerusalem, derail their close military and intelligence collaboration and cast Israel out of the collective missile shield.
US withdrawal from this partnership under Turkish pressure would leave Israel wide open to Iran's ballistic missiles. Whether or not Ankara succeeds in this maneuver depends on how the Obama administration treats what looks in Jerusalem very much like Turkish blackmail.


http://www.debka.com/article/21267/