Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Μήνυμα Παπούλια προς Σκόπια από το Βελιγράδι

Για εγκατάλειψη εθνικιστικών πρακτικών

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (Έντυπη έκδοση) Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2009 07:00
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με το Σέρβο Πρόεδρο, Μπόρις Τάντιτς.

Κάλεσμα στην ηγεσία των Σκοπίων να «εγκαταλείψει τις εθνικιστικές και αναχρονιστικές πρακτικές, προς όφελος της ευημερίας και της προόδου των πολιτών της», απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από το Βελιγράδι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Κ. Παπούλιας: Τα Σκόπια να εγκαταλείψουν τις εθνικιστικές και αναχρονιστικές πρακτικές

«Οσον αφορά το θέμα του ονόματος με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την επίλυσή του, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Αναμένουμε από την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων να εγκαταλείψει τις εθνικιστικές και αναχρονιστικές πρακτικές, προς όφελος της ευημερίας και της προόδου των πολιτών της», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Καρ.Παπούλιας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά τη συνάντηση που είχε με το Σέρβο Πρόεδρο, Μπόρις Τάντιτς, είπε επίσης ότι η Σερβία πρέπει να καταστεί, το ταχύτερο δυνατό, μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, θέση που δικαιωματικά της ανήκει.

Όπως είπε, στο ζήτημα της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, η θέση της Ελλάδας είναι γνωστή.

«Η χώρα μου ήταν πάντοτε υπέρμαχος της εξεύρεσης λύσης αμοιβαία αποδεκτής, η οποία θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και θα είναι αποτέλεσμα διαλόγου και διαπραγματεύσεων, λύση που θα σέβεται τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα και δεν θα δημιουργεί νικητές και ηττημένους», είπε.

Ο κ.Τάντιτς ευχαρίστησε τον κ.Παπούλια για τη σταθερή, όπως τη χαρακτήρισε, στάση της Ελλάδας, να μην αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, τονίζοντας ότι, «για μας, αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Ο κ.Τάντιτς αναφέρθηκε στη συμβολή των ελληνικών επιχειρήσεων στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας του, λέγοντας πως «περιμένουμε και άλλες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

«Κατ' εξαίρεσιν» παραχώρηση Άδεια προσγείωσης επί ελληνικού εδάφους σε αεροσκάφος που φέρει τα διακριτικά «Δημοκρατία της Μακεδονίας»

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΒ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΘΕΡΟΥΣ 2009
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Ι΄
Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Τρίτη επίκαιρη ερώτηση είναι η με αριθμό 34/25.6.2009 του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Κυριάκου Βελόπουλου προς την Υπουργό Εξωτερικών, σχετικά με την «κατ’ εξαίρεσιν» παραχώρηση άδειας προσγείωσης επί ελληνικού εδάφους σε αεροσκάφος που φέρει τα διακριτικά «Δημοκρατία της Μακεδονίας» κ.λπ..
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Βελόπουλου αναλυτικότερα έχει ως εξής:
«Στη σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα στις 27-28 Ιουνίου αποφασίσατε να επιτρέψετε «κατ’ εξαίρεσιν», όπως δηλώσατε, την έλευση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Μιλοσόσκι με αεροσκάφος που φέρει τα διακριτικά «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Ερωτάσθε:
Πώς οδηγηθήκατε σε αυτή την απόφαση δεδομένου ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος δημιουργίας επώδυνων τετελεσμένων στο θέμα της ονομασίας της γείτονος χώρας;».
Στην ερώτηση του κ. Βελόπουλου θα απαντήσει ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κασσίμης.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΣΣΙΜΗΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, νομίζω ότι κανείς δεν αμφισβητεί ότι η Κυβέρνηση έχει στηρίξει με επιτυχία το θέμα του ονόματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας από το σημείο που το παρέλαβε πριν από πέντε χρόνια.
Θέλω, όμως, να πω ότι η FYROM μετείχε στη σύνοδο ενός διεθνούς οργανισμού, που την προεδρεία είχε η Ελλάς. Συμμετείχε ως FYROM. Στον επίσημο κατάλογο, στα καρτελάκια, σε όλα ήταν FYROM.
Αντιλαμβάνομαι την ευαισθησία του κυρίου συναδέλφου και ιδίως την ανησυχία του, μήπως το να αποδεχθούμε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας ένα αεροπλάνο που έγραφε επάνω «Δημοκρατία της Μακεδονίας» δείχνει υποχωρητικότητα. Θα το καταλάβαινα, θα συμφωνούσα μαζί του, αν δεν είχε προηγηθεί το Βουκουρέστι, όπου η Ελλάς αμετακίνητα έθεσε την εθνική της θέση και πετύχαμε να συμφωνήσουν μαζί μας όλοι οι εταίροι μας στο ΝΑΤΟ. Και αυτό θεωρώ ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία.
Από κει και πέρα, θέλω να επισημάνω και κάτι. Καμιά φορά έχουμε την τάση και ως λαός να βγάζουμε λίγο τα μάτια μας, διότι την προσγείωση ενός αεροπλάνου που έγραφε έξω στο κύτος του «Δημοκρατία της Μακεδονίας» θα την έπαιρναν χαμπάρι μόνο οι ελεγκτές εναερίου κυκλοφορίας και οι τεχνικοί του αεροδρομίου Κερκύρας. Όμως, με την προβολή που έδωσε στο θέμα ο ελληνικός Τύπος, την πήραν χαμπάρι όλοι.
Και θέλω να ρωτήσω -προς Θεού, δεν έχει καμία σχέση με την ερώτηση που από ευαισθησία κάνει ο κ. Βελόπουλος- το εξής: Με αυτή την τακτική ποιον βοηθάμε; Προεβλήθη μια προβοκατόρικη κίνηση της γείτονος χώρας εκεί που εμείς δεν θα έπρεπε να την προβάλουμε.
Από κει και πέρα, θέλω να επαναλάβω ότι δε φοβούμεθα, κύριε Βελόπουλε, μήπως δώσουμε σημεία υποχωρητικότητας, διότι εκεί που έπρεπε φάνηκε πόσο αμετακίνητοί είμαστε.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ο ερωτών συνάδελφος κ. Βελόπουλος έχει το λόγο.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σας συμπαθώ ιδιαιτέρως ειλικρινά, αλλά αυτό το «Κανείς δεν αμφισβητεί», επιτρέψτε μου να μην το δεχθώ. Εμείς αμφισβητούμε το αυτονόητο. Στο Βουκουρέστι για το Άνω Πετράλωνα-Κάτω Πετράλωνα θέσατε βέτο, για το άνω, κάτω, πάνω, δεξιά και πλαγίως, όχι για το «Μακεδονία». Ας σταματήσει αυτό το παραμύθι για το Βουκουρέστι.
Και να σας πω και κάτι καλύτερο; Ούτε καν βέτο θέσαμε. Βέτο σημαίνει συγκεκριμένα πράγματα, το καταθέτω εγγράφως και το απαιτώ. Εκεί, πριν γίνει κουβέντα, το συζητήσαμε. Άρα, λοιπόν, αν λέγεται Άνω Τούμπα ή Κάτω Τούμπα ή Άνω Μακεδονία ή Κάτω Μακεδονία, το «Μακεδονία» παραμένει.
Ακούστε με, καρτελάκια-πολιτική εγώ πρώτη φορά βλέπω. Στα καρτελάκια των τραπεζιών, των Υπουργών… Εδώ είδα ένα αεροσκάφος να προσγειώνεται και να λέει MACEDONIAN AIRLINES. Το καρτελάκι είναι η πολιτική μας;
Και να πω και το εξής: Αφού, λοιπόν, εμείς έχουμε ισχυρή χώρα, γιατί δεν το άλλαξαν οι σκοπιανοί; Ας το άλλαζαν αυτοί που είναι αδύναμη χώρα. Η ισχυρή Ελλάς κάνει πίσω σε μια ανίσχυρη χώρα που λέγεται Σκόπια η οποία προκαλεί. Και θα συνεχίσω. Δεν το κάνατε μόνο εσείς. Tο έκανε και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 1997 στην Κρήτη με τον Γκλιγκόροφ. Εγώ ήθελα να είμαι ακριβοδίκαιος. Είστε δύο Kόμματα, μια πολιτική εθνικά επιζήμια και τραγελαφική. Τα φορτώνετε όλα στον άλλο.
Εδώ μιλάμε, δηλαδή, για μια πρόκληση κυριολεκτικά και προσπαθούμε να το στρογγυλέψουμε και να το κάνουμε καλό. Ε, δε γίνεται το κακό καλό. Πώς να το κάνουμε;
Ακούστε λίγο, για να ξέρουμε τι λέμε. Έχω μπροστά μου το έγγραφο: «Κατόπιν προφορικών εντολών της κυρίας Υπουργού, επιτράπηκε η προσγείωση», ενώ η υπάλληλος, η κυρία Κανέλλου διαμαρτυρήθηκε και σε λίγες μέρες πήγε σπίτι της η κυρία. Τα έγγραφα τα καταθέτω στη Βουλή. Δηλαδή, η υπάλληλος που ήταν υπεύθυνη της Πολιτικής Αεροπορίας έλεγε «Εγώ δεν το δέχομαι». Την πιέζατε. Προφορική εντολή Υπουργού; Που έχετε δει προφορική εντολή Υπουργού να αλλάζει στην εθνική στρατηγική μας; Έχετε δει πουθενά εσείς προφορική εντολή να ισχύει;
Γραπτή εντολή. Όμως, δεν τολμάτε να στέλνετε έγγραφα, όχι εσείς, αλλά η Κυβέρνηση, διότι μετά πάμε σε μια άλλη διαδικασία. Πάμε σε μια de facto αναγνώριση. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Και να σας πω και κάτι άλλο. Δε θα πω τώρα για τους κωδικούς flight plan κ.λπ., που έγραφαν «Μακεδονία» τα χαρτιά επάνω. Μη μου λέτε εμένα τα έγγραφα. Εδώ μέσα είναι. Θα σας τα καταθέσω. Τα χαρτιά έγραφαν επάνω MACEDONIAN AIRLINES.
Σας λέω, λοιπόν, το εξής. Τι είπε ο Μιλόσοσκι στην Κέρκυρα, όχι τι θα πω εγώ; Να σας πω κάτι; Μπορεί να είμαστε φιλόξενος λαός και να δεχόμασταν όντως το αεροπλάνο και ας έκαναν την υπέρβαση οι κύριοι. Όμως, είπε το εξής: «Πρέπει στο όνομα των Σκοπίων» -«της Μακεδονίας», είπε αυτός- «να αναζητηθεί σε ισότιμη βάση, χωρίς να ζημιωθεί καμία από τις δύο πλευρές και χωρίς να απειληθεί η εθνική ταυτότητα». Το είπε στην Κέρκυρα.
Όταν λέει για εθνική ταυτότητα μιλάει για Μακεδόνες, κύριε Υπουργέ. Και συνεχίζει. Ισότιμη βάση: Η Ελλάδα ίση με τους Σκοπιανούς; Η Ελλάδα ίση με τους παραχαράκτες ψεύτες; Η Ελλάδα ισότιμη; Με ποιον να είμαστε ισότιμοι; Με αυτούς που διεκδικούν κομμάτι της Μακεδονίας;
Και κλείνω. Δεν αμφισβητώ την ευαισθησία σας, αλλά θεωρώ ότι κάνετε τραγικά λάθη. Κάνετε λάθη επί λαθών. Και κάποια στιγμή, όταν κάνουμε λάθη, λέμε και ένα «συγγνώμη, κάναμε λάθος», για να είμαστε και πιο αντικειμενικοί, αν θέλετε πιο χαλαροί στην κριτική μας. Το λάθος είναι μέγιστο, γιατί υπάρχει μια έμμεση αναγνώριση σε ελληνικό έδαφος ενός Υπουργού που προκάλεσε και δυστυχώς, δεν απαντήθηκε από την αρμόδια Υπουργό η πρόκληση. Αυτή είναι η αλήθεια.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Κυριάκος Βελόπουλος καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΣΣΙΜΗΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Κύριε συνάδελφε, δεν είναι όλα ακριβώς, όπως τα λέτε. Και θα σας πω γιατί δεν είναι.
Κατ’ αρχάς, ο επίσημος κατάλογος των προσκεκλημένων και συμμετεχόντων στον ΟΑΣΑ δεν είναι καρτελάκια. Είναι επίσημη συμμετοχή της χώρας. Η επίσημη συμμετοχή ήταν FYROM. Άρα, να φύγουμε λίγο από το πιασάρικο καρτελάκια.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς το είπατε.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΣΣΙΜΗΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Μια στιγμή. Έχουμε και άλλα. Εγώ είπα σε όλα τα στοιχεία παντού. Πράγματι τα χαρτιά που έρχονται από τη FYROM, μετά από τη συμφωνία της Νέας Υόρκης, όσα έρχονται, ακόμα και τα φορτωτικά έγγραφα, ως ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, παίρνουν σφραγίδα επάνω FYROM και καταγράφονται ως FYROM. Αυτό είναι μια πρακτική από το 1995 η οποία συνεχίστηκε.
Και μη ξεχνάτε, μιλώντας στην αρχή σας είπα ότι η Κυβέρνηση από το σημείο που παρέλαβε την υπόθεση της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ …
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Των Σκοπίων.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΣΣΙΜΗΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Το Μακεδονικό εννοώ. Του ονόματος ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Να το ξεκαθαρίσουμε. Δεν είναι ώρα για να κάνουμε κουβέντα από το 2004 και πίσω. Η υπόθεση του ονόματος της FYROM, από εκεί που το παραλάβαμε.
Πάμε τώρα σε ένα άλλο θέμα, στο θέμα του βέτο. Ναι, δεν βάλαμε βέτο και θα σας πω γιατί. Έπρεπε σώνει και καλά να τους πούμε «μη συμφωνήσετε μαζί μας για να βάλουμε βέτο»; Πείσαμε τους εταίρους μας. Δεν είναι πιο σημαντικό; Γιατί άθελά σας, μου θυμίζετε πολιτική κάποιων άλλων εποχών «βυθίσατε το ΧΟΡΑ». Η πολιτική μας δεν είναι τσαμπουκάς επί του μπαλκονίου. Η πολιτική μας είναι αποτέλεσμα. Πολύ πιο πιασιάρικο εντός της χώρας θα ήταν να βάζαμε βέτο με μαγκιά, αλλά πολύ πιο αποτελεσματικό εθνικά ήταν να έχουμε πείσει όλους τους εταίρους μας προ της ψηφοφορίας ότι το θέμα δεν θα έρθει, γιατί θίγει εθνικά συμφέροντα. Αντιλαμβάνεστε ότι εκεί ήταν πιο συνετή η πολιτική την οποία κάναμε.
Από εκεί και πέρα, θέλω να σας πω κάτι. Ήταν Σύνοδος Διεθνούς Οργανισμού. Ακόμα και η Τουρκία –η Ελλάς δεν παίζει προκλητικά, παίζει με σύνεση στο διεθνές παιχνίδι- η οποία είναι γνωστή για την προκλητικότητά της σε πάρα πολλές περιπτώσεις, επανειλημμένα έχει δεχθεί την Κυπριακή Δημοκρατία την οποία δεν αποδέχεται, έχει αποδεχθεί την Κυπριακή σημαία…
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι το ίδιο, κύριε Υπουργέ. Μας λέτε διαφορετικά πράγματα.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΣΣΙΜΗΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Έτσι είναι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Βελόπουλε, αφήστε τον κύριο Υπουργό να πει την άποψή του. Μην τον διακόπτετε.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΣΣΙΜΗΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Όταν είναι Σύνοδος Διεθνούς Οργανισμού και φιλοξενείται μία χώρα δεν είναι το ίδιο πράγμα. Φυσικά δεν είναι τα ίδιο πράγμα. Όταν είναι Σύνοδος Διεθνούς Οργανισμού λειτουργείς ως Πρόεδρος Διεθνούς Οργανισμού. Φυσικά θα ήταν πολύ κακό για τους συμμετέχοντες να θέσουμε θέμα, αφ’ ης η FYROM εδέχθη να συμμετάσχει ως FYROM, ότι το πρόβλημά μας ήταν τι έγραφε το αεροπλάνο που προσγειώθηκε. Δεν θα ήταν συνετό. Θα δημιουργούσαμε ένα πρόβλημα σε ένα σημείο που δεν χρειαζόταν.
Και σας είπα ότι εάν δεν είχε προηγηθεί το Βουκουρέστι, θα μπορούσα να συνταχθώ μαζί σας. Από την ώρα που έχουμε τη σθεναρά και συγκεκριμένη ανυποχώρητη θέση της κόκκινης γραμμής της Ελλάδος στο Βουκουρέστι, δεν πρόκειται να δώσουμε εικόνα ότι είμαστε υποχωρητικοί. Μην ανησυχείτε. Ευχαριστώ πολύ.

http://www.parliament.gr/ergasies/showfile.asp?file=syne090630.txt

«Δεν είμαστε Έλληνες, μιλούσαμε... αλβανικά»!

ΤΗ στιγμή που η παγκόσμια κοινότητα ατενίζει με θαυμασμό το λαμπρό νέο Μουσείο της Ακρόπολης και στέκεται αρωγός στο αίτημα για επιστροφή των Μαρμάρων, «ανθελληνικές απόψεις» των... γνωστών διανοουμένων και καθηγητών (Λιάκου και Δήμου) κάνουν τον γύρο του κόσμου και προκαλούν εδώ το δημόσιο αίσθημα.

Σε άρθρο των «Νιου Γιορκ Τάιμς» με αφορμή τα εγκαίνια του Μουσείου γίνεται αναφορά στην άποψη του Ν.. Δήμου, ο οποίος διατυπώνει με σαφώς ειρωνική διάθεση το ερώτημα «εάν έπρεπε να επιστραφούν (σ.σ. τα Μάρμαρα) οι Έλληνες θα ήταν σοφότεροι, καλύτεροι;». Παράλληλα αμφισβητεί το πραγματικό ενδιαφέρον των Ελλήνων για τα Μάρμαρα, ισχυριζόμενος ότι «άλλα αντικείμενα απίστευτης σημασίας είναι διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα και κανείς δεν τα επισκέπτεται»!

Από την πλευρά του ο καθηγητής Αντ. Λιάκος σπεύδει να τον... συνδράμει: «Η Ακρόπολη είναι το εμπορικό σήμα μας. Αλλά η ενέργεια που σπαταλάται για την αρχαιότητα χάνεται από τη σύγχρονη δημιουργικότητα». Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Λιάκος υποτιμά τη σημασία της ίδιας της Ακρόπολης χαρακτηρίζοντάς την «εμπορικό σήμα», κάτι σαν την «Κόκα-Κόλα» για τους Αμερικάνους!...

Στο ίδιο άρθρο ο δημοσιογράφος της αμερικανικής εφημερίδας παραθέτει και άλλες απόψεις του κ. Δήμου που σχεδόν αμφισβητεί την ελληνικότητα των... Ελλήνων, ισχυριζόμενος ότι το όραμα για μια αρχαία Ελλάδα που «κατοικείται από όμορφους, ψηλούς, ξανθούς, σοφούς ανθρώπους που αντιπροσωπεύουν την τελειότητα» κατά μία έννοια επιβλήθηκε στη χώρα για να δημιουργήσει μια σύγχρονη ελληνική ταυτότητα.

Και σε άλλο σημείο: «Συνηθίζαμε να μιλούμε αλβανικά και να λεγόμαστε Ρωμαίοι, αλλά στη συνέχεια οι Winckelmann, Γκαίτε, Βίκτωρ Ουγκώ, Ντελακρουά, όλοι μας είπαν: “Όχι είστε Έλληνες, απευθείας απόγονοι του Πλάτωνα και του Σωκράτη”. Αν ένα μικρό, φτωχό έθνος έχει ένα τέτοιο βάρος στους ώμους, ποτέ δεν θα ανακάμψει».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Λιάκος, που καταθέτει το μέγιστο... απόφθεγμα: «Η ελληνική αρχαιολογία ήταν ανέκαθεν ένα είδος φαντασίας»!

Φθάνει δηλαδή στο σημείο να ισχυριστεί πάνω-κάτω ότι πολλά τμήματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού δεν υπήρξαν ποτέ, αποτελούν μύθο.


Ψευδεπίγραφη στήριξη Αγκυρας σε λύση του Κυπριακού

Εμμένει σε διζωνική από δύο ιδρυτικά κράτη

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (Έντυπη έκδοση) Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2009 07:00
Στη χθεσινή οκτάωρη συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας κυριάρχησε η διένεξη μεταξύ κυβέρνησης και στρατού, που πυροδοτήθηκε εκ νέου από πρόσφατο νομοθέτημα της κυβέρνησης Ερντογάν το οποίο μειώνει την ισχύ του στρατού.

Την υποστήριξη της Άγκυρας στις συνομιλίες για συνολική λύση του Κυπριακού, επανέλαβε το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη χθεσινή συνεδρίασή του, αναφέρεται ότι η Τουρκία υποστηρίζει τις «εποικοδομητικές προσπάθειες της τουρκοκυπριακής πλευράς», ενώ επισημαίνεται ότι «η λύση θα πρέπει να βρεθεί στο πλαίσιο μιας πολιτικής ισότητας, διζωνικής, από δύο ιδρυτικά κράτη με ισότιμο καθεστώς και μέσα σε ένα νέο συνεταιρισμό με τη συνέχιση των συμφωνιών εγγύησης και συμμαχίας».

Ωστόσο, στη χθεσινή οκτάωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου κυριάρχησε η διένεξη μεταξύ κυβέρνησης και στρατού, που πυροδοτήθηκε εκ νέου από πρόσφατο νομοθέτημα που η κυβέρνηση Ερντογάν προώθησε στη Βουλή και το οποίο μειώνει την ισχύ του στρατού και των στρατοδικείων.

Το νομοθέτημα -που χρειάζεται την έγκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ για να κυρωθεί- προβλέπει ότι οι στρατιωτικοί που προβαίνουν σε απόπειρες ανατροπής της κυβέρνησης θα δικάζονται από ποινικά και αστικά δικαστήρια, όχι στρατοδικεία.

Χθες, ένας ακόμη Τούρκος συνταγματάρχης συνελήφθη ως ύποπτος για συνωμοσία που στόχευε στην υπονόμευση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Ο Ντουρσούν Τσιτσέκ κατηγορείται για συμμετοχή στο εθνικιστικό δίκτυο Εργκένεκον, το οποίο, σύμφωνα με τις κατηγορίες, επεδίωκε να δημιουργήσει εντάσεις στους κόλπους της τουρκικής κοινωνίας, διαμορφώνοντας τις κατάλληλες συνθήκες για την εκδήλωση πραξικοπήματος και την απομάκρυνση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης από την εξουσία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας οι εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων διαμαρτυρήθηκαν έντονα, λέγοντας ότι έχουν καταστεί στόχος μιας «μεγεθυνόμενης και οργανωμένης συκοφαντικής εκστρατείας».

Σύμφωνα με την ως συνήθως σιβυλλική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση, τα μέλη του Συμβουλίου «εξέφρασαν αγανάκτηση για τις ανακοινώσεις και τα δημοσιεύματα που έχουν στόχο να σπιλώσουν ορισμένους κρατικούς θεσμούς» και προειδοποίησαν πως «τέτοιου είδους ενέργειες δεν θα φέρουν τίποτε καλό στη χώρα».

Ερντογάν και Χάλκη

Νέες βολές κατά Ευρωπαίων ηγετών εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεοπτικό του μήνυμα προς τον τουρκικό λαό, υποστηρίζοντας πως «εκμεταλλεύονται την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. για θέματα εσωτερικής τους πολιτικής».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός συμπλήρωσε επίσης ότι «η στάση που κράτησαν μερικοί Ευρωπαίοι ηγέτες και πολιτικοί απέναντι στην Τουρκία τραυμάτισε σοβαρά τον τουρκικό λαό και μας αποθάρρυνε».

Εξάλλου, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ραντικάλ», έκθεση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προς τον Ταγίπ Ερντογάν αναφέρει ότι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη θα σημάνει την άρση σημαντικού εμποδίου στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/07/02/1684665.htm

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

ΥΠΕΡΤΑΤΟΣ ΝΟΜΟΣ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ

ΤΩΡΑ ΑΠΕΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΟΛΗ Η ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΕ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΙΟΤΙ:
1/ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΠΑΝΕΙΣΟΔΟΥ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΤΗΡΕΙ "ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ" ΕΙΠΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ, ΥΠΟΝΟΩΝΤΑΣ ΦΥΣΙΚΑ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΟΡΙΣΘΕΙ ΣΑΝ ΤΕΛΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
2/ Η Ε.Ε ΝΙΠΤΕΙ ΤΑΣ ΧΕΙΡΑΣ ΤΗΣ -ΩΣ ΠΟΝΤΙΟΣ ΠΙΛΑΤΟΣ- ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΞ ΕΛΛΑΔΟΣ. ΜΑΛΙΣΤΑ Η ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΠΡΟΩΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 1000 ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ, ΔΙΟΤΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΟΡΙΣΘΕΙΙ ΩΣ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ.
3/ Η ΕΛΛΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ-ΠΛΗΝ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ- ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΗΛΘΕ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΕΙ. ΕΚΤΟΤΕ ΤΑ ΔΥΟ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΠΡΟΒΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΔΙΟΤΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ΑΥΤΟ.
4/ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΑΓΚΑΛΙΑΣΑΝ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΓΝΟΗΣΑΝ ΕΠΙΔΕΙΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΤΙΙΚΑ ΤΟΥΣ ΓΗΓΕΝΕΙΣ , ΔΙΟΤΙ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ. ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΣ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΕ Η ΦΙΛΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΠΟΥ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΧΕ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΜΙΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ . ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟΝ ΟΤΙ Ο ΜΑΡΞ ΕΧΕΙ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΟΝ ΔΙΑΒΡΩΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ, ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΥΠΟΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ .
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ
Α/ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΦΡΟΥΡΗΣΕΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΜΕ ΤΙΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, ΤΗΝ ΕΛ.ΛΑΣ, ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΕΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΚΑΙ ΕΝΤΟΠΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΡΌΛΟ ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΗΣ. ΝΑ ΑΣΚΗΣΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΒΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΝΑΓΚΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Β/ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΒΕΤΟ ΣΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΕΠΑΝΕΙΣΟΔΟΥ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΥΠΗΚΟΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΙΕΣΕΙ ΤΗΝ Ε.Ε ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ Η ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ.
Γ/ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΚΑΘΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε
Δ/ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΣΟ ΑΥΤΗ ΣΤΕΛΝΕΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
Ε/ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΥΠΟΘΑΛΨΗ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ.
ΣΤ/ ΝΑ ΠΙΕΣΕΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΦΟΡΟ ΜΕΣΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΙΑΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΚΑΙ ΕΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε, ΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΜΕΤΡΑ ΠΕΡΙΣΤΟΛΗΣ ΤΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ.
ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ ΣΕ ΟΜΑΔΕΣ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ(ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ, ΔΗΜΟΥ, ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ κλπ) ΚΑΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΑΜΕΙΛΙΚΤΟ ΔΙΩΓΜΟ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΩΝ ΤΟΥΣ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΕΣΑ.
IMMIGRANTS GO HOME , IMMIGRANTS GO HOME , IMMIGRANTS GO HOME
ΑΜΦΙΚΤΥΩΝ

Να το δω και να μην το πιστέψω ...

Τι άλλο θ' ακούσω;

Έχουμε τρελαθεί τελείως;
Και περιμένουμε από αυτούς τους "κυρίους" να διαπραγματεύονται και να υποστηρίζουν τα συμφέροντα της Ελλάδας μας και μάλλον όχι δικής τους.
ΣΓΣ

http://www.greekamericannewsagency.com/gana/index.php?option=com_content&task=view&id=5711&Itemid=83

"...κατόπιν των ανωτέρω, το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας αποφάσισε να περικόψει από τις υποτροφίες που έδινε σε Έλληνες Αξιωματικούς του Στρατού για μετεκπαίδευση στις ΗΠΑ, όσες αντιστοιχούσαν στο ποσό των 500.000 που οι διπλωμάτες μας ηρνούντο να πληρώσουν;"


Μαλιακός sos! όχι άλλη ρύπανση!

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΤΩΡΑ!

http://www.gopetition.com/online/27261.html

(ζητάμε την κατανόησή σας, αν το έχετε ξαναλάβει...)
Ο Μαλιακός Κόλπος απειλείται άμεσα. Όλοι εμείς, ψαράδες, αγρότες, επαγγελματίες, ερασιτέχνες ψαράδες, μόνιμοι κάτοικοι και παραθεριστές της περιοχής, αγωνιούμε γιατί η κλειστή αυτή θάλασσα, που δέχεται εδώ και χρόνια σοβαρές πιέσεις, αντιμετωπίζει σήμερα νέες κρίσιμες απειλές.
Κοινή είναι η διαπίστωση ότι η κατάσταση είναι εκρηκτική
Ο Μαλιακός αργοπεθαίνει και τα νεκρά ψάρια είναι ένα από τα δείγματα. Όλοι ξέρουν την αιτία. Είναι η χρόνια ρύπανση από τις γνωστές «πηγές». Είναι τα λύματα των εργοστασίων, των ελαιοτριβείων, τα αστικά λύματα με την έλλειψη βιολογικών καθαρισμών και την μη σωστή λειτουργία των βιολογικών της Λαμίας και των Καμένων Βούρλων, τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα, τα λύματα των κτηνοτροφικών μονάδων, τα σκουπίδια και οι παράνομες χωματερές κατά μήκος της κοίτης του Σπερχειού και κατά μήκος της ακτής με την παράνομη εναπόθεση απορριμμάτων οικοδομών.
Είναι η έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών πρόληψης από μέρους των αρμοδίων φορέων και υπηρεσιών Η εκτίμησή μας είναι ότι έχουμε μια απόλυτη ασυδοσία σε συνδυασμό με την μη εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των ευρωπαϊκών οδηγιών. Κατά τα άλλα ο Μαλιακός, το Δέλτα και η Κοιλάδα του Σπερχειού είναι προστατευόμενη περιοχή στο Δίκτυο
NATURA 2000.

Σας παρακαλούμε να υπογράψετε, αν δεν το έχετε κάνει ήδη, και να προωθήσετε το κείμενο συγκέντρωσης υπογραφών, που είναι στη διεύθυνση :

http://www.gopetition.com/online/27261.html

και λέμε

Ο Μαλιακός Κόλπος θα ζήσει. Είναι το σπίτι μας!

Προωθήστε το στις δικές σας λίστες e-mail.

Είναι ανάγκη να συγκεντρωθούν πολλές υπογραφές

με εκτίμηση

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ «ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS

http://maliakos-sos.blogspot.com

Too many chiefs no Indians to fight ...

Κόλαφος και για το 2009 η έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης

30 Ιουν 2009


Πηγή: http://asopossos.wordpress.com

(απόσπασμα για Ασωπό, όλη η έκθεση ΕΔΩ: http://www.gedd.gr/news.php?article=66 )

1. Έλεγχος Αδειών ∆ιάθεσης υγρών αποβλήτων εταιρειών στον Ασωπό

Με εντολή του ΓΕ∆∆ συγκροτήθηκε Μικτό Κλιµάκιο Ελέγχου, αποτελούµενο από έναν Ειδικό Επιθεωρητή του Γραφείου του ΓΕ∆∆ ως συντονιστή και από δύο Επιθεωρητές της ΕΥΕΠ και του ΣΕΥΥΠ αντίστοιχα, µε αντικείµενο τον έλεγχο νοµιµότητας και πληρότητας δικαιολογητικών των Αδειών ∆ιάθεσης υγρών αποβλήτων 19 εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Ασωπού ποταµού.

Ο έλεγχος κατέληξε σε µια σειρά συµπερασµάτων. Ειδικότερα διαπιστώθηκε ότι η σχετική περί την διαχείριση/διάθεση των τοξικών-επικινδύνων βιοµηχανικών αποβλήτων νοµοθεσία δεν εφαρµόζεται από τις αρµόδιες Υπηρεσίες και από τις βιοµηχανίες/βιοτεχνίες και παραµένει ανενεργή. Εξάλλου παρότι διαθέτουµε, τύποις, πλούσια περιβαλλοντική νοµοθεσία σχετική µε τη διαχείριση/διάθεση των επικινδύνων βιοµηχανικών αποβλήτων, τα θέµατα αυτά να εξακολουθούν να ρυθµίζονται από µια γενική Υγειονοµική ∆ιάταξη του 1965 (Ε1β/221/65) η οποία, όσον αφορά στην διάθεση επεξεργασµένων βιοµηχανικών αποβλήτων υπεδαφίως, δεν κάνει ειδική αναφορά σε επικίνδυνες και τοξικές ουσίες και δεν θέτει όρια απόρριψης επικινδύνων ουσιών. Και αυτή, ωστόσο, η υγειονοµική διάταξη εφαρµόστηκε στην περίπτωση του Ασωπού πληµµελώς από τις αρµόδιες Υπηρεσίες της ΝΑ Βοιωτίας, στην περίπτωση των εξεταζοµένων 19 βιοµηχανιών.

Συγκεκριµένα διαπιστώθηκε ότι

- εννέα εταιρείες έχουν λάβει Άδεια Λειτουργίας χωρίς να έχουν λάβει την απαιτούµενη από την Υ.∆. Ε1β/221/65 Άδεια ∆ιάθεσης των λυµάτων-υγρών αποβλήτων τους,

- πέντε εταιρείες έχουν λάβει Άδεια Λειτουργίας από τη ΝΑ Βοιωτίας, χωρίς να κατέχουν την απαιτούµενη Άδεια ∆ιάθεσης λυµάτων-υγρών αποβλήτων, αλλά ούτε καν εγκεκριµένη µελέτη επεξεργασίας και διάθεσης των λυµάτων-υγρών αποβλήτων,

- µία εταιρεία, η οποία απορρίπτει λύµατα-υγρά βιοµηχανικά απόβλητα στον Ασωπό, είχε λάβει Άδεια Λειτουργίας από τη ΝΑ Βοιωτίας ένα έτος πριν από την έκδοση της προσωρινής Άδειας ∆ιάθεσης των αποβλήτων (Η εν λόγω εταιρεία λειτουργούσε, δηλαδή, επί ένα έτος, χωρίς την απαιτούµενη, προσωρινή έστω, Άδεια ∆ιάθεσης αποβλήτων),

- στην περίπτωση δύο εταιρειών που έχουν λάβει οριστική Άδεια ∆ιάθεσης των βιοµηχανικών τους αποβλήτων στον Ασωπό ποταµό, δεν διαπιστώθηκε η τήρηση της απαίτησης για έλεγχο (δειγµατοληψίες κ.λ.π.) από το αρµόδιο Τµήµα Υγείας της ΝΑ Βοιωτίας της σωστής λειτουργίας των τεχνικών έργων (µονάδων επεξεργασίας) στο διάστηµα που µεσολαβεί από την προσωρινή άδεια διάθεσης στον Ασωπό µέχρι τη χορήγηση της οριστικής άδειας διάθεσης, -

Όσον αφορά σ τις δεκατέσσερις εταιρείες που προβαίνουν σε υπεδάφια διάθεση αποβλήτων, διαπιστώθηκε ότι οι Άδειες Λειτουργίας τους πάσχουν νοµιµότητας, καθόσον ελλείπει απαιτούµενο δικαιολογητικό (Άδεια ∆ιάθεσης αποβλήτων).

Περαιτέρω σε ό,τι αφορά στο πρόβληµα που αναδείχθηκε από τις αυτοψίες των Επιθεωρητών της ΕΥΕΠ στην περιοχή Ασωπού-Οινοφύτων και αφορούσε στη ρύπανση του υπεδάφους και του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα µε εξασθενές χρώµιο από την υπεδάφια διάθεση των αποβλήτων ορισµένων βιοµηχανιών, οι οποίες χρησιµοποιούσαν χρώµιο ή ενώσεις χρωµίου στην παραγωγική τους διαδικασία, διαπιστώθηκε ότι στις µονάδες αυτές είχε επιτραπεί να λειτουργήσουν, χωρίς την εφαρµογή των διατάξεων της ΚΥΑ 26857/553/88, αλλά και µε ατελή εφαρµογή των διατάξεων της Υ.∆. Ε1β/221/65.

Το µεικτό κλιµάκιο κατέληξε µεταξύ άλλων στο συµπέρασµα ότι η αβελτηρία της ∆ιοίκησης, καθώς και η έλλειψη άµεσης συνεργασίας µεταξύ συναρµοδίων Υπηρεσιών, σε συνδυασµό µε την ανεξέλεγκτη δραστηριότητα ορισµένων επιχειρηµατιών, είχαν ως αποτέλεσµα την µη εφαρµογή της ισχύουσας περιβαλλοντικής νοµοθεσίας και των σχετικών Κοινοτικών Οδηγιών και, συνεπώς, την εµφάνιση ενός ιδιαίτερα ανησυχητικού προβλήµατος ρύπανσης του περιβάλλοντος και, κατ΄ επέκταση, τη δηµιουργία κινδύνων στη δηµόσια υγεία.

Στο πόρισµα εκφράζονται, επίσης, βάσιµοι φόβοι ότι το πρόβληµα δεν αφορά µόνο τις εξετασθείσες εταιρείες, αλλά και άλλες από αυτές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή Ασωπού-Οινοφύτων, καθόσον και αυτές έχουν αδειοδοτηθεί από τις ίδιες Αρχές, µε την ίδια λογική, δεδοµένης, δε, της ατελούς ή και προβληµατικής εφαρµογής της νοµοθεσίας για τα επικίνδυνα απόβλητα, είναι πιθανό να έχουµε οδηγηθεί σε ανάλογες δυσµενείς καταστάσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας, στις οποίες δραστηριοποιούνται βιοµηχανίες που παράγουν επικίνδυνα και τοξικά απόβλητα. Στο πόρισµα προτείνεται:

- να αναληφθεί πρωτοβουλία από τη Γενική ∆ιεύθυνση Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩ∆Ε το συντοµότερο δυνατόν, ώστε σε συνεργασία µε τις εµπλεκόµενες Υπηρεσίες των συναρµοδίων Υπουργείων (Υ.Υ.&Κ.Α. και ΥΠΑΝ), να διευκρινισθούν ασάφειες, αµφισβητήσεις ή επικαλύψεις του νοµοθετικού πλαισίου που αφορά στη διάθεση επικινδύνων/τοξικών βιοµηχανικών αποβλήτων. Με βάση το αποτέλεσµα της συνεργασίας αυτής, να υπάρξουν οι αναγκαίες νοµοθετικές παρεµβάσεις, όπου απαιτηθεί. Να εκδοθεί, δε, εγκύκλιος προς όλες τις αδειοδοτούσες Αρχές, η οποία θα ρυθµίζει κατά ενιαίο και σαφή τρόπο τα εν λόγω θέµατα.

- Η υπεδάφια διάθεση των επικινδύνων/ τοξικών αποβλήτων να επανεξετασθεί συνολικά, υπό το φως και των προσφάτων µετρήσεων και ερευνών στην περιοχή του Ασωπού, οι οποίες την ενοχοποιούν για σηµαντική επιβάρυνση του υπεδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα µε εξασθενές χρώµιο, λαµβάνοντας µάλιστα υπόψη ότι σχετική δυνατότητα δίδει το άρθρο 12 του Π∆ 51/07, για την κατάρτιση Προγράµµατος Μέτρων.

- Από την Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων και τη Γενική ∆ιεύθυνση Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩ∆Ε να εκδοθεί εγκύκλιος προς τις αρµόδιες για τη χορήγηση ΑΕΠΟ Υπηρεσίες Περιβάλλοντος (ΥΠΕΧΩ∆Ε, Περιφερειών και ΝΑ) για την αυστηρή εφαρµογή των διατάξεων της ΚΥΑ 26857/553/88 περί προστασίας των υπογείων νερών από υπεδάφια διάθεση επικινδύνων αποβλήτων (όπως, προκαταρκτική έρευνα κατά το στάδιο επιλογής και αδειοδότησης του τρόπου διάθεσης των αποβλήτων, καθώς και συµπερίληψη στην ΑΕΠΟ των πρόσθετων περιβαλλοντικών όρων που προβλέπονται από την ίδια ΚΥΑ). Στην ίδια εγκύκλιο να επισηµαίνεται ότι όσες εταιρείες προβαίνουν ήδη σε υπεδάφια διάθεση επικινδύνων βιοµηχανικών αποβλήτων και έχουν λάβει έως σήµερα ΑΕΠΟ χωρίς να έχουν εφαρµοστεί οι διατάξεις της ΚΥΑ 26857/553/88, θα πρέπει να προχωρήσουν αµέσως σε αναθεώρηση των Περιβαλλοντικών τους Όρων, µε την εφαρµογή των διατάξεων της εν λόγω ΚΥΑ, οι δε Υπηρεσίες Περιβάλλοντος να προβούν σε αναθεώρηση των εκδοθεισών ΑΕΠΟ (όπως συνηγορεί και η διάταξη του άρθρου 2 παράγρ. 8 του Ν. 3010/2002).

- Από την Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων και τη Γενική ∆ιεύθυνση Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩ∆Ε να εκδοθεί εγκύκλιος προς τις αρµόδιες για τη χορήγηση ΑΕΠΟ Υπηρεσίες Περιβάλλοντος (ΥΠΕΧΩ∆Ε, Περιφερειών και ΝΑ) για την αυστηρή εφαρµογή των διατάξεων της Κ.Υ.Α. 4859/726/9-3-2001 περί µέτρων και περιορισµών για την προστασία του υδατικού περιβάλλοντος, κατά την έκδοση ΑΕΠΟ σε εταιρείες που προβαίνουν σε απορρίψεις επικινδύνων υγρών αποβλήτων σε επιφανειακούς αποδέκτες. Στην ίδια εγκύκλιο να επισηµαίνεται ότι όσες εταιρείες προβαίνουν ήδη σε τέτοια απόρριψη και έχουν λάβει έως σήµερα ΑΕΠΟ χωρίς να έχουν εφαρµοστεί οι διατάξεις της εν λόγω ΚΥΑ, θα πρέπει να προχωρήσουν αµέσως σε αναθεώρηση των Περιβαλλοντικών τους Όρων, µε την εφαρµογή των διατάξεων της ΚΥΑ αυτής, οι δε Υπηρεσίες Περιβάλλοντος να προβούν σε αναθεώρηση των εκδοθεισών ΑΕΠΟ (όπως συνηγορεί και η διάταξη του άρθρου 2 παράγρ. 8 του Ν. 3010/2002). Να επισηµανθούν οι διατάξεις της ∆ιανοµαρχιακής Απόφασης 19640/79 που αντικαθίστανται από αυτές της εν λόγω ΚΥΑ.

- Με ευθύνη της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων του ΥΠΕΧΩ∆Ε και της αντίστοιχης Υπηρεσίας της Περιφέρειας Κεντρικής Ελλάδας, να εφαρµοσθεί Σχέδιο ∆ιαχείρισης και Πρόγραµµα Παρακολούθησης της λεκάνης απορροής του ποταµού Ασωπού και να καθορισθεί η ανώτατη χρήση και η αντίστοιχα απαιτούµενη ποιότητα των νερών του Ασωπού, σύµφωνα µε την Οδηγία 2000/60/ΕΚ.

- Από τη Γενική ∆ιεύθυνση Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩ∆Ε να εκδοθεί εγκύκλιος προς τις Υπηρεσίες Περιβάλλοντος των Περιφερειών και προς τα βιοµηχανικά/βιοτεχνικά Επιµελητήρια της χώρας, µε την οποία θα υπενθυµίζεται αυστηρώς η υποχρέωση όλων των βιοµηχανιών/βιοτεχνιών οι οποίες εκτελούν εργασίες διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων, να προβούν στις απαιτούµενες ενέργειες και να εφοδιαστούν το συντοµότερο µε Άδειες ∆ιαχείρισης Επικινδύνων Αποβλήτων, κατά τις διατάξεις του άρθρου 7 της ΚΥΑ Η.Π. 13588/725/06. Άλλως, να επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 17 της ίδιας ΚΥΑ.

- Από την Γενική Γραµµατεία Βιοµηχανίας του ΥΠΑΝ να εκδοθούν οδηγίες προς την αδειοδοτούσα Αρχή (∆/νση Ανάπτυξης) της ΝΑ Βοιωτίας), για την άµεση αντιµετώπιση του προβλήµατος νοµιµότητας των Αδειών Λειτουργίας των δεκατεσσάρων εταιρειών, καθώς και όσων άλλων βρίσκονται στην ίδια κατάσταση µε αυτές (ήτοι, δεν διαθέτουν Άδεια ∆ιάθεσης αποβλήτων). Εάν εκτιµάται ότι σε όµοια κατάσταση βρίσκονται εταιρείες και άλλων ΝΑ της χώρας, οι οδηγίες αυτές να λάβουν τη µορφή εγκυκλίου προς όλες τις αδειοδοτούσες Αρχές. – Όσες από τις ελεγχθείσες εταιρείες έχουν προβεί σε αλλαγή οποιουδήποτε από τα στοιχεία, σύµφωνα µε τα οποία αδειοδοτήθηκαν (π.χ. ονοµασία, παραγωγική διαδικασία, τρόπο διάθεσης των υγρών αποβλήτων κ.τ.λ.), να προβούν το ταχύτερο δυνατόν, µε ευθύνη της εκάστοτε αδειοδοτούσας Αρχής, σε αναθεώρηση των αντιστοίχων αδειών.

- Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την οργάνωση και στελέχωση της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων και των Περιφερειακών ∆/νσεων Υδάτων, καθώς και η ενεργοποίηση των ολοκληρωµένων δράσεων (Πρόγραµµα Παρακολούθησης της κατάστασης των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, Πρόγραµµα Βασικών και Συµπληρωµατικών Μέτρων) που προβλέπονται στο Π.∆. 51/2007.

- Να καταβληθεί προσπάθεια από το Νοµάρχη Βοιωτίας για ενίσχυση µε το αναγκαίο επιστηµονικό προσωπικό των Υπηρεσιών που είναι αρµόδιες για την αδειοδότηση των βιοµηχανιών/βιοτεχνιών του νοµού του, καθώς και για την εφαρµογή και έλεγχο σε αυτές της περιβαλλοντικής νοµοθεσίας. Τεκµηριωµένες προτάσεις του προς αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει να τύχουν υποστήριξης από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Με το πόρισµα του µεικτού κλιµακίου ζητείται αρµοδίως η διερεύνηση των πειθαρχικών ευθυνών όλων των εµπλεκοµένων στη διαδικασία έκδοσης των αδειών λειτουργών και υπαλλήλων, ενώ αντίγραφό του απεστάλη στις αρµόδιες εισαγγελικές αρχές για να εξετασθούν οι ποινικές ευθύνες τόσο των υπαλλήλων όσο και των εκπροσώπων των εµπλεκοµένων στην υπόθεση εταιρειών.

∆ιαρκούντος του ελέγχου, η Γενική ∆/νση Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩ∆Ε εξέδωσε εγκύκλιο για την υποχρέωση των εγκαταστάσεων που παράγουν επικίνδυνα απόβλητα να εφοδιαστούν µε την Άδεια ∆ιαχείρισης Αποβλήτων που προβλέπεται από τις διατάξεις της ΚΥΑ Η.Π. 13588/725/06. Σύµφωνα µε την εγκύκλιο, οι Άδειες αυτές αντικαθιστούν τις Άδειες ∆ιάθεσης της Υ.∆. Ε1β/221/65. Επίσης η Γενική Γραµµατεία Βιοµηχανίας του ΥΠΑΝ ζήτησε από τα συναρµόδια Υπουργεία τον ορισµό εκπροσώπων για τη συγκρότηση επιτροπής, η οποία θα εξετάσει όλες τις παραµέτρους και θα προτείνει τη θεσµική ρύθµιση του θέµατος.

Επίσης, ζήτησε από τη ∆/νση Ανάπτυξης της ΝΑ Βοιωτίας,

α) να απαιτήσει από τις βιοµηχανίες της περιοχής της, από τη λειτουργία των οποίων προκύπτουν επικίνδυνα απόβλητα, να προσκοµίσουν άδεια διάθεσης αποβλήτων,

β) να τους γνωστοποιήσει την υποχρέωσή τους να εφοδιαστούν µε Άδεια ∆ιαχείρισης Επικινδύνων Αποβλήτων και γ) να µεριµνήσει, σε συνεργασία µε την αρµόδια για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων υπηρεσία, για την προσαρµογή των περιβαλλοντικών τους όρων.

Ακόµη, εκδόθηκε εγκύκλιος από το ΥΠΕΧΩ∆Ε µε σχετικές οδηγίες για την αυστηρή εφαρµογή των διατάξεων της ΚΥΑ 26857/553/88 περί προστασίας των υπογείων νερών από υπεδάφια διάθεση επικινδύνων αποβλήτων και από την Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων συγκροτήθηκε Επιτροπή, η οποία προτείνει την αναθεώρηση των ορίων απόρριψης στον Ασωπό ποταµό.

Ο Γ. Γ. της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας προχώρησε σε αναθεώρηση της Απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων εταιρειών της περιοχής, απαγορεύοντας την υπεδάφια διάθεση επικινδύνων αποβλήτων. Επίσης, έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειµένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη τυχόν πειθαρχικών ευθυνών εµπλεκοµένων υπαλλήλων της Περιφέρειας.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ζήτησε από την Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων την ένταξη µελέτης µε τίτλο «Σχέδιο ∆ιαχείρισης λεκάνης απορροής του ποταµού Ασωπού για την προστασία & βελτίωση των ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών των επιφανειακών & υπογείων υδατικών συστηµάτων της λεκάνης απορροής του ποταµού», προϋπολογισµού 250.000 Ε, χωρίς το κόστος των δειγµατοληψιών-αναλύσεων, το οποίο προϋπολογίζεται σε 135.000 – 200.000 Ε (διερευνάται οι αναλύσεις να γίνονται από το Γενικό Χηµείο του Κράτους).

Τέλος ο Γενικός Γραµµατέας ∆ηµόσιας Υγείας του Υ.Υ.&Κ.Α. εξέδωσε εγκύκλιο προς τις ∆/νσεις Υγείας των ΝΑ, µε την οποία τους γνωστοποιεί ότι η Υγειονοµική ∆ιάταξη Ε1β/221/65 δεν έχει εφαρµογή σε περιπτώσεις διάθεσης επικινδύνων αποβλήτων, όπου θα πρέπει να εφαρµόζεται η ΚΥΑ 13588/725/2006 (Άδεια ∆ιαχείρισης Επικινδύνων Αποβλήτων).

http://oikomargarita.blogspot.com/2009/06/2009.html

Σωρεία προσφυγών κατά του “Χωροταξικού της Βιομηχανίας”

1 Ιουλ 2009


Τουλάχιστον έξι αιτήσεις ακυρώσεως του «Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Βιομηχανίας» (ΦΕΚ 151//ΑΑΠ/13.4.09) είχαν κατατεθεί στο Συμβούλιο Επικρατείας μέχρι τις 23 Ιουνίου 2006 που ήταν η ανατρεπτική προθεσμία. Οι αιτήσεις κατατέθηκαν από τους παρακάτω πολίτες και φορείς:

Δήμος Σταγείρων-Ακάνθου και Δήμος Παναγίας Χαλκιδικής
Νομαρχία Ροδόπης και Δήμος Σαπών Ροδόπης
Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων
Ορειβατικός Σύλλογος Άμφισσας
Κίνηση πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος στο βουνό της Οίτης
Κίνηση για την προστασία της Γκιώνας
Σημείο αιχμής σε όλες τις ανωτέρω προσφυγές είναι οι διατάξεις του νέου χωροταξικού που καθιστούν δυνατή τη χωροθέτηση βιομηχανιών μέσα σε δάση και προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας όλη τη μέχρι σήμερα ισχύουσα νομοθεσία.

ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΙΔΙΑ...

Στόχος αυτών των διατάξεων είναι η διευκόλυνση και ενίσχυση της βιομηχανίας εξόρυξης και μεταποίησης προϊόντων εξόρυξης, που είναι η μόνη βιομηχανία που έχει συμφέρον να εγκατασταθεί στα δάση και τις δασικές εκτάσεις όπου εντοπίζονται οι ορυκτοί πόροι.

Το «Χωροταξικό της Βιομηχανίας» δεν αντιμετωπίζει ως βιομηχανική δραστηριότητα την ίδια την εξόρυξη, διότι αυτή θεωρείται «χωροθετημένη από τη φύση» και επιτρέπεται κατ’αρχήν παντού. Όμως επιτρέπει, ή μάλλον ενθαρρύνει, την εγκατάσταση μεταποιητικών μονάδων στον ίδιο χώρο της εξορυξης, με στόχο την καθετοποίηση της παραγωγής.

Από αυτή τη γενική κατεύθυνση δεν εξαιρούνται ούτε τα δάση, ούτε οι περιοχές NATURA, ούτε οι Εθνικοί Δρυμοί, ούτε οι Ζώνες Ειδικής Προστασίας, παρά μόνον οι «οικότοποι κοινοτικής προτεραιότητας». Τα πάντα επιτρέπονται «για τεχνικο-οικονομικούς λόγους», με την προϋπόθεση ότι η ενδιαφερόμενη εταιρεία θα αναλάβει να «δασώσει» μια έκταση ίση με το δάσος που θα καταστρέψει.

Θεωρούμε ότι τα ανωτέρω είναι εξόχως αντισυνταγματικά, όπως έχει διαπιστώσει πριν από εμάς και ο «Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων Χωροτακτών» (δείτε εδώ το έγγραφο τους, σελ.6-8). Κατά τη γνώμη μας είναι επίσης εξαιρετικά επικίνδυνα. Το ΥΠΕΧΩΔΕ επιδιώκει την ανάπτυξη της Ελλάδας μέσω της «καθετοποίησης» της εξορυκτικής διαδικασίας με μεταλλουργίες για την παραγωγή καθαρών μετάλλων, δηλαδή με τις πλέον ρυπογόνες βιομηχανίες παγκοσμίως.

Όταν πριν από ένα χρόνο εγκρίθηκε το “Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού” είχαμε επισημάνει τα εξής:

«Με το Γενικό Χωροταξικό ικανοποιούνται ΟΛΑ τα πάγια αιτήματα της μεταλλευτικής βιομηχανίας: προστασία της εξορυκτικής/μεταλλευτικής δραστηριότητας από ανταγωνιστικές δραστηριότητες, προτεραιότητα στη χρήση γης, απρόσκοπτη πρόσβαση στους ορυκτους πόρους, ακόμα και σε παράκτιες ζώνες και προστατευόμενες περιοχές».

Με το «Ειδικό Χωροταξικό της Βιομηχανίας» που συμπληρώνει και εξειδικεύει το ανωτέρω «Γενικό Χωροταξικό», τα πράγματα είναι πλέον ξεκάθαρα. Στόχος των χωροταξικών σχεδίων είναι να παραμεριστεί το εμπόδιο του Συντάγματος και να αφαιρεθεί από το Συμβούλιο Επικρατείας η δυνατότητα να ακυρώνει τους σχεδιασμούς των επίδοξων εκ-μεταλλευτών της Ελλάδας.

Οι διατάξεις του χωροταξικού πλαισίου συμπληρώνονται με μια σειρά από «μέτρα και δράσεις θεσμικού χαρακτήρα» (άρθρο 11) που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την «εναρμόνιση των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Γ.Π.Σ.) προς τις κατευθύνσεις του παρόντος». Ανατρέπεται έτσι η προσπάθεια των ΟΤΑ όπου βρίσκονται οι μεταλλευτικές περιοχές να σχεδιάσουν την μελλοντική τους ανάπτυξη με τρόπο ήπιο και βιώσιμο και επιβάλλεται νομοθετικά η απόλυτη κυριαρχία των μεταλλευτικών/βιομηχανικών δραστηριοτήτων. Με την προσαρμογή όλου του θεσμικού πλαισίου στις απαιτήσεις της μεταλλευτικής βιομηχανίας, καθίσταται πλέον εξαιρετικά δύσκολο για τους πολίτες να πολεμήσουν συγκεκριμένα έργα.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ λοιπόν μας λέει ότι θα πρέπει να θυσιάσουμε τα δάση της Χαλκιδικής, της Γκιώνας, της Οίτης, της Εύβοιας, της Ροδόπης, για να εκμεταλλευτούμε τον υπόγειο ορυκτό πλούτο. Εμείς λέμε ότι ο πλούτος της χώρας μας είναι τα πράσινα δάση και τα καθαρά νερά που πρέπει να προστατευθούν από κάθε επέμβαση.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ μας λέει ότι το συμφέρον της Ελλάδας είναι η βαριά βιομηχανία της εξόρυξης/μεταποίησης, που ταυτίζεται με το κέρδος λίγων συγκεκριμένων εταιρειών. Εμείς πιστεύουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας που είναι ο φυσικός και πολιτιστικός της πλούτος πλήττεται βάναυσα από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Η προτεραιότητα της μεταλλευτικής/βιομηχανικής δραστηριότητας έναντι όλων των άλλων δραστηριοτήτων που ουσιαστικά θεσμοθετείται από το το “Ειδικό Χωροταξικό για τη Βιομηχανία” μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει για τη χώρα.

Ας κρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας ποιος έχει δίκιο.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

http://oikomargarita.blogspot.com/2009/07/blog-post.html

ΤΟ ΚΚΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΤΑΛΙΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΥΡΡΙΚΝΩΝΕΤΑΙ

ΤΟ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΙΟΤΙ ΤΑΧΘΗΚΕ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΜΕΧΡΙ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑΣ

του Αλέξανδρου Χρυσανθακόπουλου

Το κομμουνιστικό ιδεώδες της αταξικής κοινωνίας σαν ιδανικό υπάρχει και ενέχει έναν ανυπέρβλητο ρομαντισμό, όπως εξάλλου κάθε ιδανική κοινωνία που θεσπίζεται φαντασιακά!! Η κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο παραμένει στο στερέωμα, ως όραμα μιας γενικευμένης κοινοκτημοσύνης, όπου η ιδιοκτησία θα είναι κοινωνική και η χρήση των παραγόμενων αγαθών σύμφωνα με τις ανάγκες του καθένα!! Όμορφος κόσμος τέλειος αγγελικά πλασμένος… Μέχρι να φτάσουμε εκεί όμως μεσολαβεί ο Στάλιν με τις μεγάλες μουστάκες και το κόμμα δικτάτορα ενός μη χειραφετημένου προλεταριάτου!! Η κομματική γραφειοκρατία απαλλοτριώνει για τον εαυτό της την εξουσία και καταχράται την λαϊκή εξουσία. Ο «παππούς» Στάλιν, ισχυριζόμενος ότι εφαρμόζει την «δικτατορία του προλεταριάτου», έφτιαξε ένα απάνθρωπο καθεστώς. Επέβαλε μια νέου τύπου μεσσιανική προσωπολατρία και την ονόμασε «πρώτο στάδιο της κομμουνιστικής κοινωνίας». Αυτό το υποτιθέμενο ενδιάμεσο στάδιο το μετέτρεψε σε προνόμιο της κομματικής του φράξιας (κυκλώματος κατάληψης και καπηλείας της εξουσίας). Κατάσφαξε ως πράκτορες του εχθρού τους ηγέτες της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και ισοπέδωσε κάθε κριτική άποψη απαγορεύοντας την έκφρασή της. Με πρόσχημα την καπιταλιστική περικύκλωση, δόμησε ένα υπερ-συγκεντρωτικό σύστημα διαχείρισης των δημοσίων υποθέσεων σάπιο, αναποτελεσματικό και ανάλγητο. Στην Δυτική Ευρώπη παρομοιάζουν τον Στάλιν με τον Χίτλερ. Σε όλο τον κόσμο αποτελεί ντροπή του κομμουνιστικού κινήματος. Στην Ελλάδα είναι το καμάρι του ΚΚΕ του τελευταίου κομματικού υπολείμματος του σταλινισμού στην Ευρώπη. Αν λοιπόν το ΚΚΕ ισχυρίζεται ότι είναι ο αντικαπιταλιστικός πόλος του συστήματος, τότε το Σταλινικό του πρότυπο είναι η δικτατορία, που ευαγγελίζεται ως πραξικόπημα κατάληψης των «χειμερινών ανακτόρων». Γιαυτό είναι στείρο κόμμα και απλή συμπληρωματική συνιστώσα του ίδιου του καπιταλισμού, ως ξεπερασμένο και ανίκανο αίτιο ανατροπής του!! Πράγματι η πολιτική θεωρία του 1900 φαντάζει όχι μόνο ανεπίκαιρη, αλλά και γραφική. Το συναίσθημα του αδικημένου, που νοιώθει ο λαός, έγινε εμπόρευμα του κομματικού ιερατείου. Μια ομάδα επαγγελματικών στελεχών της «εκκλησίας» του ΚΚΕ κρατάει την εσωτερική εξουσία με απόλυτη μυστικότητα. Λέγω «εκκλησία», γιατί είναι το μόνο κόμμα που έχει αρπάξει κυριολεκτικά σπίτια και ακίνητη περιουσία παλαιών αγωνιστών με ολονύκτιες αγρύπνιες στο πλευρό των μελλοθανάτων γερόντων του ταξικού αγώνα!! Το ΚΚΕ ισχυρίζεται πως έχει διαφάνεια στα οικονομικά του. Εννοεί στα φανερά έξοδά του και μόνο!! Ποια όμως είναι τα έσοδα του; Σε ποιο μετοχολόγιο θα βρούμε τα στελέχη του και σε ποιες εταιρείες; Ποιες κομματικές επιχειρήσεις διαθέτει; Όλα αυτά είναι επτασφράγιστο μυστικό, δήθεν για να μην αποκαλύψει τις εισφορές και τις εισπράξεις από τα κουπόνια, που πολλές φορές για λόγους στήριξης της πολυφωνίας και εγώ έχω συνδράμει!! Κι όμως είναι υποκρισία, να είναι ένα κόμμα συνταγματικά νόμιμο και παρόλα αυτά να διαθέτει παράνομους μηχανισμούς και κρυφή οικονομική δραστηριότητα!! Το ΚΚΕ άρχισε πια να μην «πουλάει», ξεπεράστηκε ιστορικά και έπαψε να είναι κόμμα της εργατικής τάξης και έγινε κόμμα της έμμισθης γραφειοκρατίας του. Αυτή η υπαλληλική σχέση της τυφλής άκριτης υποταγής στον αγράμματο και ατάλαντο καθοδηγητή, τον «πατερούλη» Στάλιν, λαμβάνει τέλος!! Το ΚΚΕ, αφού δίδαξε το καπέλο (την βίαιη και αντιδημοκρατική επιβολή της γραμμής από μια χειροδικούσα μειοψηφία), αφού δίδαξε τα ΚΝΑΤ (ομάδες ροπαλοφόρας περιφρούρησης), αφού δίδαξε την διάσπαση των κοινών εκδηλώσεων (εφόσον δεν τις ελέγχει), αφού καπηλεύθηκε ασύστολα τους αγώνες τίμιων αγωνιστών, έγινε πια ακίνδυνο συστατικό του συστήματος με στείρα και ουδέτερη χροιά. Ενώ είχε και έχει την ιστορική ευθύνη του μακεδονικού προβλήματος, ξέπλυνε την ντροπή του με την συμμετοχή του στην εθνική αντίσταση του 1940 και ακόμη απολαμβάνει τις δάφνες εκείνης της εποχής, αμαυρωμένες από τις στάχτες της εμφύλιας σύγκρουσης των Ελλήνων κάτω από τις διαταγές των Τσώρτσιλ-Στάλιν…… Ας όψεται το γεγονός ότι οι γερμανοτσολιάδες κουκουλοφόροι έγιναν οι μετεμφυλιακοί νικητές μαζί με τους αποικιοκράτες Άγγλο-Αμερικάνους… Το ΚΚΕ όμως έκανε το μεγάλο λάθος!! Επειδή ήδη οι εγγεγραμμένοι στα σωματεία οικοδόμων είναι ξένοι μετανάστες, το ΚΚΕ που έχει τις σφραγίδες και εμφανίζει με καλπονοθευμένα στοιχεία μελών και ψηφισάντων είναι σε αδιέξοδο!! Έκανε λοιπόν το μεγάλο άλμα ανακάλυψε ότι, αυτοί όλοι, είναι προλετάριοι που δεν έχουν πατρίδα!! Πρωτοστατεί λοιπόν να τους αποδώσει υπηκοότητα και πολιτικά δικαιώματα!! Αγνοεί ότι αυτό σημαίνει μειονοτικό κατακερματισμό της Ελλάδας; Ότι θα ιδρύσουν δικά τους κόμματα οι εισαγόμενοι έποικοι μετανάστες; Ότι αυτό είναι το σχέδιο της καπιταλιστικής νέας τάξης πραγμάτων; Ότι για τον σκοπό αυτό εργάζονται τόσο ό ξένος «ιμπεριαλιστικός» παράγοντας, όσο και το χρεωκοπημένο ιδεολογικά συνονθύλευμα του ΣΥΡΙΖΑ; Ότι αυτή είναι η επιδίωξη των σύγχρονων βαβυλωνοποιητών; Η μήπως αυτή η πλεύση είναι προϊόν της μυστικής συμφωνίας με το διεθνές σύστημα, για να μην αποκαλυφθεί η οικονομική του υπόσταση ως κόμμα επιχειρηματίας; Όταν το ΚΚΕ το κόμμα του διαλεκτικού υλισμού και της αθεΐας, νοιάζεται και πρωτοστατεί για την ίδρυση τζαμιού στη Αθήνα, κάτι συμβαίνει περίεργο. Αυτός λοιπόν είναι ο λόγος που το ΚΚΕ μετατρέπεται σε όργανο του ιμπεριαλισμού και του άκρατου νεοφιλελευθερισμού που απαιτεί την κατάργηση των συνόρων; Πρόκειται για μια νέα πλάνη, ένα τυχαίο λάθος από τα τόσα που ποτέ δεν έχει παραδεχτεί; (το περίφημο αλάθητο του Στάλιν και της κομματικής γραμμής). Όχι κύριοι χαρτογιακάδες του ΚΚΕ θα χάσετε τα πάντα, αφού παραδώσατε την κομματική ψυχή σας στους χρηματιστές του κεφαλαίου!! Θα χάσετε όλες τις μετοχές σας στον λαό και θα σβήσετε, ως περιττό σχήμα αυτοκαταργούμενο από την οικονομική και πολιτική σας ομηρία στο σύστημα. Ο όψιμος νεοκαραμανλισμός και οι πάμπολλες διευκολύνσεις στην κυβέρνηση, όπως στην ψηφοφορία για την επανεκλογή του κ Θάνου Βερέμη στην επιτροπή παιδείας στην βουλή (γνωστός θιασώτης της Bilderberg και υπέρμαχος του βιβλίου παραχάραξης της Ελληνικής ιστορίας), έχουν την ερμηνεία τους. Το κόμμα των λαθών που εξόντωσε τα καλλίτερα στελέχη του με την κατηγορία της προδοσίας, καταρρέει. Να το θυμηθείτε η διάσπαση δεν θα έλθει στον ΣΥΡΙΖΑ που έτσι και αλλιώς είναι άθροισμα διασπάσεων, αλλά στο ΚΚΕ!! Αν δεν συμβεί αυτό θα βουλιάξουν όλοι μαζί. Η σιωπή που επιβάλλει το κοινό κομματικό συμφέρον αφορά μόνο τα έμμισθα κομματικά στελέχη, οι υπόλοιποι δεν συμμερίζονται αυτή την επιλογή που έκανε η ηγεσία!! Το κομματικό κατεστημένο οιουδήποτε κόμματος δεν μπορεί να επιχαίρει από την διαλυτική πορεία του ΚΚΕ. Το ΠΑΣΟΚ για παράδειγμα ως προπομπός της πολυπολιτισμικής Ελλάδας δρέπει τους καρπούς αυτής της πολιτικής με πλήρη συνενοχή. Γιαυτό θυμηθείτε με, κανείς Ανδρεϊκός, μα κανείς πιστός στην πολιτική παρακαταθήκη του «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» δεν θα είναι υποψήφιος του «νεοεποχίτη» Γ Παπανδρέου.

www.metharros.gr

"Αρχαίο τουρκικό πλοίο" κατέλαβε το Μεσολόγγι

Εμφάνισαν τους Μινωίτες ως... απογόνους Εβραίων

Δύο αρχαιολόγοι σε συγκέντρωση στο Επιμελητήριο αμφισβήτησαν την ελληνικότητα των αρχαίων Κρητών, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τους πολίτες

«E» 22/6/2009

Αντιδράσεις προκάλεσε στην Κρήτη η δημόσια τοποθέτηση ανώτερης υπαλλήλου - αρχαιολόγου του υπουργείου Πολιτισμού αλλά και ενός συναδέλφου της ιδιώτη, οι οποίοι αμφισβήτησαν ευθέως την ελληνικότητα των Μινωιτών εμφανίζοντάς τους ως... απογόνους των Σημιτών, Εβραίων.

Για σημιτική καταγωγή των Μινωιτών έκαναν λόγο δύο αρχαιολόγοι χωρίς να τεκμηριώσουν τις απόψεις τους, σε ομιλία τους στο Επιμελητήριο Ηρακλείου. Στη φωτογραφία, τα ερείπια της Κνωσού

Η θεωρία των δύο αρχαιολόγων - ομιλητών αναπτύχθηκε αναπάντεχα στη διάρκεια μεγάλης συγκέντρωσης του Επιμελητηρίου Ηρακλείου παρουσιάζοντας την έκδοση «Κρητών Επιχειρείν», στην οποία καταγράφεται διαχρονικά η ενασχόληση των Κρητών με το εμπόριο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Στην ομιλία της ενώπιον τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου, η διευθύντρια του Εθνικού Αρχείου Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού κ. Μεταξία Τσιποπούλου είπε ευθέως ότι οι Μινωίτες δεν ήταν Ελληνες.

Αμέσως αντέδρασε ο παριστάμενος πρώην βουλευτής Δημήτρης Σαρρής, ο οποίος έκανε λόγο για διαστρέβλωση της Ιστορίας. Η ίδια, επιτακτικά και με κατηγορηματικό τρόπο, επέμενε στις απόψεις της και μάλιστα για τους ισχυρισμούς της ζήτησε και τη συνηγορία του συνομιλητή της στο πάνελ, νεαρού αρχαιολόγου, επιμελητή της έκδοσης, κ. Κωστή Χρηστάκη.

«Είτε αρέσει είτε δεν αρέσει σε κάποιους οι Μινωίτες ήταν σημιτικό φύλο», είπε με κατηγορηματικό τρόπο και ο δεύτερος ομιλητής.

Δυσφορία

Οι ατεκμηρίωτες απόψεις των δύο ομιλητών προκάλεσαν δυσφορία και προβληματισμό στην τοπική κοινωνία, ενώ το θέμα χθες πήρε διαστάσεις στα ΜΜΕ.

«Τέτοιες καινοφανείς απόψεις μπορούν να καταστούν επικίνδυνες, καθώς συνειρμικά μας παραπέμπουν στην πολύ παλιά σιωνιστική προπαγάνδα ότι δήθεν η αρχαία Κρήτη ήταν εβραϊκή. Επίσης ρίχνουν νερό στον μύλο των σκοτεινών εκείνων κύκλων που κατά καιρούς εμφανίζονται και ομιλούν για δήθεν ανεξαρτησία της Κρήτης από την Ελλάδα», αναφέρει σε έγγραφη αναφορά του ο Δημήτρης Σαρρής.

Ο ίδιος βαθύς γνώστης της Ιστορίας, στο άρθρο του με τίτλο «Η αλήθεια για τους Μινωίτες» στην τοπική εφημερίδα «Πατρίς», αφού αναφέρεται στα τεκταινόμενα της εκδήλωσης, υπεραμύνεται της ελληνικότητας της Κρήτης και των Μινωιτών καταχωρώντας αποδεικτικά ιστορικά ντοκουμέντα από τη μυθολογία την εποχή του Κρηταγενή Δία, του θεού των αρχαίων Ελλήνων της Μινωικής Εποχής, αλλά και από το βιβλίο του διακεκριμένου Κρητικού ερευνητή - πανεπιστημιακού Θ. Δετοράκη «Η ιστορία της Κρήτης».

«Λυπούμαι για τη δημοσιοποίηση τέτοιων θέσεων και απόψεων. Οταν μιλάμε για την Ιστορία θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, και ιδιαίτερα όταν κάποιος είναι ανώτερος κρατικός υπάλληλος», δήλωσε με έμφαση ο κ. Σαρρής.

Τη δυσφορία του για το όλο θέμα εξέφρασε μιλώντας στο «Εθνος» και ο καλλιτέχνης - γλύπτης Γιάννης Παρμακέλης, ο οποίος ήταν παρόν και αντέδρασε στα λεγόμενα των δύο ομιλητών.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ

Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Τα Σκόπια στους Μεσογειακούς Αγώνες ως "Μακεδονία"

Με την έγκριση του Ισίδωρου Κούβελου, συζύγου της ΥΠΕΞ Ντόρας Μπακογιάννη.

Τα Σκόπια στη ΔΕΜΑ ως ... «Μακεδονία»;

Ο,τι δεν κατάφεραν τα Σκόπια πριν από τέσσερα χρόνια, το πέτυχαν χθες και μάλιστα με χαρακτηριστική άνεση, «εύκολα κι απλά».

Μετά την Αλμερία το 2005, σειρά παίρνει η Πεσκάρα Μετά την Αλμερία το 2005, σειρά παίρνει η Πεσκάρα Το αίτημά τους να συμμετάσχουν στους Μεσογειακούς Αγώνες, αρχής γενομένης από τους επόμενους σε Βόλο-Λάρισα το 2013, έγινε αμέσως δεκτό από την ολομέλεια της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ), που συνεδρίασε χθες στην Πεσκάρα.

Η επίσημη ιστοσελίδα της ιταλικής Ολυμπιακής Επιτροπής, της περίφημης CONI, αναφέρει την ένταξη των γειτόνων μας στο μεσογειακό κίνημα και μάλιστα χρησιμοποιεί το όνομα «Μακεδονία» και όχι το αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ «FYROM».

Εδώ τίθεται το ερώτημα: Οι Ιταλοί ακολούθησαν την ....πεπατημένη -γνωστή τακτική και άλλων ξένων χωρών, που δεν χρησιμοποιούν το «FYROM», αλλά το «Μακεδονία» που επιθυμούν οι Σκοπιανοί- εκ παραδρομής ή από παρανόηση; Αν πράγματι συμβαίνει αυτό, τότε το λάθος διορθώνεται. Αν όμως η αναγνώριση έγινε με το όνομα «Μακεδονία», εδώ τίθεται πολιτικό ζήτημα.

Όλα αυτά έγιναν παρουσία του Ισίδωρου Κούβελου, του νεοκλεγέντος γενικού γραμματέα της ΔΕΜΑ, συζύγου της υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρας Μπακογιάννη. Σημειωτέον ότι το 2005 στην Αλμερία ο Μίνωας Κυριακού, απερχόμενος γενικός γραμματέας της ΔΕΜΑ, είχε αντιδράσει έντονα στο αίτημα ένταξης των Σκοπίων, με το επιχείρημα ότι το συγκεκριμένο κράτος δεν βρέχεται από τη Μεσόγειο και επομένως δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής, βάσει του καταστατικού της ΔΕΜΑ, στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Από τη στιγμή που μετέχουν τα Σκόπια, γιατί όχι για παράδειγμα και η Βουλγαρία;

Η είδηση της αναγνώρισης των Σκοπίων ως μέλους της ΔΕΜΑ αναρτήθηκε και στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης «Πεσκάρα 2009», υπάρχει μάλιστα και φωτογραφία του εκπροσώπου της χώρας με τη σημαία τους, εντός της αίθουσας που συνήλθε η ολομέλεια. Η πλευρά του κ. Κούβελου, σε μιά προσπάθεια να δικαιολογήσει το γεγονός, ανέφερε ότι «η Ελλάδα διαμαρτυρήθηκε έντονα για το όνομα Μακεδονία». Ο ίδιος ο κ. Κούβελος, όπως τονίστηκε, «δεν μπορούσε να κάνει πολλά πράγματα ή να αποτρέψει τη δυσάρεστη εξέλιξη, γιατί αναλαμβάνει τα καθήκοντά του, ως γενικός γραμματέας της ΔΕΜΑ, από τις 5 Ιουλίου, ημέρα λήξης των αγώνων της Πεσκάρα».

http://www.enet.gr/?i=news.el.a8lhtismos&id=57720


Ημερίδα ΙΕΝΕ για την Πράσινη Επιχειρηματικότητα, την Ενέργεια & την Απασχόληση

30 Ιουν 2009


Το ΙΕΝΕ οργανώνει Ημερίδα με θέμα «Πράσινη Επιχειρηματικότητα, Ενέργεια και Απασχόληση» την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009, στο Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Στόχος της Ημερίδας είναι η ενημέρωση της κοινής γνώμης, αλλά και των επαγγελματιών του ενεργειακού κλάδου, των εταιρειών και των φορέων γενικότερα για θέματα που έχουν σχέση με την επιχειρηματικότητα και την ενέργεια, ιδιαίτερα αυτών που σχετίζονται με τις ΑΠΕ.

Πιο συγκεκριμένα, θα συζητηθούν και θα αναλυθούν οι δυνατότητες αξιοποίησης των «πράσινων» μορφών ενέργειας, με εφαρμογές νέων τεχνολογιών και δράσεις που συμβάλλουν στην περιφερειακή ανάπτυξη, μεγιστοποιώντας τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Παράλληλα, στόχος της Ημερίδας είναι η άμεση επαφή της επιχειρηματικής κοινότητας και του δημόσιου τομέα, προκειμένου να εντοπισθούν οι αδυναμίες του θεσμικού πλαισίου, τα αντικίνητρα που δημιουργεί η ακανθώδης και δαιδαλώδης γραφειοκρατία σε κάθε επιχειρηματική δράση του ενεργειακού τομέα, οι τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας μέσω της μείωσης της αλόγιστης κατανάλωσής της από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, και οι δυνατότητες παροχής κινήτρων για την δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για επενδύσεις σε «πράσινη» ενέργεια, με στόχο τη δημιουργία απασχόλησης.

Την Ημερίδα έχει προσκληθεί να ανοίξει με ομιλία του ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, ενώ θα μιλήσουν και εκπρόσωποι όλων των εμπλεκομένων φορέων στις ΑΠΕ (Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ, ΕΛΕΤΑΕΝ, ΣΕΦ, ΕΒΗΕ, ΕΣΣΗΘ, ΡΑΕ, ΔΕΣΜΗΕ κ.λπ.). Επίσης έχουν προσκληθεί να μιλήσουν ειδικοί γύρω από τα θέματα επενδύσεων ΑΠΕ και της δημιουργίας απασχόλησης. Κύριος Χορηγός της εκδήλωσης είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Το λεπτομερές πρόγραμμα της Ημερίδας ΕΔΩ:
http://www.iene.gr/userfiles/File/HMERIDA%202%2007%2009/Perigrafi%20&%20Programma%20Imeridas1.pdf
site του Ινστιτούτου www.iene.gr

http://oikomargarita.blogspot.com/2009/06/blog-post_30.html